K-report
 

Archive through 25.leden 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Perly v Mišmaši a Dráze » Perly v Dráze » Archive through 25.leden 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
čtenář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.235.134.17
Odesláno Úterý, 20. prosince 2005 - 00:01:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tahle diskuse tu chyběla nemyslíte?
ABPOPA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.129.172
Odesláno Úterý, 20. prosince 2005 - 00:16:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

NEMYSLÍME
PROSTĚ NEMYSLÍME

Ne fakt, to by se vážně dalo řešit i jinde co v Dráze vyjde. Nebo třeba by šlo sloučit diskuze Mišmaš+Dráha do jednoho s názvem Časopisy, takhle je toho už fakt hodně, začíná to bejt nepřehledný..
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 9-2003
Odesláno Úterý, 20. prosince 2005 - 13:56:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sloučit s MišMašem!
Thomas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.47.9.2
Odesláno Sobota, 24. prosince 2005 - 15:15:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Viděli jste poslední Dráhu??? Odpad nemyslíte??? Větší h***o tam snad ještě nebylo... Ale aspoň mě to přesvědčilo,že o předplatném už nemusím uvažovat, kupovat to jsou vyhozené peníze... Jde 12x79kč utratit i lépe...
ABPOPA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.129.172
Odesláno Sobota, 24. prosince 2005 - 16:05:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co je obsahem poslední Dráhy?
ABPOPA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.129.172
Odesláno Sobota, 24. prosince 2005 - 16:08:24   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jo, vzpomínám si. Zběžně jsem to v krámě prolistoval. Docela hezký je třeba ten článek o maďarských malletkách. Víc si moc nevzpomínám co v tom je.
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2805
Registrován: 11-2002
Odesláno Úterý, 27. prosince 2005 - 11:17:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Thomas: na ten názor máte pochopitelně právo, ale nemyslíte, že jsou naopak lidé, které její obsah nadchl? Osobně jsem k číslu 12/2005 zaujal spíše neutrální názor, ale proti obsahové struktuře nic nenamítám. Trocha histore ještě nikoho nezabila, člověk si aspoň rozšíří obzory ...
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 28. prosince 2005 - 11:25:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jena: přesně tak... Já si osobně rád počtu něco o historii, i když mě třeba takové maďarské rybářské úzkorozchodky zrovna moc netáhnou. Ale v Mišmaši je spíš moderní technika, tak se to docela dobře doplňuje... Kupuju si oba dva časopisy a jsem vcelku spokojený. A komu se ani jeden nelíbí, může si dneska bez problémů předplatit nějaký zahraniční magazín dle svého gusta.
Tajemný_em
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 679
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 28. prosince 2005 - 17:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já taky myslím, že je lepší nechat to tak, jak je, tzn. nic neslučovat. Dráha je spíš pro fandy, ŽM, ačkoliv začínal jako pouhý dvouměsíčník pro modeláře, se postupně vypracoval na konkurenta Dráze a pak se nakonec stal časákem pro profesionály. Rád si přečtu obojí, v každém se najde něco zajímavého. Já si třeba zas nekupuju Svět železnice, protože mne jeho obsah nikdy moc nezaujal. Berme to tak, že všem se v tomhle punktu zavděčit nedá. Každý z nás, kdo se zajímáme o dění na železnici, má stejně zájem o něco jiného, někdo je párař a historik, někdo traťák, jiný životopisec mašin, další se zajímá o to nejmodernější, co zrovna vyjelo z výrobní linky...Každý z časopisů má čísla, která jsou nemastná, neslaná a jiná se dají číst dokolečka, protože obsah je velmi "výživný". A kdo nechce, nemusí si kupovat nebo dokonce předplácet nic. V tom mi dáte určitě za pravdu.
Thomas
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.47.9.2
Odesláno Čtvrtek, 29. prosince 2005 - 04:23:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tajemný em:
souhlas,ve všem...
Ale v Dráze je čím dál více tramvajek, nějaké zapadlé nesmyslné úzkokolejky apod. Kdysy tam toho bylo mnohem ale mnohem více ke čtení... I když to platí i o ŽM...
Wiking
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.27.192.16
Odesláno Čtvrtek, 29. prosince 2005 - 08:51:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ŽM - jak mám rozlišit reklamu na nějakého světového výrobce lokomotiv od normálního článku ? Jsem asi blbej, ale posledně když jsem si v tom v knihovně listoval, tak pod články byly podpisy typu "Siemens"
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 29. prosince 2005 - 09:15:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já osobně si Dráhu kupuji jenom když je tam něco zajímavého o úzkokolejkách - jinak ne. On obsah časáku je kromě nějakého redakčního směrování daný také autory. Můžu chtít více psát o nějakém tématu, ale když nemám autory.........
Víte něco o historii lodní dopravy na Hracholuské přehradě a Boleveckém rybníku u Plzně?
Ano? Tak mi prosím napište!

Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 29. prosince 2005 - 16:07:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Thomas: No vidíte a já si o těch Vašich "nesmyslných zapadlých úzkokolejkách" velice rád přečtu. Kdyby tam byla samá Desira, tak by mě to vůbec nelákalo...
ICQ -> 21 65 33 068
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 9-2003
Odesláno Čtvrtek, 29. prosince 2005 - 19:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Thomas: Moje řeč, po shlédnutí č. 12/05 s kupováním končím ...
Bouřka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 31. prosince 2005 - 11:48:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mě na Dráze posledních několik málo let spíš mrzí odklon od informací o zajímavostech v současném provozu v ČR a SR. Například dříve vždy 2-3 měsíce před koncem GVD vycházel článek na 4-6 stran o tom, co se z příchodem nového grafikonu změní. To bylo samozřejmě užitečné, protože člověk věděl, kam má ještě vyrazit něco nafotit apod. Teď však tento článek vychází 1-2 měsíce po změně GVD, takže si člověk může už jen rvát vlasy, o co přišel. Zároveň mám pocit, že článků o provozu na ČD (a ZSSK) je čím dál tím méně. Nemusely by přece být mnohastránkové a vyčerpávající, stačil by jen jednostránkový nástin, jak na tom která řada právě je, kde jsou v obězích pro fotografy zajímavé věci (přípřeže apod.). Samozřejmě to beru ze svého hlavně fotografického pohledu na železnici. To mi připomíná, že zatímco dříve se autoři většinou nezapomněli zmínit o možnostech na focení, popř. o dalších praktických informacích, dnes se tyhle (dost cenné) informace již většinou neobjeví. Například nedávný rozsáhlý materiál o estonských železnicích mě na první pohled nadchl (hlavně kvalitními fotkami), ale když jsem se při čtení stále více jen zamotával do propletence firem, dceřinných společností a všemožných zkratek jejich názvů, zbyla mi v hlavě jen velká motanice a pachuť, že jsem se vlastně nic moc zajímavého (kromě boje o estonský přepravní trh, což mě příliš zajímavé nepřijde) o tamním provozu nedozvěděl. Jistě je to zajímavý článek, který zřejmě leckdo zhltne, pro mě je to ale spíše důkaz o posunu časopisu dále od původního zaměření, které mě vyhovovalo víc.
Co si o tom myslíte?

Bylo by toho více, ale přesto je to podle mě velice dobře vedený časopis. Už si ho akorát nekupuju pokaždé, jako dříve, ale vybírám podle obsahu.
ABPOPA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.129.172
Odesláno Sobota, 31. prosince 2005 - 16:07:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to já to tak nějak vybírám taky podle obsahu. Zase mám radši historii tratí a pak takové různé historické kuriozity, ale i o těch tramvajkách a trolejbusech si přečtu. Mě osobně ten odklon od původního zaměření spíš vyhovuje.
Možná je ta absence věcí ze současného provozu u nás dána trochu tím, že tu máme internet kde se dá ze současnosti najít takřka všechno. Ať už tady na káčku, nebo na stránkách různých fandů.
Ale je fakt , že ten stručný přehled býval docela praktický.
Wiking
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.27.192.18
Odesláno Neděle, 01. ledna 2006 - 10:46:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Faktem je, že pro 99% čtenářů je boj o estonský trh úplně ukradený a názvy firem se mění možná rychleji než víme. Na druhou stranu je to rozhodně zajímavější než oběhy brejlovců na Slovensku nebo řada 830 10krát jinak .
Především si však myslím, že žhavné aktuality, novinky budou vždy dříve na internetu, takže klasický časopis by se měl především věnovat nadčasovým tématům.
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 01. ledna 2006 - 13:23:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já jsem rád za krátké aktuální zprávy - i za 830 10x jinak. Na internetu se to sice objeví, ale za pár týdnů/měsíců je ta zpráva někde "zahrabaná". Kdežto v časopise si to můžu kdykoliv najít, kdykoliv přečíst a kdykoliv se potěšit pohledem na pěkné fotky. A navíc není problém najít v časopise 10 let starý článek.
ICQ -> 21 65 33 068
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 01. ledna 2006 - 13:25:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bouřka: Souhlasím s Vámi, také jsem si rád početl co bude končit a co bude nového.

Možná jsem jediný, ale tak trochu mě mrzí, že se v časopisech neobjevují povedené fotky z různých "parních" akcí. Někdy před lety byly takto zaměřené stránky v Železničním magazínu.
ICQ -> 21 65 33 068
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 854
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 01. ledna 2006 - 14:59:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já osobně odebírám DRÁHU už od prvního barevného čísla (12/1994) a zhruba do roku 1997 jsem k ní neměl jedinou výhradu. Postupně mi ale také začla vadit stále větší absence aktualit z našich kolejí, která je v posledních číslech už opravdu alarmující. Téměř každoročně se DRÁHA rozrostla o nějakou tu stránku, tak jsem si říkal, že snad až se rozroste příště, bude těch aktualit alespoň dvoustrana, ZATÍM tedy nepřestávám doufat, i když je pravda, že třeba číslo 12/2005 bylo opravdu VELMI slabé. Snad nás potěší alespoň ta ročenka.

DRÁHA vždycky byla a je pro mně cenným zdrojem informací pro tvorbu stránek, samozřejmě bych si rád kupoval i (stále o něco málo horší) ŽMko, kde sice je aktualit podstatně více, ale zase mi vadí přemíra reklamy, která kvalitu časopisu znatelně zhoršuje (i když je jasné, že bez ní by asi těžko mohl časopis fungovat)...
http://prototypy.bilysklep.cz
http://sergeje.bilysklep.cz

pokec na ICQ: 258883797
Recycled
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2006 - 09:28:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

samozřejmě bych si rád kupoval i (stále o něco málo horší) ŽMko

Těší mě, že máte tak pěkně jasno v tom, co je horší a lepší. Já už bych si takovéto soudy vanášet netroufl. Dráha má určitě zajímavé články o historii, ale co se týče skutečností, které ovlivňují dění na kolejích u nás a v okolí, tam toho mnoho nenabízejí, možná s čestnou výjimkou toho Štefkova článku o Estonsku.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1425
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2006 - 09:53:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Faktem je, že pro 99% čtenářů je boj o estonský trh úplně ukradený a názvy firem se mění možná rychleji než víme

No za sebe můžu říct, že jsem si zrovna tohle přečetl zrovna se zájmem. Což se o článcích o zapadlé úzkokolejce v hcpqahc jezdcící do cqahch přes gcxiqgcx a chqahcq vždycky říct nedá (proboha, ať tam aspoň dají nějakou jednoduchou mapku, copak se většina lidí vyzná třeba v podrobné geografii Rumunska ?).

Osobně si netroufám vynášet soudy lepší/horší.
Bouřka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 469
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2006 - 12:55:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ: Čekal jsem, že se ozvete a chápu, že právě vás ten článek zajímal. Já se však o tyhle tržní věci zajímám pramálo, neříkám, že bych takový článek úplně odmítl, ale proč v něm třeba nevěnovat 2 nebo více odstavců jen provozním zajímavostem, popř. praktičtějším informacím pro ty, kteří by se chtěli do Estonska vypravit? Do článku by to vneslo i oživení a byl by třeba zajímavější pro ty, kteří do těchhle zákulisních firemních bojů nevidí (a nechtějí vidět).

Na druhou stranu článek o úzké z vesničky Fň údolím řeky Bž do vesničky Qg mě taky příliš nezaujme.

A co se týče těch žhavých novinek - samozřejmě, že se dají často (a velmi aktuálně) najít na internetu a možná i právě s tím redakce Dráhy trochu počítá, ale také je ta žhavost nezřídkakdy vyvážena nepřesnostmi, případně je to (taky se to občas stane) úplná kachna. Souhlasím s Burešem - na papíře člověk vždy dotyčnou věc najde. Na dynamičtějším internetu se za čas ztratí v propadlišti...

Soudy lepší/horší bych nahradil "zajímavé pro toho/pro onoho"
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1426
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2006 - 15:19:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čekal jsem, že se ozvete a chápu, že právě vás ten článek zajímal

Mně zaujme i cokoliv jiného, pokud to není jako viz. výše.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 855
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2006 - 15:25:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Však já nepsal horší ale jen o něco málo horší a to je velký rozdíl. ŽMko DRÁHU co do kvality a rozsahu informací a taky tiskové kvality časopisu celkem rychle dohání - o tom snad nikdo nepochybuje.

Zajímavější pro toho či onoho může být jednou ŽMko, jindy DRÁHA...
Tu větu co jsem napsal výše jsem ale omylem nedokončil, proto to možná vyznělo poněkud jinak než jsem to myslel.
Chtěl jsem říct, že kdybych na to měl, kupoval bych si nejraději oba časopisy, ale vzhledem k tomu, že musím každou korunu v ruce několikrát otočit než investuju do toho či onoho, předplácím si ZATÍM Dráhu, která se MNĚ zdá být pořád o něco málo kvalitnější. ŽMko si ale pravidelně půjčuju a když dnes dávám přednost Dráze, nikde není napsáno, že když mně ŽMko přesvědčí že je prostě lepší, tak že na Dráhu nezanevřu a nezačnu si objednávat raději ŽMko...
http://prototypy.bilysklep.cz
http://sergeje.bilysklep.cz

pokec na ICQ: 258883797
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2006 - 21:35:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Panu Kolmixovi a nejen jemu zjevně vadí informace o nově zprovozněné praní lokomotivě ČKD továrního typu BN 200, resp. BS 200, o hrbounech, o kutnohorských lokomotivách, o malletkách, o pražských tramvajích s desingem Jana Kotěry, tramvajích T5C5 v Budapešti, technický popis řady 340 atd.

Já naopak jsem rád, že se v Dráze objevilo konečně něco zajímavého a stálo za to si jí koupit. Nejen já nejsem zvědav na plytké šotoušskoprovozářské informace typu: Provoz řady 750 v GVD XXXX/XXXX, hektoři končí ( pokolikáté už ? ), oběhy vozidel, co nového v GVD XXXX/XXXX ( nový GVD je již přitom na internetu dost dlouho před jeho platností a jeho návrhy se na něm objeví ihned jak je někdo zplodí ).
Pro takové informace stačila úplně tiskovina původní samizdatové verze, na to je škoda křídového papíru.

Ptal jsem se kdysi člena redakční rady Pavla Matouška, proč je dráha plná šotoušskoprovozářských informací a ten mi odpověděl, že časopis se musí držet ekonomicky nad vodou a čtenáři dráhy jsou povětšinou šotouši ( žel bohu ).
ABPOPA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.129.172
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2006 - 23:08:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram: novou Drahu uz mam doma a je to opravdu jedno z nejzajimavejsich cislech. Je to prvni cislo, ktere jsem si koupil od te doby co zkoncil serial o jugoslavskych uzkorozchodkach. Jen tak dal.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2006 - 23:54:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdyby existovala nějaká internetová podoba Dráhy, tak by to asi s papírovou verzí dobře nedopadlo. Kupuji si dráhu od roku 1993 a při pohledu na objemné pořadače mi zároveň otřepu, mám-li tam něco hledat dozadu. To v elektronické verzi se dá třeba text stáhnout a pak hledání výrazu nebo čísla už není takový problém. Škoda, že dráha nevydává nějaký elektronický obsah s textovou verzí, vždyť všechny články musí být i v elektronické verzi. Stačilo by to třeba s odstupem pěti let, aby se vyprodala stará čísla. Často je rychlejší se zeptat na diskusích, on se někdo vždycky najde, kdo poradí a nasměruje.
K textové úpravě - nejméně záživné jsou ty zmiňované články provoz xy tam a tam. Ne, že by to neobsahovalo informaci, ale ta informace je suchá, často bez souvislostí. Taková informace pak může být na vloženém recyklovaném papíře. U popisu zahraničních tratí jsou mapky neúplné, podle mne by každé místo zmíněné v článku mělo být vyhledatelné na mapce. Jinak to nemá význam. A hlavně by se mohla urychlit distribuce v okolních městech, někdy je rozdíl mezi Prahou a Ústím i týden.

Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.177.101.181
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 20:46:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím zdejší diskutéry. Nemám příliš příležitostí se účastnit zdejší diskuse, ale nedá mi to nereagovat na některé příspěvky. Především bych chtěl poděkovat za vcelku příznivé přijetí mého článku o Estonsku v Dráze (přesněji se jednalo o dva články, přičemž v prvním případě jsem pouze jedním ze spoluautorů).
V této souvislosti musím konstatovat, že já osobně (a myslím, že i ostatní autoři) píšu především o tom co mě zajímá. Může to znít trochu sobecky, ale představa, že budu psát podle nějakého marketingového průzkumu (ze kterého vyplyne, co by chtělo ctěné čtenářstvo číst) je zcela zcestná. Zpravidla píšu tak, že něco vyfotím, a pak si k tomu sháním informace až z toho třeba vznikne článek (nebo také ne). V případě textu o Estonsku to bylo ještě trochu jinak, neboť původně jsem psal článek o boji tamního provozovatele dráhy a drážní dopravy EVR s ruskými nezávislými operátory pro polský časopis Rynek Kolejowy (tam také článek v poněkud jiné formě vyšel ještě dříve než v Dráze). Až posléze jsem byl o podobný text požádán redakcí Dráhy včetně spolupráce na článku o celkové situaci v Estonsku.
Chápu, že situace v Estonsku je pro někoho nepřehledná, pro někoho nezajímavá, ale jak již vyplývá z výše uvedeného, každý text píšu tak, aby byl zajímavý pro mě samého. Co se týče popisu provozu v Estonsku, myslím, že leccos bylo zřejmé z toho obecného textu (tj. především, která vozidla tam jsou provozována apod.). Nicméně jsem domluven s kolegou Henri Pokkem z Tallinnu, že napíše ještě "provoznější" článek, který hodlám uveřejnit na SPŽ.

Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.177.101.181
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 20:47:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Dráha 12/2005: pro mě osobně se nejedná o nijak zvlášť zajímavé číslo, ovšem já - stejně jako všichni ostatní - se nějakým způsobem profiluji, takže logicky pro mě nemohou být všechna témata stejně zajímavá. Jinak všem kritikům Dráhy (ale i kteréhokoliv jiného časopisu) doporučuji, aby témata, která je zajímají, sami zpracovali a poslali je do Dráhy. Pokud to bude zajímavé a dobře zpracované téma, redakce to určitě uvítá a uveřejní. Mimochodem, svůj první článek (jmenoval se Současnost "čmeláků" na Ostravsku) jsem do Dráhy poslal, aniž by mě nekdo v redakci znal. Ale asi byl zajímavý a s dostatečně kvalitními fotografiemi, takže byl uveřejněn.
Ad aktuální informace: jak už bylo v této diskusi uvedeno, důvodem nedostatku těchto zpráv v Dráze je zřejmě internet. Pokud mám já osobně nějakou aktuální zprávu, dávám přednost jejímu zveřejnění na SPŽ, dokud je ještě aktuální. V případě SPŽ pak také není velkým problémem dohledat zprávu i několik let starou. A co se týče článků popisujícím provoz v ČR a SR, tak v době, kdy každý správný šotouš má ve svém PC oběhy vozidel, která jej zajímají, to téměř postrádá smysl. Přesto se takové články v Dráze objevují a jsou mnohdy přínosné, protože přinášejí přesnější informace, než se lze dočíst třeba ve zdejší diskusi zaplevelené spoustou chybného nebo nepřesného balastu.
Jak již píšu v úvodu tohoto mého příspěvku, nemám příliš možností (a mnohdy ani chuti) diskutovat na zdejších stránkách, ale obecně se jakékoliv diskusi nebráním, takže má-li někdo zájem, může mi napsat na můj e-mail (lze jej nalézt např. u mých článků na SPŽ). Totéž platí o zájemce, kteří by se chtěli dozvedět více o Estonsku, které je v oblasti mých zájmů v současnosti asi na třetím místě (po Polsku a ČR).
Závěrem bych všem diskutérům popřál do roku 2006 chladnou hlavu a více respektu k názorům a zájmům ostatních.

Petr Štefek
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2815
Registrován: 11-2002
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 08:44:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak sem se chtěl k tématu obsahové úrovně a skladbě jednotlivých článků chtěl ještě něco napsat, ale jen bych se opakoval to, co napsal Petr Štefek.

Osobně mě více zajímají članky týkající se provozu v našich zeměpiských šířkách, ale rád si přečtu i o dráze někde v Tramtárii. Mám-li mluvit z vlastní zkušenosti - napsat např. článek o současném provozu něčeho někde u nás sice není otázkou chvíle, ale taky to není vysloveně žádný "záhul". Informací je víc než dost, je se kde a koho zeptat aniž člověk musí nějak dlouho "shánět", lézt do archívů, probírat zahraniční publikace atd. Kvalitní fotografie nebývají žádný problém.

Oproti tomu takový souhrný článek týkající se něčeho, co už dávno není, vyžaduje vskutku velkého úsilí. V depech Vám většinou nikdo neporadí, z vlastních postřehů čerpat nemůžete, nezbývá, než se ponořit do archívů, muzeí, starých JŘ, hledat, dotazovat se pamětníků atd. Kloudných informací bývá často pomálu a to už vůbec nemluvím o fotografiích.

Podobné to je i u článků popisujících provoz někde na druhém konci světa, kde je autor sice ve výhodě, že nemusí pátrat moc v historii, ale zase to má "jaksi" daleko....

Proto si těchto článků i jejich autorů velmi vážím, byť se třebas zaobírají něčím, co mě zase tak moc nezajímá. Protože vím, jaká to musela být dřina, ten článek dokončit. Sám bych rád jednou zmapoval historii a provoz patrových vozů Bp (Bpjo, Bpjoz, Btjo...), ale vzhldem k tomu, že informací není mnoho, budu moc rád, pokud se mi to vůbec NĚKDY podaří.....
Recycled
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 3-2005
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 09:40:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak všem kritikům Dráhy (ale i kteréhokoliv jiného časopisu) doporučuji, aby témata, která je zajímají, sami zpracovali a poslali je do Dráhy.

Mno, nechci do toho nějak moc rýt, ale neměla by toto být tak trochu práce redakce? - oslovovat lidi, kteří do problému vidí a buď jsou sami schopni na dané téma něco napsat a nebo informace poskytnout. Jasně, v případě archivních témat je to asi trochu něco jiného, ale u současných věcí by to tak mělo být. Jinak je pak časopis pouhým sborníkem náhodných textů bez ladu a skladu.
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2816
Registrován: 11-2002
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 11:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Recycled:
Redakce Dráhy (a stejne tak ŽM) oslovuje "lidi, kteří do problému vidí." A to už jak přímo v otázce napsání nějakého článku "na objednávku", tak v případě posouzení článku jiného autora, pokud se tento týká oblasti, o níž je známo, že existuje "lid, který do problému vidí"

Nemůže ovšem tušit, co zrovna Recycleda zajímá. Redakce tedy může oslovit "známé" autory a navrhut jim témata, se kterými přisla sama redakce a o níž se domnívá, že budou atraktivní. Záleží pak ale na autorech, zda a KDY požadované dodají. Narozdíl od nějakých periodik (typu Reflex atd) totiž oni autoři snad až na naprosté vyjímky (ale o žádné nevím) nejsou zaměstnanci této redakce, nýbrž normálně chodí do práce, psaní článků se věnují ve svém volném čase a nemají tak žádnou povinnost dodat článek. Jde jen o dobrou vůli a možnosti... Okruh těchto přispěvovatelů není nijak uzavřen, může se jím stát prakticky kdokoli. Stejně jako můžou přispěvatelé přibývat, ale můžou i odcházet (nedostatek času, změna zájmů atd), takže se klidně může stát, že určitá oblast nebude nějakou dobu pokryta dostatečně ke spokojenosti všech.

V redakci jsou samozrejme také nějak profilovani lidé, ale jejich zájmy nutně nemusi postihnout všechna možná zákouti železnice. Prostě páraře těžko budede nějak nutit k psaní o brejlovcích. Řadu článků o současném provozu (zejména v ČR) dodávají různí "externisté", kteří mají o dané problematice přehled a jsou schopni "stvořit" kloudný a zajímavý text, doplněný kvalitními fotografiemi. Jenže tito lidé taky můžou své články dodávat značně nepravidelně, takže některá čísla mohou mít převahu článků týkajících se historie, jiná převahu o současném provozu na ČD, jiná převahu o tramvajích.

Záměr redakce jistě je mít všechna čísla vyvážená pro všechny, ale někdy se to prostě nemusí podařit. Ale může i být i záměr. Jistá tematická zaměřenost na jednotlivá čísla je plánována, ale přesná pravidla, do jaké míry a za jakých okolností se to dodržuje by musel objasnit někdo zasvěcenější. Taky je třeba brát v potaz fakt, že se postupem času může (ale nemusí) měnit zaměření určitým směrem, který je potom upřednostňován. Sice tímto krokem můžou o část čtenářů přijít, ale zase se najdou noví. Každopádně - vše se vyvíjí, i časopis.

Pokud Vám tedy chybí články na určité téma, není nic jednoduššího (hypoteticky), než se dát do díla. O výsledku se pak třeba budeme moci přesvědčit my všichni.

(Příspěvek editován uživatelem jena leden 04, 2006)
Wiking
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.72.1
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 11:31:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Opravdu vysoce kvalitní jsou např. každoroční shrnutí K.Beneše o dění v Maďarsku. Přestože by se na první pohled zdálo, že je to jenom "placka" a pár železničních tratí , tak tyhle "Rakousko - uherský" příspěvky čtu nejmíň třikrát, zepředu i zezadu... Škoda jen, že jsme moc malá země a nedají se zvládnout přehledy většiny evropských zemí (jako se tomu věnuje např. Lok-Report).
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1434
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 12:37:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V této souvislosti musím konstatovat, že já osobně (a myslím, že i ostatní autoři) píšu především o tom co mě zajímá. Může to znít trochu sobecky, ale představa, že budu psát podle nějakého marketingového průzkumu

To ani nikdo nechce. Můj soukromý názor je ovšem ten, že častým nešvarem řady "zeměpisných článků" v Dráze je to, že autor si mysli, že čtenář jezdí minimálně 2x ročně do Rumunska/Maďarska/jiné podobné tramtárie (Vás se netýká). Třeba zmiňované články Beneše jsou bezesporu kvalitní, ale člověk je musí číst asi tak 3x a s mapou v ruce, aby pochopil odkud kam to vůbec vede (to jestli z kopce nebo do kopce naštěstí není v placatém Maďarsku důležité). Přitom by stačilo dát odkaz na WEB (viz pěkný článek o Transsibu, kde byl odkaz na výživný WEB), nebo jednoduchou mapku (jako PŠ o loko NH).
Recycled
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 3-2005
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 13:37:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jena > K tomu, co by mě zajímalo - možná, že moje choutky jsou úchylné, ale rád bych znal názor lidí od fochu na současné dění na kolejích u nás, ale i jinde. Proč to či ono na dráze funguje a proč třeba nefunguje. Prostě normálně zanalyzovat situaci, jako PŠ v tom Estonsku, samozřejmě tak, aby se to dalo číst a snadno pochopit. Ale Dráha je zaměřená jen na ten výsledný produkt - jezdí ty a ty mašinky, čím starší, tím lepší. To pozadí tam chybí. Dobře, opíšu tam třeba oběhy a hele, jsou tam nějaký 2 dvojice nákladů Mladá Boleslav - Vrchlabí, ale už se vůbec nenamáhám ověřit, a zjistit, že to s realitou nemá nic společného. A to je výsledek toho, že se na článcích tohoto typu podílejí neustále ti samí lidé.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 857
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 14:06:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_kašpar - shrnutí toho, co v DRÁZE bylo vychází vždy na konci roku v čísle 12/xxxx, což zpětné hledání informací značně ulehčuje (hlavně si to chce pamatovat, jak zhruba se ten článeček jmenoval a kdy přibližně vyšel), v tomto ohledu se také mají ostatní časopisy od DRÁHY dost co učit...
Já si navíc už od roku 1994 vypisuju důležité informace o našich vozidlech do samostatného sešitu podle řad, takže pro mně není problém kdykoliv Vám cokoliv takřka okamžitě dohledat.

Jinak ptal jsem se na poslední DRÁHU pana šéfredaktora a odepsal mi, že měla úspěch, což je velmi dobře !

Panu Kolmixovi a nejen jemu zjevně vadí informace o nově zprovozněné praní lokomotivě ČKD továrního typu BN 200, resp. BS 200, o hrbounech, o kutnohorských lokomotivách, o malletkách, o pražských tramvajích s desingem Jana Kotěry, tramvajích T5C5 v Budapešti, technický popis řady 340 atd

Tak to náhodou vůbec není pravda ! Článek o řadě 340 a pak kutnohorských lokomotivách jsem si přečetl hned jak jsem časopis obdržel, ostatní (na přečtení časově poněkud náročnější) ještě dočítám a vůbec netvrdím, že jsou špatné.
I o železnicích v Estonsku či úzkorozchodkách v Polsku, Maďarsku nebo na podkarpatské Rusi si taky rád přečtu.
Těmi aktualitami pochopitelně nemyslím šotoinformace - co kdy a kde vyfotit, ale takovéty klíčové informace o provozu na našich tratích, které běžný smrtelník nemá šanci nikde jinde zjistit. Tedy především mimořádná nasazování hnacích vozidel, změny od příštího GVD v nasazování vozidel, rekonstrukce lokomotiv, změny na vlečkách, změny provozního stavu vozidel.
Je pravda, že dnes už můžeme na netu najít i SJŘ, ale sami víte, jak dlouho trvá, než člověk projde jeden, natož všechny. A k aktuální statistice se bez DRÁHY ani nedostanete...

Dráha 12/2005 rozhodně nebyla špatná, ale byla příliš jednostranná. Prostě si spočítejte, kolik stránek bylo věnováno parním lokomotivám a jejich provozu (což jsou informace, které si třeba já osobně čtu až úplně nakonec (samozřejmě že zase jiné to zajímá víc a časopis si koupí třeba jen kvůli nim)) vůči tomu ostatnímu. Jelikož ale každého z nás zajímá něco více/něco méně, mělo by být rozložení žánrů trošku rovnoměrnější...

Mou osobní touhu po informacích ze současnosti věřím naplno uspokojí ročenka, takže na tu se už teď VELMI těším...
http://prototypy.bilysklep.cz
http://sergeje.bilysklep.cz

pokec na ICQ: 258883797
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 852
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 14:10:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ty mapky u nejen cestopisných článků ze vzdálenější ciziny mi tam také chybí a uvítal bych je. Je trochu problém, aby mapka ale moc nezabírala a přitom vše názorně vypovídala. Samotné nakreslení (sítě) není problém, ale někdy je i pro autora problém sehnat podklady, podle čeho by šla mapička spáchat.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 858
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 14:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Obdivuju ty, co kolikrát ty mapky kreslí třeba i od ruky, sám jsem se na netu kolikrát pokoušel sehnat k některým článkům mapku, ze které by to co je v textu psáno bylo zřetelnější, ale neúspěšně. Většinou i ta od ruky nakreslená mapka v DRÁZE toho čtenáři řekne více než pohled do skutečné mapy. Problém bývá taky s tím, že různá města se během doby několikrát přejmenovala...


...jinak teď typický příklad toho, co bych třeba očekával od DRÁHY 12/2005 nebo 1/2006:
Dnes v Jihlavě spatřena lokomotiva 774 701 pro SU.
Kdo z Vás to ví ? Osobně jsem ani nevěděl, že se na něčem takovém dělá a to už je ta mašina (asi) hotová !
http://prototypy.bilysklep.cz
http://sergeje.bilysklep.cz

pokec na ICQ: 258883797
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 256
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 14:55:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RK:
774.701 pro Soviet Union?
Wiking
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.27.192.19
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 15:39:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je ten reko čmelák ? Chlapi ze šachty o tom něco povídali, ale to víte ... já jsem spíše na ty agrární drážky někde u Balatonu :-)
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 15:52:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěcy:
SU = Sokolovská uhelná.
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 321
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 16:35:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Recycled: Mno, nechci do toho nějak moc rýt, ale neměla by toto být tak trochu práce redakce? - oslovovat lidi, kteří do problému vidí a buď jsou sami schopni na dané téma něco napsat a nebo informace poskytnout.

Existuje vůbec u nás něco jako "databanka" železničních fandů a odborníků?
ICQ -> 21 65 33 068
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 322
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 16:45:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jena: Pokud Vám tedy chybí články na určité téma, není nic jednoduššího (hypoteticky), než se dát do díla.

Dovolím si trochu jiný názor :-) Já si s největší chutí přečtu články s tématy, která mě sice zajímají, ale o kterých sám nemám žádné podklady a třeba ani fotky. Takže bych si s chutí přečetl třeba článek o rašelinové drážce v Nových Hradech, ale rozhodně se sám nebudu chystat psát o něčem, o čem mám jen mlhavé znalosti.



Když jsem tak přemýšlel, co bych např. v Dráze uvítal, tak to jsou různá fotoporovnání dřívějška a současnosti. Někdy začátkem 90. let vycházelo něco podobného v Eisenbahn Kurieru (snad to píšu správně), kde byla např. fotka z 60. let a pak fotka z toho samého místa ze současnosti. Byla to zajímavá porovnání a uvítal bych to i tady. Jen nevím, jestli by tohle zaujalo i jiné čtenáře.
ICQ -> 21 65 33 068
Wiking
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.27.192.18
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 17:32:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je výbornej nápad a já bych to rozhodně koupil ! Stačí jen letmá představa jako hodně se změnil český severozápad...A to ani nevíme co všechno se válí v archivech pozapomenulo...
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 17:45:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono by nemuselo jít ani o fotky 50 let od sebe. Taková trať 140 v roce 1996 a 2006, to už by bylo taky co porovnávat. Stejně tak bych se třeba rád podíval na porovnání fotek z míst, kde už nejsou ani vlaky ani koleje. Prostě pohledy ze stejného místa v různé době (třeba nádraží Střednice v roce 1930 a nyní). A to samé by šlo i v případě MHD. Někde (tuším, že v Budapešti) dokonce vydávali pohlednice města, kde bylo to samé místo v minulosti a dnes. Já osobně mám v úmyslu takhle přefotit některá "mechanická" místa a jejich moderní současnost. Ale tohle už je nejspíš věc, která zaujme jen mě, pro ostatní by to asi moc nebylo.
ICQ -> 21 65 33 068
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 859
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 19:20:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bureš - Pár takových srovnání bylo v časopise ŽELEZNICE v letech 1993 až 1996...

Taky já jsem dával na K-report porovnávací fotky neprovozovaných moravských lokálek, jsou tady.
http://prototypy.bilysklep.cz
http://sergeje.bilysklep.cz

pokec na ICQ: 258883797
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 19:37:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rosťa Kolmix: Však se mi ten článek taky moc líbil, i když byl boužel velmi pesimistický.
ICQ -> 21 65 33 068
Jenda
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.47.9.2
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 17:29:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ptát se pana šéfredaktora jaký úspěch má "jeho" časopis je blbost... protože odpověď bude vždy stejná!-prostě úspěch,super, nejlepší číslo apod. ...
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2006 - 20:45:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ten prohledávač rozhodně obsah ročníku nenahradí. Velmi často se hledá věc nebo pojem, který přímo nesouvisí s názvem článku. Manuální hledání je pak dost časově náročné, díky tomu se asi zbavím ročníků starých železničářů, protože klasickou ruční metodou tam něco najít je časově nemožné (pro pracujícího).
Jinak číslo 12 považuji za vydařené. Většina článků jde do hloubky, není to jen suché kontatování, že něco jelo tam a tam.
Doufám jen, že avízovaná ročenka si nebude brát příklad z vidoeročenek, které jsem si v koncem devadesátých let přestal pořizovat, a které se zabývaly z valné většiny parními jízdami.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 861
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 14:12:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_Kašpar - jestli se chcete zbavit starých ŽELEZNIČÁŘŮ, beru je VŠECHNY ! Pro stránky je to nenahraditelný zdroj a jezdit si je půjčovat do Rožnova k bratránkovi je kapku nákladná záležitost...

Jenda - já se ho neptal na časopis jako takový, ale na úspěch (nejen tady) tolik kritizovaného čísla 12/2005 vůči ostatním...
http://prototypy.bilysklep.cz
http://sergeje.bilysklep.cz

pokec na ICQ: 258883797
neregistrovaný martinel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.25.253
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 15:00:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dráha č. 1/2006, s.16: Rychlík 890/891 "Bezdrev" nezajíždí do stanice Louny a opět pojede po své bývalé trase přes Březno u Chomutova.

Asi půjde o odklonovou trasu.}}
Standa Metůněk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 17:05:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Dráze 1/06 je pěkná perla v článku o novém GVD, kdyby na trati Třemešná ve Slezsku - Osoblaha jezdilo 7 turnusových lokomotiv řady 705, tak by tam mohl být takt 15 minut .
Ale někdo si spletl číslice, po odstranění křižování tam pro všechny vlaky stačí 1 turnusová lokomotiva.
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2875
Registrován: 11-2002
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 17:13:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Standa: ony jezdí TU47 jenom na Osoblažce??? Já bych neřekl....
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1498
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 08:21:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

je pěkná perla v článku o novém GVD

Celé číslo 1/06 je veeeelmi pěkné, naprosto špicový je třeba první díl článku o V200. Tyto články o změně GVD ovšem bývají vyloženě nepovedené.

Třeba loni autoři vůbec nezaregistrovali, že v průběhu GVD byly 3 změny, letos částečně taky (a to si toho všimnu, přestože se o to vůbec nezajímám ). Kromě toho je to tradičně opět plné všelijakého ideologického šotobalastu, který patří někam do Obzoru a podobných plátků.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 09:59:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Už vám přišla 1. změna současného GVD?
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 878
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 15:02:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já k DRÁZE 1/2006 prostě nemám co dodat. Je prostě PERFEKTNÍ. Jen mi zatím nedošla ta ročenka, tak uvidíme, kdy se ukáže...

Jen ty články o novém GVD by fakt mohly být už v listopadu. To že se už nejezdí tam a tam už teď působí spíš jako výsměch těm, co se tam nestihli vypravit...
http://prototypy.bilysklep.cz
http://sergeje.bilysklep.cz

pokec na ICQ: 258883797
Jakub
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 599
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 15:03:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aleš Liesk. Jo přišla, viz diskuze o Pendokrámech :-)
ICQ: 155-617-186
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 15:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)



Samozřejmě že nepřišla.

Ale působí docela blbě, když autor píše že oproti minulému GVD nově nepojede vlak xxxx a on byl přitom zrušen už někdy v n-té změně minulého GVD.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1502
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 15:12:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo přišla, viz diskuze o Pendokrámech

Aha, teď mi sepl stykač.

Přišla. To jsem zvědav, jak to zpracují v čísle 1/2007.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace