K-report
 

Archiv do 26.srpna 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » 380 - nové třísystémové stroje ze Škody Plzeň » Staré archivy » Archiv do 26.srpna 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Tydyt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.194.34.124
Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 10:37:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No to koukam jako puk, mi jsme tu dva Tydyti.(ja se ovsem pisu bez diakritiky)

Hezky den T.
Kotelník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 364
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 11:02:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Docela zajímavá debata...z mého pohledu bych to viděl tak,že pokud bude 380 jakžtakž fungovat,tak to bude lepší,než aby se nám tady proháněly Taurusy,protože ten trend unifikace mi přijde fakt jakt za totáče,ikdyž to má své nesporné výhody,tak alespon z hlediska žel. fandů trošku ztrácí železnice své kouzlo
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1826
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 11:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nikoli na vysávání státního rozpočtu kvůli 20 lokomotivám, které lze pořídit i jinak.

Když ono je to celé úplně jinak.

Lokomotivy si kupují České dráhy a berou si na ně úvěr. A stát ručí za ten úvěr, přesněji za schopnost ČD ho splácet. Tady se sluší dodat, že ten úvěr je poskytnut za vcelku velmi fajnových podmínek a to jak pro banku, tak i pro ČéDé. Pokud by někdo ČD místo toho doporučoval Dispolok, tak je s prominutím tzv. blbej až na půdu. Pozor tedy ale na chybné implikace typu kdo si pořídil/chce pořídit mašinky z Dispoloku je blbej. Tak to rozhodně není, resp. je to o různých možnostech financování různých firem.

A ta neschopnost ho splácet může klidně nastat, i kdyby ty nové lokomotivy jezdily odpočátku sqěle a tahaly třeba utěšené množství vagónků plných substrátu, ba s dokonce s tím ježdením sqěle nebo nesqěle souvisí velmi málo... .

A teď si všimněte jedné věci - nikde tady zatím nefiguruje jméno výrobce lokomotiv. Ono je totiž nepodstatné, tento princip by fungoval, i kdyby ty lokomotivy dodával Siemens nebo třeba Bombardier. Což ostatně vidíme na právě vyráběných nových vozech Siemens pro ČD.

--------------------
Odcházím cosi vytvářet místo házení luštěnin na zeď.
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 8-2004


Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 11:50:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex: Tak zvolte nějaký lepší příklad, kde v průmyslově vyspělé zemi takové zakázky nezískává (hlavně) domácí průmysl. Skutečně by mě to zajímalo. Ono řečičky o volném pohybu služeb a liberalismu jsou jedna věc, ale praxe je věc druhá...

Vyberova rizeni nezpochybnuji, prave naopak, povazuji preferenci domaciho prumyslu za opodstatnenou a naprosto legitimni soucast takovych vyberovych rizeni. Bohuzel, mohu poskytnout hned dva priklady, kdy domaci prumysl ve vyspele zemi zakazku nedostal:
Nove jednotky pro kodansky S-tog, kdy misto domaciho Bombardier Randers zakazku dostal Alstom + Siemens - levnejsi, mozna spolehlivejsi, ale bohuzel interier na urovni rady 810 CD, navic v usporadani 2.5 + 2.5 (chyba zadavatele, Siemens jiste umi udelat i pohodlny interier)
Mnohem markantnejsi priklad jsou jednotky IC4 pro DSB, kterou misto domaci Bombardier Randers ziskala italska Ansaldobreda. Italske reseni v tomto pripade nema vyhodu ani jedinou. Ve vyberovem rizeni byla vyhodou cena, ale v te nebylo zapocitano 4+ lete zpozdeni. S povdekem lze kvitovat pouze kvalitu smlouvy, ve ktere je zaruka materskeho koncernu, jinak by Ansaldobreda uz davno dopadla jako CKD.
:-)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2457
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 18. srpna 2006 - 12:23:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono je i zábavné sledovat, jak někteří vítají, že lokomotivy bude vyrábět Škoda (připadá jim správné, pokud stát - skrze svoji firmu - preferuje domácí průmysl) a aby ta posléze další lokomotivy prodala na zahraničních trzích na úkor tamních domácích dodavatelů.
Jo, kam vítr, tam plášť.
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..."
Gor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 367
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 19. srpna 2006 - 00:27:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ja stejne nechapu, jak nekteri mohou hazet spinu na lokomotivu, ktera nevyjela? Zrejme usuzuji, ze jestlize vozidlo nevyrobi nadfirma NEMESIS, tak nebude jezdit...
Nebylo by lepsi si pockat, jak si stroj povede v realnem zivote?
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 643
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 20. srpna 2006 - 06:48:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gor:
Ano, božský Zýmenc poslal před měsícem dva vozy Ampz na zkušební jízdu do Plzně a zpět. Výsledek neuspokojivý. Proč, když tenhle typ vozů chrlí Zýmenc už dlouho?
Mirekdlouhy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.117.26
Odesláno Neděle, 20. srpna 2006 - 09:18:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koukám,že se u Siemensu na Zlíčíně časy mění.Dříve museli podepsat zaměstnanci mlčenlivost,nyní musí asi firmu na veřejnosti vychvalovat.Dotaz na Dusanh proč vám němci sebrali kompletaci patráků pro Švýcarsko?
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 243
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 20. srpna 2006 - 12:36:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No tak to je zrovna věc, ke které se na internetu opravdu vyjadřovat nechci. Návrh: sejděme se někde v hospodě a tam to probereme.
Firmu vychvalovat povinně nemusíme a co se týče neuspokojivého výsledku zkoušek Ampz, pokusím se zjistit příčinu.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 322
Registrován: 9-2002
Odesláno Neděle, 20. srpna 2006 - 20:56:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak nevim, jestli doslo minule k chybe, nebo mi to nekdo smazal: Shade DT zaspala dobu: V dobe, kdy se objevily prvni Eurosprintery, vyrabela 163 a jeji ekvivalenty (r. 1991 - 93) a v te dobe mela i prvni zkusenosti s pohonem ATM, jak ale perlila 169 v provozu mi neni znamo.

380 je nesporne slozitejsi stroj s asi dvojnasobnym vykonem, pro me jako pro potencionalnoho kupce (ale nemam na to prachy) by 380 mohla byt zajimava z toho duvodu, ze by mohla byt levnejsi nez treba ES 64 nebo Taurus. Pokud to tak dopadne, mozna se v SDT zase rozhejbe vyroba lokomotiv, jinak se tam budou dal placat tramvaje.
ICQ 268-987-545
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1014
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 12:48:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V případě Rakouska měl domácí výrobce šanci, ale po neúspěšných pokusech došla ÖBB trpělivost a vzala Taurusy od Siemense. Ale montují se v ÖBB dílnách v Linzi. Každý si hlídá své, dokud to jen jde. Z principu nechápu to, že pokud jsme schopni v rámci ČR něco vyrobit, proč to máme dovážet ze zahraničí a splácet to levnou pracovní silou či rozprodejem toho, co tu ještě zbylo.
Taky se mi moc líbí, když čecháčci povídají - My Siemens... :-)))
Spolehlivost je výsledek mravenčí práce v mnoha i zdánlivě nesouvisejících oblastech.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 245
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 13:19:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Někde přece pracovat musím. Považuji za slušné, že když pracuji v nějaké firmě, tak za ní trochu bojuji i navenek.
Mimochodem Škoda Plzeň vlastněná firmou Appian s poněkud nejasnou vlastnickou strukturou je ještě stále česká firma?
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1015
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 13:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bojovat jistě, ale ne házením špíny na jiné.
Třeba nabídkou kvalitní, cenově přijatelné lokomotivy, splňující požadavky zadavatele.
Spolehlivost je výsledek mravenčí práce v mnoha i zdánlivě nesouvisejících oblastech.
Mallard
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 5-2006


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 14:14:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

J_p:Vyberova rizeni nezpochybnuji, prave naopak, povazuji preferenci domaciho prumyslu za opodstatnenou a naprosto legitimni soucast takovych vyberovych rizeni. Bohuzel, mohu poskytnout hned dva priklady, kdy domaci prumysl ve vyspele zemi zakazku nedostal

Nevím proč by měl být domácí průmysl u jakéhokoliv výběrového řízení preferovaný.Tím se jenom zakonzervuje stav,kdy si domácí průmysl myslí,že má své vždy jisté a nic ho nenutí k výraznému zlepšování.Zákazníka má zajímat kvalita a cena.Zvýhodňování zavání korupcí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mallard.)
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 246
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 15:05:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Teď jenom otázka, co znamená "cenově přijatelná"... Už i v Mladé Boleslavi mají jiné představy o cenové přijatelnosti osobního auta, než má asi většina z nás...
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 653
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 23:19:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dusanh:
No, víš, ono jde o víc věcí, než jen vlastníka firmy, jeho sídlo a sídlo firmy. Jde i o to, jestli firma jede podle svého vývoje a kdo ten vývoj dělá (Češi, ciznici), jaké má know-how, anebo jestli firma pouze vyrábí podle vývoje vlastníka a jeho know-how, či know-how někoho jiného.

Mallard:
Tak to máš samosebou pravdu, ovšem dokud se bude domácí průmysl pomocí specifických soutěží preferovat ve většině zemí EU, tak jsem jednoznačně pro takovou preferenci i v ČR. Zýmenc+DB budiž zářným příkladem.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 10-2005


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 09:28:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zýmenc+DB budiž zářným příkladem

A taky Bombardér - DB, že. A koho jinýho by taky měli preferovat?

Jde i o to, jestli firma jede podle svého vývoje a kdo ten vývoj dělá (Češi, ciznici)

Já myslím, že jakýsi vývoj ve Zličíně existuje (o tom by měl něco vědět Dusanh). Že je u nás zřejmě nedostatek kolejových konstruktérů není tak úplně vina Siemensu.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 663
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 07:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bebop:
Jak koho jinýho by měli preferovat? Nikoho, samozřejmě! Jenže když teda preferujou oni, tak my taky můžeme.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 249
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 08:39:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hmmm, já ale stále vidím zásadní rozdíl, když se tady v kanclu kouknu z okna, a každou chvíli jede vlak v čele s řadou 189 nebo 101 (abych uvedl zástupce obou "preferovaných" výrobců), zatímco 380 má před sebou ještě VELMI dlouhou cestu.
Argil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 12:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dusanh: jestli to nebude tím, že je zásadní rozdíl mezi DB a ČD.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 10-2005


Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 12:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nikoho, samozřejmě!

Mají na výběr dvě firmy - Bombardér a Símenc. A berou vozidla od obou. Tak o co jde?
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 10-2005


Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 13:00:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jestli to nebude tím, že je zásadní rozdíl mezi DB a ČD.

Qěcy tvrdí že ne - obě jsou zjevně nuceny hlavně podporovat domácí průmysl.
Argil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 15:03:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bebop: jde o koncepci a o peníze
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 665
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 15:59:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bebop:
DB maj na výběr jen dvě firmy? No toto... co třeba taliánské, francouzské, česká, americké a hlavně švédské lokomotivky? Opět upozorňuju, že když si DB objednaly 189ky, tak jejich trakční výzbroj neexistovala. Podvozky možná (nezkoumal jsem). Neboli DB si objednaly velké série v té době neexistujících lokomotiv. Mohly je klidně objednat ze Švédska, kde mají s 15kV taky zkušenosti a dobrou kvalitu. Koneckonců je mohli objednat i u Škodovky, na papíře už takové mašiny Škodovka měla, Alstom taky měl.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 10-2005


Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 16:20:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

taliánské, francouzské, česká, americké a hlavně švédské lokomotivky?

Aha. Které z těchto lokomotivek jsou v oboru elektrických lokomotiv schopné konkurovat Siemensu a Bombardieru? A koneckonců - Bombardier je snad kanadská firma, ne? Tak jaké protěžování německého průmyslu...

Mohly je klidně objednat ze Švédska, kde mají s 15kV taky zkušenosti a dobrou kvalitu.

A proč si tedy švéďáci objednali nové Kirunaloks u kanadského Bombardieru, který je vyrobil v německém Kasselu?
Nebo proč si americký New Jersey Transit objednal klon německé řady 101 též z Kasselu?

Argil - jde o koncepci a o peníze

Vynikající prázdná fráze.
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 5-2003


Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 16:27:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

On hlavní rozdíl mezi ČD a DB je v tom, že DB si objednaly stovky asynchronních lokomotiv, a to začaly s nákupem již docela dávno. ČD se probraly z mrákot teprve nedávno.
Spolehlivost je výsledek mravenčí práce v mnoha i zdánlivě nesouvisejících oblastech.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 666
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 16:57:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bebop:
A z čeho by Zýmenc financoval vývoj svých lokomotiv, kdyby neměl zakázky před odzkoušením prototypu?
Neboli v době vyhlášení soutěže na ř. 380 neexistovala žádná odzkoušená lokomotiva požadovaných parametrů a stejně tak neexistovala žádná lokomotiva požadovaných parametrů v době vyhlášení soutěže na 189ky a 185ky. A do takových nákupů s nejasným výsledkem se může pustit jedině státní moloch (DB, ČD).

Jinak ČD taky kupují vakgony od Siemensu a od Rumunů. takže nevím, proč do toho taháte DB+Bombardýr (který má pobočku v Německu, přímo z Kanady by si to DB nekoupilo, v podmínce byla výroba v Německu).
Státní moloch SNCF také těžce protěžují svůj národní průmysl, státní moloch FS také. Tak proč bychom nemohli my?

NJT je soukromá firma, nebude riskovat a nemá potřebu podporovat národní zájmy.
Kirunaloks jsou velice specifická vozidla a hlavně LKAB je soukromá firma, takže nebude riskovat a financovat někomu vývoj, nemá potřebu podporovat národní zájmy.
Žádný soukromý dopravce nebude financovat vývoj a zkoušky lokomotivy. Koupí vyzkoušenou, protože na takové pokusy nemá prachy a ani mu je nikdo nedá. Státním molochům je vždycky někdo dodá, je to politický úkol.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 706
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 17:52:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

DušanH: to hafo 189 a 101 vidíš Ty teď, v době, kdy se vyvíjely, se pod tím oknem taky neproducírovaly. A ta jejich cesta ke dnešku až zas o tolik kratší nebyla, měříme-li to vynaloženými prostředky (nikoliv časem - ten je v tomto případě zavádějící).
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 250
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 20:12:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Příklad: jsem podnikatel a potřebuji vydělávat peníze. Působím na trhu, kde mám určitou konkurenci. Abych mohl konkurovat (nabízet obdobné (nebo lepší) služby stejnému spektru zákazníků), musím mít podobné (nebo lepší) výrobní prostředky, než má konkurence. Nevěřím tomu, že dráha je natolik specifický technicko-ekonomický systém, že MUSÍ mít za každou cenu jiné podmínky, než ostatní.
Čistě filozofická otázka: proč bych měl čekat nějakou dobu, než pro mě někdo vyvine něco, co je stejné, jako dnešní výrobní prostředky mojí konkurence?
Ad Hajnej: ano, doba vývoje těch mašin určitě nebyla krátká. Ale DNESKA ty lokotivy už jezdí a svým majitelům vydělávají peníze.
Qecy napsal: "soukromá firma nebude riskovat". Jasně, že soukromník umí uvažovat o dost líp, než stát. Proto by se měla nákladní doprava privatizovat.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 667
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 20:29:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dusanh:

Ó, jak jsi naivní! Národní Dráha je vždycky především politická instituce. A to jak DB, OeBB, tak zejména ČD, PKP a SNCF.
Filos. odpověď: protože to není pravda. V době první i druhé VOS na třistaosmdesátky NEEXISTOVALA ŽÁDNÁ TAKOVÁ lokomotiva schválená pro provoz v ČR a NEEXISTUJE DODNES, žádná šestimegová mašina v ČR není schválená. A vo to go nejvíc. A to nejenom molochovi, ale i soukromníkům. Měl Zýmenc být ochoten splnit požadavky VOS a mohl vyhrát. Když se na to vyflák, tak holt ČD daly správně přednost tomu, kdo ty podmínky splnit chtěl - Škodovce.
Soukromník neumí uvažovat o dost líp než stát, pouze do toho nezatahuje tolik politiky. S privatizací ND souhlasím.
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 21:39:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hoši vaše diskuze a dohady jsou zajímavé,ale jen bych hctěl říct že mšiny od SIEMENSE určitě nejsou špatné ale jsem rád že se vyvíjí a dokážou vyvíjet i podobné mašiny u nás.A moc ŠKODOVCE fandím aby to vyšlo a byla z toho dobrá mašina a nemuseli se za ní stydět
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 10-2005


Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 23:34:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěcy takže nevím, proč do toho taháte DB+Bombardýr

Protože Bombardér je po Símencu druhý dodavatel elektrických lokomotiv německému státnímu drážnímu molochu. A o dodávkách elektrických lokomotiv státním molochům je tu snad řeč, ne?
Jinak vaše filozofie je skutečně zajímavá - soukromník ať pečlivě hlídá své náklady a pořizuje si pouze efektivně využitelná vozidla (naprosto správně), a "státní molochy" ať podporují tzv. domácí průmysl.

V době první i druhé VOS na třistaosmdesátky NEEXISTOVALA ŽÁDNÁ TAKOVÁ lokomotiva schválená pro provoz v ČR a NEEXISTUJE DODNES, žádná šestimegová mašina v ČR není schválená.

Ano, to před pár lety skutečně platilo. Jenže dnes je situace prostě jiná. Výkonné elektriky Símenc tu zřejmě velmi brzy budou moci jezdit, vznik samostatného ČD Carga a jeho eventuelní privatizace je taktéž otázkou historicky blízké doby. Jediné, co se nezměnilo je situace kolem řady 380. Bude to jako Temelín - deset let se bude tvrdit, "že dokončení se předpokládá za dva roky".

A ještě dotaz - ve kterých zemích má být řada 380 schválená pro provoz?

Lokofanda A moc ŠKODOVCE fandím aby to vyšlo a byla z toho dobrá mašina a nemuseli se za ní stydět

Věřte mi, že i já bych si přál totéž. Ale bohužel jsem velký pesimista.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2493
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 23:53:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

proč bych měl čekat nějakou dobu, než pro mě někdo vyvine něco, co je stejné, jako dnešní výrobní prostředky mojí konkurence?

Ale toto už jsme přece probírali. Kde by konkurence ony výrobní prostředky vyvinula, kdyby všichni uvažovaly takto?
Mluvme konkrétně: Siemens ony "vyvinuté výrobní prostředky" má díky tomu, že mj. DB na Siemensem vynucený (přímo či nepřímo) politický úkol objednala určitou sérii lokomotiv. A teď má tu drzost (mimo Německo) vykřikovat něco o špatnosti takovýchto postupů, když ty vedou k objednání lokomotiv od konkurence...?
Chápu, že v určitém úhlu pohledu má takováto rétorika smysl, ale tady nás snad opíjet rohlíkem není nutné.
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..."
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2494
Registrován: 8-2003
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 23:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ve kterých zemích má být řada 380 schválená pro provoz?

ČR, Slovensko, Rakousko, Německo, Polsko, Maďarsko
"Slova jsou jen zrnka v poušti rozfoukaná větrem nočních bouří,..."
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 668
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 00:00:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bebop:
Asi neumíš číst, nebo co.
Nikde jsem nepsal, že soukromníci si mají kupovat podle ekonomických pravidel a státní molochy podporovat pouze domácí průmysl.

Psal jsem, že podpora domácího průmyslu prostřednictvím molochů je nesprávná, ALE když se to tak dělá v Německu, Francii, Itálii a jinde v EU, tak chci, aby se to smělo u nás dělat taky. Tudíž nemám rád kecy o tom, jak se skrz ČD podporuje Škodovka, protože skrz DB se podporuje Zýmenc a německá pobočka Bombardýru a skrz FS a SNCF zase Alstom, který je na tom nyní hůř, než Škoda transportation.

Výkonné elektriky Zýmencu zde nejezdí a schvalování se utajuje, takže nemůžete tvrdit, že tu budou brzy jezdit. Možné to je. Kdyby spolková vláda SRN nenarvala do Zýmencu miliony Eur na vývoj mašin, tak si žádný soukromník s 189kama a taurusama nezajezdí, páč žádný soukromník by jim ty prachy nedal.
Vznik ČDCarga je otázkou jednoho roku, privatizace teda ne. Protože to bude politické rozhodnutí a podívejte se na Slovensko. Změnila se vláda a předchozí tu privatizaci zasekla na poslední chvíli.

O 380kách: viz tuten odkaz.

(Příspěvek byl editován uživatelem Qěcy.)
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 10-2005


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 00:07:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hajnej A ta jejich cesta ke dnešku až zas o tolik kratší nebyla, měříme-li to vynaloženými prostředky

To je určitě pravda. Jenže ten nákladný vývoj (mmch. bavíme se o lokomotivách řad 185 a 101 Bombardéru, tedy konkurence Siemensu ) byl posléze zaplacen velkým počtem vyrobených kusů a provozem u několika provozovatelů. A to je právě to, čeho se u řady 380 bojím - že se nakonec někdy v roce 2010 (já tipuji tak 2015) dočkáme dvaceti lokomotiv, na které ale už žádná další výroba nenaváže.

Bkp ale tady nás snad opíjet rohlíkem není nutné. To tedy u vývoje řady 380 opravdu sedí.

ČR, Slovensko, Rakousko, Německo, Polsko, Maďarsko

A schválení v šesti zemích chce Škodovka zvládnout do kterého roku?

Se divím, že třeba takového Tvrdíka nenapadlo v rámci podpory domácího průmyslu nechat vyvinout pro ČSA naše vlastní dopravní letadlo... To by byl krásný politický úkol.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 00:10:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já se jenom obávám, že skutečný důvod momentálního neschválení, resp. "skoroneschválení" zahraničních typů lokomotiv je ten, že by potom ČD ostrouhaly... (DÚ je jenom státní instituce a jsou na něj různé páky, viz. výměna ředitelů DÚ kvůli pendolínům). A jestli je OPRAVDOVÝM technickým důvodem nekompatibilnost našeho (bezpochyby jinak kvalitního) ZZ vůči vysokovýkonným asynchronním lokomotivám, tak je to problém, který se povede odstranit dvěma způsoby: buď se "předělá" ZZ anebo nás všichni objedou, stejně, jako to dělají dneska. A potom si tady budou moci ČD vozit dvaceti 380kami EC vlaky Praha-Holešovice - Bratislava hl.n. a bít se v prsa. Ale skutečné podnikání v rámci možností trhu drážní dopravy v Evropě jim uteče, protože se na něm etablují ti, kteří mají (již dneska) potřebná vozidla.
Mají vlastně ČD představu, jakou roli by chtěly hrát, resp. jakou roli by si chtěly vydobýt na přepravním trhu??? To je potřeba si stanovit a tomu přizpůsobit pořizování vozidel a jejich parametry. Jestli se představy úředníků pohybují v perimetru Schöna-Kúty, tak potom spánembohem...
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 10-2005


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 00:16:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdyby spolková vláda SRN nenarvala do Zýmencu miliony Eur na vývoj mašin

Spolková vláda dotovala Siemensu vývoj lokomotiv? Tak to slyším poprvé. Kde si o tom můžu přečíst?

Tudíž nemám rád kecy o tom, jak se skrz ČD podporuje Škodovka, protože skrz DB se podporuje Zýmenc a německá pobočka Bombardýru a skrz FS a SNCF zase Alstom, který je na tom nyní hůř, než Škoda transportation.

Teď si fakt nerozumíme. Mě podpora domácího průmyslu vůbec nevadí, však jsem před chvílí psal, že bych Škodovce úspěch přál. Jenže mám takové nepříjemné tušení, že na rozdíl od těch "politicky vynucených" lokomotiv Siemense, Bombardéru nebo Alstomu skončí "projekt 380" velkým trapasem (eufemisticky řečeno). To je celý. Už jenom na to schvalování v šesti zemích jsem opravdu zvědav.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 10-2005


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 00:23:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

buď se "předělá" ZZ anebo nás všichni objedou, stejně, jako to dělají dneska.

Tohle už je bohužel typická nesmyslná Siemens-propaganda. Česká republika skutečně není objížděna kvůli tomu, že by sem nemohly Taurusy nebo 189ky. Je to mimo jiné proto, že ceny za dopravní cestu SŽDC jsou prostě vyšší než jinde, a to nemá se ZZ nic společného.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 00:24:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pendolíno taky mělo jezdit od Vídně po Berlín. A kde jsme dneska, po JEDENÁCTI(!) letech od prvního zadání? Kde máte jistotu, že titíž lidé, kteří prováděli zákaznické auditování projektu CD680, budou o dva tři řády kvalitněji provádět tutéž činnost na projektu CD380? Protože jinak to dopadne úplně stejně.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 669
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 05:12:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bebop:
Kdyby spolková vláda SRN nenarvala do Zýmencu miliony Eur na vývoj mašin

Spolková vláda dotovala Siemensu vývoj lokomotiv? Tak to slyším poprvé. Kde si o tom můžu přečíst?

To, že to slyšíš poprvé, neznamená, že tomu tak nebylo. A o tom se třeba tady už psalo. DB objednala za státní prachy velkosérie mašin od Bombardýru (185) i Zýmencu (189) které v té době byly na papíře. Čili doprojektování a výrobu a hlavně testy prvních lokomotiv (prototyp nebyl jeden) zaplatila SRN rozpuštěně v celých sériiích. Co na tom není jasné?
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 08:48:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jasné na tom je především to, že v době podepsání smlouvy se obě fabriky mohly pochlubit sériemi již vyrobených a provozovaných strojů, na které objednané lokomotivy v některých prvcích navazovaly. Což je setsakra rozdíl oproti situaci u nás...
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 5-2003


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 09:26:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dusanh:
Kontrolní otázka. Proč si nekupuje celý svět lokomotivy u Siemense? Proč se znovu a znovu na různých místech světa konstruují a staví nové typy lokomotiv?
Qěci:
Žádný soukromý dopravce nebude financovat vývoj a zkoušky lokomotivy. Koupí vyzkoušenou, protože na takové pokusy nemá prachy a ani mu je nikdo nedá.
Podle této teorie nám asi náklady tahají staré dobé vyzkoušené kobyly . Co se tu člověk dočte, to teda nestačí zírat

A co takový Siemens. Proč se vůbec zabývá vývojem nových lokomotiv? Proč i on tedy podle zde uváděných rad rad nevydodává jen ty osvědčené vyzkoušené typy pořád dokola? To je podle pohledu přes měšec s chcechtáky přeci mnohem a mnohem výhodnější, jak se nás tu o tom někdo snaží pořád přesvědčit.
Spolehlivost je výsledek mravenčí práce v mnoha i zdánlivě nesouvisejících oblastech.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 10-2005


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 10:34:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěcy To, že to slyšíš poprvé, neznamená, že tomu tak nebylo.

Výborná odpověď. Já netvrdím, že to tak nebylo, samozřejmě, že to tak asi bylo. Mě by "akorát" znova zajímalo, kde se o tom můžu dočíst.

Čili doprojektování a výrobu a hlavně testy prvních lokomotiv (prototyp nebyl jeden) zaplatila SRN rozpuštěně v celých sériiích. Co na tom není jasné?

Jasné je to velmi. Rozdíl oproti řadě 380 je právě v tom "rozpuštění v celých sériích". Znova opakuji, že se obávám že v případě škodovácké lokomotivy k žádným dalším sériím prostě nedojde a náklady na vývoj tedy nebude v čem rozpouštět.

Žádný soukromý dopravce nebude financovat vývoj a zkoušky lokomotivy. Koupí vyzkoušenou, protože na takové pokusy nemá prachy a ani mu je nikdo nedá.

Tady naopak musím s Qěcy souhlasit. Žádný pořizovatel jakého výrobku není povinnen přímo finacovat jeho vývoj a čekat na něj. Auto nebo televizi si taky jdete koupit hned.

Unipuls Kontrolní otázka. Proč si nekupuje celý svět lokomotivy u Siemense

No mě se zdá že kupuje. Viz různé klony ICE pro Rusko nebo Španělsko, elektrická výzbroj pro americké nákladní diesly. Metro a tzv. Skytrain v Bangkoku, příměstská železnice Maracaibo (varianty naší M1), Desira UK pro britské dopravce...

Proč se znovu a znovu na různých místech světa konstruují a staví nové typy lokomotiv?

Ta různá místa jsou kromě Plzně kde? V bývalém SSSR a Číně? Ano, jenže tam mají výrobci "automaticky" garantován odbyt, už kvůli rozsahu železničních sítí a železniční dopravy v těchto částech světa.
Já se zeptám jinak - proč si "státní molochy" SŽ, MÁV nebo Gysev pořizují Taurusy, a proč raději nepodpořily domácí průmysl (třeba Ganz)? Proč si SŽ nebo HŽ pronajímají 189ky Dispoloku? Proč je jejich vlády netlačí do něčeho jiného? Určitě by se nějaké řešení, přijatelnější z hlediska "podpory národních zájmů" našlo.
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 11:15:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevim, jestli to tu nedávno nebylo, ale jaké jsou aktuální informace o vývoji ř.380?

V bývalém SSSR a Číně? Ano, jenže tam mají výrobci "automaticky" garantován odbyt, už kvůli rozsahu železničních sítí a železniční dopravy v těchto částech světa.

No tak pokud se podaří v Rusku a ostatních státech býv. SSSR rozjet ekonomiku v čínském stylu, tak to bude pro železnici superkšeft.
Každý večer počítám kulatá okna brejlovce.
Jedno okno, druhé okno, třetí okno, chrrrr....
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 5-2003


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 11:31:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Žádný pořizovatel jakého výrobku není povinnen přímo finacovat jeho vývoj a čekat na něj.
Povinnen samozřejmě není. Dělá to v případě, že je to pro něj nějakým způsobem výhodné. Ale je povinnen zaplatit daně státu a stát je zase povinenn podporovat rozvoj know-how a technologií, které považuje za perpektivní.
Perspektiva dosažení určitého vývojového stupně je nutný předpoklad pro následnou výrobu. A ČD se svým zastaralým parkem elektrických lokomotiv určitě nejsou nezajímavé. Tady bych se díval dál než za horizont 20 lokomotiv, jde o zvládnutí řady nových technologií s větším dopadem, než oněch 20 lokomotiv. Západní Evropa relativně dlouho stagnovala a nyní proběhla či probíhá masivní obnova. U nás je 15 let stagnace, takže na tu masivní obnovu bude muset také časem dojít. Proč ji zaplatit i s chlupama opět komplet zahraniční soukromé firmě? To jsme už tady na tom tak špatně, že jediné co umíme prodat, je majetek po předcích a svých 8 hodin práce pro zahraničního majitele?

Proč nestaví nové lokomotivy třeba v Maďarsku nebo Polsku? Asi proto, že to prostě neumí. Technicky, organizačně, ekonomicky, finančně, politicky tak, aby se to vyplatilo.

Pokud skončí 380 fiaskem, bude to samozřejmě špatné. Ale zatím není zásadní důvod se domnívat, že se tak stane.
Spolehlivost je výsledek mravenčí práce v mnoha i zdánlivě nesouvisejících oblastech.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 10-2005


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 12:05:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Asi proto, že to prostě neumí. Technicky, organizačně, ekonomicky, finančně, politicky tak, aby se to vyplatilo.

Proč to oni neumí, a my to "umíme"? Polský i maďarský průmysl produkoval v minulosti také elektrické lokomotivy, a zvláště v Maďarsku je tradice železniční elektrotechniky mnohem silnější než u nás (Kálmán Kándó, Ganz). A přesto dnes pořizují Taurusy. Udělali tedy na rozdíl od nás někde chybu?
Proč dnes dopravní letadla produkují jen dva výrobci na světě? A znovu - proč ČSA taky nezadali vývoj vlastního "domácího" dopravního letadla?
A znova se zeptám - kde tedy probíhá ten vývoj nových lokomotiv "po celém světě"?

Ale zatím není zásadní důvod se domnívat, že se tak stane.

Já se tak bohužel domnívám. Ale třeba budu v roce 2015 mile překvapen. Proč ne.
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 5-2003


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 14:20:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Malý přehled výrobců lokomotiv a souvisejících oborů je třeba tady:
http://www.railserve.com/Equipment/Manufacturers/
Ale o to tak nejde, hlavní myšlenka spočívá v tom, že Siemens i při svých kvalitách rozhodně není jediný a za všech okolností pro všechny nejlepší.

S tím domácím, českým letadlem, to je hezký příklad. Tady souhlasím a myslím, že na to ČR jednoduše nemá. Stejně tak jako Maďaři a Poláci nemají na lokomotivu kategorie 380. Nepodceňuji znalosti lidí, spíše jde o kontinuitu vývoje a výroby, získané znalosti, tradice, reference, zázemí, a ekonomické možnosti, a také schopnost nabídnout a prodat. Pouze jednorázovým samotným nasypáním jistého množství peněz, jak si bohužel mnozí myslí, moderní a spolehlivá lokomotiva sama nevzniká. Po této stránce má myslím Škoda lepší pozici než ono zmiňované Maďarsko či Polsko, i když díky katastrofální dopravní politice našeho státu a ekonomické situaci svých odběratelů citelně ztratila, zejména v té kontinuitě.
Spolehlivost je výsledek mravenčí práce v mnoha i zdánlivě nesouvisejících oblastech.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 670
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 15:27:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bebop:
Proč Maďaři, Slovinci a Poláci neobjednali vlastní lokomotivy? Protože zřejmě neměli žádnou ani na papíře. Jinač by se stoprocentně do soutěží přihlásili. Ale pro jistotu se zeptejte PKP, SŽ a MÁV, ti to budou vědět nepochybně.

Čili doprojektování a výrobu a hlavně testy prvních lokomotiv (prototyp nebyl jeden) zaplatila SRN rozpuštěně v celých sériiích. Co na tom není jasné?

Jasné je to velmi. Rozdíl oproti řadě 380 je právě v tom "rozpuštění v celých sériích". Znova opakuji, že se obávám že v případě škodovácké lokomotivy k žádným dalším sériím prostě nedojde a náklady na vývoj tedy nebude v čem rozpouštět.


Tak. To máš možná i pravdu, jenže to souvisí pouze s prachama v kapse dopravců, nikoli s nastavováním soutěží výhodně pro domácí průmysl. DB prachy mají (například z brutálních dotací do osobní dopravy), ČD jich mají málo. Tak proto jenom 20 kusů. Prostě i díky nepodfinancování železnice v SRN a RSR může Zýmenc s německou pobočkou Bombardýru chrlit stovky mašin, dokonce i na sklad. Kdyby si DB objednala těch namalovaných 189ek taky jenom dvacet, tak by byly jednak mnohem dražší/kus a jednak by se na to monopoloidní Zýmenc možná i vyflák a soutěže se neúčastnil. Navíc mám dojem, že vývoj několika verzí 380ky byl již financován přímo státem pomocí jakýchsi grantů. Jestli to tak je, pak je v těch 20 kusech rozpuštěna cena pouze za výrobu a testy prototypů.

Možná srovnatelnější se Škodovkou je Stadler, i když je to minifirma. Taky vyhrál pár soutěží s malými sériemi a bez hotových strojů. I to první GTW si musel někdo objednat dřív, než bylo vyrobeno.
Dále bych doporučil pozajímat se o tramvaj 14T, se kterou také ŠT vyhrála když byla jen na papíře. Jak se jí daří v provozu? Jak se daří modernizovaným metrům? Myslíte, že ŠT skutečně nemá na to, vyrobit spolehlivou moderní evropskou mašinu?

Unipuls:
S tím letadlem to je úplně blbý příklad. Žádná česká firma nemá zkušenosti s výrobou velkých dopravních letadel. Malá se tu vyráběla a možná vyrábějí.

Raspi:
Žádné aktuality. Exkurze možné, ale zákaz focení. Hotovy 3 hrubé skříně, jedna bude pevnostně testována. Odzkoušena trakční výzbroj s dobrým výsledkem.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 10-2005


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 15:47:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dále bych doporučil pozajímat se o tramvaj 14T, se kterou také ŠT vyhrála když byla jen na papíře. Jak se jí daří v provozu? Jak se daří modernizovaným metrům? Myslíte, že ŠT skutečně nemá na to, vyrobit spolehlivou moderní evropskou mašinu?

Tramvajím i metru se daří, to samozřejmě vím. A právě proto si říkám, jestli by se Škodovka neměla držet spíš tohoto "kopyta". Mám dojem, že od nepochybně úspěšných tramvají i metra je k moderní univerzální elektrické lokomotivě dost daleko. Aby náhodou nedošlo k tomu, že neúspěch řady 380 stáhne do pekel i úspěšnější produkci vozidel pro městskou dopravu.

Myslíte, že ŠT skutečně nemá na to, vyrobit spolehlivou moderní evropskou mašinu?

Ale jo, pravděpodobně se jim to podaří. Otázkou "jenom" zůstává, jestli jejich moderní evropská mašina bude v roce 2010 někoho zajímat.

Žádná česká firma nemá zkušenosti s výrobou velkých dopravních letadel.

A zase od začátku - ona nějaká česká firma má zkušenosti s výrobou lokomotiv kategorie 380? Pokud vím, tak poslední a jedinou elektrickou lokomotivou z produkce Škody určenou pro mezinárodní provoz je skoro 20 let starý bastard s předpotopní odporovou regulací. Od něho je k Taurusu nebo 380ce stejně daleko jako od Turboletu k Boeingu 777 . Takže proč by v Kunovicích nemohli navázat na tradici výroby dopravních letadel a o něco většího se pro ČSA nepokusit? Zní to hodně nesmyslně?
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 525
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 15:55:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, takhle zni demagogie a nazoru lidi, ktery absolutne netusi, ktera bije, lec maj potrebu do vseho kafrat ... :-/
By me zajimalo, jak dlouho tato diskuze zde bude jeste trvat, ale podle typu argumentu tipuji na velmi, velmi dlouhe trvani ...
Pavel
P.S. Jo, jsem ... a co jako ?
Arogance znalosti, neodpustitelny prohresek proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.pjp.cz
ICQ: 30831569
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 5-2003


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 16:00:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěci:
S tím letadlem je to dobrý příklad ve smyslu, že velká dopravní letadla se u nás nikdy nestavěla a není v tom tradice, zkušenosti, finance atd. Podobně i rakety a raketoplány. Na to nemáme a na rozdíl od 380 záměr zafinancovat vývoj a výrobu 20 Airbusů v ČR je nesmysl.

Bebob:
Příklad s bastardem je naprosto zcestný. To byla slepá větev vývoje, která měla řešit jeden lokální problém, co možná nejrychleji a nejjednodušeji. Ale již v té době se řešil asynchron a i když se nikdy nevyráběl a zůstalo u jedné mašiny (teď nebudu polemizovat o prototypu, funkčním vzorku atd.), zkušeností se nasbíralo dost. Jedině díky tomu, že si před dvaceti lety viděli dál než na špičku nosu, není teď 380 stavbou na zelené louce, jak se nás tu snažíš přesvědčit.
Spolehlivost je výsledek mravenčí práce v mnoha i zdánlivě nesouvisejících oblastech.
Standart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 8-2006


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 16:42:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bebop - budeš překvapen o hodně dřív.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 10-2005


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 17:13:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp Ano, takhle zni demagogie a nazoru lidi, ktery absolutne netusi, ktera bije, lec maj potrebu do vseho kafrat ... :-/

Tak nás poučte pane tušící která bije - v jakém stádiu je vývoj teď, kdy se předpokládá začátek schvalování, kdy bude na kolejích stát všech dvacet hotových lokomotiv, s "vychytanými" dětskými nemocemi a schválenými ve všech šesti zemích?

není teď 380 stavbou na zelené louce,

Výborně, tím líp. Ale proč to tedy trvá tak dlouho, když už je významná část připravena z dvacet let starého asynchrona?

jak se nás tu snažíš přesvědčit.

Já se nikoho nesnažím přesvědčit. Já osobně jsem přesvědčen, že vývoj 380 skončí neúspěchem. Jistou dávku skepse mi prostě nemůžete vzít - například po zkušenostech s pendolíny. Velkým úspěchem (ovšem velmi draze zaplaceným) bude těch dvacet funkčních a schválených lokomotiv pro ČD někdy po roce 2010. Má vůbec někdo představu, kam by eventuelní další lokomotivy měly směřovat? A pokud tu představu někdo má, tak se ptám - neměl by marketing Škodovky už začít pomalu pracovat na plné obrátky? Rok 2010 je nedaleko. Nebo se stále pouze spoléhá na "podporu domácího průmyslu státním drážním molochem"?

Q Hotovy 3 hrubé skříně, jedna bude pevnostně testována. Odzkoušena trakční výzbroj s dobrým výsledkem.

Takže vše běží podle plánu? Nebo existuje nějaká odchylka? (aby mě zas nějaký chytrák nenařknul z demagogie - opravdu se ptám).
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 775
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 17:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No pěkně je to tu rozjeté... Když je tu řeč o Škodě a o jejim vývoji je potřeba vzít v potaz že vše je o lidech a také o penězích. Já sám jsem ve svém zaměstnání svědkem toho jak někteří řídicí pracovnici dokážou spackat v celku solidní projekt a udělat slušnou "sekyru" celé firmě. A právě i toho se odvíjí jak kvalitní bude dál vývoj a realizace dalších zakázek ne které jsou třeba peníze a né zrovna malé.

Třeba u Škodovky už jen podle produktů se dá odhadnout v jaké finanční situaci byla v době jejich realizací akolik financí měla doopravdy na vývoj. Mezi tyto výrobky patří modernizované soupravy metra a tramvají, tramvaj Astra, řada 471ČD, řady 114 a 184 DNT. Některé tyto produkty se třeba určitym způsobem uchytily a dostaly se výroby i když určité problemy přetrvávají viz modernizace metra a řada 471ČD. Naopak třeba modernizace tramvají šla k ledu. No a pak jsou projekty kdy těch financí na vývoj bylo více a celkově i firma je na tom lépe, viz třeba zakázky na nové tramvaje pro Prahu a Wroclav, nebo zde diskutované lokomtivy řady 380.

Co se týká samotných lokomotiv 380 tak je jisté že Škodovka tu má na co navazovat. Sice devadesátá léta byla ve znamení utlumu výroby lokomotiv, ale vývoj se rozhodně nezastavil. Viz třeba projekt 109E a také se nedá říct že by Škodovka neměla zkušenosti se současnýma elektrokomponenty.

A co se týká výrobců v dopravnim strojírenství tu máme sice velkou trojku Bombardier, Siemens, Alstom ta určitě pokryje velkou část trhu, ale rozhodně né celý trh. Takže pro firmy velikosti jako jsou Škoda, Stadler, Kiepe, Talgo a podobné se tu místo i najde.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 776
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 18:06:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale proč to tedy trvá tak dlouho, když už je významná část připravena z dvacet let starého asynchrona?

Jak jsem zmiňoval ve svém předešlém příspěvku nabýtky na nové lokomotivy od Škody byly, ale... Jednak nějakou dobu trvalo než se rozhopaly ČD a také bylo obdobý kdy samotná Škoda byla téměř... Zrovna první modernizace tramvají T3 nebo souprav metra vznikalo v době kdy oplocení škodovky bylo tvořeno kromě plotu také lokomotivamy pro Rusko mebo neprodanýma lokomotivamy řady 163.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1034
Registrován: 5-2003


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 18:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A neprodané lokomotivy zase byly výdobytkem ranného kapitalismu u nás, stejně jako vytunelování ČKD s následným krachem pendolina v jeho režii a další dobře známé kauzy. Je těžko říkat coby kdyby, ale pokud by pendolina namíslo ČKD dělala Škoda, mohlo to u nás vypadat o dost jinak. Současné pendolino a jeho problémy nemají na 380 žádné vazby.
Termín vývoje nové loko ne že trvá tak dlouho, ale je spíše šibeniční. Dá se zvládnout jedině díky tomu, že je z čeho vycházet a že Škoda v mezidobí zcela neustrnula a rozvíjela podobné obory.
Spolehlivost je výsledek mravenčí práce v mnoha i zdánlivě nesouvisejících oblastech.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 10-2005


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 19:19:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Termín vývoje nové loko ne že trvá tak dlouho, ale je spíše šibeniční. Dá se zvládnout jedině díky tomu, že je z čeho vycházet a že Škoda v mezidobí zcela neustrnula a rozvíjela podobné obory.

To je samozřejmě pravda. Jenže já se nebojím ani tak o zvládnutí výroby (v tom Škodovce celkem věřím), ale hlavně o to schvalování v šesti zemích a následné komerční využití případného úspěšného výrobku. Jsem například zvědav na prezentaci Škody na letošním Innotransu a hlavně na tom v roce 2008.
Rocksteady
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.186.2
Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 19:33:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bratr Bebop má docela zajímavé myšlenky. Jen se divím, že se dnes neprodává v každé třídě jedno auto, jeden mobil, jedna televize atd. Proč ti blbci pořád ne a ne zbankrotovat a místo toho neustále vyvíjí to, co konkurence.

Ještě lepší jsou úvahy v konkrétní rovině tedy v našem případě v oboru kolejových vozidel. To, že např. Pafawag neuměl udělat moderní lokomotivy kategorie EU neznamená, že zároveň PESA neumí udělat zajímavou tramvaj nebo EJ. Jak je konkrétně na Polsku nádherně vidět, není to o brilantní teorii nakupovat pouze vyzkoušené, ale o tom, co je domácí průmysl schopen nabídnout.

Proč třeba Crotram vyvíjí novou tramvaj, když podobnou jistě už někdo vyrábí? Proč Rotem vyvíjí Maglev, když už se vyrábí v Německu a Číně? etc etc

Sorry, ale doba jednoho výrobku vyhovujícího všem tu byla poměrně nedávno a skončila za všeobecného jásotu a cinkání klíčemi.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1827
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 23:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ale hlavně o to schvalování v šesti zemích a následné komerční využití případného úspěšného výrobku. Jsem například zvědav na prezentaci Škody na letošním Innotransu a hlavně na tom v roce 2008.

To jste akcionářem Škody a.s. ? Já ne, a je mi to tudíž vcelku jedno (pominu-li to, že mě to zajímá ze šotodůvodů). Myslím že od toho jsou placeni manažeři této fy.:-)))

jen ty osvědčené vyzkoušené typy pořád dokola

Jó odzkoušené a osvědčené typy... japak je to třeba u aut ? Já bych řekl že takovéhle typy najdeme leda tak v autobazarech o obvykle jako dost ojeté. Asi nikdo nevypustí z pusy, že poslední model nějaké automobilky je odzkoušený a osvědčený, kór při dnešním tempu inovací.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace