naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » tratě » starší články

Tratě (starší články)

V této rubrice je 102 článků.

Omezit výběr na území


3. 5. 2012, Tobiáš Fuks
Chorvatská sklárna Vetropack Straža a její mezinárodní vlečka

Chorvatská sklárna Vetropack Straža a její mezinárodní vlečka Historie sklárny Straža v městečku Hum na Sutli na dnešním chorvatsko-slovinském pomezí se začíná psát v roce 1860 (tedy v roce 2010 završila 150 let svého nepřetržitého fungování), kdy do tehdejší zapadlé části Uherska přišel německý podnikatel Michael von Poschinger, který zde vybudoval malou sklárnu na výrobu sklenic a skleněných lahví pro nedaleké lázně Rogaška Slatina (dnes ve Slovinsku).


17. 12. 2011, Vít Hinčica, Miguel Cano López-Luzzatti
Španělsko: evropský lídr VRT (II.)

Španělsko: evropský lídr VRT (II.) Uběhl sotva rok a vysokorychlostní vlaky dobyly další autonomní společenství Španělska – Galicii. Dne 10. prosince 2011 se totiž za účasti početného zástupu významných hostů slavnostně propojily vysokorychlostními vlaky hned tři galicijská města: Ourense, Santiago de Compostela a A Coruña. Vypravme se tedy k Atlantiku a pojďme se podívat, co nového se událo a ještě udá.


6. 10. 2011, Vít Hinčica
Wien Hauptbahnhof

Wien Hauptbahnhof Za rok a dva měsíce do něj vjedou první vlaky a pak už se bude muset vypořádat s denním návalem minimálně 1 000 spojů, které budou jako na běžícím páse odbavovány na jeho pěti nástupištích. Spolu s okolní zástavbou, jež s ním do pěti let vytvoří novou čtvrť, spolkne skoro 100 mld. Kč. Tolik na úvod k právě budovanému nádraží Wien Hauptbahnhof, projektu, který v současnosti nemá ve Střední Evropě obdoby.


3. 5. 2011, Jan Bonev, Martin Pospíšil
Odklony v roce 2010: Lupkovským průsmykem

Odklony v roce 2010: Lupkovským průsmykem Psal se rok 1874 a zatímco například v Alpách už vlaky supěly po Semmeringu nebo přes Brennerský průsmyk, bezmála tisícikilometrovou hradbu Karpat koleje stále jen obcházely. To se ale mělo brzo změnit. V květnu toho roku první vlak překonal tunelem sedlo nad Łupkówem. Další koleje umožňující spojení na sever od Karpat byly tehdy z Lupkovského průsmyku necelých 300 kilometrů na západ v podobě Severní dráhy císaře Ferdinanda přes Petrovice u Karviné a dokonce 600 km na východ u Bukurešti.


1. 4. 2011, Alfonso Marco Pérez, Vít Hinčica, Josep Calvera Pi
Španělsko: evropský lídr VRT

Španělsko: evropský lídr VRT Na konci loňského roku otevřela španělská královská rodina vysokorychlostní trať spojující Madrid s pobřežím Středozemního moře. Otevřen byl také úsek mezistátní VRT do Francie a k nemalým úpravám došlo i v madridském uzlu. Španělsko se stalo zemí, která má v Evropě největší počet kilometrů vysokorychlostních tratí. V článku se dále podíváme na nové jednotky řady S-112 a S-130, soupravy Talgo 7 Trenhotel a aktuální změny v provozu.


15. 2. 2011, Pavel Stejskal, Lukáš Soukup
Výstavba kontejnerového překladiště před zahájením

Výstavba kontejnerového překladiště před zahájením Dlouho očekávaná výstavba kontejnerového překladiště firmy Metrans v České Třebové je před zahájením, v pondělí 14. 2. došlo k předání pozemků stavební firmě. Dojde k využití několik let opuštěného prostoru za nádražím Střed, který je známý pod názvem „montážní základna“. Ta zde vznikla v polovině 80. let pro potřeby železničního vojska. Zde byla montována kolejová pole pro rozsáhlé opravy železničních tratí v širokém okolí České Třebové.


21. 1. 2011, Tobiáš Fuks
Sedlo Oberalppass a Glacier Express

Sedlo Oberalppass a Glacier Express 25. června 2010 uplynulo již 80 let od jízdy prvního „Ledovcového expressu“ (Glacier Express). Tento světoznámý „nejpomalejší express světa“, navíc vedený po tratích o metrovém rozchodu, se tehdy, 25. června 1930 vydal na cestu ze Zermattu (pod Matterhornem) do Svatého Mořice, tehdy i dnes populárního horského střediska, který leží v kantonu Graubünden ve východní části helvétské konfederace.



novější | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | starší | nejstarší