K-report
 

Archiv do 15. prosince 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Soukromí dopravci v osobní dopravě » Archiv do 15. prosince 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 18:57:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zababa: ano, přesně tak. Bohužel legislativa (zákon o dráhách) tak dnes umožňuje "nuceně" dotovat vlaky, které by se jinak vůbec dotovat nemusely, neb jsou v dané relaci ziskové. Tedy ziskové pro jiného dopravce, než našeho oblíbeného monopolního, který to neumí ani s Pendolínem ...
Čistě teoreticky ovšem MD nemusí objednávat u ČD dotované vlaky na tratích, kde to konkurence zvládne bez dotace. To proč se tak neděje, se jmenuje politika - penězovod skrze ČD a.s. by mohl býti ohrožen ..
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 19:02:15    Odkaz na tento příspěvek  

Mcx:
RJ je projektem SA, tudíž by se mohly dát tyto zkratky do rovnice. Pokud máte dosud pouze kladné zkušenosti s fungováním státní správy a férovým podnikáním v ČR, pak jste šťastný člověk. Ovšem pokud pochybujete o korupci, naznačujete nepochybnost soudů a odmítáte prohřešky politiků, pak jste buď snílek nebo zaměstnanec ČD, případně státní správy.
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 19:23:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Train50: ...Teď si ti zkusili v Dánsku - výběrové řízení nebylo, kumulativní podmínky Altmark taky ne a DSB má vracet 700 mil euro.

To je nesmysl.
1. Proc by mely DBS vracet byt i jedine euro, kdyz za ty sluzby nikdy zadna eura od statu nedostaly? DSB, Arriva ani ostatni zeleznicni dopravci v Dansku zadna eura nedostavaji.
2. I kdyby slo jen o preklep a slo o vraceni 700 mil DKr, tak to muze byt v pripade DSB uplne jedno. DSB je vyrazne ziskova spolecnost, jejimz ziskem se kazdorocne lepi diry ve statnim rozpoctu.
3. To, ze do neceho zacne stourat Evropska komise nemusi automaticky znamenat, ze ten stourany se provinil. Kdyby nebylo hloupych narizeni Evropske komise, tak by nebyly zadne problemy s nefunkcnimi a mnoho let opozdenymi IC4 od Ansaldo-Breda. Misto toho by IC4 od domaciho Bombardiera nebo nemeckeho Siemense uz davno jezdily v beznem provozu.

K vozidlum:
Kdyz poprve vyhrala Arriva vyberove rizeni na lokalky tak nemeli zadna vozidla ani firy. Par firu zamestnali, ale vetsinu si museli pujcit od DSB. Dodnes jezdi s jejich vlaky firove DSB.
Co se tyce vozidel: nakoupili nekolik prebytecnych starych motoraku MR/MRD od DSB. Dalsi si od DSB pronajali. Objednali si od Alstomu Coradia Linty. Dnes uz nemaji nic pronajateho. Jezdi prevazne s Linty, i kdyz nekolik tech starych motoraku nakoupenych zpocatku je stale v provozu - s novym interierem a v novem laku.
Zpocatku to byla dost hruza. Hlavne protoze si spatne spocitali potrebu firu a tak jezdily misto nekterych vlaku autobusy.
Ted uz je Arriva celkem OK.
<IMG SRC="https://www.k-report.net/diskuze/clipart/happy.gif" ALT=":-)" BORDER=0>
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1257
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 19:24:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale neee..., ani jedno ani druhé - pouze realista, to vizionářství jsem vám několik příspěvků výše bezvýhrad přenechal.

No, já myslel, že je zatím Zababa a teď jste to konečně rozsvítil, tak ono to ti čéďáci, no je to cháska zlotřilá mající své lidi od MD, přes kraje po DÚ, DI, SŽDC... Slyšel jak obíhají jejich lobisté se zlatými kolejnicemi a slibují tučná konta......
a chudák podnikatel se souborem barevných - žlutých obrázků teď pro tento zlořád tře bídu.
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 19:30:08    Odkaz na tento příspěvek  

Mcx:
Nepožíval bych nehezké slovo lobbisté, spíše kamarádi...
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1258
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 19:46:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jooo.., kamarádi - čeďák všude kamaráda má.
Chudák Jančura, tolik peněz do toho vrazil.....

Ale jinak nepleťte se - pouze RJ, to je a.s. tu si společnosti s.r.o. zakládají jako fintu pro získávání státních zakázek - případů v okolí má zdostatek. Protože s.r.o. je forma společnosti nedůvěryhodná z důvodu ručení.

Proč ale do televize zvou nějakého předsedu dozorčí rady, který o ničem nerozhoduje - co předseda představenstva pan Paroubek - to je jen taková kamufláž co?? Není to celé jen kamufláž
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5363
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 20:07:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx:
Ale jinak nepleťe se - pouze RJ, to je a.s. tu si společnosti s.r.o. zakládají jako fintu pro získávání státních zakázek - případů v okolí má zdostatek. Protože s.r.o. je forma společnosti nedůvěryhodná z důvodů ručení.

Pokud započítám mezi "státní zakázky" i zakázky zadávané státní organizací SŽDC, tak pokud jde o zakázky na zabezpečovací zařízení, tak tam dostává i stamilionové zakázky "eseróčko" AŽD.
Že by nedůvěryhodná firma?
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2860
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 20:09:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvláštní, jeden podnikatel chce vstoupit na koleje, a kolika lidem z té představy normálně hrábne...

No ale mít zajištěný flek v tom modrém bordelu, bojím se taky, to jo. :-) To bych taky nabízel rychlíky za 17. :-)


Není to celé jen kamufláž

Ne, je to kamufláž kamufláže kamufláže. A kdo podniká ten krade, to je jasné. Když to neumím já, tak proč by to měli umět ostatní...
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 20:11:23    Odkaz na tento příspěvek  

Nemyslete si, když máte dobré kamarády a něco jim na oplátku nabídnete... Dříve existovaly pouze ČSD. Po roce 1989 se začaly utvářet organizace jako DÚ, DI ČR, ČD... přitom ve většině případů platí, že se vlivní lidé ze všech těchto subjektů navzájem dobře znají a pomáhají si, proč by ne, když z toho mají do vlastní kapsy. Kdyby schvalování řady 680 probíhalo jak má, nemusel by být do funkce ředitele DÚ dosazen Pavel Kodym, nemusely by se měnit normy... To už ale od dopravců v osobní dopravě poněkud odbočuji.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1259
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 20:32:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obdivuji vizionáře a znalce spiklenců všeho druhu, psal jsem vám to výše - bude to přeci jen čéďácký Zababa (neplést se zdejším vizionářem stejného jména), který to vše řídí a ze své mošničky přihazuje a chudák poctivý a čestný podnikatel (jeho zaměstnanci to až tak netvrdí) chce pro všechny to nejlepší - vlastně se rozdat.....

Jinak dobré politické kecy - H_k
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2392
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 20:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jsem, bohužel marně, zkoušel hledat ty mapky se zakreslenými tratěmi, které SA chtěla (a které současně i nechtěla) obsluhovat SA v rámci oné "kompletní základní dopravní obslužnosti krajů" - hlavně že jsem si je minulý týden letmo prohlížel

Narazil jsem ale na stánkách Ol. kraje na toto:


Kraj odmítl nekoncepční rušení spojů

Olomoucký kraj chce až do doby dokončení studie, která zhodnotí osobní dopravu v regionu, zachovat dosavadní rozsah spojů na železnici. Takzvaný Generel veřejné osobní dopravy v Olomouckém kraji bude posuzovat například návaznost jednotlivých spojů, souběh železničních a autobusových linek a vytíženost vozidel. Navrhne také způsob vyhlašování výběrových řízení na dopravní obslužnost v jednotlivých částech kraje.

Olomoucký kraj v minulých dnech prodloužil smlouvu s Českými drahami na provozování železniční dopravy, která případné vyhlašování výběrových řízení v době trvání smlouvy nevylučuje. Nabídkou společnosti RegioJet, jež počítala v návrhu s výraznou redukcí rozsahu dopravní obslužnosti, se bude kraj dále zabývat. Z dosavadních závěrů odborníků vyplývá, že společnost RegioJet v nabídce kalkulovala s poklesem počtu spojů o více než 13 procent. Představovalo by to pád z dosavadních 5 944 tisíc vlakokilometrů na 5 146 tisíc vlakokilometrů. „Nemůžeme dopustit takový pokles dopravní obslužnosti, aniž bychom si byli jistí zachováním funkčnosti celého systému,“ uvedl náměstek hejtmana Alois Mačák. Kraj proto před dokončením generelu výraznější redukci spojů nechce připustit.

Generel veřejné osobní dopravy v Olomouckém kraji vzniká od března letošního roku, v prvních měsících roku 2010 se jím bude zabývat krajská rada. Jedním z výstupů budou rovněž návrhy na vyhlášení výběrových řízení na provozování železniční dopravy. V případě železniční dopravy výběrová řízení trvají minimálně tři až čtyři roky.

Ivo Heger
vedoucí tiskového oddělení

i.heger@kr-olomoucky.cz

10. prosince 2009

Je to odtud - to pro ty, kteří tedy neuznávájí Železničář ani jako částečně věrohodný zdroj...


Ještě bych doplnil, že (dle mého názoru) nebude pravdou to, že by byly dotované spoje upřednostňovány před nedotovanými.
Do práce pravidelně jezdívám s kámošem, který dělá v Olomouci konstruktéra SENA (tvůrce jízdních řádů) a nejednou jsem od něj slyšel, s jakými problémy se potýkají při konstrukci grafikonů na tak exponované trati, kterou je bezesporu Praha - Ostrava (ale třeba i Brno - Přerov a další). Ty tratě jsou hlavně ve špičkách kapacitně totálně vyčerpané a řadu požadavků je třeba řešit přesunem do jiných časových poloh, i když to tak (hlavně nákladním) dopravdům samozřejmě ne zcela vyhovuje. V době, kdy se poprvé do GVD zaváděly RT-expresy, nechaly se jim záměrně ty "lepší" trasy, aby pak nebyly aférky na téma, že ČD nepřejí konkurenci a blokují Railtrasu ty lepší trasy. Jenže poté, co RT-čka nevyjely a tyto trasy zůstaly využity jen minimálně (spoji zaváděnými dispečerským aparátem), v dalším roce už tu bylo ono "co když to ale RT opět zruší ?", navíc prý výrazně přibylo požadavků od soukromých nákladních dopravců, RT už opravdu měl ty "horší" (i když rozhodně ne špatné) trasy. I ty ale nakonec nebyly využity.
Přiznám se, že o požadavcích SA onen kámoš nic neříkal, takže nevím, co je na tom pravdy (přeptám se ho), ale zas na druhou stranu, kdybych se měl vžít do role konstruktéra GVD a měl do grafikonu zavést právě trasy SA (která už si svým mlácením slámy vyzískala mé antipatie), určitě bych se zrovna dvakrát nesnažil vydobýt jim to nejlepší i kdybych se 100x snažil být nestranný
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Tomulas84
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.56.218
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 21:24:14    Odkaz na tento příspěvek  

Když už jsme v tom Ol. kraji... Já bych se těch procent nebál. Hodinovej takt Červenka - Senice je nesmysl, vozba prázdnýho vzduchu nemá efekt. Je potřeba se dostat do práce a z práce, takže základ by měl být vlak na ranní, odpolední a večerní směnu a zpět, plus pár vlaků mezi. Ale vymýšlet pořád další a další vylepšení, takty, polotakty, křížení tam a nebo tam a skončit u půlhodiny čekání v senici na vlak do Olomouce je krok o deset let zpátky.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 21:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

člověče co to píšete, vždyť dnes dával v televizi Jančura čestné pionýrské, že to není pravda - žádnou redukci nechystal, to jsou jen pomluvy tvrdil.

Tedy to je opravdu celostátní spiknutí, to bude určitě řídit KGB nebo někdo podobný.
Zepejte se Zababy, Davida píšou, že mají zaručené info.

Ale nakonec na Primě říkal, že mu o nějaký byznys vůbec nejde pouze o průhledné výběrové řízení - hle novodobý český Jura Jánošík.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1573
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 21:32:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosťa: kraje tu jsou (za pár dní budou) už deset let. Pokud Olomoucký kraj zpracovává svůj generel osobní dopravy až teď, značí to něco o neschopnosti tamních politiků a úředníků. Pak taky není divu, že RJ (nebo ČD nebo kdokoliv jiný) dělá nabídku tak, aby vyhovovala právě jemu.

Správný postup by měl být, že si měl (nejen Olomoucký) kraj připravovat příslušné průzkumy a další podklady už ve druhé půli roku 2007, kdy se už o změnách pravidel vědělo. Loni měli jednat se zájemci o provozování o jejich možnostech a schopnostech a zároveň s právníky o zajištění služby i v případě neschopnosti nebo úpadku vítězné společnosti (bo ta narozdíl od ČD nemá jistotu státního dosypu, kdyby se ve výsledku dostala do ztráty). Letos na jaře by pak měly být vypsány tendry na základě takto získaných poznatků, aby se stihly vyřídit ještě letos do listopadu.

Kdyby všechny smlouvy získaly ČD výše popsaným způsobem, neměl bych proti tomu nic. Takhle tam ale zůstává pachuť toho, že vyhrály kvůli tomu, že se z nich dobře tahají peníze pro kamarády politiků a že svoje soutěžní nízké ceny křížově dotujou nepřiměřenýma cenama u objednávek bez VŘ. Obrázek z téhle prezentace hovoří za vše (y-osa je cena za km):


(Příspěvek byl editován uživatelem david_jaša.)
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 21:36:02    Odkaz na tento příspěvek  

Vyhláška 173/1995 Sb. hovoří v § 51 jasně:
(1) Jsou-li uplatněny při zpracovávání jízdního řádu požadavky více dopravců na stejnou časovou
polohu vlaku na stejném traťovém úseku (časová kolize), upřednostní se požadavek v tomto pořadí
důležitosti :
a) dohodnutá trasa na mezinárodní konferenci jízdních řádů,
b) větší rozsah drážní dopravy co do počtu vlaků nebo zajištění dopravní obslužnosti ve větším
rozsahu,
c) delší doba, po kterou dopravce žádá dopravu provozovat,
d) větší rozsah přepravní kapacity na vlak a nabízených služeb,
e) návaznost jízdních řádů jednotlivých dopravců i k jiným druhům dopravy.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1261
Registrován: 2-2006
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 21:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Jaša: co tak zdroj, že by RJ??
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.197.195
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 21:49:40    Odkaz na tento příspěvek  

Mcx:
Tak jste u ČD, nebo ve státní správě? ČD se nikdo jiný nezastane
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1574
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 21:57:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: je to snad v rozporu s informacemi z jiných zdrojů?
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5364
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 21:59:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix:
kdybych se měl vžít do role konstruktéra GVD a měl do grafikonu zavést právě trasy SA (která už si svým mlácením slámy vyzískala mé antipatie), určitě bych se zrovna dvakrát nesnažil vydobýt jim to nejlepší i kdybych se 100x snažil být nestranný
Nejlepším řešením by bylo, že kdyby chtěli dva dopravci tutéž časovou polohu v grafikonu, aby ji dostal ten, kdo za ni zaplatí víc. Kdo chce lepší časovou polohu, tak si za ni také rád (oficiálním způsobem) připlatí. Pak by nikdo nemusel nikomu nic "vydobývat".

Tomulas84:
Ale vymýšlet pořád další a další vylepšení, takty, polotakty, křížení tam a nebo tam a skončit u půlhodiny čekání v senici na vlak do Olomouce je krok o deset let zpátky.
Jestli má být na rameni Olomouc - Senice - Drahanovice pravidelný takt, ať už s intervalem 1 h nebo 2 h, tak stejně pravidelný takt musí být i na trati Senice - Litovel. Samozřejmě s těsnými přípoji v Senici ve směru Olomouc - Litovel. Jakmile bude na Olomouc - Senice - Drahanovice takt a na Senice - Litovel ne, tak v Senici přípoje někdy vyjdou, někdy však ne.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 22:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J p: Informace o DSB pochízí z blízkosti Bruselu a ani mají ve zvyku všechno přepočítávat na euro. Toť pro vysvětlení pro ostatní.
DSB v zisku - ano, ale po započítání dotací. Podle International Railway Journal jsou skutečně v zisku, takže dotace se krátí. Na rozdíl třeba od ČD ...
To nic nemění na faktu, že řízení EK s Dánskem ve věci DSB probíhá a hrozí vrácení dotace.
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 23:11:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To: Zababa

s 200Kč/hodina, tak to jsi trochu mimo kde máš započítáno zdravotní a sociální. Dále tam nemáš peníze za energie na provoz zmíněných souprav. Chybí náklad na vyškolení personálu, náklad na jeho vystrojení, náklad na řídící pracovníky atd. atd. když počítat tak všechno.

k AŽD, když tady skoro nikdo jiný zabezpečovací zařízení nevyrábí tak je to celkem jasný komu se to zádá, ostatní jen paběrkují
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1134
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 01:04:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdroj: Keď sa všade projektuje len AŽD tak bodaj by tu nebolo nič iné. Na ŽSR je to pestrejšie, tam už je Bombardier, Siemens, teraz su v schvaľovaní priecestia BUES 2000 Schiedt&Bachmann, ...
Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 799
Registrován: 9-2008

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 05:46:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdroj: Výrobců zabezpečovací techniky, kteří by chtěli u nás prodávat ve větší míře, je dost, ale vyhrává lobby. A existují daleko flexibilnější domácí firmy z hlediska plnění nových normativních požadavků, než je AŽD.
Líná huba, holé neštěstí ...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2862
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 07:52:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

k AŽD, když tady skoro nikdo jiný zabezpečovací zařízení nevyrábí

No a jsme u stejného problému, jako u monopolního dopravce. Akorát těch firem na zabzař je asi ještě víc.
Rtuťový_muž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 09:42:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Původním plánem SA bylo právě provozování dálkové dopravy mezi Prahou a Ostravou, na vlastní podnikatelské riziko (na stejném principu měl fungovat i projekt RT Expres). Tento plán (teď hovořím o SA) nevyšel právě kvůli přídělu kapacity dopravní cesty, kdy jsou dotované vlaky jakékoliv kategorie upřednostňovány před vlaky provozovanými na vlastní podnikatelské riziko.

Tento plán nevyšel hlavně proto, že nikdy ani vyjít neměl, pozadí je naprosto stejné, jako dnes. Jen s tím rozdílem, že tehdy to byla první vlaštovka, takový "průzkum bojem", takže v ústřední roli se objevila v širší veřejnosti neznámá firma o dvou majitelích - zaměstnancích. Protože z mediálního pohledu to nevypadalo moc dobře a důvěryhodně, když dva strojvedoucí, co právě slezli v montérkách z mašiny, vykládají na tiskovce o svých geniálních plánech, o 2 roky později již byla taktika podstatně vylepšena - do role "diskriminovaného podnikatele" vstoupila relativně známá a úspěšná firma v autobusové dopravě, což je podstatně silnější kalibr, než blekotající strojvedoucí z doby před 2 lety. A kdo není úplně hloupý, už docela dobře může odhadnout, co přijde příště...
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 11:11:59    Odkaz na tento příspěvek  

Kdo je chytrý minimálně jako HG man, na což na tomto foru není prakticky šance,tak tuší,že příště přijdou teroristické útoky na sídlo ČD,strategická depa a signalisty,mající za cíl definitivně zabránit předvádět ČD tu jedinou správnou dopravní politiku.Za vším stojí temné síly,Vančura a ostatní jsou jen užiteční idioti,ale rozvrat se už blíží,a pak my s nízkou inteligencí budeme koukat na to,před čím nás tu HG man dlouho varoval,a my ho nechápali.Železnice zanikne,lokomotivy a vozy budou komplet sešrotovány,z nádražních budov budou bordely,lidé budou chodit pěšky,zbylí železničáři budou internováni,vyjídači hrozinek budou válet své tučné zadky na Kanárech,atd.Apokalypsa.A proto No pasaran!HG na Nábřeží.
Normálním lidem se omlouvám za OT,ale už mě tu ten vševědoucí bolševik sere....
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 11:40:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Train50:
Prave proto je to jedno. Kdyz DSB vrati statu dotaci, tak o to mensi bude zisk, ktery plyne statu z DSB.
<IMG SRC="https://www.k-report.net/diskuze/clipart/happy.gif" ALT=":-)" BORDER=0>
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2863
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 12:14:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kpt: No a my ostatní samozřejmě umřeme v dopravních zácpách, protože zjistíme, že železnice byla nenahraditelná, ale už bude pozdě. Vidím to živě, z trosek hlavního nádraží stoupá kouř, všude dopravní zácpy, bída a zmar, počátky hladomoru a rabování v obchodech...
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1576
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 12:29:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kpt Hejl: řekl bych, že příspěvky hgmana nemají jiný účel, než prudit. Jinak by taky byl schopen psát o něčem jiným, než jenom o své konspirační teorii. Případně by ji byl schopen rozvést. :-)

J_P: k čemu je takový kruhový penězovod stát -> dráhy -> stát vlastně dobrý?

H_K: neumřeli bychom stejně, jako neumřeli amíci v 50. a 60. letech. Nicméně pochybuju o tom, že by to byla ta pravá cesta kupředu.
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 16:22:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zababa: vedle jak ta jedle, ale vidím, že teorie spiknutí se ujala a všichni mimo zloduchů jsou na té jedné správné starně (sakra neslyšel jsem to již někdy, je mi to nějak povědomé ). No neporadím a já myslel, že černokněžník všechny kouzla má - stačí křišťálová koule.

Radši se podívejte do koule na životnost dvou zaměstanců RJ, a.s.?
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1263
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 16:43:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě by mohli zde diskutující slovutní znalci a jediní správní vykladatelé fungování veřejné dopravy v Česku vysvětlit jak RJ chce získat úvěr na nákup vozidel?
To je obestřeno magickou záhadnou sítí, ale jistě máte k RJ blíže tak něco vrkněte holobci.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2820
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 17:09:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě by mohli zde diskutující slovutní znalci a jediní správní vykladatelé fungování veřejné dopravy v Česku vysvětlit jak RJ chce získat úvěr na nákup vozidel?
Každá banka by ráda půjčila, protože je to investice bez rizika. Který subjekt má garantovaný zisk od státu v trvalé výši? Banka má jasný vývar na deset let.
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/, ICQ 403420179
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.21.124.172
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 17:18:27    Odkaz na tento příspěvek  

Vozida lze splácet ze zisku, navíc tu fungují společnosti typu Lokpool, pro pronájem kolejových vozidel. Platí snad všechno ČD jednorázově? Mcx si zřejmě představuje např. vrchního přednostu DKV Praha, jak si jde s kufříky peněz koupit do Škody v Plzni mašinku řady 380 Principy socialismu na železnici jsou již ve vyspělých zemích dávno minulostí. Právo volného podnikání, které je základem demokracie, však zřejmě nejsou v nás úplně zažité, a tak bude ještě chvíli trvat, než někteří jedinci pochopí základní principy volného trhu. Co se týče dvou strojvedoucích, co slezli v montérkách z mašiny: Úspěšně řídí společnost, která se zabívá jak provozováním osobní dopravy na regionální úrovni, tak nákladní dopravu v ČR, Německu, Rakousku, Slovensku a dle předpokladů budou dále expandovat do Maďarska. Navíc do této společnosti vstpupil Metrans (vlastní 50% podílu), takže lze předpokládat další růst (především převzetí vozby řady kontejnerových vlaků od ČD cargo) a zakoupení moderní techniky!
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1572
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 18:06:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy má naprostou pravdu. Na rozdíl od mnohých cargo společností má jakkoli velký osobní železniční dopravce, který která má dobře vedené a průhledné účetnictví a žádá o úvěr, jistotu, že v due diligence projde bez ztráty desítky. Chce to jen mít potvrzený přítok peněz od státu.
Vikijous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 723
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 18:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenom pro zajímavost čím nás "krmí" hejtman Martínek:
11. září - Martínek připomněl, že dopravní obslužnost si objednávají kraje, které nyní musí vybrat jednoho nebo více dopravců, s nimiž sepíší smlouvu o smlouvě budoucí. Na základě této smlouvy pak dopravce požádá o evropské peníze. "Ten, který dá nejlepší podmínky, získá možnost čerpat evropské prostředky a s ním potom kraj uzavře definitivní smlouvu. Na základě toho příslušný dopravce vypíše výběrové řízení na dodání jednotlivých vlaků," podotkl Martínek.

"Soupravy už tentokrát budou zcela jistě splňovat všechny požadavky, které současné regionální vlaky nesplňují vůbec," podotkl Martínek. Nové vlaky by mohly vyjet už v roce 2012 a do krajů musí být dodány nejpozději v roce 2015.
Zdroj

26. října - Kraje by do konce letošního roku měly uzavřít dlouhodobé smlouvy s provozovateli železniční regionální dopravy. Ti pak budou moci příští rok požádat o evropské dotace na nákup nových vlakových souprav. Tendry by měli začít vypisovat v polovině příštího roku. Jasno v tom, jaké vlaky budou v regionech jezdit, by mělo být do konce příštího roku, řekl dnes novinářům první místopředseda Asociace krajů ČR Radko Martínek.
Zdroj
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2822
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 19:04:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nové vlaky by mohly vyjet už v roce 2012 a do krajů musí být dodány nejpozději v roce 2015.
To je rychlost, nevím jestli se mu mám smát nebo ho litivat. Opravdu podepsat smlouvy do roku 2019 a zlepšení mít až 2015, tomu říkám kauf.
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/, ICQ 403420179
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1371
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 19:15:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odkaz
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5231
Registrován: 8-2003

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 19:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Se divím, že tady prakticky bez povšimnutí prošel další křiklavý případ zadání dopravní obslužnosti na deset let bez výběrového řízení.
Tomorrow Belongs To Me

Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 20:34:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale vážení vy si myslíte, že miliardové úvěry dostane firma s s mizivým majetkem, nulovým obratem a 2 mil. základního jmění - no to tedy ani náhodou - já jsem byl svědkem mnohem nižších částek, mnohem důvěryhodnějším firmám - institucím - městům a banky studují účetní uzávěrky, majetek...... o to u města, které si půjčuje daleko menší částku než má hodnotu majetku a téměř absolutní jistotu vrrácení peněz.

Jste neuvěřitelní srandisté to opravdu nemá obdoby
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 20:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Bkp: jo to je tedy strašně křiklavý případ, asi jako, když peříčko spadne na zem takovou ránu to dalo.

Tak mi to již připadá jak paranoia výběrovková.

No, co 810 si pronajme někdo jiný a pojede, nebo ji měli pronajmout RJ??, myslím, že i kdyby mohli si objednat RJ tak to neudělají a všichni normálně uvažující by to tak udělali stejně - protože za to eskamotérství a východní pistolnictví co tu předvádí pan "žlutý vlak" si nic jiného nezaslouží.
Zaměstnanci co pod ním "sloužili" ještě dodávají něco o zaměstnavateli východního typu (já o podobných pracoval několik let a vím o čem se mluví)
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 20:51:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Happy - a vývar na deset let, to pouze za předpokladu, že s nim objednatel nerozváže smlouvu, že firma nezkrachuje......... a v tom případě banka utře hubu (protože majetek - ty vozidal, protože jiný majetek nemá bude v té době mít kdovíjakou hodnotu) - tož poptejte se zda to je pro banky to pravé ořechové -
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1267
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 20:56:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Zababa: neznám situaci ČD, ale určitě disponují majetkem několika násobně převyšující úvěry a obratem dostatečně vysokým pro krytí úvěrů a to nejspíš bude to zajímavé pro banky. Na sliby a uzavřené smlouvy se půjčovalo před 10 lety dnes už neeeee !!!!

Komec konců kdo poslouchal včera Primu tak slyšel že "žlutému" pánovi nejde o to něco provozovat (když nereagoval na vybídnutí Pardubického kraje) ale o spravedlivá výběrová řízení - vždyť jsem to říkal český Robin Hood a tak příznivci vzhůru do šervůdu!
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1268
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 21:01:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jako zábavný seriál je to dobré, ale já se musím bavit i něčím jiným, opouštím váš plkací, snový žlutý ráj.

Kdyby se náhodou něco dělo, jako třeba Paroubek na dlažbu, žlutý vlak na cestě do Česka, tak určitě rozvibrujete žluté tamtamy a vypustíte kouřové signály, abych to nepropásl.
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 21:03:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To: Zababa

Pronajmutí vozidel v zahraničí je sice krásná věc a mohla by fungovat jakž takž v nezávislé trakci, ale v závislé o tom dost pochybuji, viz. Pendolína a elektromagnetická kompatibilita s naší infrastrukturou. Než se to odzkouší tak uplyne hodně vody
Canfranc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 1-2004

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 21:22:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: uvidíme, jak dlouho dokážete mlčet...
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 21:42:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes už asi joooo...
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2823
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 22:18:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a vývar na deset let, to pouze za předpokladu, že s nim objednatel nerozváže smlouvu, že firma nezkrachuje
Ty si to představuješ jak Hurvínek válku. Smlouvy by byly vypověditelné jen na základě opravdu obrovského pochybení. Ne na základě toho, že se někomu chce... Trošku mě baví tvá předstatva, že vlastně šanci nikdo nedostal a přesto ty už víš, že by RJ krachlo. Trošku mě to připomíná scénu ze slavného českého seriálu Taková normální rodinka, kdy si Agája měla vzít pana Vopajšlíka...

eskamotérství a východní pistolnictví
To tu předvádějí páni hejtmani. Protože jestli dá Evropská komise společnosti RJ za pravdu, tak to bude průser všech průserů ...

a v tom případě banka utře hubu (protože majetek - ty vozidal, protože jiný majetek nemá bude v té době mít kdovíjakou hodnotu)
Kdovíjakou? Nenech se plést! Nekupuješ rohlík, ani auto. Drážní vozidlo netratí na ceně nijak moc rychle! Vždyť i ČD matka s Cargem jsou schopní si zaplatit vzájemně za staré krámy milionové položky, takže si neodporuj.

Já mám spíš obavy o reálnou hodnotu ČD. Ve skutečnosti hodnotu mají především nemovitosti na lukrativních místech. Při krachu ČD by se věřitele porvaly o nemovitosti, protože vozovej park by tak leda prodali do výkupu v kovošrotu. Ten je totiž jinak až na vyjímky neprodejnej.

vždyť jsem to říkal český Robin Hood
Jestli tobě vyhovuje nějaké politické bratříčkování, tak buď si jeden z nich, nebo si naivní. Mně netransparentnost za naše peníze doslova děsí. Vždyť i ČD dokázaly, že se dá jezdit za 18 kč na vlkm. To je přece bomba. Jančura by přece ve VŘ neměl šanci.... Nebo, že by to bylo jinak?
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/, ICQ 403420179
Zababa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.21.124.172
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 00:01:47    Odkaz na tento příspěvek  

Pravda, většina majetku ČD je účetně odepsaná, tudíž má hodnotu, onoho železa, které lze maximálně navrátit hutím. Co se týče "nových" vozidel, ty se budou ještě hodně, hodně, hodně, hodně dlouhou dobu splácet... Takže investice externistů do případného pronájmu vozidlového parku jsou oproti tomu směšné!
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2393
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 07:02:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera jsem se na obědě srazil s kolegy z grafikonů, což jsem hned využil k tomu, abych se zeptal, jak to bylo s těmi nevýhodnými trasami pro pana Jančuru.

Dostal jsem jasnou odpověď - pan Jančura si o jakékoliv zavedení tras do grafikonu nikdy nežádal!

Pokud tedy někdy pan Jančura tvrdil opak, jde o lež!
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2867
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 09:13:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud tedy někdy pan Jančura tvrdil opak, jde o lež!

Já se zrovna bavil s kolegy z NASA, kteří mi potvrdili, že nikdy nebyl na Měsíci - pokud tedy někdy tvrdil opak, jde o lež taky!
Rtuťový_muž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 10-2005

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 10:02:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Rosťo Kolmixi, takové křivé obvinění na hlavu pan Jančury, teď tady dostanete od internetových bojovníků za svobodné podnikání co proto! Pan Jančura už měl přece nejen zažádáno o přidělení tras, ale vyřešeno i financování (provozní i na pořízení investic), organizační záležitosti a ten ošklivý stát a ošklivé kraje mu takhle zmařily jeho geniální investici, ba co investici, nezištně provozovanou službu pro blaho cestujících. A vy teď přijdete s takovou informací!
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 11:23:31    Odkaz na tento příspěvek  

Proboha to tu je jak O červené karkulce.Proč by firma XYZ,abychom furt nepsali Jančura,název tu není podstatný,měl žádat o trasy v grafikonu,když nemá smlouvu o provozování dopravy?Diskuse je o tendrech na provozování veřejné os.dopravy dotované z veřejných fondů.Není výběrko-není soutěž-není výherce-nemám smlouvu-nežádám o místo v grafikonu.Začínáte Rosťo od konce.Nevím kde náš Vševědoucí přišel na to,že to je křivé obvinění.To je spíše směšná rána do tmy.Některým lidem pořád evidentně nedochází o co v celé věci jde.Takže,a zvláště pro jednoho mužíka podléhajícího dle zákona o nebezpečných odpadech zvláštnímu zacházení.Možná že Jančura je opravdu darebák a nechce jezdit,ale jenom nasírat ČD,ale proč nebylo ani jedno výběrko,a proč poslední den před vstupem platnosti zákona z civilizovaného světa u nás bylo podepsáno 10 smluv s kraji?NÁHODA?Co ČD a krajům hrozilo,že se tak zachovaly?Pak jde až o diskusi,jestli zrovna Jačura má na to aby jezdil.A je smutné,že je jediný,kdo má odvahu se těmto orientálním praktikám vzepřít.Tady se chová opradu jako užitečný idiot.Pokud totiž vybojuje cestu,tak příjdou silnější a předjedou ho na ní.Každopádně nám jako cestujícím to bude jenom ku prospěchu.Nebo snad toužíte aby jedinými obchody ve vašem městě byly provozovny n.p. Pramen ,závod 04?
postřeh
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 12:09:18    Odkaz na tento příspěvek  

kpt.: když má v Pramenu n.p., zákaznickou slevu 100% a nikde jinde nakupovat neumí?
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3525
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 14:16:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale určitě disponují majetkem několika násobně převyšující úvěry a obratem dostatečně vysokým pro krytí úvěrů a to nejspíš bude to zajímavé pro banky.

Pokus o osvětu ON.

Samozřejmě že nebude, protože ten majetek není likvidní (=snadno a tychle převedotelný na hotové peníze). Banky zajímá 10/15 letá smlouva s kraji a státem, která jim zaručuje garantovaný přísun peněz od krajů i od cestujících.

Pro ty méně chápající - tohohle pohledu je velikost fy to nejméně podstatná. Kdyby tu smlouvu/smlouvy držel někdo jiný, tak mu to za jinak neměnných okolností ty banky půjčí taky. Koneckonců ČD nepučily právě proto, protože nebyla ta smlouva.

Pokus o osvětu OFF.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 4-2004

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 14:20:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové... pan Jančura si dělá dlouhodobou kampaň do politických kruhů. ČD si vzal do hledáčku, neb ČD jsou nepružná snadno zranitelná organizace a než se začne bránit... chvilku to potrvá. Zrovna tak se mohl opřít do pošty, lesů... v podstatě čehokoliv.
Pokud pan Jančura tvrdí, že jeho vlak by ve Studénce zastavil před padajícím mostem... ehm asi toho o vlastním provozu moc neví. Když popadají dráty, polámou se kolejnice.... budou vedle sebe stát vlaky SA, ČD, RT a nikdo ani neškytne... co na to pak pan Jančura, až bude jeho vlak hnít hodinu někde v Dřevákově z důvodu poruchy zab.zař.?
Jsem rád, že nám vládnou politici... odborník by byl jistě nudný, neskandální člověk s trapně efektivním řešením.
Train50
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 14:32:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J_p: těžko chápete, tak znovu: zisk DSB je včetně započítané státní dotace, tedy je logické že stát tu dotaci krátí, protože jinak by platil sám sobě.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5367
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 15:20:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezisek:
- ČD se nebrání? Co vyjádření Žaludy, podpořené navíc dalšími vyjádřeními odborářů i některými hejtmany?
- Tvrzení, že ucelená jednotka bez naklápění (kterou Jančura pro vlaky Praha - Ostava uvažoval), by zabrzdila na kratší vzdálenosti než rychlíková souprava, která jela na osudovém EC Comenius, je nepravdivé? (Nevím, ptám se)
- Česká pošta a Lesy ČR jsou (zatím?) státní podnik. ČD jsou obchodní (konkrétně akciová) společnost. V tom je jistý rozdíl.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16955
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 15:21:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud pan Jančura tvrdí, že jeho vlak by ve Studénce zastavil před padajícím mostem

Tohle fakt někde prohlásil?


Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5368
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 15:27:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McBain: Zde: http://vyhledavani.ihned.cz/109-37374440-on-%E8d-M00000_d-64
(přibližně uprostřed článku)
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2868
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 15:48:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jj. Nové soupravy s bačkorama by zastavily dříve i před hafem IGK na přejezdech, staré německé motoráky taky s bačkorama by se asi nesrazily u Rusové i mnohde jinde, ale nesmí se to říkat nahlas. Jesltipak budou mít bačkory aspoň Škoda-desira...