K-report
 

Archiv do 14.listopadu 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv do 14.listopadu 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Středa, 07. listopadu 2007 - 08:56:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

made from AŽD
To jako že uříznou kus baráku AŽD, rozmixujou, namočej, uhnětou do kuličky, vyválcujou a upečou z toho ESU?
Existence předložky "in" vám je utajena?
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 07. listopadu 2007 - 09:08:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp:
Vůbec nechápu Vaši reakci. Ve svém posledním příspěvku jsem reagoval celkem na 4 diskutující. Vás jsem si dovolil vynechat, protože nemám nic, co bych na Vašem příspěvku okomentoval. Nejsem odborník přes navigaci a ani si na to nehraju. A navíc nemám čas vyjadřovat se ke každému příspěvku extra.

Já jsem tady nadhodil dotaz týkající se ETCS L3, a také bych se mohl rozčilovat, že jsem ignorován. Hajnej stočil diskuzi trochu někam jinam...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 07. listopadu 2007 - 09:12:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aleš Liesk.
Ty Vaše vtipné poznámky mně tady už pomalu začínaly chybět .
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1796
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 07. listopadu 2007 - 10:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman_77 - treba to berte tak, ze jsem starej popudlivej mamlas reagujici nesmyslne a neprimerene v bezduvodnych situacich ...
Ostatne i to Vami uvedena druzicova navigace patri prave do radionavigace, protoze je nekde vysilac s definovanymi parametry a informacemi a nekde prijimac, ktery toto co je mu doruceno sezvejkne a pak nasledne uvede v omyl obsluhu ...
Sranda ? Pokud mate GPS, tak vite, ze ani moc nee, obcas vcelku i v trivialnich situacich ...
Co se tyce inercialnich navigacnich systemu, obvykle byvaji casti komplexnich systemu rizeni letu, vcetne i automatizovaneho pristani a podobne, tomu odpovida slozitost/bezpecnost a samozrejme i cena. Trivialni inercialni navigaci si v podstate udelate i na kolene, staci na to jeden setrvacnik v kardanove zavesu, nejlepe zdvojenem a na takto vytvorene stabilizovane plosine tri akcelerometry pro kazdou osu. Problem setrvacniku/gyroskopu jest dvoji:
- unik, neboli horizont je jinak nez v realu, resenim je elektronicka/rtutova vodovaha
- zavaleni, v podstate netusi, co se deje, ostatne i pricina par nehod v pripade umeleho horizontu a udajne oblibena zabava made in CCCP. Resenim je jeste jeden kardanuv zaves navic, ale ani to neni 100%.
No a pak neco, co to spocita od vztazneho bodu, ktere ma definovane kazde letiste minimalne jeden.
Dneska se misto mechanickych setrvacniku/gyroskopu pouzivaji na bazi optiky a akcelerometry jsou pevne ulozene a jejich udaje se prepocitavaji podle transformacnich rovnic/matic na zaklade informace s "optiky" ...
Tolik k inercialnim navigacnim systemum.
Cili, soucastne reseni jest drahe a to tak, ze velmi. Nemluve ze stejne by muselo v pripade pouziti na kolejich nutne zachovat nejakym vhodnym zpusobem prenos navestnich informaci na masinu ....
Uznavam, ze ac neodbornik, tak zvedavost je strasna nemoc a tohle je treba pro me zaklad, coz pro jine zase byti nemusi ...
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 07. listopadu 2007 - 11:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky za zajímavý příspěvek. Tu stavbu INS s gyroskopem bych však na koleně asi nesvedl .

Cili, soucastne reseni jest drahe a to tak, ze velmi. Nemluve ze stejne by muselo v pripade pouziti na kolejich nutne zachovat nejakym vhodnym zpusobem prenos navestnich informaci na masinu ....

"Návěstní informace" se u ETCS L2 přenáší vzduchem přes GSM-R. Správně řečeno, přenáší se statický rychlostní profil a povolení k jízdě (Movement Authority). Vozidlová část pak vypočítá dynamický rychlostní profil.

Současný trend je takový, že je snaha všechno zab. zař. z kolejí vyházet (dokonce i balízy jsou někomu trnem v oku). A tak se vymýšlí ETCS LC a ETCS L3, kde nejsou použity tradiční způsoby detekce vlaku (KO a PN). Někdo vidí spásu v GPS. Když pomineme závislost na US ministerstvu obrany, problémy s příjmem signálu v tunelech, zářezech apod., existuje zde další problém: bezpečnost. I když budete mít redundantní přijímač GPS s bezpečnou komparací výsledků, nelze zcela vyloučit poruchy se společnou příčinou (poruchy související s vysíláním a přenosem dat GPS). Řešením by možná bylo použít jeden přijímač GPS a druhý Galileo. To se však ukáže v budoucnu.

Ještě k inerciální navigaci: Vzpomínám si, že firma Geoinvest ve spolupráci s VÚŽ už asi před deseti lety vyvinula zařízení pro určování polohy APOLO (Advanced Position Locator). Jednalo se o kombinaci odometrie, GPS a inerciální navigace. Proč to celé šlo k ledu, nevím. Asi se nenašel investor.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1797
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 07. listopadu 2007 - 11:31:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevim, osobne mam proti vzdusnym prenosum kritickych informaci nejakou averzi, velmi jednoduse je to zarusitelne a to i nechtenym zpusobem, nemluve o podivnych ruznych harmonickych frekvencich zejmena v pripade prenosu vysoce "sofistikovanych" a zahustenych informaci, nevim jak to popsat lepe ...
Ale muj nazor neni podstatny.
Co se tyce konkurencni "GPS", tak tu uz mate i dneska v podobe ruskeho systemu (KOSPAR/SARSAT ?). Ostatne i Cina neco ma, ci aspon vyviji ...
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.37.21
Odesláno Středa, 07. listopadu 2007 - 12:09:35   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když tu zmiňujete různé druhy navigace, tak si ještě dovolím doplnit dva druhy: srovnávací navigace a navigace výpočtem. :-)

Ale vážně: pro (prostorovou) navigaci v letectví je dnes TAKÉ standardně používána síť pozemních přijímačů/vysílačů dálkoměru (DME) a aktuální poloha letadla se počítá na základě vzdálenosti od těchto pozemních zařízení. Klasické pozemní radiomajáky (NDB, ale i VOR) jsou dnes prý spíše na dožití. Systém DME funguje tak, že vysílač na palubě letadla vyšle signál na příslušné DME frekvenci a měří čas do příjmu odpovědi z pozemního DME vysílače.

Poznámka pro PJP k GPS: možná je to hračka, nicméně GPS sestupy na přistání pro IFR už jsou dnes publikovány a prý i v čechách prakticky testovány.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 07. listopadu 2007 - 12:16:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S-77: mám-li se přiznat, tak ve škatulkování systémů mám mezery. Já jsem zvyklý je třídit na fungující/nefungující (míněno s parametry, které bych potřeboval).
Čili kam patří balíza+odometr+Doppler fakt netuším, já vím jen to, že se to dá ufachat s požadovanou přesností.
Osud systému APOLO mi znám není, ale dnes či zítra se možná něco dozvím na jakémsi jamboree v Buďoucích. Ovšem z toho, že tam loni Aleš Filip přednášel jakýsi obšírný rozbor plný cizích slov, bych usuzoval, že pravděpodobně narazil na nějaké fyzikální omezení a neví jak dál.

Pjp: požadovaná přesnost informace je zpravidla taková, abych bezpečně rozlišil dvě sousední koleje (tedy cca 4 m). S těmi 10 oblety zeměkoule bych proto tak optimistický nebyl. Zejména proto, že se nemohu zbavit pocitu, že éro přece jen tolik nedrncá jako vlak...

Netvrdím, že není možné napráskat někam digitální mapu celé tratě včetně všech výhybek (tak jako ji má kdejaký fíra ve své vizuální paměti), ale obávám se, že prokazování bezpečnosti takovéhle lokalizace by bylo nad lidské síly...
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1798
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 07. listopadu 2007 - 13:09:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pojdme se o letecke navigaci bavit nekam jinam ...
System VOR/DME/NDB neni ani omylem na umreni a na doziti, na doziti je momentalne pouze system OMEGA, coz je dafacto pozemni predchodce GPS. To zas jen nekdo popletl x informaci dohromady ...
A k tem IFR letum, no, vite, neni dulezite kdo si na co hraje a kdo se chce jak zabit, ale co je schvalene a v tomto pripade GPS neni schvalene ani omylem a nevim, ze by se o tom i uvazovalo ...
Nemluve o takove prkotine, ze i "nepresna" GPS lze vysoce zpresnit, ale to uz je trosku i o necem jinem, ze ...
Ale kupodivu ani po tom zpresneni porad nic moc, zvlastni, ze ? ;-)
Vcelku se neni ani cemu divit.
S tou presnosti muzete byt v klidu optimista a to i presto drncani, uvadi se presnot na dva oblety zemekoule po rovniku radove na centimetry, samozrejme v popularne naucne rovine, realita je jeste lepsi a tou se nejak moc nikdo nechlubi, protoze obcas prisne tajne vojenske blablabla ...
A to drncani, no, ja to ve vztahu k tomu APOLu psat nechtel, jako domenku, ale mozna kdyby se na to vzali akcelerometry s prislusne vetsim rozsahem, tak ani to by nevadilo, protoze i po tom drncnuti je treba aby se masinka vratila zpet. A tam uz to je jen a pouze o okamzitych hodnotach prislusneho parametru, neboli prave rozsahu + vzorkovaci rychlost. To nema na konecnou funkci s hlediska principu zadny vliv ...
Dalsi vec, jsou pripadne externi tlumice a jine hratky, ktere se kupodivu i zde obcas v nekterych aplikacich vyskytuji uz ted.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 07. listopadu 2007 - 13:41:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp:
Bezdrátový přenos bezpečných informací: Už vlastní přenos GSM je zajištěn velmi dobře šifrováním pomocí algoritmu ... ?A5?. Na to se však u ETCS nespoléhá. GSM-R má proto bezpečnou nadstavbu - tzv. Euroradio, které je "fail-safe".

Radary bych tady moc nerozebíral. Sice se v mobilce ETCS používá dopplerovský radar, pak ještě někde na spádovištích stacionární radar, ale to je asi tak všechno.
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.37.21
Odesláno Středa, 07. listopadu 2007 - 15:33:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

DME na dožití samozřejmě není, protože je využíván v RNAV. Naopak, síť DME pozemních zařízení se neustále zahušťuje. NDB coby traťové majáky v Evropě bohužel na dožití jsou, protože v přetíženém vzdušném prostoru nejsou schopny zajistit požadovanou navigační přesnost. VORy zatím budoucnost mají, ale je otázka jak dlouhou.
GPS "přibližovačky" jsem už někde viděl vypublikované. Zkusím pohledat. Ony GPS přiblížení mají samozřejmě horší "minima" než např. ILS přiblížení, ale lepší než NDB/DME.
Ad Omega, já měl zato že už je mimo provoz?

Tímto za sebe diskusi na téma letecké navigace končím, protože jsem se teoreticky vyčerpal a už nemám co dodat. Jsem jen pouhý uživatel této techniky.:-)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2007 - 17:09:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S-77: dnešní přednáška Filipova týmu byla o možném porovnání leteckých charakteristik bezpečnosti s drážními. Hromada vzorců a kde nic tu nic. Na dotaz, jak chtějí poměřovat "letecké" podmínky (perfektní viditelnost hafo družic) s drážními (tunel, zářez) vyhýbavá odpověď typu no, u Litic se to fakt ztrácelo, ale šlo to překlenout cirkusem typu odometr+Doppler+akcelerometr+mapa a šlo by tam koneckonců dát "pozemní družici". Zlaté balízy...

Jo, byť s malým zpožděním: všechno nejlepší ke kulatým narozeninám.
Vlád´aH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2007 - 17:23:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad.Hajnej: No a nezmínil se náhodou výzkumník Filip, zda má svou techniku stále nacpanou v pokusné loko 130? Tedy aby mu náhodou někdo v ostravském depu ty
odometr+Doppler+akcelerometr násilně neodstranil z měřeného objektu. Respektíve zatím jsem neslyšel, že by mělo Cargo nájem zkoumat polohu vozidel pro ZZ.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2007 - 18:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O mašince se nezmiňoval. Zato se v jeho přednášce mluvilo o letectví jako o "avionice".
Možná se mýlím, ale tento pojem snad označuje letové vlastnosti letadla (asi jako "nautika" označuje plavební vlastnosti lodě), kdežto obdobou termínu "letectví" je "aviatika"...?
Marcik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2007 - 19:19:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hajnej: "Avionika" je - alespoň podle slovníku cizích slov zde - soubor elektrických a elektronických zařízení, vybavení letadla...
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1803
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2007 - 19:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Avionika se vetsinou rozumi letove pristroje na palube letadla, tj. to co je treba k letu, nejen k informacim o letu, ale i navigaci, komunikaci, kontrola motoru, aj. Ten zbytek se v tomto pripade neresi.
Letove vlastnosti letadla resi mechanika letu ...
Ale existuji jeste obcas i jine pojmy, ktere se kryji nebo omylem povazuji za neco jineho, nez jsou, nema smysl to tu moc rozpatlavat.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 06:37:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hajnej:
Ano, zlatá balíza... Naprosto sdílím Váš pesimismus ohledně využití GPS pro dráhu. Ostatně v letectví se GPS navigace používá snad jen u motorových kluzáků, určitě ne u dopravních letadel. Zřejmě pro to existuje dobrý důvod. Se samotnou GPS, podle mého názoru, nelze bezpečně lokalizovat vlak na úrovni SIL 4. Spolehlivost je druhá věc, problém tunelů a zářezů reálně existuje. Frenetické úsilí mále skupiny našich výzkumníků na tom asi nic nezmění. Tím však nechci shazovat ničí práci.

To přání ke kulatým narozeninám bylo skutečně pro mě? Děkuji. Co Vy všechno nevíte..
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 388
Registrován: 1-2004


Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 06:47:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hajnej, Liesk: Těšil jsem se na Vaší přednášku na konferenci v ČB, ale byl jsem zklamán. Myslím že vhodnou prezentací byste oslovili mnoho povolaných ve prospěch nasazování AVV (viz třeba příklad tratě 221).
Nezlobte se, ale říci ve vyhrazeném prostoru vaší přednášky, o které jste věděli několik měsíců, že nemáte žádnou prezentaci a že vy jste ti, kteří pracují, nikoliv prezentují, tak to je síla. Myslím, že každý technik by měl umět obhájit svou práci. A pokud ne, tak jste měli pověřit někoho jiného.

(Příspěvek byl editován uživatelem Zbyněk.)
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.8.122
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 07:25:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Signálmana77, mýlíte se. Pro základní seznámení s GPS v letectví doporučuji nastudovat knihu "Letové postupy a provoz letadel" (autor: Ing. Soldán), zejména kapitolu 8. A také novelizovaný ICAO dokument 8168.
A pro vás, kteří se tak rádi navážíte do pana Filipa. Co je špatného na tom, když někdo hledá a snaží se prošlapat nějakou novou cestu?
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 10:54:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zv. amatér:
A sakra... Jestli na GPS visí bezpečnost letecké dopravy, tak asi začnu všude jezdit vlakem a přes oceán lodí.

Nic proti práci pana Filipa, ale na jednom tom sedánku v Budějicích, tuším před čtyřmi lety, říkal něco o tom, že už se mu povedlo dosáhnout integrity bezpečnosti SIL 4. Ovšem vzápětí dodal, že četnosti hazardů se nevztahují k jedné hodině, ale k jedné a půl minutě (prý doba vzletu a přistání jednoho letadla). Mně se to zkrátka zdá celé ujeté...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 11:01:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zbyňku, já bych to neviděl zase až tak dramaticky. Režiséři bratři Wachovští, kteří natočili Matrix, také nechodí na tiskovky. A jakej to byl film...
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1804
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 11:13:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Panove, kdyby jste o tech letadlech vedeli vic, tak budete spis chodit kanaly a doufat, ze jsou dostatecne hluboke ... ;-)
V kazdem pripade to nekomplikujme, vono to tam neni az tak uplne cernobile, jak to obcas i ja pisi. Ale zase nez generovat famy a nejake divne nedorozumeni ...
To je obcas i dost nedobra volba ...
V kazdem pripade, nejsem proti diskuzi o zajisteni bezpecnosti letecke dopravy vcetne prostredku navigace a jinych, lec asi nekde jinde a to treba i v ramci tohoto fora. To sem si myslim, tak trochu, nepatri.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.8.122
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 11:22:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prostudujte ICAO doc 8168 a předpis L8168 a pak hovořte o GPS a letectví. L8168 je závazný předpis pro konstrukci letových tratí a také pro létání po těchto tratích.
Výše zmíněné dokumenty jsou volně ke stažení na webu: lis.rlp.cz

Samozřejmě, posmívat se a pochybovat můžete i bez znalosti těchto dokumentů. To je vaše právo.
Ale pamatujte si, štěstí přeje připraveným. :-)
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 11:59:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zvědavý amatér:
Ok, podívám se na to. A Vy prostudujte normu ČSN EN 50129, případně i 50128 a 50126, a potom mluvte o využití satelitní navigace v železniční zabezpečovací technice. Mám dojem, že o existenci těchto norem nemáte na LIS ani ponětí.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 12:14:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ehmm, abych uvedl věci na pravou míru..
1) LIS = letecká informační služba
2) LIS = laboratoř inteligentních systémů

Lidé Ad 2) by samozřejmě normu 50 129 znát měli.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 12:22:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zvědavý amatér:
Kde jsou v letových postupech L8168 zmíněny technické vlastnosti GPS? Zejména pak funkční a technická bezpečnost?
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.8.122
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 13:54:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Shrnutí pro Sig77: Předpis L8168 vyvrací Váš základní názor, že v letectví se s GPSkou nepočítá. Popisuje letové postupy. Pro technickou specifikaci GPS systémů odkazuje na předpis L10, svazek I a na další dokumenty. Viz odstavec 1.1.2.

A já navrhuji zůstat na tomto DF. :-)
Oni železniční zabezpečováci jsou taková zvláštní sekta a některé příspěvky by jim mohli třeba rozšířit obzory. Že je vyvedou z některých jejich absolutních pravd, v to nedoufám.

Také pozoruji zajímavý rozdíl. Letečtí odborníci koumají jak družicové navigační systémy použít v dopravě, zatímco železniční odborníci již dávno vědí, že "to nejde".
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 14:28:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zv. amatér:
Ale ano, já si klidně rád rozšířím obzory. Jenom se mně nechce studovat stohy materiálů o letecké dopravě, panč na to nemám čas.

Filozofie železniční zabezpečovací techniky se v něčem podobá systémům používaným v letectví (vysoká pohotovost, zálohování), ale v jedné věci je úplně jiná: naše koncepce fail-safe staví na tom, že se při poruše vlaky zastaví. U letadel to dost dobře nejde.

Netvrdím, že SNS nedají na dráze použít, viz jeden můj příspěvek:
I když budete mít redundantní přijímač GPS s bezpečnou komparací výsledků, nelze zcela vyloučit poruchy se společnou příčinou (poruchy související s vysíláním a přenosem dat GPS). Řešením by možná bylo použít jeden přijímač GPS a druhý Galileo. To se však ukáže v budoucnu.
Esíčko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.212.22.78
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 16:37:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prosím vás, dajte mi kontakt na niekoho z teamu vývoja software ESA v AŽD, myslím niekoho vyššieho nie vrátnika. Chcem niečo konzultovať, lebo tu na mňa nikto nereaguje a zas by som to tu nechcel rozpitvávať aby sa do toho neobula nejaká Tv Noha a neurobila "ostudu" tomuto inak dobrému produktu. Ďakujem!
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1806
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2007 - 19:28:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak, panove, zase jste se to pekne rozhadali .. o prdu ...
Par poznamek:
Zpusob rizeni a zajisteni zeleznicni ci letecke dopravy:
Zeleznicni - pilot - strojvedouci si rozhodne nestavi vlakovou cestu, pouze a "slepe" se ridi - navestidly a navestmi, pisemnymi rozkazy, predpisy a jede tam, kam mu to nekdo jiny nahazi, nema moznost to zmenit. Pouze jet ci zastavit, co vic ? Resim mista s potencialni ETCS L3, nikoliv "romanticke" lokalky a podobne. A odbornikum se omlouvam za formulace ... ;-)
Letecka - pozemni sluzby POUZE poskytuji sluzby leticimu letadlu, ostatni je jen a pouze na pilotovy. Samozrejme, jsou tam nejake povinosti s ohledem na zajisteni bezpecnosti leteckeho provozu. tyto sluzby jsou poplatne prostoru kde se letadlo pohybuje, viz prislusna literatura, zas az tak jednoduche to neni, jak by se mohlo zdat. Ale v konecnem dusledku, posledni slovou o tom KAM a JAK ma pouze a jen PILOT, nikdo jiny.
Takze to je prvni zalezitost, kterou si treba je uvedomit.
Dale je treba si u "velebeneho" GPS systemu uvedomit funkce v techto dopravach:
Zeleznicni - predpokladany zasadni vyznam pro zabezpeceni a tvorbu vlakove cesty, ci jak se to nadava.
Letecka - navigace + protisrazkove systemy na PALUBE letadla. Cili pouze a jen podpurna a informacni, zda se Vam to divne ? V klidu, ja to rozeberu dal, nedelejte predcastne zavery.
Zeleznicni dopravu nebudu rozebirat s ohledem na zajistovani vlakove cesty, to uz tu bylo tolikrat soucastny stav, ze proc ? A budoucnost ? No, nevim, ale asi jeste uplne na 100% jak, nevim, nejak to ETCS L3 asi moc jasne neni, nebo jo ? Ale to je ted nedulezite.
Takze ted to objasneni pozice navigace a vedeni letadla po trati u letectva komercniho, ale neni podminkou. Ostatne se tam zcela urcite dopustim x zjednoduseni, zase kdo to potrebuje, ten necht si to nastuduje v prislusne litarature.
Takze, existuji nejake letove cesty, jake a kudy najdete v takzvane ICAO mape, pro CZ mame jednu, pro DE je jich trosku vic, v teto mape samozrejme nejsou jen tyto cesty, ale vsechny prostory, ktery maji nejaky dopad na letadla + letiste hodne za zaznamenani zde, je to docela obcas a nedky i dzungle, ale zase, viz nekde jinde. V kazdem pripade tyto cesty jsou vyznaceny pomoci radionavigacnich prostredku - NDB, pripadne VOR/DME, tyto v zadnem pripade nejsou na doziti, ale dneska pri soucastnych moznostech techniky neni zas az tak potreba je vyuzivat, to je zase pravda. A nepresne ? No nevim, co muze byt presnejsi nez bodovy zdroj radioveho signalu ? No nic, VOR/DME neresim, to je trosku o necem jinem. Jinak tyto prostredky nevytycuji pouze letove cesty, ale ji vyznamne body v okoli letist, zase, viz letistni rady, tam najdete veci ...
V kazdem pripade, letadlo se v letove ceste pohybuje v letove hladine, jejich definice viz prislusna literatura, dale, nad jakym si uzemimi jsou jakesi prostory, ty muzou byt ruznych typu - letistni, omezeny, zakazany, atd (viz ...), podstatny jest, ze nad temito prostory je prostor FIR, ktery jsem tu uz nekdy nekde zminil, tento prostor neni nadrizen, ale je tam, kde neni zadny jiny prostor + zajisteni pohybu letadel v nekterych prostorech. Dulezite jest, ze "FIR" poskytuje, zkrzeva RLP u Prahy jakesi sluzby letadlum, resime letadla letici podle pravidel IFR, coz jest rekneme obdoba toho, co je na draze, ale s tim, co jsem napsal na zacatku. Podstatne jest, ze temto letum je vzdy poskytovana sluzba pro zajisteni rozestupu, cili nesmi dojit k jakekoliv kolizni situaci a pokud je pilot poslusen prikazum ridiciho, tak je to plne zodpovednost ridiciho a tento zajistuje cim ? No pomoci radaru, sekundarni radar neboli odpovidac je jen vylepseni letadla pro zjednoduseni zivota ridiciho. V tu chvili, protisrazkovy system jest pouze pojistka. Stejne tak jako pri letu podle pravidel VFR, kdy muzou byt, ale nemusi byt poskytovany stejne sluzby. Samozrejme, s toho pohledu je minimalni vybaveni kokpitu pouze - rychlomer, kompas, zatackomer (cinnost presne podle nazvu, je to zase "setrvacnikovy" pristroj), pricny sklonomer, variometr (meri vertikalni rychlost letadla) a radiostanice pro komunikaci ze zemi + motorove pristroje a pro preziti posadky. S tim, ze v tomto pripade vse resi zeme. Pokud jest na palube nejake vhodne navigacni zarizeni, tak ze zatez zeme vhodne zmensuje a zmensuje se i poplatek za prulet. Takze asi tak, cele je to na delsi povidani, takze treba to pomuze.
Neresil jsem zde start a pristani, to jen tak pro upresneni.
Ve svetle tohoto jest s podivem, ze GPS zarizeni byli schvaleny jako zarizeni pro vedeni letadla na trati pomerne pozde. Ale to nic o jejich plne bezpecnosti nevypovida, protoze je jejich pritomnost na palube v konecnem dusledku s pohledu bezpecneho letu nepodstatna.
Samozrejme, jedna podstatna poznamka - tohle co jsem psal je technicke hledisko, nasledne nastupuji ruzne bulletiny, predpisy, mezistatni dohody a podobne, cili posleze tomu odpovidaji presne podminka, za jakych letadlo a s cim na palube muze co letet.
Dalsi poznamka na zvedaveho amatera - kdyby to bylo papirove takhle jednoduche, jak jste napsal, to by byla pohoda, ale to sem nepatri ... ;-)
Pavel
P.S.I. Jsou tam nepresnosti a zjednoduseni, nepopiram a hadat se o ne neminim.
P.S.II. Je to dlouhy, tak se me to po me ani uz nechce cist ... ;-)
P.S.III. Pro stourali - VFR/IFR NENI pouze o tom, jestli neco vidim s kokpitu, ci spise nee. Ale i o postupech za letu.
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.8.122
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 00:38:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prosím pěkně pane PJP, vy se letectvím zabýváte profesionálně? Nebo létáte amatérsky v nějakém aeroklubu?
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 640
Registrován: 1-2005


Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 07:33:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Skôr si myslím, že pán Pjp je prinajmenšom docent na vysokej škole leteckej,možno aj vojenskej, lebo má dikciu a vyjadrovanie ako dlhoročný prednášateľ !
Ramsák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 4-2007
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 13:28:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Liesk. Vážený pane, v Budějovicích jste udělal flákače a lenochy co mají spoustu času na tvorbu prezentací ze všech slušných vývojářů, kteří mají, ale na rozdíl od Vás, mnohonásobně větší úspěchy a výsledky. Ale samozřejmě si každý myslí své o Vašem výroku. Osobně jsem přesvědčen (a to Vaši přednášku raději nebudu ani komentovat), že místo vysedávání na fóru K-reportu by stačilo nakreslit pár obrázků a pověnovat trošičku času přípravě k obhájení své práce. Nevím co na to Vaši kolegové, ale řekl bych, že jste jim tímto asi moc nepomohl. Nebo jste individuální hráč co se potřebuje za každou cenu zviditelnit ?
Jemy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.11.232.249
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 16:11:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na tohle se dá reagovat slovy jednoho pracovníka AŽD - Závod Technika: "My si tohle můžeme dovolit a buďte rádi, že AŽD existuje. Co byste bez nás dělali...".
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6773
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 20:15:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

co jsem pochopil tak pjp je kontruktér přes letadýla a hnízdí v rajchu.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 20:20:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Také jsem se měl účastnit semináře v Budějkách, ale sled událostí v uzlu Ústí mi to nedovolil. Musím však poznamenat, že hodnota informací na těchto seminářích je poměrně nízká, je to hlavně propagandistická akce "jak jsme dobří, v Evropě jedineční a pod". Takže i na pozvánce nechyběly tradiční pojmy jako interoperabilita, ETCS a pod., které snad už deset let přednáškové místnosti neopouštějí. Informace lze získávat mnohem levněkším a účinějším způsobem. A pohled z praxe, technická úroveň zabezpečovací techniky jde nahoru, to je celkem neodiskutovatelné, i když při vzniku problému se vždy dá vymluvit na to, že to "někdo z dráhy nechtěl, neobjednal a pod.". Co však jde dolů, je řemeslná úroveň a organizace výstavby. Jak to bude vypadat za deset let si dost neumím představit.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1808
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 20:27:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak kdyz uz jsem byl prasknut, tak obe varianty jsou spravne. Pakarna, ne ? ;-)
Teda puvodniho dotazu, ze skolstvim a vzdelavanim (uz) nemam nic spolecneho.
Pavel

(Příspěvek byl editován uživatelem pjp.)
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.24.214
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 22:18:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pro Pjp: Tak, na baru v aeroklubu já už slyšel mnoho absolutních pravd a zaručených informací, a to i od zasloužilých a zkušených profesionálů v letectví. :-(

Pane Pjp, když jste od fochu tak koukněte do AIPu nebo "Jeppika" na nějaké německé letiště, namátkou třeba Stuttgart. A prostudujte mapky pro RNAV(GPS) approach.
Tak, povedlo se? A podívejte se na "minima" pro RNAV(GPS) versus NDB/DME přiblížení. Pořád budete tvrdit, že GPS je pouze hračka? A to nemluvím o tom, že v USA už má spousta letišť vypublikované čisté GPS sestupy.

Tímto bych debatu k GPS v civilním letectví za sebe uzavřel. Ľetu zdar.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1809
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 22:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To v klidu muzete, protoze je evidentne videt, ze jste ji ani necetl, protoze ja tu GPS srovnaval s inercialni navigaci, ale to Vam pri Vasi genialite evidentne uniklo.
No nic, nebyt takovych odporniku zejmena na uradech, zilo by se lip a stalo by to mene penez, zejmena v CZ ...
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.2.220
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 23:04:46   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Omlouvám se za trojnásobné vložení předchozího příspěvku. Jsem jen prostý pobíječ much a začínám být tumpachovej z komplikovaných souvětí pana pjp. :-)

P.S. Nejsem letecký odborník-teoretik z úřadu. Já občas bývám na dodržování předpisu L8168 životně závislej.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1810
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2007 - 23:14:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak pokud doufate, ze Vam Vas zivot zajisti pouze dodrzovani predpisu L8168, tak to uz opravdu nebudu radsi komentovat.
Ale stejne si za to zase muzu sam, tak co, ze si pokazde jak debil nabehnu ... proc jak, ze ... :-/
Ale co, hlavne ze takovy a podobni plati aerolinkam a ty pak plati dal, co ostatne od nich chtit vic ...
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
Vyjadruji pouze svuj nazor, "radcu" beha po svete vic, nez je obcas unosne.
drzý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.4.226
Odesláno Neděle, 11. listopadu 2007 - 23:17:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nic si z toho nedělejte, pane Pjp. Neboť pravil klasik a odborník na letové postupy a provoz letadel pan Ing. Soldán PhD., že "v létání a v lásce se člověk učí celý život."

A co pěkného leteckého kutíte v tom Hamburku? Počítám, že přes navigaci to určitě, tedy doufám, nebude.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 07:37:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_kašpar:
S tím seminářem v Budějicích jste to vystihnul naprosto přesně. Každá samochvála smrdí.
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 390
Registrován: 1-2004


Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 09:39:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S_77: no já tak úplně nesouhlasím. Informační hodnota takové konference není příliš vysoká (a ani nemůže být). Ale neoddiskutovatelným přínosem je naučná popularizace zabezpečovací techniky na železnici.
Já osobně fandím výstavbě AVV ve spolupráci s ETCS (ale z dlouhodobého hlediska po roce 2020) a proto, jak už jsem psal výše, mě mrzela ta "přednáška". Bylo tam spousta lidí ze SŽDC, kteří mají možnost tyto věci přímo ovlivnit.
Bylo tam řečeno mnoho zajímavého (např. k výstavbě GSM-R, že provozovatel dráhy nemá žádným nařízením přikázáno, že musí mít HV vybavena základnovými stanicemi GSM-R).
Ona interoperabilita se u nás stala jakýmsi všemocným zaklínadlem v jejímž jménu se až nesmyslně utrácejí nemalé finanční prostředky.
Příkladem pro nás můžou být Němci, kteří řekli, že svůj úsek koridoru budou vybavovat ETCS až po roce 2020.
Prvotní by mělo být zlepšování věcí, které se týkají přímo cestovaní (nové vozy, HV, systém odbavování...)

Závěrem si dovolím vlastní názor k využití satelitní navigace na železnici. To je pouze sen, který se nepodaří smysluplně přenést a využít na naší železnici. Rozhodující by měla být ekonomická stránka věci. A pak k čemu bude satelitní navigace na tratích, které jsou
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 10:34:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zbyněk:
Popularizace zabezpečovací techniky pro koho? Pro odbornou veřejnost?

Co se týká ETCS L2, já jeho přínos nevidím ani tak v interoperabilitě. Jeho hlavním plusem pro nás je, že je to VZ s kontrolou rychlosti. Na naší drážní síti sice máme elektronická TZZ, SZZ a PZS na vysoké technické úrovni, ale VZ typu LS 90 je s kontrolou bdělosti. Veškerý další vývoj VZ byl pozastaven s odvoláním na příchod ETCS. Slováci alespoň udělali Mirel, který ačkoliv má svoje mouchy, pořád je celkově lepší, než LS 90, protože lépe kontroluje lidský činitel -> fíru. Případů, kdy strojvedoucí jako cvičená opice mačkal tlačítko bdělosti proti Stůj, by se našlo hodně. Jsem zvědavý na nový VZ LS-06, jak se bude chovat na tratích s LVZ bez ETCS.

Od Němců bych inspiraci rozhodně nečerpal, protože oni VZ s kontrolou rychlosti už dávno mají. Šetřilo by se na úkor bezpečnosti, a to je špatně. Ušetřit by se dalo daleko lépe například tím, pokud by v ČR výběrová řízení (na cokoliv) byla skutečně výběrovými řízeními.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 10:39:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zbyněk: Že se vám přednáška nelíbila je mi líto, ale nedá se s tím nic dělat. Původně měla být přednáška o tom, jak už nám tu půl roku jezdí mašinky s ETCS a AVV a jaké jsou výsledky. Po posunu termínu instalace měla být přednáška o tom, jak nám tu 2 měsíce jezdí jedna mašinka, jaké jsou první výsledky a jak probíhá instalace na druhé. Protože se však (nikoliv vinou mého zaměstnavatele a tím méně mojí) v současné době neprohání po kolejích ani ta první, musel jsem téma přednášky změnit.
Sice jsem nechtěl psát vůbec nic, ale na přání nadřízených jsem nakonec něco sepsal. Dle ohlasů z přestávky se to (alespoň několika) lidem líbilo a přišli se na něco zeptat.
Co se týče prezentace přednášky v nějakém Powerpointu, tak ve většině případů ji považuji za zbytečnou. Ti lidé, kteří mají rozhodovací pravomoce, jsou dávno rozhodnuti před konferencí a případná prezentace jejich názor nezmění. Pro ostatní by mohla být zajímavá, kdyby bylo co graficky prezentovat. Obsah mé přednášky totiž nebyl takový, aby vyžadoval nějakou grafickou podporu (promítnout na půl minuty soustavu diferenciálních rovnic za přínosné nepovažuji). Doprovodné obrázky z provozu zatím nejsou a vyfotit "nějakou" 362 je k ničemu.
Doufejme, že za 2 roky již nějaké výsledky budou a k případné přednášce pár fotek promítnu. Jestli to ovšem bude v Powerpointu nebo v něčem jednodušším, to zatím říci nemohu :-)
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 10:51:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ramsák:
Každý se prezentuje jak uzná za vhodné. Mně se PPP (powerpointové prezentace) nelíbí, protože je považuji za vítězství formy nad obsahem. Jednou byl kolega donucen uplácat v PP přednášku asi polovičního rozsahu a strávil s tím snad dva dny. Ono totiž "črtnout nějaký obrázek" není záležitost 5 minut, pokud to má nějak vypadat, zabere to hodinu. Grafický program v počítači (vyjma Paintbrushe) nemám žádný a učit se v nějakém Corelu malovat jenom proto, abych to na půl minuty promítl, považuji za ztrátu času. (Jistě, mohl bych se učit místo čtení Krepu, ale někdo v pracovní pauze dá čouda, jiný jde poplácat po zadku kolegyni no a já si přečtu kus Krepu. Učit se Corel v pracovní pauze jako oddechové nevidím...)
Pokud někomu vedení firmy vyčlení čas na uplácání PPP namísto vývojové práce, je to jeho plus. Já psal přednášku po večerech (a, viz výše, ne jednou). Nikdo jiný to za mne neudělá, stejně jako mi neposune termíny vývojových úkolů.
Pokud si myslíte, že nemáme žádné skutečné výsledky a celá naše práce stojí a padá s nějakou PPP, vymlouvat vám to nebudu. Nezáleží mi totiž na vás, ale na názorech lidí z provozu.
A zvýraznění sama sebe? Zajisté. Jsem totiž navždy zapamatován jako "ten, co neměl prezentaci v powerpointu". (Jestli byl takový ještě někdo nevím, přijeli jsme s kolegou až ve středu večer (k naší velké smůle, jak jsme se poté dozvěděli :-))
Kolega tam byl se mnou a třetí kolega nám vystoupení odsouhlasil. Nikdo další v tom zainteresován není (jestli si myslíte, že zastupuji padesátičlenný realizační tým s deseti manažery, tak se mýlíte).
Marcik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 12:43:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S-77: Mirel, který ačkoliv má svoje mouchy, pořád je celkově lepší, než LS 90

Nemyslím si, že Mirel je lepší než LS 90. Souhlasím, že teoreticky by lepší být měl, protože jde o VZ s kontrolou rychlosti. Ovšem v praxi je to spíš 'na obtíž', protože jeho brzdné křivky jsou počítány na nejkratší oddíl, tj. 1 000 m, což je z bezpečnostního hlediska pochopitelné. Ale v reálném provozu, kde skutečná délka oddílů je třeba 1 500 m i více, jsou potom brzdné křivky dost 'ostré', takže většina fírů (zatím každý, koho jsem se ptal) říka, že rovnou při příjmu zakazujícího kódu přepne VZ do režimu kontroly bdělosti. V té chvíli se z Mirelu stává náš LS 90, jen s tím rozdílem, že fíra je zdržen o obsluhu zařízení a nemůže tudíž ihned začít s brzděním. Z toho důvodu si myslím, že Mirel je nakonec o něco horší než LS 90, i když původní myšlenka vyvinout VZ s kontrolou rychlosti byla dobrá...

Navíc v některých případech jim přepnutí VZ do režimu kontroly bdělosti (označují to nějak jinak – manuál nebo tak nějak) snad přímo nařizuje předpis. Mirel totiž neumí při příjmu žlutého mezikruží předvolit rychlosti 30 a 50 km.h-1 (umí jen 40, 60, 80 a 100 km.h-1) – teď ani nevím, jak je to s naší 'slavnou' 120kou v Poříčanech :-) – asi také přepínají do režimu KB...

(Příspěvek byl editován uživatelem Marcik.)
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 13:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zbyněk:
provozovatel dráhy nemá žádným nařízením přikázáno, že musí mít HV vybavena základnovými stanicemi GSM-R

HV patrně znamená hnací vozidlo. Základnová stanice (BTS) se na hnací vozidlo nedává nikde na světě. Zřejmě jsi měl na mysli mobilní (vozidlovou) stanici..?

Jinak ještě k tomu šetření a ETCS. Příčí se mně představa, že budeme mít moderní HV a komfortní vozy na úkor vybavenosti tratí moderními zabezpečovacími systémy. Pokud bych si měl vybrat, zda lepší komfort cestování nebo vyšší bezpečnost, volím naopak to druhé.

Mimochodem ze zdrojů SŽDC vím, že cena zab. zař. je pouze 5% z celkové ceny koridorové tratě.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 13:44:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Marcik:
Z toho důvodu si myslím, že Mirel je nakonec o něco horší než LS 90

Co myslíte tím "o něco horší", méně uživatelsky přívětivý nebo snad dokonce méně bezpečný? Nějak se mně nepozdává, že by ho fíra přepínal do režimu KB pokaždé, když jede proti Stůj. Pochybuju o tom, že si fíra pamatuje, který prostorový oddíl je jak dlouhý...

Funkční bezpečnost tady má svoje nedostatky, o kterých píšete. Už jsme to tu jednou rozebírali. Nejedná se o plnohodnotnou kontrolu rychlosti. Těch informací přenášených kolejemi je prostě moc málo.

Co se hardwaru týká, Mirel je na vyšší úrovni. Je to procesorové zařízení, LS-90 se skládá z diskrétních prvků.

(Příspěvek byl editován uživatelem Signalman_77.)
VZ 5210
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 16:25:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Marcik:

Mirel pracuje se dvěma hodnotami zábr. vzdáleností:

a) 1 000 m pro V =< 120 km/h
b) 1 500 m (V > 120 km/h až do V = 160 km/h)

Při jízdě platí hodnota dle aktuálně navolené nejvyšší dovolené rychlosti.

Zdravím.
VZ 5210
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 16:26:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Marcik:

Mirel pracuje se dvěma hodnotami zábr. vzdáleností:

a) 1 000 m pro V =< 120 km/h
b) 1 500 m (V > 120 km/h až do V = 160 km/h)

Při jízdě platí hodnota dle aktuálně navolené nejvyšší dovolené rychlosti.

Zdravím.
Marcik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 16:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S-77: No zatím mi připadá, že při každém příjmu zakazujícího kódu (tj. nejen při "stůj", ale třeba i při "výstraze" při rychlosti nad 120 km.h-1), to fírové přepínají do režimu KB. Nezávisle na skutečné délce oddílu.

Tím "o něco horší" myslím oboje. Teď nemluvím o technické bezpečnosti, tam je na tom Mirel asi lépe. Jen mi prostě nepřipadá nejrozumnější fírovi buď vnutit brzdnou křivku, která ho donutí relativně intenzivně brzdit a pak se až k dalšímu návěstidlu 'plazit' jakousi uvolňovací rychlostí (30 km.h-1); nebo ho donutit přejít do režimu KB a tím v podstatě hned na začátku kontroly rychlosti degradovat VZ s 'kontrolou rychlosti' na VZ s kontrolu bdělosti. V tom případě pak právě v kritických situacích odvádím jeho pozornost k obsluze zařízení a ne k brzdění, které si vyžaduje dopravní situace...

Jinak je to přesně tak, jak píšete. Ke kontrole rychlosti (generaci brzdné křivky) potřebuji mít z tratě minimálně informace o cílové rychlosti a vzdálenosti k cíli (místu se změnou rychlosti). A tyhle informace z našich KO už z principu prostě nevyčtu.
Marcik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 12. listopadu 2007 - 16:35:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

VZ 5210: Díky za upřesnění...
Marcik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 11:18:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

VZ 5210: "Aktuální navolená nejvyšší dovolená rychlost" je rychlost, která je přiřazena konkrétnímu (v danou chvíli přijímanému) kódu, nebo je to rychlost navolená strojvedoucím?
VZ 5210
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 17:17:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Marcik:

Navolená strojvedoucím a modrými číslicemi zobrazovaná pod návěstním opakovačem MIRELU s tím, že ji lze kdykoliv jediným stiskem tlačítka aktualizovat dle aktuální hodnoty hodnoty z tachografu (rychloměru) VZ 5210.

Příklad:

Jedu z Prahy s Gorilou na EC V = 160 km/h, ukazuje se mi původně předvolená "160", vyjedu z České Třebové a za Zádulkou to rozjedu na povolenou 120-ku a po jejím dosažení udělám stiskem tlačítka aktualizaci, na displeji se změní číslice 160 na 120, na to jedu až do Brna. Za Modřicema si to vrátím zase zpět na 160...


Nějako takto by to mělo/mohlo fungovat, minimálně podle manuálu k tomuto zařízení, co jsem kdysi četl a o tomto se tam pojednávalo......jak to kdo v praxi dělá - nevím...

Zdravím...
VÚdfan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 18:29:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ahojky, fotí tady někdo z Vás PZZ ???
Já ano,zajímají mě všechny typy, ale
hlavně ten dle mého nicku.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2007 - 19:37:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se Vám zdá na véúdéčkách tak zajímavého?
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 06:37:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenom pro zajímavost:

odkaz
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 06:53:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě jeden odkaz o Galileu:odkaz

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace