K-report
 

Archive through 06.duben 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archive through 06.duben 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 13:47:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slimman: Možná jsi nečetl článek OUTSOURCING dost pozorně nebo sis jej špatně vyložil. Ohledně střídaných přestávek a přejezdů denních na noční linky jen cituje vedoucího JPT Petra Hlocha. Faktem je, že je to z jeho strany informace čistě obecná a neuvádí žádné číselné údaje, abychom si mohli udělat závěry.

Doufám, že si nemyslíš, že uváděné kroky pana Hlocha je možné nazývat TRANSFORMACÍ. Jsou to dílčí kroky k větší plynulosti provozu, a zejména BEZPEČNOSTI tramvajové dopravy, ale abych kvůli tomu musel zaměstnávat poradenskou firmu za milióny, se mi nezdá. Známost možného zavedení těchto kroků je staršího data, než celá firma CS-PROJECT, a.s.. Za TRANSFORMACI podniku to může vydávat jen vyslovený diletant. Naopak, pro řidiče jsou to opatření velice vítaná a posouvají jeho práci opět o stupínek výše, ať již z bezpečnostního nebo zdravotního hlediska. Že by díky nim podnik mohl výrazně finančně v konečné fázi uspořit je velice sporné. Bezpečnost se totiž těžko měří penězi pro konkrétní subjekt, ale z hlediska celospolečenského se rozhodně vyplatí.

Nezaměňujme proto TRANSFORMACI A JEDNOTLIVÉ KONKRÉTNÍ DÍLČÍ KROKY, které nejsou s procesem transformace organicky svázané a mohou klidně fungovat nezávisle na ní. Transformací rozumím komplexní přebudování vztahů a filosofie podniku. Tady se ale zatím vůbec nic nemění. Máme dál 7 (8) nezávisle fungujících a řízených, ale minimálně spolupracujících jednotek (vozoven). Máme dál roztříštěnou a navzájem se dublující administratívu, máme dál, v době elektroniky, tisíce formulářů a nejrůznějších hlášení, které přepisujeme metodou tužka papír, a takto bych mohl pokračovat ještě velice dlouho.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 13:51:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám-li se vrátit k poslednímu parádnímu kroku TRANSFORMÁTORŮ - zbavení se zodpovědnosti za kotelny, pak to v pojetí takto vedené "TRANSFORMACE", v tomto konkrétním případě, ale i v celé řadě případů obdobných (redukce autobusových garáží), mimo jiné např. znamená, že stávající kapacita administratívy u DP Praha, a.s. bude ještě méně využita.

Proto se vás optám, zda je zde ještě někdo, kdo si po dosud realizovaných krocích ještě myslí, byť jen z pohledu laika, že DP Praha, a.s. má opravdu zájem o zásadní přeměnu (transformaci) své velice neefektivní práce?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 623
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 15:29:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebuď netrpělivý, MK. U diskusní konkurence vedu velkou bitvu. Bohužel, ani řidiči nechtějí své myšlení změnit, jak bys to moh chtít po úřednících. Nahlédni do té diskuse a budeš zděšen.
No a radši si změň nick. Právě proto že transformace ještě neproběhla...Nějak moc adresně kritizuješ...
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 17:11:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Ale je naprosto ujeté si myslet, že se sebou lidi nechaj cokoli nového a nezvyklého dělat a měnit na co jsou léta zvyklí (chceš-li TRANSFORMOVAT se), pokud to nebude z jejich vlastní vůle, protože je někdo dokázal přesvědčit, že je to pro ně výhodné. Pochybuji, že je někdo z nás masochista, i když i tací se najdou. TRANSFORMOVAT se mohu direktivně, jak dobře známe z totality, a neméně dobře si pamatujeme, že to většinou k ničemu nevedlo. A nebo mohu zapojit rozum, využít tolik opěvovaný zákon trhu, vysvětlit lidem co získají, motivovat je pro to nové, a lidi budou sami chodit, kdy už ta TRANSFORMACE bude. I když si to leckdo z "pánů" myslí, lidi nejsou hloupí a vycítí účelové machinace.

To jen tak na okraj. Nebavme se o tom, že někdo bude muset odejít, protože v podniku je jen kvůli tabulkovému místu, a nikoli z důvodů přínosné práce pro podnik. Takové lidi o správnosti TRANSFORMACE nikdy nepřesvědčíš, i když v hloubi duše si to třeba uvědomují. Ty by mohl podnik zaměstnávat i nadále snad jen ze sociálních a charitativních důvodů. Bavme se o těch lidech, jejichž styl práce a zaběhnuté stereotypy jsou přítěží. S těma má cenu pracovat a trpělivě jim vysvětlovat, co oni a podnik získají, pokud přejdou na modernější a produktivnější styl práce.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1504
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 27. ledna 2006 - 08:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale je naprosto ujeté si myslet, že se sebou lidi nechaj cokoli nového a nezvyklého dělat a měnit na co jsou léta zvyklí (chceš-li TRANSFORMOVAT se), pokud to nebude z jejich vlastní vůle, protože je někdo dokázal přesvědčit, že je to pro ně výhodné. Pochybuji, že je někdo z nás masochista, i když i tací se najdou. TRANSFORMOVAT se mohu direktivně, jak dobře známe z totality, a neméně dobře si pamatujeme, že to většinou k ničemu nevedlo. A nebo mohu zapojit rozum, využít tolik opěvovaný zákon trhu, vysvětlit lidem co získají, motivovat je pro to nové, a lidi budou sami chodit, kdy už ta TRANSFORMACE bude.

Ano podepisuji se ... .

Akorát je taky potřeba číct, že odbory (o nichž byla řeč) se i k takto prováděné transformaci postaví z 99% pravděpodobností v lepším&optimističtějším případě blbě, v tom horším a pravděpodobnějším "ještě blběji".
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 624
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 27. ledna 2006 - 10:16:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MK: No vzhledem k tomu, že u vás byla KS uzavřena s předstihem a bez problémů na rozdíl od loňských let, kdy to bylo vždy velké drama, tak bych řekl, že se transformace nějak projevuje i v té části hmotné motivace - podnik může něco nabídnout, odbory slezly s požadavky na zem a podobně. Nevím, vidím to jen zvenčí ale prostě signál to je.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 01. února 2006 - 22:16:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdo řídí transformaci?

Ještě do dnešního dne jsem byl přesvědčen, že firma CS-PROJECT s.r.o.. Pokud nás bylo takových naivků víc, tak pokládám za svou povinnost uvést věci na pravou míru. A přitom stačila docela obyčejná maličkost a otevřely se mi oči.

Po ranní směně jsem si na nástěnce ve výpravně přečetl, že můžeme nafasovat nový potah na sedadlo a hrazdu. Vědom si změny, kterou přinesla transformace, a kterou jako zámysl odborníků koncentrovat a tak zefektivnit jednotlivé činnosti u podniku plně chápu a podporuji, vydal jsem se po páté koleji v depu až na konec k otevřenému okénku a požádal o výše uvedené náležitosti. Nebyl jsem za sympatickou skladnicí poprvé, protože od loňského podzimu si tam pravidelně každé čtvrtletí všichni zaměstnanci vozovny vyzvedáváme hygienické potřeby. Jaké však bylo mé překvapení, když po vznesení mého požadavku, ještě než mi paní ve skladu stačila odpovědět, se mi dostalo od vedle stojícího zaměstnance depa poučení, že to už bychom chtěli trochu moc, a musí stačit , když jsou nucení nám u nich vydávat ručník, mýdlo a toaletní papír. Své potřeby na tramvaj prý obdržíme i nadále pěkně po staru. Nezbývalo mi tedy, než se otočit na podpatku a cestou na staré známé místo výdeje přemýšlet, jaký že to má tato polovičatá změna v organizaci výdeje materiálu smysl. Smysluplnosti jsem se ale nedobral.

Kdo a na základě čeho určil, že centrální výdej ano, ale malinkatá část materiálu už né. Došlo by snad již k přetížení tohoto pracoviště? Nemyslím si, spíš to vypadá na něčí libovůli. Přiznám se, že z takto řízené transformace na mne jde hrůza.
dotaz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.169.105
Odesláno Neděle, 12. března 2006 - 16:12:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Může mě někdo říct kolik milionů už se díky "transformaci" podařilo ušetřit ? Nejdou ta čísla náhodou do mínusu, zatím všechny změny který proběhly si vyžádaly nárůst nákladů jednotlivých provozů, tak kde je ta úspora ?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 722
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 16:44:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad dotaz: odpověď: úspora jen ze snížení pracovních míst přinesla 1 600 000 kč. U tramvají se ušetřilo 18, u autobusů 19 prac. míst.
Oddělení řidiče od vozidla při přestávkách ZATÍM přineslo úsporu 14 774,4 vozokm.
Změna systému vypravování nočních vozů přinesla 127 020 vozokm u tramvají a 53 940 u busů
Že to musí psát šotouš, místo aby se tím zaměstnanci chlubili.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 290
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 14. března 2006 - 07:50:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono se asi není čím chlubit. Bordelem se nikdo ještě nikdy nechlubil. V DP-Kontaktu píšou pouze samá pozitiva a sociální jistoty natřené hodně na růžovo. Nikdo se nepochlubí kde mu díky transformaci narostly náklady. Počet zaměstnanců DP osciluje okolo 13000 lidí. 50 prac. míst se nedá považovat za úsporu, ale statistické zakolísání.
Nejsem si jist, zda na úspory vozokm má vliv transformace. Nevím co tomu bránilo před transformací.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 725
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 14. března 2006 - 09:36:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Drak: Co tomu bránilo před transformací? Organizace a zaběhlé zvyky lidí. A pak se jim cokoliv jiného jeví jako bordel. Není to dávno, co mě na specializovaném fóru přesvědčovali, že střídané přestávky na tramvajích jsou nesmysl a mimo vozovnu Strašnice nejdou a že jsem idiot z kanceláře.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 14. března 2006 - 17:37:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Do toho tolik nevidím, proč někdo raději prosazuje popojíždění fronty tramvají na konečné, než si jít na chvíli odpočinout mimo vozidlo. Já to znám z metra kde to je normální co to vyjelo pod zem. Na stránkách Ospea je že to zase chtějí zrušit. Ale toto celé podle mého názoru nemá s transformací nic společného. CS-projekt to DP určitě neporadil. Je možné, že v rámci změn ten, kdo to prosazoval ztratil oponenty, ale to je spekulace. Některé letité vazby byly jak železná košile, ale rozhodně nebyly systémovým přístupem neodstranitelné.
V tom možná bude zakopaný pes, že se nenašel nikdo, kdo by byl takového přístupu schopen a pokud ano, byl převálcován již v počátku aby se zachoval smrádek, ale teplíčko.
Bordelem jsem spíše myslel rozštěpení bývalých divizí. Nechápu v čem je výhodnější, když na poradě poslouchá vedoucí odpovědný za údržbu vozů metra problémy s údržbou autobusů. Celkem ho to nezajímá a pro jeho práci to není přínosem. V původním členění měl ředitel divize v místnosti jak dopraváky, tak dopravní cestu a údržbu vozů. Případný rozpor se dal vyřešit, nyní se to přehazuje jako horký brambor.
Co považuju za klad, je sloučení některých činností - IT, personalistika, ekonomové, právníci atd. Ale těžko říci, proč to nešlo bez CS-projektu, viz výše napsané.
U činností čistě vázaných na příslušný druh dopravy nemyslím, že by jejich rozdělení přineslo nějakou výhodu. Elektrikáři metra se nikdy nebudou starat o měnírny tramvají, údržba tramvají nebude opravovat autobusy atd. Jsou činnosti, kdy třeba sdělováci metra udržují některá sdělovací zařízení mimo metro. Ale to dělali před transformací, takže i to není nic nového. Jen toho přibylo a je to jen důkazem, že to lze dělat bez ohledu na podřízenost.
Pokud jde o sledování nákladů na určité činnosti, to lze v jakékoliv organizační struktuře a outsorcing sa dá taky zavést téměř kamkoliv, o čemž svědčí to, že před Českým teplem topil Unirex.
Pokud se mýlím, tak mi to promiňte, nejsem v tomto oboru vzdělán, jen na to koukám selským rozumem.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Úterý, 14. března 2006 - 20:48:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad outsourcing - o topičích se ví, teď se mluví o vrátných. A co čety na odklízení sněhu ze zastávek? Není to přepych si je držet celý rok? To je přeci ideální zajišťovat dodavatelsky.

Malý dotaz pro informované: prý společnost Student agency kandiduje na nejlepší firmu ve veřejné dopravě. Čím si to zasluhuje?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 729
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 09:24:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Zajímavý, že sloučení personálních činností nabo IT vidíte jako prospěšné, ale sloučení elektrikářů a opravářů nikoliv. Tak to zas já vidím jako prospěšné. Ona to nakonec je stejně jedna elektrika a podobné postupy a materiály.
Ty přestávky jistě nikdo z poradenské firmy podniku neporadil, ale ti kdož na to přišli je mohli po reorganizaci realizovat, protože jim do toho nekafrají ti, kteří do toho kafrat nemají. Tohle je teoretický obecný přepoklad jak to obvykle a dřív nebo později zafunguje všude. DP nebude žádná výjimka.
MK: St.Ag. - kafem, videem a novinama. Doprava činí asi 20% z činnosti firmy a je ztrátová. ČD má zakázáno dotovat osobní dopravu ze zisků nákladní (správně) a St.Ag. to v podstatě dělá (křížové financování). To se to pak dělaj úspěchy.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 572
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 09:46:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kaeme, jenze ten rozdil v "krizovem financovani" zeleznice a soukromych autobusovych firem/cestovnich kancelari je v tom, ze nedotovany soukromnik prevadi cast sveho nedotovaneho zisku na nedotovanou prodelecnou cinnost. Zatimco dotovanou cinnost (osobni zeleznicni doprava, mistni autobusova doprava) nelze podporovat ze zisku z jine cinnosti.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 731
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 11:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

arj: Nicméně ekonomická podstata zůstává stejná, jakkoliv právní stránka je odlišná.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 11:53:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Úbytek zaměstnanců v DP Praha opravdu spíš nasvědčuje statistickému zakolísání, jak píše Drak, než zefektivnění činnosti tohoto přepravce vlivem transformace. DP bude muset velice zrychlit, bude-li se chtít alespoň přiblížit DP Berlína, kde během 10 let poklesl počet zaměstnanců z 23 tis. na 11 tis., přičemž do budoucna se počítá asi s 8 tis.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 12:05:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak teď tomu nerozumím! Jak může někdo vypustit něco o St.Ag. jako nejlepší fi v dopravě, pokud se tato fi dopravou zabývá vlastně jen okrajově. Ale pravda, občas potkávám pompézní zlatavé autobusy s napomádovanými ulíznutými řidiči v nažehlených košilích, a to dělá u poroty (i v krasobruslení) hodně.

Ale zato s Hotlinerem to vypadá docela špatně (pan Vilém Čada z Úřadu bezpečnosti práce) shledal závažné nedostatky...
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 12:14:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak, když už jsem v ráži, tak budu pokračovat. Čert ví, do čeho DP Praha za těch 15 let vlastně investoval (asi hlavně do vlastních peněženek představenstva). Teď to totiž vypadá tak, že ze střídání řidičů na trati na přestávky nic nebude, protože podnik nebyl a není schopen vyčlenit vyhovující prostory. Ty stávající totiž neprošly přes hygienika.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 12:37:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě jeden malý dotaz na Lorda vetinariho, zda bude zítřejší stávka strojvedoucích na železnici legální, když se stávkou souhlasí jen jedna odborová organizace na ČD, a ostatní nikoliv. Vzpomínám si totiž velmi dobře, jak z téhož důvodu, který je teď na železnici, mne přesvědčoval o nelegálnosti, ba přímo zločinnosti stávky tramvajáků.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 736
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 12:47:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MK: Půlhodinová stávka v poledne bude považována jen za větší shluk zpoždění, toho si nikdo nevšimne. :-))))
Hygienici se musej nějak živit, obvykle napodruhý povolej kde co :-)
Na Hotlinera nemusí bejt nikdo z UBZ, na to stačil zdravej rozum a voči. :-(
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 13:02:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: "Když Vy to ale pane doktore všechno zlehčujete".
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 13:29:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Teď mě napadá, hygienici jsou nezávislý orgán nebo spadají pod město, či ministerstvo? Pokud pod město, budeme nuceni podat stížnost do Haagu pro neobjektivnost z důvodu střetu zájmů.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 292
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 18:30:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tady se to teda rozjelo :o)
Hygienici jsou orgány státní správy a spadají do kompentence ministerstva zdravotnictví viz hlava V zák. č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví.

(Příspěvek editován uživatelem drak březen 15, 2006)
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 21:35:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MK: Srovnání v absolutních číslech může být ošidné a v tomto případě toho moc neřekne. Už se tady o tom myslím debatilo. Vypovídající by bylo vztažení na přepravní výkony, profesní strukturu, třeba i stáří vozového parku a technologické zastaralosti vůbec, rozsahem prováděné investiční činnosti atd.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 294
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 21:43:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MK: Napomádovanost nesmí s porotcem krasobruslení a sportovního tance dělat nic. A pokud dělá, je to začátek konce jeho porotcovské kariéry. To jen tak na okraj, vlastní zkušenost z druhého jmenovaného oboru. Tím nevylučuju, že to má vliv na pískání soutěže o nejžlutějšího dopravce.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 22:07:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Do čeho DP za 15 let investoval neví čert, ale to je celkem vidět co se postavilo, nakoupilo, opravilo...
Do střídacích místností se asi neinvestovalo z důvodu že tento systém někdo blokoval. Proč by někdo stavěl střídací místnosti, když se nestřídalo. Co považuju za větší dluh, jsou WC na konečných. Na záchod musí každý.
Aby mohl DP vyčleněnit prostory musí vlastnit vhodné objekty na vhodných místech, pokud si je nechce pronajímat nebo budovat novostavbu, což taky není všude možné. A má takové objekty k dispozici? Pokud vím, kritérií bylo docela dost. A kde nic není, ani smrt nebere. Podzemní části stanic metra nemají denní světlo, když se něco najde nad zemí je to malé nebo daleko od zastávky tramvaje, kolem jiných jezdí málo linek....
Jen pro zajímavost. Terminál na Palmovce se bude bourat kvůli baráku. Nevím jestli střídací místnost bude zachována, mají se postavit buňky k synagoze, ale co se do nich všechno nastěhuje netuším.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 15. března 2006 - 22:47:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Někdy na začátku transformace prohlásil doc. Petr z CS projektu (je to v nějaké transformační příloze DP-kontaktu), že se doprava musí oprostit od balastu, který se na ní historicky nabalil. Tím balastem bylo myšleno co s vlastním procesem přemísťování z bodu a do bodu b nesouvisí, tedy zejména údržba dopravních prostředků a dopravní cesty. Balast jakožto zátěž přeci táhne ke dnu. Nevím, zda doc. Petr změnil názor, ale naštěstí to nedopadlo až tak, jak to původně lajnovali - drát jako drát, vždyť v něm tečou stejný elektrony, kolej jako kolej, je to stejně jenom kus železa, kolo jako kolo, je jedno jestli je na autobuse, tramvaji nebo metru.
Tím chci říci, že je balast, který s vlastním přemístěním z bodu a do bodu b souvisí natolik, že pokud balast nebude bezchybně fungovat, k vlastnímu přemístění nedojde. A tento balast je natolik technologicky vzdálen balastu stejné kategorie, že s ním nemá vůbec nic společného ač je s ním náhle v jednom pytli odtržen od procesu, který svou funkcí podmiňuje.
Jsou činnosti, na kterých je vlastní dopravní proces daleko více závislý, ty by podle mě měli k němu patřit a být v podřízenosti jednoho vedení, než na jiných, ty je efektivnější sloučit. Nehledě na to, že rozsah činností např. těch elektrikářů je natolik veliký, že se musí dále profesně členit a jejich sloučení s někým jiným by nic nepřineslo. To je jako sloučit opraváře autobusů a tramvají. Každý by stejně musel dělat to, na co má kvalifikaci.
Byl jsem přítomen jedné schůzky zástupců dopravní cesty metra a tramvaje, kde se probíraly bod po bodu technologie, jejichž údržba by se dala sloučit. K nevoli transformátorů toho nebylo mnoho.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 10:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K přestávkám:nemyslím si,že bychom jako řidiči je nechtěli vůbec.Horší je to s tím,kam ji jít trávit.Znám obě místa (Palma,IPP),ale obě jsou poněkud stísněná a na Palmovce to občas bývá i na stojáka.Což už pak raději fakt budu sedět v té tramvaji a popojíždět na konečných.IPP je také místnost malá,ale zatím tam střídají pouze l.č.11 a 16,ale bude tam střídat i l.č.4 a 6.Potom už si tam také nebude kde sednout.Chápu,že většina diskutujících by nás nejraději vyhnala ven s proslovem ať držíme hubu a krok,ale dneska máme kapitalismus a to je něco jiného než nevolnictví.Takže přestávky střídáním jsou super věc,ale je třeba si také při nich důstojně oddychnout.
V souvislosti s transformací byl také jeden z hlavních cílů i přesné stanovení kompetencí jednotlivých útvarů a tím i přesné stanovení odpovědnosti jednotlivých vedoucích.A když Renata občas přijde jaké věci řeší na poradě a že se ani neshodnou,kdo to má na starosti-a nejedná se zdaleka jenom o prkotiny,podrobně to raději popisovat nebudu nebo se zase jistí pánové rozdurdí jaké že to mám informace,tak mám pocit,že je cosi špatně.A právě toto dělá mezi lidmi v DPP zlou krev a většina řidičů-tedy dá se říci,že klíčových zaměstnanců,je proti transformaci.V situaci,kdy já zaplatím téměř každý zjištěný přestupek a někteří zase nejsou pokáráni ani za sebevětší chybu nás vcelku oprávněně štve.
Demon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.60.20
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 10:10:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle mě se řeší hlavně věci na nichž se nic moc ušetřit nedá, zajímalo by mě jestli se někdo podívá třeba na zásobování... Nechápu jak je možný kupovat ND ve velkym množství za několikanásobek ceny třeba z OBI ? Tady jsou ty miliardy a ne ve střídání řidičů.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 10:35:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je tedy otázka, zda úzká specializace je přínosem. Zda je to ekonomicky výhodné. (Např. při stavbě nákupního centra jsou se schopny sladit různé stavební fi tak, že do roka startují zákazníci. Žádný problém v tom nikdo nevidí.) Je výhodné pro DP držet celoročně řadu profesí, i když pro ně nemá momentálně žádné využití? Náboženstvím doby je flexibilita. Stále se naříká, že pracovní trh není dostatečně flexibilní. Ano, pro lidi je to nepohodlné a kdykoliv dokáží zdůvodnit, že to nejde. A kupodivu se tomuto trendu ochotně přizpůsobují i firmy (pohříchu ale hlavně ty se státní majoritou).

Pokud se bude stavět nová rozsáhlá tramvajová trať nebo metro, tak DP přesune všechny své kapacity na tyto velké investiční akce? Pokud vím, tak si najme externí firmy. Takže zas tak specifická práce, kterou by neuměl nikdo jiný, to není. Co by jinak asi dělal s tolika lidmi po dokončení prací? A na řádnou běžnou údržbu mu stačí pár lidí. Tak jako např. na údržbu výhybek. Natáhnout koleje, vydláždit a vyasfaltovat nebo natáhnout trolej, není žádná expertní činnost. To dělá dnes spousta firem. (Abych si držel zaměstnance, který se bude třetinu roku kopat do zadku, to už musí být nějaký specialista, aby se mi to vyplatilo.)

Ale docela věřím, že ing. Petr z CS projectu byl jak v Jiříkově vidění. Kdo by nebyl proti takové přesile. Ale není třeba ho litovat. Jde to na jeho hlavu. Měl se lépe připravit.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 10:53:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Akribius: Abychom se nenechali zmanipulovat managementem pro jejich zájmy. Je velice populistické se schovávat za tzv. nespokojené dělníky (řidiče), když pro to, aby byli nespokojení dělali a stále dělají, co mohou.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 23:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MK: jde hlavně o údržbu. Její rozsah je víc než pár lidí. Jasně že DP vlastníma rukama nic nestaví. K tomu potřebuje akorát lidi, kteří investici připraví, zadají a přeberou. Obstarávání, projektování a realizaci už nedělá.
Elektrikářem je jak sdělovák, zabezpečovák, tak obsluha a údržba měníren. Jsou to velmi úzce specializované profese, každý potřebuje i jinou kvalifikaci i když jde v principu o ten tok elektronů. Například i technologie měníren tramvají je dost odlišná od metra. A tam se chyba platí i životem.
Akribius: hádání o kompentenece je síla a každodenní realita. Bohužel to opět vyústí v rozdělování moci tak, jak se to někomu hodí a kdo si to vyřve než aby to bylo systémové.
Když už jsme tu nakousli statistiku, docela by bylo dobré srovnání jak se obměnil management podniku, což se na začátku prohlašovalo že změny budou radikální. Já teda žádné zásadní nepozoruju, jen se ty židle přešoupaly.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 16. března 2006 - 23:46:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já teda žádné zásadní nepozoruju, jen se ty židle přešoupaly

Zajímavé, já (z venku) těch změn vidím docela dost, většina mých známých už podnik opustila.

Jinak ty "změny" by měly být skutečně v oblasti údržby a vozového hospodářství. Ono je sice hezké, že jednou za 50 či 100 let (při záplavách či revoluci) je vyšší potřeba určitých vozidel a je fajn mít ji ve vozovnách, ale mít tam trvale odloženu miliardu, je trochu neúnosné.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 739
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 10:37:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Včera jsem postával dvacet minut na Sadech pětatřicátníků. Přijela tramvaj , řidič vzal tašku, vylezl, vlezl jiný a odjel. Stanicování neprodloužil ani o minutu. Spolu s vylezlým řidičem jsme tam čuměli 15 minut (mezitím projelo několik jedniček a dvojek) pak přijela tramvaj jiné linky, než ze které ten řidič vylezl, řidič vstoupil do tramvaje, vystřídal kolegu a odjel s tramvají. JAK TO, ŽE TO V PLZNI JDE???
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 11:31:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Nemělo by to být, jak si kdo vyřve. Mělo by to být dle představy ředitele (pokud nějakou má). A pokud žádnou nemá, je tam celkem zbytečně.

Káem: Tak teď nechápu, jaký to mělo význam, že tam 15 min. stál. To si jako měl odpočinout? Ale vážně, chtělo by to trochu víc informací k plzeňskému systému střídání. Praha je totiž veliká (jeden řidič bydlí ve Vestci, jiný v Tuchoměřicích, další v Hovorčovicích, Dubči...).
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 11:46:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Když budeme vypichovat jen jednotlivá pracoviště "vhodná" k transformování (aby si zas jiná pracoviště uchovala svá teplá místečka), daleko se nedostaneme. To není transformace, to jsou jen nahodilé škrty. Proti tomu se zásadně stavím a jsem rád, že i odbory
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 741
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 11:55:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MK: Prý tam někde je dispečink, tak se tam snad mohl jít schovat. Ale asi nechtěl. Ale asi třeba se v Plzni s tím míň se*ou. Ono když mají jednokolejný smyčky a na trase dvou linek ještě jednokolejný úsek, a k tomu interval 3 minuty, tak se moc rozmejšlet nemůžou a musej jezdit jak to jde.
Pravda, tramvaje mají trochu ušmudlanější než v Praze, ale...
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 12:21:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Musíme jet do Plzně založit odbory. A navíc ještě poslat příslušnou evropskou komisi.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 17. března 2006 - 13:51:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MK: Většinou je to jak si to někdo vyřve a nedělám si iluze že v těch subprojektech, nebo jak se to jmenovalo, se to dělalo jinak. Tohle dělat chci, tohle dělat nechci. Zdůvodnitelné je vše a pokud ti, kteří nakonec mají praštit do stolu a rozseknout jak to bude o tom neví ani zbla, dopadne to jak to dopadne.
Co se týká údržby vozidel, tak se mi líbí model který zavedl Siemens u M1 a podobné fungující v jiných podnicích. Že se výrobce podílí na údržbě po celou dobu životnosti vozidla považuji za prospěšné pro obě strany. Třeba ten pražský se mi líbí o to víc, že jsou do něj přímo zapojeni zaměstnanci DP. Zřejmě si Siemens uvědomil, že jejich znalost podmínek provozu ve kterých je vozidlo nasazeno, je velmi cenná.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Sobota, 18. března 2006 - 14:07:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Ale o jaké úrovni to pak mluvíme. O firmičce, která se vlastními silami rozhodne transformovat? Nikoliv, o jedné z největších firem v ČR, která si pozvala renomovanou specializovanou poradenskou firmu - CS project - za mnoho miliónů.

A nevím, proč Káem, který mě vehementně přesvědčoval, jací jsou to ODBORNÍCI a této poradenské firmy se zastával, teď najednou mlčí. Káeme!, postav se ke svým tvrzením čelem jako chlap, ať si nemyslíme, že jsi baba .
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 19:38:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sice to s transformací nesouvisí, ale nevím kam to napsat. Přečetl jsem si v DPK článek "Den s dopravním dozorem" a celkem mě zaujaly dvě věci. Kontrola techniky jízdy a technického stavu pohyblivých schodů. Docela by mě zajímalo na kolik jsou tyto kontroly objektivní.
Podle čeho kontrolor hodnotí že řidič jede ještě dobře nebo už špatně? Má zkušenosti s řízením všech vozidel aby mohl techniku jízdy posoudit? Nebo je vybaven akcelerometry aby zjistil přesné hodnoty účinků jízdy na cestující? Nebo stačí když mu spadne čepice? Jak se postupuje, když se zjistí po stažení dat z tachografu, že registrované hodnoty byly v toleranci a kontrolor se mýlil? Jak se dokazují neregistrované hodnoty? Nebo má kontrolor a maminka vždy pravdu? Osobně bych si po několika letech zkušeností učitele autoškoly nikdy netroufl hodnotit něčí techniku jízdy a pokud bych musel, bez naměřených hodnot bych to nevydával jako objektivní názor, který bude podkladem pro trest řidiče. Ono to taky lehce souvisí s tím porotováním tancování nebo krasobruslení – objektivizace subjektivních hodnocení.
Stejné je to s eskalátory. Nedovedu si představit kontrolora, jak ve slušivě střižené uniformě prolejzá umaštěný eskalátor, přeměřuje vůle, dělá revize elektrické části atd., nehledě že by musel být supermanovský brouk pytlík. I když vlastně náboženstvím doby je flexibilita.
Nečekám odpovědi, ale spíš názor zejména řidičů.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 11:48:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Jo tak to je opravdu zapeklitý oříšek. U Jednotky provozu tramvaje se dopravní kontrolou živí dost lidí, dopravní dozor chodí zas z magistrátu, ale s tím se tolik nesetkáváme. Jaká je nutná kvalifikace pro dopravní dozor nevím, ale na dopravní kontrole je i dost bývalých řidičů. Dle zákona absolvuje každý řidič ve tříletých intervalech přezkoušení znalostí z předpisů a každoročně periodickou prohlídku zdravotní způsobilosti. Pokud uspěje, neměl by mu nikdo bránit ve výkonu svého povolání. Kuriózní tedy je, že například po, ze statistického hlediska zcela zákonité nehodě nebo stížnosti, přijde např. na řidiče s desetiletou praxí kontrolor. Co zjišťuje? Jestli nedochází k nějaké regresi osobnosti a řidič se nám pomaličku nezbláznil? Nevím. Pak se taky stává, že podle subjektivního dojmu "takto kvalifikovaných kontrolorů" je řidič posílán k mimořádnému přezkoušení nebo na kontrolu k podnikové psycholožce, což opět nemá oporu v zákoně. Pokud se podnik chce dotyčného řidiče zbavit, bývá činěn i nátlak na podnikové lékaře a psychology. Ti někdy, pod tlakem, ve snaze vyhovět podniku, označí dotyčného řidiče nezpůsobylým k výkonu práce. Odbory samozřejmě takováto "kvalifikovaná" rozhodnutí napadají, a často se je daří skutečně odbornými posudky zvrátit. Stojí to ale hodně času, nervů a peněz, kdy je podnik řidiči zpětně nucen vyplatit mzdu v plné výši třeba i za půl roku.

Že dlouholetá každodenní práce ve stresu v městském provozu nikomu zdraví nepřidá, je nabíledni. "Kovbojský" způsob, jakým se tuto skutečnost snaží podnik řešit ve vztahu ke svým dlouholetým zaměstnancům, je skandální. Hodně to vypovídá o morálních kvalitách vedení podniku. Nedovedu si představit, že v civilizované společnosti je něco takového možné.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 12:56:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Kovbojský" způsob

Je samozrejme otazkou, jaky je nejvhodnejsi zpusob kontroly kvality prace ruznych profesi (mam na mysli zcela obecne, bez specifik dopravy).
Pres presvedceni nekterych ekonomu to neresi ani trh, resp. neprojevi se to na postoji zakazniku ke konkretni firme - napr. je-li v primerene vzdalenosti od bydliste jeden maly obchod s relativne kvalitnimi sluzbami, ale vysokymi cenami a *market, ktery se o zakaznika moc nestara, ale ma daleko lepsi ceny, ten maly asi dlouho neprezije.

V doprave je to asi jeste obtizneji definovatelne, protoze - aspon si nejsem vedom - ze by nekdo zduvodnoval svuj prechod z MHD do auta kvuli nespravnemu stylu jizdy ridicu metra/tram/bus. Na druhou stranu, i ridicsky neprofesional (= cestujici) rozezna jizdu plynulou od stylu "brzda-plyn" a minimalne si neco nepekneho o ridici te druhe skupiny pomysli.

Takze abych konkretne navazal treba na Draka - cestuji pomerne hodne a obcas (kdyz nemam v kufru nic rozbitneho) si delam takove "soukrome ohodnoceni" kvality ridicu mistni MHD tim, ze kufr postavim ve smeru jeho potencialniho padu. Vysledkem je, ze "jednickou" jsou ridici autobusu ve Skandinavii, kufr se moc nehyba a k jeho upadnuti dochazi vyjimecne. Prazske metro neni nic moc, kufr se docela dobre kymaci, i kdyz u "novych" vlaku je to lepsi nez u klasickych nereko-E souprav. No, a pro posouzeni ridicu povrchove MHD staci linky 22 a 135 z Miraku do Vrsovic (kopec Francouzskou dolu s nekolika potencialnimi duvody k brzdeni a nasledne prava-leva Moskevskou (tram) resp. Estonskou/Kodanskou (bus)).
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 13:47:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Extrémní styl jízdy je už dokazatelný na tachografu, spíš mě právě zajímá jak se posuzuje ta hranice.
Ve Stockholmu jsem se v metru musel držet, což v Praze nemusím. Tam jezdí strojvedoucí na zásah zabezpečovače (stupně rychlosti 80-50-15), který brzdí docela ostře provozní brzdou na cílovou rychlost, kromě modré trasy, tam mají ATO. V Oslu jezdí celkem slušně.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 612
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 14:08:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jak se posuzuje ta hranice

Staci poridit si tchyni, jeste lepe s urcitymi ridicskymi zkusenostmi
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 764
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 14:10:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Asi zde bude částečně platit, že kdo umí umí, kdo neumí učí, kdo neumí učit organizuje a kdo neumí organizovat kontroluje. Ale zase ne úplně. Rozumný kontrolor jistě kontrolovanému dá i nějaké rady.
Netušil jsem, že by nějaké předpisy určovaly maximální možné zrychlení? :-O Co je extrémní styl jízdy? To je nějaká blbost, ne? Pokud je dovoleno jet 50, je dovoleno jet 50.
Tipnul bych si, že kontrolorovi stačí "ke spokojenosti" daleko běžnější věci: otevřené dveře kabiny, rádio za jízdy, bavení se s cestujícími, dodržování rychlosti kdekoliv, nechuť otevírat přední dveře (u busů), způsob prodeje jízdenek (u busů), pozdní hlášení stanic. Chytřejší kontrolor se jistě zaměří na předvídavost řidiče: Jak často kupříkladu zvoní. Ještě chytřejší kontrolor na komunikaci řidiče s cestujícími...
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 21:16:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

I když řidič bude stoprocentně dodržovat předpisy, bude záležet jen na jeho subjektivním vnímání potenciálního ryzika, jak pojede. Je to zbytečné vykládat někomu, kdo nikdy neřídil dlouhodobě tramvaj nebo ji řídí jen občas. Strojvedoucí železnice nebo metra se stará jen o dodržování předpisů a ostatní ho nemusí zajímat. Zkuste ale jezdit osm hodin po Praze v nejistotě a s vědomím, že každou chvíli někdo poruší předpisy, ať už úmyslně nebo z nepozornosti, a pokud vy toto cizí selhání nenapravíte, budete se z toho ještě muset zpovídat (to jen pro ty, kterým neschází empatie, všechno na světě už neviděli a všechno na světě už neznají ). Samozřejmě, že i každý řidič má ve výkonu své práce výkyvy, ať už během jedné směny, nebo v periodách daných bioritmy. Svou roli hraje i nastřádaná únava, přirozené kolísání pozornosti apod. To zná každá profese. Mě by spíš ale zajímalo, jak se práce kontrolorů projevuje na snižování nehodovosti, a zda platí, čím víc kontrol, tím míň nehod. Existují nějaké odborné studie a mezinárodní srovnání vlivu kvality pracovního zázemí a pracovního prostředí na nehodovost. U nás je snaha nekvalitní pracovní zázemí, nedostatečné zabezpečení tramvajových tratí a technické vybavení tramvají nahrazovat kontrolami. Všechny zmíněné nedostatky, které nemůže řidič ovlivnit, kladou obrovské psychické nároky na řidiče tramvají, což podnik z pochopitelných důvodů nechce přiznat. Aby vznikl dojem aktivního přístupu, zastírá skutečný stav věcí institucí Dopravní kontroly.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 23:27:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Extrémní - to jsem asi blbě pojmenoval, nenapadl mě lepší název. V článku je psáno že posuzují techniku jízdy. To ostatní je kontrola dodržováni předpisů. To už lze posoudit
objektivně, dveře jsou otevřené ano-ne, rádio zapnuté ano-ne, rychlost <=50 ano-ne....
Právě že určitě předpisy neurčují povolené zrychlení. Jak by ho řidič taky poznal když na něj nemá budík, jeho hodnota se dá těžko odhadnout. Pro někoho může být v pohodě to, při čem jiný padá. Nebo je daná technika jízdy, která se vtlouká v autoškole DP a kontrolor hodnotí přiblížení k ideálu?
No nic, to bylo jen na okraj, spíš že mě to zaujalo při čtení chvalozpěvu jak jsme všichni úžasní, že kontrola neodhalila žádné nedostatky. Já se dostal jen do té fáze učení, po dalších fázím netoužím. I když je fakt, že jsem si na sedadle učitele uvědomil věcí. Asi nejlepší v posuzování by byla opravdu ta tchýně
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 16:16:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak: Správný rally jezdec prý jezdí zadkem.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 16:27:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: V zákoně je ale jakási obecná pojistka, kde se hovoří o přizpůsobení jízdy okolnostem..., tam je možné schovat skoro všechno.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 16:45:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak kontrolor by měla být zkušená osoba, požívající všeobecné vážnosti, důvěry a přirozené autority. A přirovnám-li jízdu tramvají k Drakově koníčku, tak jízda by měla být zvládnutá čistě technicky a pod určitou úroveň by neměla jít, zrovna tak by měla mít i určité estetické parametry. Proč jízda jednoho krasobruslaře, ač je technicky dokonalá, nenadchne, a jiného, s drobnými chybičkami, uchvátí (parafrázuji Káema: kdo umí umí, kdo neumí čumí)? Kontrolor by měl být tedy člověk kultivovaný, s vyvinutým citem pro danou profesi.
A že bych neměl víc příspěvků než Káem!
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 16:58:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: "Kovbojský". No co si pod tím já představuji? Je to jednoduché - přístup podniku k řidičům. Ten k nim přistupuje jako k potencionálním zločincům. Ale pokud někdo četl, co jsem sem napsal, tak se není co divit, že řidiči při souhře určitých okolností ujedou nervy. Nepředstavuji si ale, že takový člověk, pokud řadu let je v normě, bude hned tahán po lékařích a psycholozích. Je to nedůstojné a urážející pro obě strany. Co takhle nabidnout zdravotní dovolenou, lázně, apod. Žijeme snad v civilizované zemi nebo alespoň chceme žít.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 31. března 2006 - 22:55:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taková transformační perlička:
Haly depa, jakožto všechny povrchové objekty, převzala do údržby Správa nemovitého majetku. Tento útvar se nejprve hlásil s urputnou horlivostí naprosto ke všemu, neustále dělali nějaké soupisy, prolejzali baráky od sklepa po půdu a zase zpět. Proč ne, staří noví lidé, třeba to bude fungovat jak má a bude pořádek. Nyní se zjišťuje, že tento moderní facility management převzal jen to, co se mu líbí, nebo na čem se může ukázat jak to umí. Na hale depa převzal čelní stěnu, ovšem bez vjezdových vrat. K těm se nehlásí. Důvod, prý si nemůžou vzít na odpovědnost situaci, kdyby se vrata neotevřela a díky tomu by nedej bože nevyjel vlak. Domovník tedy udržuje dům bez vstupních dveří, co kdyby díky nim přišel nájemník pozdě do práce.
Asi by si na to měly sednout konzultační firmy a subprojekty a situaci vyřešit, než se vrata bez údržby opravdu rozsypou.
A aby toho nebylo málo, tak se do haly depa vestavěla stanice a to se už vůbec neví kdo co bude přejímat.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Sobota, 01. dubna 2006 - 12:44:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mně je to jasné. S vraty se dá kupodivu někdy i hýbat, dají se i odmontovat, tak to není nemovitost.(nehnutelnost')
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 778
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 05. dubna 2006 - 12:21:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Odjinud, ale předpokládám, že to u DP bude nakonec podobné.
ČTK:
Elektrárenská skupina ČEZ v loňském roce díky majetkové a personální restrukturalizaci vykázala hrubou úsporu nákladů kolem jedné miliardy korun, což je více, než vedení ČEZ ve svých plánech předpokládalo. Uvedla to dnes firma na tiskové konferenci. Část loňských úspor ale pohltily transformační náklady, které obnášely zhruba 300 milionů korun. Pomocí transformace, která byla zahájena v roce 2004, chce skupina ČEZ do roku 2008 v nákladech ušetřit celkově více než pět miliard korun v porovnání se stavem v roce 2003.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 05. dubna 2006 - 12:55:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Od DP jsme se konkrétní čísla úspor, která úpřinese transformace, nikdy nedozvěděli.

(Bursík má v programu zestátnění ČEZu. V tom mu fandím. Proč má být monopolní firma soukromá? Kvůli pohádkovým nadstandardům pro pár lidí?)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 779
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 05. dubna 2006 - 15:07:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ptali jste se?
Chichichi, ale ona ČEZ státní je. Většinový balík akcií pokud vím stát stále vlastní. Tak jako DP je komunální jen proto, že město akcie nikomu ještě nestihlo prodat (protože o ně nikdo nemá zájem)
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 05. dubna 2006 - 20:54:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Samozřejmě ptali. A divím se, že konkrétní číselné údaje fi CS project před vstupem do transformace veřejně nepublikovala. A nebo koupila zajíce v pytli, aniž by věděla předem do čeho jde a co chce dosáhnout... Ono to tak totiž, s prominutím, vypadá. Celou záležitost by měl prošetřit soud, zda nejde o korupci. Co jiného totiž je vyinkasování peněz, aniž jsem povinen předložit, co za to odvedu.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 12:59:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co jiného totiž je vyinkasování peněz, aniž jsem povinen předložit, co za to odvedu.
To je jen kamarádská výpomoc,která se v ČR běžně děje ve všech odvětvích,kde nespravuješ vlastní,ale cizí finance

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace