naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » první lokomotiva z poolu dispolok (mrce) u východoevropského dopravce

První lokomotiva z poolu Dispolok (MRCE) u východoevropského dopravce

text a foto: Tobiáš Fuks
vloženo: 24. 6. 2007

V sobotu 23. června 2007 došlo na kolejích ŽSR k nenápadné, ale o to významnější události – převzetí prvního stroje z poolu Dispolok, resp. MRCE dopravcem ze země bývalého sovětského bloku. Jednalo se motorovou lokomotivu Herkules ER 20–014 (253.014) Siemens, kterou toho dne převzal ve stanici Bratislava-Petržalka slovenský dopravce BRKS. Lokomotiva přijela ráno na vlaku s ropnými produkty z německého Ingolstadtu jako nečinná, řazená za vlakovou lokomotivou ES 64 U2–064 dopravce Wiener Lokalbahnen, tedy dvousystémovým Taurusem z téhož lokomotivního poolu. Pro zajímavost uveďme, že tyto přepravy jsou realizovány ve spolupráci dopravců HGK (na německém území), WLB a BRKS a jsou vedeny přes Pasov a Linec do Kittsee a dále přes Bratislavu-Petržalku do Bratislavy-ÚNS, kde jsou předávány na vlečku Slovnaftu.

Stroj ER 20–014 byl vyroben na podzim roku 2006 a krátce sloužil u bavorského dopravce ALEX. Zde se ale na jaře 2007 uvolnil, a tak bylo firmou BRKS využito jeho disponibility a byl jako první stroj z rodiny Dispolok pronajat za někdejší „železnou oponu“. Lokomotiva nahradí (s rezervou) dvojici lokomotiv řady 740 (a podobné lokomotivní kombinace), a tak navzdory vyššímu pronájmu přinese dopravci při intenzivním využívání výrazné úspory na pohonných hmotách a servisu. S lokomotivou se počítá pro rameno Kúty – Bratislava – Rajka/Komárno/Štúrovo, kde bude nasazována společně (resp. v „protiběhu“) s laminátkou 230.065.

Pro úplnost dodejme, že se nejedná o prvního Herkulese, který bude provozován ve slovenském vnitrozemí (mimo stroje ÖBB, které zajíždějí s osobními vlaky z Vídně přes Marchegg na bratislavskou Hlavnou stanicu). Prvními byly lokomotivy 2016.903 a 904 LTE, které zde provozovala její dceřinná firma LTE Slovakia. Vzhledem k tomu, že stroje byly nasazovány pouze na jednu dvojici vlaků z Rakouska do Žiaru nad Hronom týdně, navíc s několikadenními prostoji při čekání na vykládku v Žiaru, byl jejich provoz vyhodnocen jako nerentabilní a LTE Slovakia na tyto vlaky již od roku 2006 nasazuje dvojice lokomotiv řady 740. Tedy došlo k přesně opačnému postupu, než jaký volí BRKS.

Příjezd cisternového vlaku do Bratislavy-Petržalky. V čele Taurus WLB, za ním Herkules BRKS.
Obě lokomotivy „lokální“, resp. „regionální“ společnosti ještě spolu.
Nové logo na motorovém stroji z Dispoloku. Setkání obou privátních strojů s lokomotivou 242.260 ČD v čele 180 minut zpožděného R337/949 „Báthory“.
V Bratislavě-Petržalce se nesmí dvousystémové Taurusy pohybovat pod napětím 25 kV 50 Hz vlastní silou (pod napětím 15 kV 16,7 Hz ovšem ano), a tak je k jejich přesunu pod „domácí“ systém využívána 742.001 ZSCS. Zmatený posunovač ŽSR „automaticky“ odpojil od vlaku obě lokomotivy...
Firemní idylka BRKS na levém a již osamocený Herkules před svým premiérovým výkonem na slovenských kolejích na horním obrázku. Oba snímky pocházejí z přechodové stanice Bratislava-Petržalka.
Tentýž vlak před vjezdem do stanice Bratislava-ÚNS.
A do třetice po odstavení vlaku na předávacím kolejišti vlečky Slovnaft v téže stanici. Odstavená lokomotiva ve stanici Bratislava-ÚNS společnosti „čmeláka“ 770.515 SŽDS (v majetku ŽOS Vrútky).