naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » tratě » nová technologie nakládky aut v kvasinách

Nová technologie nakládky aut v Kvasinách

text: Lukáš Soukup s použitím informací Škoda Auto, a.s.
foto: Lukáš Soukup
vloženo: 24. 4. 2007

Závod Kvasiny, který je součástí Škoda Auto, prošel během posledních 7 let zásadní rekonstrukcí a celkové investice dosáhly 7 mld. Kč. V roce 2001 byla dokončena linka na výrobu modelu Superb (kapacita 150 vozů / den) a v polovině loňského roku pak výrobní linka pro model Roomster (350 vozů / den). Nedá se ovšem říci, že by se v poslední době tyto investice pozitivně promítly do objemu nákladní dopravy železniční stanice Solnice, odkud je napojena automobilka vlečkou. Do roku 2001 zde probíhala výroba typové řady Felicia a ještě v roce 2000 zde bylo naloženo přes 2 500 vagonů novými auty, což představovalo přibližně polovinu produkce. Ovšem s náběhem výroby modelu Superb nakládka aut prakticky ustala, resp. se omezila pouze na několik vagonů ročně.

Situace se začala měnit k lepšímu až v loňském roce po rozběhu výroby Roomsterů. Současně s novou linkou bylo rozhodnuto rovněž modernizovat vlečku a zařízení pro nakládku aut. V první fázi byla přestavěna vlastní vlečka – dvě stávající koleje byly prodlouženy každá o 70 m na užitečnou délku 170 m a byla přistavěna třetí kolej délky 180 m. Současně musela být vybudována nová boční betonová rampa. Na to navázala v loňském říjnu výstavba nové přesuvny umístěné v kryté hale. Zkušební provoz celého zařízení byl spuštěn 13.3.

Již po dokončení první fáze rozšíření vlečky mohla být od poloviny loňského roku podstatně zvýšena nakládka vagonů. Za celý loňský rok tak bylo naloženo téměř 1200 vagonů. Většina produkce takto směřovala především do Německa a německých přístavů (přes 80%). V menším množství jsou pravidelně expedována auta do Polska nebo Rumunska (s využitím vlaku Carpathia), případně na Slovensko. Po zprovoznění nového nakládacího zařízení je pak možno ještě dále zvýšit objem železniční nakládky s cílovou hodnotou 60% z celkové produkce.

Vlastní zařízení se skládá z kolejové přesuvny, pohybující se na konci tříkolejné vlečky. Z opačné strany jsou pak vybudovány silniční nájezdové rampy pro nájezd aut na vagony v obou úrovních současně. Nakládka aut probíhá tedy současně na obě úrovně vagonu pro přepravu aut a to vždy pouze na jeden vagon, který je umístěný na přesuvně. Přísun prázdných vagonů a odsun ložených vagonů zajišťuje elektrický kolejový vozík – tzv. strkač. Na něm jsou rovněž umístěny sklopné vyrovnávací můstky pro přejezd aut z rampy na vagon.

Obdobná nakládací zařízení jsou využívána některými automobilkami již delší dobu, například jsou jím vybaveny prakticky všechny německé závody koncernu VW. Ovšem pro ČR se jedná o naprostou novinku. Hlavními výhodami jsou zvýšení rychlosti nakládky, snížení nebezpečí poškození aut a zvýšení bezpečnosti pracovníků, podílejících se na nakládce. Pokud provoz zařízení splní očekávání, dá se předpokládat jeho zřízení i v jiných závodech Škoda Auto.

Základní údaje
zastavěná plocha 2 365 m2
obestavěný prostor 20 578 m3
nakládací kapacita 60 aut/hod
doba cyklu 15 min
maximální rychlost přesuvny 50 m/min
maximální nosnost přesuvny 55 t
maximální hmotnost soupravy sunuté strkačem 300 t
projektant Valbek Liberec
technologická část NOPO Hradec Králové
stavební část B.P.B.P. Kosmonosy
návrh stavby a stavební dozor VFV (Stavby a infrastruktura) Škoda Auto
celkové náklady vč. vlečky financované ČD 64 mil. Kč
Celkový pohled na vlečku s opláštěným objektem přesuvny. Seřadiště nově vyrobených aut.
Nájezdové rampy. Spodní patro pro nájezd aut.
Přesuvna s vagonem a strkačem. Strkač právě vytlačil naložený vagon na kolej vlečky.
Pohled z horního patra přes nájezdovou rampu na přistavený vagon.


související články

Kapacitní problémy v okolí Mladé Boleslavi 16. 7. 2008
Roomster na kolejích 27. 7. 2006

diskuse k článku

založit diskusi