K-report
 

Všeobecná cyklistická diskuse  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Automobily, lodě a letadla » Všeobecná cyklistická diskuse « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 05. 03. 2011že_by60 05-03-11  14:00
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 31. 03. 2011Janatak60 31-03-11  00:10
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 04. 05. 2011prag60 04-05-11  14:20
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 19. 05. 2011Jenda_j60 19-05-11  23:02
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 01. 06. 2011Jenda_j60 01-06-11  17:32
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 18. 06. 2011Doktor60 18-06-11  01:07
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 12. 07. 2011Robert_0802260 12-07-11  02:58
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 18. 08. 2011Jenda_j60 18-08-11  19:57
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 26. 09. 2011Janatak60 26-09-11  14:15
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 08. 10. 2011Vojtik60 08-10-11  23:53
Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 18. 11. 2011prag60 18-11-11  18:33
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 2-2011

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 19:06:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolik takových míst je, kde vedle přechodu není místo pro vyznačení přimknutého přejezdu pro cyklisty?
Dle slov odboru dopravy v Pcích všechna místa, kde v současnosti není na křížení stezky již zbudován přejezd.

Vadí-li ti tak rekreační cyklisti na cyklostezkách bránící ti v rozletu
A tom jsem napsal kde? Asi tu nebudu ten, kdo má problém s chápáním textu...

Zaregistruji jeho přítomnost jednak při jeho míjení a vidím jej v pravém zpětném zrcátku, jelikož se vyskytuje v prostoru, který pravé zpětné zrcátko pokrývá.
Ano a proto radši jedu rovnou v HDP.
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4592
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 21:55:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dochtore, vám ještě žádnej chodec nevběhnul před auto? Mně teda daleko víckrát než vjel cyklista.

Ono v podstatě by to mělo fungovat jako nerozlišená křižovatka - aneb chodec by měl přednost zprava. Což by el zaručeně nefungovalo neb přednost zprava neřeší tak 50% řidičů... Asi proto je veleproblém s dáním přednosti chodci/nemotorovýmu vozidlu. Mch v autě disponujete zrcátkem. Na kole se musíte za jízdy ohlídnout. Co tak asi je bezpečnější - zejména na silnici/chodníku/cyklostezce v českým technickým stavu = díry, hrby, koleje a propadlý kanály?

Mch nedávno při řešení čehosi úplně jiného jsem poklábosil s policajtem (státním). A celkem jsme se shodli ani jemu nevadí cyklista na chodníku nebo po přechodu - pokud jede slušně a ohleduplně. Protože mu je jasný že jet mnohde po silnici mezi autama je daleko nebezpečnější. S tím že mu prasata bohužel zpravidla ujedou protože mezi lidma dost dobře střílet nemůže. Samozřejmě že se najdou exoti co maj v povaze prudit (mám na toto hlášku z Pardubic a to nejednu) - leč v Praze je v tomto směru fakt celkem klid.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1980
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 18. listopadu 2011 - 23:30:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dle slov odboru dopravy v Pcích všechna místa, kde v současnosti není na křížení stezky již zbudován přejezd.
A jsou to místa, kde opravdu nelze vyznačit přimknutý přejezd pro cyklisty? Nebo se jenom nechce zbudovat přimknutý přejezd pro cyklisty, byť za cenu jistých úprav?

A tom jsem napsal kde?
Je to jeden z argumentů cykloaktivistů proti povinnosti užít souběžnou stezku pro cyklisty - pohyb pomalých cyklistů po stezce, kteří překáží rychleji jedoucím. Vadí-li uvozuje souvětí podmínkové, což znamená, že se jedná o možnost, možný případ. Pro lepší pochopení zkus nahradit Vadí-li ti... slovním spojením se stejným významem Pokud ti vadí.... Směřování věty tobě jest důsledkem zosobnění cyklospolků do tvé osoby, jakožto zástupce jednoho z nich.

Ano a proto radši jedu rovnou v HDP.
Pokud je to ve vyhrazeném pruhu, proč ne. Je-li to však komunikace bez vyhrazeného pruhu, což většinou bývá, nastává jistá schizofrennost, kdy cykloaktivisté na jednu stranu brojí proti nedostatečné cyklistické infrastruktuře a bojují za vyšší bezpečnost cyklistů, přičemž sami pak pro jízdu na bicyklu použijí silnici a přichází s návrhy, které bezpečnost naopak snižují.


Petr Vlček: Nejčastěji, a to hodně často, se setkávám s cyklisty, kteří vyjedou z vedlejší přímo přede mne a pokračují v mém směru jízdy. Činí tak bez rozhlédnutí, bez vyhodnocení situace a činí tak zřejmě s přesvědčením, že se jim přeci mohu vyhnout. Problém nastává, jede-li v protisměru jiné vozidlo, které mi brání v úhybném manévru a zpomalení na rychlost cyklisty je možné jen za cenu prudkého brždění. Chodci mi před auto téměř nevbíhají. Z tohoto ohledu jsou nejproblematičtější odbočování z hlavní a výjezd z vedlejší, obé bez přechodů pro chodce spojující chodníky podél hlavní silnice. V prvním případě nesmím ohrozit přecházejícího chodce a hlavně chodec v tu chvíli již přechází či se vyskytuje na hranici chodníku, tudíž o něm vím a nechám jej přejít. V případě vyjíždění z vedlejší, kdy mi výhled na chodníky cloní stojící vozidla, vidím-li chodce, nechám jej přejít nebo chodec zastaví. Zde lze chodce snadno přehlédnout, no chodec zastaví na místě či ukročí zpět.

Výhled z vozidla s pohledem do zpětného zrcátka vs. výhled cyklisty s otočením hlavy. Při dávání přednosti v jízdě má cyklista vždy o mnoho lepší rozhledové poměry než řidič ve vozidle. O tom snad není třeba diskutovat.

Mně taky nevadí cyklisté na chodníku, ovšem za podmínek, že svojí jízdou neohrožují či neomezují chodce. Jde-li o chodník zřídka užívaný chodci, nechť po něm jezdí i cyklisté, nechť se z něj stane stezka pro chodce a cyklisty bez oddělených pruhů, je-li tento malý výskyt chodců trvalý. Ale měli-li by se cyklisté na chodníku proplétat mezi davy chodců, pak na takový chodník cyklisté nepatří.

Ono v podstatě by to mělo fungovat jako nerozlišená křižovatka - aneb chodec by měl přednost zprava. Což by el zaručeně nefungovalo neb přednost zprava neřeší tak 50% řidičů... Asi proto je veleproblém s dáním přednosti chodci/nemotorovýmu vozidlu.
Přiznám se, zde mi poněkud uniká smysl. Co by mělo fungovat jako nerozlišená křižovatka? Křížení vedlejší silnice s cyklostezkou souběžnou s hlavní silnicí? Chodec nemá a ani by neměl přednost zprava. Chodec je chodec, nikoliv vozidlo.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63392
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 18:56:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

což vede k nutnosti definovat křižovatku s dobrým výhledem a nějakým způsobem odlišit křižovatky s dobrým výhledem od křižovatek s nedobrým výhledem a patřičně je označit. Tedy co křižovatka, to originál, co se řešení přednosti cyklistů týče, což k bezproblémovému, jednoznačnému a tedy bezpečnému a plynulému provozu jistě jen prospěje. Nabízí se vskutku řešení pomocí vyznačení přednosti značkami, ale pak toliko kritizovaný les značek v místech křížení cyklostezky se silnicí zůstane i nadále, jen se změní dopravní značky. Na špatném výhledu to ovšem nic nemění

Od toho snad je odbor dopravy, ne? Horší než současný stav, kdy někdy stezka přechází (i bez dalšího označení) silnici, jindy navazuje chodníkem, jindy zase za koncem následuje silnice, to sotva bude.
Rozhodně by i nyní bylo přehlednější, kdyby před každým křížením byl namísto ukončování stezky, kdy není jednoznačné (i když je to obvykle zřejmé), co na ni vlastně navazuje, trojúhleník nebo žlutý čtverec (obdobně pak na křížené komunikaci, přes níž by byl vyznačen přejezd), případně přechod pro chodce.
Konec stezky by byl pouze v místě, kde již nic nenavazuje.


Vyhrazený pruh v této situaci není horší, protože cyklistu jedoucího stejným směrem ve vyhrazeném pruhu vidím opravdu lépe, než cyklistu pohybujícího se kdesi po cyklostezce vzdálené od silnice.

Nemyslím si, že by to mělo platit obecně (stačí např. za sebou mít autobus). Je snad všude mezi stezkou a silnicí vysoké křoví?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2191
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 20:08:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já vidím problém v jedné věci. Opravdu často není v lidských silách sledovat, jestli o pár metrů vedle silnice vede nějaká cyklostezka. A pokud se o její existenci dovím až v okamžiku, kdy budu odbočovat a uvidím namalovaný přejezd pro cyklisty, ve furgonové dodávce nemám možnost vidět, jestli se nějaký cyklista neblíží, uvidím maximálně na okraj chodníku/stezky. Takže chodce, který se mi chystá přejít přes cestu, v bezpečné vzdálenosti uvidím, ale cyklistu jedoucího cca. dvacítkou už nejspíš ne.
A to nemluvím o případu, že by měl být přechod použitelný i pro cyklistu, kde o cyklostezce nebudu vědět vůbec.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6140
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 19. listopadu 2011 - 20:19:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je snad všude mezi stezkou a silnicí vysoké křoví?

To ne, ale ve městě tam dost často máš parkující auta, nebo cokoliv jiného, co brání rozhledu. Jsem proto dávat cyklistovi přednost, klidně, ale musím s dostatečným předstihem o křižující cyklostezce jako řidič vědět. Stejně tak by mělo fungovat budování cyklostezek s rozmyslem a s důrazem na vedení přes silnici zvlášť v blízkosti křižovatek a ne aby v tom byl chlív, jak nyní. V Brně jsou snad jediné správně a srozumitelné cyklopřejezdy u Antroposu na Pisárecké a na Lipové.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63396
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 02:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je takový problém přejezd řádně označit (např. něco ve smyslu http://www.dopravni-znaceni.eu/znacka/Tvar-k%C5%99i%C5%BEovatky/E 02c/), aby bylo zřejmé, že se po odbočení přejezd nachází? Samozřejmě podle situace s předností nebo bez ní. (A když lze značit podobný ptákoviny: https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=501291.jpg)
Hlavní silnice se taky v dřívější době spíše neoznačovaly, když byla situace "zřejmá", ale našlo se dost důvodů, proč tu značku navíc instalovat.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4597
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 20. listopadu 2011 - 21:24:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor 1980:
- no při vědomí toho co jsem tento víkend na silnicích viděl a co jsem si přečet je úplně jedno kolik cyklistů se kde a jak motá. Autisti se stačej spolehlivě vyhubit stupiditou mezi sebou.

Robert:
- to je ale dvoustrannej problém. Protože pokud na kole pojedu neznámým krajem tak mnohdy vůbec netuším že x m od silnice vede stezka a leckdy se i blbě odhaduje zda to co odbočuje někam do pryč vede nebo nevede s danou silnicí souběžně. Stezky pro cyklisty jsou bohužel budovány víceméně výhradně pro místní znalé. To pominu špeky typu že třeba od Kamenného Újezda k Romycikánům asi nějaká stezka i vede, leč značená odbočka cyklotrasy k ní ze silnice disponuje značkou zákazu vjezdu všech vozidel. Tudíž ji celkem logicky nepoužiju a jedu dál po té silnici...
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1982
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 02:00:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martine, i když budu mít za sebou autobus, stále uvidím lépe cyklistu jedoucího ve vedlejším, vyhrazeném pruhu než cyklistu na cyklostezce vzdálené od komunikace. Ne všude je mezi cyklostezkou a silnicí vysoké křoví, no není třeba vysokého křoví ke zhoršené viditelnosti. V rozhledu brání stojící vozidla, stromy podél silnice, popelnice, kontejnery, reklamní poutače, dopravní značky a mnoho dalšího. A krom překážek bránících ve výhledu je tu ještě jeden aspekt - jak správně podotknul Robert, řidič ani nemusí tušit, že podél silnice vede cyklostezka, která křižuje odbočující komunikaci.

Pokud by si měl každý jednotlivý odbor dopravy určovat definici křižovatky s dobrým výhledem a hlavně způsob značení, vznikl by nehorázný galimatyáš. Martine, označit cyklopřejezd v dodatkové tabulce "tvar křižovatky" a navíc do ní i vnést přednosti v jízdě problém bude. Oprostím-li se od nákladů na výrobu dodatkových tabulek na každou křižovatku, pak řekni, jak velká by taková dodatková tabulka musela být a jakou rychlostí by se k ní musel řidič přibližovat, aby byl schopen vůbec zaregistrovat a zpracovat veškeré informace v ní obsažené - tzn. jaký je tvar křižovatky, zda některou z vedlejších cest křižuje či nekřižuje cyklostezka, pakliže křižuje, pak kterou z vedlejších cest, kdo komu má dát přednost v jízdě. Že v některé Horní Dolní na výjezdu místní komunikace je obdobně překombinovaná dodatková tabulka, navíc pod "dej přednost v jízdě", neznamená, že by bylo normální takto řešit každou křižovatku, minimálně ve městech. Označit značkami "dej přednost v jízdě" a "hlavní silnice" křížení cyklostezky se silnicí v prostoru či těsné blízkosti křižovatky asi taky nebude nejlepší řešení z hlediska přehlednosti.

Hlavně je třeba si ale uvědomit dvě věci. Jednak cyklista bývá leckdy neviditelný - neosvětlení cyklisté a cyklisté v tmavém oblečení v závislosti na denní/noční době a pověrnostních podmínkách (mlha, déšť, zamračeno), ale i osvětlení cyklisté, jejichž osvětlení splývá se světly města (pouliční osvětlení, reklamní poutače, vývěsní štíty, semafory, světla vozidel...). A druhá věc - z některých vozidel zkrátka není dobrý rozhled a řidič cyklistu neuvidí, i kdyby mu přednost v jízdě dát chtěl. Dodávky, náklaďáky, trolej/autobusy...

Petře Vlčku, bavíme se o cyklostezkách, které se kříží se silnicí, o jejichž existenci neví řidič a kde by měl řidič dát přednost v jízdě cyklistovi. To bude trochu odlišný problém od toho, kdy cyklista neví, že podél silnice vede souběžná cyklostezka. Nedostatečné značení cyklostezek je možné, ale v případě měst, kdy je potencionální uživatel místní, pochybuji, že by o cyklostezce nevěděl, byť na ni není výrazněji upozorňováno. V městech, kde se vyskytuji, taky není na každém rohu tabule, která by mě směřovala na cyklostezky, přesto jakožto místní vím, kudy kam.

Připustit různé, navíc protichůdné úpravy zrovna v případě dávání přednosti v jízdě bezpečnosti neprospěje a prosazením plánů cykloaktivistů za lepší svět na kole by byli biti především sami cyklisté při kolizích s vozidly na cyklopřejezdech.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 11:34:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná by stačilo autory návrhu posadit za volant něčeho velkého, optimálně s řiditelnou zadní nápravou (třeba 28Tr), aby si to zkusili řídit v křižovatce. Třeba by se jim kapku rozsvítilo v makovici, až by zjistili, že musí při odbočování doprava stíhat pohled dopředu (odstup od vpředu jedoucího vozidla a situaci před vozidlem), levé zrcátko (kam vybočuje levý zadní roh vozu), pravé zrcátko (zda pravá strana vozu nemíří na chodník), horní zrcátko (zda sběrače jsou na správných trolejích) a vnitřní zrcátko (zda substrát napadá na ústa kvůli příliš prudké změně směru a že nepáchá ve vozidle nějaké vylomeniny). A až by se dotyčný z tohohle řádně zpotil, dostal by za úkol ještě koukat přes cestující stojící za kabinou řidiče směrem na souběžnou cyklostezku, zda se tam neřítí cyklista směrem na křížení stezky a vozovky. Ten vyjevený obličej bych potom chtěl vidět, nejspíš by dotyčného překvapilo, jak moc má autobus/trolejbus/kamion oproti IGK omezený výhled na strany a hlavně dozadu.
Ale ono by asi k ničemu takovému nedošlo, protože koho by zajímali nějací řidiči velkých vozidel, že? Stejně jako nikoho nezajímali při realizaci proslulých cyklopruhů v Pardubicích na Bělehradské. Když se tehdy objevilo upozornění, že cyklopruhy jsou umístěny tak pitomě, že vozidla MHD buď při odbočování musí vjíždět do těchto pruhů, anebo se do křižovatky vůbec nevejdou, tak se to odbylo mávnutím ruky. Oni si ti profíci za volantem nějak poradí, že ano...
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4601
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 13:20:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně jako je třeba dávat pozor při odbočování na chodce je třeba ho dávat na cyklisty.

Mch pokud cyklostezka křižuje komunikaci tak je to co? Křižovatka. A ta je co? Rozlišená nebo nerozlišená....

Neřešte že tam je značka-prezervativ konec stezky pro chodce a cyklisty (mch tato podle mně rozhodně neznamená že se u ní musí slézt z kola...) - bavím se o cyklostezce. Protože pokud vím na cyklostezku se vztahuje zákon o provozu na pozemních komunikacích (jinak by se po ní dalo jezdit nalitej jak žok a potmě...), tudíž to není vjíždění z místa mimo komunikaci.

Mch - je cyklista povinen užít společný pruh pro chodce a cyklisty (chodník se značkou) je-liu tato značka umístěna mezi ten chodník a vozovku? Neb co vím značky se dávaj vpravo ve směru jízdy a takto bych tipoval že cyklochodcostezkou je označená de fakto silnice.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 14:19:13    Odkaz na tento příspěvek  

No leč v Praze je v tomto směru fakt celkem klid kéžby, poslední dobou prej zas měšťáci prudili pod Vyšehradem u tunelu a vybírali mýtné. Přitom, pokud bychom se drželi rozumu, dva jedoucí cyklisti nebo i cyklista s chodcem se tam vyhnou, pokud nejsou úplný kopyta, ale když jednim směrem někdo vede kolo, tak protisměr musí víceméně vycouvat.
Ovšem pokud bychom se opravdu drželi rozumu, bude tahle diskuse prázdná.
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 186
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 14:21:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mch pokud cyklostezka křižuje komunikaci tak je to co? Křižovatka. A ta je co? Rozlišená nebo nerozlišená...

Technická otázka: Jak rozeznám, že právě vjíždím do křižovatky s cyklostezkou, pokud tam nebude dopravní značka? V řadě případů vede cyklostezka po chodníku a je označená značkou, na kterou z vozovky nevidím. Vodorovné značení je málokde. A řídit se podle barvy dlažby či asfaltu na stezce nelze, protože to není směrodatný ukazatel (existují stezky, kde je cyklistická část na šedé dlažbě a chodník na dlažbě červené).
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2199
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 14:33:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tassi, na to jsem se ptal o pár příspěvků výše a co jsem se dověděl? Nic. Stejně jako na dotaz, jak mám toho cyklistu jedoucího podstatně vyšší rychlostí, než jakou jde chodec, zpozorovat z vozu, který má okna jen v předních dveřích, popř. ve větší výšce (zvýšený dálkový autobus apod.).
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3169
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 14:42:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kluci, cykloteroristům *) je úplně jedno jak je uvidíte. Ale až někdo podobného blba po prosazení někajé podobné kraviny pojezdí, tak budou řvát, jak jsou dopravně utiskovaní.
*) Člověk, který svou cyklománií ostatní terorizuje, vynucuje si nesplnitelné či nelogické požadavky, na argumenty neslyší a má plnou hubu totalitárně laděných nereálných cykloideálů - není nic jiného, než cykloterorista, který si myslí, že jedině jeho vnímání světa je správné a jinak smýšlející uživatelé komunikací jsou pohanští psi.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 21. listopadu 2011 - 14:56:28    Odkaz na tento příspěvek  

Technická otázka: Jak rozeznám, že právě vjíždím do křižovatky s cyklostezkou, pokud tam nebude dopravní značka?
Myslim že úplně stejně, jako poznáte že to zprava je silniční komunikace, vyasfaltovaná polní cesta nebo jen výjezd z místa mimo pozemní komunikaci: zalistujete v katastrálních mapách, územních plánech a databázi evidence správy komunikací. Jinak jste totiž v prdeli a nevíte, jestli dávat tomu žebřiňáku přednost zprava nebo hrdě profrčet.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 22. listopadu 2011 - 13:03:28    Odkaz na tento příspěvek  

Ad že_by: Když někdo věří, že ježděním na kole zachrání svět (nebo aspoň spasí sebe sama), a když tuto svou víru se snaží "ohněm a mečem" vnucovat i ostatním, přijde mi to stejně směšné jako náboženství.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2212
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 22. listopadu 2011 - 13:14:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono i náboženství je neškodné, dokud se nezmění ve fanatizmus...
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4606
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 22. listopadu 2011 - 16:05:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu pokud pojede na kole epileptik tak na rozdíl od řidiče auta si akorát rozbije hubu a nepřejede dokonce 2x dvě děti na přechodu...
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2215
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 22. listopadu 2011 - 16:44:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kdyby se v tu dobu koupal ve vaně, tak stačí přidat prádlo a je vypráno... Ty seš demagog, že to až bolí.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4607
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 22. listopadu 2011 - 21:25:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1. Prakticky jakýmkoli prasením na kole nelze dosáhnout následků prasení v autech. Tudíž jen z tohoto jedinýho důvodu je žádoucí dostat víc lidí na kola.

2. Zejména v této rubrice se kdovíproč sešli asi 4 jedinci s mindrákem a viděj akorát prasení cyklistů a odmítaj vidět že jednak zdaleka neprasej všichni a druhak že autisti všeho druhu (osobáky, náklaďáky a i busy) prasej nejmíň stejně ale s daleko závažnějšíma následkama.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 22. listopadu 2011 - 21:39:23    Odkaz na tento příspěvek  

Jo jo .. a za třetí se zdá, že je zbytečný se jim to snažit nějak vymlouvat, pokud člověk nemá odpovídající atestaci. Skoro jak jistý "diskusní forum proti ČD"
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 22. listopadu 2011 - 23:49:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dva zamindrákovaní Pražáci vs. zbytek světa. O čem to svědčí?

Když ožralej na kole vjedu do protisměru a řidič auta to strhne na chodník, aby se mi vyhnul, ale přitom smete 10 lidí na chodníku, taky bude kretén on? Polibte mi s vaší teorií.

(Příspěvek byl editován uživatelem Robert_08022.)
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.193.115
Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 00:05:25    Odkaz na tento příspěvek  

No pokud tam ty lidi byli vidět, tak budete kretén jednoznačně vy, za tim volantem, protože jste zvolil to nejblbější možný řešení situace.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2218
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 00:13:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, v okamžiku, kdy mi někdo vletí pod kola, si zvládám uvědomit, na kterých GPS souřadnicích se před 3 vteřinami nacházeli chodci, a dle toho se racionálně zachovám.
Právě jsi mě přesvědčil, že tě potkat za volantem auta je věc ne snad nebepečná, jako spíše nemožná...

Nic, právě jsem dospěl k závěru, že s blbci se věcně diskutovat nedá, proto tuto diskuzi opouštím.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9198
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 09:44:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedá. A už mě taky nebaví se diplomaticky vvyjadřovat, abych se někoho nedotkl. To oslovení je naprosto příhodné a vlastně velmi slušné.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4609
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 11:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, tak na tom se shodnem
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 23. listopadu 2011 - 11:50:35    Odkaz na tento příspěvek  

Tož hujaja
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8906
Registrován: 10-2004

Odesláno Čtvrtek, 24. listopadu 2011 - 13:19:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dublin má nejbezpečnější silnice v Evropě. Praha je tajným skokanem

...
Podle irského Úřadu pro silniční bezpečnost může za skvělé výsledky důslednější práce silniční policie, omezení vjezdu nákladních vozidel do centra města a větší počet cyklistů, kteří ve výsledku snižují rychlost ostatních vozidel. A také kontroverzní zavedení bezpečné zóny v centru města s maximální rychlostí 30 km/h. Dubliňané jsou na tyto údaje pochopitelně hrdí a mají radost i z toho, že za posledních deset let se jim podařilo snížit počet úmrtí o 12 procent.
...
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1983
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 25. listopadu 2011 - 12:30:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně jako je třeba dávat pozor při odbočování na chodce je třeba ho dávat na cyklisty.
Petře Vlčku, už zde bylo několikráte psáno, že je rozdíl a jaký mezi chodci a cyklisty, kteří křižují dráhu odbočujícího vozidla.

Prakticky jakýmkoli prasením na kole nelze dosáhnout následků prasení v autech. Tudíž jen z tohoto jedinýho důvodu je žádoucí dostat víc lidí na kola.
Dle této logiky je žádoucí dostat víc lidí k sezení doma na zadku, neboť sezením na zadku nelze dosáhnout následků prasení v autech.

Zejména v této rubrice se kdovíproč sešli asi 4 jedinci s mindrákem a viděj akorát prasení cyklistů a odmítaj vidět že jednak zdaleka neprasej všichni a druhak že autisti všeho druhu (osobáky, náklaďáky a i busy) prasej nejmíň stejně ale s daleko závažnějšíma následkama.
"Prasení" cyklistů není podstatou této rubriky a už vůbec ne poslední proběhlé diskuze, kde o "prasení" cyklistů nepadlo jediné slovo. Že se zde čas od času objeví zmínka o "prasení" cyklistů, aniž by se zevšeobecňovalo, že se tak chovají všichni, bude zřejmě tím, že název rubriky je "Všeobecná cyklistická diskuze". Pro debaty o "prasících" řidičích motorových vozidel je třeba zavítat do "Všeobecné silniční diskuse" či jiné v sekci "Silniční doprava".

.. a za třetí se zdá, že je zbytečný se jim to snažit nějak vymlouvat,...
Pragu, potažmo i Petře Vlčku, proč namísto vymlouvání raději nezkusit argumentovat? Ale argumenty, jako argumenty, nikoliv plané výkřiky typu epileptici na bicyklu vs. epileptici za volentem apod.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 28. listopadu 2011 - 11:15:12    Odkaz na tento příspěvek  

Jeden aktuální odkaz
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 2-2011

Odesláno Úterý, 29. listopadu 2011 - 15:52:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jsou to místa, kde opravdu nelze vyznačit přimknutý přejezd pro cyklisty? Nebo se jenom nechce zbudovat přimknutý přejezd pro cyklisty, byť za cenu jistých úprav?
Tak ono za cenu jistých úprav se dá udělat cokoliv, třeba i postavit dálnice Jde především o to, že úprava vodorovného značení je jednodušší a levnější než stavební úpravy.

Jinak k té diskuzi o cyklopřechodech. Tady se slintá, v Pardubicích se značí: Cykloinfrastrukturní novinky v Pardubicích
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2712
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 29. listopadu 2011 - 16:46:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda: Jak se v tom článku píše o Sezemické, tak by to chtělo na křižovatce s Winterovou doplnit značku upravující přednost. Cyklista tam sice musí dávat přednost vozidlům přijíždějícím zprava, což je jediná možnost, odkud se může někdo objevit, ale když už tam dopravní značky upravující přednost jednou jsou, tak by měly být ze všech stran.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.161.106.198
Odesláno Úterý, 29. listopadu 2011 - 21:15:23    Odkaz na tento příspěvek  

No v Praze se neznačí, protože v Praze to "nejde"

Mmch ten "oboustranně přimknutej" cyklopřejezd dopravní legislativa u nás dosud nezná, je to pokyud vim německej způsob značení .. takže až tam smete cyklistu nějakej řidič, kterej bude tvrdit, že to neni "srduženej přejezdopřechod" dle platný normy, bude to zajímavý, zejména bude-li mít dobrýho advokáta.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2713
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 11:15:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prag: Když smete cyklistu auto, tak to bude pořád chyba cyklisty, protože nemá přednost. Spíš by to měl cyklista těžké, kdyby se srazil s chodcem.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 10-2006

Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 12:01:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No vida, hodnocení cyklopruhů na Bělehradské po roce provozu není zrovna optimistické. Pan ředitel DPmP to napsal zcela otevřeně: Tvůrci tohoto dopravního značení zde tímto počinem vytvořili zdroj ohrožení dráhy dle §10 zákona č. 266/1994 Sb., o drahách. A jak čtu, tak i sám cyklokoordinátor konečně pochopil, že to celé nemělo velký smysl (Opatření nebylo velkým přínosem pro cyklistickou dopravu...) a že to byla pro cyklistiku medvědí služba (Realizace však vyvolala bohatou diskuzi, ač s převahou negativních hlasů.)

Bělehradská je zkrátka omyl, který zřejmě bude řidičům komplikovat život ještě dlouho. Výše odkazovaný článek otevřeně upozorňuje na změnu značení, která vznikla při realizaci ostrůvku u hotelu Harmony. Výsledkem je, že cyklopruh před ostrůvkem končí, a průběžný pruh se zužuje. Větší automobily si tak musí najíždět k okraji vozovky, takže v reálném provozu se pak stává, že cyklista dojede na konec cyklopruhu a souběžně jedoucí autobus si zároveň najíždí až k pravému obrubníku, čímž cyklistu „zavře“. Při vší úctě, tohle je průšvih a hodně kolizní místo. Buď zrušte cyklopruh, nebo zmenšete ostrůvek, nebo upravte přednost v pruzích. Ale v této podobě by to skutečně zůstat nemělo.
V článku se také pochvalně píše o nájezdu na stezku před Lidlem. Bohužel je vidět, že článek psal člověk s velkými zkušenostmi z kola, ale nulovými zkušenostmi zpoza volantu. Podívejte se na fotografii
Co typicky udělá cyklista, který chce použít nový nájezd? Vezme to od hranice křižovatky šikmo tak, aby na nájezd vjel v jeho ose. Co ve stejnou chvíli udělá řidič auta jedoucího od Lidlu/parkoviště u Harmony/pumpy OMV? Najede si čelem vozu až do křižovatky, protože vpravo je žluté zábradlí, přes které není vidět vozidla přijíždějící od křižovatky Bělěhradská-Hradecká. Tedy dráhy cyklisty a automobilu se protnou 1-2 metry před začátkem nájezdu. A máme nové kolizní místo, kde reálně hrozí nehoda.

Při vší úctě k propagátorům cyklistiky v Pardubicích: Bylo by nejlépe, pokud byste uznali, že Bělehradská je nepodařený experiment, který je načase ukončit. Další pardubické cykloúpravy totiž vypadají mnohem lépe a hlavně mají smysl prakticky pro všechny cyklisty, kteří danými lokalitami projíždějí. Myslím si, že zaměření na jednosměrky hlavně v okrajových částech města, je přesně to, co Pardubice potřebují. Hodně velká práce vás mimo jiné čeká v Jesničánkách. To je čtvrť plná jednosměrek a v bočních ulicích nejsou chodníky, takže cyklisté běžně jezdí v protisměru. Řekl bych, že legalizace tohoto stavu by věci jednoznačně prospěla, a mimo jiné by to byl výsledek práce, za který by cyklokoordinátora pochválil každý.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2714
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 12:48:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tass: Občas z toho mám pocit, že ani samotné sdružení Město na kole neví, co chce. Jako argument pro převedení trolejbusů z třídy Míru na Sukovu je uvedeno, že "Rozdíl v docházkové vzdálenosti zastávek U Grandu a Náměstí Republiky je z pohledu celé ulice zanedbatelný."

O pár článků níž se kritizuje lávka a přejezd pro cyklisty na Palackého. Jako argument je tam uvedeno následující:

Pokud se dnes chtějí lidé dostat přes komunikaci, musí si cestu o dost prodloužit okolními přechody nebo lávkou. Proti ní jako jedinému řešení má však výhrady například Jakub Kutílek, dopravní projektant, který se zabývá městským prostředím: „Je to proti zdravému rozumu, ba dokonce proti normě. Na sběrných komunikacích, jakou je tato třída, se mimoúrovňová křížení nenavrhují. Pokud již existují a nemají přirozené vazby na okolí, je třeba je doplnit také úrovňovým přechodem.“

Proč si někde chodci můžou prodloužit cestu a jinde ne? Tohle celé je jen o lidské lenosti, protože chůzí k nejbližším přechodům si cestu prodlouží každý, kdo nebydlí v domě hned proti AFI, a menší množství lidí, kteří využijí průchod do Štefánikovy ulice a jdou směrem na nám. Legií, kam se dá v klidu dojít i od přechodu na křižovatce s ulicí K Polabinám.

A to v souvislosti s peší zónou nemluvím o tom, že Dopravní podnik nebude muset na všední dny tvořit jízdní řády, protože trolejbusy ze Sukovy třídy, které dále pokračují ulicí 17. listopadu, budou přijíždět naprosto náhodně. Trolejbusy v současné době nemůžou jezdit ze Sukovy na Masarykovo náměstí levým pruhem, zpoždění tedy bude záležet hlavně na počtu aut v prostředním pruhu a na procentu "blbců", kteří nevydrží čekání a zacpou celou křižovatku, jako je to běžné.

Většina projektů mi přijde šitá horkou jehlou a hledají se pouze výhody pro cyklisty a chodce, ale do všech důsledků se to nikdy nedomyslí. Sice mě tady v cyklistické diskuzi nebudete mít moc rádi, ale jako první by se měla zvýhodňovat veřejná hromadná doprava, nebo ne?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
janape
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.251.162.182
Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 13:18:27    Odkaz na tento příspěvek  

Tr_man: já to vidím tak, že třída Míru by měla být živým, tepajícím místem ve městě (ano, z pohledu současného stavu je to myšlenka asi dost nepředstavitelná). Proto by se po ní měli pohybovat lidé. Samozřejmě k tomu musí mít určité podmínky - kavárny, obchody apod. - a trolejbusy můžou trochu "vadit".
Jinak proti mhd nic nemám a jsem určitě pro její podporování.
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 2-2011

Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 15:08:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak by to chtělo na křižovatce s Winterovou doplnit značku upravující přednost
Napiště rovnou cyklokoordinátorovi nebo na Odbor dopravy. Rádi se Vám budou věnovat, popřípadě vysvětlí, proč tam to značení není.

Bylo by nejlépe, pokud byste uznali, že Bělehradská je nepodařený experiment, který je načase ukončit
Bělehradská není nepodařený experiment, ale pilotní opatření, tj. není důvod zatím cokoliv rušit

Co typicky udělá cyklista, který chce použít nový nájezd?
Vidíte, kde je namalovaná stop čára?

Buď zrušte cyklopruh, nebo zmenšete ostrůvek, nebo upravte přednost v pruzích.
A nebo by se taky někdo mohl podívat, jestli před tím zúžením nemá vedle sebe cyklistu, což?

ani samotné sdružení Město na kole neví, co chce
Já si nemůžu pomoct, ale rozpor tam nevidím. Odkloněním trolejbusů ze třídy Míru vznikne pro pěší kvalitnější pobytový prostor, který je ale vykoupen posunutím zastávky o pár metrů dál. Holt něco za něco. U AFI je to ale jen buzerace chodců.


jako první by se měla zvýhodňovat veřejná hromadná doprava, nebo ne?

Ne. Jako první jsou chodci, MHD je až po nich a po MHD cyklisté. Máte pocit, že se hledají výhody pouze pro chodce a cyklisty? Tak s tím něco dělejte. Věnujte se tomu. Ty výhody se hledají proto, že tu jsou lidé, kteří tomu jsou ochotni věnovat nějaký svůj čas a pak to nese své ovoce. Nebo si myslíte, že např. pozice cyklokoordinátora vznikla jen tak?
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 10-2006

Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 15:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vidíte, kde je namalovaná stop čára?
Vidím, je namalovaná tam, odkud není dostatečně vidět do křižovatky. Také vidím ty reklamní cedule, přes které není vidět ani doleva. Čára je jedna věc, realita druhá. Na stopce také nezastavuji u značky, ale na místě, odkud mám dostatečný výhled do křižovatky.
Skutečně nechápu, proč ten nájezd nemohl začínat o 3 metry blíž ke křižovatce s Hradeckou. Rozdíl by byl jen v tom, že by bylo nutno odstranit jeden díl zábradlí (které tam stejně ničemu nezabraňuje, protože tudy chodci nechodí).

O úspěšnosti či neúspěšnosti pruhů na Bělehradské se přít nehodlám. Ale vzhledem k tomu, co kolem toho proběhlo v různých diskuzích a co jsem o tom slyšel říkat "běžné" občany (ty, kteří nemají o této diskusi ani o situaci kolem vzniku cyklopruhů ani ponětí), tak si cykloskupina hned na úvod zbytečně vytvořila docela negativní pověst.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 17:09:47    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud neni přes nějaký reklamní cedule vidět, je třeba je sundat. Tam neni co vymejšlet.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63505
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 22:49:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemám bohužel čas reagovat na náplň diskuse (ač bych rád...), tak se alespoň zeptám - má smysl vedle této diskuse držet i diskusi Cyklistická infrastruktura, cyklistické trasy?
Resp. nebylo by lepší zvolit jiné názvy?

Budu rád za vaše názory. Myslím si, že už uzrál čas na doladění nastřeleného stavu.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1989
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 23:29:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby se stala třída Míru živým, tepajícím místem s kavárnami a obchody, čím by trolejbusy mohly vadit a čím by snižovaly kvalitu pobytového prostoru pro pěší? S trolejbusy by se živým, tepajícím místem stát třída Míru nemohla? Třída Míru je široký bulvár, kde vedle sebe mohou existovat provoz trolejbusů i obchody, kavárny včetně venkovních zahrádek. Ostatně, jinde to tak funguje. Pokud by se vám podařilo vytlačit provoz MHD, beztak automobilový provoz odtud nevymýtíte. Zůstane dopravní obsluha a místní VIP s patřičným povolením (či i bez něj). Pardubice nejsou maloměsto, nelze tedy očekávat, že bude v Pardubicích jádrem pěší zóny, místem setkávání a pobytu, jediná ulice. Toto bude rozptýleno do většího prostoru, na více míst. Já osobně bych volil uličky okolo Perštýnského náměstí či zámecký park.

Ad cyklopřejezdy. Česká legislativa zná přejezd pro cyklisty přimknutý k přechodu pro chodce, ale v Pardubicích mají svého cyklokoordinátora, tak jsou o krok napřed a značí i to, co u nás oficiálně neexistuje. Přitom v místě, které vyobrazuje snímek by se přejezd pro cyklisty přimknutý k přechodu pro chodce vešel. V poslední době si těchto míst všímám a leckde není norma šířky splněna, přesto to funguje. Pragu, nic nebude v případě nehody na cyklopřejezdu zajímavého. Ať vyznačen dle platné legislativy či nikoliv, cyklista nemá přednost před vozidlem.

Máte pocit, že se hledají výhody pouze pro chodce a cyklisty? Tak s tím něco dělejte. Věnujte se tomu. Ty výhody se hledají proto, že tu jsou lidé, kteří tomu jsou ochotni věnovat nějaký svůj čas a pak to nese své ovoce.
Otázkou ovšem je, komu to nese ovoce. Či zda toto ovoce není poněkud nahnilé. V podstatě odhaluješ dřeň problematiky aktivistických spolků - jsou jedinci, kteří mají své hoby a povýšili jej na poslání. A toto své poslání, kterým chtějí činit svět krásnějším, se jim daří šířit dále, na úkor ostatních, s odlišným názorem, protože mají na to čas a jelikož jim přeje doba, tak i finance. Pokud by se našla skupina lidí, kteří by založili sdružení "Město v autě" s motem "Nechceme cyklostezky a chodníky. Chceme silnice pro auta" a bojovali by za rušení chodníků a cyklostezek, aby na jejich místě mohly být vybudovány další jízdní pruhy, že by tito dostávali štědré granty z nadačních programů? O kompetentnosti svědčí i tento článek, kdy jsou vyřčeny závěry na základě jediného 3,5 hodinového "pozorování". Jendo_j, kromě jízdního kola, sedláš i motorová vozdila? A zda-li ano, jen osobní či řídíš i něco většího?

Martin_zlivský: Cyklistické trasy bych ponechal, ale vyloženě jako místo, kde by byly tipy na zajímavá místa k cykloprojížďkám či místo prezentace nových cyklotras a cyklostezek.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 00:14:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já osobně u třídy Míru nemám problém ani s jednou variantou, hlavně aby to už bylo, protože současný stav je prostě kentus. Jen mi příde opravdu směšný ten argument s přesunem zastávky a následným umrtvením TM bez trolejbusů. Ve věci trolejbusy ano/ne by mělo jít hlavně o to, jak to budou zvládat v Sukovce a řešit se současně její úprava. Což se snad stane.

Cyklopřejezdy jsou projevem aktivity Odboru dopravy nikoli koordinátora.

S těma výhodama jsem to spíš myslel jinak. DPMP je vlastněn městem, úchyláků přes trolejbusy jsou Pardubice plný, tak proč si svou (podle vás) dokáže prosadit jen parta postpuberťáků na kolech, kteří své hobby povýšili na poslání? Nebude problém spíš někde jinde?

Jo, autem jezdím denně. Ročně najedu k 30k km. Povětšinou osobním a někdy i dodávkou, není-li zbytí. Na kolách tachometr nemám
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 10:34:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ať vyznačen dle platné legislativy či nikoliv, cyklista nemá přednost před vozidlem. To pochopitelně vim (jste druhej) ale přesto, zmatečný značení neodpovídající normě .. vlastně to neni s tim orámovánim ani regulérní přechod pro chodce
Jinak teda moc nerozumim, proč se ty cyklopřejezdy vůbec malujou, když nehrajou roli.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63507
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 11:25:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cyklistické trasy bych ponechal, ale vyloženě jako místo, kde by byly tipy na zajímavá místa k cykloprojížďkám či místo prezentace nových cyklotras a cyklostezek.

Pak ale zase bude v podstatě dublovat téma "Tipy na cyklistické výlety".
Tam spíš bych právě čekal především to, co se nyní probírá zde.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4631
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 13:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to je mi taky záhada - k čemu cyklopřejezd když jeho statut je pro cyklistu stejnej jako při vjíždění z místa mimo komunikaci?
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2716
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 16:16:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Protože na přechodu nemá cyklista vůbec co dělat
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 10-2006

Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 18:49:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cyklopřejezd má podle mě jednu dobrou funkci: zamezí parkování na přejezdu. Někudy ten cyklista ze stezky na vozovku, kterou chce přejíždět, musí vjet, a přejezd mu vyhrazuje místo, kde by mu neměl nikdo překážet.
Jiná věc je, že cyklopřejezdy slouží též chodcům k tomu, aby po nich chodili a mohli se vztekat, že jim auta nedávají přednost. Typickou ukázku lze spatřit v Pardubicích na křižovatce Palachova - Na Spravedlnosti. Na jedné straně křižovatky přechod, na druhé straně cyklopřejezd. Přesto se najde dostatek komiků, kteří přecházejí po přejezdu a vrhají se pod auta v domnění, že jim mají dát přednost. Paradoxem je, že téměř za rohem sídlí dopravní policie, která musí vědět, co se na křižovatce děje. Kdyby se tam na pár dní postavil policista a rozdal pár pětistovkových bločků za nepoužití přechodu, možná by se situace změnila...
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63552
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 03. prosince 2011 - 12:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se pod auta opravdu vrhají, je situace jasná. Ale pokud pouze přecházejí, tak přednost mají (přesněji - nesmí se s vozidlem vzájemně ohrozit), pouze ve vyjmenovaných možnost (do 50 metrů nebo s překonáváním zábrany) ji nesmí využít, protože musí využít vyznačenou možnost.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63553
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 03. prosince 2011 - 12:24:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přejezd má krom té funkce, že se tam v lepším případě neparkuje, i další výhodu - jasně upravuje podobu křížení.
Bez vyznačeného přejezdu není situace jednoznačná. Přechod pro chodce se sice využít nesmí, ale stačí jet kousek vedle něj, aby to byla situace shodná s tou bez přechodu. A kde není ani přechod, může se jednat o vjezd z místa mimo PK nebo o křížení, kdy v určitých situacích nemusí existovat jasný výklad (i když je situace obvykle logicky jasná).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 10-2006

Odesláno Úterý, 06. prosince 2011 - 16:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_zlivský: V tomto případě je přechod na druhé straně křižovatky, tj. zcela určitě blíže, než 50 metrů. A jak to tam vypadá, to doporučuji vyzkoušet osobně, já odtamtud mám nejeden nepěkný zážitek s chodcem, který se neobtěžoval ani rozhlédnout a bez váhání vstoupil před auto.
Situace je výborně vidět i na satelitních mapách - GPS 50°1'45.266"N, 15°46'14.079"E. Na třech stranách křižovatky jsou přechody, na čtvrté cyklopřejezd.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63601
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 06. prosince 2011 - 23:03:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už vím. Pardubický ulice se mi trochu pletou. Díky za stanovení polohy. I tak by to v případě srážky mohlo dopadnout podobně jako u přednosti zprava vozidlu, co vyjede z protisměru.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 27. prosince 2011 - 17:57:10    Odkaz na tento příspěvek  

samý dobrý důvody .. odkaz
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8996
Registrován: 10-2004

Odesláno Čtvrtek, 29. prosince 2011 - 23:18:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaké máte zkušenosti s indukčními smyčkami ve vozovce před semafory?
V Karviné jich je několik a většinou bez problémů reagují i na projíždějícího cyklistu, ale na 2 místech ne. Na prvním z nich budiž, vede tam souběžně po chodníku stezka pro chodce a cyklisty, ale na druhém místě žádná cyklostezka není. A jak naschvál to je jediná křižovatka, přes kterou sem kdysi jezdil do školy. Ze 3 stran skáče zelená automaticky i pokud nic nejede, ale ze čtvrtého (zrovan toho mého) směru je smyčka nereagující na cyklisty. Pokud nic nejelo, řešil sem to jízdou na červenou ve chvíli, kdy se rozjely auta stojící proti mě na druhé straně křižovatky, protože vždycky byla zelená ze 2 směrů proti sobě současně a šoféři neměli šanci poznat, jestli jedu na zelenou nebo na červenou. Vím, že tohle rozhodně není košér, ale nějaký jiný nápad, jak to v praxi řešit?
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63838
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 30. prosince 2011 - 03:27:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Budějcích je to skoro bez šance (a to ani když si člověk dá záležet a smyčku trefí co možná nejlépe). Nejhorší situace je na křižovatkách bez přechodu. Naopak celkem slušně fungují křižovatky s optickou detekcí.
Občas člověk takhle vykysne i s autem, a to nemluvím o případech, kdy se semafory zvencnou úplně a nepouští žádný směr.

Dle rady příslušníka je nutné na zelenou počkat, volání na 155 mi doporučeno nebylo.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz