naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » starší články

Články (starší články)

Ve všech rubrikách je celkem 389 článků.

Omezit výběr na území


9. 6. 2018, Vít Hinčica
Za lanovkami do Lurd a Pau

Za lanovkami do Lurd a Pau Tímto krátkým příspěvkem navštívíme dvě lanovky, které se nacházejí na úpatí francouzských Pyrenejí. Tou první bude lanovka v poutním městě Lurdy, která vede na vrchol hory Grand Jer o výšce 951 m n. m, tou druhou pak bude lanovka v nedalekém městě Pau, která propojuje hlavní vlakové nádraží s výše položeným centrem.


1. 1. 2018, Vít Hinčica, Dmitrij Sutjagin
Za pionýrskými dráhami do Ruska

Za pionýrskými dráhami do Ruska Máte-li rádi úzkorozchodné dráhy, přijdete si na následujících řádcích na své, a pokud k tomu ještě máte rádi děti, nebo byste se do dětských let rádi vrátili alespoň vzpomínkami, je článek pro vás určen dvojnásobně. Čeká nás totiž výlet do Ruska, kde navštívíme hned několik drah, které, jak označuje jejich název, jsou určeny především dětem.


23. 7. 2017, Jaromír Student
Alternativa k rychlodráze na letiště Václava Havla

Alternativa k rychlodráze na letiště Václava Havla Záměr na stavbu dráhy mezi Prahou, letištěm Václava Havla Praha a Kladnem je poměrně starý. Jeho vývoj již prošel několikrát fázemi od extrémního minimalizmu, k maximalizmu a zase zpět. Kromě klasické železnice se objevily i varianty s využitím metra, hybridních vozidel (z hlediska trakce i přechodnosti) a tramvaje. Řešil se koncept dvou linek (Kladno a letiště), nebo jedné průběžné, řešila se otázka tarifní (integrace / samostatnost), financování (PPP) a mnoho dalších.


24. 5. 2017, Lukáš Soukup
transport logistic 2017

transport logistic 2017 Ve dnech 9. až 12. 5. hostil mnichovský veletržní areál již XX. ročník veletrhu transport logistic. Tak jako v předchozích letech se jednalo o jedinečnou příležitost seznámit se s existujícím stavem a budoucími trendy v oboru železniční nákladní dopravy. Venkovní expozici dominovaly jako obvykle nákladní vozy. Pokud by bylo možné vyzdvihnout něco ze soudobých trendů v železniční nákladní dopravě, za pozornost stojí především koncepce výměnných nástaveb na kontejnerových vozech, kde cílem není kombinace silnice – železnice, ale spíše samotné zefektivnění provozu železničních vozů.


14. 3. 2017, Vít Hinčica
Trolejbusem a tramvají po Kyjevě

Trolejbusem a tramvají po Kyjevě Tímto nevelkým textem se podíváme do Kyjeva, kde na nás stejně jako předloni v Moskvě čekal náročný úkol, a sice projet (v případě nutnosti pěšky projít) všechny tramvajové a trolejbusové tratě. To se nám navzdory poměrné rozsáhlosti obou sítí, opět až na nitra vozoven, podařilo, a tak jsme získali dobrý přehled o tom, jak na tom Kyjev s oběma provozy momentálně je. Již nyní předešleme, že navzdory poslednímu nepříznivému vývoji na Ukrajině budou naše zprávy spíše pozitivní.


14. 12. 2016, Filip Weber
Burma Mines Railway

Burma Mines Railway Přijíždíme k nádraží v Namtu a zdálky vidím stoupat kouř. Párovka je roztopená, syčí a dýmá. Vyráželi jsme z Hisphaw v 5 ráno a jeli jsme na motorkách dvě hodiny probouzející se Barmou. Nejdříve byla tma a mlha, pak se rozednělo a mlha se rozpustila. Barmánci vstávali, vyráželi na pole a všichni nás s úsměvem zdravili. U stánku v jedné vesnici kupujeme benzin z PET lahvi. V Namtu jsme byli už před dvěma dny. Oblast je jen na povolení, ale nikdo nám nedělal problémy, pokud jsme ve městě. Do hor nesmíme, tam se střílí.


28. 9. 2016, Vít Hinčica
VRT ve Venezuele

VRT ve Venezuele Následujícími řádky se podíváme na unikátní, avšak toho času pozastavený projekt výstavby vysokorychlostní trati ve Venezuele. Zároveň si v rozumné míře představíme i minulost tamních drah. Venezuelská vysokorychlostní trať zdaleka není tou, která by byla navržena v Jižní Americe jako první, neboť Argentina střádala plány na vznik svých VRT minimálně již na počátku tohoto století a vedle toho vážně přemýšlelo o podobné akci i Mexiko či Brazílie, a to přinejmenším už od téže doby, avšak na rozdíl od těchto tří zmíněných zemí se ve Venezuele opravdu začalo stavět.