K-report
 

Archiv do 25.srpna 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 25.srpna 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 983
Registrován: 8-2005


Odesláno Pondělí, 05. června 2006 - 13:41:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Spíš kolik obsazení je třeba k rentabilitě za nejaké jízdné. Že v podstatě 100% obsazený dopravce má šanci jezdit za polovinu, než dopravce, počítající s rezervou. V tom je kouzlo přímých linek.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pondělí, 05. června 2006 - 14:30:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A kdy je při nějakém jízdném, které není tržní, možno říci, že obsazení je rentabilní??? Dotace je přeci stanovena tak, aby při daném jízdném podnik, provozující službu ve veřejném zájmu, nezkrachoval. Kladeš zde politickou otázku, na kterou ti může dát odpověď zas jen politik. Navíc pro ni musí mít i mandát voličů. V neposlední řadě záleží i na tom, v jaké kvalitě chceš danou službu poskytovat. Pokud ti nejde o interval "sobího spřežení na Aliašce" a o "přepravu sardinek", mnoho na výběr nemáš.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2038
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 05. června 2006 - 14:44:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem, MK: Jako studijní materiál se nabízí vysoce konkurenční linka Praha - Kladno. Tak zkuste někdo spočítat Kč/os/km.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 28. června 2006 - 13:39:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ti hloupější z nás jsme zde na téma transformace toho napsali již celkem dost. Ti chytřejší se do toho vůbec nepustili, neb jim od začátku bylo jasné, která bije. Já, chytřejší o několik let "transformace", si tedy dovolím zhodnotit to, co těm prozíravějším bylo již od samého začátku jasné:

Transformace je zastírací název pro proces, ve kterém se DP Praha zbavuje dělnických profesí ve prospěch manažerských a kontrolních postů všech stupňů. Orionka v Modřanech nám budiž příkladem. Výroba zmizela, ale budova s úředníky zůstala. (Jeden z dlouholetých zaměstnanců jezdí jako strašnický řidič.) Jenomže dopravu nelze jen tak přestěhovat za humna, tak ji musíme strpět a nechat přežívat z podstaty. Ono to s podnikem svázaným pupeční šňůrou s magistrátem ani jinak být nemůže. Převáží totiž zájem převádět a čerpat veřejné peníze pro nejrůznější poradenská a podpůrná oddělení a uskupení DP Praha, kde se může uchytit spousta "vděčných" přátel a známých, než do vlastního předmětu činnosti a lidí zajišťujících koncový produkt - přepravu cestujících. Pracovní podmínky na vozech, zázemí ve vozovnách, na konečných a střídacích bodech pak daleko pokulhávají za vybaveností a pracovními podmínkami podpůrných pracovišť.

Proto se převádějí, na důkaz postupu "transformace", dělnická místa. No řekněte sami, nabídli byste někomu známému dělnickou profesi .
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1752
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 30. června 2006 - 07:45:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Orionka v Modřanech nám budiž příkladem. Výroba zmizela, ale budova s úředníky zůstala.

Jo, holt je ten kapitalista naprostej blbec a Vy mu musíte poradit. "Orinku" asi zřejmě živí přehazování lejster.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pátek, 30. června 2006 - 11:31:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bo museli se přestěhovat, aby ten barák v Modřanech pro lehkoživky moh zůstat. Vznešeně se tomu říká: "by fi prosperovala" .
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 23:21:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K něčemu ta transformace přeci jenom bude. Na ED za šéfování ing. Pokorného se přišlo s nápadem (dodnes nevím, komu to vadilo, co se tím sledovalo, neřku-li, čemu to prospělo), vyhnat všechny zaměstnance registrované u závodních lékařů DP ED mimo podnik. Dnes ing. Ďuriš přiznává, že to byla chyba, a kdo bude chtít, může se opět zaregistrovat u závodních lékařů (jak je tomu ostatně bez přerušení u jednotky metra dodnes). Osobně této možnosti využiji. Na komplexní zabezpečení jsem ostatně zvyklý i ze své bývalé profese.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 10-2002
Odesláno Sobota, 08. července 2006 - 16:29:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem si přečetl rozhovor s Ďurišem na dp-aréně a jedno mě tam zaujalo.
....až do roku 2009, kdy by stav zaměstnanců měl být (zaokrouhleně řečeno) o 1000 nižší než byl na začátku transformace roku 2004. Jde o snížení o necelých dvacet procent....
O odstavec víc je psáno, že v roce 2004 bylo v podniku 12 974 zaměstnanců. Jak přišel k těm 20%? Sice říká necelých, ale podle mě je to hodně necelých. Matikář mi kdysi řekl že mám nedostatky ze základní školy, tak mě kdyžtak nakopněte.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 19:08:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Tak to je opět zase jednou klasický případ laického nazírání (slovo diletantismus s ohledem k tazateli nepoužiji) na tak složitou problematiku, jako je práce s lidskými zdroji, kdy hloubku problému autor dotazu nedokáže dohlédnout, natož zahrnout a posoudit celou šíři tisíců variant a milionů nejjemnějších nyancí sféry zaměstnanosti tak složitého organismu, jakým DP Praha bez diskusí a nadevši pochybnost dozajista je.

Tak tedy polopatě: Je sice pravda, že 1000 z 12974 není 20% (a i když se tazatel domnívá, že objevil Ameriku, tak je úplně vedle a před zasvěcenci, kam on rozhodně nepatří, jen obnažil své amatérství; a neobjevil vůbec nic, natož Ameriku), to vědí již na základní škole, ale to přeci s tématem vůbec nesouvisí. To je jako chtít popsat kočku prostřednictvím Bohrova modelu atomu.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 19:15:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale nebudu již dotyčného déle napínat na skřipec. Blahoslaveni budiž chudí duchem, a v tomto případě je zde namístě spíše jemné vedení a pomoc, než zdrcující kritika a definitivní odsouzení, neb snaha poodhalit roušku tajemství se nedá upřít.
Nyní již se dostáváme k meritu věci, kde přispěvatel učinil ve svém myšlení ten zásadní úkrok stranou ze správného vědeckého nazírání.

Věci se mají takto: Dotyčný správně vychází z dostupných údajů, že v roce 2004 měl DP Praha 12974 zaměstnanců a v r. 2009 bude mít 11974, tedy o tisíc zaměstnanců méně, a správně dedukuje, že to asi těch avizovaných 20%, ať se snažíme jak se snažíme, nedá. A právě zde, v tomto bodě, se stala ona zásadní chyba. Deduktér opomněl započítat přirozený meziroční nárůst administrativy. Ten totiž činí 3%. Právě proto mu uniká titánské transformační nasazení. Dokonce se najisto počítá se snížením o 1000 osob v pětiletém horizontu. Zamýšlené cíle tak budou bohatě naplněny.

A pro Draka, když už si o to sám řekl: "Chytrému napověz, hloupého kopni".
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 328
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 11. července 2006 - 22:57:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže samá pozitiva a sociální jistoty
Práce s lidskými zdroji v podání DP je pouze kolektivní vyjednávání, což jako individualista nepochopím nikdy, a rušení míst po lidech, kteří odešli do důchodu.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 12. července 2006 - 23:25:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Individualistům odzvání. I na MS ve fotbale nakonec zvítězilo do detailů propracované a zvládnuté kolektivní pojetí.

V administrativě prý hrozí propuštění 1/2 mil. lidí. Z toho ve státní administrativě pracuje jen zlomek. Důvodem je zamýšlené zeštíhlování státu některými stranami. Odborníci varují a obávají se zahořknutí postižených. Nejsem proti; takovou péči bych vítal pro všechny pracující.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 13. července 2006 - 18:25:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já se ale nebráním práci v kolektivu. Určitě jsou ale podmínky angažmá každého fotbalisty v tomto kolektivu věcí jeho individuálního jednání nebo jednání jeho manažera.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pátek, 14. července 2006 - 09:30:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Má možnost svobodného rozhodnutí se bezpodmínečně podřídit zájmům celku.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pátek, 14. července 2006 - 09:35:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě doplním, že pokud chce uspět na největší a nejprestižnější akci svého oboru, tak vlastně na výběr vůbec nemá.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 14. července 2006 - 17:52:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže špatný příklad.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Čtvrtek, 20. července 2006 - 10:05:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Až dost názorný.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 20. července 2006 - 22:46:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevšiml jsem si že by práce pro DP byla až tak prestižní záležitost.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 10:52:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dokud tramvaje jezdí, dokud někdo odklízí odpadky...
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 16:07:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nutná nikoli postačující podmínka....
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 31. července 2006 - 19:47:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://www.prazsketramvaje.cz/jizdnirady/infodppraha.pdf

doporučuji přečíst všem zastáncům transformace - lidé ve vedení DPP na tu práci prostě nestačí :-(
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 878
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 00:07:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tak, konečně přečteno. je to doopravdy síla. ačkoli i já jako trošku poučenější kaštan viděl totální selhání DP v podání zoufalých devatenáctek na Malé Straně a Strossu, o neuvěřitelných lapsech a lapáliích v oblasti Žižkova a Olšan jsem se na vlastní kůži přesvědčit nemohl (nemusel). proto díky, martine šubrte, za tvou pohotovost i sepsanou "zprávu". v případě dalšího kolapsu se předběžně hlásím k účasti na této (své)pomoci cestujícím(ch).
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1149
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 09:24:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pawel: tak to je tzv. "medvědí služba" - přeci nebudeme za naše peníze suplovat neschopnost druhých. Chápu zoufalství MŠ, ale stále si myslím, že existují legální cesty , jak informovat magistrát, že jeho organizace nefunguje a že je třeba zatlačit na GŘ, aby prověřil, jak nefungují jeho podřízení. Je totiž víc než symptomatické, že se tyto problémy projevují zejména v DP-Tramvaje, odkud pochází GŘ. Možná dokonce, že ředitel transformace by byl vhodnějším GŘ, vzhledem k tomu, jak pod jeho vedením fungoval DP-A a dodnes funguje.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1152
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 09:43:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

I jiné kraje serou na dopravní potřeby svých občanů-voličů a ti to také letos již dali a zřejmě ještě dají najevo.
ČTK:
Ústí nad Labem 1. srpna (ČTK) - V Ústeckém kraji nevyjely dnes ráno autobusové spoje, které zajišťuje Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK). Například na autobusovém nádraží v krajském městě visely na stojanech s jízdními řády seznamy linek, které nepojedou. U nich stáli lidé a byli bezradní. S řadou čísel si nevěděli rady. Přepážka informací se otevřela až v 07:30.
DPÚK zajišťoval v kraji většinu autobusových linek, ale nedohodl se z krajem na zaplacení ztráty z osobní dopravy za tři měsíce. Proto dnes nevyjede více než 2000 autobusových spojů. Ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS) České televizi řekl, že kraj podniku nedluží ani korunu a pravděpodobně dnes na něj podá trestní oznámení.
"Máme dvě možnosti. Buď striktně dodržíme zákon a zhruba do 15 pracovních dnů může nahradit chybějící linky v identickém rozsahu společnost ČSAD Česká Lípa, nebo se dnes budu snažit radní přesvědčit o tom, abychom se pohybovali na hraně zákona, či dokonce za ní, a tomuto podniku vydali licence a schválili jízdní řády ve zkráceném řízení," uvedl hejtman. ČSAD Česká Lípa by tak podle něj mohla začít jezdit už ve středu, nejpozději ve čtvrtek.
Některé obce se dnes ráno pokusily narychlo nahradit autobusy dopravního podniku jinými dopravci.
Spory mezi DPÚK a Ústeckým krajem se vyhrotily letos, kdy dopravce požadoval uhrazení ztráty 315 milionů korun za veřejnou dopravu. Loni dostal od kraje 180 milionů korun. Poskytl prý ale kraji služby za 254 milionů korun. Podle hejtmana Šulce bylo toto meziroční navýšení pro kraj nepřípustné. Samospráva proto k 1. květnu vypověděla DPÚK smlouvu a vypsala koncesní řízení na nového dopravce. Vyhrála ČSAD Česká Lípa, která nabídla příznivější cenu.
Nový dopravce však muže nahradit autobusy DPÚK až po získání potřebných licencí a schválení jízdních řádů.
Někteří starostové ČTK řekli, že za základní dopravní obslužnost je zodpovědný kraj, který podle nich neměl vypovědět DPÚK smlouvu, pokud neměl zajištěného jiného dopravce.
fkj eli snm
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 919
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 11:15:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nebudeme za naše peníze suplovat neschopnost druhých

Na existenci peněz jsem tady upozorňoval už před nějakou dobou.
Měl bych tudíž dotaz (vzhledem k tomu, že můj přístup k českým zprávám je omezen pouze na internet):
projevil někdo (nejspíš Magistrát) náznak toho, že by kdosi zodpovědný (v daném případě údajně nejbohatší česká investorská firma) měl být brán k zodpovědnosti za vzniklé škody?

Plus dotaz na občas diskutující právníky - má vůbec podle čs. práva "občan" na náhradu vzniklých vícenákladů a ztrát v podobných případech? Myšleno třeba obyvatele sousedních budov, kteří měli velmi komplikovaný přístup domů; obchodní podnikatelé za ztrátu na tržbách, protože zákazníci byli "pěší objížďkou" odvedeni mimo Vodičkovu apod. Jak vůbec dopadla "causa Malá Strana", kde místní podnikatelé chtěli dát úřad k soudu, neboť tam po několik letních sezón rozkopal část toho, co se dalo, ale zdaleko ne všechno, takže jejich obchodování bylo zbytečně narušeno několikrát?
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 920
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 11:30:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak mne v Martinově rozboru zaujala věta na str. 8: "Cizinci si většinou koupí mapu Prahy doma, případně po příjezdu. Nějakou takovou s trvalým stavem provozu MHD ..."

Nevím, jak se chovají "standardní turisté do Prahy" - moji kolegové jsou z tohoto pohledu nestandardní.
Ale pokud já někam jedu - ať jako turista nebo služebně - tak si akorát na www najdu cestu z letiště/nádraží k hotelu a na místo jednání. Jinak předpokládám, že mapu města mi dají 1/ v městské informační kanceláři na letišti, 2/ v hotelu, 3/ v každém "klasickém" obchodním domě. Mapy měst (ani tyto bezplatné, ale ani ty kupované) už neobsahují "linkové vedení" MHD, obvyklou vyjímkou je vyznačení poloh stanic metra, železničních a autobusových nádraží a zastávek místního AE + mimo mapový podklad vytištěné schéma sítě metra (takže někdy je obtížné lokalizovat příslušnou stanici na mapě).

V některých městech lze mapu MHD koupit, někde dokonce obdržet bezplatně - ale v té chvíli je to jen mapa MHD, čili mapový podklad do šediva a tudíž pro hledání konkrétního místa (turisticky nevýznamného) prakticky nepoužitelné.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1156
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 11:41:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

arj: myslím že nikdo nemá žádný nárok na nic nepřímého, zejména ušlý zisk a podobně co se stane vinou dopravy (zpoždění a pod.) ani vinou neodkladných prací (předláždění vozovky). To je takovej blbej osud, ale na druhou stranu to lze celkem chápat. To bysme dopadli jako tlusťoši v USA co žalovali McDonalda že jim neřek že se po hambáčích tloustne.
Na druhou stranu asi přímé škody vzniklé městu díky dopravním odklonům by asi vymahatelné měly být. je tady tisíc právníků, jistě to popíší řečí vázanou.
Jinak většinu turistů zajímá úzké centrum - v podstatě by stačilo aktualizovat vazby na trasu linky 23 a to je celý.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 921
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 12:01:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

většinu turistů ... by stačilo aktualizovat vazby na trasu linky 23

A s 22/23 se něco dělo?

ušlý zisk a podobně co se stane vinou dopravy (zpoždění a pod.)

Ne, na náhradu ušlého zisku apod. skutečně není právní nárok. Je to přímo v občanském zákoně, kde je odpovědnost dopravce pouze ve vztahu (necituji, jen volně parafrázuji) ke specifickým podmínkám dopravního procesu = náhrada škod při nehodách.
Dneska už to neplatí úplně - viz unijní směrnice o náhradách (za zpoždění nebo odmítnutí k přepravě) v letectví a v dost zmršené formě i mezinárodní železniční přepravě, ale v "místní" dopravě je to mimo USA asi dost nereálné.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 15:07:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Příčin žehrání na tramvaje je více, ne ale vždy na pravého původce. Pro příp. diskusi některé vyjmenuji:

- tramvaje v Praze jsou oproti autobusům a metru nejkonfliktnější, což klade daleko vyšší nároky na zúčastněné,

- mnoho pánů na jednom "smetišti", tedy neujasněnost a nejednoznačnost kompetencí. Kdo dokáže s určitostí říci, co jde na vrub té které složky, a že tedy tím černým Petrem je ředitel JPT (vždyť za jeho předchůdců fungovaly ED v úplně jiném organizačním rámci),

- je doba dovolených, navíc pařáky, na řadě pracovišť je méně lidí; né že by to nešlo zvládnout, ale proč to mám "vyžrat" zrovna já.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 24472
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 01. srpna 2006 - 20:38:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ohledně ÚK viz také Dopravci a linky, kde se ta záležitost poměrně podrobně rozebírala již předem.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 13:17:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ze zpráv ČT 24 o vedrech ve Washingtonu: "Zaměstnanci metra zdarma rozdávali vodu..."
Dovedete si představit, že by tohle napadlo někoho v Praze a vodu rozdávali třeba dispečeři tramvají nebo dozorčí stanic?
Tak asi takhle je to o veřejné službě placené z daní.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 355
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 19:04:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Třeba by DP šlo líp poskytování veřejné služby v občerstvování než veřejné služby v dopravě
Ale dovedu si představit, že by DP rozdával vodu svým zaměstnancům, to by bylo príma.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 20:40:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A rozdávali to proti podpisu?
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 935
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 21:11:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já jsem podobnou zprávu viděl před chvíli na TV zprávách ve vztahu k New Yorku. Předtím ovšem starosta vyhlásil stav nouze (protože teplota přes 40°C), teprve pak začali všude možně nabízet pitnou vodu a poskytovat stín.

Co si pamatuji, v Praze byl stav nouze vyhlášen před cca 4 roky - ovšem ve chvíli, kdy už půlka občanů byla obětí té nouze. (Tehdejšímu)nejvyššímu představiteli státu ovšem ani tato nouze nestála za řeč, prý se nedaly sehnat tak rychle letenky
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 21:19:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže to bylo vody nadbytek a situace byla nad míru výtečná
Když už jsme u toho, tak tehdy prý bylo informování o změnách v dopravě nad míru výtečné v pravém slova smyslu i když se situace na bojišti měnila každým okamžikem. Buhužel jsem to pro nadbytek jiných starostí tolik nesledoval. To lidi, kteří tomu tehdy vládli semlela transformace že letos byla statická událost mimo kontrolu?
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 02. srpna 2006 - 21:22:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A to jsou v NY zvyklí na vyšší teploty než v Praze. I Vltava v centru začínala pěkně zapáchat. Naštěstí trošičku zapršelo.

Zavlažují se v nějakých velkoměstech v suchých létech stromy a trávníky?
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 938
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 09:35:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zavlažují se v nějakých velkoměstech v suchých létech stromy a trávníky?

Závisí na stavu vody a vyhlášeném stavu "vodní nouze". Letošní léto je třeba v JV Anglii a Belgii zákaz používání veřejného vodovodu pro skoro cokoliv = zalévání zahrádky jen z konve, mytí auta akorát z kýblu. Stěžují si i profesionální botanici, neboť zákaz platí i pro ně a tak exotické stromy v botanických zahradách vadnou a usychají
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 521
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 12:57:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale dovedu si představit, že by DP rozdával vodu svým zaměstnancům, to by bylo príma.
Přesně tohle jsem teď viděl v Lipsku (řidičům tramvají).
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 16. srpna 2006 - 19:55:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

DP se zřejmě rozhodl pro psychologickou přípravu na zrušení zaměstnaneckého jízdného. Pro kupony na příští rok budou zaměstnanci chodit do předprodejů. Je fakt, že aklimatizace bude asi nutná, na stání ve frontách zvyklí nejsme. Kupóny zatím vydával pověřený zaměstnanec DP, který měl i jinou práci a určitě za to nebyl nijak zvlášť odměňován. Nyní vydá jen legitimaci a vydání kupónu je svěřeno firmě, která provozuje předprodeje a dělá to jistě zdarma z lásky k DP.
Kupóny jsou zatím za původní ceny, ale třeba nám jednou paní za okénkem řekne, že jsme si přinesli málo peněz. A DP nám to vynahradí krásně barevnými neutratitelnými poukázkami. Pro revizory budou uniformovaní zaměstnanci DP po cizincích další dobře rozpoznatelná cílová skupina. Proč spolu s žádostí o výkaz nevyzvat řidiče rovnou k předložení jízdenky? Jen je třeba rozhodnout, zda je bouda ve vestibulu metra v placeném prostoru. Možná se bude rozhodovat podle toho, zda jsou dveře za čárou.
Přeháním, ale v době optimalizace není nic nemožné.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 19. srpna 2006 - 00:34:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Permanentní šachování se zaměstnaneckými jízdenkami je nedůstojné a mnohé vypovídá o úrovni DPP. Podniky provozující veřejnou dopravu stojí na hliněných nohou. Nemají žádné sebevědomí ani autoritu, a tak je to povíce i s jejich zaměstnanci. Sebrali nám možnost využívat PID i možnost využívat MHD v republice na zaměstnanecké jízdenky, ale nezaregistroval jsem žádný odpor. Je to tedy v lidech samotných, co si uhájí.

Železnice se naštěstí drží. Manželka pracuje v ŽN v Italské a všichni máme režijní jízdenky. Můj dědeček byl strojvedoucí a celá jeho rodina měla nárok na 1. třídu. Tomu říkám solidní firma.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 19. srpna 2006 - 00:53:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A to jsem ani nezmínil nárok na volné jízdenky všech zaměstnanců ČD po celé Evropě.

S rostoucí degradací postavení řadových zaměstnanců samozřejmě narůstá zbytečně předimenzovaný kontrolní a represivní aparát podniku (jak je zmiňováno v jiné diskusi). Namísto budování kompaktní firmy se tedy podnik vydal cestou rozdělení na etablované a ty ostatní.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 20. srpna 2006 - 16:13:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad jízdenky: Pokud zde diskutují i revizoři, zajímala by mne upřímná odpověď, kolik cestujících, kteří nepředloží platný jízdní doklad, nechají z nejrůznějších důvodů pokračovat v jízdě (dotyčný na jejich výzvu nereaguje, mají z něho strach, štítí se nebo to pokládají předem za ztracený čas). Samozřejmě se počet takto nezachycených, a tedy se i neobjevivších černých pasažérů ve statistikách DPP bude revizor od revizora lišit. A to je si myslím asi důvod, proč se s takovou zpovědí nebude chtít leckterý revizor veřejně chlubit (ale tady to může být anonimní). A nebo se mýlím, a statistické metody jsou tak propracované, že zahrnují i nijak a nikde nepodchycené černé pasažéry (pokud sami revizoři nemají povinnost i tyto případy pro statistické výpočty zaznamenávat (ale na druhou stranu, když z toho nic nemají, jen případnou ostudu, tak proč by to dělali, že áno). Ale těm, kteří budou ochotni se pro zajímavost svěřit a podělit se svými, jistě i osobně velmi nepříjemnými zkušenostmi, předem děkuji.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 379
Registrován: 10-2002
Odesláno Neděle, 20. srpna 2006 - 17:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Neřekl bych, že si revizoři takovou statistiku vedou. I počet zkontrolovaných bude odhad.
Zkušený revizor takového jedince pozná a vyhne se mu. Jen jednou jsem viděl, že zkontroloval ukrajince, protože neměl na výběr. Kontroloval v soupravě metra každého a ukrajinec seděl na konci u průchozích dveří a nemohl se mu pro zaplnění vozu vyhnout. Tak s ním vystoupil a jediným trestem bylo, že ho nechal na nástupišti na Vltavské. Na Florenci jsem přestoupil o vůz dopředu k revizorovi, kde hrdině dováděl k slzám slečnu.
Ono to na druhou stranu asi není žádná sranda a pokud člověk není kamikadze, tak pud sebezáchovy je silnější než povinnost a kdo by se chtěl dobrovolně vrhat do konfliktu. Mě by celkem zajímalo zda revizoři mají kurzy sebeobrany, protože kam na některé jedince s psychologií.
Dlouho jsem neviděl společnou akci revizorů a městské policie. Že by už od této metody upustili protože MP dostala na hraní radary? Poslední dobou vídívám spíš osamělé revizory i revizorky, což musí být celkem zoufalství, protože napadený jedinec si mnohdy nemá šanci přivolat pomoc.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 09:46:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, jo, současný systém odbavování cestujících v MHD nahrává otrlým lidem (zdaleka nejde jen o Ukrajince), kteří jezdí zásadně zadarmo. Represivní opatření jsou totiž velmi neúčinná a pro řadu lidí nejsou dostatečně odstrašující. A tak platí jen ti slušní nebo slabší nátury. Místo toho se neustále vymýšlí, jak znepříjemnit zaměstnanecké výhody vlastním zaměstnancům.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1241
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 11:24:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Současný systém odbavení je v pořádku. Nedovedu si představit žádnou jinou formu a vy (tramvajáci) ostatně taky ne, když nejste ochotni ani DOPLŇKOVĚ prodávat jízdenky. Problémem je že městská policie, která má udržovat pořádek (a to i ve vozidlech města) si léčí komplexy ze své druhořadosti buzerováním na přechodech a v parcích.
Btw. Milky, nemáš bejt na dovolený?
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 19:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bohumín a Olomouc, ale mám přístup.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 19:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Prý se uvažuje o čipových kartách, ale nejspíš to nepovede k větší platební kázni. Aby si ji lidé hromadně pořizovali, museli by za to něco získat, a ti, co jezdí načerno, budou tak jezdit dál. Takže zavedení čipových karet bude něco stát, ale přínos pro DPP není jistý, pokud se současně nezmění i způsob odbavování cestujících.
Plošné zapojování dalších osob (městské policie) do přepravní kontroly jen celý systém dále komplikuje, ale řeší jen částečně, nikoliv systémově. Pak by totiž samotný revizor, bez podpory "uniformy", byl teprv k smíchu.
Proti prodeji jízdenek řidiči tramvají bych za kultivovaných podmínek nebyl, ale jak je vidět, ani v nových typech tramvají (14T) se s ním programově, vzhledem ke konstrukci kabin, nepočítá.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1245
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 10:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: Čipové karty jsou jen jiná forma, princip je stejný. Kdo chce jízdné platit, zaplatí.
Stále je dost lidí, na který revizor funguje. Ovšem mělo by být pravidlem, že na člověka na kterého revizor neplatí bude v nejbližší zastávce čekat městský policajt.
Stejně bude MHD spět k platbě formou daně. Tak jako poplatek za RTV je už de facto daň.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25099
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 12:00:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stejně bude MHD spět k platbě formou daně.

A stane se z ní totální socka , protože na tržbách od kaštanů (=zákazníků!) už nebude vůbec záležet a lidi si naopak nebudou něčeho, co prostě k dispozici JE, nebudou ani trochu vážit.
Jako by nestačil stav autobusové linkové dopravy, kde taky dopravce vydělá stejně, jedno zda vozí vzduch, či plno, protože jízdné vrací... (A to budeš ještě potřebovat, z té „daně” placené, úřednictvo, které to bude organizovat a hlídat.)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 15:20:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale ono na tržbách přeci nezáleží už teď - 23% je prd podíl. Nástup do busů 3XX předem si vymohly obce, protže to dotujou a nikoliv dopravce. Nestane se z toho socka - prostě každý občan města s MHD zaplatí v krajním případě roční daň ve výši ceny ročního předplatného a je to.Tak jako platíš odvoz odpadků budeš platit odvoz substrátu a kaštanů.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 17:13:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

KM:

Tohle zni sice zajimave, ale prakticky tezko predstavitelne: jak rozklicovat, kdo kolik? Kvalita a dostupnost v Praze a Horni Dolni se neda srovnat, ale na trvale bydliste se neda spolehat, protoze neexistujici trh s byty casto znamena, ze lide bydli neoficialne, jak se da. Podle adresy zamestnavatele? Pevna taxa? Procento? Spousta lidi MHD nejezdi proste proto, ze nemohou: silene spojeni, potrebuji jet v obleku, ale (zejmena na nekterych trasach) z metra by vypadli jak krave z huby.

Nemluve o detailu, ze mnohdy jiz i tak mizerne sluzby a pristup by se mohli jeste zhorsit, protoze bez ohledu na nabidku a servis, prijem by byl zaruceny. Takhle se alespon obcas muze par zoufalcu rozhodnout: tak do toho uz fakt nejdu. (I kydz ne, ze by si z toho dopravci nutne neco delali tak jako tak...)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25109
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 17:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem:
Hlavní problém vidím v té „zadarmovosti”, toho by si lidi vůbec nevážili a podle toho by to taky vypadalo :-(.
Ostatně podívej se teď, jak Ti důchodci (=jezdí zadarmo) přeplňují spoje a vozí se Ti kolem celýho města, protože támhle mají levnější krkovičku a támhle zase brambory.
Ne, je třeba si platit tak, aby si cestující uvědomil, že ho poskytovaná služba něco stojí. (Což sice u daně taky a obvykle mnohem více, ale výchovný smysl tam není.)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 387
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 18:58:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na loňské přednášce o MHD v Praze a Paříži padla zajímavá informace, že doprava v Ile de France je financována zhruba ze 40% podniky, které mají sídlo v regionu a to tak, že přispívají zaměstnancům na jízdné a ještě platí nějakou daň za dopravní obslužnost.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1252
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 10:38:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já netvrdím, že to je za dveřmi, ale nějak tak se to bude muset časem vyvíjet. A přijde se na klíč, kolik kdo a jakp latit. Ostatně, s odpadky to funguje, že jo. I to co píše Drak do toho zapadá.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25126
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 10:55:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

s odpadky to funguje

Ale jak to funguje? Většinou za paušál a bez možnosti volby, takže mj. lidi do popelnic nahážou cokoliv, ač to paří jinam, či se dá využít. Zde se dá ale četnost odvozu/velikost popelnice v případě potřeby zohlednit. Využívání MHD bys zohlednil jak? Instalací čipu pod kůži?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1254
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 11:26:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ: Ale zohlednil bych to asi jako jsou zohledněny TV a rozhlas. Taky každej tvrdí že ČT nesleduje a jak platí. Neřeš to, až nastane čas, vono se to vyřeší. Já jen naznačil směr.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25130
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 11:34:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale zohlednil bych to asi jako jsou zohledněny TV a rozhlas. Taky každej tvrdí že ČT nesleduje a jak platí.

Tedy nijak? (Prostě „zaplať” a Tvoje věc, jak to využiješ/zneužiješ.)

Tenhle směr se má týkat jen MHD, nebo celé dotované dopravy? Nerad bych se ho dožil, už současná „úroveň” je bídná
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 00:34:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ju, ju, jak pravi MZ. Navic televizi lze nemit a neplatit, zrovinka pripad me a me zeny. :-) Tak prohlasim, ze nejezdim MHD a vytetuji mi na zapesti cislo, abych se to dalo hlidat?

Ju, ju, jak pravi MZ, odpadky jsou vyreseny, ale blbe. Nehlede na to, ze odpadky v urcite mire nakonec produkuje kazdy, ale MHD kazdy nevyuzije: nekdo nechce a nekdo ani nemuze (bud nema tu moznost s ohledem na sve postizenim, nebo mu tam proste a jednoduse nic nejede),

Ju, ju, jak pravi MZ. Nechci videt, kam az by pak dospela substratizace cestujicich. Uz takhle DPhlmP rozfofruje trojnasobek nad to, co od nas vybere. A i kdyz dostane alespon tu ctvrtku, tak s nama casto zemeta jak s kastanama. Napojit se na bezednou kasu dani a jeste vozit "zadarmo", no potes koste: pomer cena/vykon by se limitne blizil nekonecnu.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 393
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 09:10:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To co píše Drak se týká Francie (jak to financují jinde nevím), kde zřejmě dospěli už ke komunizmu, kdežto my se plácáme v socializmu .
Co na to říkají tamní firmy, jejichž zaměstnanci MHD nevyužívají nevíme.
Bohužel nikdo nespočítal (a možná ani nikdy přesně nespočítá), jaké jsou celkové náklady na jednotku v MHD a IAD. Po zahrnutí veškerých externalit.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 23:22:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Všechno už tu jednou bylo..., římský občan měl od státu garantován chléb a hry, i když se tomu neříkalo komunizmus. Ale v té době byl Řím již v úpadku. A konzumní společnost dneška k němu také nezadržitelně směřuje.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace