naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » ostatní » vodní doprava » doprava v thajsku: lodě

Doprava v Thajsku: Lodě

text a foto: Tobiáš Fuks
vloženo: 12. 3. 2006

Thajsko je jedna z nejoblíbenějších turistických destinací na světě, a to z mnoha důvodů – počínaje mořskými plážemi, divokou tropickou krajinou, kulturními památkami, budhismem až po povyražení „jiného“ charakteru. Z pohledu příznivce (veřejné) dopravy bohužel příliš pozoruhodností neskýtá, městská doprava v našem slova smyslu funguje jen v Bangkoku, železniční síť je velmi jednoduchá (i když pokrývá celé území státu a vlaky jsou obsluhována všechna významnější centra země); nejzajímavější zdejší železniční tratí je určitě takzvaná „Železnice smrti“ (viz odkaz na konci článku). Hlavní tíha osobní i nákladní dopravy tak spočívá na silnici. Tyto základní druhy dopravy jsou ještě doplňovány zajímavou říční dopravou na nejvýznamnější thajské řece Chao Praya, jež protéká i Bangkokem, a vnitrostátní dopravou leteckou. Pojďme se v několika fotografiích a pár větách podívat na zmíněnou řeku Chao Prayu a pestrou lodní dopravu na ní a také na atmosféru typického thajského trajektu, spojujícího pevninu s ostrovem Samui. Nezapomeneme ani na rybáře, kteří každodenně vyplouvají se svými bárkami do Thajského zálivu i Andamanského moře.

Kolem životadárné řeky Chao Prayi vznikalo osídlení nejstaršími civilizacemi, obývajícími dnešní thajské území, již ve starověku. Před vznikem současného Bangkoku v 18. století byla hlavním městem předchozího království Ayuthaya, která na Chao Praye taktéž leží.

Lodní dopravu na této řece můžeme rozdělit na dvě základní části – městskou osobní v Bangkoku a dálkovou nákladní, kterou je přivážen a odvážen náklad z námořního přístavu, ležícího několik kilometrů pod Bangkokem v Thajském zálivu.

Všechny snímky pocházejí z prosince 2005 a ledna 2006.

Osobní doprava v Bangkoku

Ta je velmi pestrá – od veřejných a hotelových přívozů, přes linkové lodě až po luxusní vyhlídkové. Na řece panuje velmi čilý provoz, který se oku náhodného pozorovatele může zdát velmi chaotický, nicméně je velmi plynulý a zřejmě i bezpečný. Mezi oběma břehy – při pohledu po proudu je na levém Bangkok a na pravém Thonburi, dnes srostlé do jedné aglomerace – pendluje řada přívozů, některé kuriózně v těsné blízkosti mostů. Přívozy jsou doplňovány luxusnějšími privátními přívozy, přepravujících hosty dražších hotelů. Po řece jezdí několik linek vodních „autobusů“, které mají pevné zastávky a jezdí podle jízdního řádu v několikaminutovém intervalu. Základní linkou je oranžová, která jezdí celý den a zastavuje ve všech zastávkách, v ranní a odpolední špičce jí doplňují expresní bílá a žlutá linka, které zastavují jen na vybraných místech. Řeku dále křižují i luxusní vyhlídkové lodě a níže zmíněné nákladní lodě.

Typický přívoz právě dorazil k bangkockému břehu řeky. Přívozy netrpí nedostatkem cestujících.
Po výstupu a nástupu cestujících se loď vydává zpět k Thonburi. Na snímku vidíme pseudohistorickou hotelovou převozní bárku, „civilní“ přívoz, zakotvenou vyhlídkovou loď a mohutný nákladní vlečný člun.
Budhističtí mniši se v celém Thajsku těší velké úctě, a proto je samozřejmé, že i na lodích jsou pro ně rezervovány vyhrazené prostory.
Jízda linkovou lodí je zdaleka nejrychlejším dopravním prostředkem v Bangkoku, který umožňuje velmi levně se vyhnout chronickým dopravním zácpám i městskému smogu, ale také se jedná o vynikající turistickou atrakci. Z paluby lodě lze pozorovat celodenní ruch na řece a zajímavé stavby ve městě.
Zajímavý je například tento nejnovější bangkocký most, nesoucí jméno předposledního thajského krále, Ramy VIII.
Nezapomenutelným zážitkem je i plavba při západu slunce, kdy s idylou na řece i kolem ní kontrastuje typická městská dopravní zácpa na jednom z mnoha mostů.
Na severním konci linky „městské lodní dopravy“ řeku přechází i tento železniční most, pravděpodobně nejmohutnější v Thajsku. Vede po něm trať z nádraží Hualampong v Bangkoku na jih až do Singapuru, s odbočkou do Kanchanaburi a dále přes takzvaný Most přes řeku Kwai do Nam Toku. Komfortnějšími, ale samozřejmě řádně dražšími plavidly jsou luxusní turistické lodě, jako například tato.
Nákladní doprava na Chao Praye

Na řece panuje kromě této osobní dopravy i velmi zajímavá a intenzivní nákladní doprava. Jezdí zde říční tankery, různé nákladní lodě, ale nejzajímavější jsou bezpochyby vlečná soulodí. Ta jsou tvořena většinou čtyřmi velkými čluny, taženými za sebou jednou (poměrně malou) motorovou lodí. Na každém člunu je nástavba, ve které bydlí majitel člunu i s celou rodinou… Těmito plavidly se vozí proti proudu uhlí, které se v Thajsku netěží a musí se dovážet z jiných zemí, a dále oběma směry různé další hromadné substráty; samozřejmě občas jezdí i prázdné čluny k další nakládce.

Takto vypadá průjezd ložených člunů centrem velkoměsta. Malá loďka táhne někdy tři, ale častěji čtyři čluny.
Plavba prázdných člunů vypadá takto, rozdíl v ponoru je velmi dobře patrný...
V Ayuthaji, pár desítek kilometrů proti proudu je Chao Praya o poznání užší, a tak zde čluny působí mnohem mohutněji. Na okolních snímcích vidíme jejich průjezd centrem města.
„Běžné“ nákladní lodě zajišťují i další přepravy, které v našich končinách neuvidíme. Na dvou obrázcích je zachycen pivovar Singha i se svými nákladními loděmi.
Ze zajímavých komodit zde ještě distribuční sklad PepsiColy. Čluny jsou vykládány v mnoha více či méně provizorních přístavištích, na snímku vidíme vykládku stavebního materiálu na okraji Bangkoku. Za povšimnutí opět stojí rozdíl ponoru naložených a prázdných člunů.
Trajekty na ostrov Samui

Tento ostrov, ležící v Thajském zálivu, je velmi dynamicky se rozvíjející se turistickou oblastí (se všemi negativními jevy, které asijský masový turismus obnáší) s vyhlášenými oblastmi pro šnorchlování a potápění; rozvoj ostrova navíc nebyl díky jeho poloze narušen ničivou vlnou Tsunami v prosinci 2004. Proto sem v sezóně míří davy turistů, k jejichž dopravě slouží jednak ostrovní letiště, ale hlavně trajekty a rychlé osobní čluny (bez přepravy silničních vozidel).

Další turisté z celého světa vystupují z „Express Boatu“ na molu v Nathonu, největším městě ostrova Samui. Trajekt společnosti Seatran odplouvá od ostrovního mola na podvečerní plavbu k thajské pevnině.
Pobřežní rybolov

Ač se nejedná o dopravu v pravém slova smyslu, přeci jen rybářské čluny stojí za zmínku. Rybáři vyjíždějí na moře v korábech různých velikostí, od motorových člunů až po velké lodě. Jedná se samozřejmě o každodenní dřinu, která pro suchozemce vypadá velmi romanticky, ale ve skutečnosti má k poezii hodně daleko.

Obydlí rybářovy rodinky u pláže v zátoce nedaleko letoviska Hua Hin... Rybářské lodě kotví u mola v letovisku Hua Hin, kde je jejich náklad překládán do chladících nákladních automobilů a odvážen do vnitrozemí.
Nedaleká pláž plná zakotvených rybářských člunů.
Kotviště rybářských člunů a očista jejich posádek večer na molu v Nathonu na ostrově Samui po dalším dni na moři.


diskuse k článku

založit diskusi