K-report
 

Archiv do 22. listopadu 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Školy se zaměřením na dopravu » Archiv do 22. listopadu 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Radec5
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 328
Registrován: 2-2009

Odesláno Neděle, 31. října 2010 - 17:44:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas_ct: počítal jsem s tím že už to tu bude a koukám že jste autorem článku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Radec.5.)
Mirex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 6-2002
Odesláno Pondělí, 01. listopadu 2010 - 23:06:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rad bych se vyjadril k nedavno probehle diskusi ohledne vysokeho skolstvi, zejmena k Bolonskemu systemu, ktery zminil Michal Drabek, s malym exkurzem do Anglie. Ja v zasade nejsem uplne proti tomu, ze se rozdelilo studium na bakalarske a magisterske. Problem je ale v tom, ze pocet prijatych studentu, resp. absolventu by mel mit tvar pyramidy, tzn. nesmi platit, ze kazdy kdo vystudoval bakalare je automaticky prijat na magistra. Tim hodne kvalita absolventu trpi. Je mi jasne, ze v tomto pripade se jedna hlavne o penize. Pokud zustane system financovani VS takovy jako ted, nic se pochopitelne nezmeni. Dalsim problemem (a taky duvodem, proc na snizeni poctu magisterskych studentu zadna VS nepristoupi) je pohled zamestnavatelu (tady me spis doplnte, nemam prilist zkusenosti, ale obecne se chape titul Bc. jako neco prechodneho). Studoval jsem rok v Anglii, kde tento system funguje naprosto bezproblemove:

1) bakalarske studium - zamereno prakticteji, neni podle me tak tezke jako u nas
2) Pokud chce clovek delat vyzkum, ma moznost pokracovat na magisterske studium (trvajici 1 rok!!), pripadne PhD/DPhil.

Student tak dokonci bakalarske studium a jde vetsinou pracovat. Po nekolika letech si nekteri dodelavaji magistra. Navic mam pocit, ze firmy vice daji na vysledky v prubehu studia. Titul je totiz rozdelen do nekolika kategorii (first class, 2.1, 2.2...) s tim, ze zamestnavatele dost casto berou pouze 2.1 a lepsi. To je podle me take dost silna motivace studovat. Temer nikdo tam nepracuje v prubehu studia (dano take skolnym).

Jinak souhlasim vicemene s Michalem ohledne pro a proti. Sam jsem dodelal Bc. na FD CVUT a o tyden pozdeji jsem odletal (dost neprijemne). V pripade celistveho magisterskeho studia by tento problem odpadl.
Mam pro vas takovou recnickou otazku: Myslite, ze existence dopravnich fakult ma svuj smysl? Ze zkusenosti z FD CVUT tato fakulta spise kopiruje, nebo nahlizi do jinych oboru (stavebni, strojni, elektro...). A to spise jen tak povrchne, coz mi prijde skoda. Smysl co se tyce dopravy vidim hlavne v logistice a telematice.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2983
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 06:49:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslite, ze existence dopravnich fakult ma svuj smysl? Tato fakulta spise kopiruje, nebo nahlizi do jinych oboru (stavebni, strojni, elektro...). A to spise jen tak povrchne, coz mi prijde skoda.

Každá fakulta, potažmo každý typ studia více či méně zasahuje i do jiných oborů. A u "technicky" zaměřených oborů to platí dvojnásob. Na druhou stranu, fakulta by si měla jasně vymezit, v jakém směru chce studenty a budoucí absolventy profilovat. Ze svých studií na Upce jsem měl ale stejnej pocit, jako Vy, že je spíš snaha po opaku - komplexní přehled o všem možném, co zavání železnicí, což v tom omezeném časoprostoru k výuce znamená znalosti spíš povrchní. To, co po mě dnes chtějí v praxi, tak jsem ve škole neslyšel - většinou jsme byli odkázání na samostudium.

Abych fakultě nekřivdil a aby z mých slov zas neměl Ythomas_ct rudo před očima, tak hlavní proud učiva v pozdějších letech samozřejmě byl jeden - asi jako kdekoli jinde - protože kopíroval výzkumnou činnost fakulty. Byl zaměřen na výpočtové metody a jejich elektronické zpracování a analýzy. Moje chyba byla v tom, že jsem si naivně myslel, že se obor bude v prvé řadě spíš zajímat o konstrukční stránku vozidel a s tím bude spojené nezbytné minimum znalostí z technologie. Dodnes se mi zdá, že tato problematika byla spíš na druhém místě. Obor se jmenoval šalamounsky "Dopravní prostředky - kolejová vozidla" a Doc. Zelenka o nás hovořil jako o strojařích. Postupem doby mi během studia tahle fráze přišla stále víc a víc směšná a směju se tomu dodnes.

Ale pochybuju, že tady existuje škola, kde by to bylo jinak. Třeba první roky společného studia asi budou všude stejné - předměty na zredukování vysokého počtu prváků (matika, fyzika a spol)., k tomu spousta balastu, odvíjející se od toho, co za fakulty na škole je (ať furt nekecám jen o Pardubicích, tak např. v Liberci se na strojárně učilo o textilních strojích, o problematice skla a keramiky, bylo tam i relativně dost chemie atd., protože tam fakulty, studující vyjmenované problematiky, byly - a pomíjím teď, že celá "technická" TU se primárně zrodila z textilky).
Mirex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 10:32:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja si myslim, ze na UPCE ten zaber do ruznych oboru neni tak znatelny a vzhledem k tomu, ze tam neni zadna strojni ani stavebni fakulta, da se predpokladat, ze dopravka je bude prinejmensim suplovat.
To u FD CVUT to neni tak zrejme. Kdyz se nad tim zamyslim, trpime syndromem "umime vsechno, ale nic poradne" - to muze byt v nekterych pripadech vhodne, ale vetsinou to pokladam jako nevyhodu. Asi nejoblibenejsi obor DS z vetsiny kopiruje obor K na stavarne, ale vyrazne zjednodusene. Zabyva se pouze projektovanim silnic, prip. zeleznic, ale ne samotnou konstrukci. Postupem casu jsem zjistil, ze samotne projektovani zvladne i stredoskolak, ktery se nauci s normy a praci s AutoCadem. Tudiz jsem nevidel smysl v tom pokracovat. A prikladu by se dalo najit vice.
Jak uz jsem predeslal predtim, smysl vidim ve vecech jako logistika, telematika nebo rizeni a planovani dopravy.
350.009
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.173.44.65
Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 12:22:07    Odkaz na tento příspěvek  

V Žiline je to s technikou v žel. doprave tiež bieda. Na stavebnej fakulte už žel. staviteľstvo a traťové hospodárstvo zaniklo (posledné v SR), na strojárine živoria koľajové vozidlá a odbor prevádzka a údržba dopravných prostriedkov. Ja študujem na elektotechnickej fakulte elektrickú trakciu, nás je v ročníku len 5, a to nám profesor spomínal, že v jeho ročníku končili tri krúžky. Veľmi dobre sa darí v obore OZT (štipendia od AŽD).
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2984
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 02. listopadu 2010 - 19:36:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...nás je v ročníku len 5

No právě. Sice tu oprávněně hořekujeme nad nedostatky studijních oborů, ale když se vůbec otevře aspoň jeden, byť kompromisní obor určený tím pádem tak nějak "pro všechny", tak ho stejně studuje hrstka studentů, která to jaksi nevytrhne. A pokud není finanční podpora zvenku (viz to AŽD), tak se o nějakých extra oborech ani nemá cenu bavit.
Za takové situace je pak trochu nepochopitelná cílená likvidace některých oborů zevnitř - viz např. obory Dopravní infrastruktury (dopr. cesta a EZD) za mých studií v Pcích. Konečné řešení v tomto případě provedla ta počítačová sebranka z KIDu.

Jak uz jsem predeslal predtim, smysl vidim ve vecech jako logistika, telematika nebo rizeni a planovani dopravy.

Souhlas, ale co taková konstrukce a údržba vozidel? To bysme taky mohli nějakou generaci ještě učit, když to tady po staletí fungovalo. Tyto obory byste učil taky na strojárně? Konstrukci snad, ale ta údržba... Nevím, jak je to na ČVUT, ale třeba v Liberci strojárna zaváněla buď autama, nebo autama, případně autama. A kdo nechtěl do aut, moh nastoupit do bagru. Pro masochisty byly stroje a mechanismy, což je taková strojařská "atletika", případně pro elitáře byly spalováky. Ale nejsem zrovna přesvědčen o tom, že by konstruktér-gumař znamenal nějaký výrazný přínos v konstrukci železničních vozidel, pokud tedy má něco smysluplného vymýšlet. Protože "kresliče svařenců" může jít dělat opravdu běžný středoškolský strojař. Na to nemusí ani lézt na VŠ.
Mirex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 12:21:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na CVUT se tusim na strojarne dela vsechno - konstukce silnicnich a zeleznicnich vozidel, letadel atp. A FD ma na konstrukci pouze maly ustav s par vyucujicimi, kde se uci uplne zaklady mechanismu. My s poctem studentu zatim nemame problem diky poloze (Praha) a nejakemu jmenu (CVUT). Hodne lidi laka letecka katedra, ale to je asi nejhorsi co cloveka muze potkat. Zajimava temata utopena nezajmem vyucujicich, kteri dost casto ani na prednasku neprijdou.
Je pravdou, ze o udrzbe vozidel nic nevim. Popravde si nedokazu predstavit, co se pod tim skryva. Spis mi to sedi do praktickeho uciva pro sikovne mechaniky.
Kazdopadne vidim, ze je to v Pardubicich trochu lepe vymyslene.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 16:32:05    Odkaz na tento příspěvek  

Zajimava temata utopena nezajmem vyucujicich, kteri dost casto ani na prednasku neprijdou.
Což bohužel není problém pouze tohoto ústavu...
Osobně mě tedy docela kaká systém úchylných seminárek, které si student nějak vypotí/CTRL+C+V/rozkopíruje, o problematice daného předmětu ví docela často kulový, protože ho to buď nezajímá, nebo úroveň přednášek je někde na "horší průmyslovce" a nebo naopak ho to zajímá a po prvních 10 minutách zjistí, že by mohl přednášet místo pedagoga, jelikož ví o probému 10* více...atd. Hlavně, že je odevzdaná vypíčená seminárka a pedagog si může hmotně doložit svoji existenci.
Velmi sofistikovaný je také dementní systém volitelňáků, kdy z názvu předmětu nelze nijak usoudit na kvalitu/zajímavost/důležitost/v podstatě vůbec nic. Již několikrát se mi stalo, že jsem si zapsal zajímavej předmět z mýho oboru a po první přednášce zjistil, že se přednáší třeba jen jeden jediný problém, nějaká specialitka, která vůbec názvu neodpovídá a studentům tedy ani obecný přehled nepřinese. Pak máte asi týden na to se přepsat na jinej, lepší. Pochopitelně za prachy (zdarma to bylo snad jen v nějaký věstníku, de facto za prachy). Pokud ovšem ten týden makáte jako šroub (ne každej si válí šunky na koleji a půlku studia prochlastá, normální lidi musej makat....), tak si přepíšete leda tak kulový a půl roku budete mít předmět, kterej vám je k hovnu.
O tom, kolikrát vyučující bez omluvy a upozornění vůbec nedorazil na přednášku se ani nezmiňuji. Ve fungujících firmách se tomu říká Áčko, průser a často rychlá cesta k výpovědi.
Hodně vtipné je také naslibovat v průběhu semestru termíny zkoušek a pak je bez upozornění změnit... atd., atd....
Má cenu vůbec pokračovat?
Mirex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 16:45:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to ja jsem mel asi vicemene na semestralky stesti. V podstate jsem mel problem "pouze" s vedenim cviceni na EFI (snad nejhorsi vubec), Technologii dopravy a Logistice. Jeste me mozna napada SMT. Zbytek byly docela smysluplne prace, ale je pravda, ze je to uz za mnou, a tak si presne nevzpominam.
U povinne volitelnych predmetu je to spis o dohode s vyucujicim. Ja jsem si zapisoval pouze doporucene predmety z me katedry a tam nikdy nebyl problem. Clovek se holt musi zeptat starsich spoluzaku nebo vyucujiciho.
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 8689
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 16:57:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W. : Proč mám pocit, jako by si mluvil o DFJP UPCE...


Nicméně, napsal si to hezky.
FZF » ozvd.ic.cz
TS 101TS 703
Čiernohronská železnica » čHž
Trainfun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 6-2009

Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 17:08:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik a spol.: Ale, že dokážete člověka pozitivně naladit...Možná je to holá realita nevím, ale zatím jsem v prvním ročníku plný elánu a nadšení, že studuji obor, který mě zajímá a ve kterém bych snad chtěl něco dokázat (DP-KV) A pak se dočtu, že je to celý o něčem trošku jiným a že se toho v podstatě zase tolik o konstrukci vozidel nenaučím
Tak kde se tedy rodí nový konstruktéři a projektanti kolejových vozidel, když ne na dopravní fakultě se zaměřením právě na kol. vozidla? Možná, že ze strojní fakulty jich vychází daleko více a daleko lépe vybavení pro danou pozici...Jak jsem zjistil tak problematikou kol. vozidel se zabývají i na fakultě strojní.
Na střední škole jsem dělal závěrečnou maturitní práci na téma Elektrická kolejová hnací vozidla k čemuž mě byla nápomocna mimo jiné např. skripta DFJP pana doc. Laty - Konstrukce kolejových vozidel I a II., ale i skripta doc. Koláře ze strojní fakulty ČVUT s názvem - Teoretické základy konstrukce kolejových vozidel, kde byla daná problematika si myslím docela podrobně popsána, takže i strojaři z ČVUT o tom "našem" oboru cosi vědí a možná by leckterého absolventa DFJP strčili do kapsy...Tím se nechci dotknout mistra Ythomase_ct, který má můj upřímný obdiv, v tomhle oboru to dotáhnout až na doktoranda, to je opravdu jen pár těch nejlepších...K nějakému titulu mám opravdu ještě daleko a bude to sakra těžké, ale nějaké hlášky typu, že je stejně celý na nic mě nerozhází. Tenhle obor patří určitě mezi náročnější, ale není to nic nedosažitelného, je to prostě o chuti, píli a snaze něco dokázat.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 17:59:54    Odkaz na tento příspěvek  

U povinne volitelnych predmetu je to spis o dohode s vyucujicim.
Já se už asi nebudu domlouvat, ale začnu řvát až dotyčný ohluchne. Protože jestliže má něco v názvu slova jako technika a bezpečnost a pak z toho vyleze dobře maskovaný modelování ITG, tak to ať si strčí laskavě do a nedělají z lidí blbce. Můj čas je tedy tedy zatraceně drahej a fakt nemůžu se kvůli každý broskvovině jezdit ptát 150 km do Prahy co tím vlastně dotyční myslí a jestli náhodou tenhle semestr nepovane vítr zleva místo zprava...
Tak to ja jsem mel asi vicemene na semestralky stesti.
Já v podstatě taky. Časem jsem pochopil, že v 90% případů je úplně fuk jestli je to x stran čistě autorského textu s důkladnějším rozborem daného problému nebo y zkopírovaných (příp. rovnou koupených) stran někoho úplně jiného. A když už jsem se s něčím s prominutím srrxxl o nočních do 4 do rána a pak to ctihodný pedagog ani nepřečetl a rovnou hodil někam hluboko do skříně... to si opravdu jeden pomyslí cosi velmi nehezkého.
SMT - to byl Machek&Sodomka? Trochu maso, ale bylo mi hodně sympatický, že to nikdo nemohl ochcat a tím pádem se blbci vyhazovali, respektive byli donuceni si do svých palic něco nalejt a podržet to tam dýl než 3 vteřiny...
O konstrukci vozidel nevím vůbec nic, ale řekl bych, že se tím bude živit u nás jen pár lidí (a to kdoví jestli..), ostatně podobně jako např. projektováním žel. staveb. Např. logistikou řádově více.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2988
Registrován: 6-2004

Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 19:19:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W. : Proč mám pocit, jako by si mluvil o DFJP UPCE...

A mluví snad o jiném ústavu? Koukám, že se tam vůbec nic nezměnilo. To, že učitel nedorazil, nebo naopak odešel dřív, než měl, to byla výsada zejména věčně popletených expertů s obtisklými žehličkami na prdeli a malými kapesními budíky, co na DFJP učili elektriku. To byl matroš...
Dál se tento fenomén dal zažít při exkurzích. Nejednu jsme absolvovali sami, jelikož doprovod se "někde zapoměl". Pokud někdo máte ve své rodině nebo blízkém okolí nějakého učitele, tak se ho zeptejte, co za průser je v době vyučování nechat svoje studenty, za které v tu dobu zodpovídám, bez dozoru...

Ad Trainfun: jo, DP-KV je opravdu v prvé řadě na trochu jiné téma, než na téma konstrukce kolejových vozidel. Ale bez obav, i ta konstrukce se ve čtvrtém a pátém ročníku probírá. Akorát, že podstatná část učiva se i zde točí okolo pojezdu a podvozků - zřejmě v souladu s hlavní dějovou linií, tedy vědecko-výzkumným zaměřením fuckulty. Přenosy výkonu, to byla tuším jedna přednáška (!!!). A samostatný předmět spalovací motory, to snad radši ani nekomentuji. Ostatně i vyučující (byť zaměstnanec bývalého ÚVMV - což ale není záruka kvalitního učitele) nám hned z kraje řek, že nechápe smysl tohoto předmětu, rozsah probírané látky a že z nás za půl semestru odborníky na spalováky neudělá. Taky holt rozený "optimista"...
Takže, doporučuju si v prvé řadě nainstalovat MSTS, to Ti dá do začátku víc. Pokud budeš v Třebové bydlet na Skalce, tak můžeš vyplnit případná volná dopoledne přeřváváním zpovykaných učňů, nacházejícím se ve stejné budově pod Vámi. Věř, že takový vytuněný sergej v čele dlouhého nákladního vlaku a k tomu řádně ohulené 160 wattové bedny dokážou přeřvat i smečku pubertálních studentů rozličných manuálně-vzdělávacích oborů.

Jinak si z toho nic nedělej, to je život. Ale za to se dozvíš, co je Weibullowo rozložení, Duhamelův integrál, kvefrence a podobné pro život "strojaře a konstruktéra kolejových vozidel" (cituji Doc. Zelenku) nezbytné pojmy. A to se za ty nervy vyplatí, ne? Ale vážně, chceš-li dělat konstruktéra železničních vehiklů, tak to můžeš v pohodě i po absolvování DFJP. Sice i bez DFJP, ale to už je věc jiná.
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 8692
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 22:13:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já třeba nechápu, proč druhým semestrem probíráme stejné učivo. Pravda, pokaždé s jiným učitelem
Tak třeba:

I. roč - LS - Základy dopravní techniky (silnice/železnice) aneb črtání pod průsvitkou (hlavně nenápadně )
II. roč - ZS - Dopravní prostředky (silnice/železnice)

Obsahově úplně stejné. Na silniční část i stejný vyučující. Proč? Proč?
Na přednáškách jsem se za ten měsíc zatím dozvěděl, co to je pneumatika a k čemu slouží a následná ukázka statického adhezoru. Jak mi bylo řečeno, pravděpodobně se nic dalšího nedovíme, protože pan vyučující "je na pneumatiky expert". No co...

Další příklad třeba Základy technologie řízení dopravy. Za semestr letmý průlet všemi druhy doprav stylem "vlak jezdí po kolejích, auto po silnici, loď pluje po vodě a letadlo léta vzduchem" . Následně o rok později, samostatné předměty Technogie a řízení dorpavy - železniční a letecká, v letním silniční a lodní. Tak si říkám, že to loni bylo vlastně úplně zbytečně. Vždyť to teď probíráme od zakladů a podrobně...

Po roce jsem si myslel, že mě nemůže fakulta už ničím překvapit. Že jsem se dostatečně zocelil a už nekroutím hlavou donekonečna, ale jen občas. Omyl.
FZF » ozvd.ic.cz
TS 101TS 703
Čiernohronská železnica » čHž
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2989
Registrován: 6-2004

Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 22:26:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náhodou, předmět ZTŘD je pověstný perlami, které se lze na přednáškách či ve skriptech dozvědět. Když si vezmeš, co za velká jména ta skripta připravila, tak pak už vážně nezbývá nic, než ten nefalšovaný údiv

Jinak ZTŘD byl prý takový úvodní předmět, abys lidem, kteří o dopravě nevědí zhola nic (přestože studují dopravku), dal o ní aspoň rámcový přehled. Totéž je i na jiných technicky zaměřených školách.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6045
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 22:52:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mám takovej pocit, že perlivá široká skripta na ZTŘD prošla značnou obměnou obsahu (tedy procesem zúžení skript, díky zcela jinýmu autorovi).
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2990
Registrován: 6-2004

Odesláno Středa, 03. listopadu 2010 - 23:03:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, tak to je škoda
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6526
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 11:31:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No i v loňských skriptech na TŘD se člověk dočte mnoho zajímavých věcí ...
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1201 fotografií
Když se setkáš s volem, nejednej s ním!
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 15:29:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Statistik: Máš určitě pravdu, že pod pojmem "konstrukce vozidel" by se určitě dala schovat technologie (a třeba taky části strojů a MKP atd.) v mnohem větší míře, než je tomu na DFJP. Na druhou stranu bych rád kolegu Trainfuna uklidnil, že o konstrukci kolejových vozidel ve smyslu "jak to principielně funguje" se dozví - řekl bych - celkem dost, bo na to má od 3. do 5. (tedy 2. navazujícího) minimálně 4 semestry předmětu Konstrukce vozidel. To, že se v Teorii vozidel a Výpočetních metodách v konstruování věnuje velká pozornost Tebou neoblíbenému styku je sice taky pravda, ale nemyslím si, že by to bylo špatně. Jednak proto, že "to" do značné míry ovlivňuje jízdní vlastnosti vozidel (a potažmo i požadavky na konstrukci pojezdu) a jednak proto, že to alespoň učí někdo, kdo tomu rozumí. Jinak, co se spalovacích motorů týče, tak doc. Slamka (kterého máš asi na mysli) už to neučí, bo je již několik let po smrti. Čímž netvrdím, že by výuka SM byla teď nějak o mnoho lepší; pro nás byla v této problematice možná nejpřínosnější přednáška Tvého kolegy J.Š. a pánů od Zeppelinu u vás v CZ LOKO. A na závěr musím oponovat, že výuka "elektra" na DP-KV (čímž mám ale na müsli předměty Elektrické pohony a Řídicí, trakční a diagnostické systémy KV; nikoliv ty obecně elektrotechnické předměty ve druháku) je teď na celkem slušné úrovni...
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 987
Registrován: 3-2006
Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 15:40:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šari: Po roce jsem si myslel, že mě nemůže fakulta už ničím překvapit. Že jsem se dostatečně zocelil a už nekroutím hlavou donekonečna, ale jen občas.
Dokud budeš na DJFP potažmo na UCPE jako takové, z údivu nevyjdeš to ti garantuju
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2991
Registrován: 6-2004

Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 18:15:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas: ne, doc. Slamku vážně na mysli nemám a že je po smrti vím. Měl jsem na mysli Ing. Kröbla, přezdívaného Scrabble, ale toho nejspíš neznáš.

PS: To, že se v Teorii vozidel a Výpočetních metodách v konstruování věnuje velká pozornost Tebou neoblíbenému styku je sice taky pravda, ale nemyslím si, že by to bylo špatně.

Vidíš a já si stále myslím, že to je špatně. A nikdo mě o opaku dosud nepřesvědčil, ani Ty ne. nezlehčuju tuto problematiku, ale problém je v tom, že mašina či vůz nemá jen ten pojezd. A v praktickém životě znalosti problematiky kontkaktní geometrie využiješ jen okrajově, narozdíl od toho zbytku. Ale to už jsem tu psal milionkrát.
Mašiny mají taky něco pod kapotama (ve skříni) a v kabině a kolem toho výuka na DFJP opravdu jen "běžela". Ani to jinak být nemohlo, když jsme s sebou až do páťáku vlekli spoustu balastu, takže na to z mého pohledu podstatné už jaksi nebyl volný prostor. Viz marketing v páťáku, jakost, TŘD-problematika tvorby grafikonů (a co my s tím, ve "šroubárně"???) a podobné hovadiny, jejichž směšný rozsah (i obsah) nemohl studentům DP-KV dát zhola nic, jen je obral o čas. A to já jsem se navíc ušetřil těch výpočtářských předmětů, protože mi bylo dopředu jasné, že nějaké výpočty kontaktní geometrie nikdy v životě potřebovat nebudu. A nemýlil jsem se. Místo toho jsem se rád upsal na technologické předměty, motající se kolem metalurgie. Sice to bylo jen osvěžení ze strojárny, ale díky bohu za to - a hlavně za možnost volby a výběru i jiných předmětů, než těch výpočtářských. Obávám se, že tato možnost již po nás zanikla ve prospěch onoho "mainstreamu"...

Jinak aby nedošlo k omylu, celou dobu samozřejmě popisuju dobu svých studií. Budu velmi rád věřit tomu, že dnes to mají naši nástupci o poznání lepší a jsou z nich větši machři, než my.
Pawlik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.40.109
Odesláno Čtvrtek, 04. listopadu 2010 - 20:09:07    Odkaz na tento příspěvek  

Ythomax_ct: Nemáte tam teď na elektro Doc. Nováka?
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 09:04:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Statistik: Aha, dotyčného opravdu neznám. Jinak nástupci to mají lepší v tom, že předměty typu "marketing v páťáku" už nejsou a dokonce ty 2 semestry ekonomie v prváku se podařilo sloučit do jednoho a namísto toho rozšířit mechaniku na 3 semetry...

Ad Pawlik: Ano, Elektrické pohony ve druháku má doc. Novák; Řídicí, trakční a diagnostické systémy KV v páťáku pak doc. Gregora...
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 11:27:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já třeba nechápu, proč druhým semestrem probíráme stejné učivo. Pravda, pokaždé s jiným učitelem
Tak třeba:

I. roč - LS - Základy dopravní techniky (silnice/železnice) aneb črtání pod průsvitkou (hlavně nenápadně )
II. roč - ZS - Dopravní prostředky (silnice/železnice)

Obsahově úplně stejné. Na silniční část i stejný vyučující. Proč? Proč?


Já se taky divil, proč se v Ostravě na jedné z fakult v magisterském studiu v rámci jednoho z předmětů přednáší do mrtě to samé, co v bakalářském... Asi to tak musí být
Pawlik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.40.109
Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 12:01:12    Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas_ct: Na FS ČVUT přednášel el. pohony; teď, myslím, už jenom Elektrická zařízení kolejových vozidel a byl vynikající.
John
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1722
Registrován: 7-2005

Odesláno Pátek, 05. listopadu 2010 - 19:29:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K nějakému titulu mám opravdu ještě daleko a bude to sakra těžké, ale nějaké hlášky typu, že je stejně celý na nic mě nerozhází. Tenhle obor patří určitě mezi náročnější, ale není to nic nedosažitelného, je to prostě o chuti, píli a snaze něco dokázat.

Trainfun: Pokud máš opravdu tento názor a přenášíš jej do praxe, tak ti gratuluji Nedej na názory druhých, v první řadě si utvoř názor sám. Pak sám poznáš, zda ti VŠ něco dá nebo ne a zda je "k ničemu".
Osobně říkám, že pokud má člověk chuť a entuziasmus k sebevzdělávání a k tomu, že si kolikrát dohledá plno věcí nad rámec probírané látky, tak je to snad to nejlepší
Takže jeď svojí vlastní cestou. Přeji, ať ti to vydrží

Šari: U toho ZTŘD to nemůžeš hodnotit. Je to nutné z hlediska lidí, co nejdou do prváku z dopravky. Musí dostat určité základy.
A počkej na další ročníky. Tam těch kryjících se předmětů je víc. Např. zasilatelství - mezistátní přeprava nebo logistika - kombinka atp. Neříkám, že se to kryje doslova, ale většinu věcí, co uslyšíš v jednom, uslyšíš i v druhém. Naopak zase opakování je matka moudrosti
http://danone39.blogspot.com/ - nejucelenější dennodenní informace o nasazení hnacích vozidel
POZOR! Hledáme dobrovolné spolupracovníky pro tratě 300 a 330. Bližší info na mailu pod nickem. Díky.

R 908 Praděd forever
Datel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 526
Registrován: 1-2005

Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 14:17:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ythomas_ct: Musím dát za pravdu Statistikovi, neustále probírané a omílané téma styku kola a kolejnice jsou mi v praxi úplně k hovnu. Na úkor toho se rychle odrbaly Elektrické pohony a Řídicí, trakční a diagnostické systémy KV, které by mě a troufnu si říct nejen mě přinesly pro praxi mnohem víc. A co si budeme povídat, i strojařské předměty typu teorie konstruování, atp. mohly být víc obsáhlejší a praktičtěji zaměřené. Styk kola a kolejnice v takové podrobnosti, jak se učí na DP-KV nikdo v praxi (krom lidí co zůstanou na škole dál) nevyužije.
Datel má zobák kvůli tomu, aby si neomlátil hlavu o strom.
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 261
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 18:01:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Datel: Na druhou stranu, pokud jsi chtěl dělat pohony, měl jsi jít na nějaký elektrikářský obor (Elektrická trakce). A přiznej si, že při malování převodovky na teorii konstruování si už takhle nadával takovým způsobem, že u toho nemohli Tví spolubydlící pořádně ani usnout...
PaBa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 178.23.218.48
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 11:39:21    Odkaz na tento příspěvek  

Figu, Kufra nepřesvědčíš... :-)
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 07:25:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad PaBa: Abys po Horách nemusel jít spát k Tygrům...
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 16:00:47    Odkaz na tento příspěvek  

Teda pánové, já žasnu, jak se to tady po dlouhé době zase rozjelo...

Mirex:
Ja v zasade nejsem uplne proti tomu, ze se rozdelilo studium na bakalarske a magisterske. Problem je ale v tom, ze pocet prijatych studentu, resp. absolventu by mel mit tvar pyramidy, tzn. nesmi platit, ze kazdy kdo vystudoval bakalare je automaticky prijat na magistra. Tim hodne kvalita absolventu trpi. Je mi jasne, ze v tomto pripade se jedna hlavne o penize. Pokud zustane system financovani VS takovy jako ted, nic se pochopitelne nezmeni. Dalsim problemem (a taky duvodem, proc na snizeni poctu magisterskych studentu zadna VS nepristoupi) je pohled zamestnavatelu (tady me spis doplnte, nemam prilist zkusenosti, ale obecne se chape titul Bc. jako neco prechodneho). Studoval jsem rok v Anglii, kde tento system funguje naprosto bezproblemove:

1) bakalarske studium - zamereno prakticteji, neni podle me tak tezke jako u nas
2) Pokud chce clovek delat vyzkum, ma moznost pokracovat na magisterske studium (trvajici 1 rok!!), pripadne PhD/DPhil.

Naprostý souhlas.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 16:03:06    Odkaz na tento příspěvek  

Student tak dokonci bakalarske studium a jde vetsinou pracovat.
Navic mam pocit, ze firmy vice daji na vysledky v prubehu studia.
Temer nikdo tam nepracuje v prubehu studia (dano take skolnym).

Hm, dotkl jste se ožehavého problému - školné, práce.

Nějak si na to teprve tvořím názor.
Na jedné straně je potřeba nějaký "bič boží" na kvalitu výuky - viz co tu zaznělo o šlendriánu na obou dopravkách - ani ta moje není bez poskvrny...
Na druhé straně už teď má spousta studentů problém svoje studium financovat (rodiče nemohou či nechtějí přispět) - školné by to ještě zhoršilo...
Za třetí se děsím "komercializace" VŠ – snahy redukovat vzdělanost na placené kurzy a podporovat jen ten výzkum, který bezprostředně přináší prachy..

Z mých nepatrných zkušeností cvičícího mám dojem, že prezenční studenti se dělí zhruba na dvě skupiny, jejichž hranice je mi ovšem nejasná:
1) Nadšenci do oboru. Samozřejmě taky chtějí slušný plat a někdy i kariérní postup, ale nepodřizují tomu vše. Na dopravku tedy šli proto, že je to baví.
2) Kariéristi, kterým je doprava často ukradená, ale šli na nejlehčí fakultu ČVUT, aby měli diplom z (pořád ještě) prestižní školy a tedy šanci na vyšší plat a rychlejší postup. Nemusím dodávat, že většina z nich se po škole živí mimo dopravu...

Z toho mi plyne, že pokud se zavede školné, měla by být silná progrese.
V zásadě by tedy student platil, ovšem tak třetině by školné kleslo na nulu nebo se i změnilo v pár tisíc stipendia měsíčně z následujících důvodů (v tomto pořadí):
1) Studijní výsledky (když to umíš, je nám jedno, že tě doprava nezajímá)
2) Sociální situace (v ideálním případě kdokoliv, koho rodiče zjevně nepodporují, a kdo, pokud nemusí běhat po brigádách, má na slušné výsledky)
3) Zájem o obor (i trochu horší výsledky by se tím vykompenzovaly: na základě přijímacího pohovoru, později vážit zejména účastí na exkurzích apod. a aktivitou na projektu)
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 16:16:31    Odkaz na tento příspěvek  

Myslite, ze existence dopravnich fakult ma svuj smysl? Ze zkusenosti z FD CVUT tato fakulta spise kopiruje, nebo nahlizi do jinych oboru (stavebni, strojni, elektro...). A to spise jen tak povrchne, coz mi prijde skoda. Smysl co se tyce dopravy vidim hlavne v logistice a telematice.
Ale má.
Jak napůl v žertu říkám, u nás na FD se dělá všechno možné kromě dopravy.

Jak uz jsem predeslal predtim, smysl vidim ve vecech jako logistika, telematika nebo rizeni a planovani dopravy.
No výborně, už je tu i ta doprava .

Vypůjčím si myšlenku Doc. Pohla: Analýzu se naučí všichni, ale syntézu jen málokdo.

No a ta doprava spočívá právě v syntéze různých oborů.
Totéž logistika (nákladní doprava, ale třeba i informační logistika) a telematika (řízení dopravy a informování uživatelů v reálném čase).

Všechny tyto (pod)obory mají podle mě společnou tu vlastnost, že matematický výpočet/modelování/optimalizace či řešení konkrétního inženýrského problému (konstrukce, návrh) jsou pouze pomocnými nástroji.

Dopravní systém není na rozdíl od strojů či softwaru v žádném případě exaktně vyjádřitelný - protože v něm hrajou roli lidi.
Je tedy třeba nejprve rozpoznat problém, selským rozumem v klidu nechat uzrát nápad, jak ho obecně řešit a jaké možnosti máme v konkrétní situaci, a pak teprve přikročit ke konceptu. Kromě nějakých těch údajů, potažmo jejich statistického vyhodnocení např. o přepravních/zbožových proudech, nákladech apod. nám v zásadě stačí tužka a papír.
Teprve až víme, co od řešení vlastně chceme a jak na to půjdeme, můžeme přikročit k nástrojům. V těch jsou ovšem většinou lepší úzce specializovaní odborníci.
"Dopravní inženýr" by tedy měl spíše zformulovat co nejpřesnější zadání pro tyto odborníky a poté s nimi zůstat v dialogu. Měl by mít "všeobecný přehled" o geografii, dopravních a přepravních procesech, technice (na úrovni "co umí a co vyžaduje") a o zákonitostech přepravních proudů, v ideálním případě i o přepravních preferencích uživatelů - jak je zjistit.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 16:32:12    Odkaz na tento příspěvek  

Statistik:
Na druhou stranu, fakulta by si měla jasně vymezit, v jakém směru chce studenty a budoucí absolventy profilovat.

...protože kopíroval výzkumnou činnost fakulty.


Jo, ve výuce máme na obou dopravkách co dohánět (jak tu čtu příspěvky Pardubičáků).
Trošku tu trpíme "dvěma polovičními dopravkami", kdy se dvě skupiny vyučujících odcházejících ze Žiliny nějak nepohodly - následky neseme dodnes :-(.

Pořádná dopravní fakulta ja například v Drážďanech (tam, kam se jezdí na exkurze do dopravního sálu...). Je velká a z dopravy se tam dělá téměř vše (výzkum i výuka). Takže 30% studentů tam jezdí ze západního Německa.

Za hlavní problémy ve výuce považuji:
1) Dublování náplně předmětů
2) Problematickou náplň některých předmětů - například papouškovat legislativu je ztráta času. Je třeba upozornit, které články jsou podstatné, ty složitější trochu předžvejkat, a pak se zase vrátit k obecným principům, které především ba se na VŠ měly učit (to ostatní se stejně před nástupem do práce x-krát změní...).
3) Šlendrián ve výuce - viz různé příspěvky zde. Podotýkám, že to trochu souvisí s hmotným (ne)zabezpečením mladých vyučujících - kolik doktorandů má nějaký úvazek na škole a nemusí tudíž chodit do jiné práce???
4) Příliš "osobní" zaměření výuky. Každý se logicky snaží protlačit tam to, čím se zabývá, ale nic se nemá přehánět a mělo by se to navzájem poskládat do smysluplného celku.

Asi nepomůže nic jiného, než prudit, prudit, prudit - brát se za svá práva, stěžovat si. Tohle je jedna z nejdůležitějších věcí, co by vás VŠ měla naučit - co si neuděláte, to nemáte.

Mimochodem jsem rád, že FD zavedla studentské hodnocení výuky, přestože naše Technologie dopravy tam nedopadla nejlíp. Na rozdíl od jiných alespoň pracujeme na nápravě.

Mirex: Napište mi mail, co Vám na cvičeních z Technologie dopravy vadilo. Docela by mě to zajímalo (ale jsem malý pán...).
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 16:36:45    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, ještě k těm názvům předmětů:

Není to až tak lenost nebo zlomyslnost vyučujících, jako spíš boj s úředním šimlem. Když se na FD zavádělo strukturované studium, musely všechny předměty, byť s náplní stejnou nebo jen mírně upravenou, dostat nové názvy a dost bizarní zkratky...

Ajťáky máme myslím šikovné, ale asi nebyla dostatečná snaha jim "zformulovat zadání". Trochu to souvisí i s komunikací mezi vyučujícími, která stále pokulhává :-(.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7070
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 12. listopadu 2010 - 21:35:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal Drábek:
FD zavedla studentské hodnocení výuky
DFJP zavedla hodnocení výuky už před pár lety, ale nenabyl jsem dojmu, že by to cokoliv změnilo. Je ale pravda, že zapojení studenstva, co vím, nebyla zrovna největší.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Sobota, 13. listopadu 2010 - 21:16:28    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Je ale pravda, že zapojení studenstva, co vím, nebyla zrovna největší.
Já to neřek :-)
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.158
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 11:03:29    Odkaz na tento příspěvek  

M. Drábek:
Dobré ráno! Děkuji za velmi zajímavé podněty a zkusím zlehka reagovat:
Na druhé straně už teď má spousta studentů problém svoje studium financovat (rodiče nemohou či nechtějí přispět) - školné by to ještě zhoršilo...
No jo, tak to asi budou muset začít pracovat a přejít např. na kombinovanou formu studia. Tím sice utrpí kvalita výuky, nicméně podle mých zkušeností je dálkař se zájmem výrazně kvalitnější a lepší student, než deňák co to pojímá jako degree mill.

že prezenční studenti se dělí zhruba na dvě skupiny, jejichž hranice je mi ovšem nejasná:
V podstatě totéž platí i pro dálkaře. Ty hranice se můžou i různě překrývat, to už není až tak důležité.

Se zbytkem bez výhrady souhlasím, je vidět, že dobře víte o čem zde píšete - velmi výstižné...
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6595
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 12:15:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Údajně koleje v Pardubicích .
Web o veřejné dopravě - aktualizace fotogalerie - celkem 1201 fotografií
Když se setkáš s volem, nejednej s ním!
Sergeilbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6429
Registrován: 10-2004

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 12:47:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272:
Radši denně dojíždět stovky kilometrů, než jít na kolej...
Pán Ti dal oheň, meč a bagr!
Profil autora na phototrans.eu
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 13:48:54    Odkaz na tento příspěvek  

W.:
Budu reagovat v obráceném pořadí:
nicméně podle mých zkušeností je dálkař se zájmem výrazně kvalitnější a lepší student, než deňák co to pojímá jako degree mill.
Souhlasím a "nezájemce" bych hnal svinským krokem.

No jo, tak to asi budou muset začít pracovat a přejít např. na kombinovanou formu studia. Tím sice utrpí kvalita výuky,
Sám to přiznáváte s tou kvalitou...
Já bych opravdu nerad, kdyby se další generace dopravních inženýrů vzdělávala napůl v supermarketu nebo rychlém občerstvení :-(.

Doprava určitě není medicína nebo jiné srovnatelně těžké obory, při nichž je brigáda naprosto vyloučena.

Na druhé straně to ani není třeba marketing, kde člověk může pracovat skoro na plný úvazek a občas si zajít do školy, aby své poznatky z praxe teoreticky zobecnil a něco obecného se k tomu dozvěděl.

Doprava je někde mezi. Rozhodně bych ale neplýtval talenty tím, že bych je byť i nepřímo tlačil k práci při studiu.

Když pracovat, tak v oboru a ve vyšších ročnících, když už mají "vydřenou" matiku a roční stáž v zahraničí za sebou.
Ano, klidně můžou začínat "od píky" jako výhybkář či pokladní - aspoň získají úctu k práci obyčejných lidí, což dnešním všemocným a vševědoucím manažerům chybí. Mně stačil přepravní průzkum - i jeden blb na 200 cestujících mi připomněl, že "front-office-job" není pro mě a že bych se tedy měl dobře učit, abych tu školu dodělal.

Ano, jsou studenti, kteří zvládnou makat a ještě kvalitně studovat a rozšiřovat si obzory, a před kterými uctivě smekám.
Ale z vlastní zkušenosti vím, že člověk je tvor líný a že koho žene "touha po poznání", určitě v případě materiální podpory stráví víc času zvídavým sebevzděláváním než chatováním na Facebooku apod.
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 8782
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 13:53:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To nevím, jesli zrovna UPCE, ale můžu něco nabídnout ze své zahrádky:

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs117.snc3/16443_1060 036237429_1721610439_122226_3483564_n.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs117.snc3/16443_1060 036277430_1721610439_122227_7429264_n.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs097.snc3/16443_1060 036317431_1721610439_122228_114000_n.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs108.snc3/15559_1062 847307704_1721610439_127503_7870961_n.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs088.snc3/15559_1062 847347705_1721610439_127504_7110660_n.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs088.snc3/15559_1062 847387706_1721610439_127505_5850332_n.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs088.snc3/15559_1062 847427707_1721610439_127506_6210683_n.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs088.snc3/15559_1062 847467708_1721610439_127507_1704030_n.jpg
FZF » ozvd.ic.cz
TS 101TS 703
Čiernohronská železnica » čHž
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 8783
Registrován: 11-2005

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 13:59:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A je libo doučování ?

PS: Nechtělo se mi vkládat znova obrázky, tak jsem hodil odkazy do me galerky
FZF » ozvd.ic.cz
TS 101TS 703
Čiernohronská železnica » čHž
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 14:26:49    Odkaz na tento příspěvek  

Šari:
Díky, zasmál jsem se
Ale je to spíš k pláči, kam jsme to dopracovali, když VŠ student krade párky. Dneska párky a za 10 let miliardy...

Ať žije Boloňský proces!
90% bakalářů a 75% magistrů v populaci do roku 2030!

Pošlete to Evropské komisi, ať má radost, s jakým inovativním přístupem probíhá proces stravování studentů...
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3022
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 21:23:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ať žije Boloňský proces!
90% bakalářů a 75% magistrů v populaci do roku 2030!

Prosimvás, tyhle vize jsou zcestné už v době svého vzniku. Do roku 2030 budem rádi, že můžeme vzít do ruky blbou lopatu, abysme uživili přemnoženou "opálenou" většinu, podpořenou "s díky EU" importovanými osadníky z Turecka a pododbných zemí (zajeďte si někdy do SRN či do Francie a uvidíte, jak vypadá typický obyvatel těchto zemí).
Takže bych řek, že se v Bologni tak akorát přežrali špaget...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6091
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 22:27:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to spíš těch 90 % bakalářů a 75 % magistrů v populaci do roku 2030 do ruky tu lopatu ani nebude umět vzít... natož s ní něco užitečnýho činit (a nezabít se u toho)
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 10:13:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Michal Drábek:
Ať žije Boloňský proces!
90% bakalářů a 75% magistrů v populaci do roku 2030!

Na Boloňský proces mám též vlastní názor a nějak v něm nevidím žádná pozitiva, zvýšení kvality výuky nebo prostě jenom nějaké plus. Tady mi ale nějak součtem vychází, že pokud budou populaci tvořit jen bakaláři a magistři, tak to dává dohromady (90 + 75 =) 165 % populace...


...kolik doktorandů má nějaký úvazek na škole a nemusí tudíž chodit do jiné práce...
Někde to naštěstí možné je; my jsme dva...

...FD zavedla studentské hodnocení výuky...
DFJP zavedla - jak již bylo napsáno - před několika lety totéž. Nevím, jestli to však má smysl. Kromě zmíněného nezájmu studentů je tady totiž jeden aspekt, a to ten, že pokud už se někdo vyjádří, tak jde zpravidla o kritiku vyučujících, kteří po studentech něco chtějí a mají své nároky. Něco ve stylu: "vyhodil mě od zkoušky, tak mu to vytmavím". Že to dotyčný u té zkoušky vůbec neuměl, nehraje roli...
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 11:14:43    Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas_ct:
tak to dává dohromady (90 + 75 =) 165 % populace...
Já to myslel tak, že magistr byl nejdřív bakalář (moje oblíbené strukturované studium...).

Kromě zmíněného nezájmu studentů je tady totiž jeden aspekt, a to ten, že pokud už se někdo vyjádří, tak jde zpravidla o kritiku vyučujících, kteří po studentech něco chtějí a mají své nároky. Něco ve stylu: "vyhodil mě od zkoušky, tak mu to vytmavím". Že to dotyčný u té zkoušky vůbec neuměl, nehraje roli...
Klasika.
Tak trochu to platí i na západ od nás - prof. Axhausen, evropská kapacita v oblasti dopravního plánování (ETH Zürich), taky dostává od svých studentů v anketě co proto - protože je náročný a co hůř, nutí studenty v semestrálkách, aby samostatně uvažovali a svá rozhodnutí dokázali zdůvodnit a obhájit. Jenže tam studenti dobře vědí, že jinak nevystudují, a tak sice bručí, ale jdou do sebe. To je jeden z důvodů, proč je to nejlepší technická VŠ v Evropě.
Na DFJP byl jeden nadějný pedagog, který chtěl pozvednout TŘD, a protože po studentech něco chtěl, měli ho "moc rádi".

U nás na FD se zobrazuje i rozmezí průměru studenta (tuším odstupňované po 0,5), který např. napsal nějaké slovní hodnocení.

I přes tuhle systémovou nevýhodu jsem pro - sem tam studenti napíší i něco konstruktivního a jelikož se teď konají i veřejné diskuze za účasti vedení fakulty, je to jediný (aspoň teoretický) bič na lemply v řadách vyučujících. Taky se tím trochu tlačí na koordinaci náplně předmětů.
Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 11:56:04    Odkaz na tento příspěvek  

Boloňský proces - něco k tématu (i když to psal filozof a jedná se spíše o vzdělání univerzitní, nikoli inženýrské ):
http://hn.ihned.cz/c1-47560520-nechte-lidi-delat-co-chteji
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6093
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 12:03:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na DFJP byl jeden nadějný pedagog, který chtěl pozvednout TŘD, a protože po studentech něco chtěl, měli ho "moc rádi".

Bylo by možno naznačit, o koho se jedná? Není to čirou náhodou jistý doc. ze Žiliny?
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 15:32:07    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k:

Ne, je mladší, byl na stáži v dopravně civilizované zemi a z DFJP před pár lety odešel.

Mohl byste naznačit něco k doc. ze Žiliny? Já znám jednoho, kterému je jen asi přes třicet a je to podle mého názoru fakt bedna.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6096
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 18:39:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aha, tak to už vím, o koho jde. Erdferkelchen ale nechtěl moc od studentů, jako moc změnit zaběhlej systém výuky, tvořící nicneříkající "smrdutý bahýnko", kdy se nikdo nic pořádně nedozví, ale hlavně že vyučující má čárku v kolonce odučeno.

Doc. ze Žiliny je ten, co mu v Pcích tak strašně moc házeli klacky pod nohy, že docenturu dělal v Žilině. A je to pěknej pablb.
Tento příspěvek může obsahovat politicky, rasově, genderově nebo jinak nekorektní výroky.
Javorina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 20:33:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě je tu další aspekt hodnocení výuky (na UPce) - hodnotíte, hodnotíte, roky plynou, ale nic se nemění. Kdo za to může? Studenti, kteří nemají zájem hodnotit a nebo se jen mstí? Nevím, nějak jsem výsledky hodnocení výuky na tomto ústavu nezaznamenal...

pedagog, který chtěl pozvednout TŘD, a protože po studentech něco chtěl, měli ho "moc rádi"

Což nebylo chybou vyučujícího jako spíš náplní předmětů a studijních plánů. Železničář se v silniční dopravě naučil, že auto má registrační značku, musí projít STK a jezdí po silnici Ovšem silničář musel zvládnout vypočítat provozní intervaly na různých zab. zař. a zkonstruovat GVD. To není zrovna málo a podle mě to ani není pro silničáře nejvhodnější náplň.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 129.132.96.157
Odesláno Úterý, 16. listopadu 2010 - 07:32:27    Odkaz na tento příspěvek  

Javorina:
Což nebylo chybou vyučujícího jako spíš náplní předmětů a studijních plánů. Železničář se v silniční dopravě naučil, že auto má registrační značku, musí projít STK a jezdí po silnici Ovšem silničář musel zvládnout vypočítat provozní intervaly na různých zab. zař. a zkonstruovat GVD. To není zrovna málo a podle mě to ani není pro silničáře nejvhodnější náplň.
Souhlasím. Je třeba soustavně prudit a pak ne my, ale ti, co přijdou po nás, snad zaznamenají posun k lepšímu...
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1001
Registrován: 3-2006
Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 00:30:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Javorina: Je to tak, jako železničář dávám zapravdu, že železničáři to měli v TŘD-SD o mnoho lehčí než silničáři v TŘD-ŽD
Petrv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 08:02:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražák: souhlasím, asi to tak bude. Vždyť na cvičeních ze silniční dopravy se studenti ospale koukají na video, kde se ukazuje, jak vypadá spalovací motor, zatímco v části železniční jsou nuceni k tomu, aby použili vlastní rozum a zopakovali si základoškolskou fyziku!
Ne každý, kdo bloudí, je ztracen...
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 284
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 09:43:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Petrv: aby použili vlastní rozum a zopakovali si základoškolskou fyziku!
...což se občas zdá býti značně problematické...
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 3-2009
Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 18:03:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na DFJP byl jeden nadějný pedagog, který chtěl pozvednout TŘD, a protože po studentech něco chtěl, měli ho "moc rádi".

Dokud nebudou školy financovány dle kvality výuky , ale dle počtu studentů , kvalita školství se nemá šanci zvýšit.
Hodnocení VŠ tak jak jej provádí akreditační komise je k ničemu. Velký podíl profesorů či docentů nemusí zaručit vůbec žádnou kvalitu.

Jinak si myslím , že by se na VŠ nic nemělo rozlišovat na druhy doprav. Dnešní svět chce lidi s komplexními znalostmi. A znám lidi , kteří v průběhu své kariéry byli nuceni přejít z oblasti výroby železničních vozidel do automobilky či naopak.
Obecně , jak různé věci v dopravě fungují by měli přednášet (cvičit) odborníci s praktickými zkušenostmi. Pokud technologii železnice přednáší či cvičí člověk , který nikdy u železnice nepracoval , kvalita těchto přednášek či cvičení nemá šanci být valné úrovně.
To samé platí i u dalších druhů doprav. Mě třeba chybí , že se člověk během studia na UPCE prakticky nesetkal třeba s takovou námořní dopravou. Pro lidi , kteří se chtějí zabývat spedicí jde už dnes o super důležitý obor
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7083
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 20:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:
Pokud technologii železnice přednáší či cvičí člověk , který nikdy u železnice nepracoval , kvalita těchto přednášek či cvičení nemá šanci být valné úrovně.
Nesouhlasím.
Člověk, o němž se tu píše, nikdy předtím, než učil, na železnici (pokud vím) nepracoval a přesto vykládal zajímavé věci a srozumitelně. Naopak mnozí odborníci nemají na výuku vůbec talent a přestože můžou být fakt machři, tak prostě předat své znalosti dalším (zvlášť když je to tlupa 30 lidí) moc neumí.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 243
Registrován: 3-2009
Odesláno Pondělí, 22. listopadu 2010 - 20:20:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Já jsem si vzpomněl na jednu dnes již docentku , kterou nebylo problém o cvíčku zesměšnit. Protože všechna cvíčka měla naučené nazpamět a pokud se jí člověk na něco zeptal , byla vedle jak ta jedle.
Nevím , neznám člověka o kterém se tu píše. Každopádně železniční provoz je ryze praktická záležitost. A jde o to , zda teoretické znalosti nabyté od člověka , který praxi nikdy nezažil lze v té praxi využít.
Já osobně (UPCE jsem navštěvoval v letech 93-98) považuji za velký problém této školy (nevím , možná se za dobu co jsem pryč dost změnilo) "vzdálenost" od praxe.
Co se týče talentu na výuku. I někteří lidi z praxe tento talent mají. Stejně tak , jako jej nemají někteří lidé , kteří se touto výukou živí.