naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » městská doprava » tramvaje » škoda 14t konečně v provozu s lidmi

ŠKODA 14T konečně v provozu s lidmi

text a foto: Jan Bonev
vloženo: 28. 1. 2006

Dnes poprvé vyrazila nová pražská tramvaj č. 9111 z plzeňské Škody do zkušebního provozu s cestujícími. Je to rovných 50 dní od jejího příchodu do Prahy. Již několikrát si zájemci o svezení dělali plané naděje, jejich přání se naplnilo až dnes, když ve 4.27 opustila vrata motolské vozovny s orientací „3 Sídliště Modřany“. Věřte nebo ne, ale už od té chvíle je v obležení přátel kolejové dopravy.

Pojďme se tedy svézt po městě novým vozem a prohlédnout si ho na dobře známých místech.

První záběr ještě přibližuje jízdy bez cestujících, i když pouhý den před nasazením na linku č.3. 27. 1. 2005

Všechny následující obrázky pocházejí z 28. 1. 2005.

Vůz č. 9111 přijíždí na zastávku Nádraží Braník.
Ve společnosti „kačeny“ a v obležení řidičů okolních tramvají v Modřanech. Ve srovnání s vozem T3 působí typ 14T hodně masivně.
Ještě jednou setkání s 8078 v Modřanech. V precizně zpracovaném interiéru upoutá mřížka pod lavicí.
Odjezd z modřanské smyčky se vždy usměvavým řidičem :-) Za mrazivého dopoledne klesá šestá trojka k zastávce U libušského potoka.
Část cestujících po nástupu nevěřila vlastním očím... ...a část při jízdě neobvyklou tramvají ani nemrkla okem.
Obecně známým problémem nové tramvaje jsou neveřejné přední dveře. Takové uspořádání znepříjemňuje život nezvyklým cestujícím, na druhou stranu též zvyšuje bezpečnost při výstupu řidiče mimo zastávku. Na pravém snímku je kabina knížecích rozměrů, včetně šatní skříně...
Moderní tramvaj na moderní trati u moderní sportovní haly. Oblast bývalé Lokomotivky v Libni se změnila k nepoznání.
Mírně problémové se u nového vozu jeví projíždění oblouků malých poloměrů, kde je nutno zpomalit na nízkou rychlost. Zde se proplétá Dlážděnou ulicí od Masarykova nádraží.
Průjezd křižovatkou na Palackého náměstí. I na takovém „tankodromu“ je jízda zejména v interiéru značně tichá. Odtud může tramvaj využít svých nevídaných jízdních schopností, které jí poskytuje více než 500 kW výkonu.

I v následujících dnech by mělo nasazení na linku č. 3 pokračovat. O víkendech jezdí vůz na šestém pořadí (306/3), v pracovní dny pak na dvacátém (320/3).

Tramvaj 14T přinesla do pražské dopravy mnoho nových a kontroverzních prvků, jejichž správnost ukáže až plný provoz. Vyloučeny samozřejmě nejsou ani úpravy. Proto nehodnoťme tuto pro Prahu převratnou novinku podle velikosti kabiny či digitálního ukazatele pořadí. Doufám že nejnovější výrobek plzeňské Škody přesvědčí nedůvěřivou odbornou i laickou veřejnost o svých kvalitách. Osobně doporučuji všem kritikům po výstupu nasednout do jakékoliv jiné tramvaje a stejný úsek projet ještě jednou.

Pro odlehčení uvedu výrok jedné malé holčičky, která při nástupu v Čechově čtvrti prohlásila: „To je ta nová tramvaj a dopadne stejně jako Pendolino“. Tak držme prvního února všem Pendolinům palce!

Zobrazit na celou obrazovku


diskuse k článku

související diskuse

Nové tramvaje
Tramvaje v Praze