K-report
 

Archiv do 30.srpna 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Metro a spol. » Staré archivy » Archiv do 30.srpna 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3878
Registrován: 8-2003


Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 18:56:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

...anebo vzpomeňme na ČD a jejich dva napájecí systémy, anebo na DPP a tramvaje nepřechodné po celé síti...
Jistě, řešitelné to je, no a proč dělat věci jednoduše, když to jde i složitě...
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1211
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 19:53:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zaujalo mě, že ve vozech s "udírnou" je chybně uváděn počet míst k sezení (40 místo 36).
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9891
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 20:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no a proč dělat věci jednoduše, když to jde i složitě...

Teď zbývá pouze otázka, jestli "jednoduše" znamená stavět v Praze čtvrtou trasu těžkotonážního moskevského metra.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3881
Registrován: 8-2003


Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 22:55:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud si dobře vzpomínám, tak pro trasu D s rozpočtem v řádu desítek miliard má úspora v podobě "lehké" varianty být v řádu jednotek miliard, tedy nic extra. K tomu když přičteme nulový provozní přínos, malou kapacitu, atypičnost...
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3162
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 19. srpna 2007 - 23:36:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:
v řádu jednotek miliard... které se na ulici běžně válej, že jo?

v řádu jednotek miliard... při výstavbě! Ale taky v řádu několika milionů úspory za bezobslužný provoz, za stanice hluboké místo 30m, 20m a s tím související milionové úspory za chod eskalátorů apod.

malá kapacita... hloupost. doporučuju všem nastudovat systém VAL. VAL může mít kapacitu stejnou jako těžké metro. Jen jde o to, jak bude koncipován a provozován.

atypičnost... současný systém nemusí být kompatibilní. Stejně bude mít Déčko svoje depo a pokud by bylo plně automatické jako těžké metro, jako že by by být mělo (ohromné úspory na zaměstnancích, které už dnes má problém DP sehnat), stejně nebude kompatibilní. Jakékoliv těžké metro pro linku D, bude mít tak pramálo společného s linkami ABC, že komaptibilní prostě nebude. A jestli nějaké přetahy souprav vykompenzují ohromné mzdové náklady za fíry, toho se neobávám.

Nejsem zastáncem VALu, ale ani super těžkého sovětského metra na doplňkové trase ve městě s jedním milionem obyvatel. Škoda, že zítra nedorazíš. Rád bych o tom s tebou pokecal.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3886
Registrován: 8-2003


Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 10:13:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
které se na ulici běžně válej, že jo?... Ne, betonují se pod pole v Letňanech.

Ale taky v řádu několika milionů úspory za bezobslužný provoz... To je bezobslužný provoz výsadou VALu?

za stanice hluboké místo 30m, 20m... A není toto vykoupeno větší sklonou náročností trati (se vším, co z toho vyplývá pro "gumová" kola stejně, jako pro ocelová)?

Škoda, že zítra nedorazíš. Rád bych o tom s tebou pokecal.... Patrně dorazím.
Nebudeme sedět doma a půjdem tancovat...!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 10:39:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp:
Slučuješ dvě věci dohromady. Nebavíme se tu o Letňanech, ale o dvou miliardách ušetřených díky VALu vs. MOCKBA METPO.

To je bezobslužný provoz výsadou VALu?
Výsadou úplně ne. Meteor je pro linku D příliš kapacitní a Rubin je zatím v plenkách. Já bych v případě Prahy a bezobslužného provozu neexperimentoval. VAL je odzkoušený systém po celém světě a jeho mouchy by tedy mohly být vychytané, což se o RUBINu říct nedá. To že Siemens sídlí a vyrábí VAL na Zličíně, nemusí hned znamenat kapříky na našem magistrátu. Nic není černobílé. Ono to totiž může mít i svou výhodu - servis, náhradní díly a dodavatel za humny.

není toto vykoupeno větší sklonou náročností trati
Samozřejmě že je. Ale Déčko má být pro cestující, ne pro šotouše aj. Jsem si samořejmě vědom nevýhod gumovejch kol, ale mají i svá pro. Méně hluboké stanice s kratšími eskalátory šetřící el. energii a čas cestujícím, nejsou přeci k zahození. Jistě můžeš namítnout, že to co se získá z kratších eskalátorů se projede na větším stoupání a větším valivém odporu. Přesto je tu pořád ta vidina těch mělčích stanic.

Patrně dorazím
To je dobře
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.203.81
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 11:24:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych se osobně nejdříve podíval na to, proč klasické metro v Praze stojí co to stojí. Jak jsou postavena výběrová řízení na stavbu, jsou-li dodavatelé dotaženi "na krev" atd. Proč např. metro v Praze staví stále ta samá společnost?? To neexistuje v rámci EU žádná jiná stavební firma schopná razit tunely? Ono mi to připadá jako s dálnicemi u nás a SRN (taky jsou tu x-krát dražší a jednou z příčin je to, že u nás na rozdíl od Německa, kde jsou úseky parcelovány na jednotlivé stavební objekty zadávané i menším firmám, prakticky neexistuje konkurence jež by ceny stlačovala dolů jako u typů staveb).
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 552
Registrován: 9-2003


Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 11:46:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
1) Ono je každé těžké metro na světě MOCKBA METPO?
2) Zabezpečovací zařízení LZB na "A" je schopno bezobslužného provozu.
Není nutno nakupovat zrovna žabožroutské, Bibendumem dotované gumokolní nesmysly.
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 10-2002
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 11:47:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

...které už dnes má problém DP sehnat)
To je taky nedostatek fírů a dozorčích?
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 553
Registrován: 9-2003


Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 11:48:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě dotaz - dneska se deje nějaká šotohospoda? Rád bych tam dorazil, pokud mě tam tedy snesete.
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 882
Registrován: 5-2003


Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 12:21:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S4991023: Přeposlal jsem ti mail;-).
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 12:48:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je taky nedostatek fírů
asi jo, když už berou i vyučené (dřív byl hlavní požadavek elektro maturita)
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 554
Registrován: 9-2003


Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 14:02:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218: Ten už bohužel nefunguje. Prosím ještě jednou a to na s499tečka1zavináčcentrumtečkacz. Díky.
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
Corllin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 391
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 14:59:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mohl bych taky tu hospodu?Díky.
Škoda každé zamračené,která skončí ve šrotu.
http://www.draha.webz.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3168
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 16:04:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

I.:
Zabezpečovací zařízení LZB na "A" je schopno bezobslužného provozu
Ještě by muselo být uděláno mnoho práce a vydáno mnoho peněz, aby bezobslužný byl... po celé trase.

VAL je, pokud vím, vyráběn plně v režii Siemensu.

dneska se deje nějaká šotohospoda
Před týdnem jsem ti psal mail na : s499.1@pobox.sk

Drak:
Ještě to není tak hrozné, ale spěje to k tomu, že situace bude brzy obdobná jako na povrchu.
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 555
Registrován: 9-2003


Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 16:38:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Dle ctěch lidí, co to dělali, to až tak moc práce a peněz nebude, rozhodně ne víc, než by sežrala jakákoliv jiná bezobslužná technologie.
VAL je vyráběn plně v režii Siemensu, který sežral Matru.
Mail "pobox.sk" mi atlas po sežrání poboxu nějak tak záhadně zablokoval, že se k němu už nedostanu. Platí to samé s "centrum.cz", když tak mi pošli SMS, u PC už dneska asi nebudu, bo musím jít vyřizovat nějaké služební záležitosti.
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3170
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 20. srpna 2007 - 17:52:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

I.:
Podle předběžných údajů má VAL stát o 2 miliardy méně než těžké metro.

Jen zběžně:
Béčko - 200 strojvedoucích, pro Déčko by jich bylo třeba asi tak 100.
Průměrnej plat je 27 000,- + odvody za zaměstnance vydaj kolem 40 000/osobu.
Měsíční náklady na 100 fírů pro Dé by byly kolem 4.000.000 Kč. Roční tedy skoro 50 mega.
Pokud platy porostou o 3% ročně, dostaneš se za několik let na dvojnásobné platy těch dnešních.

Jakákoliv kompatibilita spočívají tak max. v přetahu souprav na Kačák, nikdy nevyváží náklady na pracovní kapitál, kterej je v dnešní době úplně nejdražší. Kompatibilita kamerového systému, hadrů, kýblů a zametacích strojů, zářivek je totožná pro těžký i lehký metro.

Proto nemá smysl diskutovat o tom, jestli automatika na D ano či ne. Je jen třeba najít typ, kterej bude kapacitně i technologií pro Prahu (resp. Déčko) vhodnej. Mně se gumy taky nelíběj, ale je fakt, že VAL kapacitně na čtvrtou doplňkovou pražskou trasu stačí, je to systém odzkoušenej mnohde na světě a vyrábí nám ho za humny.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 883
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 10:11:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S4991023,Corllin:
Sorry, omlouvám se, že už jsem to potom nepřeposlal, naposledy jsem byl na netu včera v 13:00, takže to čtu až teď:-(.
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 1943
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 10:44:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Trochu se tu zapomíná na skutečnost, že VAL bude pro Prahu úplně novou technologií, což přinese nejeden problém. Mám na mysli nemožnost využití stávajících kapacit opravárenských (OZM), údržbářských (MUVky, brusy atd.) a bude to klást veliké nároky právě na zaměstnance údržby a provozu, bo to tu nikdo nezná.

Rovněž považuju za nešťastné si zavírat zadní vrátka nějakého možného budoucího rozvoje v podobě například propojení některých tras navzájem, resp. propojení se železnicí. Něco lehčího než dnes klidně, ale určitě na bázi jednosměrné kompatibility vzhledem ke stávající síti (tj. klasický svršek, stejný rozchod, výška nástupiště apod.). Lehčí vozidla, menší poloměry a větší sklony, to vše je na kolejích možné a netřeba kvůli tomu dělat z depa pneuservis.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 11:01:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale to je právě to hlavní, že to bude na gumových kolech. To přeci nejde, aby "socky", které jezdí metrem a tramvajemi, umírali později, než pražským provozem vystressovaný průměrný automobilista, který dobrovolně a rád inhaluje nejen automobilové exhalace, volné radikály z katalyzátorů a "vůni nového auta", ale také otěr z pneumatik. Proto i jim pražstí ODS-politikové musí dopřát také toto "potěšení".
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 556
Registrován: 9-2003


Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 12:38:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mašinka: Naprostý souhlas.
Cogwheel: Proč si každý zamindrákovanec musí plivnout na ODS?
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.203.81
Odesláno Úterý, 21. srpna 2007 - 14:41:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Masinka. Ano, tak to je. Jedna věc jsou tzv. hardcosts, čili náklady na vlastní stavbu ( a tady bych se podíval ny systém "výběrových" řízení ve prospěch Metrostavu atd., navíc existuje něco "benchmarking" čili ze zkušeností ze zahraničí lze celkem spolehlivě odvodit kolik by za daných podmínek měl stát km metra daného typu) a pak jsou samozřejmě náklady provozní - mzdy a další náklady na provozní personál a nutnou režii, trakční energie a energie na provoz pomocných systémů, náklady na údržbu včetně možnosti využití stávajících prostředků a personálu, know-how atd. Dejte to vše do finančního modelu, nasaďte příslušné úrokové sazby (úvěry, nárůst mezd atd.) a porovnejte to dejme tomu v úseku 50 let. Pak má taková diskuze určitý smysl, jinak je to jen bla, bla politiků či šotoušů ....
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 3-2004


Odesláno Středa, 22. srpna 2007 - 22:49:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vím, že není slušné otevírat ukončenou debatu, ale na příspěvek Martina Šubrta z 19. srpna nemohu nereagovat,
cit. DP zpravidla uvádí, že je to tím, že každý systém vznikal v jinou dobu. Prostě postupám vývojem. Dodávky M1 na C, pak modernizací na A, kombinace starých a nových souprav tam a onde. Což je obecně pravda. I když, kdyby město myslelo na budoucnost, asi by se pustilo už kdysi do jednotného systému. Jenže do toho se nikomu nechtělo, protože bylo pořád málo peněz. Nikdo nechtěl předělávat staré vozy třeba na B na nový zabezpečovač, tak se prostě jednotlivé trasy vybavovaly dle aktuálních potřeb. Prostě se šetřilo, a tak to nakonec stojí víc :-)."

PA 135 na céčku byl vybrán od firmy Matra (dnes Siemens) v polovině 90. let, když se zaváděly nové soupravy M1. PA 135 byl na svou dobu velmi kvalitní systém a oproti dosud používanému zabezpečovači ARS, to byla malá revoluce. Když se vybíral nový zabezpečovač pro áčko, byl vybrán kočkopes LZA od AŽD, které nabídlo v porovnání se Siemensem/Matrou tak nízkou cenu, že by odpovědní museli snad před popravčí četu, kdyby to nebrali. (Zlí jazykové dokonce tvrdí, že za cenu PA 135 na IV.C2 by se dala pořídit LZA na nejméně polovinu trasy C.) Kupodivu tento levný kočkopes ve mnoha ohledem dokonce lepší než "revoluční" PA 135 a jediné co se mu dá z pohledu cestujicího vytknout je poptávkové otevírání dveří s "problikávající předvolbou".
Na béčku už mohl být dávnou nový zabezpečovač a s ním i nové soupravy, kdyby nepřišly povodně a veřejná soutěž na nový zabezpečovač nebyla několikrát soudně napadena neúspěšnými uchazeči.
Tedy na béčku je stále možnost sjednotit zabezpečovač s áčkem nebo céčkem, ale otázka zda to má cenu... S áčkem nemá béčko přímo kolejové propojení, ale možnost přesunu z trasy na trasu bez úprav by mohl mít své výhody i tak.
Céčko a béčko má sice kolejové propojení, ale otázka je, zda má cenu opět pořizovat drahý a mírně již překonaný systém PA 135. Což vede vůbec k další otázce, zda by nebylo lepší raději než trvat na kompatibilitě systémů, uvažovat na béčku o systému, který dokáže přinést další modernější prvky než ostatní dosud používané systémy...

(Příspěvek byl editován uživatelem Prox.)
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 3-2004


Odesláno Středa, 22. srpna 2007 - 23:03:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Kompatibilita kamerového systému, hadrů, kýblů a zametacích strojů, zářivek je totožná pro těžký i lehký metro.
Tady si musím trochu rýpnout, ale ani tohle není kompatilní na současných trasách, ale dokonce to není kompatibilní mezi jednotlivými stanicemi na jedné trase

Dále mne napadá, že se sice při bezoblužném provozu souprav ušetří na strojvedoucích, ale zato se bude muset vymyslet způsob jak zajistit bezpečnost v jednotlivých soupravách nebo na stanicích. Oni se vlastně cestující už dnes pohybují v podzemí více či méně samostatně, ale díky strojvedoucím mají pocit, že jsou stále pod dozorem. Kamery tento pocit nezaručí
Dále mne zajímá jak se bude řešit situce, když se vlak po poruchu zastaví v tunelu? Jak bude řízena evakuace z hořící soupravy? Ač se to možná na první pohled nezdá, tak pocit cestujicího, že je sám někde ve tmě a pomoc je možná někde na cestě může způsobit pěknou davovou paniku. V současnosti sice strojvedoucí také při mimořádnosti nepomůže víc než by dokázal dispečer pomocí vlakového rozhlasu, ale vnitřní pocit lidí je diametrálně odlišný, protože je někdo "zdánlivě odpovědný" na blízku.
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Kulík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 4-2004


Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2007 - 14:08:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Prox a na toto jste přišel kde???
Viděl jste předpotopní zařízení MATRA někdy v reléové místnosti - vždyť tam byly problémy s velikostí a na mnoha stanicích se to nevešlo bez záboru dalších prostor - prostě dnes je skoro všem jasné, že MATRA byl velký krok zpět. A co se týká ostatních vlastností staré ACB + ARS na trati C umělo o trošku víc - jenom používalo poněkud nevhodné frekvence s jejíž kompatibilitou se jistý výrobce nikdy nezabýval.
Na proti tomu LZA na trati A je už o něčem jiném a v horizonti 15 - 20 let si dovedu představit náhradu fošnové MATRY s již dávno překonanými programovými pásy právě tímto vlakovým zabezpečovačem.
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 3-2004


Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2007 - 19:37:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kulík:
Však právě proto jsem slovo "revoluční" psal do úvozovek
Prošel jsem kurzem 2. členů vlakové čety, proto posuzuji zabezpečovače z letmého pohledu do kabiny. Vím, že Matra má na metru hodně odpůrců i příznivců. Znám fíry, kteří raději jezdí na ruku, protože automat je několikrát zklamal, ale také jsou lidé, kteří Matru hodnotí jako pokrok od ARSky - proto PA135 jako celek nazavrhuji, ale pro jeho rozšiřování nejsem.
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 612
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2007 - 21:05:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

vždyť tam byly problémy s velikostí a na mnoha stanicích se to nevešlo bez záboru dalších prostor -
????????? Stacionární část PA135 je to modré vzadu (2 skříně protože na FRC je hodně programů) nebo tady. Skříň LZA jestě nenainstalovaná zabalená těsně popotopní nebo přímo od výrobce. Sice je někde PA135 umístěná v místnosti návěstního mistra, ostatně to LZA taky a možná to bude překvapení, ale s místem jsme se potýkali na DE kvůli EZS RBO.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2007 - 21:09:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak PA135 byl v době výběru v Praze systém zastaralý a v dalších soutěžích na A i B byl princip na kterém funguje vyloučen už v zadání.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6453
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 24. srpna 2007 - 07:47:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

byl princip na kterém funguje - dotaz neznalého: jaký je ten princip?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 614
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 24. srpna 2007 - 12:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Princip je popsán tady v odstavci, který začíná "Základním principem řízení rychlosti jízdy vlaku....." a ještě ten následující.
Rychlostní profil je zakletý v programovém pásu mezi kolejnicemi a lze ho měnit buď přepínáním napájení křížících se vodičů (programů), jichž tam musí být patřičný počet postihující všechny varianty jízdy v daném místě (úseku), nebo to musí někdo předrátovat.
PA135 je odhaduju ze 70. let, takže to žádná moderna není, je to slepá ulička ve vývoji zabezpečovačů. Musí se ale nechat, že co se týče stacionární části je to dost spolehlivé zařízení.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1213
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 24. srpna 2007 - 15:05:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Provoz bez fíry snad nemá nic společného s tím, jestli to jezdí po železe nebo po gumách. Jaké jsou další argumenty pro gumu? Co se týče provozu bez fíry, mluví se o tom, že by tam místo něj byl jakýsi průvodčí, prostě, aby tam někdo byl... Takže mzdy se zase moc neušetřej.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 24. srpna 2007 - 15:07:43   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Článek z dnešních opozičních novin: www.halonoviny.cz/index.php?id=96658
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 10-2002
Odesláno Pátek, 24. srpna 2007 - 21:41:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V bezobslužných provozech bývají tzv. "přepravní přicmrdávači" jak je nazývá jeden kolega. Je to výkoná přepravní složka pro zejména nouzové úkony, které nelze zautomatizovat jako je spuštění eskalátorů, nouzový odjezd se soupravou, případná pomoc s evakuací aj. Když se nic neděje, tak jezdí v určeném úseku nebo soupravě, dohlíží, informují, někde kontrolují lístky a svojí přítomností to celé zlidšťují. Rozhodně je jich méně než staničního personálu + strojvedoucích a možná jsou nižší i kvalifikační požadavky.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 616
Registrován: 10-2002
Odesláno Neděle, 26. srpna 2007 - 11:50:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když se vrátím k rozdílným zabezpečovačům, tak zřejmě kolegové před výběrem na C řešili, zda dát do zadání, že se systémem vybraným na C výhledově vybaví i ostatní trasy. Ještě že to neudělali, jinak prošlapáváme slepou uličku na všech trasách. V té době už měla každá trasa své depo a přestaly přejezdy z DH na C a DK na B. Pokud si pamatuju, tak tyto přejezdy jezdily na A a C s cestujícími, proto byl jednotný zabezpečovač nezbytný. Nyní má každá trasa svůj vozový park a je provozně autonomní, proto si myslím, že to není problém. Jediný důvod mě napadá výpomoc M1 dodaných pro IVC2 na B, ale nevím do jaké míry to bylo možné předpokládat.
Třeba časem dojde k sjednocení nebo alespoň kompatibilitě zabezpečovačů při výběru po dožití stávajícíh a to i díky standardizaci v tomto oboru.
Corllin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 27. srpna 2007 - 07:49:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Drak:Pokud se ovšem podaří,aby spolu všechny zabezpečovací systémy komunikovaly.
Taky jsem měl na mysli výpomoc na trase B.Čekání na metro ve stanici Můstek mi připomíná čekání na tramvaj,kdy každé metro jede někam jinam.Jedno jede na Florenc,druhé na Českomoravskou a až třetí mi jede na Černý Most.Doufám,že se jednou dočkáme toho,že budou jezdit všechny metra od začátku do konce.
Škoda každé zamračené,která skončí ve šrotu.
http://www.draha.webz.cz
Karel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 11-2003


Odesláno Pondělí, 27. srpna 2007 - 09:57:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Corllin: Ale proč jezdit s každou soupravou celou trasu, když v koncových úsecích je obsazení menší? Systém na B považuji za celkem odpovídající - zkrátka nejvíce souprav v nejvíce vytíženém úseku.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2007 - 11:33:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Karel:

Jak často na B jezdíte? Spíše mám dojem, že soudíte "od zeleného stolu".

a) Konce na B bývají v mnohá časech (zejména pásmového provozu) mnohem narvanější než třeba C v centru (o kraji nemluvím vůbec). (pravidelně jezdím Vysočany <-> Chodov)

b) interval není jenom o odvožení substrátu, ale také o komfortu cestování (mě těch 9 minut na B skoro celodenně - tzv. prázdninový provoz štvě docela dost). Pokud čistě teoreticky chceme lákat lidi k využívání MHD, chce to poskytnout rozumnou nabídku.
Tracy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 11-2006
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2007 - 11:48:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Karel: Ano, taky se divím, že cedule s těmito "moudrými" větami ještě nevisí na nástupišti třeba na RZ nebo Vysočanské, třeba v ranní špičce či jejím výběhu.

Potíž je ta, že soupravy, které jedou v celé délce (v tzv. koncových úsecích v intervalu leckdy delším než v neděli dopoledne) jsou přetížené, což si přenášejí do centrálního úseku. Kde se tak střídají vlaky plné a prázdnější. A nejlepší je, když jede ta posilová parodie SN-Florenc, která půlí interval jen mezi některými vlaky, a na Florenci už jsem viděl v činnosti institut vyhazovačů, protože lidi nechápou (a nelze se jim divit), proč to nejede dál.

V zásadě nemám nic proti pásmování (pokud to stačí poptávce), kdyby tomu trochu víc odpovídal proklad s využitím nepravidelného intervalu. Např. v celé trase 7,5 min. s tím, že vložený vlak interval nepůlí, ale jde na něj 5 min., vlak jedoucí až na konec následuje po 2,5 min. Nemluvě o tom, že těch šílených 9 minut neodpovídá intervalovému standardu, sekundárně i dalším kvalitativním parametrům cestování v B, jak zmiňuje Hnidopich.
Ale chce se mi věřit, že na B dle proklamací Ropidu výhledově (2008?) bude zrušeno pásmování ČM-Českomoravská.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1433
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 08:28:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak už nám ti prosťáčkové prozradili, proč Déčko bude tzv. lehké metro.

cituji z dnešního ihned.cz z článku
Praha dává přednost metru na letiště


Svědčí o tom to, že 45 milionů z celkem 50 určených na přípravu stavební dokumentace trasy D se má přesunout na studii prodloužení "áčka". Na trasu A tak město dá celkem 95 milionů, na déčko zbude pouhých pět. "Dokumentace k prodloužení trasy A se snáze připravuje. Parametry pro jeho stavbu jsou totiž stejné jako u všech dosavadních tras metra. U déčka je příprava složitější - počítá se s jiným typem metra a padesát milionů nevyčerpáme," říká pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS).

Tedy argument hodný pražské radnice!
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 11:18:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Studie prodloužení A? Já měl dojem že k čemu jsme teď dávali podklady bylo už DUR.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 11:33:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže ta vrtná souprava co byla v létě u smyčky na Červeném vrchu byla jasně pro provedení geologického průzkumu pro metro. Svoji polohou to tak odpovídalo, tunel se má za stanicí ČV odklonit směrem pod sídliště a pak mírným levým obloukem zamířit do stanice Veleslavín.
Jinak ten Šteiner má samozřejmě pravdu v tom, že prodloužení A je v porovnáním s "novou" technologií na budoucím D podsttně jednodušší. Nejde sice o opakovaný projekt ale o stavbu z prvků již zcela zvádnutých což je vždy jednodušší. Spíš by mne zajímalo to "výběrové" řízení na dodavatele stavby - že by zase jenom Metrostav??
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1434
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 11:44:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No v tom případě bych jako obyvatel Nových dvorů či Písnice byl pro klasické metro, protože to lehké metro bylo už od počátku záminka pro odložení realizace Déčka.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 11:58:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Borovička. Ona je otázka, zda za se vůbec další systém vyplatí. Někdo operuje s investičními náklady, někdo s provozními atd. ale mě pořád chybí něco jako "technicko-ekonomická" studie proveditelnosti jako celku. To za prvé. A za druhé. Použití stávajícího systému přece nevylučuje využití konstrukčních řešení jež snižují náklady (pozemní či nadzemní vedení, stavbu v otevřených jámách v minimální hloubce pod terénem atd.). Tady by mělo být jasné zadání pro projektanta - snížit náklady na stavbu (a budoucí provozní náklady) na minimální mez s využitím všech dostupných řešení (s ohledem na ekologii, urbanismus města ats. - nakonec na periferních sídlištích např. nadzemní ocelové viadukty, či otevřené zářezy už moc ublížit nemohou pokud jsou odhlučněny atd.). Vše ostatní jsou jen pindy naší mindy a tudy doopravdy cesta nevede. A za třetí. Pokud bude vypsáno skutečně transparentní a tvrdé výběrové řízení, tak se vždy podaří ceny dodržet či dokonce stlačit dolů - i za cenu toho, že ten kdo to špatně odhadl končí. To znám ze své praxe na investičních akcích.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 890
Registrován: 5-2003


Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 14:59:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Článek o financování prodloužení metra A na dnešním idnesu:
Praha chce požádat Brusel o peníze na prodloužení metra A
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Nin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 811
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 16:43:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

včera byla naposledy v provozu M1-čka z první série dnes prošla opravou N2 a od zítra se bude na sv.instalovat CVR - VODAFONE i sedačky budou vodafońácký
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1435
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 19:39:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Docela by mne zajímalo, jak relativně bohatá Praha (i v rámci EU) dosáhne na evropské peníze pro metro (navíc plýtvavě chalupoidní, ale tomaj asi v tom EU rádi). Může to tady někdo, kdo ví, objasnit.
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 20:06:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zaujala mne tahle věta:
"Příprava zahájení vlastní výstavby prodloužení metra A je nyní z hlediska územního, technického i legislativního o něco dál než příprava začátku budování úvodního úseku trasy metra D."
Jak je to dlouho, co všichni říkali, že je o dvě koňské délky dál D a že A se nestihne připravit?
No nic, alespoň zbývá čas na změnu ÚP. (Naděje umírá poslední (ale umírá...))
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.203.81
Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 20:50:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Borovička a Mouser. Pro Prahu jsou doopravdy na infrastrukturní projekty připraveny peníze. Výhoda Prahy je v tom, že bude určitě umět relativně rychle připravit projekt a navíc pro ty úředníky jak u nás tak v Bruselu je jednoduší projednat jeden projekt za desítky miliard Kč než se pinožit s mnoha malými projekty v malých městech - prostě je to administrativně jednoduší a vede to z jejich pohledu rychle k cíli.
Připravit a zahájit stavbu IV. A může být doopravdy z technických důvodů jednodušší než D, diskuze "lehké metro" versus "klasické metro" a s ním spojený politický striptýz tu odpadá - technicky je jednodušší problém - prostě se tunely prodlouží o pár km dál, bude se jednat o projekt s využitím prvků jež jsou dobře technologicky v našich podmínkách zvládnuty a navíc politická diskuze "o řešení" nemůže být, prostě záklaní koncepce je jednou daná. Čili je to cvičení víceméně jen pro techniky a úředníky z hlediska povolovacího procesu.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 619
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 28. srpna 2007 - 21:20:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mě zase zaujala tato věta Nepreferujeme Losnu ani Mažňáka. Myslím že by měla tvořit výzdobu některé ze stanic. Že by se stanice Šutroslava Smutného přejmenovala na Stínadla?
A co na to Jan Tleskač? Nebyl ježek nakonec v peci?
Karel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 345
Registrován: 11-2003


Odesláno Středa, 29. srpna 2007 - 08:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, je pravda, že na B do koncových stanic jezdím jen výjimečně. Ovšem interval 9 - 10 minut je opravdu příliš dlouhý.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9972
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 09:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tohle mi dnes přišlo mailem, údajně je to ve Volgogradu/Stalingradu/Caricynu. Někomu to asi připadalo vtipné...

 
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 893
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 09:33:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain:
Když si představím, že jsme měli v Praze málem to samé, tak mě skoro jímá hrůza.
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6501
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 09:34:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to už je z Déčka?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9973
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 10:31:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

218 Když si představím, že jsme měli v Praze málem to samé, tak mě skoro jímá hrůza

V hlavním městě Evropy s tím nemají problém. Nebo snad jo?

 
 
 
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 897
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 10:52:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain:
Jenže hlavní město Evropy je na rovině. Navíc v Praze by to vypadalo spíš jako ve Volgogradu než jako v Bruselu. Jinak podle těch informačních cedulí v pozadí je vidět, že tam kromě toho mají i metro.
Takže není důvod proč v Praze nezakopat některé tratě pod zem (třeba Ječnou), ale jen jako doponěk, nosným systémem musí být v tak velkém městě metro (nebo železnice). Ale kapacitně by podpovrchová tramvaj, tak jak byla v Praze plánovaná nemohla odvézt tolik a tak rychle, jak to dokáže metro.
Žiju si jako v pohádce, když nechci nejdu do práce
Venku se pasou ovce, dělá si každá co chce
Divokej Bill
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9974
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 11:30:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenže hlavní město Evropy je na rovině.

Na rovině? Trojskou tam tedy asi nemají, ale rovina to tam moc není. Ale ta síť podpovrchových tramvají je tam jenom v centru a zajíždějí do ní normální povrchové linky. Podle všeho je to totiž nějaké nedodělané torzo normálního metra.

že tam kromě toho mají i metro.

Ano mají, řekl bych že jedno z nejblbějších jaké jsem kdy viděl. 2 a půl trasy (to by nevadilo) a hrozně dlouhé intervaly a krátké soupravy.

A mají tam jednu kuriozitu - úvrať (na trase k Atomiu). To jsem ještě nikde jinde neviděl.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1426
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 12:35:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle všeho je to totiž nějaké nedodělané torzo normálního metra.

V tomhle bych také podle fotek na webu souhlasil, oni to celé nazývají pre-metro a skoro bych řekl že něco začali stavět přičemž první etapa byl tramvajový provoz. No jak vidět tak další etapa se zatim nekoná a v podzemí zůstávají různá torza vysokých nástupišť se mnohdy i se zábradlím. No a vzhledem i ke skladbě provozovaných vozů postrádají smysl, víz foto na: odkaz 1 odkaz 2

Na jednu stranu je člověk rád že podpovrchová tramvaj se v praze nekonala a bylo vystavěno klasické těžké metro, když vezmu že by takto vypadaly stanice muzeum nebo hlavní nádraží. Jiná věc je že v některých místech pražské tramvajové sítě by se ten tunel i v současnosti hodil.

(Příspěvek byl editován uživatelem dandy.)
M1 - Maracaibo
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1686
Registrován: 10-2003


Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 19:03:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: Sorry, ale jestli na prodloužení Áčka, v podobě v jaké je nám v současnosti prezentováno, dá někdo "z Bruselu" prachy, tak zřejmě nevědí co s penězma. Jasně, je to jednodušší a lépe se do toho schovají kapříci.
...za všechny svoje činy veliký, někdy budem asi hrozně pykat...
http://emj471.euweb.cz
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1042
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 30. srpna 2007 - 23:11:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

je to dotaz naprostého laika, ale pořád jsem na něj nikde nenašel rozumnou odpověď. takže se předem omlouvám, jestli plácám nesmysly.

pokud vycházíme z toho, že D nemá být "těžké metro ", a zároveň předpokládáme, že není výhodné zavádět další typ systému (stejně jako třeba trolejbus), pak se ptám, proč nemůže být D postaveno jako podpovrchová tramvaj? tím pochopitelně nemyslím, že by se snad měly 2xT3RP r.v. 1965 prohánět pod zemí z lhotky na hlavák. ale nějaký light rail, kompatibilní (alespoň manipulačně) se současnou sítí by přece byl logický krok - možnost napojení na modřany, na síť tram někde na žižkově, společné dílny, vozovny...

prostě další systém se mi zdá, vtipně řečeno, jako nesystémové řešení. buď tedy těžké metro (s možností propojení na pankráci), vlak (linka S1 Ruzyně-Bubny-Hl.n.-Nusle-Pankrác-Nové Dvory by byla lahůdka), nebo tramvaj. ale proč lehké metro? příště bude radní steiner pledýrovat za ponorky, vrtulníky...?

(Příspěvek byl editován uživatelem pawel.)

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace