K-report
 

Archiv do 12. prosince 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě 240, 244, 245, 246, 247 a 248 » Archiv do 12. prosince 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7093
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 19:50:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirkac:

s obsloužením všech větších měst (Hodonice/Tasovice, Hrušovany, Miroslav a Krumlov)
= s obsloužením nádraží Hodonice/Tasovice, Šanov, Suchohrdly, a... u toho čtvrtého marně hledám vhodný název.


Lubomír:

S tou návratností investic "modernizace silnice I/53" vs. "modernizace železnice Brno - Miroslav - Hrušovany - Znojmo by mě to vůbec zajímalo - u většiny železničních staveb údajně je návratnost hodně problematickým pojmem - jak to je v tomto konkrétním případě?

Dále optimalizací tratě Brno - Znojmo zkrátíme relace Hrušovany - Moravský Krumlov - Miroslav (což podpoří IDS), znatelně Znojmo - Břeclav (což podpoří IDS).
... a proto je jako první ze všeho potřeba nějak rozumně vyřešit Brno hl. n. (protože další nové vlaky - tzn. ty od Znojma - by se tam už dost možná nevešly), a pak úseky Znojmo - Hrušovany (protože to řeší i zrychlení pro trasu Znojmo - Břeclavú a Brno - Střelice (protože to je přínos i pro 240).
Až budou tyto dvě stavby dokončeny , pak se dá seriózně hovořit o zrychlení dalších úseků.


Mibl:

Pánové, tak ještě obnovit Pulkautal Bahn do Sigmundsherberg a jezdíme rychlíky ČB - Brno za 3,5 hodiny přes Znojmo, tj. o hodinu rychleji než nyni přes Jihlavu. Má to jen tu chybu, že si při zastavování Forbes, Gratzen, Gmünd HBf., Gmünd NÖ, Schwarzenau a Sigmundsherberg příliš nesáhneme na rakouskou úsekovou frekvenci.

Ale to už je poněkud hard šoto.


Je to sice hard šoto, ale mohlo by to znamenat zachování přímého vlakového spojení Brno - České Budějovice, které by tím pádem mohlo být na současné trase roztrženo (což by za jistých okolností znamenalo nejednu výhodu).


David_jaša:

proti podchodu, pokud bude přednádraží na jeho úrovni (neboli pokud se budou muset ty výškové metry překonávat pouze jednou).
Dobrý nápad - pak bych proti podchodu taky nic neměl - ještě tedy za předpokladu, že by se realizovalo jediné velké ostrovní nástupiště se třemi hranami, takže i případný přestup z libovolného vlaku na kterýkoliv jiný vlak by se odehrával bez cesty "nahoru a dolů".
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2123
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 06:46:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lubomír:Tak pokud máš něco "k návratnosti investic" v případě vlaku Znojmo-Brno , tak to bych si rád přečetl.
Za tu ležatou osmu je "lidima od drah" často považovaná rekonstrukce do Retzu, což bych já osobně neviděl tak černě.

Jinak ještě k těm busům: mají omezovače na 100km .
Nevzpomínám si, že bych měl někdy dojem, že jede nějakej bus řidič na Znojmo nebezpečně rychle. apd. Zpětně to jde každopádně zjistit,kolik kdo a v jakém úseku jel, obzvláště teď v IDS.
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 6-2009
Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 07:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podchod: nechápu, proč jsou všichni tolik proti podchodu. U odbočných stanic, nebo u stanic přípojných, kde je přípojná trať zaústěna ze strany odvrácené od VB je to dle mého názoru nevyhnutlené. V Rakousku mají podchod i v mezilehlých stanicích, kde my bychom docela jednoznačně zřídily přechod. Proč tedy takový povyk, když ve dvou stanicích z dvaceti nezbude jiné řešení. (To jsou Češi toliko líní chodit do schodů?)
Jinak také jsem zastáncem jednoho nástupiště s více nástupníma hranami, pakliže to realizovatelné je. Zaráží mě také, že na jednu stranu, jste třeba pro zachování všech manipulačních kolejí. Instalace a hlavně zabezpečení (bohužel) třeba dvou takovýchto zbytných výhybek cenu podchodu vyrovnává ...
O návratnosti. Jen narážím na to, že u silnic se návratnost investic nevyžaduje, kdyžto u železnic se kvůli návratnosti lecco nerealizuje ...
Takovou studii si přece musí SŽDC objednat samo … Osobně si však myslím, že by nemusela vyjít nepříznivě, když by v podstatě šlo jen o lepší obnovu bez přeložek, přitom výsledkem je podstatné (!) zkrácení jízdních dob.
Další info vypustím až na web s článkem o všech dotčených tratích.
http://kubickaparabola.wz.cz/
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 837
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 08:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: já jsem to zažil, že jel rychleji řidič, byť se 108 jezdím málo, poslední cestu jsem se chvilema aj trošku bál...naštěstí jsme dojeli v pořádku.
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 09:17:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Rychlík Brno - Č přes Znojmo, Sigmundsherberg a Č.Velenice. To je velmi dobrý nápad. Ze Znojma v Budějkách za 2,5 hodiny, kdo by to nebral?
Tiskem se mihla zpráva o tom, že se na rakouské straně objevil projekt opětného zprovoznění spojky Sigmundsherberg-Zellerndorf pro letní turistické vlaky z Kremže na Dunaji do Recu a Znojma. To by této myšlence pomohlo, problémem zůstává absence elektrické trakce a pětimiliardové investice na optimalizaci tratě Znojmo-Brno.
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 09:23:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Zpochybňovat polohu odlehlých nádraží je ne zcela na místě. Viz podobná situace u nádraží v Jihlavě, Kutné Hoře, Ostravě a jinde. Pokud daná nádraží mají dostatečné parkovací plochy pro auta a autobusové přípoje, tak kde je problém?
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2124
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 11:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte,co se stalo v Mor.Bránicích, že tam jsou takový zpoždění?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7100
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 12:22:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz:
Za tu ležatou osmu je "lidima od drah" často považovaná rekonstrukce do Retzu, což bych já osobně neviděl tak černě.
Jj, v nějakém seznamu (údajné) efektivnosti investic do železniční infrastruktury se to objevilo až jako jedna z "nejneefektivnějších".

Tady bych taky nesouhlasil - ten most se musel vyměnit tak jako tak, a tak se při tom zmodernizovaly i další věci, proč ne.


Lubomír:
nechápu, proč jsou všichni tolik proti podchodu.
Protože:
- prodražuje stavbu
- prodlužuje přestupní doby (jak vlak/vlak, tak i vlak/bus)
- v případě, že je vybudován výtah, vznikají další provozní náklady (na jeho provoz a údržbu)

Proč tedy takový povyk, když ve dvou stanicích z dvaceti nezbude jiné řešení. (To jsou Češi toliko líní chodit do schodů?)
Je spousta Čechů, kteří ani do těch schodů nevylezou.
I proto se dělají nízkopodlažní vozidla. I proto se dělají bezbariérová nástupiště s bezbariérovým přístupem (průšvih ale je, když se pak ten jediný výtah porouchá - což v případě železnice není zcela ojedinělý jev - pak se to stejně musí řešit jinak).

Instalace a hlavně zabezpečení (bohužel) třeba dvou takovýchto zbytných výhybek cenu podchodu vyrovnává ...
... v tom případě je úplně nejlevnějším řešením nedělat tam ani výhybky, ani podchod.

V Rakousku mají podchod i v mezilehlých stanicích, kde my bychom docela jednoznačně zřídily přechod.
Rozhodně to neplatí pro všechna rakouská nádraží, viz fotka, na které je taky vidět, jak bylo vyřešeno, aby hlavní kolejí po rekonstrukci byla ta kolej, která je (ve směru od budovy) až za ostrovním nástupištěm (které má úrovňový přístup):




Jirkac:
Odlehlá nádraží znamenají mj. znevýhodnění cesty vlakem hlavně na krátké vzdálenosti.

Třeba vhodnost prodloužení všech vlaků z tratí č. 240 a 225 až do žst. Jihlava město za současné revitalizace uvedeného nádraží jsme v sousední diskusi řešili už několikrát.

V případě žst. Miroslav, Hrušovany, Moravský Krumlov to mj. znamená, že vlak zde není vhodný pro přepravu na krátké vzdálenosti - těžko někdo pojede z Miroslavi do Moravského Krumlova tak, že dojede autobusem na nádraží, pak vlakem do MK, a odtud zase autobusem do města.

Podobně to platí i pro spojení Miroslav - Hrušovany, a asi i Miroslav - Znojmo.

Tiskem se mihla zpráva o tom, že se na rakouské straně objevil projekt opětného zprovoznění spojky Sigmundsherberg-Zellerndorf pro letní turistické vlaky z Kremže na Dunaji do Recu a Znojma.
Bohužel se tiskem také mihly zprávy o tom, že zrovna právě v Dolním Rakousku teď jde vývoj počtu vlaků a provozovaných tratí (bohužel) opačným směrem.

To by této myšlence pomohlo, problémem zůstává absence elektrické trakce a pětimiliardové investice na optimalizaci tratě Znojmo-Brno.
Když už by na to "hard šoto" téma náhodou někdy došlo, tak neexistence drátů není problém - není dogmatem, aby "pod dráty" jezdily jen elektrické vlaky.
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 6-2009
Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 12:51:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, že jsi v jednom Rakouském nádražíčku viděl vyosení hlavní koleje a moc se Ti to líbilo neznamená, že to lze udělat všude. Přechod přes dálnici ve městě se taky zkrátka nedělá, tak nevidím důvod, proč všude zdůvodňovat přechod. Bezpečnost je prvořadým kritériem a o tom mě zkrátka Tvé názory nepřesvědčí. Když chceš udělat bezbariérové nástupiště, jsou situace, kdy si bez podchodu neporadíš. A moji odpověď na názor, že lepší je dělat nové zab. zař. a do kolejí nešáhnout, jistě již znáš.
http://kubickaparabola.wz.cz/
771068
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 15:36:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za dob nedávných, když jel na osobáku kocour, tak jsem prskal a fotku dělal jen z povinnosti, tak jako tomu bylo 29.11.2005, kdy se v čele osobáku do Znojma objevil kocour 742 159 Os 4510:


Dnes je situace trochu jiná a člověk je schopný si udělat volno jen pro to, aby tuto mimořádnost zastihl: 742 402 Os 4516 Boří les 7.12.2010

Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7102
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 18:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, že jsi v jednom Rakouském nádražíčku viděl vyosení hlavní koleje a moc se Ti to líbilo neznamená, že to lze udělat všude. Přechod přes dálnici ve městě se taky zkrátka nedělá, tak nevidím důvod, proč všude zdůvodňovat přechod.
O. K., dal jsem možná špatný příklad.

Jako vhodnější příklad k Moravským Bránicím by bylo třeba nádraží ve Schwarzenau - zaústění dvou tratí, jedna z nich ve směru "odvrácené od VB", přesto se to i po rekonstrukci obešlo bez podchodu.

Stejně tak se to obešlo při nedávných rekonstrukcích bez podchodu na nádražích kousek za našimi hranicemi - v Laa a. d. Thaya, Enzersdorfu bei Staatz, Frattingsdorfu.

Z nedávno rekonstruovaných přestupních stanic se to u nás obešlo bez podchodu např. v Bludově, v Šumperku.

Ta bezpečnost může být relativní - z jistého pohledu je lepší mít oficiální přechod přes koleje, než aby lidé přes koleje chodili "nelegálně" jako nejkratší cestou (aby nemuseli "dolů a zase nahoru").

Kdyby bylo realizováno řešení z odkazovaného projektu, tak možnosti současných příjezdů/odjezdů z/do Moravského Krumlova/Ivančic nebude moci být plně využito, protože o co dřív by po vlaku od Ivančic přijel vlak od MK, o to déle by v MB stál, než by lidi prošli podchodem na vlak stojící u jiného nástupiště.

No, nechejme toho. (železniční) "Dálnice" z tratě č. 244 jen tak nebude, stejně jako jen tak nebudou jezdit takové vlaky, které by Moravskými Bránicemi pouze projížděly.

A jestli/až to někdy bude aktuální, tak to snad bude spojeno s úpravou přednádraží a realizuje se to alespoň tak, že přednádraží bude v úrovni podchodu a bude tam jediné ostrovní nástupiště.
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 839
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 22:29:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: když Tě vezmu za slovo, tak už v novém jízdním řádu je vlak, který MB projíždí...jinak bez komentáře...:-)
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 6-2009
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 08:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Ty Bránice, nejsou žádný oficiální projekt, to jsem jen tak nakreslil, jak by to šlo vyřešit, při eventuelní zvýšení rychlosti. Když ctím požadavek, aby se směry od Ivančic a od Bránic nekřížily, jinak to zkrátka nejde. Pakliže ho nebudu ctít, ke zvýšení rychlosti dojde stěží, protože křižovatková výhybka se dělá jen 1:11 (což odpovídá rychlosti 50km/h). Na krumlovském zhlaví bys zkrátka narazil z několika dalších důvodů. Nebráním se Tvému návrhu, musí být ovšem podložen papírově, ne jen textově. Rád posoudím lepší návrh. Netvrdím, že můj je nejlepší. Ono ovšem kompromisy berou ze dvou variant většinou to horší ...
Další věc, je že na regionálních drahách jsou možné úlevy, ponechat nástupiště s nižší nástupní hranou, to bych ale řešil až jako poslední východisko z nouze.
Na některých přestupních stanicích by to vyřešit s přechodem šlo ... To jsem Ti už říkal. Je to celkem elegantně ve Znojmě, šlo by to v Hrušovanech, i kdyby Hevlínka zůstala připojená...

Kubam... Bránice - celkem hezký námět na diplomku...
http://kubickaparabola.wz.cz/
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 1-2009

Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 08:43:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
V případě žst. Miroslav, Hrušovany, Moravský Krumlov to mj. znamená, že vlak zde není vhodný pro přepravu na krátké vzdálenosti - těžko někdo pojede z Miroslavi do Moravského Krumlova tak, že dojede autobusem na nádraží, pak vlakem do MK, a odtud zase autobusem do města. Podobně to platí i pro spojení Miroslav - Hrušovany, a asi i Miroslav - Znojmo.

Na krátké vzdálenosti to do jisté míry platí.

Relace Miroslav-Krumlov
- dnes busem za 33 minut, vlakem za 17 minut+cca 20 minut na dojezdy z obou měst k nádražím. Po optimalizaci se jízdní doba vlaku zkrátí na 12 minut. Tak to může být o něco zajímavější. Ale je pravda, že zde bude bus vždy preferovanější v porovnání s dvěma přestupy.

Relace Znojmo-Miroslav:
Busem dnes 38 minut s 1 přestupem v Hostěradicích. Přímý autobus z centra Miroslavi do Znojma nejede. Vlakem dnes s přstupem v Hrušovanech 57 minut, po optimalizaci 30 minut+10 minut na dopravu nádraží/Miroslav. Tady to vychází stejně, spíše v neprospěch vlaku.

ALE!
Relace Znojmo-Moravský Krumlov:
Dnes busem za 1 hodinu, vlakem dnes téměř nemožné. Po optimalizaci tratě a zavedení spěšného vlaku jízdní doba 40 minut+10 minut na dojezd a přestup na nádraží. Takže zhruba 10minutový náskok vlaku proti busu.

Relace Hrušovany-Znojmo je už dnes bezkonkurenční vlakem. Po optimalizaci to bude pouhých 17 minut (+dojezd do centra Hrušovan cca 8 minut)
Stejně výhodně vycházejí i relace Krumlov-Hrušovany a Miroslav-Hrušovany, kde dnes není přímé spojení busem.

Všechny relace do Brna taktéž vycházejí po optimalizaci lépe pro vlak, a to je vzhledem k spádovosti ústředí kraje velmi důležité -
z MK - 26 minut+10 minut bus = 36 minut
z Miroslavi - 38 minut+10 minut bus = 48 minut (dnes busem přímo nejde, na rozcestí na státní silnici je to 45 minut+je nutno mít odvoz do středu Miroslavi - cca 10 minut).
z Hrušovan - 48 minut+8 minut doprava do centra= 56 minut
ze Znojma - 66 minut (nádraží v centru).

(Příspěvek byl editován uživatelem jirkac.)

(Příspěvek byl editován uživatelem jirkac.)
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 840
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 10:11:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lubomír: ale Ty furt s tou diplomkou :-D ale neříkám nic, určitě bych nejraději něco z těchto "našich" tratí...však brzy uvidíme, co vyfasuju :-)

Jirkac: ještě bych zmínil Hodonice, tam jsou časy taky bezkonkurenční ;-)

(Příspěvek byl editován uživatelem kubam.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7106
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 10:29:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubam:
když Tě vezmu za slovo, tak už v novém jízdním řádu je vlak, který MB projíždí...
O. K., to je pravda, párkrát do roka tam nějaký vlak osobní přepravy pouze projede.

jinak bez komentáře...:-)
Klidně ten komentář napiš, vždyť o nic nejde.


Lubomír:
Takový nápad - co se třeba v těch plánech na křižovatkovou výhybku vykašlat a udělat spojku z traťové koleje od MK směrem do sudé kolejové skupiny už někde tady?


Jirkac:
K tomu, co jste napsal, mám tyto výhrady:

Relace Znojmo-Moravský Krumlov:
Dnes busem za 1 hodinu, vlakem dnes téměř nemožné. Po optimalizaci tratě a zavedení spěšného vlaku jízdní doba 40 minut+10 minut na dojezd a přestup na nádraží. Takže zhruba 10minutový náskok vlaku proti busu.

Jestli zde ale není lepší (a levnější a prakticky okamžitě realizovatelné) řešené - zavést (alespoň ve špičce) nějaké zrychlené autobusy linky č. 432 IDS JMK, které by trasu Znojmo - MK zvládly rychleji. A bez přestupu.

z Miroslavi - 38 minut+10 minut bus = 48 minut (dnes busem přímo nejde, na rozcestí na státní silnici je to 45 minut+je nutno mít odvoz do středu Miroslavi - cca 10 minut).
... anebo je možné (opětovně) zavést větší počet autobusových spojů Brno - Miroslav, že.

ze Znojma - 66 minut (nádraží v centru).
Ano, nádraží zatímpořádještěvcentru oproti poněkud odlehlé Zvonařce, to je jedna z výhod.

P. S. Kromě výhody, kterou by (zatím) měly vlaky v podobě lépe situovaného vlakového nádraží v Brně oproti autobusovému, je potřeba ve srovnání uvážit ještě interval spojů (autobus 30 minut, vlak by měl pravděpodobně jen 60 minut); a také, že není dogmatem, aby všechny autobusové spoje Brno - Znojmo jezdily přes Pohořelice a zastavovaly na zastávkách mezi Pohořelicemi a Znojmem.
Pak by byla jejich jízdní doba jistě o něco kratší, než je 72 minut.
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 1-2009

Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 10:38:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Pak vám ale nevychází ekonomika provozu. Jedna vlaková souprava na trati Znojmo-Brno v intervalu 60 minut je ekonomičtější, než zvlášť zrychlené autobusy Brno-Miroslav, zrychlené autobusy pro Znojmo-Brno a zrychlené autobusy Znojmo-Krumlov.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2125
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 11:07:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JirkaC:nějaké přímé busy Znojmo-Miriroslav a Miroslav-Brno přece jen dál existují:
http://www.kordis.cz/jrady11/810.pdf
http://www.kordis.cz/jrady11/108.pdf
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 6-2009
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 11:10:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davide, kolikrát za poslední rok se Ti stalo, že to autobus za těch 72 minut ve špičce opravdu zvládal? Já jezdím do Brna každý den...

Komentovat, že je lepší nádraží v centru, oproti odlehlému nádraží na periferii (v podstatě 800m od současné polohy už je to asi úplný venkov), nepřísluší této diskuzi, ale aspoň vidím, jaký máš na to názor.
Spoka na trati 1,5 km od stanice je někdy také řešení. Ovšem počítej s tím, kde bude vjezdové návěstidlo a jak dlouho pojede vlak rychlostí 50km/h, když mu bude návěštěna jízda do odbočky.

K těm zrychlováním autobusů a zkracování intervalů. Jistě existuje rozumná míra, kdy už by se vyplatil přece jenom vlak. Nebo budeme zahušťovat, až pojede Bus každé dvě minuty. Nebo každých 15 minut trojice busu za sebou ve špičce. (A všichni potmě.)

Na závěr otázka: Co myslíš, že nejvíce přispívá k vylidňování venkova?
http://kubickaparabola.wz.cz/
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7110
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 11:15:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna vlaková souprava na trati Znojmo-Brno v intervalu 60 minut je ekonomičtější, než zvlášť zrychlené autobusy Brno-Miroslav, zrychlené autobusy pro Znojmo-Brno a zrychlené autobusy Znojmo-Krumlov.
... a k nim navíc zavedené autobusy Miroslav, žst. - Miroslav, aut. st., a/nebo Moravský Krumlov, žst. - Moravský Krumlov, nám.

Příklad - tyto Sp budou mít vzájemné křižování v žst. Miroslav.
O. K., pak stačí jeden návazný autobusový spoj (od obou vlaků naráz).

Ale - v žst. Moravský Krumlov už to bude jinak - tam bude potřeba mít návazný bus zvlášť ve směru od Brna, tak (v jiný čas) ve směru od Znojma.

Navíc - jestli nechceme (chceme?) zcela zlikvidovat zastavování v žst. Rakšice a v zastávce Bohutice (jako jedna z mála, kde je zastávka opravdu přímo v obci), pak máme dvě možnosti - ponechat k zavedeným Sp vlakům Brno - Znojmo i zastávkové vlaky Brno - Bohutice (takže ty Sp vlaky budou oproti dnešnímu stavu také "navíc", stejně jako by byly "navíc" i případné (další) zrychlené autobusy Brno - Znojmo, Brno - Miroslav nebo Znojmo - Moravský Krumlov), anebo je potřeba v Bohuticích a/nebo Rakšicích zastavovat právě i s těmi Sp vlaky Brno - Znojmo (což se zase promítne do jízdní doby).
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2126
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 11:16:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lubomír:Od té doby, co se přestalo makat na Heršpické už jezdí 108 velice dobře,i s malým náskokem.
Nejezdím tam sice každý den ale velice často.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7112
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 11:48:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lubomír:

Ovšem počítej s tím, kde bude vjezdové návěstidlo a jak dlouho pojede vlak rychlostí 50km/h, když mu bude návěštěna jízda do odbočky.
... což by ale platilo (za předpokladu, že když už bychom tu spojku vysunuli tak daleko od stanice, tak by tam byla právě "štíhlejší" spojka, konstruovaná na vyšší rychlost) pouze pro směr od/do Ivančic, kde je traťová rychlost právě 50 km/h, takže by to nevadilo.

K těm zrychlováním autobusů a zkracování intervalů. Jistě existuje rozumná míra, kdy už by se vyplatil přece jenom vlak. Nebo budeme zahušťovat, až pojede Bus každé dvě minuty. Nebo každých 15 minut trojice busu za sebou ve špičce. (A všichni potmě.)
Jistě.

"Drobným problémem" ale je, když - a to je zrovna tento případ - solidní alternativa po železnici prostě neexistuje, a když už se o té alternativně uvažuje, tak se předpokládá, že uspokojivým řešením má být taková modernizace tratě, která přinese zkrácení jízdní doby jen těsně pod současnou jízdní dobu autobusů, a možná pouze na úroveň jízdní doby autobusů dosažitelné po zavedení expresních spojů, jedoucích bez zastavení. Aneb - stejně jako by železniční spojení Brna s Jihlavou nebylo konkurenceschopné ani po nalití uváděných 14 miliard korun do modernizace tratě č. 240, ale vyřešila by to tam až VRT, tak železniční spojení Znojma s Brnem nebude po železnici konkurenceschopné (a to se bavíme o konkurenceschopnosti s autobusy a neuvažujeme konkurenceschopnost s osobními auty!) ani po nalití X miliard do modernizace stávající tratě.

Takže jediným uspokojivým řešením stejně bude až případná výstavba úplně nové tratě Vranovice - Novosedly, doprovázená modernizací (= výrazným zvýšením rychlosti) minimálně části tratě č. 246 (Novosedly - Znojmo), která by mohla přinést i doprovodný efekt, spočívající v podobě možnosti zkrácení jízdních dob případného Sp vlaku Znojmo - Břeclav pod 60 minut (nápověda: Znojmo uzel před celou, Břeclav uzel vlaků EC rovněž před celou).

Na závěr otázka: Co myslíš, že nejvíce přispívá k vylidňování venkova?
Má znít správná odpověď "nedostatečná, nefungující nebo vůbec žádná veřejná doprava"?
januch1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.160.52
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 13:11:57    Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: Včera zkapal kočkopes na 4407 u Budkovic (závada na kompresoru). Do MB byla stánuta druhým kočkopsem. Z depa pro ni vyjela 754 (tuším 008) a ta umřela v Silůvkách (Prasklá vodní propojka), tak vyjela druhá v podobě 742. Celý konvoj pak byl stáhnut do HH. Touto situací nastalo, že mimořádně jezdil kočkopes ve složení 842 001-0 + 954 (Kubam potvrdí ). Jinak na lince S42 jezdí vypůjčená 809 336.
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 1-2009

Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 13:49:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Poměřujete nepoměřitelné. Vlak po optimalizaci tratě bude vůči autobusům konkurenceschopný a ekonomičtější, protože obslouží na jeden zátah daleko větší spádovou oblast. V Evropě na mnoha místech funguje železniční síť jako páteř, na kterou se napojují autobusy, proč by to tak nemohlo fungovat u nás, pokud to je ekonomičtější a vůči krajině a bezpečnosti na silnicích ekologičtější?
IMO, spojka Novosedly-Vranovice je utopie, příliš drahý a úředně velmi těžko průchodný špás na to, že by se jízdní doba Znojmo-Brno zkrátila na 45-50 minut.
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 6-2009
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 14:04:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Taková výhybka 1:14 pro jízdu odbočkou 80km/h něco stojí. Navíc problém je i s osovkou, která musí být v místech spojky 4,75m, nevím, jestli by rozšíření na trati neznamenalo další komplikace. Navíc by se musela vložit asi cestová návěstidla. Jinak řešení to také je, ale né (dle mého názoru) moc rozumné.

Takže se vlastně shodneme na tom, že modernizace 246 je za všech okolností přínosná. Z této trati můžeme těch 120km/h v ose bez problémů zvládnout. Cestovní doba se zastavením ve Valticích, Mikulově, Hrušovanech a Hodonicích 49 minut. O spojce Novosedly - Vranovice také vím, ale chtělo by to prověřit a opravdu porovnat tyto varianty (nová trať Nov - Vran x optimalizace Hruš - Strel). Dále nevím, jetli by to neznamenalo úsek Vran - Bo ztrojkolejnit, pak je tu nejasná koo s VRT. (To by však mohla být zajímavá varianta Praha - Znojmo po VRT.) Nevím, jakou traťovou rychlost by se podařilo získat na té nové spojce a už vůbec nevím, jestli by nebylo lepší udělat přeložku na staré trase někde mezi Miroslaví a Střelicema. Ono totiž do té Miroslavi od Hrušovan je také slušné trasování.
Ale ve všech případech by to chtělo udělat jakousi studii přepravních proudů a spočítat ekonomickou návratnost. Podle mě by vycházela příznivěji, než u tratě 240, která jak píšeš, by byla o hodně nákladnější, jelikož od Zastávky do Vladislav se uvažuje s přeložkami.
Jen bych uvedl na pravou míru výsledky studie na trati 240 v relaci Brno - Třebíč (přístupový čas + cestovní doba = celkový čas přepravy):
bus: 20+120=140
auto: 10+55=65
vlak dnes: 25+70=95
vlak po modernizaci Brno - Třebíč: 25+37=62
U auta bych si v každém připadě přičetl 20 min a bude to horší, jelikož auto sice nemá kvalitativní meze ale zejména ve městě kvantitativní.
http://kubickaparabola.wz.cz/
Darwa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 8-2010
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 14:48:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Januch1 - tak to je fakt ČD - kocourkov!
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 841
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 21:49:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dnes v Hrušovanech zase krokouš 030, jinak jak psal januch1, kočkopes s prototypem jezdí, dnes opět a nocuje v Hrušovanech (pokud jsem teda dobře viděl)
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 842
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 23:05:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jen ještě jedna věc, furt se tu někdo zastává busů, dnes při čekání večer ve Znojmě na 108, mě napadla taková myšlenka...

Představte si, že je soukromý dopravce (jen pro lepší představu plácnu SA), kterej se dohodne s krajem na nějaký zkušební lhůtě (řekněme 2 roky) za nějakej rozumnej peníz na provozování Sp vlaků Znojmo - Brno a zpět.
A teď si vemte, kdyby ty Sp vyjížděli ve Znojmě z 1. koleje vpravo hned v sousedství nástupiště linky 108. Aby šel vidět kontrast, spočátku třeba stevardky by chodily s letáčkama na bus zastávku. Reálná jízdní doba do 95 minut (JŘ by se stavěl podle Sp), wifi free, denní tisk zdarma a možnost zakoupit občerstvení u usměvavý stevardky. V porovnání s busem čistej čas řekněme + 7-10 min, cena + 7 Kč jednorázová (měsíční + 190 Kč s tím, že by na tu jízdenku mohl člověk jezdit po celým kraji). Řekněme interval 2 h, ráno do Brna + 1 spoj po 1h a to stejný zpět odpoledne.

Kdo z vás by raději jezdil busem, to by mě zajímalo. Myslím, že pár minutek navíc (dražší by to nebylo, při měsíční, čtvrtletní nebo roční jízdence by člověk dokonce ušetřil (10ti zńová a všezónová je kur*a rozdíl:-D)), by nikoho neodradilo od vlaku...

Můj názor je takovej, že za takovýho stavu by časem 108 pěkně zkrouhli a kdoví, jesli by stačilo Desiro za Hrušovanama a tím spíš za Krumlovem i při současný infrastruktuře.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7119
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 23:29:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirkac:
Jednou z kritizovaných věcí na IDS obecně je přemíra přestupů tam, kde se to dá řešit přímým spojením.
Myslíte si, že třeba lidé, kteří jezdí z Moravského Krumlova do Znojma a zpět, by raději jeli s přestupem (vlak/bus), než přímým autobusem (doplněným třeba o nějaké ty zrychlené spoje)?
Přitom ten autobus "musí jet tak jako tak", protože obsluhuje i mezilehlé obce.

Když na to přijde, tak páteří systému může být i autobus - je tak tomu přece i v IDS JMK, kde jsou páteřní linky číselně odlišeny a začínají dvojčíslím 10 (navíc je takovou linkou i linka č. 301, i když ta má označení odlišné).

Kdyby takovéto vlaky přece jen jezdily, kolik autobusových linek by se vůbec dalo "bezbolestně" zrušit?

Lubomír:
U těch časů pro 240 vidím jeden zásadní problém - porovnávají se minuty dosažené velkorysou přestavbou tratě s minutami dosaženými po současné, ne zcela vyhovující silnici I/23, kde potenciál pro zrychlení rovněž existuje (obchvat Vladislavi, průtah Kralicemi; obchvaty dalších obcí?).
Pak už by to tak hezky nevycházelo.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7120
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 01:11:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubam:

Zajímavá myšlenka.

Byla by ale technicky realizovatelná?

- Takový Sp vlak může odjet ze Znojma v cca X:14 (shodou okolností v podobný čas, jako jezdí bus, a reálně nejbližší možný odjezd po přípojové skupině před celou), naopak od Brna by přijel v cca X:35.
- Při hodinovémi intervalu by měl v cca X:25 křižování s protijedoucím vlakem stejné kategorie v žst. Hodonice.
- V Božicích se musí vykřižovat s protijedoucím Os (v čase cca X:33 - X:34, v opačném směru v cca X:17).
- Musí stihnout křižování v žst. Miroslav (jiná možnost se nenabízí jiná stanice "široko daleko" není) v cca X:55 (nutnost zajet trasu Božice - Hrušovany - Miroslav včetně pobytu v Hrušovanech za 20 - 21 minut).
- Křižování v žst. Hodonice, Božice u Znojma i Miroslav musí probíhat tak, aby mohly přijet oba vlaky zároveň, mít pobyt max. 1 minutu, a oba zároveň odjet.

- Zvládlo by Desiro ujet trasu Miroslav - Silůvky (s pobyty Rakšice + Bohutice 0,5 minuty a Moravský Krumlov + Moravské Bránice 1 minuta) pod 30 minut, aby se dalo pravidelné křižování přesunout z Moravských Bránic do Silůvek?

- Jestli ano, pak tu máme křižování v Silůvkách v cca X:25.
Pak už je "jenom" potřeba dojet do Brna-HH max. v X:44 - tedy dřív, než bude potřebovat odjet sudý Os směr Zastávka. Totéž platí v opačném směru - odjezd Sp směr Znojmo z HH nejdříve v X:07.
- Jestli by se to nestihlo, vzájemné křižování by muselo zůstat v Moravských Bránicích. Pak je potřeba sjet trasu Moravské Bránice - Brno-Horní Heršpice max. za 17 minut (z HH odjet směr MB nejdříve v X:08, v X:25 - X:26 křižování v Bránicích, do HH dojet nejpozději v X:43).
To by se možná dalo (?) stihnout, ale asi už bez jakéhokoliv zastavení mezi B-HH a MB.

Problémem by se zde ale mohly stát posilové vlaky Brno - Zastávka, které by jely jen asi 4 - 5 minut za Sp Brno - Znojmo.
Bylo by to vyjezditelné na úseku odb. Státní silnice - Střelice s AHr. Troubsko?

Jestli ne, pak by bylo potřeba z Brna hl. n. odjíždět tak, aby k míjení s protijedoucím Os jedoucím od Zastávky došlo až za odb. Státní silnice ve směru na Střelice. V tom případě by byl potřeba odjezd z Brna hl. n. nejpozději v cca X:56. I tak by ale zůstal slušný (cca osmiminutový obrat (po příjezdu od Znojma v cca X:48) soupravy.

Jízdní doba Znojmo - Brno by pak mohla být 1 h 34 minut, v opačném směru v horším případě 1 h 38 minut.

Ale podmínkou zůstávají výše uvedené body (a třeba ten bod s jízdní dobou Božice - Miroslav se mi zdá hodně nereálný).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 6-2009
Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 07:50:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: A dělalo by se při té modernizaci silnice rozbor ekonomické návratnosti? To už je ale pak otázka, jestli chceš investovat do železniční nebo do siniční sítě, která bude generovat další auta. A Brno není nafukovací. Ale to je do jiné diskuze. A jestli preferuješ individuální dopravu, pak čas, který sem strávil diskutováním s Tebou, považuji za ztracený...
http://kubickaparabola.wz.cz/
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2127
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 08:02:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Januch1:Dík za info.

Kubam:Já si osobně umím představit,že by v takovým případě někteří lidi přešli ve Znojmě z busu do vlaku, ale nevěřím ,že by ses dostal pod 1:35 bez zpoždění, tak spíš napíšu 1:35-1:45, takže by ten bus bralo pořád hodně lidí(většina).
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 09:24:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na závěr otázka: Co myslíš, že nejvíce přispívá k vylidňování venkova?

Když se každoročně maximum dostupných peněz na dopravní obslužnost utratí ve prospěch předražené ČD-mafie a tím už žádné nezbydou na objednání+úhradu autobusů (což se v argumentaci okamžitě použije jako "výhoda" vlaků) ?
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 6-2009
Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 09:53:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear: Nechápu, kde jsi z mých názorů vyčetl, že jsem vehementní zastánce čd?
http://kubickaparabola.wz.cz/
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 10:31:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Lubomír:

???

uvedené konstatování neobsahuje nic osobního vůči Vám - pouze připomíná (šotouši nenáviděný) fakt, že z peněz na dopravní obslužnost byla krajům (a předtím okresům) vždy mocenskou silou "odkrajována" rozhodující část ve prospěch ČD (ať už vládním direktivním určením rozpočtovaných krajských peněz nebo loni "jakoby příplatkem" /ve skutečnosti penězi, zadrženými pro MD na úkor krajů, aby si o nich nemohly rozhodovat samy/ jen pro ČD) v důsledku čehož na úhradu autobusů zůstával jen nedostatečný zlomek, který nestačil a nestačí na objednání/úhradu dopravní obslužnosti mimo špičky a o víkendech - což je vzápětí "prodrážními demagogy" používáno jako "argument", že přece "autobusy večer a o víkendech nejezdí, ale vlaky ano" (aneb přesně ve stylu "milá zvířátka, dokud tu budete mít ten hrozný smrad, tak od vás neodejdu, řekl tchoř").
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2141
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 12:16:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lubomír - cestu autem Třebíč-Brno uvažuješ po I/23, nebo II/360 + D1?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7122
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 12:42:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lubomír:

A dělalo by se při té modernizaci silnice rozbor ekonomické návratnosti? To už je ale pak otázka, jestli chceš investovat do železniční nebo do siniční sítě, která bude generovat další auta. A Brno není nafukovací. Ale to je do jiné diskuze. A jestli preferuješ individuální dopravu, pak čas, který sem strávil diskutováním s Tebou, považuji za ztracený...

Nejde o to, jak bych si to představoval já.
Prostě si myslím, že reálně by nedošlo k tomu, že by byla realizována nějaká velkorysá přestavba tratě č. 240 a zároveň by nedošlo k úpravám silnice I/23, které by rovněž znamenaly zrychlení.

Co se týče případného obchvatu Vladislavi nebo průtahu Kralicemi, tak jestli jsme tu v případě (ne)realizace podchodů ve stanicích argumentovali tím, že "bezpečnost je na prvním místě", tak už jenom z tohoto pohledu (odklonění větší části dopravní zátěže z ulic vedoucích uvedenými obcemi) to smysl má.

Mmch. nafukovací nejsou ani brněnské ulice, ale ani brněnský železniční uzel.
Nějaké rozumné (opakuji - rozumné) řešení je stejně do budoucna nevyhnutelné.


Hungry_bear:
Když se každoročně maximum dostupných peněz na dopravní obslužnost utratí ve prospěch předražené ČD-mafie a tím už žádné nezbydou na objednání+úhradu autobusů (což se v argumentaci okamžitě použije jako "výhoda" vlaků) ?
... což zrovna v Jihomoravském kraji úplně tak neplatí, že.
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 14:11:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

januch1:slyšel jsem,že se dařilo,teď je nějaký špatný období...Jinak 842 001 v kočkopsu nebyla premiéra,už nejmíň jednou takhle byla ve svazku "kočkopsím"..Nevěřil jsem tomu,ale švihalo to jak raketa...

Jinak nevím,jestli to tu padlo,nebo ne,ale ve Znojmě je opět záložní 850 030

A dneska se na 241 projeli 2 lachtani jeden vyjížděl ze Znojma na 24800-714 230 a 714 226 jsem zahlídl na 24803 v neobvyklém řazení 714+012+010+010+010,kvůli zvýšené frekvenci,nějaká objednaná přeprava dětiček...Kdyby tolik lidí jezdilo pořád...
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 958
Registrován: 9-2008

Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 16:14:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lokofanda:Stou 241 máš pravdu s nasazením Lachtanů 714.Na odpoledním Os 24838 ze Znojma a na Os 24 809 jela 714 230+012+010+010+010.Fotky budou později v sekci tratě na Vysočině.
P.U.P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.172.5
Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 19:51:04    Odkaz na tento příspěvek  

Jirkac: Prosím Tě, co máš na mysli tzv. "optimalizací" tratě? Navýšení rychlosti, změn křižování?
Jirkac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 20:56:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.U.P.:
Rekonstrukce tratě ve stávající ose, bez přeložek. Nový svršek, nové ZŘ atd. Lubomír k tomu jako autor studie jistě dodá více.
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 844
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 18:31:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před časem tu někdo psal o špatné obsazenosti vlaků do/z Vídně...poslední dobou (možná kvůli adventu, ale to je jedno), to šlo nahoru jak pes! V pondělí jelo posledním spojem ze Znojma cca 30 lidí, minulej čtvrtek posledním spojem ze Zn. cca 45 lidí a dnes přijelo o půl 1 z Vídně cca 60 - 70 kousků! A dost lidí taky nastupovalo...je to jen namátkově, co se mihnu kolem. Jinak je pravda, že třeba předminulou sobotu přijelo posledním vlakem z Vídně 6 lidí, ale jinak jak říkám jde to nahoru...
Hanz_11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 19:30:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubam: kéž by tolik lidí jezdilo i po vánocích
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 846
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 22:41:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hanz 11: hele, já jsem optimista;-) Rakušáci teprve Znojmo objevují a Znojmáci pro změnu zas objevují teprve to, že vlakem se dá někam dostat pohodlněji než autem...to ještě půjde nahoru, uvidíš ;-)

Jen jak jsme se tu (podle mě až kupodivu jednohlasně) shodli by to chtělo cca o dva páry vlaků víc, aby to bylo trošku víc použitelný pro dojíždění za prací a zábavou (tzn. večer). Teď je to sice trošku sci-fi, ale věřím, že do budoucna se to zlepší.
Parostroj1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 18:14:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se tu rozvinula diskuze o optimalizaci tratě 244, máte někdo informace o dostavbě dálkoviny Rakšice - Hrušovany nad Jev., nebo jsou to pouze plány z oblasti snů?
Pietro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 12-2005

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 19:15:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Parostroj1: Na dostavbu DOZ druhá etapa zatím nejsou peníze. Takže pokračovat se zatím nebude.
Aspoň sem vložím fotku nové dopravní kanceláře v Moravských Bránicích.
Dneska ke všemu pendlovala na vlacích do Bohutic a do Ivančic 850 021(fotka je dokumentační).

Pán Bůh s námi a Kordis pryč.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2205
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 19:26:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, docela se zájmem jsem si přečetl zdejší diskusi o vlakovém spojení Znojma a Brna a dovolím si do ní vstoupit svými postřehy.
Lubomír v jednom svém příspěvku označil Kordis jako „Ředitelství spojeného autobusového království jihomoravského kraje“. Tak to mě pobavilo, protože v mnoha částech kraje byl Kordis naopak kritizován za to, že se snaží lidi násilím dostat do vlaků a ruší léta zavedená autobusová spojení. Jenom namátkou mohu zmínit Tišnov, Kuřim, Hustopeče nebo třeba můj rodný Hodonín.
Nic proti železničnímu spojení Znojma s Brnem, jistě by to mnoho lidí uvítalo, ale ne pokud by jim stoupla cena oproti nynějším autobusům. Autobusy Znojmo – Brno: 10 zón, vlaky po současné trase přes Hrušovany a Střelice: 12 zón. Navýšení ceny o 7 Kč za jednu jízdu, 14 Kč při zpáteční jízdě, 190 Kč u měsíční, 500 Kč u čtvrtletní a 1500 Kč u roční, což zejména u těch předplatních nejsou zrovna zanedbatelné částky. Pokud by se zde neudělala nějaká výjimka – a jak znám Kordis, tak asi neudělala – dokážu si představit, že by mnoho lidí hledalo levnější spojení i za cenu přestupů a delší jízdní doby. A investice do rekonstrukce tratě a dotace na vlaky by mohly přijít vniveč.
A ještě jedna věc mě zaujala, Koudsk a Lubomír uváděly jako nevýhodu autobusu to, že se v něm jede po tmě, zatímco ve vlaku ne. Znám ale dost lidí, kteří, zejména po ránu, chtějí dospat a tma jim tedy vyhovuje. Takže to co vy pánové považujete za výhodu vlaku, může být pro jiné naopak nevýhodou.
Navíc ani to, že se v autobuse nesvítí nemusí nutně platit. Zrovna toto pondělí jsem jel z Brna do Hodonína autobusem, který celou cestu, cca. 90 min., svítil. Takže to také není žádné dogma, že v autobuse se jezdí po tmě
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Prdík83
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 10-2009

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 19:27:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pietro: takže doprava z unimobuňky už zmizela? Bylo na čase.

Vzpomínám si na dobu před cca osmi nebo deseti rokama, když se mluvilo o dálkovině na celé trati 244 a 246. Třeba se toho ještě dožiju. Ale spíš to vypadá tak, že od Brna trať 244 skončí v Miroslavi a na zbytku do Hrušovan se objeví jen bílé místo na mapě ( s poznámkou, tady žijí lvi ).
Kronika žst. Znojmo 1869-2010, pomozte s její kompletací.
Prdík83
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 294
Registrován: 10-2009

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 19:39:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: opravdu nevidím výhodu v tom, když někdo přistupuje v autobuse a pohmatu hledá místo k sezení ( někdy třeba už za jízdy ). A svícení není důvod, proč nespat. Nikdy to světlo ( ve vlaku a v buse už "skoro" vůbec) není tak oslnivé, že by se nedalo usnout. Jako cestující mám snad právo si třeba přečíst noviny, což potmě v buse nejde, kdežto ve vlaku jo. Čili zatímco ve vlaku stihnu dočíst noviny co nestíhám při práci, v buse mám smůlu a je to zbytečně promrhaný čas. Navíc ve vlaku se prostě svítit musí, je to dané předpisem a mimo to jsou nyní zavedeny takzvané "zóny bezpečí", kde je bezpodmínečně nutné svítit ( např. pro matky s dětmi, osamělé ženy, důchodce atd. -prozatím pilotní projekt na zkušební dobu ).
Kronika žst. Znojmo 1869-2010, pomozte s její kompletací.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2206
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 19:53:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím jak je to na Znojemsku, ale zatím vždy když jsem jel autobusem po tmě, tak na zastávce řidič VŽDY rozsvítil a zhasl až po rozjezdu. Pokud to u vás řidiči nedělají, stěžujte si.

…není tak oslnivé, že by se nedalo usnout
Můj otec by nesouhlasil. A já mu musím dát za pravdu. Zejména v nových vozech je přesvíceno. Navíc bílým světlem, což je ještě nepříjemnější. Mě je to docela jedno, protože já dokážu usnout i při takovém osvětlení, ale můj otec s tím má problémy a není zdaleka jediný. Proto upřednostňují lidé kupátka, kde si mohou zhasnout a často opravdu zhasnou.

(Příspěvek byl editován uživatelem peno.)
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7141
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 20:53:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno:

S tou tarifní výjimkou v počtu zón se dá najít precedens právě v případě spojení Brno - Hodonín, kdy při spojení vlakem není počítána "zóna Břeclav" (aby byl počet zón při cestě Brno - Hodonín stejný u autobusu i u kilometricky delší cestě vlakem), ne?

Jinak podle mých zkušeností třeba právě s tratí č. 240 nebo 244, když jede vůz (ex) řady 954, tak je v době, kdy už je tma, často většina světel zhasnutých a jen málokdy je cestující rozsvěcejí (i když zase je pravda, že v tomto případě nejde o úplnou tmu).
Prdík83
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 10-2009

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 20:53:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: je to asi případ od případu ( v buse ) řidič od řidiče. Co já jel párkrát busem, tak si řidič sotva svítil u sebe aby viděl na drobný, natož lidem na chodbičku při nástupu/výstupu.

Na Znojemsku moc nových vozů nejezdí ( nové byly ještě za komančů ), takže jejich osvětlení nemůžu posoudit a kupátka se lidem taky jen mohou zdát.
Kronika žst. Znojmo 1869-2010, pomozte s její kompletací.
Prdík83
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 10-2009

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 20:58:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: tak v případě osvětlení 954 si to lidi dělají sami, protože většinou světla svítí postačujících 1/2 nebo 1/1, ale lidi si pozhasínají všechny zářivky ve voze a tudíž svítí jen nouzovky, na chodbě a wc zářivky.
Nejlepší je, když se pak někdo ptá průvodčího, jestli by nemohl rosvítit, že je tam tma a nevidí na noviny.
Kronika žst. Znojmo 1869-2010, pomozte s její kompletací.
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 6-2009
Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 21:00:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je mi u , když na zastávce rozsvítí a pak zase zhasne. A že někdo chce chrnět, neznamená to, že všichni chtějí chtnět. Někdo chce třeba vystoupit, jiný si číst, někdo se za světla cítí prostě lépe. Není to kulturní cestování a za takového omezenosti řidičů nikdy nebude. Nedávno jsem četl článek o historii lokálek na Šumavě, kde si cestující vlaku stěžují na špatné plynové osvětlení. Bylo to v počátku mín. století tuším. Dnes asi lidi neumí číst, nebo já nevím...
http://kubickaparabola.wz.cz/
Kubam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 847
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 21:41:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lubomír: ne, dnes se nečte, maximálně čučí do ntb na facebook...to je děs..:-/

Peno: píšeš o tom, že všezónová je dražší, ale znáš tarif IDS? Pokud si koupíš předplatní všezonovou, můžeš jezdit po celým kraji a pokud desetizonovou, tak jen těch deset zón. Tzn, že ještě může ušetřit. Pokud máš dokonce roční (nevím jestli i čtvrtletní nebo měsíční), můžeš o víkendu na tu všezonovou vozit svoji rodinu, což znamená další šetření...Mimo to, práve s všezonovou by si lidi mohli vybrat vždy, s čím chtějí jet, jak se jim to hodí. Takže když to shrnu do jedné věci, na všezonové jízdence by ještě ušetřili a počítej i lidi, co jedou třeba o jednu ves dál, tam už je cena stejná i přijednorázové jízdence.

Parostroj: chraň Bůh od pokračování racionalizace...pokud by se tam narvalo zbytečně půl miliardy prakticky bez efektu, tak je to na houbec, musí se do toho jít "od podlahy"

Jinak dnes jsem jel z Adventního koncertu ze Znojma a ve vlaku na Vídeň jsem 5 minut před odjezdem napočítal 94 lidí (jen jsem procházel a do patra nešlo až tak vidět, takže je možný, že lidí bylo víc + ti, co teprve došli na "knop"), takže teď opravdu bomba ;-) Snad to takto bude pokračovat! A nemalej podíl na tom má Remo Agency, která táhne do Znojma turisty (dnes jich tímto vlakem odváželi dobrou třicítku, ne-li víc :-)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2207
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 11. prosince 2010 - 22:21:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubam: Tarif IDS JMK znám, ale upřímně, kolik lidí cestuje mimo svou pravidelnou trasu tolik, aby se jim ten rozdíl v ceně vrátil? Myslím že jich mnoho nebude. Pro většinu by to bylo prostě zdražení.

David: Ano, ale na druhou stranu se musí člověk z Hodonína do Brna rozhodnout už před koupí předplatní jízdenky, jestli bude jezdit vlakem nebo autobusem nebo koupit všezónovou. A stejný problém je i u tras Kyjov – Brno a Oslavany/Ivančice – Brno. Přitom by stačila drobnost, aby Kordis uznal jízdenky pro autobusy i ve vlacích a/nebo naopak. Je to snadné a lidem by to pomohlo. Jenže Kordis to neudělá, i když by ho to stálo jen doplnění příslušných výjimek do tarifu. A na to jsem narážel, pokud Kordis není schopný nebo spíše ochotný udělat takovouto drobnost u těchto relací, proč by ji dělal u Znojma

Lubomír: Tak jako se ve vlacích svítí kvůli bezpečnosti, tak se ze stejného důvodu v autobusech zhasíná. Jistě by se Vám nelíbilo, kdyby kvůli odrazu světla na předním skle, řidič autobusu přehlédl například odstavený kamion.
A to, že Vám osobně tma nevyhovuje, neznamená, že někomu jinému to vyhovovat nemůže.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Marek T.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.116.103
Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 11:46:47    Odkaz na tento příspěvek  

Peno: "Tarif IDS JMK znám"
Tak to určitě víte i o pravidlech přepravy spoluzavazadel, psal jsem to tady minulou sobotu.
Tarif IDS to definuje jasně: 20x30x50 cm je zadarmo, za vše ostatní se platí dovozné (v případě relace Znojmo-Brno 34 Kč). Zatímco ve vlaku můžete zdarma přepravovat zavazadla o rozměrech 90x60x40cm. A do těchto limitů rozměrů už se běžné batohy a brašny vejdou, zatímco do výše uvedených většinou ne.
Takže zcela jistě musí být ze strany Ředitelství spojeného autobusového království JM kraje (ta přezdívka se mi taky velmi líbí) nějaké tiché nařízení, aby řidiči dovozné neúčtovali. Kdyby tomu tak nebylo, a většina cestujících by musela platit skutečnou cenu jízdného a dovozného (celkem 102,-), možná by se naopak začali poohlížet po tom vlaku, kde by je cestování vyšlo jen na 75 Kč. Navíc s výhodami, které tu nastínil Kubam.

Že jsou teď vlaky Znojmo-Vídeň (a zpět) plné, je důsledek velkého zájmu o vídeňské vánoční trhy. Kdo tam v poslední době byl, tak ví, že čeština tam zcela jednoznačně převažuje. Stejné je to i u spojů Payerbach-Reichenau - Břeclav, které bývají jindy ukázkou vození vzduchu. Z včerejšího večerního spoje (příjezd do Bv o půl osmé) vystoupilo v Břeclavi nejmíň 80 cestujících. Po Vánocích to však skončí, to si přiznejme. Hold, cena jízdenek je pro většinu obyvatel jižní Moravy stále vysoká. A přitom potenciál by byl. Když se loni s velkou slávou nové spojení otevíralo, říkal jsem si, že nebude trvat dlouho, a nějaká zajímavá akční nabídka bude ze strany ÖBB nabídnuta. Řekněme jízdenka speciálně zaměřena pro lyžaře, za pětistovku na Semmering a zpět nebo už rovnou nějaký kombi-ticket s permanentkou na lanovky či vleky. Ale bohužel.
babolet
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.177.105.167
Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 13:11:59    Odkaz na tento příspěvek  

Neví někdo, zda existuje nějaký traťový jízdní řád pro nákladní dopravu.
Jirka_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 964
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 14:57:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

babolet: V současné době nevím o žádném, kdysi fungoval bahnfuhrer.wz.cz.

Ještě pár obrázků dnešního Os 24553/24552 ČD Wellness:



Bohužel pěkné počasí, které je k vidění na fotkách je pro dnešek už minulostí, začalo drobně pršet, ale snad se ještě za hodinu a půl podaří i nějaké ty (pod)večerní fotky zpátečního vlaku v Lednici.
Tomáš_fiala
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 6-2010

Odesláno Neděle, 12. prosince 2010 - 17:39:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jelo na Os 4814 zajímavé řazení (že by tak mělo jezdit podle nového GVD celý rok?): 854 + Bdtn756+Bmx765. Přikládám foto: