naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » vlakem na tovačovský portál

Vlakem na Tovačovský portál

text a foto: Rostislav Kolmačka, KMD
vloženo: 14. 8. 2007

Po více než měsíčních přípravách vyrazily dne 11.8.2007 veřejné osobní vlaky na trať z Kojetína do Tovačova, aby odvezly návštěvníky (nejen) folkového festivalu Tovačovský portál. Letošní Portál byl v pořadí už devátý, a ačkoliv se myšlenka zrodila již dříve, až letos se podařilo vypravit zvláštní vlaky na trať, kde je od roku 1981 pravidelná osobní doprava zastavena.

I přes, myslím, dostatečnou propagaci jízd vlaků se akce potkala s poměrně nízkým zájmem veřejnosti – snad to lze přisuzovat zpočátku méně příznivému počasí a tomu, že byl čas dovolených a v nedalekém okolí se konalo několik dalších menších akcí pro veřejnost. Naopak poměrně slušný byl zájem příznivců železniční dopravy, kdy v páru spojů pro fotografy cestovalo přibližn po třiceti cestujících. Další zaznamenávali jízdy vlaků souběžnými jízdami na kole, motocyklu i automobily, ti však ekonomickému zdaru podniku příliš nepomohli.

Průběh jízd byl přibližně takový, jak popisují následující řádky.

Jako první se v 8:18 vydal do Tovačova samotný vůz 810.395, který byl „zapůjčen“ z oběhu vozidel trati Kojetín – Valašské Meziříčí, a který by jinak v Kojetíně hodinu stál.

Sólo motorový vůz 810.395 při pobytu v Tovačově.

Druhý vlak, vypravený kvůli návozu vozidel už ze Zlína, byl složen z motorového vozu 810.271 (poslední provozní své řady v unifikovaném červeném nátěru se širokým žlutým pruhem) a dvou přípojných vozů, z toho jednoho cyklovozu. V 10:12 odvážel toho dne nejvíce cestujících; skvělou atmosféru v prostředním voze vytvářela kapela Dojem, která, stejně jako předešlou hodinu na kojetínském nádraží, vyhrávala jeden hit za druhým. Zpět z Tovačova se vlak vracel v 11 hodin; cestujících nebylo mnoho, velkou část tvořily děti.

Již objetá souprava v čele s 810.271 připravená na odjezd z Tovačova.

Třetí spoj, původní plánovaný také s přípojnými vozy, byl pro nízké obsazení vypraven pouze sólo motorovým vozem (téměř plně využitým), odjezd byl asi 20 minut opožděn, protože jsme čekali na návštěvníky Portálu, kterým v Přerově ujel vlak. Odjíždělo se tedy zhruba ve 12:30. Zpět se motorový vůz 810.271 vracel jako „fotovlak“. Kromě asi pětadvaceti fotografů, kteří platili dvojnásobné jízdné, se vezlo i několik cestujících z řad veřejnosti. Odjezd z Tovačova byl ve 12:55, cestou motorový vůz fotografům zapózoval na šesti místech trati.

Čvrtý pár vlaků byl zahájen opět „fotojízdou“ do Tovačova (odjezd z Kojetína 13:30), ale také se vezli i běžní cestující. Motorový vůz byl opět téměř plný, díky časové úspoře bylo fotozastávek více, než se plánovalo – asi osm. Původně zatažená obloha se pozvolna vyjasňovala, místy nesměle prosvítalo slunce.

Motorák na odbočení vlečky Topos u Tovačova. Pravá lokálková romantika – nákladiště Lobodice.
S věží polkovického kostela a dočasným „kopcem“ mezi Lobodicemi a Uhřičicemi se prezentuje 810.271.
U přejezdu v Uhřičicích. Fotozastávka nedaleko Uhřičic.

Na poslední odpolední veřejnou jízdu do Kojetína vyjížděl z Tovačova ve 14:30 motorovm vůz obsazen asi z poloviny, velkou část cesty už naplno svítilo sluníčko – až nám přišlo líto, že jsme na odpoledne nenaplánovali ještě další jízdu.

Odpolední program však byl pro pořadatele minimálně stejně tak důležitý, jako samotné jízdy vlaků do Tovačova. V přípojném voze odstavené „tovačovskvé“ soupravy totiž skromným aktem a ustavující schůzí začalo reálně fungovat už dříve Ministerstvem vnitra registrované občanské sdružení Kroměřížská dráha (KMD), které (nejen) jízdy do Tovačova pořádalo a organizovalo. Se členy tohoto sdružení se v dohledné době můžete setkat na výstavě o historii železnice na Kroměřížsku, která se bude od poloviny září konat v městské knihovně v Kroměříži, nebo při jízdě vlaků s olomouckou parní krasavicí 464.202, která se pojede dne 28.9.2007 – kam jinam, než do Tovačova.

Odstavená souprava v Kojetíně.

Pátý pár vlaků se na svou cestu z Kojetína do Tovačova vydal ve 21:00, a přestože se z Kojetína vezli v podstatě jen pořadatelé (v Lobodicích přistoupili cestující jedoucí patrně na večerní Countrybál v Tovačově), šlo o jízdu nabitou fantastickou atmosférou – vždyť poslední osobní vlak jel do Tovačova za tmy před více než čtvrtstoletím!!! Protože motorový vůz jel kvůli následnému nedostatku času na posun v Kojetíně s oběma přípojnými vozy, konalo se v Tovačově za svitu staničních lamp i objíždění soupravy. Z Tovačova vlak odjíždel ve 21:40, v Kojetíně byl ihned po příjezdu a vystoupení cestujících připojen k motorovému vozu jedoucímu jako poslední pravidelný spoj do Kroměříže, kde souprava nocovala.

Objíždění přívěsných vozů v Tovačově. Noční osobní vlak v Tovačově po 26 letech.
Z rampy vyfotografovaný osobní vlak v Tovačově.

Šestý a poslední pár vlaků se vydal na svou cestu z Kojetína do Tovačova v nedlěli 12.8.2007 ihned po příjezdu z „odskočení“ si v podobě posily pravidelnuho vlaku do Bystřice pod Hostýnem, kde se na Hostýně konala velka pouť k Panně Marii. Vlak byl tedy opět ve třívozové sestavě, z Kojetína odjížděl v 9 hodin ráno téměř prázdný, zpět se z Tovačova vracel v 9:30 obsazený převážně návštěvníky Portálu, kteří v Tovačově nocovali. Tento spoj byl veden jako přímý do Otrokovic, v části trasy mezi Kojetínem a Otrokovicemi vlak využilo také několik „civilních“ cestujících, kteří si, ač mnohdy měli koupeny běžné jízdenky, zakoupili na památku i lepenkové jízdenky zvláštního vlaku.

Kromě zmíněného parního vlaku v září možná proběhne na tovačovske trati v letošním roce ješt jedna série jízd, a to v říjnu, kdy se v Tovačově koná výlov Hradeckého rybníka, což je ještě větší akce než Portál. Jízdy pro fotografy však zřejmě už nebudou. Informace se včas opět objeví na adrese http://www.prototypy.cz/tovacovka.htm.

Děkuji všem a těším se nashledanou při dalších jízdách (nejen) do Tovačova, zvláště pak za rok, kdy snad pojedeme i na jubilejní desátý Tovačovskt Portál!

Za KMD Rosťa Kolmačka



diskuse k článku

založit diskusi