naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » městská doprava » tramvaje » tramvaje z ostravy pro ameriku

Tramvaje z Ostravy pro Ameriku

text: Lukáš Soukup a INEKON GROUP
foto: Lukáš Soukup
vloženo: 1. 12. 2006

Firma INEKON GROUP a její dceřiné společnosti (INEKON TRAMS a Kolejová doprava) spolu s Dopravním podnikem Ostrava uspořádala dne 28. 11. v ústředních dílnách v Martinově tiskovou konferenci u příležitosti dokončení první ze série tramvají INEKON 12-TRIO určených pro USA.

Firma INEKON vznikla v roce 1990 jako aktivita bývalých zaměstnanců PZO Pragoinvest s cílem podílet se na realizaci exportu produkce českých strojírenských podniků. Firma se následně soustředila především na obchodní činnost v oblasti kolejových dopravních prostředků, investičních celků, surovin atd. Firmě se ovšem podařilo získat rovněž konstruktérský tým odborníků z ČKD Tatra. To umožnilo zaměřit se i na vývoj vlastních tramvají, které byly vyráběny ve Škodě Dopravní technika. Již tehdy se podařilo realizovat dodávky 10 tramvají do měst Portland a Tacoma v USA. V roce 2000 však byla spolupráce se Škodou ukončena. Vzhledem k tomu, že již v polovině 90. let probíhala spolupráce s Dopravním podnikem Ostrava při výrobě tramvají TRIO, bylo logické, že se tato spolupráce po rozchodu se Škodou dále prohloubila. V roce 2001 byl založen společný podnik s DPO, ve kterém měly obě společnosti 50 % podíl. Následně pak byl podíl DPO odkoupen INEKONEM a společnost byla přejmenována na INEKON TRAMS.

Vývoj tramvají probíhá ve společnosti Kolejová doprava, s.r.o. Vlastní výrobu a dodávky tramvají zajišťuje INEKON TRAMS. Výroba, případně rekonstrukce, probíhají v prostorách ústředních dílen v Martinově. Ty díky své kapacitě umožňují bez problémů zvládat jak údržbu vozidel DPO, tak nejen výrobu pro INEKON TRAMS, ale rovněž i trolejbusů Trollino, což je ovšem na firmě INEKON zcela nezávislý projekt. V současné konfiguraci je kapacitně možné zvládnout výrobu cca jedné tramvaje za měsíc a tedy přibližně 10 tramvají ročně. Pokud by došlo k uvolnění prostor, kde v současnosti běží výroba trolejbusů, bylo by možné výrobu zdvojnásobit.

Prvními novými tramvajemi INEKON TRAMS bylo 9 kusů tramvají TRIO pro Dopravní podnik Ostrava. V roce 2004 se pak podařilo navázat na dodávky do USA a to kontrakty na 3 tramvaje do Portlandu a 3 do Washingtonu. V následujícím roce pak byl získán další kontrakt na 3 tramvaje do Seattlu. Ve dvou posledně jmenovaných městech jde o výstavbu zcela nových tramvajových provozů. I když v současnosti existuje v USA jen několik tramvajových provozů majících většinou charakter turistické atrakce často pouze se sezónním provozem, je znatelný stále větší zájem o renesanci tramvají i v jiných městech, např. právě po vzoru Portlandu. Důkazem jsou i nově vznikající provozy ve Washingtonu a Seattlu (viz například zde). Ve všech případech jde o projekty financované z rozpočtu jednotlivých měst, což přináší mj. výhodu pro dodavatele, který tak není vázán nutností realizovat určitý podíl výroby přímo v USA, jako třeba v případě použití federálních prostředků.

V nejpokročilejší fázi výroby se v Martinově nyní nacházejí tramvaje pro Portland. Na všech vozech jsou dokončovány zkoušky a první by měl být odeslán do USA ještě letos v prosinci. Vozy pro Washington jsou po nalakování skříně ve fázi instalace kabeláže a dalších základních součástí. V nejranějším stádiu se nacházejí vozy pro Seattle – nyní jsou svařovány jednotlivé části skříně. Tramvaje pro USA budou transportovány vcelku na silničních podvalnících do přístavu Bremerhaven. Při přepravě budou z důvodu ochrany před agresivním prostředím na lodi zabaleny do specielního obalu ve tvaru rukávu.

Typ12-TRIO vychází z typu 01-TRIO, jde ovšem o obousměrné vozidlo. Kromě dalších změn musela být rovněž zvýšena pevnost skříně, tak aby odpovídala normám v USA. Tramvaje jsou vybaveny automaty na jízdenky, umožňující placení penězi i platebními kartami. Jak kabina řidiče, tak celý prostor pro cestující jsou klimatizovány. Cena jednoho vozu se pohybuje pod hranicí pod 2 mil. USD.


Základní technické údaje
Rozchod 1435 mm
Napájecí soustava 600 V DC (750 V DC)
Maximální rychlost 70 km/h
Výkon trakčních motorů 4 x 90 kW
Největší sklon tratě 80 až 90 ‰
Délka vozu 20 130 mm
Rozvor podvozku 1 880 mm
Vzdálenost podvozků 11 800 mm
Šířka vozu 2460 mm
Výška vozu při staženém sběrači 3 460 mm
Pracovní rozsah sběrače (nad TK) 3 600 – 6 100 mm
Výška podlahy (nad TK) 350 / 780 mm
Podíl nízkopodlažní části vozu 50 %
Průměr kol max. / min. 610 / 530 mm
Minimální poloměr oblouku tratě
 – ve vertikální rovině
 – v horizontální rovině
 – manipulační oblouk
250 m
18 m
16 m
Pohotovostní hmotnost vozidla 26 000 kg ± 5 %
Adhezní hmotnost 100 %
Maximální obsaditelnost
 – při 5 os./ m2
 – při 8 os./ m2
140 osob
199 osob

Vozy 12-TRIO pro Washington.
Čelní článek vozu pro Seattle. Prostřední článek stejného vozu.
Vůz pro Portland před zkouškou klimatizace v lakovacím boxu. Stanoviště řidiče v portlandské tramvaji.
Na levém obrázku je detail spojení dvou článků vozu, na zbylých orázcích už první jízda vozu č. 008 pro Portland po tramvajové síti v Ostravě Martinově.
Zobrazit na celou obrazovku


související aktuality

Škoda Electric modernizuje trolejbusy pro Boston 15. 11. 2015

diskuse k článku

založit diskusi

související diskuse

Nové tramvaje