K-report
 

Archive through 28.únor 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Jednotky řady X44 pro ČD » Archive through 28.únor 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 841
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 09:22:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zapoměňme v tuto chvíli na vývoj nových komponent a podívejme se do katologů vůrobců, co nám nabízejí.
Podle www.praga.cz praga žádné automatické převodovky nevyrábí.

Tedom na svých stránkách www.tedom.cz inzeruje v ležaté verzi pouze motory do 242kW - tedy ten, co je v 814. Jestli by pro 844 dostačovala dvoumotorová verze si nejsem jist, ovšem s uvážením, že se za tím nebudou tahat žádné přívěsy by to nemusela být špatná volba, podle toho, jak se 814 osvědčí

Podvozky pro hydropřenos ve Vagonce vyrábějí a snad zatím si finové nestěžují, úzké podvozky s elektrikou škodovka valila kamsi do itálie, jestli se nemýlím, normální má 471.
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 9-2003
Odesláno Neděle, 15. ledna 2006 - 11:33:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dovolím si jednu otázku ohledně těchto jednotek.
Co použít TATRAPAKY z TEŽ.
1) Jsou schválené a provozované
2) Jejich uspořádání 2Bo2
3) Schopnost vícezápřahů
4) Podvozek 1435 oproti 1000 mm byl při vývoji uvažován
5) Připravovala se i dieselverse - skončili kvůli protestu o manipulaci VŘ
6) Šlo by to asi dost rychle - pardon - mohlo by to jít dost rychle
Ale:
1) Neznám zkušenosti provozáka, pouze uživatel
2) Jak by to bylo s rychlostí - měla by být alspoň 120.

Děkuji



Elektrièka

(Příspěvek editován uživatelem Franta leden 15, 2006)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1516
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 15. ledna 2006 - 13:31:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podobné jednotky jsou nabízeny (a někde i provozovány) v různých verzích. Např. na Slovensku jako řada 840 ZSSK...
Problém by to asi být neměl, otázka je, jestli je zájem...
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 929
Registrován: 9-2004
Odesláno Neděle, 15. ledna 2006 - 13:45:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Franta, Bkp (me predbehl): doporucuju prostudovat tuhle stranku http://www.stadlerrail.com/, zejmena sekci References. Vozidla tohoto konceptu (tam odkazovane jako Articulated railcar) existuji (nebo jsou objednany) ve spouste verzi, takze postavit je opravdu neni problem. Dale ta sama firma nabizi i "klasicke" jednotky (rada Flirt). Samozrejme Stadler a Skoda nejsou jedini potencialni vyrobci, staci se rozhlednout po svete.
Problem neni v tom, ze vozidlo vyhovujici "nasim" pozadavkum neexistuje nebo nejde vyrobit. Ruce by nam utrhali, kdyby jich nekdo objednal 50 a zarucil, ze bude mit na zaplaceni. Pak uz by melo pro vyrobce smysl resit napr kompatibilitu s CZ infrastukturou (tomu nerozumim, tak se do me nepoustejte, jen vim, ze je tu problem).
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 9-2003
Odesláno Neděle, 15. ledna 2006 - 13:58:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Bkp, Kubrt: Souhlas, díky za link umřu míň blbej. Ale jak víme, o peníze jde až v první řadě. Tatrapaky si vyrobili s podporou ADtranzu a Stadlera slováci sami. Zajímavý by byl poměr dodávek cizina x slovensko a cena. A byl to momentální nápad. Jinak řada 840 ZSSK je snad "čistokrevné" Desiro, pokud stačím držet nit diskusí a informací.
Jinak samozřejmě kompatibilita - hlavně rušení KO je námětem mnohých diskusí. Ale jedna věc je pevná a neměnná. U nás to umíme. Zatím u jedné nové jednotky - 471 a snad se to podaří bez změny norem a podobných rozhodnutí i 380. Ta by skutečně mohla být následně etalonem.
Držme - si jako češi palce.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 930
Registrován: 9-2004
Odesláno Neděle, 15. ledna 2006 - 14:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Franta: slovenska rada 840 je rovnez "Stadler-ZOS Vrutky", stejny koncept jako tetrapak. Pouze vypada jinak, protoze ma nejaky design (slovensky dyzajn). Mam dojem, ze napriklad i Stadlery pro Recko se delaly castecne ve Svycarsku a castecne v Recku. To je v Evrope bezne, ze zakaznik pozaduje i praci pro "sve" lidi.
Nevidim problem v tom, aby i potencialni Stadlery pro nejakeho ceskeho odberatele byly vyrabeny vice nebo mene v CZ. Zeleznicnich dilen s nevyuzitou kapacitou tu je... To by zalezelo na podminkach vyberoveho rizeni (pozadovane procento domaci prace), na nutnosti srazit cenu podilem levnejsi prace atd. Ono ale ne vzdy podil domaciho prumyslu znamena nizsi cenu. Ted nechci sirit famy, ale mam dojem, ze zrovna ty slovenske 840 byly dost drahe, ze tam byly i "jine zajmy", nejaka vychodni specifika. Ale to sem nepatri.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 230
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 11:35:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Franta, Bkp, Kubrt: argument o schválení v SR má hodnotu 0. Na Slovensku je např. schválena i 2016-Herkules, varianty Taurusů a to především proto, že schvalovací proces je na Slovensku mnohem jednodušší a v podstatě stačí schválení vozidla v Německu atd. U nás by musel ekvivalent Tetrapaku projít dlouhým schvalovacím martyriem. Slovenské 840 byly opravdu VELMI drahé, cena cca. 110-120 mil. Sk/kus a to ještě mohly stát víc, ale ŽS uplatnila opci za starou cenu.

Problem neni v tom, ze vozidlo vyhovujici
"nasim" pozadavkum neexistuje nebo nejde vyrobit


Hmm...jak je potom možné, že Desiro má schválení a bez problémů tu jezdí?
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 932
Registrován: 9-2004
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 13:12:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jtb: precti si ten "citat" jeste jednou, ja myslim, ze nejsme ve pri.
Ted se mi nechce a nemam cas hledat, jestli 840 a tetrapaky jsou AC/AC (asi jo), ale i kdyby z toho vznikaly problemy, technicky je to resitelne (kdyz to jde ve Skodovce, proc ne jinde). Ze se zatim nechce ceske lokalni problemy resit svetovym vyrobcum, se nedivim. Ja bych taky kvuli takovemu zakaznikovi, jako jsou CD, nic neresil, aby pak koupili horko tezko 5 kusu a konec. Znovu opakuji, problem neni ve vozidle, ale v tom, ze si ho nikdo neobjednal, nebo alespon seriozne neprojevil zajem. Nejake placani o vyhledu obnovy parku CD, kdy se co a kolik koupi, na to skoci jen sotousi, vyrobci ne.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 15:51:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: k problematice řady 380 bych se nerad vyjadřoval, ale pokud vím, jediné opatření pro řešení EMC, které se v Čechách vymyslelo je kompenzítor a ten dělá AŽD, ne Škoda. Takže s tím, že něco jde ve Škodovce bych trochu brzdil.

Že se jedná o vozidlo AC/AC, to nemusí nic znamenat. 471 jezdí s ATM a to hlavně díky tomu, že maj jen 500kW na jeden motor a onen Štádler na tom bude podobně. Ale zase nevím, jestli je nějaký rozdíl v KO na tratích, kam ešusy zavítají a na tratích regionálních a lokálních (pokud tam nějaké KO vůbec jsou..)

Ne, nejsme ve při, ani vepři snad ne... Jde mi jen o to, že by se dle mého názoru měly spíše objednávat vozidla "ze skladu", ne zas něco vymýšlet. I ona 840 bude mít zřejmě v lecčems problém se sháněním dílů, ale pořád je to vozidlo z velké řady podobných a tak to snad nebude hrozné, i když to ani v tomhle ohledu asi na Desiro nikdy nebude mít...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1520
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 16:20:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pouze vypada jinak (840 - pozn. Bkp), protoze ma nejaky design (slovensky dyzajn).

Ne, oboje má design Stadler, akorát Tatrapaky byly jedny z posledních s designem staré generace, zatímco 840 už mají design generace nové.
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 934
Registrován: 9-2004
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 16:59:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jtb a vozidla ze skladu: ja osobne proti velkoseriove vyrabenym vozidlum obecne nic nemam. Technicke hledisko ale neni jedine. Jestli nekdy CD budou neco jako x44 skutecne kupovat, budou silne politicke tlaky na "domaci vyrobek". Takze to muze byt neco od Siemensu (jestli by to skutecne staveli na Zlicine ponechme stranou), nebo neco od nejakeho domaciho vyrobce, pak to nutne bude novinka. Pokud se te novinky koupi 100 kusu, pak se mozna dostane na uroven "vozidla ze skladu". Mam ale silny dojem, ze v organizaci CD by napr zasobovani nahradnimi dily bylo stejne tragicke u "desira" jako u 843. Ergo neni problem v prvni rade ve vozidle, ale v hospodareni s penzi na opravy, v nakupu nahradnich dilu atd. Tim chci rict, ze neverim tomu, ze pod kridly CD by provozni situace s jakymkoliv svetovym "vozidlem ze skladu" byla rozdilna od domaci (temer) kusove vyroby.
Ja osobne vidim, co se tyka vozidel, nadeji v leasingovkach, pujcovnach, ve sdruzenich obci nebo vyssich samosprav, ktera budou mit zajem o solidni dopravu. Na to tu ale jeste neni zrala situace.

Bkp: narazel jsem na to, ze vzhled tetrapaku nepovazuju za design Kdyby to aspon nejak jinak natreli...
Aha, ted mi doslo, jak to asi myslis: to v zavorce byla zase narazka na slovensky zpusob prepisu cizich slov a la azbuka.

(Příspěvek editován uživatelem Kubrt leden 16, 2006)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1522
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 17:28:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: Ne. Nejde o design/dyzajn. Pochopil jsem tě tak, že protože Tatrapaky neměly design, tak 840 na Slovensku design vymysleli.
Pouze vypada jinak, protoze ma nejaky design (slovensky dyzajn).
Ono "slovensky" jsem pochopil ne na konci krátce (jako příslovce), ale dlouze (jako přídavné jméno).

...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1635
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 17:34:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: Tak tak, politika v tom bude mít své nezastupitelné místo. Pokud něco bude, bude to domácí produkt. Troufnu si říct, že to bude na 99% vozidlo z Vagónky.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 935
Registrován: 9-2004
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 17:46:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: no jo, to jsou ta rizika cizich klavesnic Ze by ZOS Vrutky vymyslely design pro 840, z toho jsem je opravdu nepodezrival

Vladass: taky si myslim. Hlavne aby to jezdilo, a teda hlavne aby si to nekdo koupil.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 18:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jtb:
A že neruší 4 spojené ešusy (celkem 8 MW) myslím dokazuje, že na 3kV ss odrušit bez kompenzátoru lze.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1523
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 18:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: No, já jsem to vysvětlení pochopil, ale až když jsem si ho poprvé pořádně přečetl (jinak asi podesáté)...
...Život je kabaret a flám!
Chytrej bůh kabaret dal nám - tak měj rád svůj kabaret!
cvhc
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.0.146
Odesláno Neděle, 12. února 2006 - 16:19:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a co tohle?
www.uud.zcu.cz/prezentace/pelikan/tvorba.pps
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1866
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 12. února 2006 - 21:46:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak tady tipuje, ze tohoto* bysme se mohli i dockat, nevypada to nikterak spatne, ale umim si predstavit i lepsi (zvlast kdyz to je o stranku dal).

*regionalni jednotka 2005: neni to spatne, ale muze to byt i lepsi
regionalni jednotka 1999: dobre, pekne
vysokorychlostni jednotka Skoda 1995: nic moc
109E 2004: no to snad ne
104E 1997: velmi dobre
471 1995 (nerealizovano): veeelmi dobre
Kdo nemá rád RYTMUS, ten není opravdu veselý.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 12. února 2006 - 23:07:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pěkné návrhy, tak jak tam jsou ty regionální jednotky navrženy by to špatné nabylo. Zajímavý je i ten dvounápravový regionální vůz nebo ty návrhy tramvají.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Smrťák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.209.192.180
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 13:46:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Škoda tý 471 1995, ta vypadá moc dobře. A nemuseli jí teď s velkou slávou faceliftovat, ikdyž i tam je posun k lepšímu, kromě toho příšernýho laku.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1909
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 22:11:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jo, tehdy se design zrovna příliš nehledělo. To je až záležitost posledních cca dvou až tří let a patrně to ani zprvu nebyla iniciativa ČD.
Kdo nemá rád RYTMUS, ten není opravdu veselý.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 21. února 2006 - 19:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Námět k utlučení argumenty, ale není od věci. Co takhle vzít 010 810 010. Z 810 vyhodim motor a převodovku, vrazím jako na Slovensku elektromotor či dva. k tomu nějaký smeták na střechu a elektronicku na regulaci cca 300kW. To se dá rozhodně řešit i z hlediska rušení jednodušeji, než na 6MW. Z krabiček udělat ty polosnížené vozy z řídícím čelem. Odhaduju kapacitu soupravy na cca 100 - 120 sedících cestujících a to i v moderních vysokých sedačkách. Návratnost na osobácích typu Děčín - ÚSTÍ - Chomutov - Cheb, nemusí to jet celý úsek je odhadem 3-5 let na úspoře energie 163, které tam nyní tahají 3 kopřiváky jako Os vlak. Kdyby byl strach, tak toto jde regulovat i odporově, tyristorově atd, takže klidně rušení 0. Odhad rekostrukce cca 30 mil. souprava. Rozhodně nebude problém, že nemá konstrukční víc jak 90km za hodinu, na osobácích těchto tratí banální rozdíl. Rozhodně sedačky a kotoučové brzdy bude pro ty lidi taková bomba, že jim nebode vadit ani drncání náprav. Myslím že problém stejnosměrný-střídavý u 300kW je taky prkotina. (ironicky myšleno, menší než u 4-6 MW) Co Vy na to, krabiček je na kolejích volných dost.....
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 872
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 21. února 2006 - 22:12:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ufff, no nevím nevím. To bych si radějc přidal jednou tolik a koupil něco perspektivního.........
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1730
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 21. února 2006 - 23:05:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arakain: Raději více nepublikovat nebo se toho nějakej "chytrej" z ČD chytne
Nápad to špatnej není, ale doba si asi žádá něco jiného.
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 00:38:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A proč neoprášit ten vůz metra se smetákem,skvělý jízdní vlastnosti...kroužilo to v Cerhenicích kolem 1994
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1733
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 22. února 2006 - 18:17:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arakain: Když o tom více přemýšlím, tak to zase tak mimo nevypadá. Na relaci Chomutov-Ústí by to na osobní vlaky stačilo (v taktu určitě). Trať je kvalitní, tedy "drncání" by prakticky nebylo.
Současná vozidla jsou hnus.

Pokud by bylo opravdu technicky poměrně jednoduché (snad se někdo znalý k tomu vyjádří) asi by to nebylo špatné.
Otázkou je cena. Pokud by byla cca 35 mil. Kč je to o mnoho méně, než dvouvozové elektrické Desiro nebo Talent.
Při pohledu na výkres 814+914 se dá odhadnout poměrně reálně počet sedadel v takové trojvozové jednotce. Cca 125 sedadel + 8 skolopných sedadel.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1735
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 25. února 2006 - 18:28:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak co ostatní? Žádný názor k jednotce 814+elektrická914+814??
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 1-2005
Odesláno Neděle, 26. února 2006 - 00:55:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arakain, Vladass: To je cesta do pekel. Sám bych se tím nechtěl vozit a ve výběrových řízeních na dopravní obslužnost by to proti čemukoli nemělo šanci.
Mnohem více se mi líbil nerealizovaný projekt elektrifikace mot. vozu ř. 852.
mic
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.142.73.249
Odesláno Neděle, 26. února 2006 - 09:15:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass:Byla by to taková z nouze ctnost, ale principielně bych to nezavrhoval, záleželo by pouze na ceně. Určitě by se našly relace, kde by 4/5/614+014+4/5/614 byla rychlým a levným řešením problému minimálně na 10let. Mimochodem, je opravdu tak obtížné vyrobit komfortní jednonápravový podvozek? Jak to má zařízené Talgo?
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 12-2005
Odesláno Neděle, 26. února 2006 - 09:25:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravim,
existuje nekde k nahlednuti schama/nacrt podvozku/pojezdu 810 ? Prinejhorsim i nejaka vhodna fotka ? Jde me o to, zda je tam nejaka vazba, tlumeni ci neco podobneho na podvozky.
Prinejhorsim i slovni popis ;-)
Pavel
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1737
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 26. února 2006 - 14:13:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mic: Na to jsem se už ptal na jiných diskusích, jestli je "drncání" 810 nevyhnutelné, a zda jiné dvounápravové osobní vozy jsou na tom stejně. Jenže žádná odpvěď.

Fousekx: S tím výběrovým řízením bych si tak jist nebyl. Nízkopodlažní by to bylo, a to dost. Stálo by to asi poměrně málo. Bylo by to lehké a málo to "žralo" proud. Tím by se dala nastavit nízká cena kilometru, a na to kraje slyší!

Spíš mě to zaujalo, ač jsem to v počátku ihned zavrhnul, na relace kolem Ústí. Ústí-Chomutov, třeba až do Děčína. Tratě tam jsou dvoukolejné ve výborném stavu. Taková 810 jedoucí z Teplic do Oldřichova frčí plynule, pohodlně. Na takovýchto tratích se absece sekundárního vypružení prakticky neprojeví.
Neříkám, že je to super rešení. Ale na nějakých 10-15 let by to mohlo mít na pečlivě vybraných relacích přínos.
Díky lehké konstrukci a malé spotřebě by se mohl zavést 30 minutový špičkový takt, mohlo by být více spojů, uvolnili by se lokomotivy do výnosné nákladní dopravy.
Otázkou je opradu cena modernizace takovéto jednotky?!?
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 284
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 26. února 2006 - 15:16:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hoši, zase máte šotozáchvaty?

Blouznění nad studiemi páně Pelikána. Ukažte mi studii, která se udržela beze změn až do výroby - moc jich nebude. Jak dopadají krásné designerské záměry jsme se přesvědčili naposled na Škoda Roomster.

A věc druhá-rekonstrukci 810 s tračákem z tramvaje a napájením z troleje jsem navrhoval zde už před časem. Ano, klidně ať to jezdí po 130, ale jen v úseku Oldřichov-Teplice při cestě z Litvínova. Soupravu Bt+Bg+Bdt279 to prostě nemá šanci adekvátně nahradit. Kapacitně (270 míst a ve špičkách min. 200 opravdu použitých), rychlostně (osobáky tu jezdí normálně 100, když je třeba, z Chaba do UL 120) i po stránce komfortu. Nezlobte se, ale než skákat v jánevímjak zrekonstruované krabičce, to radši budu sedět ve špinavém, ale pohodlném Bt.

Takže kdyby než aby měl tento záměr dojít naplnění a nahrazovat TOHLE, tak to radši nerekonstruovat vůbec.

Do příměstské dopravy v hustě osídlené podkrušnohorské aglomeraci patří jiná vozdila. Třívozová elektrodesira, talenti. Nějaká 410 patří sotva tak do Letohradu.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1740
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 26. února 2006 - 18:11:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jtb: Šotozáchvaty má každý, kdo na tyhle diskuse leze. "Normální" člověk sem nepoleze.

Někomu se Roomster líbí, někomu ne. Na studii bylo jasné, že tahle to do série jít nemůže.

Ale já, ostatní nevím, vím, kolik mají současné soupravy kapacitu a kolik v nich jezdí lidí.
Bt tam nejezdí čisté a o pohodlnosti můžeme polemitozvat.
Navíc 810 a hybridy by i v 90 Km/h po této trati neskákaly. Ale to je jedno.

Kapacitně by se to zvládnout dalo. Tyto lehké jednotky by byly jistě provozně levnější a mohl by se zkracovat interval. Takové to jednotky klidně v 30 minutovém taktu o špičku. Při kapacitě cca 120 sedadel by to stačilo.

Řešení by to nebylo ideální ani optimální. Jenže něco navíc by to nabídlo. Současnost je parodie na moderní dopravu.

Jasně, patří tam Desira a Talenti v elektroverzi. Také větší propagace, více spojů, lepší služby, zajímavé slevy atd. atd. Jenže to tu není a nebude!

Já bych tu také rád viděl, třeba jen dvouvozová Desira, mezi Chomutovem a Ústím, v hodinovém a třicetiminutovém taktu. Jenže to je utopie A že sem přijde soukromý dopravce, který toto přinese, tomu nevěřím!!!

Trať do Litvínova. Osobní dopravu zrušit a nahradit autobusy. Přinese to pokrytí mnohem většího území, velké části Teplic a rozhodně více cestujících než vlak, který jede z okraje Litvínova, kolem Louky, malou částí Lomu, daleko od Oseka, daleko od Háje, kolem Oldřichova do Teplic.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 26. února 2006 - 22:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vláďo, vzhledem k tomu, že oba bydlíme na 130ce, tak snad oba víme, že traťový svršek má do optima daleko. Že by elektrizovaný šukafon neskákal, tomu bych věřil jen na tom kousku okolo mostu přes nově budovanou dálnici do Německa, kde je použit koridorový svršek.
Já se dneska svezl v 7 z UL do TP. I v tenhle rozhodně ne špičkový čas a ve směru, v němž v tuhle dobu jezdí míň lidí byl vlak zaplněn cca. ze 3/8, čili tak stovka lidí. To by se při určitém komfortu do jedné 814+914 nevměstná. O špičkách, kdy třeba mezi TP a UL bývá narváno (250lidí) nemluvě.

Problém souprav na 130 totiž netkví v oněch Bt/Bdt, ty by se daly celkem snadno repasovat a udělat z nich oku i zadku lahodící vozidla a váží jen asi 3x/4x 40t, čili 120/160 tun. Problém je předevšim v té 163, jejíchž 90 tun zatím kvalitního železa by našlo lepší uplatnění někde v čele náklaďáků místo stykačových veteránů.

Nejoptimálnějším řešením by tedy byla náležitě kapacitní, moderní a nízkopodlažní jednotka, ale pokud by peníze nestačily, co takhle rekonstrukce oněch Bt? Nechat skříň, upravit podvozky na pohon zavěšeným trakčákem z brejlouna, do části interiéru narvat regulaci...

Bylo by to asi taky dost náročné, ale když se dá za 20 mega rekonstruovat až na hrubou stavbu a podvozek dvojice podobně starých krabiček, proč ne jeden Bt?

A ad Litvínov-jistě, moc kvalitní spojení to není, ale jsou tu horší a méně vytížené tratě. Tady těch dvacet lidí jezdívá.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1741
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 26. února 2006 - 23:37:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jtb: Já souhlasím. Ta 914+reko810+914 byla úvaha. Já si to argumenty vymluvit nechám. Nejsem odborník a zrovna často na této trati nejezdím. Bydlím u 134, koukám na ní z okna, ne u 130
Tak tedy ne! Já se jen snažil najít pozitiva, které by to mohlo přinést.

Ta překopávka Bt. To je zajímavé. Ale asi stejná z nouze ctnost, ale lepší.

Uvidíme do budoucna. Ač v soukromého dopravce nevěřím, kraj něco slibuje, že bude chtít soukromé dopravce na železnici. Tahle trať je dosti klíčová, tak třeba se dočkáme. Ale bude to chtít nejen vozidla, ale i více spojů, lepší propagaci atd., to už jsem psal.

Pak 814+914 na trať do Loun a do Žatce totéž ale Elektrické

Trať 134. Lidi s tím jezdí, to je fakt. Můj návrh je takový. Autobusy by pokryly nově velkou část Lomu, Oseku, Duchcova, Lahoště a nemocnici v Teplicích a jejich velkou část včetně centra. Jízdní doba by se prodloužila, ale jen ve smyslu na nádraží. Ve smyslu do nemocnice nebo centra prakticky ne. A stejně cca 10 minut tady nehraje roli.
Co by to hlavně přineslo je fakt, že by konečně bylo propojení Litvínova a Oseka, Duchcova atd. Tohle by přineslo nové cestující a oživilo nepochopitelně mrtvý směr! Klidně ať o špičku nějaký vlak jede, aby někdo neřekl.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 00:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak, myšlenka na Bt by snad nebyla zas tak zcestná. Kdyby se udělal jeden nový podvozek od rámu až po nápravy, pod skříň se zavěsil jeden trakčák, pohánějící skrz hřídel dvojici náprav á la půlka 460, mohlo by to fungovat. Zbytek výzbroje tomu rozdělit tak, aby tomu hrály nápravové tlaky a pak jen to čelo, stanoviště a interiér. Fakt by to nemuselo být o mnoho dražší, než rekonstrukce 854. Spřahovat do dvojic a udělat z nich dělitelnou jednotku, klidně s vloženým nízkopodlažním vozem.

A praktici, do mě!
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 876
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 00:47:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

JTB
Mě už tohle napadlo taky, ovšem s vozem Bdmtee - vždycky, když stojím v třebové a čekám v EC do brna, tak koukám na ten osobák na brno a říkám si, jak těžké by bylo udělat lehký čelní hnací vúz pro soupravu s Bymáky.

Problém bych viděl hlavně ve vysokopodlažnosti.
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 08:57:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když už se tady rozproudila taková pěkná diskuse:

Honzasl: kdyby se ze třetiny Bymáků udělaly řídící vozy, tak by si dnes obvyklé soupravy 163 (363) + 3x Bymee ušetřily neustálé obracení, takže by to byl takový skoro panťák.

Pjp: podvozek 810 má vedení dvojkolí trny a pryžokovovými bloky, jako 852,3, 070 ap., vynález ing. Maruny. Skříň je na podvozku zavěšena na čtyřech závěsech a teď nevím, jestli to náhodou není nějak provahadlováno na tříbodové uložení (skříně na každém podvozku). Podvozky nemají vzájemnou vazbu, takže se může stát, že se první dvojkolí místo radiálního postavení natočí opačným směrem, takže se úhel náběhu ještě zvýší.

mic: Talgo poskytuje proti 810 větší jízdní komfort, protože má vzduchové vypružení a dvojkolí nuceně radiálně stavitelná. Ona to nejsou ani dvojkolí, ale samostatně uložená kola. Stačí se podívat: www.talgo.com - jak prosté, že?
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 446
Registrován: 9-2003
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 10:43:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

neregPetrS.: Ad bod 1:

Taky si takovou soupravu představuju jako (dočasné) řešení dopravy např. v rámci Vydisu, např. v čele 130.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 11:35:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale fakt by mne zajímal názor zkušeného technika, jestli je taková konverze možná plus nějaký odhad finanční náročnosti. De facto by se tam dělala jaksi fúze 854+954. Mimochodem, i na 854 se rámy podvozků vyrábějí nové a nevím, jestli se nedávají i nové nápravy. Tady by stačil jeden nový hnací podvozek.
Řídící vůz řeší jen část problémů, ale 90tunovou 163 ne.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 878
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 11:44:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No když 854 stojí cca 30 milionů a v postatě je to novostavba - zůstává jen hrubá skříň, (důkladne vysloužilá)převodovka a čela, tak by něco podobného v elektrice nemuselo být o mnoho dražší. Ale udělal bych hnací oba podvozky.

V této souvislosti mně napadá, že 854 by se dalo vyrobit o dost víc - vždyť vagonů je dost v kopřivách a nic jiného než vagon s motorem to není..

163/363 v čele byť s řídícím vozem stále není to prave, ale rozhodně by řidičák prospěl. Rozhodně by to ale chtělo něco podobného jako je(bude) 954 - zavazadlový prostor, plošina na vozíky, služební prostory.
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 9-2003
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 14:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zavazadlový a služební prostor má přece 854, to to tam bude dvakrát? Plošinu na vozíky 854 nemá, tak to bych chápal.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1568
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 15:32:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No když 854 stojí cca 30 milionů

první kusy 17, dnes okolo 20

V této souvislosti mně napadá, že 854 by se dalo vyrobit o dost víc - vždyť vagonů je dost v kopřivách a nic jiného než vagon s motorem to není..

Až nato že to má jiné podvozky (i když vypadají stejně) i jiný rám, než běžná 053 (natož jiný vůz), ba je to dimenzáno na nesení motoru a převodovky. Asi , leda v železničním modelářství .
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 17:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad úvahy o "eletrické sopravě 854+954": Na osobáky by to chtělo stavbou úplně něco jiného. Rozhodně nízkopodlažnost, moderní podvozek apod. Zkrátka jiný vlak. Tyto úvahy jsou podle mě úplně zcestné. A když už chcete za málo peněz něco s menšími provozními náklady a komfortnějšího, tak by bylo podle mě jednodušší a levnější předělat pár Bymáků na řidičák (případně částečně znízkopodlažnit a vyměnit sedadla - ne jako 954) a opravit soupravy 460+060+060+460 (částečně znízkopodlažnit vložňáky + přestavba provozních součástek a interiéru), což by mělo znamenat vyšší spolehlivost těchto vozů, tj. méně odstavených, a tak by zbyly třeba i na 130.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 567
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 17:44:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plně s Vámi souhlasím, Dejvice. Jediné rozumné návrhy jsou právě od Vás. Ostatní tu plácají nesmysly. Souprava 163 + X.Bymee + řídící Bymee je vcelku hezká představa. Jen si většina lidí neuvědomuje její ohromnou energetickou náročnost. Ono vézt si ve vlaku 65 tun na víc ( těch 15 t je rozdíl hmotnosti motorového a vloženého vozu ) je docela luxus. I německé dráhy od souprav lokomotiva + vložené vozy + řídící vůz upouští. A zejména DR takových souprav měla požehnaně. Míním tím nasazení těchto souprav na zastávkové osobní vlaky. U rychlíků a pod. které příliš často nezastavují to zas není taková tragédie a je lepší, když souprava je variabilní, na rozdíl od jednoúčelových souprav pro zastávkové os. vlaky.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1745
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 23:38:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Řídící vůz nic neřeší. Objíždění je nepodstatné. To už tu ostatně napsáno je.

Překopat vůz na motorový vůz. Ano, je jasné, že na to není dimenzovaný rám a podozky. Podozky, tedy alespoň jeden, by musel být zcela nový. Rám jde vždy zpevnita dimenzovat na větší zátěž. Otázka je, kolik by to stálo, jak by to bylo technicky složité a zda by se to vůbec vyplatilo.

Tahle celá ciskuse je bezpředmětná. Patří na tuto trať, a nejen na ní, třívozová Desira nebo Talenty nebo něco obdobného!

Jenž jsme v ČR a musejí se hledat levnější řešení.
Co třeba takto. Vzít jeden motorový vůz 460. Měl by mít hnané (alespoň jsem si to přečetl) všechny nápravy. Novou výzbroj, rekonstrukci všeho. Nový interiér, okna, dveře na tlačítka. Služební oddíl to má. Uříznout čelo, dát tam nové s novým stanovištěm strojvůdce. Jeden vložený vůz také rekonstrukci + rekonstrukci interiéru, mezi podovzky nízkopodlažní, na každé straně dvoje dvoukřídlé dveře. Bezbariérové WC. Další vložeňák nechat vysokopodlažní. Opět rekonstrukce všeho. Případně opět dvoje dvoukřídlé dveře. Byl by to tedy řídící vůz. Dodělat čelo a stanoviště a hotovo. Takhle kapacitní souprava na 130 stačí. Byla by díky moderní výzbroji a všemu provozně levnější a případně by spojů mohlo jet víc.

Opět opakuji, nejsem odborník. Posuďte to někdo, kdo tomu rozumíte víc. Ale mě se to jeví jako zajímavá alternativa.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 27. února 2006 - 23:58:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nachýlil se nám večer a stále nikdo nepoukázal na nemožnost přestavby Bt=>x44. Řešení to jistě není optimální, ale pokud opravdu nechtějí být peníze na nová vozidla a reko by stála opravdu nějakých 25 mega za sólo motorový vůz, 40 za dvojvozovou jednotku, nebyl by to zas takový ekonmický nesmysl. Bavíme se opravdu o podobně věkovitých vozidlech, jako jsou 810/010, jen s rozdílem, že tato technicky mnohem méně pokročilá vozidla se dnes mají stát platformou pro masivní modernizaci ČD.
Úsporné by to jistě bylo a do doby, než se náhodou dostane na koncepčnejší a zásadnější obnovu vozidlového parku, by se oněch 40 mega mohlo vrátit:
Počítejte se mnou:souprava 2x RekoBt-cca. 105 tun, s vloženým vozem tun 145. Dnešní stav: 163-85t, 2xBt-80t, Bg-42t; 207 tun celkem. Rozdíl je 62 tun, čili by se ušetřila cca. třetina elektrické energie. Přepočítat to na peníze bohužel neumím, potřeboval bych znát víc dat. Za deset let to budou řádově miliony až jednotlivé desítky milionů.

Ale jsou zde i zdánlivě banální poplatky - za samotnou dopravní cestu-za tonáž se platí na 130ce 42Kč/1000tkm. Na této trati jezdí souprava standardně 2 páry vlaků, čili 4x71km x 62t x 42Kč, vyšla mi úspora 740 Kč denně. Za deset let jsou to skoro 3 miliony. K tomu snížená údržbová náročnost menší, ale stejně kapacitní modernizované soupravy. Odpadlé náklady na posun v obratových stanicích. Našlo by se toho víc.

Kdyby se jezdilo jen dvouvozově, což by bylo sice kapacitně na hraně, ale v sedlech by to šlo, dostali bychom ještě vyšší úspory, takřka dvojnásobné. I za tuto krátkou dobu by se mohla většina rekonstrukce zaplatit.

Ale také bychom dostali mnohem atraktivnější produkt pro zákazníka, kterým je krajský úřad. A snad i přilákali více cestujících.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 568
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 09:01:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jtb: Řádná rekonstrukce řad 460 ale i 560 zde byla probírána, ale ČD se brání jakékoliv rekonstrukci řady 460 a řádné rekonstrukci řady 560 ( nejen el. výzbroje ).

Ostatní návrhy co tu předkládáš, jsou nesmysly.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 09:41:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bram: nějaký argument? Fakt by mě to zajímalo. Netuším, kolik přesně váží trakčák z Brejly, ale se zmiňovaný novým podvozkem a určitými úpravami rámu by to šlo. Leccos se dá zavěsit pod skříň á la M1. A fakt by mohlo jít tak o 10-12 tun železa navíc. A tedy se ptám na konkrétní důvod nemožnosti této konverze.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 10:19:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podívej Jtb, rekonstrukce má smysl tehdy, když něco z daného vozdila zbyde. Tj. zbydou mi alespoň podvozky s trakčními elektromotory s převodem, nebo s nápravovými převodovkami, dále rám vozidla a pokud možno i skříň. Pak má rekonstrukce smysl, neb vyměním, to co je opotřebováno a svými parametry neodpovídá dnešním nárokům ( vznětový motor s generátorem, el. výzbroj, hydrodynamická převodovka ( to se bohužel u 854 neudělalo ) ale také celý interiér ( to se zase neudělalo u 560 ), dveře atd. ) Ale je nutné, aby něco zbylo. To co zde navrhuješ ty, je v podstatě novovýroba s ponecháním některých částí vozidla ( skříň ), které vrací v podstatě nové vozidlo o několik desetiletí zpět.
Tak se nad svýmy nápady trochu zamysli.
Dá se totiž ledascos, ale aby rekonstruované vozidlo se svojí cenou blížilo vozidlům novým je ekonomický nesmysl.

Vozidlo 810 + 010, které zde kritizuješ ( přesněji jeho rekonstrukci na řadu 814 + 914 ) je stejně jako vozy Bt svým věkem zralé na omlazovací kůru, ale je tu jeden podstatný rozdíl, 810 bylo hnací vozidlo a 010 svým konstrukčním uspořádáním konverzi na hnací vozidlo umožňuje ( takové reko se dělaly v Maďarsku a na Slovensku ). Rekonstrukce Bt na elektrický motorový vůz vůz by krom značného zesílení rámu vozu ( šlo by to, ale rovnalo by se to prakticky jeho novovýrobě, el. výzbro není zas tak lehká ). Asi se shodneme, že je nutné vyrobit nový podvozek ( nejen rám ). Ale proč do něj chceš věšet zbytečně těžký stejnosměrný motor, navíc tlapový? Dnes se již tyto motory pro nová vozidla nepoužívají! Mohl bych pokračovat dále.................
Nechci ti brát iluze, ale opravdu tvé laické nápady jsou nepoužitelné. Já v oblasti konstrukce nebo zkušebnictví kolejových vozidel zatím nepracuji ( ale to se během tohoto roku změní ), ale tento obor jsem na Strojní fakultě ČVUT vystudoval. Skromě bych ti tak rád uvedl svoji určitou odbornou převahu nad tebou v oboru konstrukce kolejových vozidel.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 290
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 11:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Právě technické výhrady mne zajímají, přestože mám s oborem co do činění, přímo technik nejsem.
TM z brejláka byl zamýšlen pro co nejnižší cenu rekonstrukce, navíc zavěšený pod rámem na způsob 460, skupinový pohon dvojice náprav přes hřídel. Ale stejně tak by se mohla použít dvojice trakčáků z tramvají, co já vím. Mimochodem, kolik váží celá trakční výzbroj třeba u T3R? Pár tun?
Jinak skoro všechno, co zmiňuješ už tu zaznělo a dokonce z mé klávesníce. Odborná převaha nepřevaha...

Nicméně co do ekonomiky té rekonstrukce by se při uvedených hodnotách nemuselo jednat o nesmysl.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 574
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 12:15:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak proč zde píšeš takové voloviny, když to tedy vše znáš a vše víš?

Mne přijde, že jsi absolvent nějakého provozně ekonomického oboru buď na Dopravní fakultě ČVUT, nebo Univerzity Pardubice či jinde. Takových lidí znám docela dost a myslí si, že jsou řediteli zeměkoule, do všeho rýpají, ke všemu se vyjadřují, ale jejich skutečné použitelné technické znalosti limitují k nule.

A tak při absenci jakýchkoliv hlubších znalostí, ale díky tomu, že jsou absolventi těchto oborů držiteli inženýrského titulu, je dle jejich názoru možné se ke všemu vyjadřovat ( jsou přeci dopravními inženýry ) a výsledkem jejich horlivosti jsou například výroky: Nicméně co do ekonomiky té rekonstrukce by se při uvedených hodnotách nemuselo jednat o nesmysl.

Je to dáno absolutní neznalostí daného problému.

A už mne nebaví Jtb cokoliv ti dále vysvětlovat, přijde mi, že jsi nepoučitelný. A bohužel lidé jako ty jsou na vedoucích místech ČD a ty se díky tomu řítí do záhuby.

Ad odborná převaha nepřevaha: Já jsem jen vcelku skromě uvedl, jakého oboru jsem absolventem. A ačkoliv, že jsem v tomto oboru dosud nepracoval, tak přeci jen nějakou praxi na rozdíl od tebe mám, neb pomáhám při opravě lokomotiv a vozů ve Výtopně Zlíchov v Praze. Přeci jen tato praxe mi dala docela dost.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 12:27:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Brame, zkus se oprostit od osobních zkušeností s oněmi zmíněmými absolventy a začít rozumně argumentovat. Napsal jsi 14 řádků osobních útoků, aniž bys cokoli rozumně vysvětlil. Pokud mi doložíš, že tohle řešení je technicky nemožné a proč, akceptuju to. A rentabilita rekonstukce je daná náklady na ni versus úsporami z ní. To jsem tu alespoň trochu spočítal.

Sice mi přijde absurdní hádat se nad opravdu spíše teoretickou a utopickou vizí, která se mi osobně taky moc nelíbí, ale to neznamená, že se nad ní nezamyslím.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 575
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 12:54:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podívej, vše co jsem chtěl říci k technické a ekonomické stránce zmíněných rekonstrukcí, jsem již řekl, resp. napsal. Jestli jsi to nepochopil, řeknu ti to v kostce: Je to možné, ale bude to značně nákladné a zakonzervují se tím vlastnosti vozidla, které dnes již nejsou žádoucí, protože vývoj jde dál. Šlo by také rekonstruovat např. M 262.0.
Co by z něj ovšem po rekonstrukci zbylo?

A ty tzv. osobní útoky jsou zcela na místě, viz diskuse v pořadech na České Televizi na téma pendolino. ČD tam poslaly člověka, jenž sice inženýrem je, ale není technikem. Tak pak podle toho ta diskuse vypadala.

Já také se nebudu vydávat za odborníka na zabezpečovací zařízení, neb znalosti v tomto oboru mám téměř nulové, byl bych k smíchu. A přesně tak na mne působí i tvé příspěvky.

Tímto svojí diskusi s tebou uzavírám.
Viky_cabadaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 11-2005
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 12:56:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jtb: Pokud mi doložíš, že tohle řešení je technicky nemožné a proč, akceptuju to.

viz příspěvek v 10:19.
Teda Viky, ty máš ale xxxxx

to víš, to musí bejt...
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 292
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 13:18:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale jistě, jednalo by so de facto o novostavbu, použila by se pouze skříň, zesílený rám a jeden podvozek. Ale když se to dělá na 854/954 a za relativně malý peníz, proč by to nešlo tady? Lze se hádat o technických detailech, ale otázka je jediná? Dá se takové vozidlo, byť generačně překonané, opatřit za cca. 20-30 milionů?

Uvědomme si, že se jedná o rekonstrukci, jejíž návratnost by měla být v horizontu jedné dekády. Pokud by tenhle bizarní hypotetický vůz opravdu spatřil světlo světa, mohl by si na sebe přesto vydělat. To je to celé, o čem se tady dohaduju. A dělám to s vědomím, že bych mnohem raději viděl prohánět se tady elektrické Desiro. Jenže to by vyšlo na násobky takovéto rekonstrukce. Investiční kapitál chybí u ČD především.

Viky: bavíme se o technické možnosti. Tu zatím nikdo nevyvrátil. Nákladnost či morální překonanost nechme zatím stranou.
lk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.251.188.23
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 13:56:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To mi trochu připomíná předválečné rekonstrukce jedněch britských rychlíkových lokomotiv (typ a společnost si nevzpomenu, snad LMS), kdy se při rekonstrukcích měnil kotel, parní stroj, u některých i rám a nápravy. Co z původní lokomotivy zbylo, si domyslete sami.
Viky_cabadaj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 11-2005
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 14:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jtb - cituji Brama:

Rekonstrukce Bt na elektrický motorový vůz vůz by krom značného zesílení rámu vozu ( šlo by to, ale rovnalo by se to prakticky jeho novovýrobě, el. výzbro není zas tak lehká ). Asi se shodneme, že je nutné vyrobit nový podvozek ( nejen rám ). Ale proč do něj chceš věšet zbytečně těžký stejnosměrný motor, navíc tlapový? Dnes se již tyto motory pro nová vozidla nepoužívají! Mohl bych pokračovat dále.................

mě to připadá dost jako technická (ne-)možnost.
Teda Viky, ty máš ale xxxxx

to víš, to musí bejt...
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 15:38:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Viky, já UMÍM číst..

O tom podvozku jsem psal už zkraje, na to nemusím být vystudovaný konstruktér, to samý mě napadlo i u rámu. Vnímejte to v kontextu návrhů jakýchsi 414/914, upravených regiošuků, na něž jsem původně reagoval. Jednonápravové podvozky se taky už dávno u nových vozidel nepoužívají, o jejich geniálním vypružení ani nemluvě. Já se ptal na čistou možnost realizovatelnosti takového vozidla a jeho uvedení do provozuschopného stavu. A možností je tam samozřejmě víc, jak to udělat. Od dvojice tramvajových trakčáků na podvozku po použítí náležitě výkonného ATM pod rámem.
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Úterý, 28. února 2006 - 15:55:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

lk: Podívejte se na rekonstrukci T3 na Wan nebo jak se to jmenuje - vymění se skříň, interiér, elektrická výzbroj, podvozky ... Co zbude? Přeci papíry! A rekonstrukce se schvalují lépe, než nové vozidlo.
Na obhajobu 163 (363) + N x Bymee + řídící vůz: Je to sice těžší, než jednotka, ale vozidla jsou k dispozici a rekonstrukce by byla celkem nenáročná. A že objíždění je nepodstatné? A proč bylo takové vzbouření v Hradci, když tam přestaly jezdit panťáky? Zkuste udělat sedmiminutové obraty, jako mají 451 na hlavním nádraží. Počítejte takto: 2x 451 + 2x o51 = 2x 59 + 2x 33 = 184 t
1x 163 + 3x Bymee = 88 + 3x 46 = 226 t, to zas takový rozdíl není.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace