K-report
 

Archiv do 19.listopadu 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv do 19.listopadu 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6786
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 08:50:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

véúdéčka jsou pomalu vzácnější než mechaniky....
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 10:37:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zvědavý amatér: letečtí odborníci bádají nad využitím GPS především proto, že na rozdíl od drážních zabezpečováků jaxi nemají možnost pověsit někam do vzduchu nějakou balízu (pozemní radiomaják přece jen není jejím úplným ekvivalentem, krom toho se např. v oceánu instaluje docela blbě).
Tudíž je otázkou, proč místo celkem vychytaných a svému účelu dobře sloužících balíz zkoušet za každou cenu použít GPS jen proto, že je "všude" (na dráze není pravda) a "zadarmo" (ty družice se na orbit rukou ani prakem nedostanou).

Co se týče Vašeho profesně-lustračního dotazu na Pjp, tak je pikantní, že ho pokládá zrovna člověk s Vaším nickem. V čem tedy račte být vědoucím profesionálem Vy, abychom si někdy nenaběhli my ostatní...?


Ramsák: od člověka s 50126 v nicku bych tak nějak očekával, že umí rozeznat implikaci od ekvivalence. Tvrdil-li A.L., že on raději dělá fungující zařízení než .ppt prezentace, pak z toho nijak nevyplývá, že ti, kdož je dělají, páchají zařízení nefunkční nebo žádná. Lze z toho nanejvýš odvodit to, že kdyby je nepáchali, pak by ty jejich úspěchy byly možná ještě mnohonásobnější. Čistě pro srovnání, naše statistika t.č. udává SW běhající na 768 procesorech na 287 vozidlech (snad prominete započítání i nedávno vyřazeného zeleného Krakena).

P.S. Bývaly doby, kdy jsme na konference jezdili často, ale pak jsme zjistili, že efekt šíření pravdivých informací ve veřejném prostoru je spíše sporný, zejména ve srovnání s efektem, jehož dosahují naši odpůrci v prostoru řekněme neveřejném (šířením informací polo- či zcela nepravdivých).
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 13:00:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobo:
To je dobře. Čím méně takových PZS, tím lépe. Snad ještě s tím padacím štítem to bylo ucházející, ale teď?

1) Výstraha na VÚD se spouští přítahem relé N.

2) Použitá relé nejsou první bezpečnostní skupiny, musí se měnit ve dvouletých cyklech. Relé pracující v impulzním režimu dokonce po půl roce. -> V rozpočtu SDC SZT celkem výrazná položka na údržbu.

3) VÚD které znám, nejsou osazeny žádným hlídačem napětí baterie. Porucha dobíječe může být nebezpečná, pokud si toho včas nikdo nevšimne.

4) Žárovky červeného světla jsou, jestli si dobře vzpomínám, jednovláknové.

5) Použité časové soubory jsou tepelná relé.

A to nemluvím o nepřítomnosti záznamového zařízení provozních stavů. Je to zkrátka přejezd poplatný své době, který patří do muzea. Jedinou věc, kterou na něm oceňuji, je vtipně vymyšlený přenos indikací po dvou drátech.
Láďa_2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 15:47:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Musím podpořik kolegu Marcika v jeho názoru, že mirel odvádí pozornost od vlastního brždění. Ono když se jede fakt rychle - po minutí oddílu chvíly trvá než to začne kodovat, pak než se to tím malinkatým puntíkem vymáčkne taky chvíly trvá a pak teprv brzdíte - no a při tý rychlosti už jste úplně někde jinde. Takže místo abyste brali za brzdu musíte mačkat nějakej čudlík. Pak to dopadne tak, že u výstrahy jedete pořád rychle, musíte to zas vymáčknout (a to zase trvá a odvádí pozornost), no a pak přijdou čas od času na řadu i magnety.... To je trochu proti logice bezpečnosti, nemyslíte? A že to vymačkává 90% lidí to mi věřte, páč nikdo nechce skončit v rychlobrzdě (na kterou musí podle našeho předpisu úplně zastavit) zvláště při těch nezvvladatelnejch jízdních dobách a nutnosti si zdůvodnit každý zastavení
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.9.138
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 18:09:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro pana lesníka: letečtí odbornící bádají (a dobře si vedou) nad využitím GPS především proto, že údržba a kalibrace pozemní infrastruktury - radiomajáků, DME, ILS vysílačů apod. stojí nemalé peníze. A v případě radiomajáků už pomalu přestává vyhovovat i jejich navigační přesnost. A proč tedy nevyužít GPS, když ji má dnes na palubě skoro každé dopravní letadlo.
Odkazem na předpis jsem jen chtěl vyvrátit železniční dogma, že s GPS se v dopravním letectví nepočítá.

Ohledně pana Pjp, on je možná odborníkem na stavbu letadel nebo na motory, ale do diskuse o radionavigaci by se pouštět neměl. Projevuje neznalost a jestli je držitelem nějaké pilotní licence, tak by svou neznalostí mohl popudit nějakého toho inspektora.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1818
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 14. listopadu 2007 - 18:27:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vazeny pane, komentujte laskave tak max Vase neznalosti, jo.
Nebo je mozna okomentuji nakonec preci jenom a garantu ji Vam, ze se Vam to vubec nebude libit ...
Pavel
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.9.138
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 00:17:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ohledně VÚD: jeden starý návěstní mistr mi tvrdil, že VÚDečka za jeho kariéry prý byly nejspolehlivější přejezdy. Nebyly "bezpečné" a proto si nikdo nedovolil šidit jejich údržbu.

Pane Pjp, prosím pěkně, okomentujte mé neznalosti, vím, že nejsem dokonalý.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1820
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 07:25:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevim, co tenhle komentar ma spolecneho s touto diskuzi. Az me todle vysvetlite, tak pak mozna, ale jinak si laskave zaplatte prislusne hodiny u Vaseho ucitele pobijeni much. Nevidim sebemensi duvod, proc bych jej mel obirat o vydelek.
Pavel
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 08:04:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zvědavý amatér:
Já jsem mluvil s několika návěstními mistry. Jeden z nich mně tvrdil, že byl svědkem neúčinkování PZS, protože nepřitáhlo to spouštěcí relé N. Druhý n. mistr mně s vážnou tváří vyprávěl, jak jednou dělal údržbu na VÚD. Kolem projel vlak a on si všimnul, že červená světla na výstražnících skoro nesvítí. Důvodem byla porucha dobíječe a vybití baterie. K výpravčímu totiž bývá stažena pouze indikace poruchy sítě, a ta byla v pořádku.

Láďa_2:
Je opravdu nezbytně nutné to vymačkávat? Kdyby to fírové nedělali, nestačili by provozním bržděním zastavit? To znamená při v <= 120 na 1000 m, v <=160 na 1500 m?
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.9.157
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 08:51:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nepočítalo se v původní kontrukci VÚD přejezdů, že se v případě poklesu napětí na baterii vyklopí ona deska s dopravní značkou STOP?

Pane Pjp, tedy k mým příspěvkům na téma letecké radionavigace a vztahu k GPS (ano, vy jeden kloučku, ve slovíčku GPS je pouto k této rubrice) nemáte žádné věcné připomínky nebo námitky? Tedy děkuji.
O výdělky např. pana Soldána nemusíte mít obavy. Mimochodem jeho kniha o letových postupech je skvělá a patří do knihovny každého leteckého odborníka, tedy i do té vaší. }
Láďa_2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 08:54:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Signalman 77: možná stačili ale nikdo to nechce riskovat. A párkrát už sem viděl, že to prostě podle tý křivky opravdu nestih. Protože prostě vlhko, dýl nabíhající brzda atd. Každej vlak je prostě unikát a svojí "brzdnou křivku" má jinou, což samozřejmě mirel neví a ani nemůže. Takže mám pochybnosti jak ji to vlastně počítá. Krom toho nevím jak často aktualizujou tu vmax. Spíš bych řek že na to se..., ale navolená vyšší jim vlastně pomůže
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 09:10:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vazeny pane mistre sveta "zvědavý amatér", polibte si sedaci sval, jo ?
A temito "vtipnymi" poznamkami, akorat stale dokazujete sve zakladni neznalosti a nevedomosti. Takze predpokladam Vas brzky vyskyt na listine "uspechu" pilotu. Treba Vam i dojde, kterou to "listinu" asi mam na mysli.
A familiarni osloveni me malickosti, si laskave strcte tam, na cem obycejne clovek sedava.
V kazdem pripade, mate smulu, ja podobne typky od letistnich baru jako jste Vy taky znam a na Vasi hru nepristoupim.
A co se tyce GPS ? Vite o ni prd, jen si tu zoufale honite uz tak dost vytahane triko. Protoze by jste tu uz jinak davno ostatni ohromil, jak vyresit jejich problemy ze signalem a s presnosti tohoto systemu, ale misto se tady "hrdinne" schovavate za jakesi autority, ktere tu vetsine lidi nic nerikaji a jsou jim tam co uz jsem tu ted odkazal. Ale to Vam pri Vasem pocitu prevahy a vitezstvi jeste evidentne nedoslo a tak to proste jen zkousite dal a doufate.
No nic, ledasktery prodavac GPeSek o tom proste vi vic, nez Vy, neverite ? Bezte se jich zeptat.
A posledni, seru na Vas. Tohle je snad veta, ktere uz opravdu pri Vasi neinteligenci plne porozumite.
Tak a ted si jeste napiste neco, at si pripadate jako king. Slibuji, ze uz se neprojevim, proc taky ? Skoda osoupavani klavesnice.
Ostatnim se omlouvam, kdo chodi na "letecka" fora ci prostredi, si myslim, to zna a ten zbytek ma moznost se s chovanim s teto oblasti seznamit v praxi. Ostatne nektere "vysledky" tomu nasledne plne odpovidaji ... :-(
Pavel
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.9.157
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 09:58:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zatímco pan Pjp maskuje svou neznalost RNAV a GPS resp. GNSS hulvátstvím, já bych své příspěvky podpořil jednou zprávičkou:

First precision GPS approach guides aircraft into remote Norwegian airport

By David Learmount, Oct 29 2007

The world's only operational global navigation satelllite system (GNSS) precision approach guided its first passenger-carrying aircraft to touchdown on 29 October at a remote airport in Norway.

A Bombardier Dash 8-100 of SAS subsidiary Wideroe carried out the inaugural approach to runway 04 at Br&#248;nn&#248;ysund, landing at 10:40 local time in fair weather.

Known as SCAT-1 (special category one), the system is a differential GNSS precision approach with ground-based augmentation.

Already approved by the Norwegian Civil Aviation Authority and certificated by the European Aviation Safety Agency, the system will, over the next few years, be installed at 24 of Norway's local airports where terrain or steep glideslopes make the use of instrument landing systems (ILS) impossible, says Steinar Hamar, the SCAT-1 progamme manager at Norwegian airports operator Avinor. Many of these are "stolports" with 800m runways.

Navigation manager at Wideroe Jens Gjerlev says that the impetus to improve approach safety became irresistible following the controlled flight into terrain accident to a Wideroe Dash 7 on approach to Br&#248;nn&#248;ysund in May 1988 that killed all 36 on board.

Work to develop a GNSS-based precision approach system began in 1997. Research, trials and winning institutional approval took far longer than anticipated, says Gjerlev.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6789
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 10:12:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

nechcete se o znalostech o gps hádat někde jinde?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1823
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 10:26:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gratuluji, prave jste se dostal a naprosto skvele a jeste to mate za sve vitezstvi. Opravdu, gratuluji, ale nic si s toho nedelejte, to uz je hold udel takovych lidi, jako jste Vy. To uz tak proste byva.
Ale jak jsem napsal, zakladni neznalosti a nevedomosti ... :-/
Pavel
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 10:44:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zvědavý amatér:
Ta deska Stop se vyklápěla, když odpadlo poruchové relé K. Ještě tam býval rtuťový spínač, jehož úkolem bylo sledovat polohu padacího štítu. Už si přesně všechna ta shchémata nevybavuju, ale pokles napětí na baterce se na PZS VÚD nesleduje, a jestli ano, tak nikoliv bezpečně.
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.38.145
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 10:45:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pane Bobo, podobná připomínka už zde padla. Vizte výše. Ale za sebe mohu slíbit, že už na nevědomost a zabedněnost v této rubrice reagovat nebudu. :-)
A letecký odborník PJp též dnes přislíbil svým osobitým stylem v příspěvku číslo 1821, že už zde nebude plevelit.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6790
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 10:49:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no konečně. mě totiž nezajímá, že si někdo myslí, že ten druhej tomu vůbec nerozumí.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.38.145
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 11:10:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sig77:
A proč se od použití té desky upustilo? Nevypadá to jako špatný nápad.
Mimochodem, kolik se dochovalo v provozu zařízení VÚŽ76?

Teda pane Bobo řeknu Vám, nebýt slibu, který jsem Vám dal, tak nevím, nevím. :-)
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:00:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proč se od té desky upustilo? To bych také rád věděl. Zaslechl jsem něco, že to bylo kvůli mezinárodní silniční vyhlášce. Ale to se mě nezdá.

Špatný nápad to rozhodně nebyl. Pokud se výstraha při obsazení přibližovacího úseku z nějakého důvodu nespustila, deska Stop spadla, protože odpadlo poruchové relé K. Teď se o tom prostřednictvím indikace sice dozví výpravčí, ale to už může být pozdě.

Slyšel jsem i názor jednoho zabezpečováka z O14, že řidič se u neblikajícího přejezdu musí chovat zrovna tak, jako by tam byla ta deska Stop. S tím nemohu souhlasit už jenom proto, že u značky Stop musí každý řidič zastavit. Na mnoha přejezdech s PZS také nejsou splněny náležité rozhledové poměry.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 13:10:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zv. amatér:
Kolik se dochovalo PZS typu VÚŽ76 netuším, postavilo se jich jenom pár. O kvalitě zařízení to však nic nevypovídá.

Můžete mít výborné zařízení za nízkou cenu, ale pokud za Vámi nestojí silná firma, tak je Vám to k prdu. Ale to jsem odbočil...

Ve všech případech se jednalo o PZS s přejezdníky nebo s vazbou na návěstidlo.
Konopáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 14:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Viděl jsem fotografii poruchového štítu VÚD, ale tam byla značka "jiné nebezpečí", ještě ve formě svislého oválu, nikoliv vykřičníku. O "Stopce" nic nevím.
Zrušení bylo kvůli mezinárodní dohodě, po které se začalo používat pozitivního signálu, a tak musel být poruchový štít zrušen.

(Příspěvek byl editován uživatelem konopáč.)
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 19:41:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Konopáč:
Ano, máte pravdu. V době, kdy fungovaly padací štíty, jsem ještě nebyl na světě. Viděl jsem je jen na obrázku. S tou Stopkou jsem se nechal zblbnout zvídavým amatérem. Ten všechno umí, všechno ví. :-)
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 20:58:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K VÚD - zařízení je třeba hodnotit v kontextu doby. V té době si výrobu, montáž, údržbu i pravidelné prohlídky dělala dráha sama prostřednictvím svých odštěpných závodů a podobně. Genialita zařízení spočívala v maximální přizpůsobivosti k tehdejší infrastruktuře, tedy často ještě svršek na archaickém svršku Xa položený ve škváře, propojky byly obvykle drátové "brusle". Ovšem největší výhodou byly ventilové kolejové obvody, které nevyžadovaly kopání kabelu k začátkům kolejových obvodů. Díky tomu byla doba výstavby jednoho zařízení v řádech dní. A kontroly se tahaly po dvou drátech vzdušného vedení. Ve své době toto zařízení značně přispělo k bezpečnosti na přejezdech. Po čtyřiceti letech se poměry dost změnily a toto zařízení skutečně do muzea patří.
Jinak horší než VÚD62 jsou přejezdy SSSR v původním provedení bez přenosu jakýchkoliv indikací, které se ještě občas v provozu vyskytují.
VÚŽ 76 je v provozu v jednom kuse na trati Rumburk - Jiříkov a ve dvou na trati Řetenice - Lovosice a zatím se o náhradě neuvažuje.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2007 - 21:23:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K tomu bych jenom dodal, že se ventilové kolejové obvody z výzisku používají i u nově budovaných přejezdů typu PZS AŽD 71 s elektronickými doplňky. Vtip je v tom, že musí být ten "výzisk". Stávající VKO jsou již archaické, nedostatkové zboží a prý jsou náchylné na rušení.

Firma AŽD teď přišla s novým typem VKO. Označují se "EVKO". Podle prospektu vypadají dobře. Zřejmě ještě nemají Zaváděcí list. Nemáte někdo přesnější informace?
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 1-2007


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 05:51:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

EVKO zaváděcí list nemají, protože jsou momentálně v ověřovacím provozu u Ivančič, ale není to žádná sláva...
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.1.49
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 07:19:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuju, pane Kašpare, za info.
A ještě bych se zeptal, zda jsou na SŽDC zavedeny bezstykové paralelní kolejové obvody? O existenci EON mám tušení, ale zajímalo by mne zda v Čechách existují i jiné typy.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6795
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 09:17:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

já mam za to, že jsem foto poruchového štítu se značkou stop viděl. ale už nevim gde. což nevylučuje možnost, že byla i zančka jiné nebezpečí.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 16:30:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Steamer:
Jsou s nimi nějaké problémy?
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 1-2007


Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 21:30:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

U EVKO se během prvních šesti měsíců ověřovacího provozu vyskytlo hodně poruch a muselo se vylučovat ovládání přejezdu kolejovými obvody (v rámci ověřovacího provozu fungují souběžně s počítači náprav).

Pokud AŽD problémy vyřeší, tak by PZZ-EAV s EVKO mohla být dobrá rekonstrukce stávajících přejezdů typu VÚD (prakticky se vymění jen vnitřní technologie, výstražníky a kabelové stojánky obvodů A a C).
Marcik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 22:00:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S_77: Slyšel jsem i názor jednoho zabezpečováka z O14, že řidič se u neblikajícího přejezdu musí chovat zrovna tak, jako by tam byla ta deska Stop.

Pravda je někde mezi. Je to tak, že při zhasnutém výstražníku se musí řidič chovat jako by šlo o přejezd zabezpečený pouze výstražným křížem. A to proto, že podle zákona o provozu na pozemních komunikacích je světelná signalizace nadřazena svislým dopravním značkám (výstražný kříž). Pokud tedy na výstražníku nesvítí žádné světlo, je pro řidiče směrodatný výstražný kříž...
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 22:34:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Marcík:

A to je ten alibismus, protože přejezd vybavený zabezpečovacím zařízením velmi často nesplňuje parametry přejezdu označené pouze výstražným křížem. Dovedeno ad absurdum, podle normy nesmí být přes takový přejezd traťová rychlost vyšší než 60 km/h, zajištěné rozhledové poměry (o dopravním momentu nemluvě). Takže by se na koridoru každý přejezd obehnal krycími návěstidly s omezením rychlosti na 60 km/h (leckde až na 10 km/h) se světelnými pískáčky. toto divadlo by se aktivovalo vždy, pokud nebude na příslušném přejezdu kmitat bílé světlo.
Marcik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2007 - 23:06:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_kašpar: V klidu Jen jsem podal výklad silničního zákona, jak by se podle něj měl v takovém případě chovat řidič. S tím se mnou doufám souhlasíte?

Rozhodně jsem nepsal nic o dopravním momentu, rozhledových ani místních poměrech, které představují rozhodující hlediska pro budování PZZ na přejezdech. A už vůbec nic o tom, že by se před každým přejezdem (kvůli dodržení rozhledových poměrů) měla snižovat traťová rychlost...

Jinak souhlasím, že přejezdy vybavené PZZ ve vetšině případů nesplňují právě rozhledové poměry. Kdyby je splňovaly, tak by tam 1) PZZ zpravidla vůbec nemuselo být a 2) při poruše PZZ (pokud by tam bylo) by se vlakům nemusela dávat Opčka.

(Příspěvek byl editován uživatelem Marcik.)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 11-2007
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 08:19:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M.Kašpar, Marcik: souhlas o oběma, avšak:
Je-li PZZ vypnuto a přejezd je tedy "zabezpečen" pouze výstražnými kříži, pak dráha musí po dobu vypnutí PZZ učinit takové opatření, jako by výstražná světla vůbec nebyla. Čili buď zajistit rozhledové poměry, nebo snížit rychlost vlaků a nařídit pískání (tedy rozkaz Op).Ono přejet přes přejezd s dvacetimetrovou soupravou, zejména pokud jsem před přejezdem zastavil a nebo z jiného důvodu musím pomalu, nějakou chvíli trvá. MMCH, v tom Varnsdorfu -měl ten vlak Op?
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 641
Registrován: 1-2005


Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 11:17:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rudolf33 : spomínalo sa na stránke dicr.cz, že vlak nebol vyrozumený Op o poruche PZS. Návestný majster, ktorý to išiel opraviť bol očitým svedkom nehody.
prcek.z.lipy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.63.192.135
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 13:42:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čl-Bakov
 
 
 
 
prcek.z.lipy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.63.192.135
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 13:52:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pokračování
 
 
 
 
Alesl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 722
Registrován: 7-2002


Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 20:08:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže dálkovina už funguje?
Sonic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 20:09:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevíte, co je tohle (nějaký PN?):
 
 
Nachází se to v IK spolu s kolejnicovým spínačem:
 
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.15.26
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 20:24:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K přejezdům: Je pravda, že dnešní norma je k PZZ benevolentnější a umožňuje rozsvícení pozitivní signalizace (bílého kmit. světla) i když je přejezd v anulaci nebo se k přejezdu blíží vlak, ale před přejezdem je návěstidlo se znakem stůj?
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 20:31:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_kašpar:
Ano, je to čirý alibismus. Pokud Vás jako silničního uživatele na přejezdu s PZS ve varovném stavu trefí vlak, dostanete zcela jistě spoluvinu. A nikoho nebude moc zajímat, jestli ten vlak jel na Op nebo plnou traťovou, nebo jestli tam byly splněny rozhledové poměry. To můžou být jen polehčující okolnosti. Je spousta přejezdů, kde je na jedné straně silnice bývalá vechtrovna, na druhé straně křoví, oblouk apod...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 20:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zvědavý amatér:
Ano, je to pravda. Přejezd musí být kryt návěstidlem s absolutním významem návěsti Stůj, které je umístěno min. 50 metrů od přejezdu.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 21:02:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Rudolf 33: Myšlen byl varovný signál v případě, že je přejezd v anulaci. To, že se varovný signál dává v naprosto odlišných stavech - tedy v případě poruchy nebo anulaci, považuji za dost velký problém. Z tohoto důvodu původní logika VÚD byla přínosná v tom, že tu poruchu jednoznačně signalizovala, tedy řidič věděl, že je to všechno na něm. Další tragédie je viditelnost výstražníků a křížů. Původní červeno bílé stožáry měly něco do sebe, než dnešní šedivá nebo rezatá trubka. U plastových výstražníků to alespoň zachraňuje bílý lem.
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 21:07:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad. Prcek z lípy:

Docela by mě zajímalo, zda má u takovýchto dálkově řízených tratí vůbec význam dělení na traťové úseky a stanice. Ty šipky traťových souhlasů, které si dává obsluha sama sobě. Proč nelze celou oblast popsat jako jednu "velkostanici" s cestovými návěstidly místo vjezdovými a jednou závěrovou tabulkou pro celou oblast. Mohly by odpadnout ty "šipky".
zvědavý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.15.26
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2007 - 22:24:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sonic:

A nemůže ta krabička na kolejnici býti čidlem kolejnicového spínače Honeywell?
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 643
Registrován: 1-2005


Odesláno Neděle, 18. listopadu 2007 - 06:48:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_kašpar : Ale každá stanica by mala byť , v prípade potreby, obsluhovateľná aj miestne. A v tom prípade, kedy ovláda patričnú trať viac osôb ako jedna, už majú traťové súhlasy svoj význam a účel .
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 18. listopadu 2007 - 10:43:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sonic:
Nějaké kolové čidlo to bude, ale snímač počítače náprav to určitě není. Ten musí být dvojitý - kvůli rozlišení směru jízdy vlaku z/do kolejového úseku.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 18. listopadu 2007 - 10:50:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zřejmě to bude čidlo Honeywell. Používá se v prostoru PZS kvůli anulaci nebo právě na IK, kvůli rušení závěru JC. Dřív se používala čidla WSSB, ale ty dnes už nikde nekoupíte.
Sonic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 18. listopadu 2007 - 11:33:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman_77: Kolejnicový spínač jako součást funkce IK by mělo být to na poslední fotce na pravé kolejnici (stejné jsou i v jiných IK ve stanici). Ale právě nechápu, k čemu je tam zároveň to čidlo na levé kolejnici.

(Příspěvek byl editován uživatelem Sonic.)
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1410
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. listopadu 2007 - 11:52:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Rudolf 33:
RIBŽD si pospíšila a rozhodla, že:
Příčinou mimořádné události bylo nedovolené vjetí řidiče na železniční přejezd zabezpečený výstražnými kříži pro železniční přejezd jednokolejný v době, kdy po traťové koleji přijížděl osobní vlak Os 83077 dávající lokomotivní houkačkou opakovaně návěst „Pozor“.
Došlo tím k porušení § 6, odstavce 3 Zákona o dráhách č. 266/1994 Sb. v platném znění.
Citace §6, odstavce 3 zákona č. 266/1994 Sb. ,o dráhách v platném znění:
Při křížení železniční dráhy s pozemní komunikací v úrovni kolejí má drážní doprava přednost před provozem na pozemních komunikací.


Jemně se tam pro jistotu nezveřejňují předchozí odstavce téhož paragrafu:
Křížení dráhy
(1) Pokud se železniční dráha kříží s pozemními komunikacemi v úrovni kolejí, musí být křížení označeno a zabezpečeno. Způsob označení křížení stanoví prováděcí předpis.
(2) O rozsahu a způsobu zabezpečení křížení železniční dráhy s pozemními komunikacemi v úrovni kolejí a jeho změně rozhoduje drážní správní úřad po předchozím vyjádření příslušného orgánu Policie České republiky. Rozhodnutí o rozsahu a způsobu zabezpečení křížení nenahrazuje povolení vydávaná správními úřady podle zvláštních právních předpisů.2b) Technické způsoby zabezpečení křížení stanoví prováděcí předpis.

Zákon o silničním provozu však hovoří ve svém §28 trošku jinak:
1) Před železničním přejezdem si musí řidič počínat zvláště opatrně, zejména se přesvědčit, zda může přejezd bezpečně přejet.
3) pouze část: Při přejíždění železničního přejezdu nesmí řidič zbytečně prodlužovat dobu jeho přejíždění.
§ 29 hovoří:
Řidič nesmí vjíždět na železniční přejezd:
1) je-li dávána výstraha dvěma červeně ...
2) je-li dávána výstraha přerušovaným zvukem houkačky nebo zvonku...
3) sklápějí - li se, jsou - li sklopeny nebo zdvíhají - li se ...
4) je - li již vidět nebo slyšet přijíždějící vlak nebo jiné drážní vozidlo nebo je - li slyšet jeho houkání nebo pískání, to neplatí, pokud bliká...
5) dává - li znamení k zastavení vozidla zaměstnanec dráhy...
6) nedovoluje - li situace za železničním přejezdem jeho bezpečné přejetí...

Z výše uvedeného vyplývá, že řidič nic neporušil:
body 1), 2), 3) nenastaly, protože přejezd byl vypnutý z činnosti.
Bod 4) taktéž nenastal. Vlak zahoukal teprve cca 50 metrů před přejezdem na základě toho, že těsně před vlakem projel osobní automobil. Dle výpovědi strojvedoucího nehoukal opakovaně. A vlak nemohl jít vidět, protože mu ve výhledu bránil bývalý strážní domek.
Je pravdou, že trať vedla na přejezd v přímém směru cca 700 metrů, vlak by šel ale vidět teprve při najetí vozidla téměř do přejezdu. Tuto kontrolu však řidiči nic nenařizovalo, značka "Stop" samozřejmě pod výstražným křížem scházela. Vlak do kamiónu narazil v rychlosti 47 km/h.
O rozhledových poměrech si můžete udělat jasno z tohoto obrázku:odkaz
Petr Šimral
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2007 - 07:07:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr_Šimral:
RIBŽD tvrdí, že návěst "Pozor" byla dána opakovaně. Vy píšete něco jiného. Kde je pravda? Obsluha houkačky se zaznamenává na pásku...

Dále ve Vašem příspěvku uvádíte, že k srážce došlo při rychlosti 47 km/h. Jak je možné, že na přejezdu s tak ubohou viditelností, kde je vyloučeno PZS, někdo povolí jízdu vlaku jinak, než na Op?

RIBŽD spadá pod ČD nebo pod Drážní inspekci ČR?
350
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.70.65
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2007 - 07:17:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

>> Láďa2, 14.11.

To, co píšeš, není pravda. Pokud jedeš 121 a více, Mirel krátce pípne, musíš ho vybavit, přepnout se do manuálu, ovšem nikdo, opravdu nikdo nebrzdí tak, aby ohrozil bezpečnost provozu, jak jste zde popsali, ono totiž fíra má dvě ruce, je zde možnost levou rukou zmáčknout enter a současně pravou brzdit. Ale valná většina EC brzdí tak dobře, že ani není potřeba takhle rychle jednat, proto je nějaké použití magnetů z důvodu pozdního zaváhání úplný nesmysl.

Taktéž nelze souhlasit s tvrzením "Pak to dopadne tak, že u výstrahy jedete pořád rychle, musíte to zas vymáčknout (a to zase trvá a odvádí pozornost), no a pak přijdou čas od času na řadu i magnety"
To je opět úplný nesmysl, jak píši výše, EC brzdí tak dobře, že pokud byste využili úplný provozní zabrzdění, u výstrahy pojedete jak s hnojem.
Tvrzení, že za výstrahou musíte zmáčknout enter, neboť Mirel kóduje stůj, je pravda. Ale o jakém trvání a odvádění pozornosti tu hovoříte - v té situaci již vlak brzdí, neboť už jste brzdili třeba ze 160, takže jen zmáčknete enter, aniž byste tím zpozdili brzdění nebo odvedli pozornost.

Mirel je bezpečnější právě kvůli těmto různým vymáčkáváním při výstraze. Pokud fíra bude usínat, je nucen šáhnout jinam než na klasického živáka, kterýho může mačkat podvědomě v polospánku.

Co se týče Poříčan, kde se může návěstit 120 do odbočky, tak jediný problém by nastal, pokud byste na předvěsti minuli výstrahu, výpravčí by mezití postavil, rychlost však poklesla pod 100 km/h, pak holt nemůžete jet více jak 100 km/h (je tam nějaká rezerva, tuším, že při 107 km/h vás zastaví, znalejší nechť upřesní). Takovýhle případ ovšem nastává jednou za čas, zpravidla je volná trať, výpravčí staví včas a když volno není, spíš to odskáčete tak, že u vjezdu téměr zastavíte a na rozjetí nad 100 km/h můžete zapomenout.
To už je ale otázka jednoduché úpravy Mirelu.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1413
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2007 - 09:09:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Signalman: záznam použití houkačky na proužku není a nebývá. V záznamu elektronického rychloměru naopak zpravidla bývá.
Jak je to možné? Nevím. Předpisy toto neumožňují.
RIBŽD spadá pod ČD.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2007 - 10:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

350:
Díky za info. Zřejmě jste strojvedoucí..?

Nějak jsem při té obhajobě Mirelu zapomněl zdůraznit jeho hlavní výhodu proti LS-90: Pokud bude fíra podvědomě mačkat TB, vlak zastaví.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 653
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2007 - 11:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad prcek.z.lipy: Okna mají nástupiště jen u jedné koleje?
EOV je nebo není?
Jinak moooc hezké, ten multi telefon vypadá docela fajnově, hlavně aby také dobře fungoval.
Martin
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2007 - 14:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad P.Š: Jasné. RIBŽD (revizor inspekce bezpečnosti železniční dopravy), zaměstnanec DI (drážní inspekce) součásti to DÚ (drážního úřadu)pohrobka bývalých ČSD, kryje provozovatele dráhy, t.č. SZDC (správa železnicní dopravní cesty), jejíž činnost vykonává pronajatý pracovník ČD (Českých drah a.s.). Chudák řidič kamionu.
prcek.z.lipy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.63.192.135
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2007 - 15:27:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Martin 2 : v Oknech jsou perony u obou kolejí,jen menší chybička,a EOV povětšinou jen u krajních vyhybek,aby se dalo vykřižovat.
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 290
Registrován: 1-2007


Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2007 - 16:53:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rudolf_33: RIBŽD je Regionální ispektorát bezpečnosti železníční dopravy neboli regionální pracoviště GŘ - Odboru 18, ČD, a.s.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1415
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2007 - 17:02:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Rudolf 33: Máte v tom pškný hokej.
Vlastník dráhy je SŽDC a nemá s výše uvedeným nic společného.
Provozovatelem dráhy je ČD a jeho složkou pro šetření MU je RIBŽD.
Drážní úřad je nezávislá instituce.
Taktéž Drážní inspekce ČR je nezávislou institucí.
Pravda, naprostá většina všech zúčastněných někdy byla u ČSD či ČD, takže se nás naprostá většina vzájemně zná.

PS: Já jsem například světoběžník: pracoval jsem u ČSD, ČD, Viamontu a nyní u RAILTRANSu.
Konopáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2007 - 18:42:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

prcek.z.lipy: V tuto chvíli ještě jsou ve stanicích i původní zařízení (jako záloha), nebo už je všechno zrušeno?

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace