naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » vozidla » představení lokomotivy škoda 109e

Představení lokomotivy ŠKODA 109E

text a foto: Jan Bonev
vloženo: 24. 7. 2008

Dnes byla médiím v Plzni poprvé představena dlouho očekávaná lokomotiva továrního označení 109E. Dvacet kusů objednaných Českými drahami ponese řadové označení 380. Bližší technické údaje o lokomotivě naleznete například zde. Pro účely této reportáže postačí poznamenat, že se jedná o čtyřnápravovou lokomotivu pro tři trakční systémy a maximální rychlost 200 km/h.

V současnosti jsou v plzeňském závodě prakticky dokončeny první dva prototypy, dnes předvedený stroj ponese označení 380.002. Obě lokomotivy se začínají podrobovat náročným zkouškám v areálu Škody. V září bude 380.002 představena na berlínském veletrhu Innotrans a poté začne i testování na zkušebním okruhu u Velimi. V nedávno dokončených halách společnosti pokračuje výroba stroje 380.003 a rozbíhají se práce i na dalších kusech. Ačkoliv je první lokomotiva dokončena až nyní, náročný homologační proces trvá už tři roky. Lokomotiva by po jeho dokončení měla být schválena k provozu v šesti středoevropských zemích. Jak nám potvrdil ředitel realizace Marek Herbst, zájem o lokomotivu mají i jiné společnosti než České dráhy. Škoda se podle něj bude snažit s novým výrobkem prorazit na západ i na východ od našich hranic.

Českým drahám pomůže nová lokomotiva řešit velice nepříznivou provozní situaci na poli hnacích vozidel pro expresní vlaky, kde pro ČD zajišťují velké procento výkonů starší stroje Železničnej spoločnosti Slovensko řady 350. Po oddělení nákladní divize Českých drah nastal vůči Slovensku problém s vyrovnáváním výkonů za zmíněné „gorily“, který budou do doby nasazení nových strojů ze Škody řešit dráhy možná i výměnou slovenských lokomotiv za rakouské Taurusy řady 1216. Na českých kolejích by se tak od nového grafikonu mohly paradoxně objevit stroje přímého konkurenta Škodovky, které by podle Jana Paroubka, ředitele odboru kolejových vozidel ČD, měly být nasazeny až v pětidenním turnusu. V zásadě by se jejich výkony shodovaly se stávajícím nasazením řady 350, jedná se ale i o možnosti zajíždění Taurusů v čele vlaků z Čech až do německých Drážďan.

Už v současnosti se České dráhy připravují na nasazení nových lokomotiv řady 380, s okolními správami jednají o možnostech jejich turnusového nasazení. Připravuje se i zajištění servisu těchto strojů, kde je ve hře také větší podíl Škody, který by měl podle očekávání ČD přinést za cenu vyšších nákladů velkou spolehlivost a zajištěnou mobilitu lokomotiv.

V připravovaném plánu obnovy vozového a lokomotivního parku ČD pro další pětiletý horizont figurují i objednávky nových elektrických lokomotiv, které budou předmětem dalšího výběrového řízení. Pokud prokážou škodovácké lokomotivy očekávané kvality v provozu, určitě to pro ně bude nemalá výhoda...

Nakonec pár slov k lokomotivě 169.001 (továrního označení ŠKODA 85E), která před jedenadvaceti lety přinesla řadu inovativních řešení. Ačkoliv dnes z tohoto stroje zůstala zachována v podstatě jen skříň, nejeden prvek v konstrukci skříně a podvozků posloužil jako základ pro novou lokomotivu řady 380. Pracovníci plzeňské Škody si uvědomují historickou hodnotu této jedinečné lokomotivy a připravují její zachování v muzeu, pro které bude alespoň upravena do vystavovatelného stavu.

Před samotným představením lokomotivy pronesli pár slov tisková mluvčí Škody, zástupci Českých drah a zejména společnosti ŠKODA TRANSPORTATION.
Poté už po zkušební koleji přijela dlouho očekávaná lokomotiva. Po stejné zkušební koleji, odkud známe desítky továrních fotografií dnes už často dosluhujících strojů.
Cedule na bočnici lokomotivy je zatím v provizorním provedení. O předvedení stroje měli zájem zástupci médií všeho druhu.
Schválení lokomotivy v šesti zemích si žádá množství technických opatření. Na levém snímku je zachycen snímač signálu pro polský zabezpečovač, na pravém pro německý.


související články

Prezentace ŠKODY 109E na zkušebním okruhu 22. 12. 2008
ŠKODA 15T je zde! 17. 9. 2008

související aktuality

ŠKODA nehodlá platit pokutu za zpoždění dodávek lokomotiv 28. 10. 2009