K-report
 

Archive through 08.leden 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Jednotky řady X44 pro ČD » Archive through 08.leden 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
nerPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Středa, 02. listopadu 2005 - 09:17:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy: Pravopisná úroveň příspěvku vyvolává pochyby o úrovni informační. Pokud to zdůvodňujete ukvapeností (nečetl jsem to po sobě), tím hůř. Emoce krotím, to by vypadaly moje příspěvky jinak. Učitele dělat nepůjdu, živím se tím, co umím - mým oborem je konstrukce kolejových vozidel a starám se o údržbu vozidel v depu.
Pavel_blaha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 7-2004
Odesláno Středa, 02. listopadu 2005 - 09:28:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy: To skutečně neumíte napsat jedinou českou větu bez pravopisné chyby? Ale ortodoxního šotouše přece nezajímá pravopis, důležitá je přece (nulová) informační hodnota jeho příspěvků, že.
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 504
Registrován: 5-2003
Odesláno Středa, 02. listopadu 2005 - 10:11:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Blaha:
S pravopisem máte pravdu, to mě také dost vadí. Ale co tak přihodit něco kvalitního s vysokou přidanou hodnotou informace do placu jako vzor, když už trávíte čas korekturami nezajímavých příspěvků...
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 456
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 02. listopadu 2005 - 21:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To skutečně neumíte napsat jedinou českou větu bez pravopisné chyby? Ale ortodoxního šotouše přece nezajímá pravopis, důležitá je přece (nulová) informační hodnota jeho příspěvků, že.

Nejsem šotouš a už vůbec né ortodoxní. Můj zajem o dopravu má spojitost se zaměstnánim a prací kterou vykonávám. Když vám jde o tu nulovou hodnotu může te si přečíst mé příspěvky. Třetina z nich bude mít výší hodnotu než vašich 27 kousků. Ty zbylé dvě třetiny jsou jen "omáčkou". Jinak jsem zvědav s čim přijdete nyní, ale nejspíš budete dělat "mrtvého brouka".

nerPetrS: Já se zase živim jako elektromechanik na konečné montáži kolejových vozidel, také si nestěžuji.

Jinak na zpět k jednotkám X44. V publikaci "Motorové vozy ze Škodovky" je zmínka o nových projektech vozidel 2Ev a 3Ev. Jako varianty je uvedeno provedení:

A, stejnosměrná elektrická jednotka 3 Kv ss
B, střidavá elektrická jednotka 25kV/50 Hz
C, dvousystemová elektrická jednotka 3kV ss a 25kV/50 Hz
D, motorová jednotka se střídavým elektrickým přenosem

Na nabídce se podílela i ČKD Vagonka, která měla zajistit výrobu skříní vozidel. Neni tato nabídka základem pro jednotky/soupravy X44?

(Příspěvek editován uživatelem dandy listopad 02, 2005)
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
nerPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pátek, 04. listopadu 2005 - 08:03:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy: No vidíš, že Ti to jde
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2005 - 00:35:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, jde mu to možná tak na poměry elektromechanika, ale chyb tam má furt požehnaně. Ale aspoň se snaží..
Rypal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2005 - 13:01:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://www.super.cz/vtipky/1927-aj-sefa-mozem-vykonavat.html
Rychtář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.196.48.151
Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2005 - 00:30:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přímé vlaky Litomyšl - Choceň - Ústí nad Orlicí - Letohrad/ČT by mohly jezdit pozdě večer a vracet se do Chocně ještě později. Přes den je to nesmysl. Mj. mne napadlo, že by se tak dala řešit údržba této řady, pokud by se vozy opravovaly v Letohradu. Přímé Os vlaky HK - Týniště -Choceň - ÚnO - Letohrad jsou sice proveditelné, ale je otázka, zda by měly praktický význam. Snad jedině, že by Os vlaky od Prahy/Kolína končily v Chocni. To by mi velice vyhovovalo :o)
Rychtář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.196.48.151
Odesláno Sobota, 26. listopadu 2005 - 14:17:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Také by bylo možné provozovat vlaky HK - Choceň - ÚstíO - Letohrad, Kolín - Pardubice - Choceň a ÚstíO - ČT - Svitavy. Tím by se odlehčilo Pardubicím a ČT. Vyhovovalo by to cestujícím, kteří bydlí na předměstích Pardubic a HK, nebo poblíž nádraží ÚstíO město, opačnou reakci lze očekávat od železničářů v Pardubicích a ČT.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 26. listopadu 2005 - 16:43:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ČT s tím megalomanskym kolejištěm potřebuje odlehčit?. Ale jinak by to takto v dvouhodinovém intervalu a jako zrychlený Os, šlo. A mezi těmito zrychlenými vlaky by jezdily normálně Pha-Pce, Pce-ČT/Olomouc, HK-Choceň.
Polopodzemní TT z Nuslí do Libuše = správná volba!

mic
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.142.73.249
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 18:37:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Něco k tématu, leč odjinud:
Autor: pravý bobiňák
Přijato dne 2.1.2006 15:57:22
Pokud vím, tak projekt x44 nepředpokládá vložené, ani řídicí vozy. Tedy koncepce (pokud byla změněna, tak mi prosím opravte, nemám zase tak nejčerstvější informace) byla, že to vozidlo bude lehké konstrukce v uspořádání 2´Bo´+ Bo´2´ nebo 2´Bo´2´ tedy zhruba douvozové nedělitelné, osově souměrné, nízkopodlažní s cca 150 sedícími cestujícími s možností až 4x řazení (tedy až 600 sedících cestujících - špička/sedlo) v provedení 3kV DC jako 444, 3/25 kV jako 644 a 844 v motorovém provedení s el.přenosem. (544 se neuvažovaly, měly to být rovnou 644, čímž by se vyřešil problém, Os vlaků na spojovacích tratích ss. a st. soustavy.) Max. unifikace konstrukčních dílů, jako jsou podvozky, as.tr.motory, vybavení interiérů, vytápění atd. Tato vozidla by skokově zlepšila kulturu cestování, úspory energie (i přp. rekuperace), podstatně zvýšila cestovní rychlost (akcelerace, decelerace, nízkopodlažnost, centrální zavírání/otvírání dveří) obraty souprav, opotřebení brzdových soustav, pracovní doba lok. a vlak. čet, nižší náročnost údržby atd. Při větších sériích by ani cena nebyla nijak nepřijatelná a vyřešila dopravu regionálními vlaky na všech el. tratích. (A částečně i nelektrizovaných v provedení 844.)"
Martin_pavel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 19:21:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Odlehčit by potřebovaly spíš Pardubice a Kolín, ale u toho nevím, jak to udělat. A co taková Praha-Masna, to je teprve maso

Pro východní Čechy bych navrhoval vedení el. vlaků:
1: Kolín - Přelouč - Pardubice - Choceň (60 min.)
2: Velký Osek - Chlumec - Hradec - Týniště - Choceň - Ústí - Letohrad (60 min.)
3: Ústí - Třebová - Svitavy (60 min.)
4: Jaroměř - Hradec - Pardubice (30 min.)
5: Chlumec - Hradec - Týniště (60 min. - jen ráno a odpoledne)
6: Přelouč - Pardubice - Choceň (60 min. - jen ráno a odpoledne)
Na 1 a 4 by byly jezdily jednotky 471, na 2 něco o kapacitě 451 a 3, 5 a 6 něco o kapacitě dvou klasik. JŘ by musel být tak, aby v Chocni navazovala na 2 z Letohradu 1 do Pradubic a naopak. Vlaky na 021 by na vazovaly z 2 od Hradce a naopak.
Mám vlaky stále rád, ale České dráhy se snaží ze všech sil, abych je rád neměl.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1386
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 21:28:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud vím, tak projekt x44 nepředpokládá vložené, ani řídicí vozy. Tedy koncepce (...) byla, že to vozidlo bude lehké konstrukce v uspořádání 2´Bo´+ Bo´2´ nebo 2´Bo´2´ tedy zhruba douvozové nedělitelné, osově souměrné, nízkopodlažní s cca 150 sedícími cestujícími...

No konečně nějaká dobrá zpráva (zejm. že to není varianta inovovaná DM 12 + vlečné/řídící vozy).
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Mike_tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 788
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 07:29:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen by mě zajímalo, zda si mám pod uspořádáním 2' Bo 2' představit Stadlera, nebo poháněný Jacobsův podvozek?
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 837
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 10:02:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mike_tom

Spíš Desiro(jakobsův podvozek). Stadler je podle mě 2'+Bo+2'. Ale to je pouze můj odhad.
Václav Š. David
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.196.48.153
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 12:04:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nemělo to být Bo2´Bo? To bych spíš chápal. A kdy se ma začít pracovat na prototypu?

Martin Pavel: Linka 6 je poněkud zvláštní. To chcete zavést v Přelouči přestupy na 471 do Prahy? Nebo na "pomalé rychlíky" tamtéž?
Mike_tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 790
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 12:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Deziro má určitě poháněné dva krajní podvozky, nikoli ten jacobsův. Stadler má stření hnací modul, ale jak se to vlastně správně píše také nevím.
Martin_pavel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 16:29:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Václav Š. David: Nikoliv, byla by to "posila" 1, aby byl RÁNO A ODPOLEDNE interval v úseku Přelouč - Choceň 30 min. Menší vozidla by na ní byla proto, protože by v Chocni nenavazovala na 2 a v Moravanech by většinou nenavazovaly vlaky na 016. Byla by tedy i menší frekvence cestujících.
K X44: Nevíte alespoň zhruba, jak by měly být jednotky velké? Přirovnejte mi to, prosím, k něčemu, co u nás jezdí. V konstrukcích vozidel se taky vůbec nevyznám. " Bo " jsem asi někdy slyšel, mám tušení, že se to týká náprav (podvozku) ale to je tak vše. Třeba to najdu v Rozumu do kapsy, kde snad byla tato označení napsaná. Nebo raději... Nenašel by se nějaký dobrák, který by mě to vysvětlil? Stačí na mail, protože tady to asi všichni ostatní chápou. Rád se něco přiučím. Holt nejsem železničář, ale geodet a železnici mám jako koníčka.
Mám vlaky stále rád, ale České dráhy se snaží ze všech sil, abych je rád neměl.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 902
Registrován: 9-2004
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 17:13:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin Pavel: o soucasnych planech ohledne x44 nic nevim, ale jen obecne k tem podvozkum. Pismeno znaci pocet hnanych naprav, cislice beznych (nehnanych). Kdyz je tam apostrof, znamena to, ze dana naprava (uskupeni naprav - podvozek) je otocne vzhledem k hlavnimu ramu. o znaci, ze kazda naprava ma individualni pohon. Priklady dnes beznych vozidel snad vse osvetli:
Bo'Bo': ctyrnapravova lokomotiva se dvema otocnymi podvozky a koly pohanenymi pomoci elektromotoru (vsechny pershingy, brejlovce, kocouri...). Analogicky Co'Co sestinapravova masina, nebo Bo'Bo'Bo' se tremo podvozky.
B'B': ctyrnapravova lokomotiva se dvema podvozky se skupinovym pohonem - obe napravy v podvozku jsou pohaneny spolecne, bud elektromotrem zavesenym na ramu vozidla (pantaky 560, spousta francouzskych elektrickych masin), nebo od hydrodynamicke (hydromechanicke) prevodovky (u nas karkulky, v Nemecku skoro vsechny dieslove masiny).
A ted k motorakum:
2'Bo' ctyrnapravove vozidlo s jednim podvozkem hnanym, jednim beznym, z individualnim pohonem dvojkoli (rada 830, 831).
2'B': to same, ale se skupinovym pohonem (hydry).
Jednotky: treba pantak 451 je Bo'Bo'+2'2'+2'2'+Bo'Bo', dve vozy motorove, dva vlozene bez pohonu.
A ted k tomu, co tu npasal mic (i kdyz nevim, jak dalece tomu verit). V soucasnosti bezne usporadani podobnych jednotek je B'2'B' (nebo Bo'2'Bo'), tedy dvojdilna jednotka, kde krajni podvozky jsou hnaci a prostredni, lezici pod obema clanky, je bezny (Jacobi). Priklad Desiro http://www.railfaneurope.net/pix/de/diesel/dmu/642/misc/642_092_Li.jpg Pocet vozu muze byt vyssi.
Druhy zakladni koncept prezentuje firma Stadler, tedy tridilna jednotka, kde dva krajni dily maji podvozky bezne, a mezi nimy je treti, pohaneny dil (hnaci modul, bez mist k sezeni); to by bylo 2'Bo2'. Priklad treba 840 ZSSK http://www.railfaneurope.net/pix/sk/diesel/dmu/840/ZS840_0038th.jpg
Ten micuv priklad 2´Bo´+ Bo´2´ by znamenal dvoudilnou jednotku, kde oba dily by mely dva podvozky. Tahle koncepce je uz u dvoudilnych jednotek prekonana, nebo aspon jsem si to myslel, tak uvidime.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 18:52:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro by mělo být Bo´2´Bo´, hnané jsou oba krajní podvozky a je to jednotka nedělitelná, tudíž žádná pluska, je to prostě třípodvozkové vozidlo. Stadler je opačný případ-2´Bo´2. Tam je hnací jen střední podvozek, celý powerpack je koncentrován do středního článku, zatímco u Deisra jsou powerpacky dva, na každém čele jeden. Jak vychází ve finále trakční charakteristiky nevím, tipnul bych si výhru Desira.

Kubrt: podvozkové jednotky mají jednu zásadní výhodu-variabilnost. Překonaná rozhodně nejsou. Princip jakobsova podvozku je v úspoře hmotnosti o celý jeden podvozek, což u šedesátitunové jednotky hraje značnou roli. Na větších výkonech už tato úspora není tak podstatná, pročež se chystají opět dělitelné soupravy, snad jde o Desiro Mainline.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 905
Registrován: 9-2004
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 19:22:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jtb: jasne, vyjadril jsem se ponekud nepresne. Vychazel jsem z toho, ze jsme v diskuzi x44 a tedy se bavime o regionalnich nebo primestskych vlacich (2 az 4 vozy). Netroufam si rict, co je nebo neni prekonane, ale vychazim ze soucasneho stavu, kdy v teto kategorii vozidla s Jacobsovymi podvozky dominuji. Vyjimkou je GB (uplne jina koncepce od zbytku sveta), patrova vozidla (vysoka hmotnost na napravu) a Mytiscinskij masinostrojitelnyj zavod.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1573
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 19:24:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tedy jednotka X44 bude takové Desiro po Česku
Já osobně, bych si tou nereálností jistý nebyl. Neslíbila vláda, sice je předvolbami, že půjdou investice do příměstských železnic?

Sice bychom mohli kupovat ze zahraničí, ale jak už jsem psal, to je politicky neprůchodné. Sice se např. Desira můžou montovat u nás, ale to nic nemění. Máme domácího výrobce takovýchto vozidel, tak se bude brát od něj. A ono, pokud se brát bude, to pár jednotek nebude!
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1578
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 00:35:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ze stránek Škody: "Momentálně je ve světě registrována silná poptávka po železničních soupravách EMU (elektrické jednotky pro příměstský provoz) a DMU (dieselová obdoba). Tato kompletní železniční vozidla jsou v oblasti výrobních kompetencí ČKD VAGONKA, a.s., která od ledna 2005 patří do skupiny ŠKODA HOLDING."

Možná to neznamená nic, možná něco ano. Já osobně bych si vsadil na to, že je projekt X44 velmi pravděpodobný!
Ale táké to může být jenom tím, že mají ve výrobě 471?!?
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 10:45:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: Kdybych to rozhodoval já, tak bych volil toto znění:Tedy jednotka X44 bude Desiro v Česku...anebo Štádler, Talent, jen už hlavně žádné 843, díl druhý. Už ta koncepce podvozkového vozidla se mi moc nelíbí. Jak Kubrt správně dí, v příměststké dopravě a v kategorii jednopodlažních jednotek se u jakobsů jedná o dnešní standard.

(Příspěvek editován uživatelem JTB leden 08, 2006)
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1583
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 18:21:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono to určitě bude něco jako Desiro. Ono by se klidně mohlo stát, že to bude Desiro s českým vnitřkem (pohon, elektronika + ostatní, interiér atd.).
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 18:50:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ony se u nás vyrábějí ležaté motory s výkonem nad 300 kW? Nevím o tom, ale třeba mne někdo opraví. Já jen vím, že firma Tedom vyrábí motory tak do 250 kW pro drážní vozidla.
A další výrobce motorů u nás, firma Tatra Kopřivnice také ležatý motor o výkonu nad 300 kW též nevyrábí. Teoreticky by mohla udělat dvanáctiválcovou ležatou verzi v současnosti vyráběných osmiválců T3B 928, které mají výkon 300 kW ( pro použití v automobilech ). Ale kdo by tohle celé zaplatil? Ne ne, musí se sáhnout po zahraničních motorech. A řekněte mi, zda se též u nás vyrábí vhodná hydromechanická, nebo hydrodynamická převodovka? Také o tom nevím, takže mne opět opravte.

Suma sumárum: Dopadlo by to nakonec následovně: U nás by se vyrobila skříň, podvozky a ostatní by se nakoupilo v zahraničí. Takže by možná bylo lepší koupit něco zahraničního. Co by člověk chtěl po slepé uličce 843. Také jsem tomu nevěřil, když se o tom začlo hovořit.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1585
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 19:10:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram: Nejsem odborník, ale psalo se tu o dieselelektrickém přenosu.
Ale ano, motor třeba ze zahraničí. Ale zbytek domací + komplet domací vnitřek elektrických jednotek. Je to ale jenom možnost.
Ona se Vagonka se s něčím vytasí, ale mělo to být tak před pár lety
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 840
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 20:21:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pohon.

Liazka dělala motory do 300 kW(poslední Liazky, ř714). Předpokládám, že Tedom je schopen je vyrábět také, jestli dokážě dělat i EuroIV, to nevim. Ležatá verze těchto motorů je jistě možná, viz starší karosy a ř814.

Automatické převodovky - nevim nevim, jestli je praga schopna, spíš ne, než jo.

Elektrický přenos - myslím, že není problém u nás vyrobi, výrobců komponent je dost(byť mají zahraniční jména (Siemens Drásov))
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 21:25:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale jak se chovají motory Liaz nastavené na 300 kW v drážních podmínkách všichni víme. Praga není schopna, je to podnik který byl, nebo snad ještě je v konkursu. A navíc nic jiného schopného než 2M90 nepostavil a použití převodovek Praga 4AB120 v prototypu M 273.1 ( dnes 842.001 ) skončilo mírně řečeno debaklem. Proto v řadě 842 jsou použity převodovky Alisson.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 22:39:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Desiro: HM přenos je u něj použit prostě proto, že je to vozidlo konstruované německou konstrukční školou, kde je HM/HD přenos standardem. Ovšem existuje i elektrická verze Desira, která má zcela jinak kostruované hnací ústrojí i podvozky, mj. je dimenzovaná na vmax=160km/h. Takhle nějak by měly vypadat jednotky x44, maximální unifikace. Teoreticky by tedy asi šlo zbastlit obě vozidla dohromady, použít na klasické Desiro podvozky a trakčáky z elektrické verze, alternátor by se snad někam vešel. Otázka je, kolik by stál vývoj takového vozidla, když už někdo bez elektrickýho přenosu nemůže být...

Jinak s těmi komponenty-už jsme se přesvědčili, že vyšlapávat vlastní cestičku je dost pomalý, namáhavý a bolestivý. Lepší je odhodit pýchu a jít po cestě s ostatními.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace