naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » přepravy vyřazené vojenské techniky

Přepravy vyřazené vojenské techniky

text a foto: Jan Zukal
vloženo: 6. 5. 2007

V letošním roce zahájila plzeňská Konzultační a dopravní společnost (KDS) ve spolupráci s Českými drahami železniční přepravy nadbytečných nákladních vozidel Armády České republiky, která jsou z jejích zásob bezúplatně (resp. za symbolickou zůstatkovou cenu 1,- Kč) předávána obcím v celé České republice. Obce pak tato vozidla využívají k různým polním, lesním a stavebním pracem, případně jako zdroje náhradních dílů.

Jedná se zpravidla o vozy Tatra 148 a Praga V3S, vystrojené různými nástavbami přes autojeřáby, cisterny, skříně, plachty až po otevřené valníky, někdy doplněné speciálními přívěsy. Vozidla jsou vesměs v dobrém technickém stavu (většina z nich byla celý svůj „život“ zakonzervována a vlastní silou ujela maximálně několik desítek kilometrů); některá jsou plně provozní, většině chybí pouze baterie a jen málo jich je v horším stavu. Ve všech případech se ovšem jedná o vozidla bez technického průkazu a registrační značky, takže jejich přeprava po vlastní ose k příjemcům není možná.

Proto byly zmíněnou společností zahájeny v únoru 2007 železniční přepravy této techniky, když bylo ve dnech 12. až 16. února přepraveno prvních sedm železničních vozů s touto technikou z Vyškova do Kadaňského Rohozce pro několik okolních obcí. Tato zásilka též znamenala alespoň dočasné oživení nákladní dopravy na lokálce na okraji Doupovských hor, když jinak je zde omezena pouze na občasné vojenské transporty (přepravující ovšem podobné „zboží“). Tato přeprava byla následována řadou dalších pro množství obcí po celé zemi, odesílacími stanicemi již byly Hranice na Moravě, Olomouc, Vyškov a Náměšť nad Oslavou.

Zatím poslední realizovanou zásilkou bylo pět vozů Praga V3S s různými nástavbami, tři autojeřáby Tatra 148 a jedna sklápěčka Tatra 148 do Chotětova a jedna valníková V3S s hydraulickou rukou do Kralovic u Rakovníka, vše odeslané z Hranic na Moravě. Kvůli úspoře nákladů bylo všech deset nákladních automobilů vypraveno na šesti železničních vozech (5 x Ks 1 x Res) jako jedna zásilka do Chotětova, kde bylo devět vozidel pro zdejší příjemce vyloženo a zbylá „vejtřaska“ byla na voze Ks přeložena (přemístěna doprostřed vagonu) a odeslána dále do Kralovic u Rakovníka. Do Chotětova tento netradiční náklad dorazil v pondělí 30. dubna a do Kralovic pak ve středu 2. května.

Celá zásilka ráno v pondělí 30. dubna, odstavená po příjezdu vlaku Mn 85147 do Chotětova. Na druhém voze je dobře vidět V3S s hydraulickou rukou, která bude ještě téhož dne pokračovat dále na západ. Na druhém obrázku je detail autojeřábů Tatra 148.
Na trati Mladá Boleslav – Všetaty panuje solidní nákladní doprava. Vlevo stojí zásilka vojenských vozidel, upostřed kryté vozy s autodíly pro Škodu Auto, resp. sklad Preymesser v Řepově a vpravo je předjíždí Vn vlak do severočeské uhelné pánve, vedený „zamračenou“ 749.182 s „kocourem“ 742.406 na postrku. Zato kolej u skladiště v Chotětově na pravém snímku není využívána příliš často.
Tento snímek hovoří za vše... Posun s vozy před vykládkou.
Dokončení posunu s vozy. Tatru bylo potřeba dostat k boční rampě, neboť se v transportu jednalo o jediné vozidlo s baterií, které bylo možno nastartovat a použít tak místo traktoru k odtažení všech zbylých automobilů z vagonů. Pod železničním vozem je již patrný namodralý kouř z jejího výfuku...
Neobvyklá akce upoutala pozornost místních kluků (a holek...). První „vejtra“ je vyložena.
Po vyložení skříňové V3S pro Chotětov bylo nutno její „osiřelou“ sestru na vagoně posunout doprostřed a znovu zajistit. Pak již mohla pokračovat další vykládka.
V3Ska pro Kralovice opustila Chotětov na vlaku Mn 85146 spolu s nákladními vozy, kompletně loženými komponenty pro Škodu Auto (s určením pro sklad Preymesser v Řepově).


diskuse k článku

založit diskusi