K-report
 

Archiv do 09.května 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Mladějov na Moravě » Archiv do 09.května 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
kaja z Mladějova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.39.10.254
Odesláno Pátek, 10. března 2006 - 15:47:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo a pokud jste náhodou v Olomouci, tak od 19:00 budu sedět v hospodě PONORKA pod fotkou pětky. S hromadou fotek z Mladějova a Rumunska.

kdyby jste chtěli dojít, tak pošlete SMS 739 031 825. Nebo majl smehilkarol@centrum.cz, ale telefon je lepší.
J.B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.50.29
Odesláno Sobota, 11. března 2006 - 01:17:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No výborně , diskuse se nám opravdu rozproudila. Martine a Kájo, děkuji za pomoc, už toho na mě chvílama bylo taky moc.
Jsem rád, že o naši činnost je mezi veřejností zájem. Pokládejte dotazy i nadále, my se pak budeme předstihovat v tom, kdo rychleji a kvalitněji odpoví. A protože už všechno neleží jen na mě, můžu chodit dřív spát.
Ten článek na www.vlaky.net je kvalitní a ještě bych přítomné upozornil, že je k tomu článku taky nějaká diskuse. Já zůstanu ovšem především na této diskusní skupině a budu číhat na vaše dotazy.
Každý den před usnutím pak budu vymýšlet temata, která by zde diskutující zajímala a ke kterým mám nějaké informace. Po třech týdnech každodenních půlnočních relací si dám trochu oddech a budu se ozývat pouze příležitostně anebo, když k tomu bude důvod. Jako čtenář zde ovšem budu přítomen asi každý den (pokud nebudu v Mladějově).
Cílem těchto diskusí přece je, abychom se především setkávali v Mladějově, na dráze, kterou všichni tak obdivujeme, u exponátů, které nám budou při svém provozu hrát tu nejskvělejší hudbu a v přírodě, která je jednou z nejkrásnějších.

Děkuji vám za pozornost a za to, že jste diskutovali. Při takovémto provozu nám ji učitě znovu nesmažou.
Jiří Bednář
trhni si
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.47.66.66
Odesláno Sobota, 11. března 2006 - 12:54:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mistři světa...dvě zničený parní lokomotivy za tři měsíce...vy nevíte,že voda v zimě zamrzá? u vás si určitě něco objednám a budu věřit,že mě cestou nezabijete.vy, o neumíte ani odvodnit napájecí hlavu...jn tak dál a zničte to tam všechno.už toho moc nezbývá...
Atb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 9-2004
Odesláno Sobota, 11. března 2006 - 13:56:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kritizovat a nepodepsat se umí každý.
Matys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.24.81
Odesláno Sobota, 11. března 2006 - 15:03:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Došlo k poškození lokomotiv mrazem? V jakém rozsahu?
Buldozerista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.39.70
Odesláno Neděle, 12. března 2006 - 14:29:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Důležitější asi je, jak už tady zaznělo 9-10.3., v rámci vymazávání z historie předchozího provozovatele Mladějovské průmyslové dráhy, zrušit kolejové rozvětvení před výjezdní branou z fabriky, tedy v prostoru někdejšího dočasného nástupiště výletních vlaků. Když už se staví nová nástupní stanice přímo v areálu závodu, toto kolejiště ztratilo smysl, i počet vozidel se zmenšil. Tudíž by mělo být odstraněno, včetně vyjmutí odbočné výhybky z trati, a prostor zrekultivován.
Financovat by se to mohlo z nějakého rekultivačního grantu. V rekultivačních programech se, jak známo, sem tam nějaký ten miliónek ztratí.
Byla zde zmínka, že v tomto prostoru zůstane zachována jedna odstavná kolej. Účelnější by asi byla odvratná kolej pro případ, že neovladatelné vozidlo se bude řítit po svažité trati od Vekslu, tak aby v areálu nenadělalo ještě větší paseku, než už tam je. Ale taková nějaká kolej, od brány vybíhající ostrým levým obloukem na vysoký násep směrem k normálněrozchodnnímu nádraží, už u té zadní brány je. Jaký asi byl její původní účel? Dělání hromad úzkorozchodných vozidel na kolejišti státní dráhy asi ne.
kaja z Mladějova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.39.10.254
Odesláno Neděle, 12. března 2006 - 16:45:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Areál nádraží za bránou (dosavadní odjezdy výletních vlaků MPŽ)se bude trhat. Zůstane z něj jen výhybna. To proto, aby jsme měli kde seřazovat nákladní vlaky při objednaných jízdách. Ty odstavujem na výsypce (opleny, plošiňáky, dvoukubíky, kubíky). Protože když to už s tim pařákem urveš, tak vyjedeš nad výhybku a úvratí se dostaneš do objízdné, která je už na rovině a můžeš šibovat. Jet s tím jěště dolů by bylo zbytečný. Stejně to fšici fotěj až za bránou(náklady)
kaja z Mladějova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.39.10.254
Odesláno Neděle, 12. března 2006 - 17:00:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ohledně koleje ve směru nádraží ČD...
To mělo být napojení úzké na ČD.Nově budované.Zašpagátované(elektr.) EŽetama.Bohužel kvůli nedávným rozporům je to PASÉ, tudíž není nutno to řešit.Snad jednou...

Ohledně té !!!ODPORNÉ!!! pomluvy:stala se jen jedna nešťastná záležitost a to, že v kotli loko č.1 zrezla jedna žárová trubka a začla utíkat voda.Lokomotiva v tu dobu nebyla na tlaku, takže zátop byl ihned zastaven.Oprava proběhne jakmile nebude sníh.A na sezónu už loko č.1 pojede.
Není divu právě tenhle rok končí papíry na kotel.Po sezóně budem muset jedničku "dík bohu konečně"rozebrat a opravit.Hlavně tlakovej celek
Bobes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 12. března 2006 - 20:50:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sama odsebe zrezla trubka a praskla, když mašina stála studená... Ještě něco nám chceš nakecat? Nedávno předtím 12 atm a nic??? Ksindl se chvástal, že sem už nikdy psat nebude, protože je to pod jeho úroveň a už je tady zas.
Tipper
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.129.172
Odesláno Neděle, 12. března 2006 - 22:06:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zastávkáři: a) Každej má snad právo udělat chybu
b) do vás taky nikdo nereje
Tak se už račte prosím prosím chovat slušně a nebuzerovat za každou kravinu do které vám nic není , ano? Jděte radši makat na vozidlech, a hlavně, hlídejte si, aby nebylo na střeše depozitáře moc sněhu, mohla by se propadnout a vzácné exponáty poškodit. Občas se to stává.
M. Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.41.173
Odesláno Neděle, 12. března 2006 - 22:24:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Také o Mladějově: http://zpravodaj.ceskatrebova.cz/2005/1_05web/Kolomy_rozhovor_zeleznice.htm
kaja z Mladějova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.39.10.254
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 00:31:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuji Bobanovi za intelgentní projev
J.B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.50.29
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 00:34:26   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý večer.
Tak jsem si myslel, že dnes budu moct jít dřív spát, ale jak to tady zase pročítám, tak mě to nedá a musím situaci trochu zklidnit a uvést věci na pravou míru.
Co je tedy nového v Mladějově? Je toho dost. Řádí tam "Ladovská zima", sněhu příliš neubývá, naopak padá a padá. Komínek na elektrárně to už nevydržel a je o půl metru kratší. No a jak je to skutečně s parními lokomotivami?
Protože koleje před výtopnou a vlastně i vrata byla zavalena sněhem, nikdo pár týdnů do zamčené výtopny nechodil. O to více překvapuje, že nás jeden místní občan upozornil, že se po vesnici povídá, že máme prasklé oba napaječe na jedné lokomotivě.
Samozřejmě takovou informaci nelze brát na lehkou váhu. Jenomže napaječe jsou v pořádku (snad), ale jsou prasklé litinové výronky se zpětnými ventily, přes které se z injektorů tlačí voda do kotle. Jinak je tlaková část v pořádku. Výronky se opravují.
Jenomže situace je mnohem a mnohem horší. Při demontáži výronků bylo zjištěno, že v uzamčené výtopně někdo byl (už víme i jakým způsobem se tam dostal), a z parních lokomotiv demontoval a ukradl některé důležité díly, čímž je zneprovoznil. Asi je to ten, který si první všimnul prasklých výronků. Je to s podivem, že někdo si dá tolik práce a začne rozdělávat rozvod lokomotivy jen proto, aby jinému uškodil. Bohužel nevíme kdo to byl, ale myslíme si, že se na to přijde. Všechny napáchané škody jsme schopni napravit, ale bohužel to spolkne dost času a peněz. Ale to je asi účelem těchto sabotáží.
O rezavé trubce na jedničce zase až zítra.
No a na závěr bych poprosil všechny, kdo máte možnost a chuť nám s některými odbornými pracemi trochu pomoct, aby se ozvali na náš e-mail.
Jiří Bednář
Bobes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 294
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 18:46:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Kódl: Není zač. Koneckonců od tebe jsem poslední dobou v Mladějově taky nic intelgentního neslyšel...
ad Tipr: No ono všechno zlé je k něčemu dobré, tím myslím, že v našich nynějších geografických polohách to se sněhem není tak zlé, takže střechy padat nebudou. Na vozidlech makáme i když zatím není příliš kde.
J.B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.50.29
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 22:11:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý večer, tentokrát zase o něco dřív.
Trubky v lokomotivách prostě rezaví. Takový je už jejich osud, zvláště pak v Mladějově, kde je voda poněkud více agresivní, což dokazují i rozbory vody. Proto se také dělají revize, tlakové zkoušky a zkoušky těsnosti, aby se na případné závady přišlo včas.
Lokomotiva č.1 dostala nové trubky v roce 1998 a revizní technik vystavil papíry na 9 let. Stav trubek a nejenom trubek, ale celého tlakového celku se každoročně kontroloval, ale již v roce 2004 upozornil revizní technik na pokročilou korozi trubek. Nicméně kotel zkoušce vyhověl a byl uvolněn do provozu. Stejná situace byla v roce 2005, a od té doby byla korozi trubek věnována zvýšená pozornost. Je samozřejmé, že nekorodují všechny trubky v kotli stejně. V důsledku rozdílů teplot a různých turbulenci ve vodě i ve spalinách a koneckonců taky možná v důsledku rozdílu v kvalitě jednotlivých trubek dochází vždycky k rozdílům v jejich korozi. To je známá skutečnost, která se dá laicky vyjádřit tak, že vždycky musí být některá, na které se to projeví nejdřív. Přitom zkušenost i z jiných kotlů než lokomotivních praví, že nejhůř jsou na tom trubky v dolní části kotle. Pokud jsou na tom ostatní trubky ještě dobře, dá se tato závada opravit a předložit reviznímu technikovi k případnému schválení. Pokud revizní technik rozhodne, že takto opravený kotel je možno bezpečně provozovat, může pak lokomotiva vyjet na trať.
Tak zrovna taková je situace s jedničkou. Do skončení revizní lhůty má lokomotiva ještě pouze tento rok a pak se budou muset stejně všechny trubky vyměnit, protože se bude provádět vnitřní revize kotle a trubky prostě musí ven i kdyby byly neporušené. O opravě této lokomotivy po skončení sezóny bych vás také rád informoval.

Už se určitě blížím k limitu, tak o pětce raději až zítra.
Zatím vám děkuji za pozornost.
Jiří Bednář
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 14. března 2006 - 09:18:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle monografie o mladějovské průmyslové železnici byl Mladějov pověstný agresivní vodou. Prováděla se v epoše muzejního provozu vůbec nějaká chemická úprava napájecí vody? (V depech ČSD kdysi bývaly laboratoře, specializované na chem. rozbory vody.)
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.21.80
Odesláno Úterý, 14. března 2006 - 11:41:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vodní kámen, to je prevít, ten vám rozbil !
Co tak zkusit Calgon?
Ale ne, teď vážně, neexistují nějaké přísady na úpravu vody? Když uvážím tu práci s opravami, asi by se vyplatily.
kája z Mladějova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.242.95.132
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 14:31:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to: Cogwheel

Samozřejmě, že ano. Před každým zátopem jsme přidávali do tlakového celku doporučené množství změkčovadla, které stanovil zkušební komisař. Jednalo se o odměrku fosforečnanu a dvě odměrky sody. A speciílní šlichta byl mám pocit jmenuje se to Lakonal An-x 10
kovář.mirek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.235.102.14
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 16:21:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Kája: Děkuji za pozvání, docela bych si zahřál válce přestavováním rozvodu, ale mám to k Vám dost daleko na své staré přibližovadlo.Třeba někdo známý časem pojede stejným směrem.Mirek
J.B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.50.29
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 21:51:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý večer.
Včera jsem měl absenci, a to zrovna teď, když se začaly hrnout dotazy. Ještěže se toho chopil Kája. Já bych snad jen trošku doplnil, že do vody se má přidávat změkčovadlo (ta obchodní značka je spíš LOKALKON, ale to taky nevím přesně), což má zamezit nepříznivému účinku vodního kamene a pak se taky má přidávat deoxidant, ktrý zpomaluje vliv koroze. Je ovšem otázkou, jestli skutečně všechny obsluhy lokomotiv za posledních osm let přidávaly chemikálie tak, jak bylo předepsáno. To se ovšem už dnes nezjistí, tak budeme předpokládat, že ano. I tak ovšem trubky jednoho dne doslouží, a těch osm let co mají za sebou je skutečně už dlouhá doba.
Druh koroze, který způsobuje mladějovská voda je poněkud neobvyklý. Nejde tady o plošnou korozi, která by se projevila jako velká díra nebo zborcení celé trubky, ale ta voda jakoby vyvrtávala do trubek malé dírky a zbytek trubky pak vypadá ještě poměrně zdravě. Nicméně i tak se tyto dírky časem prokoušou a pak dochází k prosakování vody.Uvidíme, jestli to půjde snadno spravit, nebo jestli se budou muset trubky vyměnit před uplynutím revizní lhůty. V každém případě je jasné, že lokomotiva nemůže vyjet dokud to neschválí revizní technik.
Rozbory vody máme, byly dělány několikrát a je to pořád stejné.
Lokomotiva č. 5 je na tom s trubkama mnohem lépe, protože od velké opravy v roce 1991 moc nejezdila, takže jí mohl revizní technik prodloužit revizní lhůtu.
Pro dnešek se budu loučit.
Jiří Bednář.
Konečný
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 08:52:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pokud se jedná jen o jednu žárnici, tak nejjednodušší oprava "na koleně" je zaslepit tekoucí trubku z obou stran. Samozřejmě nelze dělat neomezené, protože tak snižujete nepřímou výhřevnou plochu. Tento styl koroze, co popisujete, nedělá specielně mladějovská voda, ale tak to prostě obecně je - jakoby neporušená trubka jen s malou "vyhlodanou" dírkou. Plošná koroze se pouhým okem těžko pozná, proto se počítá rozdíl mezi váhou nové a použité trubky. Už jsme jich na 464 taky pár měnili.... Nic netrvá věčně.
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.37.70
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 12:13:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přiznám se, že o zaslepování tekoucích žárnic jsem nikdy neslyšel. Zakolikovávání prasklých rozpěrek, to je běžné, ale zaslepování trubek?
Jinak jamková koroze je běžný typ opotřebení lokomotivních kotlů. Na stěnách (zejména dno válcového kotle)se to běžně při větších opravách vyvařuje.
M_G
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.14.141.224
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 12:21:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taky by se mělo odkalovat(nečistoty ode dna) a odluhovat (soli od hladiny), protože se obsah kotle při provozu solemi zahušťuje. Párou se soli strhávají málo, zatímco napájecí vodou přicházejí.
Bobes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 16:41:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad MG.: Většina průmyslových lokomotiv nedisponuje odkalovacím zařízením, tudíž nelze.
J.B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.50.29
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 23:34:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý večer.
Tak vám k tomu, co zde proběhlo, zase něco napíšu.
ad Konečný:
Tento druh opravy (zaslepení jedné nebo dvou trubek) nám také už doporučili zkušení páraři, takže se na to tak nějak chystáme. Taky nás napadlo, jestli by nebylo možno vyměnit tu jednu vadnou trubku, ale to nám nebylo doporučeno, protože bychom mohli ještě poškodit okolní vetché trubky. Tak prostě budeme zaslepovat.
ad M_G:
Jak správně uvedl Bobeš, odkalovat a odluhovat u těchto malých mašinek nejde, ledaže bychom za odkalení považovali odpuštění vody výmyvkou ve studeném stavu. To je ale na houby. Proto se lokomotivy (častěji) vymývají. U nás je to po pěti až sedmi zátopech. Vždycky to totiž nevyjde stejně. Na vymytí se musí vyhradit téměř celý den, většinou po jízdách, kdy je kotel ještě trochu teplý, ale už bez tlaku. Návštěvníci, kteří si spletou datum a přijedou se svézt vláčkem v neděli místo v sobotu, pak koukají na to divadlo a zapomenou na to, že se nesvezli. Vůbec je zajímavé, že takové náhodné návštěvníky zajímá téměř vše co se okolo drážky děje. Tak například vydrží koukat na řezání pražců, na podbíjení na posun pracovního vlaku a libují si, že viděli něco jiného, co ti co přijeli ve správný termín nemohli vidět. Možná je to taky muzejní činnost.

Tak pro dnešek budu končit a zítra nebo pozítří zase "napočtenou".
Jiří Bednář
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 12:06:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koukal jsem na fotky plužení s Pětkou a zaujal mě ten sunutý odhrnovací výrobek. To byla provedena nějaká inovace pluhu?
J.B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.50.29
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 23:10:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý večer,
tak zase pár slov.
ad Honza o:
Ty fotky z konce minulého roku, jak pětka odhrnuje sníh se mě taky moc líbí. Bohužel na nich není vidět to podstatné. Nejde o sunutý pluh, ale je to úplně nový nesený pluh, který pro nás podle naší dokumentace vyrobili naši kamarádi z Českých Budějovic. Pluh je přišroubován přímo na čelník lokomotivy č. 5, do otvorů, kde je původně přišroubováno spřáhlo. Možnost spřahování na čelo lokomotivy zůstala zachována, protože k radlici sněhového pluhu je vpředu přivařen nárazník z vozu VLO1,75. Ty fotky na www.mladejov.cz jsou ze zkušebních jízd. Pluh má profil asi 2m a navíc má možnost přišroubovat dvě přídavné klapky (zasouvací do ok) pro rozšíření rozhrnovaného profilu na každou stranu asi o 20 cm. Může tedy při prohrnování pracovat s jiným profilem než při zpáteční jízdě. Aby se lokomotiva nenapíchla na nějakou nerovnost na kolejích, má spodní část radlice z pásu tvrdé gumy. Tento nový pluh je schopen odhrnovat plynule čerstvý sníh asi do výšky 30 až 40 cm, při vyšší vrstvě je nutno lokomotivu před závějí rozjet a využít kinetické energie. Při namrzlém sněhu je pak jakýkoliv pluh nepoužitelný. Pokud je pod sněhem led, pak je to vůbec tragédie, protože ten se musí odkopat ručně. Kritické jsou v tomto případě vyhýbky a přejezdy. O vyhýbkách jsem psal již o několik příspěvků výše.
Letošní zima je obzvláště zatvrzelá, doufám, že nám umožní v květnu zahájit sezónu.
Po skončení zimy dostane pětka zase původní spřáhlo.
Děkuji vám za pozornost.
Jiří Bednář
Matys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.24.90
Odesláno Sobota, 18. března 2006 - 12:00:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1)Změkčovadlo pro lokomotivní kotle se jmenuje LOK-ALKON a je to změkčovadlo s odpěnˇovačem. 2)Dirky v trubkách které vypadají jak od vrtáku jsou způsobeny tzv.kyslíkovou korozí.Dochází k ní při zatápění studeného kotle naplněného neodplyněnou vodou,kdy se při stoupající teplotě uvolnˇuje O2 obsažený ve vodě,jeho bublinky se shromaždˇují na vrchu trubky kde setrvávají než se od povrchu odpoutají.Povšimněte si,že v naprosté většině bude díra v trubce shora. 3)Kdosi tady mylně psal,že průmyslové lokomotivy nemají odkalovač.To jest pitomost protože odkalovací zařízení je součást zákonné armatury proto ho každý kotel mít musí.Pokud ho nemá tak ho někdo při nějaké neodborné opravě odstranil.Provozuje-li se kotel bez odkalovače moc bych se tím nechlubil.Kotle úzkokolejných lokomotiv měly většinou odkalovací kohout, což sice není ideální ale při sníženém tlaku se jím dá bez problémů odkalit. 4)Zaslepit trubku v lokomotivním kotli je naprosto nepřípustné.Jediná možná oprava je výměna vadné žárnice.Na dojetí je možné trubku z pece zacpat kuželovým kolíkem.
Bobes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 6-2003
Odesláno Sobota, 18. března 2006 - 21:44:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Matys: Co to tady meleš? V zákonné výstroji kotle IV. třídy rozhodně odkalovací kohout ve výstroji není! Pokud se na kotle lokomotiv dozorovaných drážním úřadem vztahuje takový předpis, je to věc jiná s nejen mladějovskými lokomotivami nijak společná. Co mi pak řekneš na to, že mladějovské kraussky mají jeden vodoznak? To ho podle tebe taky někdo zaslepil či odmontoval?? Nešiř bludy, pokud nejsi obeznámen se specifickým prostředím průmyslových lokomotiv.
Matys
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.24.81
Odesláno Sobota, 18. března 2006 - 23:14:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Bobes: Mají jeden vodoznak a zkoušecí kohouty.To je přesně podle předpisů.V zákonné armatuře je odkalovací a vypouštěcí zařízení,což u většiny kotlů znamená jednu armaturu. Kotel jako kotel,pro všechny platí stejné předpisy.Průmyslové ani jiné lokomotivy nevyjímaje.
Buldozerista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.39.70
Odesláno Neděle, 19. března 2006 - 15:39:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebylo mi porozuměno. 12.3. jsem neměl na mysli ty zbytečně provedené zemní práce, ale již existující kolej ve vyšší úrovni na náspu nad nimi, která se vzápětí za vjezdovou bránou také stáčí k nádraží normálního rozchodu a dosud snad slouží jako odstavná-odvratná. Ale jaký byl její původní účel za provozu šamotky?
Jo, a na zahlazení důlní činnosti má prý stát k dispozici 15,000,000,000 Kč. Jedná se sice hlavně o Severní Čechy a Ostravsko, ale nechcete si urvat taky kousek z tohoto koláče? Mohl bych Vám tam jezdit s bulldozerem.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 08:40:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Matys a jiní: Snad zde mohu uvést, že sem tam nějaká zaslepená trubka se najde i v parogenerátorech ňader. elektráren. Tam se ale zaslepují většinou preventivně, ještě než začnou téct - na základě defektoskopických kontrol.
P.S.: Dofám, že mne nerozsápou Jihočeské matky.
Ruprt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 10-2005
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 14:58:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cog: No, jestli se Jihočeská matka Dana Kuchtová, nyní lídryně Strany zelených v, překvapivě, jižních Čechách stane po volbách ministryní dopravy, tak po tvém příspěvku zakáže parní provoz;-)
Jinak zdravím do Mladějova, držím palce. Tahle diskuse mě navnadila, že si tam snad i udělám cyklovýlet.Až sleze sníh. Tj. v červnu...
kája z Mladějova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.242.95.132
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 15:44:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dík páni kolegové za fajn příspěvky.
Ad Buldozerista: máš papíry na buldozery nebo se o ně jen zajímáš?
Pokud ano, tak v Mladějově máme dva Stalince a dva DéTíky na a hlavně lanový bagr Škoda D-500 na kterém pracuje pan R. Kolomý. Určitě by uvítal příznivce této techniky
kája z Mladějova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.242.95.132
Odesláno Pondělí, 20. března 2006 - 15:50:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Buldozerista: Ta kolej je kolej, která vede k výsypce. Větví se pak na výhybnu. Na koleji blíže k pecím je bouda s rošty kde se vagony s lupkem vysypávaly. Pod tou boudou byl dopravník který vedl do třídírny nebo turniketu pecí.
J.B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.50.29
Odesláno Pondělí, 27. března 2006 - 00:24:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý večer.
Tak jsem si dal týdenní oddech a jenom jsem sledoval jak se diskuse rozvíjí. Protože se objevily nějaké příspěvky týkající se Mladějova také v sekci "parní lokomotivy", reagoval jsem na ně tam. Doporučuji zájemcům, aby tam rovněž nahlédli.
ad Ruprt:
Chraň nás přírodo před jihočeskými matkami a vůbec před všemi extrémisty.
Do Mladějova se rozhodně přijeďte podívat, jenom si nejsem jist, jestli v červnu ještě nějaký sníh nepřisype.
V okolí je mnoho cyklotras, ale mohu vám třeba doporučit jednu pěší trasu, kterou jsem prošel pěšky, ale dá se taky projet na kole. Popsal jsem ji v diskusní sekci "tipy na cesty a výlety" , nebo jak se to jmenuje? Však to najdete. Další tipy z okolí Mladějova budu postupně přidávat.
No a abych nezapomněl:
Kdo ještě nezjistil, že v dvojčasopise Grand expres / ČD pro vás je vložena vyjímatelná příloha Železniční muzea a zajímavosti, tak ať spěchá na nádraží si tyto časopisy, ale hlavně tu přílohu vyzvednout, než to rozeberou jiní. V té příloze je rovněž celostránkový článek o Mladějovu. Děkujeme tímto panu ing Karlu Benešovi za šíření objektivních informací nejen o naší dráze, ale o všech železničních muzejních aktivitách.
Pro dnešek Vám děkuji za pozornost.
Jiří Bednář
Past
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 11-2005
Odesláno Čtvrtek, 30. března 2006 - 07:19:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Včera (29.3.06)okolo 19.hodiny v areálu šamotky byl jeřáb a kamion s naloženou lokomotivou (odhadl bych na dálku BN-60). Podle postavení kamionu, bych řekl, že byla tato lokomotiva (možná i více, pod plachtu od kolejí ČD nebylo vidět)byla odvážena z Mladějova. Mám tedy dotaz na J.B. o co kráčelo?
J.B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.50.29
Odesláno Čtvrtek, 30. března 2006 - 23:40:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý večer.
Ad Past:
Nemusíte se bát, lokomotiva BN 60 H, kterou jte včera viděl nezmizí ze světa. Pokud pojedete přes Mladějov zítra (31.3.06) dopoledne, tak si možná všimnete, že se bude z náklaďáku skládat jiná motorová lokomotiva. Jedná se o loko POLDI DH120, o které byla zmínka v diskusi o úzkorozchodných drahách již 16.3. a kterou se podařilo zachránit těsně před sešrotováním. Při váhavosti ještě jeden den by už bylo po ní a mohli bychom psát nekrolog.
Složitou výměnnou operací typu kulový blesk, která se dotkla více subjektů se podařilo to, že obě zmiňované lokomotivy zůstanou zachovány a budou si užívat stáří na muzejních drahách. DH120 v Mladějově a BN 60 H na dráze jednoho spřáteleného spolku. Z vnějšího pohledu se celá operace jeví jako výměna lokomotivy BN 60 H za lokomotivu DH120, i když, jak jsem naznačil, vše bylo o hodně složitější a díky tomu taky plné komplikací. Teď, když píšu tento příspěvek, je lokomotiva na náklaďáku a jak jsem uvedl zpočátku, bude se zítra skládat.
Možná sami víte, že v tomto našem oboru není nic jisté. Můžete mít všechno předem domluveno, můžete mít sepsánu smlouvu, dohodnutý přesný časový plán a dokonce můžete mít stroj i zaplacený, ale dokud není odvezený (nebo alespoň na cestě) nemůžete nikdy věřit, že jste jeho majitelem. Vidina hotových peněz za šrot působí na někoho jako droga. Takové jsou bohužel zkušenosti.
Ale závěr musí přece být optimistický.
Získali jsme lokomotivu, která v našich sbírkách dosud chyběla.
To bude radosti až bude jezdit!
Děkuji za pozornost.
Jiří Bednář
Marky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pátek, 31. března 2006 - 08:12:43   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě maličká připomínečka k Jirkově vyčerpávající informaci. BN 60 H která opustila Mladějov není původem mladějovská, takže dvě původní BN 60 H samozřejmě v Mladějově zůstávají.
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 31. března 2006 - 08:56:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to je dobře, vždyť už jen ty mladějovské vypadaly rozumně - více méně jako z výroby. ostatní jsou hranatý - vzor kladno. která z chomutovských to byla ?? (stačí číslo z budky)
Potkan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 31. března 2006 - 15:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad J.B.
/Složitou výměnnou operací typu kulový blesk, která se dotkla více subjektů se podařilo to, že obě zmiňované lokomotivy zůstanou zachovány a budou si užívat stáří na muzejních drahách. DH120 v Mladějově a BN 60 H na dráze jednoho spřáteleného spolku./
Není ten druhý spolek čirou náhodou u Kolína ?
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 31. března 2006 - 17:29:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ale potkane to se neříká, dodržuj jistou toleranci oni se případní majitelé rádi pochlubí sami
jinak k loko DH120 z KŽ - měli 2 kusy - inv.č.601-0056 dodán 29.8.1985, zaveden ZP 10/1985
č. dle SONP - 55, loko vyřazena ze ZP v 03/1993 - vedena jako zrušená na ND a šrot
inv.č.601-0057 dodána 12/1986, zaveden ZP 01/1987 č.dle SONP - 58, vedena stále cech 7311 (Doprava)
-oficiálně byla tato v roce 2005 prodána soukromníkovi
-ta druhá byla prodána do šrotu letos, byť papírově již neexistuje od 03/1993
J.B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.50.29
Odesláno Pátek, 31. března 2006 - 18:22:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý den.
Dnes se ozývám zase o trochu dřív než obvykle. Chtěl bych totiž jít brzo spát, protože zítra odjíždím do Mladějova. Tak k vašim dotazům:
ad Zdepa:
Byla to taky TATRA, jako obě Mladějovské. Ty Škodovky zatím v Mladějově zůstávají a budou asi využívány jako provozní lokomotivy především pro pracovní vlaky, ale možná taky pro některé výletní.
ad Potkan:
Čirou náhodou není.

No a ještě pár slov k té DH120.
Tři tuny balastu zůstaly v Berouně, takže lokomotiva bude jezdit (až se přerozchoduje) jen jako třináctitunová, což bude na náš svršek tak akorát. Údajně toho nemá moc naježděno, ale povrchová rez už se viditelně projevuje. Když byla lokomotiva odvážena do šrotu, tak někdo v dobrém úmyslu chtěl zachránit alespoň něco a narychlo odmontoval celý ovládací panel. Opravdu narychlo! Panel jsme dostali z železáren, ale bude se muset znovu namontovat. Stav motoru a převodovky není znám. Uvidíme, čím nás překvapí. Přerozchodování asi bude trochu problém, protože jak se zdá bude třeba mašinu skoro celou rozebrat (a co když to pak nesložíme?).
Bohužel se do ní nemůžeme pustit hned, protože máme rozdělanou MD 3 a taky připravujeme páry na sezónu a taky stavíme osobní vozy a taky musíme dodělat nové nádraží.
Tak nám držte palce, nebo přijeďte přidat ruku k dílu.
Jiří Bednář
Past
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 11-2005
Odesláno Pátek, 31. března 2006 - 20:22:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám ještě dotaz. 28.4. by měla být jízda v Mladějově pro zahraniční turisty. Našinci se mohou připojit po zaplacení 150 Kč. Bude se jízda konat, když jsou obě páry poškozené mrazem a sabotáží?
Kovářmirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 3-2006
Odesláno Úterý, 04. dubna 2006 - 09:42:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zatím se asi pilně opravují a tož doufejme že vyjede aspoň jedna.Vyčkejme času, on nám JB určitě napíše sem do diskuze až opravy budou udělány
:-(ghost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.28.106
Odesláno Středa, 05. dubna 2006 - 15:53:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ano, on nám sem J.B. zase určitě nějaký žvást napíše. třeba to, že voda ve výronku ,,není za normální situace nic hrozného" koho by však napadlo, že při -20 v zimě zmrzne,že? a to je prosím J.B.velmi zkušený párař, který najezdil za posledních 10 let celých asi tak 300 metrů jako strojvedoucí a v životě nedržel v ruce napaječ ani lopatu. ještě tak modelářský náčiní nebo pokladničku. v tom je naopak mistr. ale jinak všechno umí a všechno zná a ostatní mají smůlu v tom, že třeba už vzhledem ke svému věku nebo bydlišti dost dobře nemohli zažít parní provoz. jinak by J.B. těžko mohl být jednooký mezi slepými králem, který jediný ví, jak se správně nahřívají parní válce nebo profukuje vodoznak. vzhůru k radostnějším zítřkům demolicí technických památek. P.S. budete vždycky vlastní neschopnost svádět na sabotáže, jak to dělali komunisti a nacisti?
šimek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 05. dubna 2006 - 19:53:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebo dokud se budou vulgárně projevovat anonymní srabi, jako za komunismu nebo nacismu udavači, že?
J.B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.50.29
Odesláno Středa, 05. dubna 2006 - 23:38:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No už jsem zase tady.
ad Past:
Ta jízda pro zahraniční turisty se konat nebude, protože ji odřekli.
ad Kovářmirek:
Pracujeme na tom co nám síly stačí. Zatím jsou svařeny výronky, což jsem možná už někde psal a vyrábějí se ukradené díly. Slévárna v Mladějově není, tak se prostě musí něco zadávat do kooperace. Ještě musím doplnit, že na opravách dělá mnoho lidí, ne aby si zase někdo myslel, že když o tom píšu tak že bych chtěl vzbudit dojem, že na tom pracuji sám. (To jen tak na doplnění pro hloupější diskutéry.)
ad šimek:
Děkuji. To víte, když není dostatek objektivních informací a vlastních názorů k argumentaci, je nejsnadnější cesta osobní útok. O morální úrovni takového osobního útoku však nelze mít pochybnosti. Proto prosím všechny zde diskutující a čtenáře ať si na na autora každého příspěvku udělají názor sami. Já si ho už udělal a myslím si, že se s většinou čtenářů na něm shodnu, aniž bych ho zde musel psát.
Děkuji za pozornost.
Jiří Bednář.
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 09:59:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě se vrátím k pluhu, o kterém byla zmínka výše: bude možné si ho při návštěvních dnech prohlédnout, třeba na nějaké neprovozní lokomotivě ?
Plánujete nějaký pracovní víkend?
J.B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.50.29
Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 13:08:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrý den.
Ad Honza_o:
Sněhový pluh, který je na obrázcích na www.mladejov.cz bude možno vidět v Mladějově stále, ale přes léto bude z lokomotivy odmontován.
Ještě minulý víkend byl ale na lokomotivě. Protože se však na stroji pracuje, je možné, že už je sundaný. Na jinou lokomotivu nepůjde nainstalovat, protože je konstruován pouze na Pětku.
Pracovní víkendy jsou teď v Mladějově všechny , pouze někdy se zredukují jen na pracovní sobotu. Záleží to na tom, kolik má kdo volného času. Jinak každou sobotu tam někdo pracuje, protože před sezónou je práce nad hlavu. Pokud máte volnou chvíli, můžete přijet a zúčastnit se.
Jiří Bednář.
Kovářmirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 3-2006
Odesláno Pátek, 07. dubna 2006 - 07:51:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě se vrátím k diskuzi o odkalování.Napadlo mně, že by se snad dal odkalovač na kotel přidělat dodatečně, když už se bude na mašinách dělat, nebylo by to provozně lepší???Pokud se nepletu tak drážní páry se vymývaly jednou za čtvrt roku a že mezitím jimi prošlo mnoho kubíků vody.A odkalovaly se či spíše měly se odkalovat během jízd.Neměl by to být až takový problém odkalovačem dodatečně kotle osadit, ptal jsem se na to starého kotláře a říkal že se to udělat dá, kotelní komisař by asi dokázal poradit správné místo a postup
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 07. dubna 2006 - 11:10:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Za první republiky také byly na mladějovských lokomotivách instalovány dosti monstrózní vodočističe.
Kovářmirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 3-2006
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 11:27:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Cogwheel: a nevíš jak to fungovalo a nebo na jakém principu?Nemáš nějakej obrázek? Viděl jsem sice na jedné fotce tuším mladějovské trojky takovou nejakou divnou věc nahoře na kotli za parním dómem ale to asi nebude ono...vodočistič by asi měl být někde mezi vodou a napaječem???
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 13:00:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Historická fotka mladějovské "1" s tím zběsilým vodočističem byla přetištěna v monografii Mladějovská průmyslová dráha, která vyšla nad rámec již zaniklého časopisu Železnice.
Můj názor ale je, že vodočističe různých soustav (např. Pécz-Rejtö, častý u uherských lokomotiv, i úzkokolejných - ten byl nahoře na kotli) jsou dnes už překonaná věc. Řešení na úrovni doby je, jak už tady také zaznělo, dát udělat rozbor té vody kvalifikovaným chemikům a pak aplikovat příslušné chemikálie podle jejich pokynů. Ten chemický rozbor je vhodné po čase zopakovat. Jenom se domnívám, že výše zmiňovaný přípravek známý z dob parního provozu pod obchodním názvem "LOKALKON" se už nevyrábí. Vyrábí se ale jiné přípravky a změkčovadla.
J.B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.50.29
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 20:25:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to Honza o
Mrkni se na přijaté e-maily a přijeď.
Myslím si, že tě prostředí a parta s poměrně velkým "budovatelským" potenciálem zaujme.

Jiří Bednář.
Buldozerista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.39.70
Odesláno Pondělí, 01. května 2006 - 15:22:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejdříve si trochu rýpnu: Během zimy se pan Bednář projevoval jako schopný tiskový mluvčí MPD - takového kdyby měli před 20 lety v Černobylské atomové elektrárně, všechno by se jevilo hned veselejší. Ale teď už delší dobu tu nepřibylo nic zajímavého.
Papíry na stavební stroje mám, ale nyní naprosto nestíhám. To jenom koncem dlouhé zimy se zdálo, že letos nebude do čeho píchnout, ale nyní i díky jarním povodním je kšeftů přehršel. Stejně byste mě nezaplatili a dělat zadarmo na cizím se mi moc nechce.
Byl bych jenom rád, až třeba zase za pár let navštívím s rodinou Mladějov, kdybych uviděl vzkvétající muzejní areál a fungující výletní železničku. A ne areál zpustlý, rozkradený a trať opuštěnou, zarostlou, ne-li vytrhanou.
V našich novodobých dějinách se bohužel projevuje nedostatek sebereflexe či dokonce nedostatek odvahy pojmenovat věci a události pravým jménem. Přitom vysvětlení je prosté - stát udělal zásadní chybu a ve stovkách případů nadělil firmy s obrovským majetkem do rukou takzvaných kupónových vlastníků. Princip byl v celém nechvalně známém procesu kupónové privatizace vždy stejný: získat jakýkoliv majetek a jakoukoliv výrobu, na něž bude možné čerpat z bank úvěry, protože šlo výhradně a zejména o tyto úvěry (peníze), nikoliv a rozvíjení a kultivaci výrob a podnikání. Ostatně osud firem zprivatizovaných v kupónové privatizaci je toho nejlepším důkazem. Až na čestné výjímky prostě zmizely, byly vetunelovány a v zásadě posloužily pouze jako průchodový mezičlánek k inkasu neuvěřitelných miliard. Tento typizovaný proces, v průběhu několika let po "sametové revoluci" dovedený až k dokonalosti, prostě proběhl. Je úplně vedlejší, kdo, kdy a jak se na tom zúčastnil. Složité analýzy minulých let stejně nikdy nebudou provedeny.
Buldozerista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.39.70
Odesláno Pondělí, 01. května 2006 - 15:26:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je všobecně známo, kam např. České dráhy vede manažer roku a jeho podržtaškové. Chci jen doufat, že v Mladějově se takový mafiánský kapitalismus, který dnes všude vítězí a který naši zemi a vše, ci tu bylo v minulosti vybudováno, bere jen jako spotřební zboží, nevyskytuje. Přál bych si, aby aspoň na muzejních železnicích zůstaly ostrůvky slušných mezilidských vzrtahů a činorodého podnikatelského prostředí. Už radši končím, aby to nevyznělo jako prvomájový projev.
Pavelxyz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 7-2005
Odesláno Pondělí, 01. května 2006 - 15:33:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravim, diskuze zmrtvela, mladejovska zeleznice ne a snad tomu tak bude i za dlouho. V sobotu 6.5. je prvni letosni jizda parnim vlackem, potom kazdych 14 dnu dalsi a pres cervenec a srpen kazdy tyden. Presneji vcetne jizdniho radu a dalsich informaci viz:
www.mladejov.cz
, semtam se objevi i nove sady fotek tykajicich se praci v Mladejove. Pripadne muzu doporucit jeste mou soukromou fotogalerii na:
http://prch.wz.cz/index_soubory/odkazy_soubory/fotogalerie.htm
To Buldozerista: No nepatri to k tematu (nebo jsi to aspon presneji nerozvedl), ale o vlade pana Klause a poprivatizacnich bohacich si iluze nedelam. Treba se ted po volbach dostanou opet k moci, zadny koryto nevydrzi plny porad
Kovářmirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 3-2006
Odesláno Pátek, 05. května 2006 - 07:44:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No skutečně to tu nějak zmrtvělo.Co jsem vznesl dotaz na případné osazení mašin odkalovačem, tak se tu nikdo neozval.Asi jsem vypustil džina z lahve, tak pardon a sorry .Možná je to i tím že je už déle vidět a všichni co zde v zimě psali tak nyní makají na lokomotivách a vozech aby mohli zahajovat sezóny mají-li na čem.A tak to má bejt.Nejdřív práce a pak diskuze.Nebo naopak????
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 181
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 09. května 2006 - 16:16:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím Mladějováky. Díky za parní víkend v Mladějově, bylo to tam moc hezké. Jediná připomínka - chtělo by to zapracovat na zásobování nádražního bufetu a místní hospody. V sobotu odpoledne nebylo v Mladějově a nejbližším okolí co do pusy (až na párky - ty nemusím).
Taky by nebyla špatná jednoduchá brožurka o historii trati + mapka pro návštěvníky.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_K.)
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz http:spvd.cz/pnovanka

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace