naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » městská doprava » tramvaje » tramvaje v hongkongu

Tramvaje v Hongkongu

text a foto: Tobiáš Fuks
vloženo: 30. 10. 2010

Jedním z nejzajímavějších tramvajových provozů na světě jsou bezpochyby tramvaje v Hongkongu. Jejich historie sahá minimálně do roku 1904, kdy společnost Hong Kong Tramway Electric Company Ltd (založená roku 1902) zahájila provoz na první lince mezi stanicemi Kennedy Town a Causeway Bay. Tato společnost zde tramvajovou dopravu provozuje dodnes, pouze v roce 1910 změnila svůj název na The Hongkong Tramways Ltd. V roce 2009 koupila 50% podíl ve společnosti nadnárodní firma Veolia Transport, která podle neověřených informací měla celých 100 % získat během roku 2010.

Od začátku provozu až do současnoti jsou tramvaje provozovány pouze na vlastním ostrově Hongkong (tedy na území, které připadlo Britům jako první již v roce 1842 po vyhrané tzv. první opiové válce), a to dokonce v rozsahu, který se za uplynulých 106 let příliš nezměnil.

Světová jedinečnost tohoto systému spočívá ve skutečnosti, že provozovaný tramvajový park sestává výhradně z patrových vozů. Ty byly poprvé uvedeny do provozu v roce 1912; tyto první patrové vozy měly horní plošinu nezastřešenu. Zastřešené vozy se zde poprvé objevily v roce 1925, a rychle zcela naradily své předchůdce. Všechny vozy byly a jsou vlastní produkce, kromě prvních tří sérií z let 1904 až 1918, které byly vyrobeny různými výrobci ve Velké Británii, v rozebraném stavu dopraveny do Hongkongu a zde smontovány a zprovozněny.

Celá tramvajová „síť“ sestává z jediné páteřní dvojkolejné tratě (až do roku 1949 jednokolejné) o délce 13 km, která vede hlavními ulicemi podél severního břehu ostrova. Tuto trať doplňuje odbočná trať do údolí Happy Valley (kde se mimo jiné nachází dostihové závodiště) dlouhá 3 km, která vytváří vlastně velkou jednokolejnou smyčku, kterou tramvaje projíždějí jednosměrně; dále se na hlavní trati nachází několik nácestných smyček a též dvě vozovny, Whitty Street a Sai Wan Ho. Napájecí systém je 550 V ss a rozchod kolejí 1 067 mm; samozřejmostí je levostranný provoz.

Kombinace koncových a nácestných smyček vytváří možnost vytvořit několik linek, konkrétně v současné době šest:

  • Shaukeiwan – Western Market
  • Shaukeiwan – Happy Valley
  • North Point – Whitty Street
  • Happy Valley – Kennedy Town
  • Causeway Bay – Kennedy Town
  • Western Market – Kennedy Town

Linky nejsou označeny čísly, ale barvami, kterými jsou podbarveny čelní orientace na vozech. V inventárním stavu je momentálně 163 dvounápravových vozů (všechny poschoďové), včetně dvou vyhlídkových pro zvláštní jízdy a dále jednoho vozu služebního. Základní „corporate“ barvou tramvají je kombinace zelené a krémové, nicméně naprostá většina vozů dnes jezdí opatřena pestrobarevnými celovozovými reklamními nátěry. Jízdné je na zdejší poměry velmi mírné, 2 HKD (hongkongské dolary), což je podle aktuálního kurzu necelých 5 Kč. Jízdné je vybíráno až při výstupu u řidiče vhozením přesného obnosu do kasičky, případně detekcí předplacené čipové karty. Nástup do vozu se děje pouze zadními dveřmi přes běžný „kolotočový“ turniket, který zabraňuje výstupu bez zaplacení. Tento na první pohled těžkopádný systém funguje velmi efektivně, a to již od roku 1976, kdy byl zaveden a kdy zcela nahradil průvodčí.

Je otázkou, jak dlouho se zde ještě patrové tramvaje v provozu udrží, protože provozovatel je ve výhledu plánuje nahradit jednopodlažními a zároveň nízkopodlažními kloubovými vozidly po vzoru soudobých moderních světových provozů. Žádné konkrétní rozhodnutí ale zatím nepadlo, a je jisté, že patrové hongkongské tramvaje, které patří již téměř sto let ke koloritu tohoto města a jsou jednou z jeho hlavních turistických atrakcí, neopustí scénu jen tak lehce.

Náledující fotografie byly pořízeny 13. ledna 2010.

Míjení vozů č. 89 a 45 na třídě Queensway u zastávky Cotton Tree Drive.
Noční záběr na několik vozů, v popředí č. 59, na stanici Yee Wo Street/Paterson Street.

Vůz č. 45 v zastávce Admiralty.
Vozy č. 14 a 36 na zastávce Cotton Tree Drive, v pozadí věže Lippo Centre.
Vůz č. 50 na „zelené“ lince právě vjel na jednokolejnou trať do Happy Valley. Míjení vozů č. 5 a 17 na „modré“ lince a třetího neznámého čísla na třídě Queensway.
Setkání vozu č. 145 s patrovým autobusem na stanici Yee Wo Street/Paterson Street.
Pohled z vyhlídky na vrcholu The Peak: v popředí severní břeh ostrova Hongkong (kde mezi mrakodrapy jezdí i tramvaje), dále průliv Victoria Harbour a pevninská část, Kowloon.
Pohled z Kowloonu přes Victoria Harbour na ostrov Hongkong.
Další odkazy


související články

Singapur a kolejová doprava 22. 5. 2023