K-report
 

Cyklistická infrastruktura, cyklistické trasy  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Automobily, lodě a letadla » Cyklistická infrastruktura, cyklistické trasy « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7207
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 12:06:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5556
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 10:58:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, kolega mi nadhodil jednu dopravní situaci, kterou nejsem schopný uspokojivě vyřešit. Viz následující malůvka:



Konkrétně jde o křižovatku ulic Mifkova a Novolíšeňská v Brně-Líšni, kde na ulici Mifkova byly loni při rekonstrukci povrchu doplněny cyklopruhy (tzn. řazení pruhů je odstavný / cyklo / auto | auto / cyklo / odstavný). Kvízová otázka zní: jedu souběžně s autem a blížím se k hranici křižovatky (kde je značka Dej přednost v jízdě a přechod pro chodce). Dejme tomu, že oba pouštíme chodce na přechodu a rozjíždíme se ve stejnou chvíli.

Já chci jet doleva (a sjet si kopeček dolů na Novolíšeňskou ), auto chce jet doprava (třeba nakoupit v Albertu). Kdo má přednost?

Auto totiž kříží můj pruh, tudíž by mi měl při odbočení vpravo dát přednost. Já však jedu vlevo, křížím jeho pruh a měl bych mu dát přednost. Já bych tedy situaci řešil selským rozumem a to auto bych pustil (právo silnějšího a nerad se přetlačuji). Jak by však situace byla řešena zákonným způsobem? Nebo bychom se tam měli zmítat při dávání přednosti do konce věků?
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7213
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 10:00:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtík - za prvně, malůvka je špatně, nezakreslil jsi odbočovací pruh vlevo...viz obrázek situace:



Takže, pokud jedu zezdola po Mifkové nahoru ke křižovatce s Novolíšeňskou a chci doleva, jednoduše si z cyklopruhu vyjedu za ukázání změny směru jízdy vlevo do odbočovacího pruhu a chovám se jako běžný účastník silničního provozu a normálně odbočím vlevo.



Jinak to označení cyklopruhů na Mifkové, jak jsme se s kolegy shodli, není tak zcela v pořádku a mate...zvlášť v té křižovatce, viz vedení cyklopruhu pouze jakoby do odbočení vpravo - není cyklopruh pro levé odbočení, pokud už je to značeno až na hranu křižovatky a to ve všech směrech. A dál už nic. Proč je cyklopruh v obou směrech oddělen od jízdního pruhu po celou dobu přerušovanou čarou, přestože většinu délky cyklopruhu nic nekříží.

(Příspěvek byl editován uživatelem janatak.)

Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6045
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 18:29:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z čehož ale vyplývá že cyklopruh nemusím využít... Pokud ano tak bych v něm měl jet až na hranbici křižovatky. To by asi v něm mělo bejt šipkama nakreslený že slouží k cestě doprava a vlevo šipka do "běžného" pruhu...
Roman81
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.57.191
Odesláno Pondělí, 21. ledna 2013 - 17:16:30    Odkaz na tento příspěvek  

Já bych také jel, jak to znázornil Janatak. Pokud nás ovšem auta pustí do levého pruhu, to je druhá věc... Pokud bych jel v cyklopruhu až nahoru, tak jediná možnost je odbočit doprava, protože je tam plná čára+zebra..
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4850
Registrován: 7-2003

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2013 - 17:44:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A projektanta tyhle prasarny by mli hnat bicem ...

8bity vseho sveta spojte se .
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 859
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 21. ledna 2013 - 18:14:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrozí, že ještě víc zbodané a zcela zbytečné cyklopruhy vzniknou na Praze 6 na povrchové části křižovatky Prašný Most. Tam to bude o to "výživnější", že ul. Svatovítská má ve směru od "Kulaťáku" značné stoupání. Už vidím ty "davy" cyklistů, které tamtudy budou jezdit do kopce - třeba směrem k tram. vozovně Střešovice. A pokud někdo chce jet na kole z "Kulaťáku" směr Hradčanská, určitě raději pojede ulicí Dejvickou, která má charakter klidného obchodního bulváru a jen mírné stoupání (bez ztraceného spádu).
Letos v létě by se měla u MÚK Prašný most za dlouhodobé výluky překládat tramvajová trať do definitivní polohy (včetně mostu u západního zhlaví nádraží Praha-Dejvice), rovněž tak vozovky na povrchu by měly dostat konečnou podobu. To bude teprv legrace!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6079
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 21. ledna 2013 - 19:03:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha je debilních cyklopruhů tam kde jsou k hovnu plná zatímco tam kde by k něčemu byly tak nejsou.

Viz cyklopruhy na dálničním obchvatu Karlína kde se přímo nabízí (ostatně o kom vím že tam na kole jede tak jede stejně tamtudy) cyklo v souběhu s tramvají u Invalidovny. Přímo ideální tam je schod v jízdním pruhu takže kus se musí na kole po kolejích... A když ne podle tramvaje tak u dálnice jest chodník - na to že tam pěšky logicky nikdo nechodí (není odkud kam) širokej až dost.

Fakt je že popisovanou prasárnu jsem zatím v Prase neviděl neb přes křižovatky cyklopruhy zásadně nevedou - aneb systém "někudy se procpi".
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7290
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 09. března 2013 - 17:25:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5630
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 13. března 2013 - 16:23:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brněnská svratecká radiála je v úseku Kšírova - Plotní již dost dlouho uzavřena. Co se tam kutí? Že by někdo sáhnul na ten úzký most přes Ponávku pochybuji, i když by to bylo velice pěkné...

První jízdu tohoto roku (a zatím bohužel jedinou, vzhledem k nočním směnám v práci a špatnému počasí) jsem vedl do Bílovic nad Svitavou. V Obřanech je vystavěný nový most přes Svitavu ( 49°13'38.370"N, 16°38'38.265"E ), konstrukce shodná s mostem u ulice Říční. Okolí nového mostu je celé vysypáno jemným štěrkem (), takže doufám, že na něj ještě přijde nějaký povrch, jinak to tam bude o ústa.

Stezka dále do Bílovic beze změn, jen mne u jednoho z podjezdů pod tratí překvapila ledová plotna. Další hromady ledu byly pak v Bílovicích na cestě nahoru na Kopaniny. Jen přemýšlím, proč se po mne turisté tak zvláštně dívali, když jsem tam seděl v kraťasích, sandálech a krátkém tričku na lavičce u studánky a všude pode mnou byl led...
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4038
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 13. března 2013 - 17:20:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Janatak 7213, Petr Vlček 6045, Roman 81

"Z čehož ale vyplývá že cyklopruh nemusím využít... Pokud ano tak bych v něm měl jet až na hranici křižovatky. To by asi v něm mělo bejt šipkama nakreslený že slouží k cestě doprava a vlevo šipka do "běžného" pruhu..."

Doufám, že přes takovou bláznovinu v životě na kole nepojedu - ale nerad bych tam někoho pojezdil autem. Takže mám k dané situaci dotazy:
a) Je před křižovatkou svislá dopravní značka Předvěst před křižovatkou (nebo jaxe jmenuje)?
b) Smí cyklista legálně vyjet z cyklopruhu a pokračovat souběžně vedeným jízdním pruhem?
c) Kdo tedy má přednost - viz Vojtík 5556?

Z uvedené prasárny mi opět vyplývá, že cyklista na silnici nepatří - pro zachování zdraví nás všech. Obávám se, že je to jen má nesplnitelná tužba, stejně jako odstřel projektantů i úředníků, kteří tyto broskvoviny uvádí v život (a cyklisty o život potenciálně připravují).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6407
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 13. března 2013 - 18:08:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Z uvedené prasárny mi opět vyplývá, že cyklista na silnici nepatří - pro zachování zdraví nás všech. Obávám se, že je to jen má nesplnitelná tužba"

Vzhledem k rozvoji cyklistiky je to asi jako chtít zpátky parní lokomotivy. Tedy se obáváte zcela správně. Chyba je v projektantovi - debilovi + schvalovateli - debilovi. Hlavně že se každá píčovina v dopravním značení schvaluje padesáti institucema pět let.

Na druhou stranu - pokud pojedou oba - cyklista i autista - inteligentně, tak se až tolik neděje. Cyklista v pruhu ukáže že pojede doleva a autista přibrzdí aby ho tam pustil a neposere se z toho
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4040
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 13. března 2013 - 18:23:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petře Vlčku, to jsme tedy zase jednou ve shodě, přesto by mně zajímaly odpovědi na mé všetečné otázky. S kolem se vyhýbám silnicím a s autem cyklistům, ale je dobré vědět...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6409
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 13. března 2013 - 19:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teda tam jet autem tak budu hodně koukat co případnej cyklista zamejšlí. A asi bych se držel za ním - protože zcela upřímně - pokud tam pojede někdo místního idiotského řešení neznalý na kole s úmyslem jet vlevo tak asi bude dost vyplesklej a zmatenej a může ho napadnout "to zachránit" přejetím doleva šikmo přes zebru... . Nebo to zahamtnout u tý druhý zebry s tím, že tam přejede rovně.

Tedy jak by tam kdo posuzoval zavinění u případný nehody by mně docela zajímalo. Možná by byla i zajímavá odpověď ohledně výkladu zákona v této konkrétní situaci z mimosterstva.

Já jsem na kole z Prahy zvyklej na ledacos včetně cyklotras po schodech nebo kolejích a řešení křižovatek "někudy to tam projeď". Když ale jedu v jiným městě tak obvykle nestačím čumět kudy a kam jsem dirigován různě se zmateně motajícíma cyklotrasama, vznikajícíma a zanikajícíma pruhama etc.Brno i Olomouc (natož Ostrava) jsou toho vzorným příkladem.
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9996
Registrován: 10-2004

Odesláno Pondělí, 18. března 2013 - 15:32:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Devět cyklistických měst, do kterých byste to neřekli. Morava poráží Čechy

Ve většině uvedených měst sem ještě kolmo nebyl, takže nemůžu posuzovat, ale že by Ostrava bylo cyklisticky přátelské město. Pravda, stezek je tam dost, ale většinou vedou odnikud nikam resp. skončí někde před křižovatkou a poraď si jak umíš. Takže pro neznelé místních poměrů často nepoužitelné.
Navíc cyklostezka podél Ostravice, o které je v článku zmínka jako o hotové, ještě není dostavěná.

Naopak mi v článku chybí další města, např. Břeclav, tam snad na kole jezdí úplně všichni. A cykloinfrastruktura tam taky není nejhorší.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6425
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 18. března 2013 - 17:00:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo Ostrava...

Řešil jsem jak se od nádraží ve Svinově dostat na Hulváky a vyšlo jediný rozumný t.j. jet po mostech k vodárně.

A když jsem jednou dojel od Frýdku do Hrabůvky a cíl byl na hlavním nádru v Přívoze tak jsem se cvičně zeptal nějakýho místního cyklisty jak by to viděl nejlíp - a poradil mi - neb bylo už dost qečeru - jediný jak se ukázalo rozumný řešení a to jet po Místecký (kde je širokej kraj a je nutno jen dávat pozor na odbočeních), přejet frýdlantský mosty a pak jet podle tramvaje...

Ono stejně 90% měst kde je nějaká použitelná síť cyklostezek je tato použitelná jen pro místní. Protože od nádraží bejvá nic a co se týče značení tak taky nic. Viz třeba Olomouc kde se jinak nějak instinktivně jezdit dá.
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3109
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 18. března 2013 - 21:45:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak Tábor nápodobně. Nějaké cyklostezky tu sice jsou, ale přesně viz. Garfield - většinou odnikud nikam. O nějaké navzájem propojené síti tak, aby se dalo na kole rozumně někam dostat plynulou jízdou se dá mluvit jen stěží.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6426
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 19. března 2013 - 18:29:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On je ještě jeden problém a to ten, že 90% cyklostezek kdekoli jsou "rekreační" někam do lesoparku a nazpátek. Nedejbože ale chtít se pohybovat po městě ve stylu "nějakej ouřad, fabrika, nákupní centrum, sídliště".
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10008
Registrován: 10-2004

Odesláno Pondělí, 25. března 2013 - 16:48:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Roste počet pražských cyklistů, kteří jezdí na kole do práce, i množství nehod. Chybí cyklostezky

V roce 2012 v Praze celkem havarovalo 179 cyklistů, v 92 případech sami nehodu zavinili. Řidiči motorových vozidel byli na vině 78krát. Šest nehod způsobili chodci, ve dvou případech pak domácí zvířata. Pokud nehodu způsobil řidič kola, v drtivé většině případů šlo o nesprávný způsob jízdy, s odstupem následovalo nedání přednosti a nepřiměřená rychlost.

...

Jak ale expert dodává, pro přesný obraz nehodovosti je třeba počet incidentů vztáhnout k množství ujetých kilometrů, v tomto ohledu ale v Česku chybí data.


Já mám za poslední 2 roky najeto cca 11 tisíc bez držkopádu nebo nějaké srážky. Ale radši to hned zaklepu na dřevo , bo předtím v letech 2009 a 2010 sem si to naopak vybíral: 2 chodci (pokaždé když přecházeli cestu a usoudili, že když nic neslyší, tak nic nejede), min. 2× zhoblování asfaltu atd.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5663
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 02. května 2013 - 20:42:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám jako cyklista nárok porušit dopravní značení ve chvíli, kdy je trasa pro mne neprůjezdná? Jde mi o viadukt na hlavním nádraží v Brně, kde je ve směru z centra na Křenovou výtluk jako , vychází přesně do stopy jízdy kola a navíc je v jeho okolí solidní jezero se štěrkem, ve kterém není vidět detaily cesty a nerad bych se tam vykoupal (a navíc nemám blatníky ).

Dopravní značení mi přikazuje jet pravým otvorem ve viaduktu, vedlejší je určen pro provoz šalin. Jde mi jen o to, čím bych mohl případně obhájit nějakému akčnímu policistovi, že jedu "vedlejší dírou"...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6637
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 02. května 2013 - 22:51:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak pokud je někde jezero tak ukážu a objedu ho. Jako každou jinou překážku.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7329
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 03. května 2013 - 18:11:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik - ten výtluk tam ještě je? Mám dojem, že ho před pár dny spravovali...

Krom toho, projet to jde. I s kolem. Nikdo neříká, že tu louži musíš projet tryskem. Je ti asi jasný, že průjezd dírou pro šaliny bys policajtovi neobhájil.

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6638
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 04. května 2013 - 19:46:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele, louži prostě projíždět nebudu a to ani pomalu. Netuším totiž co je v ní neboli jak hluboká je ta jáma. a nehodlám se složit do louže a hlavně před za mnou jedoucí auto.
Radek ml.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.48.26
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 13:50:36    Odkaz na tento příspěvek  

Ve čtvrtek ta díra v tom viaduktu směrem na Křenovou stále byla. Aje to opravdu díra jak prase, s osobákem tomu možná ještě vyhneš ale s autobusem se nedá. Na každou stranu máš tak 30cm... a většinou je tam voda (jezero) takže to stejně není vidět.. Já jet na kole tak to vezmu raději vpravo jak je to pro pěší.. to se snad ukecá snáze, ale šalinovej vjezd neukecáš..
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5667
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 08. května 2013 - 10:01:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dlužím odpověď (totální nedostatek času kvůli práci :-(): Výtluk byl před dvěma dny v noci konečně opraven. Ještě před opravou jsem tam jel a nakonec to objet šlo - jen bylo nutno si zajet již na začátku viaduktu za mohutného mávání ploutví až na levou stranu pruhu a u semaforu najet až do prostoru přechodu, abych nemusel vjíždět do toho vytvořeného štěrkového lomu.

Šlo mi však o situaci, kdy by daný úsek byl zcela neprůjezdný - to není v zákoně o provozu na pozemních komunikacích nějaká obezlička o objíždění překážky? Protože do kaluže se mi s kolem opravdu vjíždět nechce, kdo ví, co se v ní může skrývat...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7332
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 08. května 2013 - 10:46:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik - jasně, vymést louži s kolem s tím, že tam do něčeho vjet můžeš a pak s sebou případně seknout, to nejspíš ne. Ale zase využít tunel pro šaliny a vyjet odsud v momentě, kdy s tebou coby cyklistou nikdo nepočítá, že od tama můžeš vyjet taky není dvakrát bezpečný...jak by ses zařadil do proudu aut, která pojedu od Viaduktu ze správné díry dál na Křenovou?

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7349
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 18. května 2013 - 14:11:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5674
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 19. května 2013 - 19:00:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a vyjet odsud v momentě, kdy s tebou coby cyklistou nikdo nepočítá, že od tama můžeš vyjet taky není dvakrát bezpečný

Samozřejmě, že bych tam nevrazil rychlostí tryskového letadla, ale v klidu bych si vyčkal, až na semaforu blikne červená a pak se v poklidu zařadil na správnou stranu vozovky. Chce to jen myslet hlavou a necpat se všude silou.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7351
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 19. května 2013 - 19:58:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eee, hlavou jsem teď myslel, ale nedávám, jaks to myslel ty. Řešili jsme, že bys použil vedlejší tunel pro šaliny a mě zajímalo, jak by ses zařadil do proudu aut jedoucího na Křenku. Zelenou (čočky) bys měl jak ty, tak auta jedoucí směr Křenová stejně. Vyjedeš z tunelu pro šaliny, auta z vedlejšího (správného tunelu) tě tam čekat nebudou, ty se budeš chtít zařadit...

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5676
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 21. května 2013 - 06:50:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Musel bych obětovat jeden interval na semaforu - projedu dírou pro šaliny, hned za zdí se zařadím doprava mimo koleje (abych neblokoval šalině průjezd) a vyčkám, až na semaforu blikne červená (v daném případě i doplňková šipka vpravo). A v průběhu červené si dám pozor na chodce a přejedu do pruhu pro auta, odkud již vyrážím, jako bych jel normálně.

Samozřejmě je to celkem nouzová manipulace, ale dala by se takto provést. Ta laguna pod viaduktem bývá po každém prudším dešti a ta díra se tam začíná tvořit znovu...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7363
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 30. května 2013 - 11:52:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už je mi to jasný. Takhle by to asi šlo, zase jak často pojedeš v dešti nebo po dešti tak, aby tam ta obrlouže byla.

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5689
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 11:04:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k současnému počasí je tam skoro furt
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6918
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 12:44:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak nejspíš zařve i část cyklistické infrastruktury. Pod vodou je/byla podstatná část stezek podle Vltavy i Labe. Tam kde to je "jen" zaplavený to ještě dopadne jakž takž, horší kde je proud. V Berouně si Litavka vzala taky kus cyklostezky až k poli.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7379
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 20:33:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik - tak jsem se tam sám nachytal, jel jsem na kole za kamošem do Černovic, před Viaduktem jsem viděl, že na semaforu zelená, tak jsem to rozjel a tak jsem se tou louží vohodil......

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5694
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 20:04:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Brně-Komárově došlo k přesunu části cyklistické trasy v oblasti spojnice mezi řekou Svitavou a Svratkou (od Linde přes obytnou zónu až po ulici Hněvkovského). Došlo k doplnění značek, které umožňují cyklistům legální průjezd protisměrem - takhle. Není tedy nutno objíždět tento krátký úsek přes ulice Kratina a Bratří Žůrků.

Dále se v relaxačním areálu u ulice Sokolova (tam, jak je loď Kometa) staví nové přemostění přes řeknu, které spojí stezky na pravém a levém břehu. Kupodivu je uzavírka řádně značena již u ulice Kšírova, včetně objízdné trasy
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7390
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 23:18:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtík - dneska jsem na ten rodící se most koukal, no nevím, k čemu je dobrej, pokud o sto metrů dál mám most ulice Sokolovy. Při troše dobré vůle by tam spojnice obou cyklostezek šla implementovat taky.

Není tedy nutno objíždět tento krátký úsek přes ulice Kratina a Bratří Žůrků.

Taky bylo načase, původně to vedlo pěkně blbě, málokterý cyklista, dle toho co jsem viděl, to respektoval, jinými slovy objížděl...včetně mě.

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7433
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 10. července 2013 - 14:47:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nová kusovka cyklopruhu vznikla na ulici Mahenova mezi křižovatkami s ulicemi Helceletova a Lerchova:



Je na zvážení, jestli zrovna tady je ten cyklopruh nezbytný.

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Ojakup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 12-2009

Odesláno Pátek, 12. července 2013 - 10:35:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je jenom kousek o délce 20 metrů? Ale když nad tím přemýšlím, tak je, kvůli té jednosměrce.

ŠkodAris=dokonalý trolejbus
Moje video ,foto
Co máš proti krabičkám?
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7438
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 12. července 2013 - 10:44:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, jenom ten kousek. Kvůli té jednosměrce určitě, návaznost to má asi z ulice Helceletovy, a dál se dá pokračovat po Lerchové na Kraví horu, potažmo dál po Mahenové. Jinak nevím.

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5710
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 02. srpna 2013 - 07:17:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Brně-Židenicích na ulici Klíny (podél žel. tratě) došlo k instalaci značek, které umožňují cyklistům průjezd protisměrem. Ovšem dalo by se bavit o užitečnosti tohoto kroku, protože tohle je opravdu poslední místo, kde je taková věc potřeba (do i z vnitřní části Židenic se dá bez potíží najet vedlejšími ulicemi).
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7481
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 02. srpna 2013 - 14:15:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtík - to už začíná být pro Brno typické...umožníme cyklistům pohyb tam, kde nás to nejmíň bolí a kde to nejmíň omezí auta...no že tam cyklista nejezdí nás přece nezajímá. Děláme pece něco pro cyklisty, achjo.

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Ives
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 353
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 04. srpna 2013 - 14:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím,
měl bych dotaz zejména na Žiliňáky. Potřeboval bych se bezpečně dostat na kole přes Žilinu na Terchovou. Plánovač mi našel trasu přes dost velké silnice. Je to na kole průjezdné? Nebo je nějaká lepší trasa? Situace viz obrázek.
Díky
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2414
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 04. srpna 2013 - 15:52:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tudy na kole určitě ne. Jsou to dosti frekventované čtyřproudé silnice, kde je povolená 80. A sjezd od Budatína na I/18 není pro cyklistu vhodný - vyhodí tě to do levého pruhu v místech, kde jsou tři pruhy, kde se napojuje další sjezd a současně se odděluje odbočovací pruh. Na mostě přes Váh vede sice cyklostezka, no nevím, jak dál podél Váhu, v jakém je stavu, aby to nebyla nějaká prašná/blátivá polňačka. Použij raději silnici na druhém břehu Váhu, ulici Dolnou. Jak se na ni dostat, jak se vymotat přes Budatín, mrkni na slovenskou fotomapu.

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Ives
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 04. srpna 2013 - 22:15:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za odpověď. Nakonec jsem si to prošel google street viewerem a našel průjezd právě na tu silnici po druhém břehu řeky. problém pro všechny vyhledávače tras dělal bod viz obrázek, kdy se musí přejet koleje, v tomto místě žádná cesta značena není, nicméně doufám, že to půjde projet.
Ještě jednou díky
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1549
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 05. srpna 2013 - 09:29:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Okolí tohoto zrušeného úrovňového žel. přejezdu původní silnice poblíž Budatínského zámku v Žilině je oblíbený šotoflek, viz např.: http://trainweb.cz/foto/ridici-vuz-971-003-9-671-003-2-zilina-bud atin-22162 (foceno z nedalekého nadjezdu nové silnice, který to původní úrovňové křížení nahradil). Kolo tam bez potíží přes koleje přenesete, místní tamtudy rovněž chodí. Jak je patrno ze Street Wiew i z odkazované fotky - dosud se tam zachoval domeček býv. závorářského stanoviště.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1555
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 05. srpna 2013 - 12:31:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5711
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 06. srpna 2013 - 20:02:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děláme pece něco pro cyklisty, achjo.

Přesně tak. Z míst, kudy jezdím častěji mne nejvíce bolí úsek Slatina - Tuřany, protože tam se na té klikaté cestě motat mezi náklaďáky je opravdu životní zážitek. A na krajnici moc uhýbat nejde, protože je v dezolátním stavu. Nezbývá než vytrpět za zády funící pomalu jedoucí velké vozidlo, což plné rozporuje moji filozofii rychlé, ale bezpečné a plynulé dopravy (snažím se na kole myslet hlavou a dopředu, abych zbytečně neomezoval; na silnici se holt musíme vlézt všichni, ale proč si zbytečně zavazet?) :-(
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7496
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 07. srpna 2013 - 14:27:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtík - na trase Slatina - Tuřany se moc alternativ vybrat nedá. Snad jedině za mostem přes D1 uhnout doprava na místní komunikaci přes obalovnu a dojedeš do Brněnských Ivanovic, odkud se to dá do Tuřan dojet místníma uličkama...ale je to delší.

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7515
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 23. srpna 2013 - 07:48:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Tulák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 3-2010

Odesláno Pondělí, 09. září 2013 - 21:57:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějak se nám tady rozjela debata o cyklistice versus MHD. Nechcete se přidat i vy z jiných měst ? Docela by mě zajímalo, jaký má názor třeba Janatak, viz. jeho zkušenosti z Brna.

https://www.k-report.net/discus/messages/2484/298.html?1378753824

Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7532
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 15. září 2013 - 18:56:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

[new] Ulice Kounicova v Brně má nově namalovány cyklopruhy v obou směrech v úseku mezi křižovatkami s Kolištěm a s Kotlářskou! Bravo magistrát [ok]

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7533
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 17. září 2013 - 08:22:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tulák - tak kdybych měl nějak popsat cyklozkušenosti z Brna v koexistenci s MHD, tak bych si troufnul tvrdit, že je to bez problému. Resp., pokud jezdím kolmo po městě, tak nemám s vozy MHD zásadnější problémy mimo dva případy kdysi, kdy mě jednou bus skoro vytlačil mimo silnici a stejně tak trolejbus, kterýmu jsem se málem řídítky podepsal do bočnice. Ale to se stalo tak deset let zpátky a stalo se mi to jenom v těchto případech, takže musím zaklepat, já jedouc na kole nemám s mhd vozidly problém, pokud tedy jezdím místy mhd exponovanými.

Na druhou stranu, jezdím tak nějak tak, abych nepřekážel, nebo se nedostal do konfliktu, ať z pohledu prostoru a chování na silnici. Teď nedávno v Brně vznikly nové vyhrazené prostory pro cyklodopravu, na Kounicové, a stoupající vyhrazený pruh na Úvoze společný pro MHD a pro taxi. Především na Úvoze jsem zvědav, jak to bude fungovat, protože...



...vyhrazený pruh je sice širší než vedle pro běžnou iad dopravu, ale pro to, aby trolejbus/bus předjel cyklistu, trochu si vedle najet musí, což při zdejších intenzitách dopravy je kolikrát oříšek. Takže je snaha cyklistu trochu líznout a to už je o hubu. Já se tu sám cítím trochu nesvůj a dost si hlídám záda, jestli se na mě nějakej povoz neřítí, v tom okamžiku se uklízím vedle na prakovací místo a raději počkám, až projede kolem.

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Tulák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 17. září 2013 - 21:19:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak:
Tak ten pruh na 1. fotce společný pro kola, autobusy a taxíky mají i v Praze. Pokud jsem to dobře pochopil, tak to tam platí ale pouze ve špičce, viz. dotatková tabule na značce. Tam, kde je čtyřproudá komunikace je to báječná věc.

Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7559
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 24. září 2013 - 09:46:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7561
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 24. září 2013 - 16:19:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z Kounicovy v Brně - tak jsem si ty cyklopruhy prošlápl v obou směrech. Kolize s trolejbusem jsem neměl, zato s parkujícími auty na pruhu (na blikače) spoustu. Hlavně před Kometou směrem ke Kotlářské, kde je málo parkujících míst, tak tam to stojí, kde se dá. Jako dá se jim pochopitelně vyhnout, ale pak je tam ten pruh na hovno. Na druhou stranu jiný auto ve stejným směru mě nechalo projet a pak zaparkovalo vpravo na chodník...

Takže myslím, že asi největší problém budou parkující, zvlášť ve směru dolů je třeba dávat bacha, jestli se někdo nechystá otevřít dveře, pak au. A pochopitelně přechody, jejichž přilehlé chodníkové plochy jsou často kryty právě parkujícími. Nahoru je to potom často slalom. Jinak si myslím se tu dá jezdit v pohodě.



Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty.
Tulák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 26. září 2013 - 14:06:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7655
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 06. listopadu 2013 - 13:53:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Když se cyklista v provozu chová asertivn?, je to skoro vždy kv?li vlastní bezpe?nosti a v?tší efektivit? jízdy na kole, ne kv?li tomu, že by vedl válku s auty.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7684
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 13. listopadu 2013 - 16:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4342
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 18. listopadu 2013 - 17:37:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavá informace, Janataku. Z článku bych vyjmul důležitou větu: "Systém je postavený na vzájemné ohleduplnosti." Za klíčové považuju slovo VZÁJEMNÉ, což bude čertovo kopyto. Je mi jasné, že cyklista vyžaduje ohleduplnost od motoristy, avšak ohleduplný cyklista?[lol]
Tak to jsem ještě nezažil. Naopak zažil jsem cyklisty, kteří mě málem porazili na přechodu, neosvětlené cyklistické sebevrahy vjíždějící do křižovatky bez rozhlédnutí, jezdící protisměrem etc. Jo, vidina naprosté anonymity na kole bez jakékoliv značky je obrovská. My, neanonymní autisti s viditelnou RZ (dříve SPZ) také dovedeme nejednu prasárnu, ale v bezohlednosti na cyklisty nemáme.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7703
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 18. listopadu 2013 - 18:08:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by - ale no tak, zas taková tragedie to s námi cyklisty není...

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7712
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 20. listopadu 2013 - 09:51:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
Tulák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 647
Registrován: 3-2010

Odesláno Čtvrtek, 05. prosince 2013 - 02:12:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7774
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 22. prosince 2013 - 15:32:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!