K-report
 

Archiv do 25.května 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Staré archivy » Archiv do 25.května 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 06:41:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 Arj - imho je problém v neukázněnosti chodců, stačí se na jakékoliv zastávce rozhlédnout a uvidíš lidi přecházet všude možně (za tramvají, přes zábradlí, samozřejmě vše na červenou atd. atd.) - možná by pomohl 3m vysoký ostnatý drát mezi kolejema v zastávkách
z toho je pak hodně povalení, řidič chodce vidí až na poslední chvíli a už to neubrzdí
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 700
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 12:21:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Radek31: "imho je problém v neukázněnosti ..."

Tramvajáci (tím mám na mysli všechny, počínaje ještě nedávnou funkcí ředitele DP-ED a konče řidiči) obvykle argumentují tím, že "tramvaj se nedá tak rychle zbrzdit jako silniční vozidlo, protože je větší, těžší a brzdění železa po železe má jiné vlastnosti než gumy po asfaltu ři kameni".
Může si stejný "argument" dovolit řidič kamionu, který právě smetl několik aut - i jeho vozidlo je větší, těžší?

řidič chodce vidí až na poslední chvíli a už to neubrzdí

Mám pocit, že všechna pravidla silničního provozu v ČS/CZ/SK i po Evropě říkají něco o tom, že řidič je povinen přizpůsobit rychlost a způsob jízdy všemu možnému, mimo jiné i stavu komunikace a vozidla(čili tomu, že tramvaj má delší brzdnou dráhu než GK) a viditelnosti resp. rozhledovým podmínkám (když někam nevidím, tak holt musím jet takovou rychlostí, abych stačil zastavit nebo aspoň omezil následky případné nehody).

Schválně, až někdy vyjedete do tramvajového města v některé zemi, kde je nehodovost výrazně nižší než v CZ/SK, podívejte se na způsob jízdy tamních řidičů tramvají v blízkosti křižovatek, přechodů a zastávek.
Prouza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 183
Registrován: 4-2004
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 12:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No třeba v Drážďanech jezdí tramvajáci v okolí přechodů a křížení se silnicemi svižněji než v Praze. Gumokolisti si dávají sakra pozor jestli nejsou v jízdním profilu tramvaje. Jen nevím jaká je v Drážďanech nehodovost.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 909
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 13:04:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

arj: Nemá v Německu tramvaj nějak víc přednost než u nás? To by vysvětlovalo, že se jí IGK radši kliděj z cesty....
Ta citace toho o přizpůsobení rychlosti jízdy je sice pravda, ale aplikuje se tam, kde to není upraveno jinak. Čili ty nemusíš předpokládat, že ti někdo nedá přednost (chodec) a přizpůsobovat tomu rychlost.
Ani to srovnání s kamiónem a tramvají není fér - jde principiálně o různé brzdění (kamion má stejné výchozí podmínky jako IGK, ale ne jako tramvaj).
Bart: Ani s tím hodnocením řidičů bych nesouhlasil. Ono to možná vypadá, že zahraniční jezděj divoce či dokonce divočejc než naši, ale oni to uměj a maji praxi. U nás bohužel je dost idiotů co vyjíždějí stále jen na víkend anebo co maj auto silnější než jsou jejich schopnosti a myslej si že to auto to za ně dorovná, tu jejich řidičskou neschopnost. Nemyslím že příčinou nehod u nás je rychlá jízda ale spíš neuměteltství větší části našich gumokolních řidičů.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 13:06:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

v Drážďanech jezdí tramvajáci ... nevím jaká je v Drážďanech nehodovost

Ani já nevím, jaká je nehodovost v Drážďanech; ale celé Německo (ani Rakousko) nejsou zrovna ty země, které mají výrazně nižší nehodovost. Měl jsem na mysli hlavně Skandinávii (nehodovost řádově poloviční proti CZ), kde jsem zažil "zvonící tramvaj" na chodce 2x - jednou na přechodu ... a ten chodec si ji po zazvonění docela slušně vychutnal; jednou v zastávce, kde chodec skutečně vystoupil zpoza protisměrné tramvaje, čili asi "chyba" chodce ... přesto bez vlivu na chodce, ba i bez vlivu na cestující v tramvaji, kteří se nemuseli držet zuby nehty, aby neupadli.

Ale ještě zpět k tomu Německu - třeba vím zcela přesně, že na pěší zóně na Alexanderplatzu v Berlíně se tramvaje pohybují v = 10 km/h a zazvonit si nedovolí.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 910
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 13:11:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě arj: I těch 8 usmrcených je trošku nefér. Pravda , busy neměly jedinýho a to bych řekl že je na medaili (na druhou stranu měly 2x alkohol), ale z těch 8 jsou dva na Karláku, což je nehoda, která se neděje denně a dva jsou po přelejzání MEZI vozy, což je věc, za kterou je smrt trestem přiměřeným. Takže zbejvaj 4. A to budou chodci. A jeden je z toho vlastně typický případ zanebání péče o nezletilou a nepoučení o přecházení na přechodu. I když na druhou stranu měly tramvaje taky dost štěstí - protože železárna na cestě k UDDP kdyby se nestala v noci, nebo někde kde není 55 úplně prázdná by byla asi taky vydatná....
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 13:13:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak znova arj: Těch 10km/h je zřetelnou příčinou poměru výkonů IAD a VHD v Německu, kdyby to někomu nebylo jasné. Tudy cesta nepovede.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 702
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 13:17:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: "Nemá v Německu tramvaj nějak víc přednost než u nás?"

Asi má, stejně jako v Belgii. Přesto ovšem belgické tramvaje mají daleko méně nehod než české (přičemž tramvajový provoz v BRU je +- srovnatelný s Prahou).

srovnání s kamiónem a tramvají není fér

Já mám pocit, že je - protože tramvaj se pohybuje v zásadě po stejné komunikaci, jako GK. A jsem já, jako (řekněme ne úplně dokonale vidící) chodec, povinen na dálku rozeznat, že to vozidlo v dáli je tramvaj (které tam nesmím vstoupit) nebo bus či NGK (kteří jsou povinni mi umožnit přejít)?

Protože "drobná maličkost" - těch loňských 8 mrtvých byli všechno chodci, žádný smrťák nebyl TRAM x GK. Takže buď je "tramvaj pro lidi" nebo je to "dobrý sluha, ale zlý pán".
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 703
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 13:22:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dva jsou po přelejzání MEZI vozy

Špatně se DP učil v SSSR, a to i v dobách, kdy to byl náš vzor největší. Tam měli "ohrádku" mezi spřaženými vozy už dávno (možná důsledek většího počtu opilců - tu ohrádku měli ještě v před-perestrojkových a tudíž před-suchozákonných dobách). Ovšem ačkoliv se Poláci snažili i v těch dávných dobách učit víc od Západu než od Vzoru, tu ohrádku tam měli a mají taky (suchý zákon snad neměli nikdy).
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 13:22:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 Arj - co to píšeš za blbosti? to mám pokaždé, když jede v protisměru jiná tramvaj zpomalit na 5 km/h, kdyby za ní náhodou někdo vyběhnul? podél 65m nástupního ostrůvku jezdit 5 km/h? se zrychlovačem se tak jet ani nedá, to bys ho odrovnal a i s novou tramvají to nemá žádný smysl - neustálé zpomalování a rozjíždění by neprošlo ani u technika jízdy ani u cestujících
a to ani nezačínám o jízdních dobách, které se nestíhají ani teď

není možné, aby veškerou odpovědnost nesl řidič tramvaje - pokud se chodec bude chovat stejně zodpovědně jako řidič, tak k povalení dojít vůbec nemůže! veškeré MU, kdy se střetne tramvaj s chodcem jsou zaviněné nepozorností nebo nerespektování zákona ze strany chodce (teda alespoň za posledních x let nevím o žádném povalení, kdy by za to mohl řidič tramvaje)

každý řidič tramvaje se samozřejmě snaží nehodám předcházet, ale není možné uhlídat vše - každý den zažije řidič několik opravdu ošemetných situací, kdy zabrání nehodě jen díky předvídání blbosti a/nebo nepozornosti ostatních a jen cca 1 za rok dojde k nehodě - imho to není vysoké číslo, vzhledem k tomu, že se počítají i ťuknutí, většina je nezaviněná (asi 85%) a i ty zaviněné jsou hlavně neodhadnutí profilu

je třeba si uvědomit, že tramvaj je v podstatě vlak se všema výhodama a nevýhodama a dokud to veřejnost nepochopí, tak se budou tyhle nehody stávat - vlak také nejezdí přes každý přejezd 10 km/h i když by to zabránilo většině nehod, prostě se počítá s tím, že když je někdo tak blbej, že před něj vjede, tak má holt smůlu

ad zvonění - jistě, stane se, že řidič tramvaje naštvaně zazvoní, i když už to nemá smysl, protože mu tam vjelo naschvál už 5. auto a už toho má tak akorát, ale to není hlavní důvod
v naprosté většině případů řidič zazvoní, aby varoval ostatní! řidič ví, že jede, ale ti okolo to často nevnímají a doslova lezou pod tramvaj
radši 100x zazvoním, když míjím jinou tramvaj, než abych to jednou neudělal a někdo mi tam vběhnul!
až se budou chodci chovat slušně jako v cizině, tak nebudu muset na zvonek šáhnout, ale zajděte se podívat na 10 minut na I.P.Pavlova a během té chvilky uvidíte, že se tam chodci chovají jak dementi a bez zvonku by tam bylo povalení skoro pořád - ani bych nespočítal, kolikrát mi tam někdo vstoupil před rozjíždějící se tramvaj, i když cinknu před každým uvedením tramvaje do pohybu
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 13:32:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 Arj - ad rozpoznání tramvaje od kamionu
1) tramvaj jede po kolejích, ty jsou vidět?
2) řidič tramvaje zazvoní, když mu někdo nedává přednost

ad "Přesto ovšem belgické tramvaje mají daleko méně nehod než české (přičemž tramvajový provoz v BRU je +- srovnatelný s Prahou). "

co provoz IAD na kolejích? co ukázněnost chodců? co poměr tratí oddělených od ostatního provozu?

se statistikou se dá kouzlit

ad přelézání mezi vozama - to je na Darwinovu cenu

Ve Spojených státech je každoročně udělována Darwinova cena. Její nositelé se
významně zasloužili o zušlechtění lidského genofondu - tím, že se z něj odstranili.
Všechna ocenění jsou udělována in memoriam.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 912
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 13:36:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

arj: Inu ano, máš to v zákoně, předpokládá se, že chodec je schopen rozpoznat komu dává a před kým má přednost. I chodec je účastníkem silničního provozu a platí pro něj v přiměřené míře ustanovení zákona.
Z těch 8 nebylo 5 normální chodci, popsal jsem ti to!!!
Ta ohrádka je jaksi předstupeň k oplocení komunikací, měst, země, kontinentu. Myslel jsem, že v Bruselu ohrádky spíš odstraňujete. Sorry, ale já jsem šotouš, ale vlézt mezi vagóny mě nikdy nenapadlo.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 913
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 13:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

R31: Už jsem slyšel i kamion zvonit. Autobus NAD jede taky po kolejích. Tak takhle bych tedy nedoporučoval pěšákům se orientovat... :-))))
(Btw: fšimsis jak vás tu bránim?:-)))))
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 13:44:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

autobus NAD jede po kolejích imho docela výjmečně a hlavně se časem zcela odbourají přechody pro chodce na kolejích (teda přecházet se bude dál, ale značení půjde pryč), takže by chodec musel dát přednost i tomu autobusu - imho pokud jde chodec na koleje, tak holt musí dát přednost všemu

2 KM fšim, ale zdálo se mi, že především hájíš stranu zdravého rozumu :-)
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 13:48:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pokud jede něco tak velkého jako tramvaj/kamion nebo rychlého jako magor za volantem IAD, tak dávám přednost tak jako tak
přednost chodce na přechodu je v pořádku, ale když si jí člověk vynucuje, tak z toho většinou nic dobrého není (a to říkám z pohledu chodce, který každý den minutu čeká před vozovnou Motol na přechodu pro chodce na mezeru mezi autama jedoucíma 100 km/h na padesátce - lepší počkat, než se nechat přejet - je zajímavé, že jak je někde dlouhá rovinka, tak pro IAD prostě přechod a omezení rychlosti neplatí)
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 704
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 15:08:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jak je někde dlouhá rovinka, tak pro IAD prostě přechod a omezení rychlosti neplatí

Další věc, která by se dala "ze západu" převzít - na dlouhé rovince s omezenou rychlosti a přechodem (nejlépe semaforovým) se umísťují foťáky, jeden na rychlost, jeden na projíždění červené. Jenže to stojí peníze (příjmy z dopravních pokut nemají žádnou vazbu na dopravně-inženýrské výdaje), otázka bonznutí řidiče není úplně jasně vyřešena (ale to není skoro nikde) a oznámení o přestupku rozesílá buď úředník (uplatitelný) nebo počítač (neuplatitelný, jenže pak může pokutovat i starostu, jeho kamarády, ba i poslance).

Ale jinak třeba ten motolský příklad je něco, kde bych klidně aplikaci přednosti tramvaje (a la D nebo B) podporoval.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1976
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 15:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: A jsem já, jako (řekněme ne úplně dokonale vidící) chodec, povinen na dálku rozeznat, že to vozidlo v dáli je tramvaj...?

Sorry, ale pokud nerozeznáš tramvaj od kamionu, tak se smíš v silničním provozu pohybovat jen v doprovodu způsobilé a náležitě poučené osoby. :-) To je problém mimo jiné dětí a gerontů. Nejen řidiči mají povinnosti, mají je i chodci. Já třeba chodce na přechodech pouštím dost poctivě. Ale pokud mi pod auto leze 10-20 m před/za přechodem, tak nebrzdím, ale troubím.

A co se týká vynucení přednosti na přechodu, tak to jsem okoukal od terstských důchodců. Ti předpaží hůlku a neohroženě vyrazí mezi jedoucí auta. Italové vždy a zcela samozřejmě takovou osobu na přechodu pustí. Já to zkouším u vozovny Střešovice, ale raději opatrně, tam jde fakt o život. Základ je, že chodec musí zřetelně vyjádřit úmysl přejít a posléze skutečně vykročit. Časem se snad naučí řidiči i chodci předvídat své chování.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 17:33:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Už to bude skoro 30 let; byli jsme v menším městečku na severu NSR. Dodnes si vzpomínám, jakou jsme měli legraci ze zastavujících řidičů, když jsme se přiblížili k přechodu.

Že kamery fungují i v Praze, a že na té fotografii jste jako na talíři, vím i ze své zkušenosti . Technika je v tomto případě dokonalá (uvedena je i rychlost vozidla a uplynulý čas od změny barvy na semaforu). Co vím, tak ve Vídni je řidič v pravidelných úsecích informován o měření rychlosti vozidel. Na Jižní spojce jsou také upozorňující tabule, ale mastí se to vesele dál (ve Vídni si to ale nikdo nedovolil).

Na sídlištích a v obcích se používají zpomalovací prahy. V Mlékojedech u Litoměřic je jich asi 10 (víckrát jsem tam už raději nejel). Ví někdo, do jaké rychlosti se dají použít, a zda by mohly v nočním provozu nahradit semafory na dlouhých, rovných úsecích (např. Evropská). To je jen takový šotoušovský nápad, ale osobně si myslím, že k umravnění a výchově řidičů jsou nejschůdnější promyšleně instalované kamery.

Arj: Na sídlišti mi os. aut. srazil dceru. Řidič nepřekročil povolenou čtyřicítku a pro vyšetřujícího policistu to bylo vyřízené.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 17:53:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Pokud srovnávám Skandinávii a Prahu, tak bych si nejdříve chtěl ujasnit, zda zde existuje validita. Z vlastní zkušenosti vím, že v Praze lidé ve velkém měřítku používají tramvaje k cestě do práce. Chtějí proto, aby tato cesta byla časově co nejkratší, pokud možno srovnatelná s rychlostí IAD. V tomto ohledu jsou ale na tramvaje v Praze (a jejich řidiče) kladeny požadavky, které, vzhledem k charakteru pražského tramvajového provozu, mohou splnit jen s velkými obtížemi a takřka na hranici únosného rizika. Východiska z této, zatím neřešitelné, situace jsou dvě:

- co nejvíce oddělit a preferovat tramvaj od IAD,

- výrazně snížit rychlost jízdy tramvají Prahou.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 914
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 20:38:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No ty zpomalovací prahy... Já nevim, ona po té Evropské jezdí i MHD, že jo. A zkuste si to, jet 119 od Letiště a třeba 10x nadskočit. To se ty semafory jevěj jako nejlevnější varianta, protože je daleko víc míst, kde by ty radary byly potřeba naléhavějc.
MK nám tu ale předvádí podobně jako R31 úzký tramvajácký pohled. Samozřejmě že je řešení - důsledně podporovat tramvaj tam , kde je oddělena od IAD (samostatný pás) a tam kde není jí šoupnout pod zem. Metro se tomu říká a v Praze máme tři velmi kapacitní a velmi dobře fungující linky. MK se musí zbavit pocitu, že musí lidi převézt co nejrychleji tramvají z Hostivaře na Bílou horu. Kdepak. Musí je dovézt na Strašnickou a odvézt z Hradčanské. Pak se mu situace v preferenci MHD nebude jevit tak černě.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 21:01:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Souhlas, asi už jde u mě o začínající nemoc z povolání. Dokonce se člověk (nebo alespoň já) nechá zblbnout reklamou na taková ta módní slova: efektivita, prosperita, racionalizace, transformace. A proto je dobré, že jsou takovéto diskuse a je takovýto Káem s kritickým rozumem...; né, není to vtip nebo ironie, myslím to docela vážně.

Musím si několikrát denně opakovat, co mně je vlastně do toho, jestli se prokličkuju z jednoho konce Prahy na druhý 3x nebo 4x za osmihodinovou směnu. Mám to přeci za jedny peníze. Někdy chceme sami být papežštější než papež. A když si k tomu uvědomíte některé souvislosti..., třeba metro má absolutní preference, přitom má dražší vozokilometr a úroveň platů je tam i tak vyšší. Všechno je někde jinde. Ještě jednou díky

.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 1-2004
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 21:15:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Ale metro není a nebude všude, takže mezi trasy , kde se žádá rychlá doprava, doplňte "obvod čtverce" (zjednodušeně) Palmovka - Strašnická - Anděl - Hradčanská. Samozřejmě bych neměl nic proti tomu šoupnout tramvaje v problémových místech těchto tras pod zem, případně se zamyslet nad dalšími tangentami .
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 21:24:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

KM ty tu propaguješ jak mám úzký "tramvajácký pohled", ale já jsem i řidič auta a napříkad vypínání semaforů v noci bych rád i z tohoto pohledu

a argument, že každý bude jezdit 200 km/h je imho mimo - ten, kdo takto jezdí v Praze by si asi nic nedělal ani z červené a na takové tu je PČR s radarama a kamerama a bodový systém

nemám nic proti tramvaji jako napaječi metra, ale když se podíváš na úseky, kde je tramvaj nejplnější, je to skoro vždy v centru, takže bych se nesnažil její úlohu v této oblasti snižovat - a v centru je sakra rozdíl, jestli se jede např. úsek Karlovo nám. - I.P.Pavlova 3 minuty nebo 10 minut (obojí je běžné a záleží pouze na chování řidičů IAD), navíc tramvaj je v tom úseku často totálně plná a to není pro cestující zrovna příjemné čekání - a přitom by stačil vždy jeden policista u magistrály, který bude na místě dohlížet aby řidič IAD nevjížděl na šrafovaný pás

jako řidiče mě zajímá, jestli jedu přesně nebo o 15 pozdě, protože nechci aby cestující přišel třeba o přestup na autobus 3?? (s intervalem jako sobí spřežení na Čukotce) - zažil jsem to třeba na Sídl. Řepy, kam jsem kvůli antipreferenci a IAD přijel o hodně pozdě s linkou 7 a jim právě ujel autobus (to samé se děje každý den na x přestupech po celé Praze a přitom by na zásadní zlepšení stačilo upravit jen docela málo SSZ a IAD by se to nijak zásadně nedotklo)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 915
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 22:12:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

R31: No tady jseš za řidiče tramvaje :-) Za gumokolistu jsou tu Q a McB :-))) Já se zase snažím vžít do role řidiče tramvaje :-)
Úsek IPP-Karl.n. je řešitelný jedině odkloněním D z Míráku na karlák a tam ukončit.
Vratislav: neviděl bych to tak dogmaticky. Palmovka-Strašnická z větší části je po vlastním tělese, Anděl-Hradčanská bych viděl jinak než přes Malou stranu (buď B-A, nebo přes Strahov nebo přes Motol), tu stranu čtverce Hradč-Palma bych řešil zapojením železnice a pravda zbývá ta strana obsluhovaná 7. Vršovice a Nusle jsou dopravně zanedbané....
MK: Metro má dražší vozokilometr, ale řekl bych že osobokilometr asi ne a časokilometr bude taky příznivější...
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1979
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 22. května 2006 - 22:58:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Anděl-Hradčanská bych viděl jinak než přes Malou stranu (buď B-A, nebo přes Strahov nebo přes Motol)

Co brání zavedení expresní autobusové linky ze Smíchova do Dejvic skrz tunel? On je v Praze nějaký odpor proti autobusům MHD v tunelu? Podobné námitky se totiž objevily i k potenciální lince Ruzyně - Kobylisy přes suchdolské tunely a dvoupatrový most přes Vltavu (jestli kdy bude).
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 6160
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 00:58:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No tady jseš za řidiče tramvaje :-) Za gumokolistu jsou tu Q a McB :-))) Já se zase snažím vžít do role řidiče tramvaje :-)

Ale Kme - několikrát jsem tě tu teď podpořil, a teď zas tohle...

Někdy mám dojem, že jsem tu docela silný (bývalý) řidič . Třeba tohle:

ale já jsem i řidič auta a napříkad vypínání semaforů v noci bych rád i z tohoto pohledu

O tom vůbec nepochybuji. Ale já jsem přesvědčen, že "noční světla" jsou velmi účinný prostředek regulace dopravy. Navíc si myslím, že se stále více roztírá klasické časové rozložení dne "noc - ranní špička - sedlo - odpolední špička - polonoc - noc", a že život velkoměsta se rozmělňuje do mnohem větší časové plochy. Proto si vůbec nemyslím, že lze dělit provozní období na 6:00 - 21:00 a 21:01 - 5:59. A jako někdejší tramvaják opravdu nevidím v zapnutých nočních světlech problém.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 916
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 10:14:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McB: Ale no tak... Ty víš že gumokolista není nic špatného :-) S tvým pojetím nočních semaforů souhlasím.
Prostě tu píšeme o tom, že nějaká výhoda pro tramvaje může způsobit nevýhody někde, kde to tramvaják nevidí (a to platí i pro IGK, autobusáky, lanovkáře a kdekoho)
Mv: No teď už by to mohlo být lepší, tunel se po otevření Mrázovky neucpává - předtím to nešlo, protože od 9 do 18 to bylo parkoviště.
Honzaz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 16:44:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tunel se možná neucpává, za to se ucpává Hradčanská - Voz. Střešovice - tunel, a to dokonale. Protože SSZ pustí do tunelu jen tolik, kolik projede, aby nic nezůstalo stát v tunelu. Jak se to bude dělat, až se pustí celý okruh z Pelc-Tyrolky nikdo asi radši nedomýšlí...
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1051
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 16:54:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A kde a proč by to zůstalo stát v tom tunelu, když se neucpává?

O požadavku využití tunelu pro MHD se snad šéf odboru dopravy magistrátu na nějaké sešlosti na P6 dověděl (alepsoň to zmiňoval). Nevím jak moc k tomu něco může udělat, ale je jen otázka proč to někdo nechce. (Nepravidelnost, stání přeplněného autobusu v tunelu) O zavedení autobusových linek po okruhu nemám strach.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 799
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 17:29:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Borovička: Jde o to, že by se ucpával, kdyby tam SSZ pouštělo víc aut. Takhle se zácpa z tunelu pouze přesunula do okolí jeho ústí. Viz Honzaz.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 22360
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 17:36:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No ty zpomalovací prahy... Já nevim, ona po té Evropské jezdí i MHD, že jo. A zkuste si to, jet 119 od Letiště a třeba 10x nadskočit.

Kdyby šlo pouze o to, tak by se snad nechalo na příslušnou rozteč kol retardéry přerušit.
Navíc, retardér zastaví nějakýho šílence spíš než červená (=pouhá barva na nesmyslu nad křižovatkou).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1984
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 18:00:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ: Retardéry neprojdou. V Suchdole o to radní moc stáli, ale vyhodili je s tím. Dlouhé prahy (kdy je vyvýšený přechod pro chodce) prý na Kamýcké být nemůžou, protože MHD a zimní údržba. Plastové prahy by být mohly, ale na zimu (tedy cca na 5 měsíců v roce) by se musely demontovat (zimní údržba - plužení).

Účinné jsou ty zvýšené přechody, moc nedrncají a přitom se nedají přejíždět příliš rychle (jinak si dotyčný odře spodek vozu). Nově jsou instalovány třeba v ulici Na Ořechovce - doporučuji k pozorování. Ty krátké plastové jsou na pytel. Pokud jsou na rychlost 30 km/h, už při této rychlosti to nepříjemně drncá, ve 40 je to o dost horší, ale pozor - při rychlosti 60 km/h už je jízda přes ně velice plavná, mnohem komfortnější než třicítkou! Znám je z Itálie, jsou tu na jedné obslužné komunikaci vedoucí asi kilometr přes louku. Ve dne tam korzuje dost lidí (jogging, venčení psů), takže omezení má smysl. V noci je tam ale zcela pusto. Občas tudy musím jet mezi druhou a třetí v noci, takže to mám vyzkoušené.
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 1-2004
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 18:15:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Retardéry (i ty pitomé, krátké) jsem viděl už i v Albrechticích v Jizerských Horách, kde se v zimě určitě pluhuje víc něž v Praze. Jedna (a v zimě rozhodně nedemontovaná) je také v Praze - Horních Počernicích na Božanovské (na křižovatce se Šplechnerovou, vedoucí víceméně ke Chvalské škole, MHD 222, 223, 261, špičkový interval 5 minut). Je tu proti Kamýcké nějaký rozdíl? Jestli ne, tak jsou zmíněné argumenty proti klasické kecy, kterých jsem už slýchal dost při jiných příležitostech. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 21:15:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

doopravdy nechápu, proč bolševik nezačal ten tunel stavět i pro tram. možná se to zdá jako megalomanství, ale bylo by to úplně geniální, ani napojení na současnou síť by nebyl problém (nejlépe Parléřovou ulicí). prostě když už-tak už. dvě mouchy by se zabily jednou ranou a vyšlo by to nepoměrně levnějc než to dostavovat zpětně (což ostatně taky dneska nikdo neudělá).
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 22:37:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Metro přepraví v Praze ročně přibližně stejně osob jako tramvaje, a když má k tomu ještě celkově vyšší roční rozpočet než ED, nemůže mít tedy nižší osobokilometr, ale právě naopak.
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 23. května 2006 - 23:48:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

bude zaveden proklad 7 a A v úseku DH-SA? obě linky mají v sedle int. 10 minut, to je ideální, ne? jízdní doba tram: 7 min, jízdní doba metra: 3 min SA-SK + 4 min SA-DH.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 917
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 09:30:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MK - v roce 2000: Metro: vozokm 40713tis., osoby/rok 423187tis., Tramvaje:vozokm 46856 (tedy o 15%více), osoby/rok 315220tis(tedy o 25% méně). Nepředpokládám, že by se poměr vyvíjel jinak než ve prospěch metra. Sorry za rok 2000, nechce se mi hledat na netu.
Retardéry, rozteč pro busy: I auta se to naučí projíždět jen jedním kolem přes retardér a drncnutí je pak zase menší.
Mv: Jasně,potvrzuji, chce to jen tu odvahu přes retardér 60! Nejnebezpečnější je retardér pro cyklisty.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1989
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 17:27:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Za rok 2004 to bylo:

druh vozokilometry osoby
metro ... 44705 tis. 496 mil.
tramvaje 49702 tis. 343 mil.
autobusy 63020 tis. 295 mil.

Pokud je někde v retardéru mezera, snaží se auta kličkovat, aby se do ní trefila, případně se snaží objet retardér zprava, čímž pak trhají krajnici. Oboje k vidění v Přední Kopanině.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 18:44:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Je to sice hezké, že jako důkaz rentability metra uvádíš absolitní čísla vozokilomrtrů a osobokilometrů, ale ta nám sama o sobě nic neřeknou o nákladovosti jednotlivých trakcí, pokud neuvádíš cenu, za jakou byla dosažena. Informaci, kolik stojí DP Praha přeprava jednoho cestujícího na vzdálenost 1km nebo jízda jednoho vozu na vzdálenost 1km na metru nebo na tramvajích nezjistím z údajů v ročence o počtech přepravených osob ( mimochodem, za rok 2004 činil rozdíl již 154 tis.), případně naježděných kilometrech na jednotlivých trakcích, ale pouze z porovnání nákladů a tržeb na jednotlivých trakcích. A z údajů, které jsem četl asi před dvěma lety v DP kontaktu vím stoprocentně, že nejdražší jsou autobusy, a nejlevnější tramvaje. Pokud se od té doby něco změnilo, rád se nechám poučit. Pak bychom se také mohli dostat k tomu, kdo koho vlastně dotuje (zda metro autobusy, tramvaje metro ...). Při současném koncipování MHD v Praze to ale zjistit nelze. Pokud bych totiž předpokládal, že metro poskytuje větší komfort přepravy (rychlost), pak by se tato vyšší kvalita měla zákonitě promítnout i do vyšší ceny jízdného na metru, čemuž tak, jak víme, není. A stratégové MHD v Praze dobře vědí, proč tomu tak není (na metru byly před lety i snahy se vyčlenit z DP!?). Takže nám nezbývá, než vycházet ze současného jednotného tarifu, a tak jednoznačně vychází, že přepravu cestujících v Praze zabezpečují nejekonomičtěji tramvaje.

Retardéry: běžně se instalují u škol (Bělohorská - Mariánka). A proč by měl být nebezpečný pro cyklisty? Kdo umí ho přeskočí .
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 18:51:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Oprava: Jsou to samozřejmě miliony.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 816
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 19:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MK: S něčím souhlasím, ale připadá mi trochu mimo říkat, že "Pak bychom se také mohli dostat k tomu, kdo koho vlastně dotuje", protože tak to určitě nefunguje, jelikož žádná složka jako celek není v MHD zisková, takže se dotuje všechno od státu a můžeme jen porovnávat, co se dotuje nejvíce.
Kromě nákladů na provoz, které jsou u metra několikanásobně vyšší (což se ale vzápětí vyrovnává díky nejvyššímu osobkilometru, resp. u busu to ještě přesáhne) než u tramvají a busů musíme též započítat "splacení" ceny za výstavbu tratí.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.137.46
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 19:49:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvice: Souhlas. To "dotování" jsem myslel ve smyslu, kdo by si víc hypoteticky pomohl, pokud by se těch ostatních "přítěží" zbavil. A vím, že takové snahy separace na metru byly: jiné (lepší) uniformy...
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:02:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MK: Ještěže nebyly ty snahy o separace realizovány, jelikož každá komplikace pro cestující může znamenat odliv do IAD. Naštěstí "zvítězil" trend zjednodušování a propojování (viz rozvoj IDS) různých forem VHD... Ještě doladit železnici v Praze více do stylu S-Bahn tak, aby byla více zapojena do sítě MHD a prakticky zmizí separace i u ní.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 366
Registrován: 5-2003
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:06:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvice: souhlas, jenom škoda, že železnice málokde vede v obydlených oblastech tak, aby se dala dobře využít. Samozřejmě ale existují světlé výjimky, které je třeba podpořit (Klánovice,Běchovice,Uhříněves, snad se vybuduje zast. Rajská zahrada...)
Robot 1-X please save my friends! ...and doctor Zoidberg!
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 820
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:14:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218: Samozřejmě ale existují světlé výjimky, které je třeba podpořit

No právě... Postavit zastávky Podbaba (+ tramvaj k ní) a Rajská zahrada by bylo třeba, ale jak je vidět, tak to všechno trvá věčnost... Stejně tak by bylo třeba rozšířit nebo vytvořit přestupní vazby u stanic vlaků (např. Říčany) a posílit příměstské vlakové linky (na Řevnice, Český Brod).
Petr_nosek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2303
Registrován: 8-2002
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:19:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Náklady na autobus- předpokládám, že v autobusech chodí revizoři méně a to se promítne i do tržeb. Proto si myslím, že počet cestujících je vyšší, ale jak časté jsou kontroly, nevím. Do Prahy moc často nejezdím, ale kontrolovali mě několikrát v metru a jednou na lince 130.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 822
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:24:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr_nosek: A nezaplatí se ti revizoři z pokut?
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:27:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvice: nevim jak je na tom Podbaba, ale co sem cetl na netu a na MU MC Praha 14, tak Rajska Zahrada je na tom nejlepe a ma udajne nejlepsi vyhlidky na realizaci a to jako prvni. Teoreticky zacatek stavby je udajne 2007-8 :-)
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 823
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:31:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099: Skvělé vyhlídky :-)) Kdyby se tímhle tempem (udaným vkladem prachů), kterým se modernizuje a doplňuje (o zastávky) pražský uzel, stavělo metro, tak by se za 5 let otvíral úsek Kačerov-Florenc...
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 614
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:34:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvice: ano, protoze Praha na to nechce dat ani korunu ... Zdroje si nak nepamatuju, ale myslim ze neco SZDC a neco EU.
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Petr_nosek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2307
Registrován: 8-2002
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:41:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Dejvice: Mě jde o to, že těch cestujících jezdí ve skutečnosti autobusy určitě víc, ale je mezi nimi dost neplatících, takže do statistiky se nepočítají a tím pádem vyjde autobusová doprava dráž, než kdyby měli platné jízdní doklady.
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:44:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr_nosek: proc myslis? Autobusy v centru zas tolik nejezdej. V okrajove casti jsou defacto jen napajece k metru a u linek PID je nastup prednimi dvermi. Takze bych to nevidel nijak hure nez u ostatnich dopravnich prostredku.
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 825
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:47:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099: Není divu, když dělá každoročně díru do rozpočtu výstavba metra...
Syverin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 406
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:52:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud je mi známo, tak na Rajskou zahradu bude 1. června místní šetření.
Kucíí, víte, ona je pravda ale úplně někde jinde
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 617
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:53:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvice: ano bohuzel, misto kraviny Depo Hostivar ... mohla stat uzitecnejsi Rajska Zahrada i Podbaba a jeste by nakej milion zbyl. Nebo mnohem potrebnejsi rekonstrukce TT oraniste Olsanska nebo Repy nebo se nam ty novy tramvaje zachvili rozpadnou.
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 826
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 20:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099: Tak, tak...

Syverin: To není bohužel žádná výhra, protože stejně se to určitě bude ještě protahovat...
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 6203
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 24. května 2006 - 21:04:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr Nosek - Mě jde o to, že těch cestujících jezdí ve skutečnosti autobusy určitě víc, ale je mezi nimi dost neplatících, takže do statistiky se nepočítají a tím pádem vyjde autobusová doprava dráž, než kdyby měli platné jízdní doklady.

jak probíhá v Praze sčítání cestujících pomocí jízdních dokladů?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 923
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 10:04:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MK: Ale prostě některé výkony už nedosáhneš za cenu nízkých nákladů na vozokm. Prostě to co převeze metro se tramvajema už nepřeveze (jaxme viděli před 4 lety, že), čili vyšší náklady nejsou volba,ale nutnost.
Hlavně bych nedělil jednotný systém MHD jinak než interně. Např. tvé hypotetické "různé jízdné" by vedlo ke smrti VŠECH, ne jen někoho a někdo by prosperoval.
Ostatní: Za peníze, které byly, se udělalo co šlo - Depo H. Na projekty Podbaba a Rajská z. prostě peníze (ani vůle) nebyly. Tak nepište o kravinách (1099), to bychom nemuseli mít taky nic, kdybychom čekali jen na realizaci "velkých" věcí.
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 11:03:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: tos me pobavil, takze misto velkych vecich budem stavet mensi, ktery jsou no rekl bych zbytecne ci alespon kontroverzni ? :-)))) Ci jak si to myslel? U RZ sem slysel o nakladech 300-400 milionu .... slaba 1/2 "mycky" Ja jen rikam ze miliardu na tuhle pochybnou stanici najit/utopit dokazou, ale na mnohem potrebnejsi veci jako jsou rekonstrukce TT .... to porad nejsou penize. A u vlakovych zastavek je tomu uplne jinak ... to reknou, ze to neni jeich, ze je to nezajima a misto toho sou schopny hned vedle postavit stanici metra.

(Příspěvek byl editován uživatelem 1099.)
Nejsympatičtější jsou mi ŠKODA a Irisbus-KAROSA ...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 25. května 2006 - 11:30:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099: Já nevím, co budeme dělat, já ti jen říkám, jak to nakonec bude. Taky se nekupujou nový tramvaje, ale rekonstruujou starý, čímž se vysokopodlažnost v MHD konzervuje na dalších 30 let ale zaplaťpámbu za to, že jo. Na svém obrázku máš jakousi vysokopodlažní Karosu, která je nová jen tím čumákem, ale vnitřnosti starý. Tak proč by se zrovna u dopravních staveb mělo postupovat jinak?
Ostatně, všichni stále odmítáte pochopit fakt, že jedna suma je použitelná na jednu stavbu, ale na druhou nikoliv.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace