K-report
 

Archiv do 20.září 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 20.září 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 25. srpna 2006 - 23:55:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak období snah vychovávat občana a vyvíjet na něho společenský tlak k uvědomělému občanskému postoji je již minulostí. Rovněž tak doba respektu k uniformě a úřadu, neb 250 let od zrušení nevolnictví a později roboty se to dá očekávat. V současnosti vidím nejschůdnější cestu elektronického registrování pohybu cestujících při nástupu do tramvajových vozů a povinný přechod na nejrůznější čipové karty, umožňující legální výstup a nástup cestujících všemi dveřmi tramvaje, pro všechny kategorie potenciálních cestujících. Nemyslím si, že takový 99% spolehlivý systém není v silách dnešní techniky. Jednak by se neomezila rychlost výměny cesujících, na což je dnešní doba tak háklivá, a za druhé by to byl systém dostatečně neosobní, což je další podmínka úspěchu pro způsob vnímání dnešního člověka. K systému alá Paříž se nepřikláním.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25189
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 26. srpna 2006 - 00:23:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a za druhé by to byl systém dostatečně neosobní

Mno, nevím, jak by prošlo, někde sledovat (nedejbože registrovat!) pohyb svobodného občana...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 27. srpna 2006 - 00:14:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V obchodních domech to prochází již dnes, na úřadech také, tak čeho se bojíš.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1257
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 27. srpna 2006 - 06:59:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ: ale vždyť ten pohyb se již sleduje. V Plzni zaplatíš kartou a hned je někde informace, že jsi v tramvaji (nebo minimálně tvoje karta) a ne v bytě! Nebo v autě. Tak co. Z mobilu můžeš aspoň vyndat baterku.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25211
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 27. srpna 2006 - 07:18:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z mobilu můžeš aspoň vyndat baterku.

A u některých si tim ani moc nepomůžu... Jo, to máte oba pravdu.
Ale toto vše je stále tzv. dobrovolné (i když někteří na to dobrovolně přistoupí a i tak prskaj), kdežto u Tvé „daňové” VHD by se to týkalo všech a povinně.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 27. srpna 2006 - 11:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ, Káem: Já totiž nevidím jediný důvod, proč by měla být VHD placena z daní. Jaký je např. rozdíl mezi dopravou a bydlením? Z pohledu potřeby většiny lidí bydlet a dopravovat se, žádný. O placení bydlení lidí z daní se plošně, pokud vím, neuvažuje, ba ani to nikoho nenapadne. Pokud tedy drtivá většina lidí může, a bydlí za své, mohou tak jezdit i dopravními prostředky.

Za těmito snahami spíš vidím neochotu nebo neschopnost zavést moderní odbavovací systém v dopravních prostředcích. Pokud je za tím ale obava z nekonkurenceschopnosti VHD s IAD, a tedy i z následných negativních dopadů do životního prostředí lidí, bude nejspíš důvodem neschopnost zefektivnit chod podniků poskytujících VHD.

Ale osobně si myslím, že shora psané úvahy ve své podstatě zásadní vliv na VHD vůbec nemají. Dostatečným důkazem je kvalitní fungování VHD (jak zde často popisujete) v řadě evropských zemí (Rakousko, Francie, Německo, VB,...). Způsoby financování jsou tedy okrajové, rozhodující je kulturně-historický vývoj v dané zemi, od kterého se odvíjí i postoj odpovědných míst k této sféře společenského bytí .
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 4-2006
Odesláno Neděle, 27. srpna 2006 - 14:48:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jen tak mimochodem, dobrý systém čipových karet by vyřešil problém prázdná tramvaj/sardinkovač, protože by bylo hned a přesně určeno, kde je jaká poptávka a bylo by snadné přizpůsobit i nabídku
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1259
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 27. srpna 2006 - 20:38:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky - rozdíl je v tom, že bydlení má odlišné stupně kvality, VHD je obvykle jedna. Koneckonců, dřív, když "měli všichni stejné potřeby" tak bylo nájemné spíše symbolické a nevyjadřovalo nic. Tedy jakási daň a o to větší byly ty ostatní daně. Bydlení se od té doby diferencovalo, ale tramvaje jsou stále ty samé T3 (akorát hranaté a říká se jim T6 :-)))
R31: Souhlas. I když - při výstupu se čipovka asi neužije, většinou, ne? Ovšem dělej nějaké divy s přepravními proudy třeba v Plzni, že jo :-)))
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 27. srpna 2006 - 21:03:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem:"při výstupu se čipovka asi neužije"
V Ostravě prý plánovali při použití čipovek i "odhlášení" čipovkou při výstupu z vozidla.
Mysmic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 27. srpna 2006 - 21:13:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O možnostech e-ticketingu a systémech řízení managementu elektronického jízdného byl výborný a zajímavý článek v DP-kontaktu 03/2004. Doporučuju dohledat. Od té doby ticho po pěšině, ale není divu, když podtext úvah se točí kolem nemalé nákladnosti, přestože lze ekonomicky odůvodnit zavedení nového systému téměř jednoznačně. Samozřejmě řeč je o podstatně inteligentnějších systémech a bez osobní interakce cestujícího, než je dnešní čipovka, resp. karta s funkcí elektronické peněženky.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 27. srpna 2006 - 21:51:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chicht, a vývoj zatím spěje k úvahám o průvodčích v nočních tramvajích a k realizaci nástupu předními dveřmi v menších provozech jako za středověku.
Mysmic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 27. srpna 2006 - 23:11:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ten středověk my, příležitostní noční flamendři, uvítáme, páč kdo to má čuchat. Což mě vede k otázce, jak a jestli vůbec transformaci DP Praha poznám také v otázce kontroly tarifní kázně, tj. nejen přes den a o víkendech zvlášť na přestupech v metru, příp. na Malostranské a Nádrholu, či u Hradu v 22 nebo v letištní 119, nejen zátahy 4. dne v měsíci, ale tak nějak smysluplně, účelně, celoplošně, celotýdenně, ba každou a jakoukoliv denní či noční hodinu. Aneb naivní otázka kontra nemalé peníze, co DPP utíkají...
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 396
Registrován: 10-2002
Odesláno Pondělí, 28. srpna 2006 - 21:16:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V červenci jsme v metru a spol. měli takovou podobnou diskuzi. Udělal jsem tenkrát stručný výpočet: tržby z jízdného byly v roce 2005 3 341mil kč a náklady 13 911mil kč, takže DP provozuje 76% "socku". Kdyby se podařilo v roce 2005 vybrat všechno jízdné, tak náklady pokryje z 30%.
Ztráta z nevybraného jízdného byla 22%.

Procenta lze zlepšit zefektivněním a výší jízdného, což je otázka spíš pro politiky, stejně tak v případě stanovení nižšího jízdného ochota a nalezení zdrojů pro uhrazení rozdílu dopravcům. Každé město a země na to jde asi trochu jinak podle místních podmínek.
Jinak období snah vychovávat občana a vyvíjet na něho společenský tlak k uvědomělému občanskému postoji je již minulostí.
Řekl bych, že v zahraničních městech, kde mají s IAD megaproblémy ač jí staví další a další silnice, neřeší tolik jestli je MHD větší nebo menší zátěž veřejných rozpočtů, ale jsou vidět snahy o zvýšení poměru využívání MHD vůči IAD. Od kvality, což znamená investice, přes přijatelnou výši jízdného, tak i třeba reklamou. U nás by reklama na metro jako v Barceloně asi působila úsměvně (více kamer..., více bezpečí...., více souprav...., větší čistota... atd.), protože využívání veřejné dopravy je naštěstí celkem vysoké. Cesta není někoho vychovávat, ale zajistit přijatelnou alternativu pokud se rozhodne.
Já osobně bych autem do Prahy v pracovní den nejel i kdybych neměl zaměstnanecké jízdné. Na druhou na noční jezdím jedině autem, přestože mám zaměstnanecké jízdné. Nejbližší noční bus jezdí 3km přes les a určitě to není jediný důvod mého rozhodnutí nepoužít v noci MHD. O víkendu jsem byl na Moravě a opět autem. Proč když tam jezdí vlaky a autobusy, na které jsem také přispěl nějaký ten halíř? Ani si nedovedu odpovědět a stydím se, přesto příště pojedu asi zase autem.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 28. srpna 2006 - 21:56:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Je snaha prosadit za každou cenu tržní nájemné. Cena tržního nájemného samozřejmě odpovídá kvalitě a lokalitě. Kdo nemá na lepší bydlení, má možnost bydlet ve startovním bytě, v horším případě, sociálně nepřizpůsobiví, v holobytech. Nikdy to ale není zadarmo, navíc sociálně potřební dostávají příspěvek na bydlení.

Takže v tomto směru je to podobné s VHD. Co se ale diametrálně liší je fakt, že i při současné, víceméně jednotné ("sociální") kvalitě VHD, se s tržním jízdným vůbec neuvažuje. Ví někdo vůbec, proč tomu tak je, když bydlet člověk potřebuje rozhodně více (nebo alespoň stejně) než jezdit dopravními prostředky?
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 28. srpna 2006 - 22:02:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Já jsem jel autem, ale byli jsme tři. (Pro tři je to již levnější než vlak.) Sám bych jel jedině vlakem, neb vlakem jezdím rád. A autobus pokládám za poloVHD.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25240
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 29. srpna 2006 - 00:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro tři je to již levnější než vlak.

Takové auto bych chtěl provozovat...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 29. srpna 2006 - 10:57:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ: Ale takové auto provozuje každý. 10km vlakem 11, resp. 16 Kč. Obyčejným autem je to za 0,7 litru, to je 22,- Kč Takže už dva za zákaznický a jedenapůl za obyčejný. Na delší vzdálenosti se ten rozdíl zmenšuje,(100km 74, resp 120,- Kč, auto 7 litrů=210Kč) ale tři lidi byla jistota i v dobách socialismu (a nízkých cen vlaku i benzínu).
Drak - přesně, proto je třeba usilovat o to, aby se všechny druhy dopravy do města vešly. Už jsem to psal několikrát - v neděli v půl šestý ráno jedu do práce autem (Stross-Orionka, 6km, 10 minut od domu k domu, nikde žádný auto), tramvaj by trvala 18 min a ještě nejede ve chvíli, kdy optimálně potřebuju (int.20 min) a musím na ní kus jít a od ní taky takže výsledek 40 minut. Odpoledne ve 4 hodiny by mě ale nenapadlo jet autem, protože problémy s parkováním, magistrálou a podobně vyrovnají stále stejně dlouhou jízdu tramvají, navíc tramvajovej čas je vylepšen o to, že prakticky vždy ihned něco jede bez čekání, takže to dokážu za 25-30 celý, a to auto by se k tomu taky blížilo.
Jinak ten poměr jízdné dotace a jízdné - náklady na IAD je víceméně celoevropský a moc měnit nepůjde, protže by to bylo vůči VHD kontraproduktivní.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25249
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 29. srpna 2006 - 12:51:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Možná když bude řídit někdo, komu na čase nezáleží (dnešní cesta do Pardubic mi sebrala jen půlhodinu času - nemohl jsem nějak za Budějcema usnout...), protože jinak ještě připočítej minimálně 60 Kč za hodinu řízení

Samozřejmě bude velmi záležet, co všechno budeš počítat do nákladů a zda vycházíš z toho, že auto Ti už stejně pod okny stojí a žere peníze, takže platíš jen tu práci a palivo.

PS:
10 km za 11 korun? Tak draho bych vlakem taky asi nejel (obecně se Ti ta cena nejspíš bude pohybovat kolem 0,7 - 0,8 Kč/km).

PS2:
Spíš jsem měl napsat, že tak draze bych vlakem asi jezdit nechtěl :-)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 29. srpna 2006 - 13:06:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud si chcete účtovat jen 60,- kč za hodinu šoférování, to jste tedy z laciného kraje. Srovnejte to s příjmem taxikáře (účtuje si i čekání), nebo třeba strojvedoucího ČD.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25250
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 29. srpna 2006 - 13:49:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych s tím vystačil, i když bych samozřejmě uvítal poněkud víc :-). To bylo spíš pro obrázek o té ceně - že pro většinu řidičů představuje řízení poměrně značnou zátěž a ztrátu času, který lze využít i jinak. (Jsou ale lidi, co ve vlaku hned tak neusnou - ti to maj blbý...)
No, z levnýho kraje... Pivo je levnější už i v Praze než u nás :-( (v Praze jsem zvyklej si dávat Plzeň za 23, v Budějcích jsem měl zrovna v sobotu za 28 :-( a leckde se nestydí ani za víc jak 30...)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 29. srpna 2006 - 22:18:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dopravci se ve snižování úrovně služeb cílevědomě přímo předbíhají; vždy, když jsem letěl letadlem, jsem se nejvíce těšil na občerstvení (i když v poslední době i to jídlo už za nic moc nestojí). A teď se dozvídám, že největším hitem jsou lety bez jídla. Časem se možná bude cestovat volně v prostoru na křídlech...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 30. srpna 2006 - 09:18:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Japonsku již vymýšlejí letadlo s místy k stání!
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 30. srpna 2006 - 13:08:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A necvičí už nacpavače? Potom by cestující nemuseli být připoutáni.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 401
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 01. září 2006 - 20:24:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nikde jsem zatím neviděl kolik lidí jezdí na černo. Když už jsem počítal ty velký čísla, tak jsem se to pokusil vypočítat, když je to každý 15tý. Nikde jsem nenašel průměrný počet uskutečněných cest, takže odhaduju 4. Potom mi to vychází na 54 000 lidí. Je to možný? Pokud je to správně, tak je otázka, zda je lepší když si hrají s revizory na babu než kdyby se ta část z nich co má možnost dopravovala po městě IAD.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 01. září 2006 - 20:47:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslíš, že než by zaplatili, jeli by raději IAD? To je trochu odvážné tvrzení.

Slyšel jsem, že Magistrát by rád zavedl čipovou Kartu Pražana, s možností plateb v dopravě, kulturních zařízeních..., je to prý zatím velmi mlhavé, s perspektivou realizace několika let. Ve Francii již funguje. Má prý i minimalizovat černé jízdy.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 402
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 01. září 2006 - 21:27:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud by se současný systém dobrovolného jízdného změnil na povinné jízdné, tak ta část, která by nebyla ochotna platit i nadále a toužila po dopravě musela situaci řešit.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 10-2002
Odesláno Neděle, 03. září 2006 - 13:33:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Karta sama o sobě černé jízdy neminimalizuje. To je otázka odbavovacího systému.
Co se týká sledování pohybu, tak pro základní funkci stačí pouze číslo karty, které by neznal ani její majitel. Ten by znal jen nějaké fiktivní číslo pro dobíjení, případně zablokování karty. Ztotožnění čísla karty s konkrétním člověkem by bylo možno provádět pouze v oprávněných případech a tomu by odpovídalo zabezpečení. Ten, kdo by potřeboval data o přepravním průzkumu, by neměl možnost sledovat pohyb jednotlivých karet protože to nepotřebuje, ten, kdo by prováděl peněžní operace by neměl možnost sledovat pohyb karty, protože to taky nepotřebuje. Kompletní údaje by byly k dispozici jen tomu, kdo řešil reklamace, případně na příkaz soudu.
Pokud by se zavedlo elektronické odbavování, ať už s interakcí od cestujícího nebo bez, tak by nebylo od věci zavést tarif, který by spravedlivě odpovídal skutečně ujeté vzdálenosti. Při nutnosti součinosti cestujícího by odhlašování při výstupu z metra by řešily turnikety a z prostředků povrchové MHD motivace. Jízdné podle vzdálenosti by bylo levnější než časové. Pokud by se cestující zapomněl odhlásit, bylo by mu strženo časové jízdné, které by ale mělo obvyklou dobu platnosti, takže při nastoupení do dalšího vozidla by měl nárok na něj dojet. O zbývající době platnosti by byl informován na terminálu ve vozidle nebo turniketu v metru.
Dále by se zavedl způsob motivačního cenového zvýhodňování pravidelně jezdících cestujících.
Byl by tarif složitý? Cena by byla stanovena za km a časová jako je dnes. Dále by tarif obsahoval několik kategorií slev podle četnosti používání. Zmizela by pásma.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 06. září 2006 - 02:20:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Platit za to, co skutečně projedete je smysluplné, nikoliv nutně spravedlivé, protože to ještě nevypovídá o tom, jak jsem ty kilometry ujel... Ale v tomhle je problém už dnes, kdy platit stejně jak daleko a jak jezdíte (kromě vnějších pásem, kde je levnější jednotlivé jízdné a mnohem dražší předplatné). Takže třeba na B si užijete mnohem více společenství spolucestujících, cesta je dobrodružnější než na jiných trasách a také se zde můžete déle schovávat na peróně před nepřízní počasí, aniž by Vás rušil vlak a nutkání jet k cíli... Případně není fér, když byste platil za to, že linka od Vás cestou ještě jede tam, či onam, i když to nepotřebujete a vlastně Vás to zdržuje...

Ale elektronické odbavování by asi umělo zvládnout i slevy za čekání, přestup, reálnou vzdálenost... To zase asi ano. :-)
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 15:00:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sice to s transformací nesouvisí, ale trochu to souvisí s předmětem poslední diskuze. V dnešních HN je článek "Mýto vyhnalo auta z centra Stockholmu". Je o tom, jak se zásadně změnilo dopravní chování obyvatel. Nejprve investovali do zlepšení dopravy 180mil dolarů, což zůstalo bez efektu. Ten se dostavil až po spuštění mýta do zkušebního provozu. O ponechání systému za 525mil v trvalém provozu bude rozhodnuto v referendu.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 23:34:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Kapacita MHD v Praze má dostatečné rezervy, aby se vyrovnala i se zavedením mýta. V době, kdy se zaměstnanci úřadů a firem přesouvají IAD do svých domovů, jsou tramvaje již většinou poloprázdné; případně by stačilo o něco posunout zatahování šejdrů.

Zajímavé by určitě byly názory na vymezení územní hranice pro placení mýtného. Měly by to být historické části, nebo i obce připojené v pozdějších dobách (Vinohrady, Karlín, Smíchov, Holešovice, Žižkov, Vršovice, Libeň, Nusle, Pankrác, Michle,...?)
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 294
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 08. září 2006 - 23:45:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kapacita MHD v Praze má dostatečné rezervy, aby se vyrovnala i se zavedením mýta.

Asi máte štěstí, že zrovna Vaše relace je dostatečně nadimenzovaná. Za běžný jev bych to ovšem v Praze nepovažoval.

Pokud tedy nepatříte k tvrdému jádru, které považuje každý spoj, kde si kaštani (pro ostatní lidé) vyloženě nestojí na hlavě uskladnění ve dvou vrstvách, za trestuhodně prázdný a nevyužitý.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 00:20:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Třeba Koh-i-noor je dimenzována dostatečně (l.4,6,7,22,23,24). Nejedná se tedy o tramvaje. Problémy spíš čekám na metru a některých autobusových spojích. Ale ty se dají celkem snadno řešit větším zahustěním. Všimněme si však, jaké možnosti se nám naskýtají. Posílením MHD v řádu stamilionů, ušetříme stovky miliard v budování ohruhů, tunelů i krkolomných tras metra. MHD je totiž daleko efektivnější, a stávající dopravní cesty budou po drobných úpravách nadále postačovat. (A co na to betonová lobby.)
Mysmic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 08:39:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když si spojím akční rádius betonové lobby a toho, že zavedení mýta (logického při stávající situaci) je politická otázka, vychází mi, že se mýta jen tak nedočkáme.
Řádová kalkulace Milkyho je jasná a hlavně relevantní, ale náš homo politikus takto bohužel nepočítá.

Kapacitní rezervy v pražské veřejné dopravě v nějakých absolutních číslech jsou určitě, věřím, že i reálně, a to i stále při zachování přijatého standardu obsazenosti. Jenže i to může narazit zas na jiný problém: Brusel. Říká se, že se jim už teď nelíbí (nebo minimálně nad tím žasnou), kolik Praha na veřejnou dopravu vynakládá.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 13:40:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jistě,že se mýto vyplatí,ale je to dlouhodobější proces a výsledky nejsou vidět hned.Navíc nejprve je třeba vrazit peníze-a poměrně značné-do zkvalitnění MHD a pak až lze zavádět mýto.Jeho zavedení se sice časem vyplatí,ale prvotní reakce bude samozřejmě nasírací.
Rezervy v MHD jistě jsou a po zavedení mýta a zlepšení průjezdnosti centra se logicky může přidat nová linka,či zahustit intervaly.To by ukázal až průzkum-skutečný nikoliv účelový-vytížení.Ideální vytížení do st. č.3,přece jenom jsme už dále než v 50.letech 20.století.
Praha vydává na dopravu skutečně mnoho peněz-procentuelně z rozpočtu města,za které by v jiných městech měli snad každých 5 let nové tramvaje.DPP má sice kvalitu a u metra a busech se absolutně nemusí stydět před západní Evropou,jen tramvaje jsou na tom trochu bídněji,ale ta kvalita by se dle mého dala pořídit i za levnější peníz.Proto také došlo k transformaci,která bohužel kýžený efekt zatím nepřinesla.Ale stylem jakým se provádí se nelze tomuto závěru zatím divit.
Peter_colotka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 6-2006


Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 13:55:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O ponechání systému za 525mil v trvalém provozu bude rozhodnuto v referendu.

Tahle civilizace na tu svojí demogracii opravdu jednou dojede.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 18:38:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V tramvajových vozech má Praha značné rezervy již dnes. Desítky vozů se ušetří vhodným systémem střídání,(místo stání na konečných)další desítky vozů zkrácením jízdních dob zavedením preferencí. A to ani nepočítám nákup 14T. K tomu postačí minimální investice v horizontu jednoho roku. Při vůli dosáhnout výrazné zlepšení dopravní situace v Praze zavedením mýtného, je podnik schopen vstřebat cestující z IAD. Co schází, je prostor. Jednou z variant, jak jej získet, navíc relativně velmi levnou a méně zatěžující životní prostředí, je mýtné. Další variantou, nepoměrně dražší, je zakopat dopravu pod zem.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 19:00:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To zakopání pod zem není zase tak výhodné,zejména pro kratší cesty.Navíc starší lidé,kterých bude více a více kolikrát chtějí informace jak se někam dostat tramvají a raději jedou celou trasu tramvají hodinu než 30 minut metrem,což Káem nechce slyšet
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 410
Registrován: 10-2002
Odesláno Sobota, 09. září 2006 - 20:11:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tahle civilizace na tu svojí demogracii opravdu jednou dojede.
Je divné nejprve investovat a pak se ptát jestli o to někdo stojí, ale furt je lepší že se zeptají a lidi alespoň vědí o čem je řeč. To u nás jsou jiní bouráci. Postaví aniž by se zeptali a po pár měsících už uvažují že to přebudují aniž by se opět zeptali (stanice Myčka). Holt máme tu smůlu že jsme bohatý město, jen si toho jeho obyvatelé nemají možnost užít.
V tom článku bylo že těch 180mega vrazili do nákupu busů, výstavby parkovišť a posílení provozu metra.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1311
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 07:16:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mýtné souhlas a MHD by kapacitu taky měla. Ono by se mýtné asi moc nedotklo těch již přetížených směrů např návozy na Kačerov, ale spíše těch vjezdů do užšího centra. Jenže problém - není místo na záchytná parkoviště. Možná ještě oceníme metro do polí, protože z tohoto směru by se to realizovat dalo. Co ale odjinud - např. od P6 prostě IAD nezastavíme, Dejvice už jsou na tom takhle zle co se týče parkování. Je totiž obtížné předpokládat že ten kdo jede autem do centra jej vymění za variantu auto-tramvaj-metro , nebo auto a pomalá tramvaj. Snad za variantu žádné auto a rovnou MHD a to by mohlo v některých směrech problémy působit. Hodně bych vkládal naděje do železnice. Varianta - venkovské sídlo-venkovské nádraží autem a venkovské nádraží -Masaryčka vlakem mi přijde přijatelná i pro snoby.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 411
Registrován: 10-2002
Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 10:22:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nedávno mě nějaký soudruh ze SZ na fóru naší městské části přesvědčoval, že lidi nejezdí vlakem, protože u nádraží nejsou parkoviště. No nevím jestli je toto hlavní důvod k rozhodování bez provedení jiných opatření, hlavně zavedení mýta (viz. Stockholm, nebo věčně prázdné P+R Běchovice). Když nebyla u nás nalajnovaná plocha u nádraží, lidi parkovali živelně a po nalajnování jich tam neparkuje o nic víc, ale alespoň to má řád a projede autobus. Inspiroval mě k tomu, že jsem podnikl průzkum všech nádraží a zastávek od Úval po Kolín se zjištěním, že jejich okolí je naprosto neutěšené bez jakékoli snahy o podchycení živelného parkování, případně nalákání dalších lidí, jak si myslí SZ. To je ale spíš záležitost Středočeského kraje.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1313
Registrován: 8-2005


Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 10:39:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: No ona to bude ještě dlouhá cesta, ono to parkoviště taky nesmí bejt holá plocha, ale musí tam být nějaké zázemí, kde se daj koupit noviny a kafe do vlaku a kde je zřetelné že to auto se nemusí na parkovišti bát. Ale není to záležitost Středočeského kraje - ten se v ničem nedusí a lidi z něj přes den ODJÍŽDĚJÍ, takže toho to nepálí. Viz Kladno, kterému je šumafuk, jak vypadá P6 a cpe tam další a další busy, místo aby si udělal smysluplnou dopravu k nádraží.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 412
Registrován: 10-2002
Odesláno Neděle, 10. září 2006 - 11:59:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jasně že to parkoviště by mělo být nejlépe s kompletními službami, čím více tím lépe. Noviny a kafe je lépe prodávat na nádraží, protože o něj mají zájem určitě i ti, kteří se tam dopraví jinudy.
Při nedávném humbuku okolo chybějících peněz na výstavbu metra ve státním rozpočtu se pražští politici vylejvali, jak má metro celostátní význam aby jim nakonec Roko sdělil že budou do té doby zřejmě dobře utajené peníze z EU, tak jsem se vyjádřil, že než celostátní má největší význam pro Středočeský kraj, který Prahu zásobuje. A jakým způsobem se podílí na veškerém provozu v Praze? Tím že že je mu to šumafuk jak píšeš.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 11. září 2006 - 17:47:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hoši, 100% s vámi souhlasím. Parkoviště na přestupních bodech, nádraří, ale i konečné tramvají a autobusů, kde je velký pohyb lidí, by si zasloužily daleko lepší vybavenost. Chvála příroda, pro řidiče se na konečných postupně stav zkulturňuje. Cestující ale zatím nikoho nezajímají. Kam si má takový nešťastník, nedejpříroda, když to na něj nečekaně přijde, odskočit? Těm, kteří někdy nedopatřením zavítali na některé z konečných za stánek s občerstvením, trafiku nebo hygienické zařízení řidičů, nemusím nic vysvětlovat...
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 15. září 2006 - 10:28:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdejší debata od tranformace pomalu přechází na obecnější témata týkající se i udržitelné mobility, tak by možná byla zajímavá tato přednáška:
http://www.france.cz/article.php3?id_article=493#sommaire_1
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 10-2002
Odesláno Pondělí, 18. září 2006 - 10:31:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímavá procenta
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=217&r=mfpraha&c=582942
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 587
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 18. září 2006 - 12:27:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hm,vždy rychlejší...
Újezd-Malostranská je hrůza,dneska si zase policisté pouštěli na vnitřním okruhu auta a stálo se od Anděla na Palačák a od Arbesáku ke Smíchovskému nádraží.
Zatím jsme na tom poměru tak dobře,protože oproti těm západním městům máme méně peněz na jízdu autem.Prostě jsme chudší.Ten poměr se bude měnit v neprospěch MHD s tím jak budeme bohatnout,pokud se opravdu nezačne s preferencí povrchové MHD.Metro je sice super věc,ale na cesty přes město,nikoliv na dvě stanice.Nehledě na to,že nebude všude.
Zrovna dneska jsem viděl volební poutač Béma,kde píše o 32 km nových tramvajových tratí.No nevím jak daleko je to z Hlubočep na Barrandov a zpět,ale na 32km se mi to nezdá.
Kulihrášek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 6-2006


Odesláno Pondělí, 18. září 2006 - 20:02:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Akribius:
Samozřejmě nesmíš zapomenout na všechny rekonstrukce, které během volebního období proběhly... Tyto úseky jsou počítány také jako nové tratě. Například trať Ládví - Sídl.Ďáblice je opravdu kvalitně nová...
Nebo někdo zapomněl udělat desetinnou čárku mezi číslicema.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kulihrášek.)
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 10-2002
Odesláno Pondělí, 18. září 2006 - 20:27:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jezdit MHD není ostuda ani znak sociální slabosti.
Já si napřed myslel, že tento člověk MHD nejezdí, ale asi jezdí. Na DOD se projevoval jako maxišotouš, což potvrzuje, že tací dopravě nejvíce škodí. Tragikomické bylo jak před ním generalita DP cvičila pořadová.
Ještě pár dní vydržte, týden mobility nebude trvat věčně, pak nastane obvyklých 51 týdnů podpory IAD.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 18. září 2006 - 21:47:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Budoucí vývoj z hlediska poměru využívání MHD - IAD bude zajímavý:

1.Počet obyvatel Prahy (ČR) klesá.
2.Praha, ale i celá ČR, stárne.
3.Životní úroveň sice stoupá, ale rozdíl mezi západními metropolemi a Prahou se snižuje jen velmi zvolna.

Pokud tedy bude město pokračovat ve zkulturňování a modernizaci MHD, nepředpokládám pokles zájemců o MHD, spíše naopak.

Pro někoho to může být optimistická predikce, pro jiného přesný opak, ale jak zde již bylo psáno v diskusi "nové tramvaje", jednoznačnou odpověď předem, tím spíše, když se jedná o daleko složitější problematiku než vliv neotočných podvozků na kolejovou síť v Praze, nikdo nezná.




Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 589
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 19. září 2006 - 11:08:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No pokud nové tramvaje brousí koleje více a bude jich časem hodně,tak se častěji koleje budou opravovat,bude více výluk a to na atraktivitě nepřidá.Jako bonus se ještě přidá potřeba většího množství financí na údržbu kolejového svršku v Praze.
Ke Kulihráškovi-rekonstrukce není nová trať,tj. je jen reko.Novou trať za Béma máme jen jednu a to na ten Barrandov.I když přiznávám,že některé reko mají podobu nové tratě.Kolem Sazka Arény,nebo Sokolovská,Karlín (nebýt povodně tak ale není) Ohrada.
Ale...Když už se dělala trať kolem Sokolovské,proč se kompletně neudělala až k vjezdu do voz. Hl.,to samé platí o Ohradě-deBKVzace měla být provedena v celém uzavřeném úseku.Takhle to kazí docela pěkný výsledek.
Ďáblice nebudu komentovat,Nám.Rep. projektant udělal v kanclu a nikdy tam nebyl,Zenklova,Řepy,Lidická a další na svou opravu čekají už dlouho a asi čekat budou.
Naproti tomu peníze na silniční okruh se najdou a na metro se také najdou.Trasa A z Dejvické na Letiště,kde bude jízdní doba ještě delší než současná 119+A je opravdu dobrou investicí.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 19. září 2006 - 11:44:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Akri: Viděl bych to optimističtěji: Budou se opravovat častěji=budou v lepším stavu, bude víc výluk - bude větší tlak na jejich krácení, provádění v noci, a podobně a ne jako dnes, že se zavře ulice na měsíc a vymění 3 panely. Když tak o tom uvažuji, tak tlak na dřívější zprovoznění Ohrady a Nám.Rep. je spíš kladný, i když se s tím někteří manuálové a jejich šéfové nevyrovnali. Silniční okruh uleví ulicím v Praze a tramkám se bude pod kola plést míň IGK, možná i nějaká ta preference bude moct být zase zapnuta. Metro je rodná sestra tramvaje, měli bychom být rádi za každý km kolejové dopravy , včetně železniční.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 19. září 2006 - 12:36:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sám píšeš ,že na všechno nemáme.Já bych taky rád viděl více kolejí,ale musí to mít smysl.Metro z Dejvické na Letiště podle mě nemá.Tam by byla daleko lepší a rychlejší rychlodráha.A neskonale levnější.
Další věc je,co nejvíce snížit náklady.Když budou tramvaje koleje devastovat,bude více výluk,ale co když nebudou na ně peníze (z jakýchkoliv důvodů) a vše se vyřeší jen vyvěšením OR.To se dneska dost často dělá a ideální způsob to tedy není.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 19. září 2006 - 16:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A je to 100%, že 14T budou ničit koleje víc, než T3 & spol? Pokud vím, tak se na tom diskutující neshodli.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 19. září 2006 - 19:48:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ke jednomyslné shodě sice opravdu nedošlo, ale i zdroj od výrobce připouští vyšší úroveň sil působících na kolej než u otočných podvozků a s tím jde ruku v ruce vyšší opotřebení kolejí.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 20. září 2006 - 10:58:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Helejte nedá se nic dělat, vím že to nestrávíte, ale je to tak. Po tramvajových kolejích jezdí zbytečně mnoho tramvají a musí se zbytečně mnoho utrácet za údržbu, zatímco obrovské prostředky vložené do metra sice neleží úplně ladem, ale mohly by být využívány lépe - 4 linky nad metrem v mnoha úsecích jsou prostě příčinou toho, že pak nejsou peníze na nic, protože je spotřebovává neustálá "drobná" údržba a polorekonstrukce.
Jednoduchý recept na zdvojnásobení životnosti úseku Malostranská-Hradčanská: Zrušení 18 a 20.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 20. září 2006 - 12:02:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stále stejné... Vedlejší produkt takového "zlepšení" je ovšem odliv cestujících. Myslím, že s většinou diskutujících se shodnem na tom, že jednou z nejčastějších připomínek cestujících je přeplněnost spojů a lékem na to rozhodně nebude pouhé rušení linek jak navrhuješ.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1351
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 20. září 2006 - 13:07:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ne. Hlavním produktem bude naopak spokojenost cestujících s rychlejší přepravou. Vedlejším efektem bude více peněz na rekonstrukce či opravy, které přinesou další multiplikaci efektu hlavního. Je třeba cestujícím vysvětlovat úplně stejně, jako se jim vysvětluje že ten a ten prací prášek je nejlepší, jaká je pro ně nejelepší cesta. Tak jako se lidem cpe "nejezděte autem" se jim musí cpát "jeďte metrem". Výrobce oblíbeného Tixu taky neváhal jednou říct - dost, už to dělat nebudu a kupujte něco jinýho . A taky to šlo, nepoložil se ani výrobce a lidi taky nepřestali prát.
Jenže dopravní politika je v mnoha případech v roli ustrašeného upozaděnce, který splní tyranům (cestujícím) vše co jim na očích vidí. Ovšem nemá na to, a tak jim to plní padesát let starými T3.
Já vím, že to teď zní utopicky, ale do deseti let to tu máme. Tak jako před pěti lety nikdo nepřipustil, že lze železnici aktivně zapojit do MHD - a jak se dráha ráda změnila, aby z toho koláče něco měla. Ty nynější věci co se dějí zejména v tramvajové dopravě jsou možné jedině díky poklesu výkonu MHD (57%), ale chtít přepravit 80% lidí, a to časem díky nárůstu gumokolů bude třeba, tak to bude chtít - a teď se nepo*erte, prosím - "lackovské metody" :-)))
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 1-2004
Odesláno Středa, 20. září 2006 - 14:04:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: "Hlavním produktem bude naopak spokojenost cestujících s rychlejší přepravou." A jak toho dosáhnete zrušením tramvajového spojení v relacích, které jsou tramvají jasně rychlejší než metrem?
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 20. září 2006 - 14:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Na kratší vzdálenosti, jež jsou pro přepravu tramvajemi v Praze charakteristické, si zákazník, dle mého názoru, více cení četnost spojů a menší obsazenost ve starších tramvajích, než rychlost v luxusu, spojenou tlačenicemi.

A'propos, chceš moderní tratě a tramvaje, leč nevyužívané? Trochu drahý luxus .
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1354
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 20. září 2006 - 15:33:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vratislav, Milky: Ach bože. Strašně je na vás znát to "nikdy se to jinak nedělalo", neberte to ve zlém, pls :-) Na vzdálenost, na kterou je tramvaj rychlejší bych pochopitelně převážel lidi tramvají, ale ne linkou, kterou lenoši využívají pro cesty P6-P10. Kdybych to měl uvést trošku krajní případ (nepitvejte ho prosím, je to ilustrace), tak např. :
20: DŠ-Malostr.-Starom-Čechův most-Malostr.-DŠ,
22,23 beze změn
18: Pankrác-Starom.-Malostr-Čechův most-Starom.-Pankrác
a podobně.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace