naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » vozidla » innotrans 2006 – regionální vozidla, mhd a to ostatní

Innotrans 2006 – regionální vozidla, MHD a to ostatní

text a foto: Tobiáš Fuks
vloženo: 6. 10. 2006

V prvním bloku se podívejme na vystavené novinky z oblasti městské dopravy, kde poměrně značný podíl exponátů tvořily výrobky českých firem.

Škoda Transportation se v Berlíně prezentovala hlavně jako výrobce tramvají a vozidel pro městskou dopravu. Na volné ploše byla vystavena její tramvaj 06T pro italské Cagliari a na svém stánku ještě prezentovala čelo tramvaje 14T pro Prahu (z rozpracovaného vozu 9113) a dvounápravový podvozek Verona.



Další český výrobce tramvají, DP Ostrava vystavoval svojí dvojici tramvají Vario LFR.E s vlečným vozem typu VV60LF.



Zahraniční produkci tramvají (samozřejmě z pohledu českého návštěvníka) dominovalo Combino firmy Siemens pro Budapešť (viz článek Přeprava tramvají Combino z Vídně do Budapeštiodkaz). S délkou 54 metrů se jedná o skutečně impozantní vozidlo.



Dalšími německými tramvajemi byly dva exempláře kloubové tramvaje lipského výrobce Leoliner. Tato vozidla, podobně jako výrobky české provenience, představují zajímavou alternativu tramvajím zavedených evropských výrobců.



Velmi zajímavým zástupcem vozidel MHD byl také tříčlánkový trolejbus Vossloh Electrical Systems.

Na poli regionální železniční dopravy se prezentovali zejména menší výrobci, což ovšem exponátům rozhodně neubíralo na zajímavosti.

Expozici vozidel pro reginální železniční dopravu dominoval švýcarský Stadler. Na snímcích vidíme jednotku Flirt pro německého dopravce Cantus, ozubnicovou jednotku pro bavorskou Zugspitzbahn (vedoucí na nejvyšší horu Německa) a jednotku GTW pro nizozemského dopravce Arriva.



Na horním snímku stojí ve společnosti jednotky Stadleru vzhledově velmi zajímavá jednotka Protos z produkce Fahrzeugtechnik Dessau.



Významným hráčem na poli středoevropských producentů vozidel pro místní dopravu se začíná stávat polská firma PESA Bydgószcz. Ta se prezentovala mimo jiné jednotkou Acatus ED59–01 pro polského dopravce PKP Przewozy Regionalne, zakoupenou prostřednictvím lodžského vojvodství (více zde).



Osobní dopravy se dotýká i problém zvaný graffiti. Výrobou látek a nástrojů k jejich odstraňování se zabývá řada firem, a některé se prezentovaly i na letošním ročníku Innotransu. Jednou z nich je i německá Crous Chemicals, která na volné ploše demostrovala snadné použítí svých výrobků.

Následuje ukázka tří nákladních vozů, vystavených na letošním Innotransu.

V expozici nákladních vozů jsme se mohli například setkat s kotlovým vozem o objemu 102 m3 předního evropského pronajímatele železničních vozů, firmy VTG (viz též zde). Jak je ze snímku na první pohled patrné, je tento vůz stavěn pro provoz na britských ostrovech.



Česká firma Lostr Louny vystavovala kotlový vůz pro německého pronajímatele železniční techniky OnRail a čtyřnápravový výsypný vůz Tadnss pro České dráhy (na snímku). Tento vůz patří do série, která není vybavena vnitřním nátěrem pro přepravu potravin.



OnRail vystavoval ještě zajímavý čtyřnápravový vůz bulharské produkce pro přepravu železné rudy (viz zde).

Na závěr se podívejme na pár zajímavostí z oboru speciálních vozidel.

Firma Schweerbau vystavovala speciální soupravu pro broušení kolejnic, která je díky svým parametrům schopna práce i v tunelech londýnského metra (viz zde). Český výrobce speciální kolejové techniky SaZ vystavoval svůj „obojživelný“ nákladní automobil, vzniklý úpravou vozu značky DAF. Vystavený exponát patří stavební firmě Skanska.