K-report
 

Říční plavba v ČR Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » Říční plavba v ČR « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv do 11.července 2007Trupman19  11-7-07  14:12
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1648
Registrován: 9-2004


Odesláno Středa, 11. července 2007 - 14:56:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Trupman: to je otázka, k čemu by nám takové seriózní spojení bylo, jaký dopravní problém by tahle megainvestice řešila. Nepohybuju se v odborných kruzích, ale mám dojem, že i "lodní šotouši" chápou, že to není reálné. Kdo udržuje tu územní ochranu? Můžete aspoň naznačit?

Plavba např. po Rýně a "okolní" síti včetně moře, kde je vhodný terén a hlavně stále ještě dost průmyslu, má jiný rozsah než by asi mělo přeplavování kontejnerů? surovin? aut? přes "českomoravské rozvodí" odkud? kam?.

Mám doma brožuru o této a podobných stavbách a projektech, na titulní stránce je budovatelská skica klíčové stavby celého DOL: stupně v oblasti Chocně nebo Třebové, už si přesně nepamatuju lokaci: bylo by tam třeba překonat 100 m výškový rozdíl pomocí lodního zdvihadla - výtahu se žlabem s vodou a lodí. Na tuhle investici se netroufli ani soudruzi.

Dalším, méně nápadným problémem, je fakt, že takový kanál přes rozvodí musí mít na svém vrcholu (tedy někde u té Třebové) vydatný zdroj vody - ta při proplouvání zdymadly teče pochopitelně dolů a nahoře se musí doplňovat.

V současné i budoucí době je v ČR řada důležitějších bolavých míst a dopravních investic a soukromý investor? Neumím si představit, proč.
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 2278
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. července 2007 - 15:25:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak územní ochrana je dozajista udržována na základě požadavku buď MD O230 a nebo Státní plavební správy a Ředitelství vodních cest - přesně neznám jejich gesci.

Každopádně se jako zastánci zviditelňují jednak lidé z výše zmíněných institucí a jakýsi pan Kubec. Mají na to i nějaké svoje združení.

A svého času mezi ně patřil snad i nebožtík Fr. Nepil s knížkou Jak si lidé plují.
Trupman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 12-2005


Odesláno Středa, 11. července 2007 - 20:35:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: já si také uvědomuji, že by tato stavba byla k ničemu. Že jsou daleko důležitější věci v téhle republice. Ale narážím na to, že jsou pozemky, kde má tato stavba vést, pod územní ochranou. Ta určitě dávno není potřeba. Prostě tato stavba je dávno pasé, ale to by se také mělo vysvětlit ve vyšších kruzích, aby se kanál D-O-L vyškrtl ze všech územních plánů atd. Chce to tento projekt znovu pořádně proprat, ať tady neblokuje místo pro další stavby.
I seek you: 246-442-983
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2887
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 11. července 2007 - 23:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové, máte někdo představu, kolik milionů tun zboží se přepraví po nějaké vytížené dálnici nebo železnici? Třeba D1 a hraniční profil Děčín - Bad Schandau. Já jen jestli takový kanál kapacitně něco vůbec může zachránít.

Trupman: Dneska je ta stavba naprosto nereálná (EIA). Vždyť neprosadili ani ten kousek u Přelouče, ani pokračování slušné splavnosti pod Střekovem. Ale vyškrtnout to z ÚP určitě chtít nebudou.

Poslední velký evropský průplav přes rozvodí se zprovoznil v roce 1992 (Rýn-Mohan-Dunaj), v posledních letech přes něj přepraví kolem 6 mil. tun ročně. Viz ELWIS. Největší lodní zdvihadlo stavěli Belgičani neuvěřitelných 20 let a stálo mnohonásobně víc, než se na začátku předpokládalo. Nové zdvihadlo Strépy-Thieu na Canal du Centre zvedlo přepravu z nějakých 250 tis. tun na dnešních cca 2,5 mil. tun. Ale třeba Francouzi svůj nový průplav přes rozvodí Rýn-Rhóna zarazili. Teď tam je akorát starý průplav pro malé lodě (rozměrově jako náš Baťák, který od Francouzů opisoval). Průplavy dnes ve velkém rekonstruují asi jen Němci.

Kubrt: No moment, zdvihadla žádnou vodu nepotřebují. Plavební komory ano, ale na kanálech mívají úsporné komory a čerpací stanice k tomu (tzn. vodní antielektrárny) :-)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 9620
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 13. července 2007 - 08:40:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Třeba D1 a hraniční profil Děčín - Bad Schandau.

Přes Děčín je to ve vývozu ročně průměrně okolo 5 mil.t. a v dovozu cca 4,5 mil.t.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 35932
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 12. září 2007 - 04:49:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ministr dopravy zdvihá mosty. Za půl miliardy
Bývalá Řebíčkova firma staví za státní peníze
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Blackjack
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.178.78.253
Odesláno Čtvrtek, 29. listopadu 2007 - 09:09:21   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad M_v: D-O-L:Konečně někdo zmínil i vliv na ŽP. Započítání této hodnoty do nákladů stavby činí celý projekt totiž potenciálně naprosto prodělečným, přičemž vložená investice by se nevrátila (v časovém měřítku jak ho vnímá člověk) nikdy.
U každé stavby je třeba počítat s celkovou ekonomickou hodnotou (včetně externalit).

To, že projekt DOL není passé, dosvědčuje právě akce "Splavnění Labe do Pardubic", která je DOL předvojem.
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.226.214
Odesláno Neděle, 16. prosince 2007 - 08:22:21   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přiznávám, že můj názor na průplav D-O-L je odlišný od většiny ostatních diskutujících. Souhlasím s tím, že v současné době je jeho výstavba nesmysl. Ale! Ochrana území je pouze o tom, zabránit v uvažované trase průplavu realizaci staveb, které by ho navždy znemožnily. Čili tam může růst les, mohou tam být pole, třeba i parkoviště a vše další, co je odstranitelné. A NIKDO z nás neví, jaká bude situace za padesát či sto let. Když to přeženu - nebude nafta ani náhradní paliva a budeme rádi za možnost dopravy loďmi taženými koňmi. Takže můj názor - výstavba v horizontu dvaceti let - jednoznačně NE! Ale ochrana území - ANO.
P.S.Nemám nic společného s betonovou ani naftovou lobby. Opravdu ne, jen se snažím občas myslet.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 38011
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 16. prosince 2007 - 11:40:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je pravda. Na druhou stranu, již za Gerstnerových dob byla nakonec místa náročného kanálu přes Šumavu raději vybudována koněspřežka (byť už tehdy to nemusel být jen důsledek racionálního uvažování).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1002
Registrován: 8-2005


Odesláno Pátek, 28. prosince 2007 - 22:40:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když to přeženu - nebude nafta ani náhradní paliva a budeme rádi za možnost dopravy loďmi taženými koňmi.

No nepřeháněj to, ke koním se ve 22. století fakt nikdo vracet nebude.
Každý večer trhám lístky kopretinky.

vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, chrrrr....
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.226.214
Odesláno Sobota, 29. prosince 2007 - 10:02:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Raspi:Závidím Ti tvůj optimismus. Ale co až dojde nafta a uhlí? Proti využití atomu bojují zelení, sluneční a větrná energie je dobrá nanejvýš jako doplňkový zdroj. A vodní energie?
V perspektivě padesáti či sto let si dokáži představit rozvoj plavby pomocí elektrických remorkérů s použitím akumulátorů. Akumulátory by se dobíjely při proplavování plavebních komor elektřinou získanou právě z jezů, na kterých by byly ty komory - vznikl by dokonalý a naprosto "čistý" dopravní systém. A když bude nejhůř, pak poslouží snad i ti koně (i když opravdu jen, když nebude vyhnutí).

Dnes se vše sází na kamióny - jenže to je návrat někam do patnáctého století (co byly formanské vozy jiného, než malé kamióny?). A je otázka maximálně padesáti let, kdy se zjistí, že to tak dál prostě nejde.

Železnice - vynikající věc a to i perspektivně. Jenže v nárocích na energii stejně přibližně 3x náročnější, než vodní doprava. Tedy jen tam, kde se nenajde jiné řešení. A jsme zpátky na začátku - prostě ochrana území pro průplav D-O-L smysl má (ale zatím jen a jen ochrana).

Omlouvám se za dlouhý příspěvek, snad jste to vydrželi, teď si dám na dlouhou dobu pokoj.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace