K-report
 

Archiv do 4. října 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Autobusy a trolejbusy » IDS - Integrované dopravní systémy » Archiv do 4. října 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1858
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 16:08:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zip: Pokud vím, tak u ČSAD Kyjov by bez BUSE měli být jenom C734/744 a některé starší C954. Proto mě překvapuje, že busy bez BUSE posílají na IDS, když by měli mít vozů s BUSE dost na IDS i se zálohami. Kdepak asi soudruzi z Kyjova udělali chybu?
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Freekey
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 01. července 2008 - 23:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také jsem uplynulé 4 dny trávil v nově zaintegrovaném území. Pamalinku připravuji, co zveřejním
Chci kvalitni IDS, ktery prinasi cestujicimu nove moznosti, ne nove problemy a starosti
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 04. července 2008 - 13:28:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na stránkách Kordisu jsou pro Hodonín aspol.nový návrhy JŘ.
Jen letmým proběhnutím si lze všimnout značného nárůstu spojů na mnoha linkách oproti původním návrhům.Např.109,505,164,atd.atd.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1863
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 05. července 2008 - 15:40:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna na 109 nějaký nárůst spojů nepozoruji, ale možná proto, že se dívám jenom na přímé spoje Hodonín - Brno. Co mě ale zaráží je nárůst jízdní doby o 12 minut oproti současnému stavu na lince 750350. Přitom ani ve špičkách není problém jízdní dobu 80 minut dodržet, mimo špičky se často jezdí i s náskokem. Pouhý závlek do Klobouků prostě NEMŮŽE jízdní dobu prodloužit o tolik.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1238
Registrován: 12-2004
Odesláno Neděle, 06. července 2008 - 15:19:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nárůst v releci Hodoním-Brno je v kladiva 3 páry oproti pův. návrhu,z Klobouk už je to ale 9párů spojů,takže jsi mizerný "pozorovatel"
Jízdní doba je opravdu přemrštěná,snad to na Kordisu někomu dojde.
derm1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.10.190
Odesláno Středa, 09. července 2008 - 10:00:55    Odkaz na tento příspěvek  

Tede na Bučovicku stále jezdí pěkný vraždy::::
Hlavně u VYDOSU.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4840
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 09. července 2008 - 10:39:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty vozy u Vydosu jsou na výjimku? (povolené stáří 10 let)
Web o prostějovských autobusech
Web o prostějovských autobusech
ICQ 202376673
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 12. července 2008 - 22:28:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moravský Krumlov, 12. 7.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1867
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 17. července 2008 - 22:22:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to sice mírný off topic, ale přesto mi nedá nezmínit, že jsem dnes poprvé od zavedení IDS na Kyjvsko, potkal v Hodoníně jiný autobus ČSAD Kyjov s BUSE než Ares. Konkrétně jednu C954E s reklamou.
A jak jsem předtím psal o tom, že ČSAD Hodonín se připravuje na IDS dosazováním BUSE, tak vězte, že součástí je i příprava pro označovače. Problém ale je, že ČSAD bohužel šetří na nesprávném místě a kupuje vnitřní jednořádkové panely JKZ, které mají ten problém, že když na ně svítí slunce, tak na nich není prakticky nic vidět. Po loňském dosazení dvouřádkových BUSE do Aresů a letošním pořízení hned 8 SORů s týmž, jsem, bohužel marně, doufal, že u ČSAD Hodonín konečně zvítězil zdravý rozum. Zvítězili bohužel peníze. Otázka je, jestli je JKZ o tolik levnější, aby cena ospravedlnila fakt, že tam ty panely budou jen tak pro srandu králíkům, neb cestující na nich po většinu roku nic moc neuvidí. Další problém jsou SORy z první dodávky z roku 2004. Tyto neměly BUSE, ale zato měly čelní skla, která jsou navrchu zbarvená do zelena. Toto zbarvení přesně koliduje s BUSE panelem a tento se tak stává špatně čitelným. Vím, že stejný problém mají i jiní dopravci, kteří dosazují BUSE na starší SORy. V rámci JMK jsem toto viděl například u SORů ADOSy, ale i v Hodoníně už máme zkušenosti, neboť stejný problém potkal před dvěma lety SOR B 9,5, u kterého nakonec došlo k výměně předního skla. Pochybuji však, že u veselských SORů se něco podobného chystá.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Mirbed
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 3-2005
Odesláno Středa, 23. července 2008 - 15:50:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: hodonínský SOR B 9,5 dostal digipanely, když ještě jezdil MHD. Po další dodávce hrbů na MHD přešel na krátké příměstské linky. Párkrát jsem ho viděl brzy po tom přesunu s digi a zabarveným sklem. Celkem dobře si to pamatuju neb při náhodném setkání na ulici jsem nedokázal přečíst, kam vlastně jede - a odchytával si ho další dny ve stejném "hodinoprostoru". Krátce nato z něj digi bylo amputováno (a předpokládám umístěno na dalšího hrbáče). Kdy mu teda vyměnili to čelní sklo?
Mirbed
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 3-2005
Odesláno Středa, 23. července 2008 - 15:58:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno-1867:
Ještě k těm kyjovským BUSE busům: možná to nesouvisí, ale 7.7. v podvečer v Hodoníně blízko křižovatky "u Špaka" (Brněnská x Žižkova) udělal jeden třínápravový kyjovský bus "barany duc" do 2 IGK před ním, stalo se krátce za sefamory směr do centra. Autobusku přitom upadla "dolní čelist".
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1869
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 24. července 2008 - 13:24:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirbed: Kdy dostal SOR B9,5 nové čelní sklo nevím, ale bylo to rozhodně ještě když jezdil MHD.
Jinak jsem viděl i jednu C734 ČSAD Kyjov s BUSE. To nejspíš znamená, že s vyřazováním sedmistovek se asi v Kyjově jen tak nepočítá. Ale C744 už teď asi odkružuje své poslední kilometry, protože ČSAD Kyjov letos hodlá pořídit 2 nové patnáctimetrové busy.
Edit: Tak z těch 15m nic nebude. Teď jsem si všiml, že ČSAD Kyjov to VŘ zrušil, protože nedostal dotace. Takže C744 tu asi zůstane navěky

(Příspěvek byl editován uživatelem peno.)
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 25. července 2008 - 08:25:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to možná trošku neaktuální, přesto to napíšu.

Na rozšíření IDS JMK na Kyjovsko jsem čekal tak trochu jako na smilování Boží, abych se mohl na tu 24-hodinovou jízdenku za 190 Kč podívat na několik míst v této oblasti, konkrétně opuštěná nádraží v Mouchnici, Koryčanech, Želeticích, Dražůvkách, Ždánicích a Uhřicích u Kyjova a potom ještě pár míst okolo Brna.
Předem musím říct, že propracovanost takového systému, jakým IDS JMK je, opravdu obdivuji. Možnost jet na jednu jízdenku vozidlem libovolného dopravce, větší záruka, že spoje na sebe počkají, častější spojení apod.
Ale teď pár poznatků:
Minimálně dva řidiči, konkrétně vyškovského dopravce z linky 650, zřejmě nebyli nijak proškoleni. Ten první na dotaz vystupujícího cestujícího, jestli je jízdenka IDS JMK k dostání na nemotickém nádraží (stalo se to na autobusové zastávce u tohoto nádraží) říkal, že těžko; další řidič, když jsem mu ukázal při nástupu svoji jízdenku, vznášel dotazy jako "co to je," a "tohle já neznám" a jízdenku jsem musel dát až jemu do ruky a on pak docela dlouho četl, o čem ta jízdenka vůbec je. Pak si cestou stěžoval jedné cestující, co seděla vpředu, že co to zavádějí za novinky, peníze že stejně rozkradli a kdo má ty miniaturní údaje z jízdenek označených v označovači luštit.
Několikrát, a ten den to nebylo poprvé, jsem se setkal s tím, že pokud nikdo nestojí na nějaké zastávce a v autobuse není nikdo připraven k výstupu u dveří, řidič zastávku projede, i když tato není pouze na znamení. Je sice asi pravda, že daleko více zastávek by mělo fungovat pouze na znamení, ovšem pokud toto není přesně určeno, myslím, že by řidiči měli zastavovat v každém případě.
V autobusovém spoji linky 655 Násedlovice-Ždánice si rovněž dva lidé, se kterými jsem se dal do řeči, stěžovali na to, že tento systém mohl vymýšlet jedině snad absolvent zvláštní školy. Asi jim vadilo, že musejí více přestupovat. I řidička se přidala do řeči a byla téhož názoru jako ti dva starší lidé. Měl jsem jim říct, ať jsou rádi, že jim to v odpoledne jezdí každou půlhodinu. Co by za to v jiných obcích v jiných oblastech naší země dali, i kdyby třeba měli také přestupovat!
Zatímco v tom spoji linky 655 jsem musel stát, jak byl plný, je nutné říct, že v dalších několika spojích jelo například jen 10 cestujících. Na druhou stranu je mi jasné, že u dotované autobusové dopravy není možno zaručit plnou obsazenost u všech spojů a v celé trase. Ale například ve spoji, který přijíždí do Dambořic v 15:45, jsem jel úplně sám.
Dosti přísným se mi zdá jedno z pravidel IDS JMK, že v "modrých" autobusech není možné převážet jízdní kola. Většina autobusů má u prostředních dveří prostor, určený hlavně pro kočárky, ale když je prázdný... A stejně se stalo, že večer, když už se stmívalo, na jedné zastávce jedna žena uprosila řidiče, aby vzal její dceru i s kolem o dvě vesnice dál, že holka má kolo rozbité a nefunkční. Po více než minutě přemlouvání řidič povolil a kolo do dal do úložného prostoru autobusu.
Ještě pokud jde o zmíněný prostor pro kočárky. Ten je v autobuse na úkor dvou řad sedadel naproti dveřím uprostřed autobusu. Logicky by měl mít autobus kapacitu o 4 místa nižší, ovšem požadavky objednatele prý striktně zní na 45 míst, takže snižuje rozteč sedadel a tato jsou blíže u sebe. A musím říct, že se svojí výškou cca 193 cm mám problémy se na jedno místo vejít. A to jsou i větší lidi než já.
K trošku úsměvné situaci došlo v Brně: jel jsem autobusem č. 201 z Jedovnice, všichni cestující kromě mě vystoupili v Židenicích už na Staré osadě, já jsem potřeboval jet až k nádraží, na konečnou. No a možná proto, že jsem byl sám, řidiči něco nedošlo a ptal se mě "a vy jedete kam?" "no, na nádraží." (asi myslel že chci na hlavní) "ale to musíte autobusem a pak šalinou". No, nakonec se to vysvětlilo a řidiči došlo, že konečnou zastávku má trochu někde jinde.
O pár dní později jsem se setkal s možná trošku šíleným řidičem, když jsem jel z Dolních Kounic do Ivančic. Už od nádraží v Moravských Bránicích řidič odjel asi o pět minut dříve, než je v jízdním řádu, a (musí se to říct) stejně jel po docela úzké silnici do Ivančic rychle jak hovado.
Přes všechny možná trošku negativní zkušenosti, které jsem zde popsal, jsem toho názoru, že jedině hlubová tarifní a časová integrace všech linek veřejné dopravy je efektivním řešením veřejné dopravy. Pravý opak některých oblastí sousedících s Jihomoravským krajem, kde si spoje ujíždějí, při každém nástupu je nutné si kupovat novou jízdenku a spojů jezdí málo a o víkendu třeba vůbec žádné.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4906
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 25. července 2008 - 08:32:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.David: Díky za moc pěkně napsaný příspěvek, je tam dost věcí k zamyšlení. S tím závěrem se nedá než souhlasit.
Web o prostějovských autobusech
Autobusy Bova na našich silnicích
ICQ 202376673
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 25. července 2008 - 14:28:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oproti tomu: z Pardubického deníku

IDS Pardubického kraje se nepovedl...

Pardubice/ Pomalu uplyne půl roku od spuštění Integrovaného dopravního systému Pardubického kraje (IDS Pk). Jeho příprava trvala několik let, ale výsledek několikaleté práci neodpovídá.

V únoru se integrovaly autobusy Connex a ČSAD Ústí nad Orlicí, v květnu se přidaly České dráhy, ale zapojení důležitého dopravce – Dopravního podniku města Pardubic (DPMP) – se stále odkládá.

A jaké jsou výsledky půlročního fungování IDS Pk? Jak sami představitelé kraje přiznávají, jsou téměř nulové, neboť nové cestující do hromadné dopravy nepřivedl. Největší prospěch z tohoto systému tak pravděpodobně mají firmy, které pro Pardubický kraj IDS připravily, a které pro něj rozdělují tržby z „integrovaných“ jízdenek mezi jednotlivé dopravce. Základním problémem IDS Pk je nutnost opatřit si čipovou kartu firmy Connex, aby cestující vůbec mohl využít výhod IDS. Pokud kartu nemá, nemůže využívat přestupních jízdenek ani časových jízdenek. Nevím, kolik bylo těchto karet vydáno, ale karet DPMP bylo vydáno přes 60 000 a přitom se s jejich využitím v IDS zatím nepočítá! Čipové karty jsou sice dle vedení kraje „moderní“, ale z hlediska možných uživatelů veřejné dopravy, jak se ukazuje, nepraktické. Nejprve je nutné si ji za poplatek nechat vystavit a poté hlídat, jestli je na ni dost peněz.

Pokud chce člověk jezdit za tarif IDS, musí si nechat kartu nahrát v předprodeji, takže zase komplikace. Navíc, co dopravce, to jiná karta.

Přitom úspěšné IDS, nejen v této republice, jsou založeny na papírových dokladech, jsou maximálně jednoduché a otevřené všem potenciálním cestujícím. Není mi známo, že by v některých západoevropských IDS bylo nutno pro jejich využívání mít výhradně čipové karty.

I v České republice lze pozorovat, že IDS založené na papírových jízdenkách se úspěšně rozvíjejí (Pražská integrovaná doprava, IDS Jihomoravského kraje, IREDO v Královéhradeckém kraji), zatímco ty, založené na čipových kartách, jen skomírají (Středočeský IDS, IDS Olomouckého kraje, IDS Karlovarského kraje).

Je to hlavně tím, že čipová karta představuje jakousi bariéru a vytváří uzavřenou skupinu cestujících a pro ty, jež tuto kartu nevlastní, je IDS nepřístupný a tak i neatraktivní. Kdo jezdí veřejnou dopravou nahodile, nemůže výhod IDS využít a tudíž nemá být čím osloven a nemá tak důvod svůj postoj k veřejné dopravě změnit a začít jezdit pravidelně. Výhod integrace dopravců bude tedy v Pardubickém kraji možné využít jen u pravidelně dojíždějících občanů po stejné trase (na časové jízdenky), a to je prostě málo.

Dalším problémem IDS Pk je neúplné zapojení železnice. Zatímco v autobusech lze za jednotlivé jízdy platit i hotově a cestující zaplatí jízdné podle počtu projetých zón, ve vlaku toto zónové jízdné využít nelze, takže od února mnohdy cesta vlakem vychází dráže, než autobusem, v němž lze cestovat za jízdné dle ceníku IDS Pk. Ve vlacích lze využít pouze časové jízdné, ale opět je nutno vlastnit Connex kartu a nechat si k ní vytisknout časový kupon. Dochází tak ke znevýhodnění železnice, např. v relaci Pardubice – Chrudim lze autobusem cestovat za 16 Kč (s čipovou kartou o 2 Kč levněji), vlakem tato cesta vyjde na 20 Kč. Podobně tomu je na trase Pardubice – Hradec Králové.

U žákovského jízdného je v mnoha případech jízdné IDS levnější a znamená tak přesun cestujících z vlaku na autobus. To by zas nebylo až tak nic divného, kdyby se jízdní řády koordinovaly. Zatím o tom kraj mluví dva roky, ale nic vidět není. Ačkoli kraj nemá peníze, přesto je spoustu let rozhazuje na dotace souběhů. To je opět něco, co by se v kvalitním IDS vyskytovat nemělo.

Ať už jde o souběhy vlak – autobus (např. na trasách Pardubice – Přelouč, Pardubice – Hradec Králové) nebo i souběhy autobusů, kdy na jedné trase jede v krátkém čase několik autobusů za sebou a pak dlouho nic (např. Pardubice – Chrudim). Na druhou stranu se pak nedostává peněz na obsluhu venkovských oblastí, které o víkendu nemají vůbec žádné spojení a ve všední dny jen několikrát za den. Stejně tak chybí přestupní vazby vlak – autobus či autobus – autobus. O tomto kraj už vůbec nemluví. Pokud se však nezlepší kvalita jízdních řádů a návaznosti, nedojde ke zrušení souběhů a zavedení nových spojů třeba i v úplně nových trasách, nelze očekávat nějaký výrazný nárůst zájmu o veřejnou dopravu.

A jaká je reklama? Když jedu autobusem, nikde žádný letáček, zpravidla ani vyvěšené další informace o IDS Pk. O tom, že jedu v IDS, se dozvím jen z jízdenky, kde to je napsané. Na zastávkách nikde nic, nepočítám-li více či méně poškozené samolepky, které v mnoha případech splývají s ostatními nálepkami a reklamou, která zde nemá pravděpodobně co dělat (viz autobusové nádraží v Pardubicích).

Na železnici je to lepší, tam jsou na nádražích jak letáčky, tak nástěnky s informacemi doplněné symboly IDS Pk. Mnohdy se letáček najde také ve vlaku.

A nádražní rozhlasové hlášení je vkusně doplněno oznámením, že „ve vlaku platí také tarif IDS Pardubického kraje“. Takže zbývá přemýšlet, jakou že reklamu tedy tomuto IDS Pk udělal sám jeho objednavatel, tedy kraj....

Závěrem lze říci, že se potvrdilo to, co se čekalo již před spuštěním IDS Pk, a sice že v této podobě nebude pro cestující atraktivní a kraj bude stát pouze spoustu peněz s nulovými přínosy.

Peníze se tak místo na dopravní obslužnost dávají firmám na změny software a další úpravu technologií. A už to trvá poměrně dlouho.

Bylo by proto vhodné celou koncepci postavenou na čipových kartách opustit a inspirovat se u těch IDS, které úspěšně fungují a přitahují do hromadné dopravy nové cestující.

A o to by hlavně mělo jít, nebo jde o něco jiného ...?!
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4913
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 25. července 2008 - 14:32:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akorát bych upřesnil, že skomírající IDSOK (resp. nerozvíjející) není založen na čipových kartách.
Web o prostějovských autobusech
Autobusy Bova na našich silnicích
ICQ 202376673
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 5-2007

Odesláno Pátek, 25. července 2008 - 15:51:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu si dovolím nesouhlasit s názorem, že systém SID na principu čipových karet skomírá - alespoň jistě ne v relaci Příbram-Dobříš-Praha.

Pravda, není tu žádný souběh ani doplněk vlaku, jezdí tu jen autobusy 4 dopravců (Bosák, Cup Tour, Connex PB a Probo Trans), kteří se systémem časových kupónů ani elektronických peněženek navzájem uznávaných nemají problémy.
Denně se vydá několik nových čipových karet v kancelářích všech těchto dopravců.

Velkým omezujícím prvkem je nemožnost tzv. křížového dobíjení kupónů, takže každý dopravce dobíjí jen svoje kupóny. Od toho se odvíjí nesnadné rozhodování cestujícího, u které firmy si kartu pořídí - Bosák dobíjí v Dobříši a Praze, Cup Tour dobíjí ve všech autobusech (kvalita řidiče má zásadní vliv na chybovost dobíjení s důsledkem zablokování karty), Connex dobíjí jen na nádraží v Příbrami s velmi špatnou otevírací dobou, a Probo Trans dobíjí asi Hořovicích nebo Berouně.

Zásadní výhodou realizace integrované dopravy čipovými kartami je dokonalý přehled o obsazenosti spojů i snadná kontrola jízdenek. Každý má svůj doklad v aktuálním dopravním prostředku, ve kterém sedí, a fertig.
Na papírových přestupních jízdenkách i kupónech se přesných výstupů dosahuje těžko, i při "evidenčním" zaznamenávání cestujících, kteří přicházejí s platnou jízdenkou odjinud (viz ROPID).
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1870
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 25. července 2008 - 17:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si myslím, že nejlepší je v dnešní době kombinace čipovek s papírovými jízdenkami. Na čipovkách by byly předplatní jízdenky a případně elektronická peněženka pro cesty mimo zóny na které mám předplatní kupón, nebo pro případ, že necestuji tolik, ale stále dost, aby se mi čipovka vyplatila. Nabíjení čipovek by samozřejmě mělo být možné ve všech busech všech integrovaných dopravců a na jejich předprodejích. Při cestách vlakem by se na nádraží zajistil nějakým způsobem (automaty, čtečkou na pokladně) prodej jízdenek z čipovek. Nákup jízdenek z čipovek by přitom byl zvýhodněný. Papírové jízdenky by zůstaly jen pro ty opravdu náhodné cestující a prodávaly by se jen přímo v busech a na nádražích. Ale to je takový můj šotosen
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 5-2007

Odesláno Pátek, 25. července 2008 - 21:45:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na našich kartách je kombinace časového kuponu s elektronickou peněženkou. Ta peněženka je standard (používají ji cestující i na neintegrovaných linkách) a kupon je "druhou" částí elektronické aplikace k použití na linkách integrovaných - přesně tak, jak píšeš. Cestující si vybírají, co se jim vyplatí.

Elektronické peněženky se dobíjejí ve všech autobusech všech zúčastněných dopravců bez ohledu na to, kdo kartu vydal.

Velikým problémem je dobíjení časových kupónů. Odbavovací strojky USV 24C sice dobíjení kupónů umožňují, ale má to zatím velké "mouchy" - alespoň ve verzi 2.05 .

Strojek nenabije přesně 30 dní, ale tolik dní, kolik má aktuální měsíc. Takže průšvih v únoru - okrádáme cestující, a také v lednu, březnu, atd - okrádá se dopravce.
Dále strojek umožňuje nabít na kartu jakýkoliv druh kupónu bez ohledu na jeho původní "přednabitý" druh - např. na kartu pro dospělé lze nabít kupón žákovský, tedy významně levnější. A přijde se na to až tehdy, když cestující požaduje odbavení v autobuse jiného dopravce, než je karta. V takovém případě se karta chová jako neznámá, a konflikt je na světě.

Tady musí ještě Mikroelektronika vymáknout ty programy...
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1661
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 26. července 2008 - 10:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně si myslím, že na dobu čipových karet, ještě nepřišel čas a zdají se mi v současném uspořádání dopravy více jak zbytečnými.
Dnes jsem si všiml, že zmizla z bilbórdu reklama na krávu.
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 5-2007

Odesláno Sobota, 26. července 2008 - 11:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po delší době zdravím ve společné diskusi Dopravce !
To kafe, na který s Dermem k nám jedete, je už docela vystydlý. Nevadí, uvaříme nový (teda až přijedete).

Já si myslím, že karty jsou moderní a dost dobrý platební prostředek. Chvilku trvá, než se s nimi lidi naučí, ale třeba děti na vesnicích s nimi platí běžně, protože nemusejí nosit padesátníky a koruny. Odbaveni jsou cobydup, žádná zdržovačka. A řidiči inkasují méně mincí, což zase rády vidí ženský v přepravní pokladně.

Dospělí zase vidí, že je jízdné z peněženky i kupónu o něco levnější (cca 5-8% u peněženky, až 30% u kupónu), a dopravce má "doma" peníze o trochu dřív, než je ten cestující opravdu projede.

Opravdovou výhodou pro dopravce (jak jsem již psal výše) je přesná evidence každé přepravené osoby. Víš, jaké je vyjednávání s úřady, integrátory, fabrikami, atd o tom, kolik lidí v které spoji opravdu jezdí. Jakmile máme k dispozici přesný výstup, veškerá jednání jsou velice jednoduchá.

Teď bude nový oříšek projekt OpenCard - karta Pražana, kterou budeme muset akceptovat od září. Mikroelektronika a ROPID na tom makají, ale výsledek zatím nejistý. Dostavby strojků, nové verze SW, atd...

To Vy v tém Brně víte prd !
Buďte rádi....
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2303
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 26. července 2008 - 21:13:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mazda_6: Podle mě čipovky samy o sobě nejsou špatný nápad, ale je pravda, že české IDS založené na čipovkách patří k těm horším. Ono to asi bude tím, kdo je projektuje . Hlavní problém je diskriminace náhodných cestujících. Poskytnout stálým zákazníkům na čipovku několikaprocentní slevu není nic špatného, ale pokud náhodní cestující nemají možnost zakoupit přestupní jízdenku, není to žádná integrace. Totéž se dá říct o nezapojení vlaků, slabé informovanosti a neexistující snaze zefektivňovat provoz (eliminace souběhů, návaznosti, nízkokapacitní vozy). Zkrátka je to celé nedokonalé a nedomyšlené. Výhoda v podobě přesné evidence přepravených osob podle mě tyhle všechny nevýhody nevyváží. Samozřejmě kdyby byly čipovky rozumným způsobem implementovány do nějakého smysluplnějšího IDS (třeba PID), bylo by to o něčem jiném...
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 5-2007

Odesláno Sobota, 26. července 2008 - 22:07:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jendo, souhlasím s Tebou a myslím, že zakoupení přestupní jízdenky na principu jednorázové čipové karty (resp. karty s omezenou platností) je úkol řešitelný. Záleží však na politické vůli a penězích, jak to uvést v život.

Při naší poslední návštěvě v Mikroeletronice nám tento výrobce předváděl jakési výdejní zařízení krátkodobých papírových čipových karet, které bych si pro popsaný účel dovedl představit
(jestli si to ale dobře pamatuju, protože z toho večera. stráveného ve společnosti Dopravce, Derma a několika dalších kolegů, si toho fakt moc nepamatuju).

Omlouvám se za své rozsáhlé výlevy, možná tu integraci moc prožívám z pozice dopravce a málo z pozice cestujícího.
Na těch přesných evidencích přepravených osob (nebo aspoň nastoupivších osob) trvám, protože to je jediný seriózní podklad pro vyúčtování či jednání o změnách JŘ, případně i pro řešení stížností nebo návrhů od řidičů.

Již mnohokrát jsem se dostal do situace, kdy jsem "vařil z vody" třeba při jednání o linkách PID.
Na všech ostatních linkách přesnou evidenci máme (samozřejmě odkud-kam) a je to paráda.

Kdybys chtěl, zastav se, ukážu - vždyť to víš. Měj se !
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2305
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 26. července 2008 - 23:15:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mazda_6: Na druhou stranu statistiky vytíženosti jsou potřeba i u MHD a železnice, kde takhle přesnou evidenci přepravených osob dělat zkrátka nelze, a přece to tam nějak funguje... Na PIDových linkách bych očekával, že tohle obstará ROPID porovnáním výstupů ze strojků s výsledky namátkových přepravních průzkumů.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 29. července 2008 - 12:00:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak sem si všiml,že návrh na přímé Kyjov-Hodonín je zatím v počtu spojů horší než současný stav nejen v kladiva,ale i o víkendu.
Linka přes Slovensko začla nějak mizet.

109ka v úseku Klobouky-Hodonín taky zatím žádný zázrak.
Ms222
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 29. července 2008 - 22:19:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NOVÁ VERZE STRÁNEK IDS JMK

Dnes byla zveřejněna nová verze stránek IDSJMK. Kdybych ji hodnotil s předešlou verzí, tak je o 100 procent hezčí a přehlednější.

Kochejte se zde jako já ...
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 5-2007

Odesláno Čtvrtek, 31. července 2008 - 21:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_z_hk a Dopravce:

Kluci, musím se omluvit za velmi, ale velmi nepřesnou až nepravdivou informaci o odbavování cestujících s čipovými kartami OpenCard- karta Pražana.
Dneska mi ukázal a proškolil mě T.V. z Ropidu na odbavení těchto nových karet, a musím uznat, že jsme se mýlil. Odbavení touto kartou nebude nijak zaznamenávat údaje o osobě do paměti strojku, takže nám nepřinese kýžené evidenční výsledky.
Bylo by to prý v nesouladu se zákonem o ochraně osobních údajů.

Takže sorry, opravdu nejlepší inkognito budou papírové jízdenky.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 03. srpna 2008 - 23:07:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz:
Kdybyste to nenapsal, nepřišel bych na to. Skutečně, namísto pěkně husté nabídky spojů jsou na lince přes Slovensko pouze 2 (slovy dva) spoje za den? To nemůže fungovat.
Můj názor je, že tato linka prostě vůbec existovat nebude. Ani si nedokážu představit, jak by se vedlo jízdné ve dvojích (nebo vlastně při přechodu ze slovenské koruny na euro trojích) cenách. A jak by v tu chvíli asi vypadala kasa řidiče v autobuse?
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 04. srpna 2008 - 17:32:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: Kyjov--Hodonín linkami 663 a 664 ti připadá jako nedostatečný?
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 05. srpna 2008 - 14:26:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Twig:Hlavně linka přes Dubňany večer a o víkendu nic moc,na to jak velké obce,resp.města spojuje.
Taky mezera z Kyjova do Čejče mezi 7:39 až 11:39 v kladiva je zarážející,ale věřím,že je dost času na nápravu těchto much.

Beru to z pohledu,žeby idéeska měla přinést zlepšení i na Hodonínsko.Zatím se mi líbí víc,jak je prozatím navrženo Břeclavsko-Hustop.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1263
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 06. srpna 2008 - 11:12:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=183&r=mfjiznimorava&c=1023415

Tj. zase zmatenej článek.Jakoby dnes autobus v Přibicích na dvou místech nezastavoval.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 08. srpna 2008 - 09:15:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz:
no samozřejmě, to už jste si nevšimli, že jak je někde jakýkoliv článek týkající se veřejné dopravy, že si k tomu snad nic nezjistí a pak řeknou nějakou blbost.
Asi je to detail, ale už jak v tom článku píšou, kolik spojů bude do Přibic ZAJÍŽDĚT-to je, jako by tam zajížděly jenom z Vranovic a pak se vracely zpátky.
Mirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1832
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. srpna 2008 - 14:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych dotaz asi na Zzz:

Až se s novou etapou prodlouží linka 612, jaké na ní budou jezdit vozy? Ty dosavadní mi připadají, že nezvládnou svou kapacitou nové vesnice? Předpokládám, že minimálně ten současný počet vozů zůstane VYDOSu i po rozšíření, tak jak se to bude řešit? Budou nové větší vozy, kam pak půjdou Midi, nebo snad opravdu zůstanou?
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 13. srpna 2008 - 08:13:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek:Netuším zatím
Jen odhaduji,že lidi z Boleradic a Šitbořic budou ve velkém přesedat v Těšanech na 109ku,takžeby kromě školních spojů neměl být problém s Midwyem.
4karlos4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 13. srpna 2008 - 12:30:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde jezdí Midway ADOSA? Nedávno sem ho potkal v Blučině se SPZ 4B3 9399 tuším a na BUSE neměl nic napsané
Mirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1834
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 13. srpna 2008 - 12:46:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: to jo, přestupovat tam asi budou, ale nemám odhad, kolik jich vůbec od Boleradic bude jezdit. Uvidíme.

4karlos4: oba Midwaye Adosy na lince 151. RZ jsou 4B3 3933 a 4B3 3967. Jeden obvykle parkuje v Blučině a druhý v Rajhradě.
Pokud nezapomenu, zkusím přidat časem foto.
4karlos4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 13. srpna 2008 - 13:20:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Se divím že jim 9,7 m stačí, když Tourbus tam posílá samé 12 m
Mirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1835
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 13. srpna 2008 - 13:52:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, já se spíš divím, že tam někdo posílá 12m...
Nevím, jak v úseku z Brna do Kobylnic, ale dál na Sokolnice, Měnín, Židlochovice by velmi často stačila Felicia. Prostě i ten Midway je často poloprázdný.
Jinak jeden Midway se někdy pak večer otočí i na lince ze Židlochovic do Brna.
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1679
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 13. srpna 2008 - 16:27:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tourbus tam posílá 12-ti metrové vozy, protože jiné nemá a jiné délkové varianty ani neplánoval, ani neplánuje nakupovat.
Dnes jsem si všiml, že zmizla z bilbórdu reklama na krávu.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1871
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 02. září 2008 - 19:27:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před časem jsem si dopisoval s Kordisem ohledně spojení Hodonín – Brno a z jejich vyjádření mi vyplinulo následující:
Nikoliv pkvapivě Kordis spoléhá hlavně na vlak R5 a i proto je autobusová linka 109 „vesnickým vymetákem“. To není překvapivá informace. Rozdělení linky na větve Hodonín – Čejč – Brno a Klobouky – Brno je prý nereálné, protože by to zhoršilo orientaci v JŘ. Osobně si ale myslím, že právě orientace v současném JŘ je dost bídná. Ze stejného důvodu není moc reálné zavedení rychlých autobusových spojů Hodonín – Brno. Pokud jde o jízdní dobu, ta se bude ještě přehodnocovat.
Další věc, která mě překvapila, je naivita Kordisu, že z Hodonína do Brna jezdí lidé denně a tedy budou využívat předplatní jízdenky. Já neznám jediného takového člověka. Dojíždění na víkendy ano, ale denně se z Hodonína do Brna opravdu nejezdí. Proto prý Kordis zatím neplánuje jakékoliv rozšíření prodeje jízdenek na 8 a více zón. Zároveň se neplánují kombinace nepřenosných předplatních jízdenek. V této souvislosti se mi Kordis snažil vnutit univerzální jízdenku. Prý se mi vyplatí, i když v současné době jezdím po Brně na 24h jízdenku. Já tedy ten pocit nemám, ale počítat se mi to nechtělo.
Jinak mi Kordis potvrdil, že při jízdách Hodonín – Brno se na R5 bude břeclavská zóna tarifně vynechávat.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 387
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 02. září 2008 - 19:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno:
univerzální jízdenka je možná trochu neskladná vlivem svojí délky, ale skutečně znamená mírnou slevu a v případě cesty na 8 a více zón je vlastně jedinou možností použití jednorázové jízdenky, pokud tedy začínáme jízdu ve vlaku nebo vozidle MHD Brno.

A rozhodně nejde pouze o váš pocit, určitě se to vyplatí: dle schématu bude z centra Brna do Hodonína projeto 10 zón, což je v případě jízdenky na 10 zón za 59 Kč (ovšem takovou jízdenku je možné koupit pouze v regionálních autobusech, u řidiče); pokud použijete Univerzální jízdenku, bude nutné spotřebovat 11 polí z 20, což v přepočtu znamená 94 x 11 / 20 = 51,70! Ve výsledku tedy sleva 7,30 Kč na jedné jízdě v jednom směru!

Sice neznám konkrétní potřeby obyvatel Hodonína, ale třeba právě díky zavedení IDS JMK se počet lidí denně dojíždějících z Hodonína do Brna zvýší, ale to pouze odhaduji.

Jinak si skutečně vážím, že KORDIS skutečně odpovídá na naše podněty a nejde o žádné předem připravené fráze. Já jsem jim napsal už asi 3x a vždycky mi rozumně odpověděli. I když, jednou to bylo z jejich strany docela naivní, když jsem jim psal, že mi řidič nezastavil na zastávce, která nebyla na znamení, s odůvodněním, že jsem nestál u dveří, tak mi napsali, že řidič určitě udělal chybu, ale pak jsem se s tímto přístupem řidičů setkal ještě několikrát...
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1872
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 02. září 2008 - 20:08:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Já jsem nikdy nepopřel, že univerzální jízdenka znamená úsporu. Otázka je, proč ji Kordis vnucuje mě, když jezdím po Brně tolik, že se mi vyplatí koupit jízdenku celodenní za 60 Kč. Opravdu si nemyslím, že by MĚ OSOBNĚ přinesla univerzální jízdenka nějakou úsporu.
Další problém s univerzální jízdenkou je, že se musí označit 11 polí, tedy při cestě tam a zpátky 22 polí, to znamená 2 jízdenky. A co pak s tím zbytkem? To bohužel Kordis nedomyslel.
A ano, i já oceňuji, že narozdíl od některých jiných firem, mi Kordis odpověděl a to přímo na to, co jsem chtěl. Byť je pravda, že jsem z nich tu odpověď musel tahat nadvakrát, protože napoprvé ne zcela pochopili co jsem po nich chtěl a odpověděli mi na to, na co jsem se neptal. Ale to se stane.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 390
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 02. září 2008 - 20:33:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co s tím zbytkem jízdenky? No jedině na jakoukoliv další cestu v rámci IDS JMK... Já osobně jsem už 2 univerzální jízdenky spotřeboval, bylo to pro mě výhodné, když jsem předem nevěděl, jakou jízdenku budu potřebovat, a protože si rád jízdenky schovávám a pokud možno nechci kupovat blednoucí jízdenky od řidiče, univerzální jízdenka pro mě byla nejlepším řešením i s tím vědomím, že napoprvé spotřebuji jen malou část a většina mi zbude až na příště.

Sám nejsem 100% zběhlý v pravidlech IDS JMK, ale mělo by platit, že pokud pojedu z Hodonína do Brna autobusem, tak by stačilo koupit jízdenku na 9 zón (900 až 101), při průjezdu zónou 101 označit celodenní brněnskou, při cestě autobusem zpět ale buď koupit rovnou při nástupu v centru Brna jízdenku na 10 zón, nebo jet na tu celodenní až někam do Tuřan a tam cvaknout opět tu 9-zónovou. Ale to by nesmělo jít o nákup u řidiče, ale o připravenou univerzální. Ale protože už by šlo o 2 x 9 zón, tedy 2 x 10 políček na Univerzální jízdence, takže by akorát vystačila jedna taková jízdenka.
Při cestě vlakem to asi nepůjde vykoumat lépe, než označit 2 x 10 zón a do toho celodenní brněnskou.

Ale možná už při takové cestě nebude celodenní jízdenka po Brně takovou výhodou, protože přece jen jízdenka na 10 zón platí 3 hodiny, vlak Hodonín - Brno ujede svoji trasu za 1 h 16 min, v opačném směru 1 h 19 min, takže zbude ještě docela dost času pro cesty po Brně...
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1873
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 02. září 2008 - 22:07:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Jenom opravím, že jízdní doba vlaku podle návrhu je 1h 7min Hodonín – Brno a 1h 5 resp. 6min (6 u vlaků zastavujících v Modřicích) v opačném směru. Upřímně řečeno, 1h 53min (a to pokud nepočítáme zpoždění) mi nepřipadá zrovna jako „docela dost času“, když potřebuji po Brně cestovat prakticky po celou dobu svého pobytu v něm. Navíc si musím hlídat, kdy mi končí platnost jízdenky, což je další nepohodlí.
Na druhou stranu, ty kombinace s 24h jízdenkou by neměl být problém, jak jsem si teď uvědomil. 24h jízdenku lze, pokud je mi známo, označit kdekoliv, i v zónách, kde neplatí. Jen se člověk musí smířit s tím, že přijde o tu cca. hodinu, co stráví mimo Brno, ale to by u mě nebyl problém. Směrem do Brna by pak neměl být problém kombinovat s osmizónovou, protože na 100+101 už mám označenou tu 24h a zpátky holt tu desetizónovou. Je pravda, že na tohle by nakonec stačila jedna univerzální. Tohle by mělo jít jak ve vlaku, tak v autobusu. Ale hádejte se s řidiči a průvodčími, kteří mají občas různé výklady tarifu. Jiná varianta, o které uvažuji je 24h komplet za 190 Kč. Sice neušetřím, ale za to se nemusím s nikým hádat a můžu si jezdit kam se mi zachce, třeba i do Šlapanic nebo na hrad Veveří No uvidíme. Zatím je ještě času dost a možná Kordis nakonec ještě s nějakým řešením přijde.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Zdenda999
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 02. září 2008 - 22:43:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Kordis velice dobře domyslel univerzální jízdenky, to pozor! Když si na jedný jízdence označíš 11. pole a potom potřebuješ další jízdenku kde músíš označit 11. pole tak označíš poslední pole na první jízdence (= 9 polí) a druhé pole na další jízdence a jízdenka je naprosto totožná s platností pro 11 označneých polí.
David: za stejnou cestu se nikdy neplatí různé jízdné. VŠECHNY jízdní doklady se označují IHNED při nástupu. OPAKUJI VŠECHNY IHNED, i když se jedná třeba o celodení jízdenku na Brno. I mimo Brno se označuje IHNED při nástupu. V Brně potom samozřejmě platí i když je iznačena v jiné zóně. Při cestě z Brna i do Brna stačí jízdenka na 9 zón.
http://www.mhdbrno.webnode.cz/
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 393
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 02. září 2008 - 22:48:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno:
No jo, je to o víc než 10 minut kratší doba, tak to je, když si nevšimnu, že prvním řádkem není Hodonín, ale Moravský Písek, a tyto 2 stanice zaměním...

Ale hádejte se s řidiči a průvodčími, kteří mají občas různé výklady tarifu.
Pokud vím, že pravda je na mojí straně, tak to se hádat budu.

Jo a ta jízdenka za 190 Kč určitě stojí za to, hlavně teď, kdy má IDS už hodně velký rozsah, se dá krásně využít (taky jsem to tak udělal ).

Zdenda999:
děkuji za vysvětlení, to jsem vůbec nevěděl, že se to s tím označením dělá takhle. No tak jsem o jednu informaci chytřejší .


(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Zdenda999
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 02. září 2008 - 22:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není zač. SU z Brna tak to vím. Jen to občas neví řidiči, což bývá problém. Stejně tak jako že celodení lístky (jak na Brno, tak na všechny zóny) platí v soboty a neděle jako jízdenka až pro 2 dospělé a 3 děti. Průvodčí ve vlaku to nevěděla a chtěla dám mý ségře pokutu že prej jede bez lístku... NEZNALOST TARIFU některých řidičů a průvodčích je strašně špatná věc...
Občas si ale ještě někteří cestující kupují jízdenky zbytečně v každém spoji. Třeba Drnovice - Brno. v 730 si koupí za 15,- a pak v Rousínově ještě za 32,- a přitom můžou jet jenom za těch 32,-
http://www.mhdbrno.webnode.cz/
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1874
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 02. září 2008 - 23:19:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenda999: Jste sice z Brna, ale já jako Hodoňák Vás přesto musím ve znalosti tarifu IDS JMK poučit.
V IDS JMK se platí dvojí cena poměrně často. A můj příklad, pravda zatím hypotetický, je jen jedním z mnoha. V tarifu je jasně psáno, že přenosné předplatní jízdenky NELZE kombinovat stejně, jako nepřenosné. Proto, i když máte celodenní pro Brno, pokud nechcete platit za brněnské zóny dvakrát, musíte při cestě mimo Brno označit jízdenku až na poslední zastavce v Brněnské zóně a tato platí přesně jak je na ní uvedeno. Kombinaci Vám nikdo neuzná a pokud ano, jedná v eozporu s tarifem. Bohužel. Je to nelogické, ale je to tak. Při cestě do Brna je situace jiná. Pokud celodenní označíte (a jak jste napsal, je jedno v které zóně), tak máte platnou jízdenku pro zóny 100+101 a stačí Vám jízdenka pro nebrněnské zóny. Že tu logika trochu utekla je jasné, ale co se dá dělat.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Kamera
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 16. září 2008 - 10:45:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No konečně i na liberecku...

Opuscard je na světě !

Krajská karta - Opuscard

Už od 22. září si budou moci občané pořídit novou krajskou kartu Opuscard. Od nového roku pak Liberecký kraj jako první v republice spustí integrovaný dopravní systém, který využívá elektronickou kartu Opuscard jako jízdní doklad. Bezkontaktní čipová karta naváže na už zavedenou libereckou městskou kartu Citycard.

„Hlavní výhoda pro občany spočívá v tom, že cestující bude moci na jeden jízdní doklad kombinovat spoje jak vlakové, autobusové městské i příměstské, tak i městské hromadné dopravy. A to po celém kraji na jednu elektronickou kartu.,“ vysvětluje Vladimír Richter, krajský radní pověřený řízením resortu dopravy.

Sjednocení dopravního propojení v rámci kraje umožní do budoucna dopravcům lépe koordinovat jízdní řády a sofistikovaně plánovat spoje, garantovat návaznost spojů, zrychlit odbavení cestujících. Integrované dopravní systémy nejsou v evropských městech, přeplněných auty a potýkajících se s velkými problémy s parkováním, ničím novým. „Inspirovali jsme se u našich severních sousedů, Dopravní svaz Horní Lužice a Dolního Slezska provozuje velmi moderní dopravní systém,“ uvádí Radim Zika, náměstek hejtmana Libereckého kraje. A dodává: „Tento systém nám umožní hromadnou dopravu povýšit na komfort osobní dopravy“. Ve velkých městech, kde se tento modernizační krok podařilo realizovat, dává stále více cestujících přednost veřejné dopravě. To má pozitivní dopad i na životní prostředí.

Vstupní náklad na zavedení Integrovaného dopravního systému Libereckého kraje – zvanému IDOL – hrazený z krajského rozpočtu je 25 mil. Kč na pořízení strojků do příměstských autobusů a zpracování softwaru pro čtyři autobusové dopravce. Těmi jsou ČSAD Jablonec nad Nisou a.s., ČSAD Česká Lípa a.s., ČSAD Semily, a.s. a ČSAD Liberec, a.s. Zdaleka největším dopravcem jsou ČSAD Semily se svými 250 autobusy, ostatní dopravci mají každý k dispozici zhruba 100 autobusů.

http://www.iidol.cz/
Kamery Liberec:
NAD VOZOVNOU
AUTOBUSOVÉ NÁDRAŽÍ
ŠALDOVO NÁMĚSTÍ
KŘIŽOVATKA RYBNÍČEK
JEŠTĚD
Kuzl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 9-2006

Odesláno Sobota, 20. září 2008 - 10:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravim všechny. měl bych na Vás prosbu.
Pokud máte jakékolivkomentáře, návrhy, poznatky, prostě cokoliv ohledně IDS Královehradeckého kraje čili IREDO popřípadě připomínky k organizátorovi OREDO,mohli byste mi je napsat na E-MAIL pod nickem (dominator.d@email.cz)
DÍKY
P.S.čistě studijní úmysly
C734.1340
4karlos4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 03. října 2008 - 21:03:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě sem si prohlídl nový JŘ pro rozšíření IDSJMK na Břeclavsko a Hodonínsko a sem velice překvapen!
Linka 109 Brno - Klobouky - Hodonín: Přepravu bude zajišťovat BORS Břeclav, ČSAD Kyjov, Tourbus a pouze jeden spoj v trase Hodonín- Mutěnice zajišťuje ČSAD Hodonín
Linka 505 Brno - Židlochovice: Přepravuje zajišťuje pouze BORS Břeclav, takže ADOSA nejspíš skončila na této trase
Jinak většinu spojů zajišťuje především BORS, a to i na uzemí Hodonínska
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 888
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 03. října 2008 - 21:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4karlos4: a má ten BORS dost autobusů, aby to v prosinci taky nedopadlo nějakým tím průšvihem?
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5237
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 03. října 2008 - 21:20:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O busy se nemusíš obávat, jsou a budou, pěkně v jednotném nátěru, s USV C.
Web o prostějovských autobusech
Autobusy Bova na našich silnicích
ICQ 202376673
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1763
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 04. října 2008 - 09:23:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, tak už je to i na oficiálních stránkách, tak se o tom už může i oficiálně hovořit.
Výsledky výběrového řízení jsou známé už zhruba něco přes měsíc, jen se o tom tak nějak moc nemluvilo. Ticho, bylo způsobeno právě výsledky jednotlivých výběrových skupin, které významně zamotali rozložením sil na Jihu Moravy.
Začal bych mím mateřským závodem.Sice jsme přišli o jižní větev do Šitbořic(přes Židlochovice), nicméně množství ujetých kilometrů na lince do Klobouk, spolehlivě kompenzuje právě ztráty přes Židlochovice. V číslech, to vypadá následně. Doposud linky 720140, 720145, 720160, 720165 vykonali 50 tis.km měsíčně,při vypravení 7 vozidel, nové vykony na linkách 728109 a 728551 představují 52 tis.km měsíčně, při vypravení 5ti vozidel.
Mnohem jinak však dopadli ostatní dopravci.Drtivím vítězstvím překvapil dopravce BORS, a.s.,který tak dostál slibu svých majitelů, kteří již dříve předložili svoji vizi o přesném ohraničení svého území a beze zbytku jej plní. O tom, kdo co bude jezdit bylo možno již usoudit z již dříve zde avizovaných nákupů vozidel.Zatímco na linku do Hodonína o nasazení tříkolek(tříosé 15ti metrové autobusy) nikdo nepochyboval, šok způsobil požadavek na tato vozidla i na jiných linkách, konkrétně lince 505(Brno-Židlochovice). Z tohoto bylo v danou chvíli jasné, že pro mnohé menší dopravce bude finanční problém pořídit 3 nové 15ti metrové vozy na ne příliš výživnou linku do Židlochovic a tak o tom,kdo bude právě tuto linku jezdit se v tichosti hovořilo již mnohem dříve.BORS tak kromě svého území,kde posílil právě na linkách ze Židlochovic do Šitbořic(doposud společně s Tourbusem), získal také nové relace a to právě z Židlochovic do Brna(konec Adosy), na lince do Pohořelic(konec Adosy), na trase z Břeclavi do Hodonína(konec ČSAD Hodonín) a zejména na trase Hodonín-Brna, kde ČSAD Hodonín utrpělo největší ztráty. Výkony tohoto dopravce se tak reálně sníží skoro o polovinu, co se svými 15ti metry udělá je také otázkou, nakolik se jedná ne o zrovna moc dobře prodatelné vozy.JIž dříve zde proklamované investice do vybavení vozidel na IDS, se tak stali v podstaě v mnoha případech vyhozenými finančními prostředky. Ještě hůře než Hodonín dopadla ADOSA Rosice, která přišla o vše, co bylo v jejím balíku předmětem výběrového řízení. Židlochovická provozovna se tak stává otázkou, zda ji držet, či nepřesunout vše do Rosic. Kromě linek do Brna a Pohořelic, přišla ADOSA i o linku do Těšan, která se v integraci zrušila.
Horko těžko uchránil své pozice ČSAD Kyjov. I když VYDOS neuspěl na žádné lince, paradoxně, díky prodloužení 612 se svými dvěma vozy získal další navýšené kilometry pro své vozy.
K otázce vozového parku u BORSu bych jen doplnil, že vozy budou určitě včas, výrobce, který by takový balík vozítek nevyrobil včas, by totiž už třeba za rok pro žluto-modrou firmu nemusel vyrobit ani kolo a to by byla asi škoda.
Na závěr snad jen doplním, že od prosince budeme mít již tři linky v režii 15ti metrových vozidel, kokrétně 107,109,505 a věřím, že další linky ještě příjdou.
Dnes jsem si všiml, že zmizla z bilbórdu reklama na krávu.
Swe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1502
Registrován: 3-2005

Odesláno Sobota, 04. října 2008 - 10:04:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On neúspěch VYDOSu vlastně přinesl úlevu, nemusí řešit kdo a s čím by to vůbec jezdil.
Na žlutomodré 15m se těším
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1302
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 04. října 2008 - 10:58:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SWE:Spíš s čím jezdil,řidičů poslední dobou docela přišlo.
Borsu úspěch přeju,ikdyž mi přijde řešení 109 poněkud nedokonalé.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 892
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 04. října 2008 - 11:14:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na závěr snad jen doplním, že od prosince budeme mít již tři linky v režii 15ti metrových vozidel, kokrétně 107,109,505 a věřím, že další linky ještě příjdou.

Určitě půjde o autobusovou linku Brno - Znojmo (z logiky číslování předpokládám, že bude mít číslo 108), tam se bude počítat každé sedadlo; a jistě by se to kapacitně "uživilo" i na (předpokládané) lince Brno - Mikulov.
Dopravce
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1764
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 04. října 2008 - 13:51:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:dle kuloárních informací by mělo bít číslování toto:
101:Brno-Mikulov
102, nebo 111: Brno-Znojmo
Dnes jsem si všiml, že zmizla z bilbórdu reklama na krávu.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 896
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 04. října 2008 - 14:13:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dopravce: nevím teda, jaké to jsou "kuloáry", no přišlo by mi logičtější, když už spojnicí Brna s Vyškovem (přes zóny 7xx) je 107, Brna s Kyjovem (přes zóny 6xx) je 106, Brna s Hodonínem (od prosince, částečně přes zóny 9xx) je 109, tak do Mikulova (přes zóny 5xx) bych předpokládal 105 a do Znojma (počítám, že zóny na Znojemsku budou začínat číslem 8) by logicky navazovalo číslo 108, ale možná je v tom jiná logika...
Kuzl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 9-2006

Odesláno Sobota, 04. října 2008 - 15:14:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Breclavsko+Hodoninsko: čím to je, že ADOSA a ČSAD Hodonín tak "vybouchly"?

A angažuje se vůbec ještě nějak ČAS Znojmo v rámci ZDO, ve smyslu, jestli někdy posílaly taky své nabídky na zaintegrovávané linky(př. Ivančicka,M.Krumlov, okolí Rajhradu)?
C734.1340