K-report
 

MHD v Budapešti Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » MHD v Budapešti « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 5-2005
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2005 - 19:32:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No nevi ještě někdo jak je to s temi lístkami na to metro přesně???Jinak lístky se tam klasicky kupují v trafice nebo jak to tam funguje...?Jinak ta ozubnicova draha tak na tu se dostanu jak...Na Moskva tér vím,ale jak to tam potom najdu:::?Díky za odpoveď
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2005 - 20:02:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bohužel s jízdenkami už nemůžu poradit, odešel jsem z hotelu a na stanici HÉV Békasmegyer, Pünkosdfürdő jsem nejprve zkusil zakoupit "Napijegy" v trafice, kde na mne samozřejmě koukali jako na vola, neboť hned naproti byla pokladna BKV...

Spodní stanice Zubačky se jmenuje Városmajor a lze na ni přestoupit ze stanice tramvají 56, 18 a 118 "Fogaskerekű vasút", doslova "Ozubnicová dráha" (čti: "Fogaškerekí vašůt")
Aktivní blbec je horší než třídní nepřítel
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2005 - 21:11:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rezny: Já si kupoval lístek (denní) na Deak tér. Tam mluví i anglicky.
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2005 - 21:46:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslíš náměstí Františka Deáka? Přestupní bod M1, M2 a M3, stejně jako nějakých autobusů a tramvají 47 a 49?

Maďaři zjistili, že angličtina je potřebná, už dávno. Ruštinu nenávidějí... :-)

(Příspěvek editován uživatelem syverin listopad 08, 2005)
Aktivní blbec je horší než třídní nepřítel
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 08. listopadu 2005 - 22:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě jedna lingvistická poznámka: Jízdní řád se maďarsky řekne menetrend, což se pro nás kupodivu skládá ze slov menet=jízda a rend=pořádek :-) a ne mene a trend :-)
Aktivní blbec je horší než třídní nepřítel
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 5-2005
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 07:37:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No já se totiž bojím,aby když tam přijedu,tak abych nesháněl půl dne nějakej celodení lístek,ale abych taky něco viděl...Mislíte že na nádraží ty pokladny BKV budou???A platí ta celodení i pro metro???Někdo tady říkal že to tam mají nějaký jiný pro metro???Jinak už se nemůžu dočkat příští Čtvrtek tam jede aj do Szegedu na ten se taky moc těším....
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 08:48:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Predprodej je ve vsech vetsich stanicich metra, tudiz bych predpokladal, ze i na obou mezinarodnich nadrazich.
Celodenni jizdenka plati pro vsechno krome lanovky od Alzbetina mostu ke Hradu. Jinak snad vsechny "jednotlive" jizdenky plati i v metru, ale ne vsechny jizdenky z metra plati na povrchu.
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 12:57:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To jsem se špatně vyjádřil, omlouvám se. Celodenní jízdenka platí opravdu všude kromě toho téměř kolmého výtahu:-) ke Hradu.

A sehnat se na nádraží dá určitě taky, protože pokud vím, tak všechna tři největší nádraží mají pod sebou stanici metra.
Aktivní blbec je horší než třídní nepřítel
Jiří_t
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 13:02:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já mam dojem, že ta denní jízdenka neplatí na dětskou železnici, ale nechci mystifikovat...
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 14:40:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Syverin: Jo na Nyuagati v metru se snad sehnat dá, ale teď si vzpomínám, že tam byla strašná fronta, připomínalo mi to náš Můstek. Tak jsem si v trafice (tam jsem poprvé narazil s angličtinou) koupil nějakou "normální" a dojel na Deák.
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 5-2005
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 15:46:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo na Keleti je stanice metra,takže by to mělo jít....Jinak ještě někdo tady mluvil o výtahu na hrad a ozubnicové draze-nevite nekdo jak se tam dostat-vim jsem neodbytny,ale chci si to užít....Jo ty trollina ktery tam jezdi,tak ty se kompletovali u nás v ostravě????
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 5-2005
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 16:58:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rezny: Ne ty trollina jsou společným dílem Solarisu a maďarské firmy Ganz, takže to s Ostravou nemá nic společného.
Ostravákovy stránky
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 19:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono je sice Baross tér a okolí východního nádraží dost v rekonstrukci, ale prodejní místo na jízdenky by se tam najít mělo. Lanovka je na Clark Adam tér na budínském předmostí Lanového mostu. Tramvaje 19 a 41, stanice Lánchíd, druhá od konečné Batthyány tér, busy 4zrychlená, 16, 86, 105. Zubačku jsem tu už psal, tramvaje 56, 18 a 118, stanice Fogaskerekű vasút, druhá od Moszkva tér směrem nahoru, pro 18 předposlední.
Aktivní blbec je horší než třídní nepřítel
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 855
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 20:45:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když v poslední době čtu informace o MHD v Budapešti, mám stále silnější pocit, že se tam někdy musím vypravit. Asi pojedu busem Eurolines - přes noc tam a přes noc zpět, takže budu mít na ježdění MHD celý den od časného rána do pozdního večera. Sice by bylo lepší být tam aspoň dva dny, ale hledat ubytování v zemi, jejíž jazykem neumím říct ani slovo, považuji za riskantní. Mám dva dotazy:
Existuje tam něco jako IDS (tj. zejména možnost svézt se na jízdenku MHD pár zastávek i vlakem nebo linkovým busem)?
Mají tam knižní JŘ MHD ?
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 09. listopadu 2005 - 21:44:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Něco na způsob IDS tam jistě funguje, ale bohužel pouze pro zvláštní předplatné jízdné. Obyčejné jízdné pro MÁV a VOLÁNBUSZ neplatí. Po knižním jízdním řádu jsem se nepídil, ale pravděpodobně ani neexistuje. Snad jen se zeptat v nějaké pokladně BKV.
Co se týče ubytování... dá se najít i na internetu, existuje i v cenách pod 300Kč/noc...
Aktivní blbec je horší než třídní nepřítel
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2005 - 09:06:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenda z HK: Ano, tenhle plán mám už nějaký čas taky, ale na týdenní okruh Bratislava-Budapest-Miskolc-Kosice. A vlakem. Letos z nedostatku času zvítězil umírněnější šotovýlet Poznan-Wroclav-Gorlitz.
Absloutní galerie
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 803
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2005 - 10:09:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rezny: Za našich mladých let se dalo přespat ve spacáku přímo v hale nádraží. Jednou jsem tak přijel po ránu (několikrát jsem absolvoval nocleh v nočním maďarském osobáku) a krátce po páté na Nyugaty šlápl na kamarády z Prahy. Zrovna to tam zdvihala policie (přes noc jen kontrolovali kam se chodí do parku na potřebu). Podobně přespávala DDR mládež v nové Libni. Jenže dnes je jiná doma a na nádražích přespává verbeš.
výpravčí
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.226.212
Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2005 - 13:16:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zdravím, na ubytování v Budapešti mohu doporučit toto:
Já osobně jsem zde nocoval 2x - v r.2003 a 2004
Není to klasický hotel,je to velká ubytovna hotelového typu, jsou zde i levnější pokoje, loni za cca 280kč na osobu a noc. Domluvíte se v pohodě německy)tedy já se svojí základní znalostí jsem se v pohodě domluvil)

http://www.ckpressburg.cz/kapacita.php?kap=819-hotel-terminus&kat=madarsko-a-polsko-2005


doporučuji se na volné místo a ceny zeptat přes e-mail:
Hotel Terminus
1138 Budapest, Csavargyár u. 1-3.
Telefon: 1-350-1728
Fax: 1-236-0462
Email: terminus-hotel@axelero.hu
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 10. listopadu 2005 - 18:22:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Terminus mohu též doporučit ! Domluvíte se i English.
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 11. listopadu 2005 - 15:12:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nějakou cestu k tomuto hotele mi napsat prosím moc moc moc můžete,,,mám mapu Budapeště,ale nemůžu to tam najít vůbec...Jinak mají tam hodně pokojů,aby to nebylo celý plný....Stačí jenom tam doleva a tam doprava atd.....Dík
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 11. listopadu 2005 - 20:14:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rezny: Jsi z ČR nebo od někud jinud?
Ostravákovy stránky
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 11. listopadu 2005 - 20:21:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z Brna...
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 474
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 11. listopadu 2005 - 20:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dík za odpověď. Já jsem si říkal, že je ta čeština na mě nějaká divná, takže asi ses jenom uklepnul.
Ostravákovy stránky
Rezny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 5-2005
Odesláno Sobota, 12. listopadu 2005 - 10:33:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak co ví to někdo jak se dostat k hotelu Terminus???
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 12. listopadu 2005 - 11:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No nejlepší je asi dojet metrem M3 na zastávku Gyongyosi (přehlasované "o") a jít po pravé straně hlavní ulice Váci út. zpět odkud jsi přijel. Je to asi druhá ulice Csavargyár. Nejlepší sehnat si malou mapku.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 504
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 06. března 2006 - 10:47:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cestou na JV Evropy se hodláme zastavit na den v Budapesti.Jelikož tam dopravu poměrně znám,chtěl bych mimo jiné navštívit termální lázně.Přítelkyně tam kdysi byla,ale absolutně si nepamatuje ani jakým směrem jsou.Neví to někdo?
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 07. března 2006 - 09:32:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A které? Ty patrně nejznámnější jsou Széchenyi fürdö poblíž stanice starého metra Széchenyi fürdö. Od centra na severovýchod.
Aktivní blbec je horší než třídní nepřítel
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 5-2003
Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 09:42:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O víkedndu jsem byl na výletě do Budapešti. Jeli jsme mikrobusem přes Bratislavu, Pardubice - Budapešť a zpět jsme ujeli 940 km.
Bydleli jsme v hotelu ETAP (v trojúhelníku Dálnic M0, M1 a M7) na kraji Budapešti od Bratislavy, 33 EUR 3-lůžkový pokoj. Hotel je připojen k městu busem 72 na Kostolányi Deszo Tér, odkud jezdí do středu města tram 49 a páteřní autobusové linky 7, 7GY, 73, 173. Systém těchto linek - jezdí na nich dokonce autobusy označené logem "7-173" - považuji za neobyčejně půvabný a všem doporučuji jeho prozkoumání. Za stejně půvabné považuji tramvajové linky v centru města.
Budapešť se mi hrozně líbila a chtěl bych se tam ještě na víkend vrátit.
Nemáte někdo tip na jiné sympatické ubytování v Budapešti víc v centru?
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 1-2005


Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 08:13:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevie niekto o čo sa jedná v MHD v Budapešti ? Už tretí týždeň ukazujú v tv nové električky zo Siemensu, dávajú o tom reportáže. Len nerozumiem tej odbornej terminológii o čo sa jedná. Väčšinou ukazujú dvere na týchto električkách.
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 7-2005


Odesláno Čtvrtek, 03. srpna 2006 - 08:54:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jsou to Combina, něco bylo i zde:

https://www.k-report.net/clanek-M026.htm
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 05. září 2006 - 13:34:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trupak :> Grand Hostel, půjde určitě najít na webu. Je hned vedle tramvaje 56 směr Hüvösvölgy, asi pět stanic před koncem, v zásadě tam kde tramvajové těleso opouští hlavní ulici a jede úplně bokem.
Cena 4000 HUF/os., obsluha milá, pivo Dreher 500 HUF.
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 1-2005
Odesláno Čtvrtek, 07. září 2006 - 19:05:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doporučuji Hostel Terminus. Už se tu o něm psalo. Pokoj cca za 5500 HUF/4 postele. Vybavení stejné, jako na VŠ koleji.

http://www.miszsz.hu/msz22195.html
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1415
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 19. září 2006 - 19:01:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V polovině října jedu do Budapešti. Zpáteční lístek Eurolines jsem koupil v akci přes GTS za 380 Kč a vzhledem k tomu, že je to takhle skoro zadarmo a ani nemám moc volného času, pojedu jen na den - přes noc tam a přes noc zpět. Chtěl bych se svézt hlavně tramvají UV, trolejbusem ZIU-9 a starým metrem. Proto bych chtěl poprosit ty, co už v Budapešti byli, aby mi poskytli některé informace. Zaprvé bych rád věděl, na kterých linkách potkám tramvaje UV a trolejbusy ZIU-9. Dále by se mi hodila nějaká mapa MHD, ale na internetu nic takového není. Dá se někde sehnat? Co všechno byste mi doporučili k navštívení či svezení? Dají se nějaké informace a jednodenní jízdenky na MHD sehnat přímo na autobusovém nádraží Népligét? Jak je to s komunikací - domluví se člověk v Budapešti anglicky nebo německy? Předem díky za informace.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 417
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 19. září 2006 - 19:22:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koukám že máš rád adrenalin když tam jedeš zrovna teď.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1417
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 19. září 2006 - 21:09:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Teď ne, až za měsíc. Snad se to do té doby uklidní. Teď si čtu výroky maďarského premiéra a je to fakt síla. I když asi je výjimečný jen tím, že neschopnost a lži přiznal. V politice to je patrně běžná věc, jen se o tom nemluví na veřejnosti...
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1324
Registrován: 2-2005


Odesláno Pondělí, 25. září 2006 - 16:43:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jenda z hk:
Pokud chceš tramvaje UV, tak zaručeně jezdí na linkách 19/49. tyto linky jezdí kolem vozovny, která je myslím jako poslední vypravuje.

Nevím, na které dojedeš nádraží. Nicméně předprodej je na Niugáti (či jak se to píše, zkrátka Nugát :-)) Tam koupíš i jednodenní myslím za cca 1200 Ft (120kč). Sehnat mapu je v Budapešti obrovský problém, pokud ji nemají ve zmíněném předprodeji, tak nikde. Mapa je to obrovská...na net ji vystavit v jednom kuse by byl problém.

Staré metro je žlutá linka...nevím přesně ty stanice, odkud jezdí, dyštak se připomeň dneska na mailu, mapu mám doma(ale od zítřka jedu do Polska)

A všechny jejich druhy trolejbusů se dají bezpečně potkat na terminálu poblíž nádraží Keleti. Je tam několik obrovských blokových smyček tvořící v jednom bodě zastávku (Která se ovšem nejmenuje Keleti, ale nějak jinak-mail)

Jo a ke svezení? Když tam budeš týden (bez nadsázky) aktivně projíždět a zkoušet všechno s dopravou, tak by jsi mohl všechno zhruba stihnout.
Namátkou:obrovské muzeum dopravy, megasvět trolejbusů, gidasvět tramvají a terasvět autobusů, pionýrská dráha, ozubnicová železnice, metro (stále v provozu jednotky EH (stejné jako EČs), staré metro, muzeum starého metra. A to jsem jenom tak namátkou vybral největší zajímavosti. Jenom na muzeum dopravy potřebuješ jeden den. A pak všechny ty typy vozů... A ještě jsem zapoměl na trajekt a HÉV...Hodně štěstí za jeden den :-)
Není MHD a lidi, ale MHD pro lidi ! ! !
Trollino...to je vůz

ICQ:
260 116 510
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 2-2005


Odesláno Pondělí, 25. září 2006 - 16:47:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zapoměl jsem: Základní znalosti angličtiny i němčiny (+ ruce a nohy)by měli místní zvládat.

A ještě jsem zapoměl: Další týden je na prohlídnutí všech těch jejich památek...Je jich kvantum a i mi(a to mi víc už říká elektřina, než stavby) stály za pohled (a 5 fotek)
Není MHD a lidi, ale MHD pro lidi ! ! !
Trollino...to je vůz

ICQ:
260 116 510
Rovy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 25. září 2006 - 18:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jenda HK: Jízdenky přímo na autobusáku na Népliget (AN) sehnat nelze, ale určite v podchodu u vstupu do Metra na st. Népliget. Jízdenku lze koupit jen na konkrétní den, tj. bez časové platnosti (hodinové). UV tramvaje se sjíždějí na náměstí Móricz Zsigmund Körtér (více linek), mj. je to konečná polookružní tram d-4. UV jsou tedy k vidění nejčastěji na trati do Budafoku.
Když už by ses motal kolem toho Móricz Zs. Körtér, tak odtamtud d-61 na Moszkva tér a dále do kopcovitých částí města linkami d-56 (směr Hüvösvolgy - nádherná kopcovitá linka mezi domky a zahrádkami) a d-59 na Farkasréti, Márton A. tér (mj. tam jezdí modernizované T5C5K)
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1431
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 26. září 2006 - 17:20:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuji za informace!

Doufám, že v Budapešti seženu ten plán MHD. Z Čech si povezu jen plán metra, jednoduché schema tramvajové sítě a plán centra města. Vše vytištěno z internetu. Takže základní orientaci mít budu, ale lepší plán se bude hodit. Na internetu jsem našel aktualitu z června, že ty plány vydali nové, takže snad se ještě nevyprodaly...
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 6-2005


Odesláno Středa, 27. září 2006 - 09:48:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jenda z HK: Písni mi pár dní předem, než pojedeš. Možná bych jel taky, ale nedokážu odhadnout stav pracovní činnosti na tak dlouho dopředu.
Absolutí šotoflek je v baru Podraz na Štvanici.
V_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 10-2005
Odesláno Středa, 27. září 2006 - 22:50:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Jenda z HK:
Dopravní plán Budapešti mám 2× (vydání 2003-2004), mohu jeden přenechat. Taky mám podrobnější dopravní plán centra (vydání 2002-2003), ten mohu zapůjčit.
Ozvi se mi na mail v.lozek@worldonline.cz
Možná bych do té Budapešti také zajel.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1328
Registrován: 2-2005


Odesláno Neděle, 01. října 2006 - 21:30:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Rovy: Linka d-4 už není polookružní, je ukončena šturcem.

Ten Móricz atd. leží na trase linek 19/49, ale UV jezdí ještě myslím na 41, která taky jede přes to náměstí
Není MHD a lidi, ale MHD pro lidi ! ! !
Trollino...to je vůz

ICQ:
260 116 510
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1437
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 02. října 2006 - 10:32:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nakonec jsem si přeci jen koupil klasickou mapu města... Takže díky, ale nic si půjčovat nemusím. Plán MHD si případně koupím, ale až ten aktuální přímo v Budapešti. Jestli někdo máte zájem jet taky, klidně můžete. Odjíždím busem Eurolines ve čtvrtek 19.10. ve 22:30 z Prahy, ÚAN Florenc. Zpět jedu 20.10. ve stejný čas z Budapešti, Népliget aut. áll.
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 7-2005


Odesláno Pondělí, 02. října 2006 - 12:47:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevíte někdo, jak je to v Budapešti s provozem Combin? Hlavně jestli už vůbec jezdí , a případně na jakých linkách.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1445
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 03. října 2006 - 16:10:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Combina se prý kupovala pro nejvytíženější linky č. 4 a 6, takže by tam taky měla jezdit. Značnou část trasy mají tyhle linky společnou. A na internetu už jsem viděl fotky Combina z pravidelného provozu na lince 4, takže předpokládám, že jezdí.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 2-2005


Odesláno Úterý, 03. října 2006 - 21:03:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Combina jezdí sporadicky a rozhodně se vyplatí radši fotit to staré, než nové.

Možná jezdit budou, ale nevsadil bych si na to...
Není MHD a lidi, ale MHD pro lidi ! ! !
Trollino...to je vůz

ICQ:
260 116 510
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 465
Registrován: 7-2005


Odesláno Neděle, 08. října 2006 - 14:30:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taxem měl ve středu štěstí. Zkušební jízda, u stanice metra Stadionok.

 
Rovy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 11. října 2006 - 11:52:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Připojuji pár obrázků z Budapěšti (12. a 13.7. 2006)
 
 
 
 
 
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 16. října 2006 - 19:42:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plánovali jsme návštěvu Buadepašti, ale nějak z toho sešlo, tak to vidím asi spíš až na jaro ...
Otázka zní, nevíte někdo, do kdy tam budou jezdit UV tramvaje? Respektive jak rychlé budou dodávky Combin?

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza_Šlehofer.)
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již šest let na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1486
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 17:31:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem včera byl v Budapešti... Za ten jediný den jsem projezdil město křížem krážem (dokonce včetně dětské železnice a zubačky) a s tím, co jsem stihl, jsem docela spokojený. Combina na linkách 4 a 6 běžně jezdí a pokud se člověk po jejich trase pohybuje, je takřka nemožné žádné Combino nepotkat. Akorát jedno jsem viděl na zkušební jízdě, jinak všechna s cestujícími. A oblíbená jsou i u revizorů. Já jsem jel Combinem 2x a pokaždé jsem byl kontrolován. Plán MHD je opravdu nedostatkové zboží, nicméně ptal jsem se ve všech větších stanicích, až jsem na Moszkva tér za oknem prodejny jízdenek uviděl vystavený noční plán MHD a po dotazu se ukázalo, že mají i ten denní. Takže jsem zaplatil 380 Ft. a obdržel kýžený plán. Budapešťská MHD mi z šotoušského hlediska připadala ultrazajímavá, ale pro cestující nic moc. Velmi pěkné jsou autobusy Volvo (jak kloubové plně nízkopodlažní, tak i sólo Low Entry) a zrekonstruované stanice metra linky 2. Taky bych měl zmínit tramvaje Combino a trolejbusy Solaris Trollino/GANZ (mmch. překvapivě tiché, snad tišší než ty z Ostravy), které jsou sice významným krokem vpřed, ale zatím jich je relativně málo. A to ostatní je celkem bída. Dvoustovkové Ikarusy díky své bytelnosti stále spolehlivě slouží a dlouho ještě budou. Kvůli tomu na nich probíhají různé drobné modernizace (nové potahy sedaček, podlahová krytina, dvoudílné dveře, informační systém atd.). Díky automatické převodovce jezdí celkem svižně. Zato všechny čtyřstovkové Ikáče jsou prostě beznadějné šmejdy. Provoz po ne zcela kvalitních budapešťských komunikacích se na nich podepsal tak, že se na nich při sebemenší nerovnosti všechno klepe a mlátí. Nízkopodlažních Ikarusů 412 je málo a mimo centrum města na ně člověk stěží narazí. Tramvaje UV jakožto nejzastaralejší vozidla budapešťské MHD stále plní důležitou část přepravních výkonů. Svezení v nich opravdu nemá daleko k pražské nostalgické lince č. 91. To platí obzvláště o jejich vlečných vozech (některé jsou prý předválečné), které dosud mají dřevěné sedačky. V trolejbusové trakci mají stále významné postavení sovětské trolejbusy ZIU 9, které jsou nejen zastaralé, ale také mimořádně nepohodlné pro sedící cestující. Na dvojsedačku se na šířku vejde tak 1,5 člověka, ale v praxi spíše jeden, protože není kam dát nohy, takže je člověk musí zkroutit nějak šikmo. Ty sedačky opravdu vypadají, jak kdyby byly projektovány pro děti do 10 let. Ve městě lze potkat také zánovní vysokopodlažní vozy MAN Lion's Classic, které jsou vyloženě laciné a nepředstavují krok kupředu ani oproti modernizovaným dvoustovkovým Ikarusům. Vzadu mají podlahu snad ještě výše než ty Ikary. Program BKV+, který má zahrnovat linky se "zvýšeným komfortem", mě moc nenadchnul. Představoval jsem si standard nízkopodlažnosti a zastávky s digitálním zobrazením odjezdů. Ovšem to digitální zobrazení odjezdů bylo málokde a vozy BKV+ jsou i mírně modernizované Ikarusy 280T. Naopak moderní Volva běžně jezdí na linkách, které v BKV+ nejsou, takže mi celý systém BKV+ připadá zbytečný. Údržba vozidel je na prokazatelně nižší úrovni než v Praze. Důkazem toho je např. odlupující se lak na některých vozech metra a pod ním viditelná rez, ale i jiné věci. Lepší je akorát stav textilních potahů sedaček. Co se týče boje s vandalstvím, tak grafitti jsem téměř nikde neviděl, poškrábaná okna taky ne, zato malůvky fixou v interiérech vozů jsou naprosto běžné. Městu citelně chybí více tras metra, protože ulice, ač celkem široké, ve špičce nezvládají nápor dopravy a je docela smutný pohled na rychlíkové autobusy, jak se jeden za druhým posunují krokem. I tramvaje mi připadaly rychlejší. Dálková autobusová doprava je taktéž na horší úrovni než v ČR. Převažují zájezdové Ikarusy řady 200, které bych přirovnal k českým Karosám LC735/6. Žádnou komfortnější vnitrostátní linku, kde by standartně jezdily "vysoké" zájezdové busy, jsem nezaznamenal.
Flexo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 468
Registrován: 7-2005


Odesláno Neděle, 22. října 2006 - 13:29:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, z Budapešti mám stejný dojem. Jako atrakce je to skutečně jedinečný systém, ale pro každodenní dopravu nevím nevím.

V metru mě například u "jévéček" zaujaly dřevěné rámy oken, které u pražských "jéčéesek" zmizely hodně dávno (začátkem osmdesátek?).

 

Pionýrská železnice i přilehlá konečná tramvaje linky 56 jsou bezesporu velmi šotoatraktivní.

 
 
 

Na pionýrské železnici jsem viděl dokonce i náklad.

 

Všechny fotky jsou z letošního 4. října.
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2712
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 28. října 2006 - 16:37:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Existuje nějaká stránka s MHD v Maďarsku (fotky, přehledy, atd.)?
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754,
Karosa C734.00 odkaz1, odkaz2
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 30. října 2006 - 12:55:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ve všeobecně srozumitelné řeči jsou např. stránky www.hampage.hu/kozlekedes/e_index.html
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2744
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 05. listopadu 2006 - 22:06:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky za info. Na téhle stránce se vyznám.
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754,
Karosa C734.00 odkaz1, odkaz2
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2918
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 12. listopadu 2006 - 13:09:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Program BKV+, který má zahrnovat linky se "zvýšeným komfortem", mě moc nenadchnul. Představoval jsem si standard nízkopodlažnosti...

K čemu je u nadstandartních linek nízkopodlažnost? Důchodci a vozíčkáři tím nejezdí a návaly by tam také být neměly, takže na co? Ale chápu, že šotodogma praví, že nízkopodlažnost je super prvek, ze kterého jsou všichni cestující nadšeni...
"Já vítám déšť, haleluja, já vítám déšť,..."
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 27375
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 12. listopadu 2006 - 15:20:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jó, kdyby šotodogma, tak by to bylo moc pěkný a jednoduchý...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1506
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 12. listopadu 2006 - 15:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: To není žádné šotodogma, nízkopodlažnost je prostě trend. I když existují i jiná elegantní řešení - viz např. stuttgartská Stadtbahn (cosi mezi lehkým metrem a tramvají), která má vysokopodlažní vozy a nástupiště v úrovni jejich podlahy. Pak mají vozidla prostorný interiér a zároveň je zajištěn bezbariérový přístup. Jenže zastávky takového typu dopravy nelze stavět kdekoliv... Ale zpět k té Budapešti - on se v MHD nedá nabídnout nějaký extra komfort, ale základ jsou alespoň nová moderní vozidla. A ta vpodstatě už jiná než nízkopodlažní nejsou. Jde i o to, že v Budapešti je nízkopodlažních vozidel relativně málo, takže vytvoření sítě "lepších" linek MHD je dobrý nápad, ale měla by to být zároveň síť bezbariérové dopravy. A to, že důchodci linkami BKV+ nejezdí, není pravda. Jezdí jimi stejně jako ostatními linkami, možná i trochu více (protože mají větší naději, že přijede něco nízkopodlažního). A pro vozíčkáře je budapešťská MHD takřka nepoužitelná, takže není divu, že jí nevyužívají.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2923
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 12. listopadu 2006 - 18:04:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No já to chápu tak, že chci-li nabídnout nějakou lepší síť spojů, něco jako první třídu, tak to nedělám jako sociální službu, tedy ani nepotřebuji platit dvakrát tak drahé nízkopodlažní vozy, jejichž nízkopodlažnost je v tomto případě zcela zbytečná. Bez ohledu na trendy opsané ze zemí, kde VHD používají už pouze ti, kteří z nejrůznějších důvodů (sociálních, věkových, zdravotních) nemohou jezdit autem.

A jestli se v MHD dá nabídnout nějaký extra komfort? No já bych si klidně i připlatil za to, že nebudu jezdit stejnými spoji, jako někteří jiní lidé...
"Já vítám déšť, haleluja, já vítám déšť,..."
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2924
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 12. listopadu 2006 - 18:06:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ: Jistě, jde (i) o to podojit veřejné rozpočty...
"Já vítám déšť, haleluja, já vítám déšť,..."
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1507
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 12. listopadu 2006 - 19:13:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Ale to BKV+ není žádná první třída. Je to spíše takový pokus vytvořit ve "východní" síti MHD linky se "západním" standardem kvality. Možná proto, aby se dopravní podnik měl čím chlubit ještě dlouho před tím, než se na "západní" úroveň dostane celá MHD. Ale co je hlavní, systém BKV+ není nijak tarifně odlišen od ostatních linek, takže je využíván úplně stejnými skupinami cestujících. Většinou nejde ani o nějaké "nadstandartní" trasy - prostě normální linka MHD pro normální lidi. Má to být jakási "třešnička na dortu", v reálu však bohužel je dost ušmudlaná. A k těm vozům - hi-tech vysokopodlažní městský bus prostě neexistuje. V Budapešti lze potkat zánovní vysokopodlažní MANy Lion's Classic a to je hrůza děs. Jízda v Ikarusu je oproti tomu mnohem pohodlnější.


Jistě, jde (i) o to podojit veřejné rozpočty...

A komu o to nejde, že... Ale v tomto případě si myslím, že nízkopodlažnost není zbytečný luxus. Kdybychom takovéhle věci považovali za zbytečný luxus, tak bychom dnes jezdili v erťácích. To je přeci ideální vozidlo, což? Nízká spotřeba, nenáročný na údržbu a vydrží vše...

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace