K-report
 

Archiv diskuse Doprava v Moravskoslezském kraji do 11. 02. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Moravskoslezském kraji » Archiv diskuse Doprava v Moravskoslezském kraji do 11. 02. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7325
Registrován: 4-2006

Odesláno Neděle, 05. února 2012 - 11:45:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Sor C12 nezlob se ale já jsem zvyklý na přesnost! že to má o 0,8m méně nebo více? To muže být někdy šeredně důležité. Ale beru to k tvému věku to patří. Vy mladí vám je vše jedno.
A pokud je ti metr málo tak doufám že ti rodiče řeknou až ti budou dávat kapesné a dostaneš o dvě stovky míň no a co to neřeš.

ad Phd tady nejde jen o Prahu předražené zakázky má kdekdo. Zlín platil a tak by jsme mohli pokračovat.
V dozorčí radě podniku budou politici města a nechávají si vyplácet statisíce a miliony ročně. Fuj radši od toho.
Trolejbusy jsou věc drahá, obvzlášť budu-li je budovat od nuly. Na to zapomeňte ty jsou mrtvé. Navíc Havířov na to vhodný není, autobusy tam stejně by museli zůstat.(Horní Suchá atd)
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Sorc12
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 1-2010

Odesláno Neděle, 05. února 2012 - 11:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1:Promiň, ale tak i tak je to pořád dlouhé..O 200 Kč méně?A původní kapesné?Ty jsi z bohatého kraje, že?

Sorry za OT
Vengeance Lighting
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 2-2007
Odesláno Neděle, 05. února 2012 - 12:13:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq: No samozřejmě, že nějaké ponětí o ekonomii mám, ale moc toho vážně není. To, co vím, však na zkoušku a státnice stačilo. To by mi v Liberci neprošel ten návrh a dnes by v podstatě neexistoval.

Ares1: To máš pravdu, politika je největší svinstvo, jaké existuje. Zakázal bych, aby doprava byla předmětem politiky. Ať ministerstvo dopravy existuje, ale hlavně aby se do toho nemíchali lidi, kteří tomu absolutně nerozumí a jednají jen ve svém vlastním zájmu.

S těmi trolejbusy se budu hádat, mrtvé nejsou. Proč by třeba Plzeň stavěla trať na Borská Pole? Proč v roce 2005 Řím obnovil svou síť? Banská Bystrica taky slaví jejich návrat a přitom mohli sáhnout po CNG. Kvůli dementnímu uvažování málem zanikly trolejbusy v Mariánských Lázních, což mimochodem hrozí pořád. Brno s úspěchem provozuje největší síť v republice.

Horní Suchá není součástí Havířova, tam bych trolejbusy ani nenavrhoval. Mám na mysli Dlouhou, Hlavní a Národní třídu, část Šumbark, Prostřední Suchou a Podlesí. Havířov je naopak pro trolejbusy ideálním městem. Nevím, kde jste přišel na to, že se tam nehodí.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1410
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 05. února 2012 - 12:32:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dopravní podnik má své výhody a u menších měst to může být ideální řešení. Problém je u těch velkých dopravních podniků, které se dnes opravdu z vesela rozkrádají a DPP je ten nejzářnější případ.
Soukromý dopravce může být dobré řešení pokud bude jednat s městem slušně. Ovšem i zde se může stát, že dopravce zneužije svého postavení a začne město ždímat (a někde se to opravdu děje).

Trolejbusy jsou věc drahá...Navíc Havířov na to vhodný není,...
Dovolím si nesouhlasit. V Havířově probíhá veškerá hromadná doprava v podstatě pouze na jedné ulici, což je podle mě ideální případ na trolejbusy. Proč do nich město nepůjde je podle mě pouze fakt, že v posledních letech intenzivně investují do autobusů na CNG.

Nejsem ekonom, ale dopravní inženýr a technolog.
Člověk nemusí být ekonom, aby si dokázal spočítat, že je to či ono řešení ekonomicky výhodnější. Stačí mít přehled o tom, jak by se měly pohybovat náklady a mít selský rozum.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7327
Registrován: 4-2006

Odesláno Neděle, 05. února 2012 - 13:19:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Sor C12 já pocházím z doby kdy bylo kapesné 10 korun + náklady na dopravu do školy.
ad Phd Pokud vím tak v Plzni trolejbusy jezdili i do té doby. Jedná se pouze o rozšíření a to není až zas tak nákladné jako začít stavět úplně od nova. Vozovna,trafa,trolejové vedení,trolejbusy atd.
BB nikdy nesnesla trolejové vedení ani zázemí. Dovolím si připomenout že v BB jezdí i větší množství Cng vozů.
Řím to je neporovnatelné o tom nemá cenu diskutovat.
Prostě postavit novou síť je v současné ekonomice nereálné a drahé.
ad Jan ŠIRC ano Havířov je jedna dlouhá ulice, ale jak dopravíme lidi do: Albrechtic,Petřvald,Horní Suchá Pašůvka,Dolní Datyně,Horní Suchá,Těrlicko,Šenov. Tam všude dotáhneme dráty? Umíte si představit kolik to bude stát?? Hlavně nenavrhujte že pořídíme trolejbusy s dieselagregátem. To bychom na něj jezdili polovinu sítě. Dalším argumentem asi bude základní síť k nádraží ČD a pak přestup. Kam do autobusů... Tím přestupováním vyženete lidi, protože přestup jim nevoní. Ale klidně pojďme diskutovat o jednotlivých argumentech.
Horní Suchá sice není součást Havířova, ale tam i výše uvedené zasahuje MHD.
ještě z jednoho důvodu bych trolejbusy nedoporučoval a to je estetické hledisko. Když si vzpomenu na krásnou hlavní třídu plnou květů, tak to by dráty uplně zprznili. V tomto je Havířov jedinečný a nemá u nás konkurenci.

ad Soukromý dopravce. smlouva se uzavírá na dobu určitou a tak se dá okrádání eliminovat. DP se jen tak nezdavíme a hlavně pijavic které berou peníze.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 2-2007
Odesláno Neděle, 05. února 2012 - 14:11:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jan Širc: Ano, jak jsem říkal, něco o ekonomii vím, ale vystudovaný ekonom nejsem, pohlížel bych na to sofistikovaněji.

Ares1: Jo, nákladné by to bylo, o tom žádná. Ale něco by se investovat do budoucnosti mohlo. CNG by v jistém počtu zůstat mohlo, ale kmenová síť by byla trolejbusová. Před třemi lety jsem vypracoval plán, které linky by se změnily v trolejbusové, plán by byl natáhnout dráty i do Albrechtic. Na duobusy jsem myslel taky, jezdilo by se mimo stopu do Stonavy nebo na Pašůvku. Takže není potřeba mít strach o to, že by se na něj jezdila polovina sítě.

Estetické hledisko samozřejmě také hraje svoji roli. Přečtěte si článek z odkazu níže. Nepředpokládám, že změníte názor, ale trolejbusy jsou neprávem opovrhovaným dopravním prostředkem.

http://www.trolejbusyvpraze.net/tb_jinde_mesto.htm
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1411
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 05. února 2012 - 14:20:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale jak dopravíme lidi do: Albrechtic,Petřvald,Horní Suchá Pašůvka,Dolní Datyně,Horní Suchá,Těrlicko,Šenov. Tam všude dotáhneme dráty?
Do všech těch oblastí jezdí všech 20 linek? Asi ne. A asi nikdo ze zdravým rozumem by netahal dráty třeba do Petřvaldu. Nemám tu na stole před sebou hotový projekt trolejbusů v Havířově, ale jistě by se našly páteřní trasy, na kterých by se trolejbus vyplatil a zbytek by byl stále na busech. Nejsem z Ostravy, takže nevidím na autobuse pod drátama nic špatného.

smlouva se uzavírá na dobu určitou a tak se dá okrádání eliminovat
Ono to není moc o smlouvě na dobu určitou, ale o tzv. "přiměřeném zisku" čili o obnově vozového parku. Tam je největší rozdíl mezi soukromým dopravcem a dopravním podnikem ve prospěch dopravního podniku.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 543
Registrován: 4-2006

Odesláno Neděle, 05. února 2012 - 19:36:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenom bych se rád vyjádřil phd příspěvek 12 takže trochu zpoždění:
Nebudu zde rozebírat tramvaje, CNG a nebo plány na vlakotramvaj, regiotram a podobně. Odpovím na otázku ohledně optimalizace. Dle mého NE. A snaha občanů jako mne a Ic540 je stále dokola odmítána, i když se několikrát ukázalo, že máme, co nabídnout. Pokud by byl zájem přivítám na mailu jakékoliv návrhy či spolupráci a pomoc.
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Foto-Galerie vozů 3ČSAD
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 2-2007
Odesláno Neděle, 05. února 2012 - 20:37:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jan Širc: Díky za podporu, předpokládal jsem, že "Ares1" pochopí, že mi nešlo o celou síť, ale o kmenové linky, které by byly pojížděny trolejbusy. Stejně jako třeba v Opavě, Pardubicích, Hradci Královém nebo Zlíně, který je v počtu obyvatel srovnatelný s Havířovem.

Michalosp: Vy jste se taky o něco pokoušel? Tím NE myslíte odmítavou reakci ČSAD Havířov? Samozřejmě bych měl zájem o spolupráci.
Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 545
Registrován: 4-2006

Odesláno Neděle, 05. února 2012 - 21:31:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd: S kolegy jsme navrhli dokonce kompletní jízdní řád na víkendovou MHD dopravu i s oběhy vozidel, které počítali s bezpečnostními přestávkami a plněním/tankováním vozů a dle mých informací, které jsem měl k dispozici, odpovídalo vše realitě. Vše bylo zhozeno ze stolu jak zástupcem ČSAD tak městem (starostou i šéfem komunálního odboru), které psalo, že je zpracovávána dopravně inženýrská dokumentace společností UDIMO, která dle zde daného dopisu na stránkách UDIMA byla provedena 07-09/2011, kdy nám v listopadu bylo odpovězeno na náš návrh, že je studie zadána.

(Příspěvek byl editován uživatelem Michalosp.)
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Foto-Galerie vozů 3ČSAD
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1412
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 05. února 2012 - 21:50:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michalosp: Dokud budou MHDu tvořit "odborníci" typu Roháč z Udima, tak to nebude fungovat nikdy.
Příklad za všechny: Udimo se na svých stránkách chlubí také Optimalizací MHD ve FM v roce 2006. Ta byla sice zpracována, ale nikdy nebyla zrealizována, protože by došlo k zhroucení celého systému MHD. Jedinou realizovanou linkou z jejich návrhu byla linka 7, která jezdila ve své dlouhé trase asi 3 roky a měla přezdívku "okolo Frýdku cestička".
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 546
Registrován: 4-2006

Odesláno Neděle, 05. února 2012 - 21:54:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jan_Širc: Taky jsem četl a ve své podstatě důvod pro nezavedení byl napsán tak, aby neurazil.
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Foto-Galerie vozů 3ČSAD
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 2-2007
Odesláno Neděle, 05. února 2012 - 22:10:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michalosp: Jo, ten dopis jsem viděl, někdo mi ho posílal jako odkaz. Zajímá mě, jestli od UDIMO jsou vidět výsledky a taky důvod, proč nevyšel Váš návrh.

Jan Širc: Takové optimalizace nejsou optimalizacemi a jsou na kočku. Jen si shrábnou peníze za projekt. Nechápu, proč to vedení města nechá jen tak.
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 6-2009
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 13:07:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michalosp: pak že to vypadá jak vypadá. Chtělo by to úplnou změnu ve vedení jak Havířova tak ČSAD.
http://www.youtube.com/user/pantograf460023024

Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 2-2007
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 13:24:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Banan151: O to bych se samozřejmě snažit chtěl, ale vždycky se najde někdo, kdo nám bude házet klacky pod nohy.

(Příspěvek byl editován uživatelem PhD.)
Mhdfmov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 2-2011

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 14:40:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tím dlouhým byl myšlen 12m...poučení pro příště.
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 6-2009
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 14:41:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd (č.p.12): Ty celodenní jízdenky není tak špatný nápad, jenže jak by jste to chtěl vyřešit s čipovkami ? Pochybuji, že by si někdo kupoval čipovku na den. A jak znám ČSAD a magistrát, tak nějaká papírová jízdenka na celý den, která by se vydávala u řidiče, by se stejně neschválila. A na druhou stranu má to vůbec cenu ? V Havířově pro turisty toho moc není - Sorela, nádraží, Zámeček, kostely, dřevěnka a přehrady. V kraji jsou pro turisty mnohem zajímavější města.
PS: ten návrh vypadal dobře, jaké výmluvy si město a ČSAD vymyslelo?

(Příspěvek byl editován uživatelem Banan151.)
http://www.youtube.com/user/pantograf460023024

Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 6-2009
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 14:56:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to není vše, například všiml jste si, jaké poznámky jsou napsané u pracovních dnů a soboty ? NEJEDE 24.12,25.12,26.12,17.11. U neděle a svátků není nic, takže logicky autobusy musí zbytečně jet. K žádným velkým změnám v jízdních řádech už sakra dlouhou dobu nedošlo, to, co se změní, nazývám kosmetika. Třeba by chtěl změnit počet spojů na mojí domovské lince 406, kdy od 17 hodiny jede v průměru v autobuse mezi zastávkami tak 10 lidí, po 18 hodině i méně.. I když je to moje domovská linka, protože kolem mně nic jiného nejezdí, a spoje využívám, tak bych byl pro omezení.
http://www.youtube.com/user/pantograf460023024

Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 2-2007
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 15:44:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Banan151: Jde vidět, že nejste tak zanícený, jako ostatní. To se mi líbí. Je tedy potřeba sesbírat zkušenosti cestujících. Rád bych mimochodem věděl, jestli proběhl nějaký průzkum orientovaný na směr, intenzitu a mobilitu. To jsou základní nástroje přepravních průzkumů. Pak by se dalo vytvořit něco relevantního.

Těch poznámek jsem si všiml, ale pořád je to lepší než například pardubická linka 12. To by jeden zmagořil.

Co se týká těch jízdenek, bylo by možné si čipové karty půjčovat. Už to někde takhle existuje. Přijedu do Havířova vlakem nebo autobusem a na nádraží si hned vypůjčím kartu s aplikací, která mě bude opravňovat k jízdě MHD na určitý počet dnů. Pak bude vypočítána vratná záloha, kterou cestující zaplatí. Čipová karta bude stát 100 Kč a pokud bude chtít jezdit 3 dny, nahraje se jízdenka na 3 dny. Až návštěvník odjede a vrátí kartu, bude mu vrácena i záloha.
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 6-2009
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 19:58:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd: To ale neznamená, že ostatní by nechtěli změny. Já bych byl klidně pro zavedení celodenní jízdenky, týdenní-měsíční-čtvrtletní již je. Jízdenka na 3 dny je podle mně ale blbost. Nikde jsem neviděl, že by se daly koupit jízdenky třeba na 17 dnů. Tu celodenní jízdenku bych zavedl, že by se u řidiče koupil lístek, ten by se schoval. Na lístku by byl datum a čas ukončení platnosti. Stál by třeba 20 kč/40 Kč. To jsou ale všechno spekulace, kdyby, kdyby. Za současného vedení magistrátu a ČSAD je to ale nerealizovatelné.
Co se týče jízdních řádů, tak to podle mých (nevím, co je na tom pravdy) informací dělá 20 let stejný člověk. Každopádně i kdyby ne, tak to nic nemění na kvalitě spojení. Garantovaná nízkopodlažnost se nedodržuje atd. Já osobně si doma už nějaký ten pátek, když se nudím, dělám sám svoje jízdní řády, s ohledem na počet autobusů a řidičů, současné jízdní řády, vytíženosti a jízd vlaků. Myslím si, že i tyto jízdní řády jsou lepší, než ty současné. Jenže stejně, i kdyby bych se je pokusil poslat na magistrát, tak stejně by to dopadlo, jako s jízdními řády od Michalospa.. Možná je sem dám, jen co si je přepíšu de Exelu (psal jsem si je na papír).
http://www.youtube.com/user/pantograf460023024

Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 547
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 20:14:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd. Banan151: Určitě je dobře o tom diskutovat i tady, aby si mohli jiní přečíst případně přidat své názory, připomínky či zkušenosti. Jinak určitě oba zvu na posezení jakmile to bude možné a pokud bude zájem připojit se i k občanskému sdružení.

Já bych byl celkově pro časové jízdné i když z BČK. Nyní když si zakoupím z karty lístek mám přestup za polovinu a pak zase plné jízdné, za hotové nic takového neexistuje. To pak komplikuje situaci, kdyby bylo nutné nutit lidi přestupovat v nevyhnutelných situacích.

Další věc je evidence, kterou díky BČK máme dobrou a můžeme sledovat, kde lidé nastupují. Škoda, že již ne vystypují. Data zásadně chybí, možná díky UDIMu je budeme mít, ale my asi ne.

Banan151: Za JŘ bych byl velice rád klidně pošlu i své návrhy, rozšířené o další věci i jak to děláme, protože si vzpomínám, že jsme si již nějaké náměty a připomínky vyměňovali.

Jak jsem psal na začátku velice rád bych vytvořil iniciativu, která by s tím pohla.

(Příspěvek byl editován uživatelem Michalosp.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Michalosp.)
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Foto-Galerie vozů 3ČSAD
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7338
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 20:18:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Banan ve Zlíně je třídení jízdenka běžná
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 6-2009
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 20:34:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michalosp: návrhy klidně poslat můžeš. Já sice ještě nejsem plnoletý, ale o dopravě už něco vím, nemám sice takové zkušenosti, ale oba víme, že doprava v Havířově je špatná a potřebuje změnit. Velmi mně fascinuje, že můžeme na magistrát posílat připomínky, ale zřetel by se na nš bral, snad kdyby si stěžovalo mnohem více lidí. Zítra sem dám linku 401.
Ares: do Havířova si myslím, že zavedení zbytečné.

(Příspěvek byl editován uživatelem Banan151.)
http://www.youtube.com/user/pantograf460023024

Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 2-2007
Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 21:41:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Banan151: S tou třídenní jízdenkou to byl jen příklad. Jaký problém by tedy dělalo sestavení tabulky (např.) - 1 den: 40 Kč, 2 dny: 70 Kč etc. etc. etc.

Jinak si myslím, že by jakýkoliv podnik nebo firma, která zajišťuje nějakou službu lidem, měla vyslyšet přání zákazníků, samozřejmě v rozumné míře a ty, které jsou relevantní, smysluplné a realizovatelné, žádné sci-fi.

Je pěkné, že aspoň někdo z dnešní mládeže myslí na budoucnost a pokouší se něco tvořit. Tak držím palce .

Michalosp: Viz e-mail. Chce to prostě nový průzkum. Data z čipovek bereme jako aposteriorní přepravní poptávku, čili to, co už bylo vykonáno. Lze to taky zjistit z počtu prodaných jízdenek, ale výstupy z vozů už prostě musí někdo sledovat. Pokud se někdy budou dělat nějaké průzkumy, zaměřil bych se nejdříve na intenzitu a směrování. A pak by se tyto aplikované výsledky mohly ladit pomocí spokojenosti a mobility.

Ares1: Třídenní jízdenka je zavedena tam, kde má smysl. Liberec, Pardubice nebo Hradec Králové jsou větší, ale nic takového tam bohužel neexistuje. Opět by to chtělo zjistit prodejnost takové jízdenky.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1414
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 21:54:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaký problém by tedy dělalo sestavení tabulky (např.) - 1 den: 40 Kč, 2 dny: 70 Kč etc. etc. etc.... aneb zaserme si tarif zbytečnostmi. Tarif musí být jednoduchý, jinak se v něm cestující nevyzná. A když se v něm nevyzná, tak nepojede. Nikdo (krom fanatiků) nebude studovat milion možných jízdenek.
Za vzor jednoduchého tarifu považuju MHD v Luzernu: Jednotlivá jízdenka 3 CHF, celodenní 6 CHF, měsíční 60 CHF, roční 600 CHF. Nic víc, nic míň.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 548
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 22:02:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd, Jan_Širc: Vy dva se mi nehádejte to by neneslo dobrodu. Tarif musí být jednoduchý, ale do toho se dá zakombinovat i nějaký vzorec atd. 1 den 40 Kč, 2 dny sleva 10 Kč, 3 dny sleva 20 Kč (40, 70, 100). Co?
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Foto-Galerie vozů 3ČSAD
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1415
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 22:12:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michalosp: Tarif musí být jednoduchý, ale do toho se dá zakombinovat i nějaký vzorec atd. 1 den 40 Kč, 2 dny sleva 10 Kč, 3 dny sleva 20 Kč (40, 70, 100).
Proč? Kolik lidí si koupí dvoudenní jízdenku? Proč by si nemohli koupit 2x celodenní? Jaký je důvod poskytovat slevu na dvou, tří, čtyřdenní jízdenky? Žádný. Jenom to komplikuje tarif.
Mimochodem, vždycky se mi udělá špatně, když vidím tabulku dlouhodobého jízdného ODIS.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3965
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 08:40:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vždycky se mi udělá špatně, když vidím tabulku dlouhodobého jízdného ODIS

Mi taky, ale docela by mne zajímaly názory na možnosti jak to vyřešit. Zvláště za stávající situace, kdy co obec / region to jiná výše dotací a z toho vyplývající jiná výše jízdného...
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1417
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 09:21:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řekl bych, že důvodem současného stavu je lenost. Ono je totiž mnohem jednodušší nechat každému městu své ceny a barvičky než složitě vyjednávat o unifikaci. A to nám má vzniknout ještě oblast Opava XL, v tom se pak už nevyzná nikdo. Taky by mě zajímalo, proč mají svoje ceny a barvičky zóny Orlová a Karviná, když tamní MHD nejsou do ODIS zařazeny.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3966
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 11:44:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je totiž mnohem jednodušší nechat každému městu své ceny a barvičky než složitě vyjednávat o unifikaci.
Bingo!

Takže přijde "dopravní diktátor" a zakáže dopravu zdarma ve FM, protože to produkuje zbytečné "zóny a barvičky". To by se vám líbilo?

Ne, vážně - pokud mají různé obce možnost se různě chovat tak to zaručeně dělat budou. Je potom otázka, jestli má vůbec cenu se s nějakým integrovaným systémem namáhat. Druhá varianta je jim ho násilím vnutit přes kraj. ODIS není ani jedno ani druhé - je to dobře, nebo špatně?

Respektive - je lepší alespoň takováto integrace nebo žádná? Asi jak pro koho, že. A jsme zase na začátku - co obec / region, to jiné požadavky a finanční požadavky. V "multicentrickém" regionu to ani jinak být nemůže. Bohužel.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki.)
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 12:54:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na to jsem nenarážel. Teď neberu v potaz Ostravu, která je mimořádně velká, ale ostatní města jsou více méně stejně velké. Proč je v Havířově měsíční jízdné 260, v Třinci 240, v regionu 235 atd. To je takový problém tuto částku srovnat? Vždyť jde o pár korun.
Ono i začlenit do systému MHD zdarma ve FM by nebyl takový problém, ovšem to by se nesměly zóny sčítat, ale musely by být jízdenky jednozónové, dvouzónové,...
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Stabus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 8-2010
Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 15:39:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ještě jednou odkaz, který tu dával minulý týden Robert 08022. Odkaz byl potom nějakou dobu nefunkční(článek byl stažen) a to díky jistým lidem, kteří si hrají na "rádoby ředitele 3ČSAD" a neváhají druhé obvinit prostřednictvím nehorázných lží...

http://www.busportal.cz/modules.php?name=article&sid=9501&secid=1 3
Sorc12
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 1-2010

Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 16:48:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějaký ten fotoreport..:

Vengeance Lighting
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 2-2007
Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 19:04:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki, Jan Širc: Jak jsem už poznamenal, postupem doby tarif ODIS značně degeneruje. A obcím zařazeným do ODIS by taky neškodilo se dohodnout. Proboha, jak je možný, že to funguje v IDS JMK, ale v ODIS ne?? Bohužel je to teď všechno o lidech a o politice. A násilím se taky nic nevyřeší. Jenže kdo je dneska schopnej domluvy? Dopravci se bojí experimentovat a investovat do toho byť jen trochu času a peněz.

Stabus: SOR má ta nejodpornější vozidla, jaká jsem kdy viděl. Mně se prostě nelíbí, ale jestli někomu ano, nebudu mu brát jeho názor.

Sorc12: Krása , tedy až na ten první obrázek.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1419
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 20:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže kdo je dneska schopnej domluvy? Dopravci se bojí experimentovat a investovat do toho byť jen trochu času a peněz.
Zrovna dopravce bych nevinil. Dopravci by se rádi zapojili do systému, pokud by to mělo smysl. Ale za poslední roky se KODISu podařila zajímavá věc. Dokázal spojit města na východ a na jih od Ostravy ve snaze jakkoli se vyhnout zařazení do ODIS. Myslím, že to o něčem vypovídá.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5963
Registrován: 5-2005

Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 21:00:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já so nemyslím, že za všechno může KODIS. Spíše mi příjde, že se chová k němu macešsky kraj a vesele ho obchází. A s tím, že tarif degeneruje taky nesouhlasím. Právě si myslím, že poslední dobou se spíše usazuje a dochází k jeho postupnému zjednodušování.
MHD Ostrava
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 2-2007
Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 21:13:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostravák: Dobře, připouštím, že se zlepšení dostaví, ale to období, kdy se v něm nevyznal ani autor, si mohli odpustit. Vím, že Ostraváci chtějí být "sví", ale nikdo by jim nezazlíval to, že si vezmou příklad z Brna.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1420
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 21:21:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíše mi příjde, že se chová k němu macešsky kraj a vesele ho obchází.
Kraj KODIS vůbec neobchází, ti jsou jedna ruka.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5964
Registrován: 5-2005

Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 21:22:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jan_Širc: No... Minimálně v některých věcech mi to tak příjde.
Phd: To je fakt.
MHD Ostrava
crossway-6t11327
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.175.9.159
Odesláno Středa, 08. února 2012 - 23:22:05    Odkaz na tento příspěvek  

Ti kteří znají zelenou karosu 954,známou také jako esmeraldu bych se chtěl zeptat jestli autobus upravil čsad f-m,nebo už tak vyjel z vysokého myta?tou úpravou myslím např:jiný sekačky,okna bez možnosti větrání,zelená barva či upravena zadní kapitálu motorů,ten který by našel fotky tohoto autobusu jak měl ještě ty stříbrné policie tak tomu bych byl vážně vdecny
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7343
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 09. února 2012 - 00:10:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Crossway to byl kus určený někam do Ruska. Proto ta odlišná výbava.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Martin Vérteši
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.129.36.214
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2012 - 21:22:13    Odkaz na tento příspěvek  

Letos se opět uskuteční závod v integrované dopravě Ostravy a okolí - Lokalki. Propukne 24. února v 16:00 na nádraží Ostrava střed. Úkolem soutěžících je projet za danou dobu co nejvíce spojů, zastávek a zón. Více informací a přihláška: http://lokalki.spjf.cz
Jonnyq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 09:35:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd: autobusy značky SOR nevypadají špatně. Jediné, co se jim dá vytknout je snad jen jejich jediný model, který má dohromady 4 mini otevírací okna, díky ním v něm v létě chcipáme.. :/ Dost podobně jsou na tom však všechny typy busů se svoji rádoby klimatizací (výjimkou jsou vozidla od SA)
5tomasek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 2-2011
Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 10:06:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sorky nejen že vypadají strašně,ale taky se s nima strašně jezdí.Nemyslím tím jízdní vlastnosti,to ještě ujde,ale pracoviště šofca.Nemáš si ani kam dát bágl,všecko mini,hovno topí,auto za trest.
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 10:16:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jonnyq: Na mou duši, vypadají. Příšernější design jsem viděl snad už jen u tramvají Porsche. Ale proti gustu..., to je každého věc. Já z nich prostě nemám dobrý pocit. V těch prvních modelech je to malé a nový design, na který se už dá trochu koukat, má zase hrozně komplikovaný interiér. TEDOM je na tom o dost lépe. SORry.

5tomasek: Zažil jsem jako cestující, nemohu posoudit.
www.bronislavice.blog.cz
5tomasek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 2-2011
Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 10:20:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

phd:Máš pravdu i jako cestující.Odpornější bus těžko hledat.
Driver
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 10:55:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před časem jela 956ka na spoji, kde obvykle jezdí minibus. Teď menší hádanka, pozná někdo místo a linku? Fotky jsem si vypůjčil od kolegy Soudruha.

Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1421
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 13:24:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď menší hádanka, pozná někdo místo a linku?
Ano, já
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Crossway 6t1 1327
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.175.9.159
Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 14:33:31    Odkaz na tento příspěvek  

sakra,vletě jsem kolem toho baraku v pozadí projel na kole,nejsou to nošovice
Sorc12
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 457
Registrován: 1-2010

Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 14:38:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se nelíbí SORky, přidám pár Crossů.:

Vengeance Lighting
Mhdfmov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 2-2011

Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 16:43:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČSAD Karviná nejezdí s minibusem,ani 956-kou do Nošovic...
Tomik6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 371
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 17:16:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedná se o smlůvní linku 870926 Orlová - Rychvald, DPS. Nasazován je na ni minibus 5T9 2791.
První fotka je hned za DPS a druhá na ulici 1.máje. Vůz tam byl nutně nasazen, protože minibus byl na STK a zřejmě KIT 16-25 nenastartovala
http://autobusy-karvina.webgarden.cz
Web o Karvinské dopravě.Fotky,videa,informace atd..

Karosa B932.1676 - KIA 81-53. Na ty časy nezapomenu :-) . Bude nám chybět
Driver
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 17:39:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JŠ: , ty nezklameš.

Tomik6: trefa do černého. Díky za doplňující info.
Tomik6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 17:56:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Driver: Není zač. Jinak chválím za foto a taky na dobré chycení tohoto vozu.
http://autobusy-karvina.webgarden.cz
Web o Karvinské dopravě.Fotky,videa,informace atd..

Karosa B932.1676 - KIA 81-53. Na ty časy nezapomenu :-) . Bude nám chybět
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1422
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 21:50:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MHD ve FM byla v lednu nejúspěšnější od zavedení MHD zdarma. Autobusy převezly 454 tis. cestujících, což je o 104 tis. více než loni v lednu. Letošní cíl - 5 mil. cestujících za rok - vypadá velmi nadějně.
Magnetický rychlovlak Transrapid - http://jansirc.ic.cz/transrapid
Všechno jde, když se chce
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 22:41:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sorc12: To už je hezčí pohled.
www.bronislavice.blog.cz
Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 550
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 10. února 2012 - 23:00:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd, Sorc12: Doopravdy již lepší fotky.
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Foto-Galerie vozů 3ČSAD
Sorc12
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 460
Registrován: 1-2010

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 14:22:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  





Vengeance Lighting
Sor_nb18
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 4-2010

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 15:41:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  






CZECH SERVICE
Vítkovice !!!
Karosy řad 700, nádherné autobusy, ovšem hodně jich už je ve šrotu...
Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 4-2006

Odesláno Sobota, 11. února 2012 - 19:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sorc12 + Sor_nb18: Jste byli fotit spolu? Sorc12 jakž takže dobré fotky, ale pořád namáznuté. Sor_nb18: Pokud to jde prosím smaž ty fotky. Děs a hrůza.
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Foto-Galerie vozů 3ČSAD