naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » logistika » lego edc v provozu

LEGO EDC v provozu

text a foto: Lukáš Soukup
vloženo: 14. 12. 2006

Asi netřeba nikomu představovat stavebnice Lego. Tyto barevné kostičky se staly toužebně očekávaným dárkem pod stromečkem nejednoho z nás. Kromě vlastní výroby stavebnic s touto značkou v kladenském závodě se Česko postupně stává klíčovou zemí pro firmu Lego i z hlediska distribuce stavebnic. Dne 19. 9. 2006 se totiž konalo slavnostní otevření European distribution center (EDC) pro výrobky firmy Lego, které je provozováno organizační složkou firmy DHL – Exel Supply Chain. Ve skutečnosti je ovšem EDC, umístěné v Jirnech u Prahy, v provozu již od 2. ledna letošního roku. V současnosti EDC pracuje asi na 60 % cílového stavu, kterého by mělo být dosaženo v příštím roce. Poté se předpokládá, že přes EDC budou distribuovány přibližně 2/3 veškerých výrobků se značkou Lego, tj. s výjimkou Severní Ameriky půjde prakticky o celosvětové distribuční centrum. Denně to v příštím roce bude znamenat mj. příjezd a odjezd cca 200 kamionů do EDC.

I když tato zpráva se železnice zdánlivě vůbec nedotýká, ve skutečnosti firma Lego železniční nákladní dopravu v Evropě využívá dlouhá léta a to prostřednictvím kombinované dopravy. Partnerem firmy Lego je při těchto přepravách firma Hangartner. Výměnné nástavby a kombi-návěsy byly využívány především při přepravách ze švýcarského závodu v Baaru, což byl rovněž výsledek dohody mezi firmou Lego a švýcarskou státní správou. Samozřejmě byla využívána kombinovaná doprava v námořních ISO kontejnerech v případě zámořských přeprav. I při distribuci přímo k zákazníkům hrála kombinovaná doprava důležitou roli, např. v Německu se železnice podílela na distribuci stavebnic přibližně ze 70%.

Ovšem nedávná finanční krize firmy Lego vedla k zásadní restrukturalizaci výrobních i distribučních procesů. Vlastní výrobní kapacity tak do budoucna zůstávají pouze v dánském Billundu, ostatní výroba ve Švýcarsku, Severní Americe, Brazílii a Koreji byla postupně ukončena, případně outsourcována. Druhý případ se týká i české továrny na Kladně, která je tak provozována firmou Flextronics. Výroba je tak nyní koncentrována především v Česku, v Maďarsku (rovněž továrna Flextronics) a v Dánsku. Jen přibližně 5 % stavebnic je nyní vyráběno v zámoří.

Radikální zjednodušení se dočkal i systém distribuce. Zavřeno bylo, nebo do začátku roku 2007 bude, všech 5 evropských DC a většina distribuce bude koncentrována právě do EDC v Jirnech. To samozřejmě bude klást daleko větší nároky na dopravu. I za těchto nových podmínek však kombinovaná doprava zůstává nadále ve hře. Firma Hangartner je stále zapojena jak do primární distribuce z výrobních center do EDC, tak i následně do distribuce z EDC k zákazníkům. Až 80 % produkce z Billundu, směřující do DC v Jirnech, využívá kombinovanou dopravu. To se samozřejmě příznivě projevuje na vytížení vlaku Bohemiaexpres II (viz článek Bohemia Expres II).

Obrázek je již v plné velikosti. Vytížení vlaků Bohemiaexpres z Lovosic zdroj Bohemiakombi

V opačném směru je pak vlak využíván pro přepravy stavebnic k zákazníkům především v severní části Evropy. Hangartner na vlaku do Lovosic využívá především návěsy pro kombinovanou dopravu. Nasazení výměnných nástaveb má při těchto přepravách klesající tendenci. Kombinovaná doprava je využívána rovněž u zámořských přeprav, a to prostřednictvím námořních kontejnerů směřujících do a z přístavu Rotterdam a s využitím vlaků firmy ERS.

Expedice do zámoří probíhá ve 40' ISO kontejnerech. Nejčastější dopravní prostředek v Jirnech – 13,6 m návěs Krone pro kombinovanou dopravu.
Odstavná plocha pro návěsy čekající na nakládku. V kombinované dopravě se uplatňují i výměnné nástavby. Zde typ C745 od Krone.
Zobrazit na celou obrazovku


související články

Trendy v kombinované dopravě v roce 2010 6. 4. 2010
Nové distribuční centrum DHL/Lego v Jirnech 22. 11. 2005

související aktuality

Volná cesta 19. 7. 2011

diskuse k článku

založit diskusi