K-report
 

Archiv diskuse Doprava v Pardubickém kraji do 20. 01. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Pardubickém kraji » Archiv diskuse Doprava v Pardubickém kraji do 20. 01. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 02. ledna 2014 - 10:26:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen historická perlička: Mezi koncem ježdění přes přejezd a zavedením současné trasy bylo ještě mezidobí, kdy patnáctka jezdila po trase Školní - Přerovská - Žižkova a místo zastávky Svítkov-Kostnická obsluhovala ještě chvíli zastávku Svítkov KD.
juki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 4-2013
Odesláno Čtvrtek, 02. ledna 2014 - 18:22:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chci se někoho zeptat kdo používá čipovou kartu IREDO a jel teď po novém roce autobusem po ukončení platnosti papírových přestupních jízdenek?

Tak když přistoupím do prvního spoje Příklad: Pojedu z Litomyšle do Chrudimi koupím si v autobuse jízdenku do Chrudimi a ve Vysokém Mýtě už v druhém autobuse řeknu přestup a řidič automaticky nastaví odbavovací zařízení ke čtení karty a přiložím kartu ke čtečce, a jízdenka se zobrazí? Už je tento úkon dnešním dnem normální? Nebo ne? Můžete mi někdo napsat kdo jel dnes s přestupem a kartou jestli už tak funguje.

Díky

Protože papírová přestupní jízdenka skončila Silvestrem ne.
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 4-2010

Odesláno Čtvrtek, 02. ledna 2014 - 18:57:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože papírová přestupní jízdenka skončila Silvestrem ne.
Ano

Tak když přistoupím do prvního spoje Příklad: Pojedu z Litomyšle do...
Když budeš mít nahranou přestupní na kartě, tak přijdeš do autobusu, přiložíš kartu ke strojku ajeto (u nových Telmaxů ti vyjede "doklad o jízdě na jízdenku", jinde třeba v Mijolách jen zazní cinknutí). Kapišto ?
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.58
Odesláno Čtvrtek, 02. ledna 2014 - 19:23:30    Odkaz na tento příspěvek  

Chci se někoho zeptat kdo používá čipovou kartu IREDO a jel teď po novém roce autobusem po ukončení platnosti papírových přestupních jízdenek?

já jsem jel třeba včera z Machova do Hronova. Řidiče jsem několik minut přemlouval, aby mi nedával jízdenku přes tlačítko EP, které způsobí, že se odečtou peníze, ale nenahraje se jízdenka na kartu.
Když se mi povedlo ho přesvědčit, byl jsem ve vlaku poté odbaven bez problémů, POPKA jízdenku na kartě akceptovala.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2220
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 02. ledna 2014 - 23:17:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řidiče jsem několik minut přemlouval, aby mi nedával jízdenku přes tlačítko EP, které způsobí, že se odečtou peníze, ale nenahraje se jízdenka na kartu.
Je vidět, že zaškolení do práce se systémem bylo kvalitní a všichni všechno pochopili...

Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
juki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 4-2013
Odesláno Pátek, 03. ledna 2014 - 00:30:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím o vysvětlení Telmax a Mijola strojky, který je který?

To co vozí Arriva takové oranžové krabice kam se přikladají karty jsou co zač? A které jsou ty co vozí ICOM takové ty tmavé?

54_čsd:
U toho druhého spoje musím nahlásit řidiči přestup a on klikne na něco aby se mu ta jízdenka zobrazila nebo nemusí se nic hlásit a jen tu kartu k tomu čtecímu zařízení přiložíš a jdeš?

Mě se totiž stalo po polovině prosince že jsem jel s přestupem. U jednoho soukromého dopravcem řekl jsem mu cílovou zonu odečetli se prachy z karty jízdenka nevyjela tak jsem nevěděl jak to má být tak jsem to bral jako normální situaci, a sám mi ještě říkal že jí tam mám nahranou. A v druhém spoji - dopravce ARRIVY říkám že mám jízdenku na kartě a řidič ať to tam přiložím ke čtečce a nic nepíplo on totiž na monitoru před sebou na nic neklikl (já ho totiž sledoval jak se zachová) a řekl že tam nic nemám a nechal tu cestu zaplatit znova........... To mě docela nas..lo. A sral mě ještě víc, když mi začal tvrdit, to že nahrávat jízdenky na kartu IREDO nejdou až od nového roku. Přitom jsem měl od čd nahranou jízdenku na kartě už někdy 19.listopadu.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10084
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 03. ledna 2014 - 07:55:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta krabica od Arrivy je Telmax, to tmavé ICOMu je Mijola.

VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 4-2010

Odesláno Pátek, 03. ledna 2014 - 09:33:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

juki: Mijolu mají i např. Buzline, jízdenky jsou nahrávat na kartu už od 1.9. byť v té době to kromě pokladních ČD ještě neuměl téměř nikdo [lol]
U Telmaxu 100% nemusí řidič na nic klepat, přiloží se karta, tobě vyjede potvrzení jo jízdně na jízdenku a řidiči se na strojku objeví tabulka "přípustné odbavení, výstup nejpozději v zóně XYZ", u Mijoly si tím úplně jistý nejsem.
Jinak k tomu co tě naštvalo, když kupuješ jízdenku tak při nákupu vždy musíš dostat buď příjmový doklad (jízdenka nahraná na kartě) nebo jízdní doklad (jízdenka není na kartě) a ty slouží pro případnou reklamaci apod.
Maxwilien
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1650
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 03. ledna 2014 - 14:03:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: pokud by u přestupních jízdenek byla pouze jedna možnost odbavení tak by nebylo třeba ani školení, ale když může řidič stále vydat přestupní papírovou jízdenku (ikdyž už neplatí) a zároveň se mu do práce ještě plete tlačítko EP, které k nahrání jízdenky na kartu vůbec nepotřebuje, pak lze očekávat, že i po zaškolení může řidič jednat intuitivně jak byl dříve zvyklý a tak snadno dojde k chybě. Technické řešení prodeje přestupních jízdenek z USVE je v současné době značně nešťastné.
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.58
Odesláno Pátek, 03. ledna 2014 - 15:51:52    Odkaz na tento příspěvek  

pokud by u přestupních jízdenek byla pouze jedna možnost odbavení tak by nebylo třeba ani školení, ale když může řidič stále vydat přestupní papírovou jízdenku (ikdyž už neplatí) a zároveň se mu do práce ještě plete tlačítko EP, které k nahrání jízdenky na kartu vůbec nepotřebuje, pak lze očekávat, že i po zaškolení může řidič jednat intuitivně jak byl dříve zvyklý a tak snadno dojde k chybě. Technické řešení prodeje přestupních jízdenek z USVE je v současné době značně nešťastné

na tlačítko EP a rizika spojená s jeho používáním u USVE jsem OREDO upozorňoval už asi od září, ale pravděpodobně to bylo házené za hlavu...
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2221
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 03. ledna 2014 - 16:05:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Maxwilien: Chápu, že ovládání není zrovna uživatelsky přívětivé, ale právě proto jsem narážel na školení. Ono školení jaksi neznamená, že to lidem rychle odvykládám, ukážu hodně slidů a co nejdřív se ztratím, ale že s nimi kritická místa cvičím třeba 30×, pokud je to potřeba.
(Píšu to z pohledu člověka, který příležitostně školí o něco složitejší software. A zatím jsem nenašel lepší způsob, jak naučit problematické body, než to trénovat pořád dokola, dokud účastníci školení nezačnou nadávat, že už jim to fakt jde samo.)

Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10087
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 03. ledna 2014 - 20:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Trolleybus: Máš samozřejmě pravdu. Ale předpokládám, že školíš méně rozmanitou skupinu jedinců. U řidičů školíš skupinu lidí s věkovým rozdílem až 40 let. Tedy s velmi různými přístupy obecně jak k výpočetní technice, tak informacím. Taky ta skupina má rozmanité vzdělání. V neposlední řadě vyškolit už jen skupinu třeba 100 lidí s pracovní dobou řidiče zabere velký časový prostor. A také to "klepání do tlačítek" je jen jedna část, druhá je co komu, kdy lze či nelze prodat a to už v různých IDS, či vlivem různých nařízení často přesně neví ani tvůrce tarifu s vysoškolským vzděláním.[happy] Trochu nadsazeno.

VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2223
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 00:09:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq: Rozumím a souhlasím. Nicméně předpokládám, že kritických operací typu "vydávám přestupní jízdenku a neměl bych sahat na tlačítko EP" zas nebude tolik. Co vidím z vlastních jízd, tak řidiči neměli větší problém strojky ovládat, tedy pokud byly funkční. Takže pokud se buď ví předem, nebo se zjistí v praxi, že jedna z mála prováděných operací je problematická a uživatelé (řidiči) v ní dělají často chyby (viz příspěvek -ds-), tak bych považoval za vhodné na tohle minimálně upozornit, v ideálním případě proškolit, v minimální variantě aspoň předat upozornění s návodem, jak se chybě vyhnout.
Nekomentuji fakt, že na problém s EP při vydávání přestupní jízdenky se mělo přijít v dostatečném odstupu předem. To je otázka uživatelského testování, ale chápu, že u produktu, kde cena nejspíš hraje klíčovou roli, není na finančně leckdy náročné testování prostor ani finance.

Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6711
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 08:43:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, ke školení a obsluze odbavovací techniky - když vidím u nás v DPMP u spousty kolegů neschopnost použít palubní počítač jinak než klasicky v režimu služba, tak se nedivím ničemu. Mám dojem že někteří řidiči DPMP jsou i 7 letech používání palubáku hrdí na to, že neumí ani rozsvítit na transparentech nápis Účelový spoj, jedou-li nějaký, o schopnosti zadat třeba odklonovou trasu nemluvě...

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16367
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 22:02:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U řidičů školíš skupinu lidí s věkovým rozdílem až 40 let. Tedy s velmi různými přístupy obecně jak k výpočetní technice, tak informacím.

když vidím u nás v DPMP u spousty kolegů neschopnost použít palubní počítač jinak než klasicky v režimu služba

Vzpomněl jsem si na nejmenovaného staršího řidiče nejmenovaného trolejbusu ("Connex"), který měl kabinu polepenou nápisy typu "nesahej mi na počítač, nic tam nepřenastavuj, nic s tím nedělej". Když jednou zjistil, že s jeho vozem jezdím já, zastavil na zastávce přede mnou a došel mi výslovně zdůraznit, že to platí i pro mě.

A pak jsem si vzpomněl na školení. Chodili jsme tam ve skupinkách po pěti lidech. Vysvětlily se nám základy obsluhy a pak jsme byli vyzváni, že kdo chceme, ať si to zkusíme. Zbylí čtyři na to koukali, jako by se báli, že je to kousne, tak jsem si šel zkoušet já. Zkoušel jsem pět minut a pak to po mě půl hodiny dávali dohromady, protože jsem evidentně zabloudil do nějakých temných zákoutí softwaru...

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
juki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 4-2013
Odesláno Sobota, 04. ledna 2014 - 22:05:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mám dotaz, jakto řešíte vy všichni co autobusy jezdíte a přestupujete mezi nimi a máte kartu IREDO: když si koupíte jízdenku v jednom spoji a přestoupíte do druhého tak u Telmaxu což má převážně Arriva tak nahlásíte ustně přestup a kartu přiložíte? Nebo přestup nehlásíte jen přiložíte a jdete?

A u Mijoly u ICOMU když už přistoupíte z předešlého spoje s nahranou jízdenkou, nahlásíte ustně přestup a přiložíte kartu a jdete....

Nebo jak se to řeší? Děkuji
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 00:46:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sakra juki neptal jsi se na tohle jinými slovy asi 2 dny zpět ?! A není to pro používaní karty úplně jedno ? Slušné vychování by radilo to ohlásit...
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1620
Registrován: 6-2008
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 08:57:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Speciálně pro jukiho byla vytvořena normovaná fráze, kterou je juki povinen pronést, pokud přestupuje. Brzy bude zanesena do SPP IREDO. Nyní již exkluzivně přináším její znění:

Vážený pane řidiči, dovolte mi, abych Vám oznámil, že Vás svým pobytem ve Vašem voze v plánu oblažovati mám, a k tomuto účelu již jízdní doklad na mé bezkontaktní čipové kartě integrovaného dopravního systému IREDO uložen jest. Přijměte, prosím, moji kartu, abyste mohl ověřit, že mluvím pravdu pravdoucí, nic než pravdu. Amen.

www.atlasvozu.cz
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.58
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 11:01:49    Odkaz na tento příspěvek  

Slušné vychování by radilo to ohlásit...

to máte sice pravdu a já sám tak činím, když nastupuji, ale na druhou stranu reakce některých řidičů, kdy ruku mávnou směrem k čtečce a cosi zamručí není zrovna prozákaznická a reprezentující slušné chování...
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 771
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 11:26:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážený pane řidiči, dovolte mi, abych Vám oznámil, že Vás svým pobytem ve Vašem voze v plánu oblažovati mám, a k tomuto účelu již jízdní doklad na mé bezkontaktní čipové kartě integrovaného dopravního systému IREDO uložen jest. Přijměte, prosím, moji kartu, abyste mohl ověřit, že mluvím pravdu pravdoucí, nic než pravdu. Amen.
[biggrin][ok]
Jestli na to není patent, tak bychom to s dovolením využili i v IDOLu. Jen je ještě potřeba do té formulace doplnit, kam bude cestující svou přítomností řidiče obtěžovat...[lol]
Správně by totiž cestující měl nejdřív říct, kam jede, a pak teprve oznámit, že má jízdenku na kartě.

kdy ruku mávnou směrem k čtečce a cosi zamručí není zrovna prozákaznická a reprezentující slušné chování...
Tyto zkušenosti mohu potvrdit, to tak je všude. A bude ještě dlouho trvat, než se řidiči nějakému prozákaznickému chování naučí. Obzvláště takoví strejdové, co znají ve vsi na konci světa každého (a v sousední vesnici taky). Je to prostě jiná kultura.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 13:06:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar: [ok] [ok] [rofl] mě už se v noci nic vtipného nechtělo vymýšlet, jsem rád, že to někdo udělal za mě :-)
Ještě si dovolím modifikaci pro kolegy pod Ještědem s přihlédnutím na "cestující měl nejdřív říct, kam jede, a pak teprve oznámit, že má jízdenku na kartě."
Vážený pane řidiči, dovolte mi, abych Vám oznámil, že Vás svým pobytem ve Vašem voze v plánu oblažovati mám, a to při cestě ze zastávky této s názvem Víchová nad Jizerou,Vích.Lhota,hor.část
a to až na zastávku pojmenovanou Jablonec nad Jizerou,Horní Dušnice,Rezek odb. K tomuto účelu již jízdní doklad na mé bezkontaktní čipové kartě Opuscard nazvané integrovaného dopravního systému Idol uložen jest. Přijměte proto, prosím, moji kartu, abyste mohl ověřit, že mluvím pravdu pravdoucí, nic než pravdu. Amen.
Upozornění, pro předcházení možným nedorozuměním je nutné vyslovovat kompletní názvy zastávek a nepoužívat zkratky jako rozc., odb,, žel.st., nám. apod. Rovněž je pro kontrolu vhodné uvést číslo zóny nijak nezkomolené, tedy příkladem budiž Jablonec na Jizerou devěttisícstodvanáct.


Tyto zkušenosti mohu potvrdit, to tak je všude. A bude ještě dlouho trvat, než se řidiči nějakému prozákaznickému chování naučí.
Ano a díky tomu bude mít Oredo naprosto přesné informace o vytíženosti spojů díky čipovým kartám, protože dobrá polovina cestujících stále jako týdenku ukazuje papírový příjmový doklad (na kterém se ovšem nelze dočíst, že jím je) a řidičům je to úplně jedno, uznávají to...

-ds-: Ano, stává se to, ale zrovna tohle mi vadí o něco méně, než časté úmyslné nedodržování jízdního řádu obecně ve spojích odpoledne z města do HorníDolní když přeci jako řidič vím, že zpět povezu vzduch a i při jízdě 40 km/h mimo vesnici to doženu tak kam bych spěchal... [crazy] [kladivo]

(Příspěvek byl editován uživatelem 54_čsd.)
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.58
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 14:22:12    Odkaz na tento příspěvek  

Ano a díky tomu bude mít Oredo naprosto přesné informace o vytíženosti spojů díky čipovým kartám, protože dobrá polovina cestujících stále jako týdenku ukazuje papírový příjmový doklad (na kterém se ovšem nelze dočíst, že jím je) a řidičům je to úplně jedno, uznávají to...

asi takhle, ani přeslavné čipování nevede k tomu, že má OREDO přesné údaje, leckdy tedy vůbec nějaké údaje, zda to je jev dočasný, nebo konečný, to už netuším
juki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 4-2013
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 14:47:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže nejlepší bude toto:
Příklad: na např. Na trase Luže - Chrudim nastoupím v Luži do autobusu nahlásím řidiči cílovou zónu Chrudim zaplatím EP. V Chrasti když přestoupím na bus Chrast - Chrudim - stačí říct v autobuse na Chrudim: PŘESTUP, a přiložit kartu ke čtečce a jít. A podle vašich sdělení v Telmaxech Arrivy nemusí na nic řidič klepat. Takže tak to odbavení muže proběhnout ne?

Myslím že je zbytečné řidičovi hlásit kam jedu dyť si to přečte na monitoru přede mnou ne.. Není to tak?
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.58
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 15:05:14    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím že je zbytečné řidičovi hlásit kam jedu dyť si to přečte na monitoru přede mnou ne.. Není to tak?

tam se mu v lepším případě objeví zóny, nikoli zastávka, takže pokud chcete vystupovat na nějaké méně využívané, tak je lépe nahlásit

A podle vašich sdělení v Telmaxech Arrivy nemusí na nic řidič klepat. Takže tak to odbavení muže proběhnout ne?

může si klepat na čelo, když na to přijde [lol]
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 776
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 17:49:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím že je zbytečné řidičovi hlásit kam jedu dyť si to přečte na monitoru přede mnou ne.. Není to tak?
Tak na to se zeptejte na Oredu nebo u dopravce.
Každopádně u časových kupónu by mělo být povinností hlásit cílovou zastávku, především kvůli Clearingu. (Na kupon člověk nemusí ujet plnou vzdálenost.)
Ovšem mluví za mě logika a zkušenosti "od sousedního IDS", nikoliv SPP IREDO.[happy]

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.58
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 18:08:48    Odkaz na tento příspěvek  

Každopádně u časových kupónu by mělo být povinností hlásit cílovou zastávku, především kvůli Clearingu. (Na kupon člověk nemusí ujet plnou vzdálenost.)

odbavovací zařízení neumožňují cokoli takového zadat...
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 778
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 18:12:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odbavovací zařízení neumožňují cokoli takového zadat...
Jak to? Jak se tedy pozná, kam kdo jede? U nás to je tak, že řidič zadá výstupní zastávku (jakoby prodával) a cestující přiloží kartu, tím je odbaven do té zastávky. (Kontrolním mechanismus je, že daná zastávka neleží v nepovolené nadzóně, což je odlišnost oproti Iredu.)

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 18:22:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejen, že tam nejde zadat výstupní zastávka, ale strojek někdy ani nepozná kde člověk nastupuje - viz. moje zkušenost. Jinak když budu mít pro příklad nahranou týdenku HK-Pardubice tak když nastoupím v zóně někde mimo nemělo by mi to samozřejmě jízdenku uznat (nezkoušel jsem). Když ale v HK nastoupím do autobusu na jiný směr, strojek jízdenku vezme a řidiči napíše výstup nejpozději v zóně 100 protože tu mám ještě zaplacenou...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.58
Odesláno Neděle, 05. ledna 2014 - 18:56:05    Odkaz na tento příspěvek  

Jak to? Jak se tedy pozná, kam kdo jede?

asi se uvažuje, že dotyčný pasažér jede do poslední zastávky v povolené zóně.
Příklady:
linka Náchod - Broumov.
1) přijde cestující s jízdenkou Nové Město n.M - Hronov, předpokládám, že jim tam má dobře nahranou, což nemusí být pravda. Přiloží kartu, strojek napíše výstup nejpozději v zóně 350 (což je tedy Hronov), ve strojku je zaregistrován,že vystupuje na zastávce Hronov,Žabokrky,slévárna, což je poslední zastávka zóny 350 na trase.
2) přijde cestující z jízdenkou Nové Město - Broumov (či někam za Broumov, např. do Božanova), strojek napíše přípustné odbavení, cestující je tedy ve strojku veden až do poslední zastávky spoje, což je Broumov as. Jak se pak klíčuje, když třeba v Polici vystoupí a pokračuje za hodinu z Police do Broumova, netuším.
3) nastoupí cestující s jízdenkou Nové Město - Červený Kostelec - na strojku se objeví, výstup v zóně 358, tedy Bezděkov nad Metují.
4) nastoupí cestující s jízdenkou Nové Město nad Metují - Dobruška, na strojku se objeví nepřípustné odbavení
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1623
Registrován: 6-2008
Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 18:01:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak je to v případě, že se např. na Novém Hrádku změní číslo spoje (třeba z 640131/103 na 640136/108), to by musel cestující poté znovu přiložit, aby se zjistilo, jestli je "přípustně odbaven"?

www.atlasvozu.cz
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 781
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 19:19:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asi se uvažuje, že dotyčný pasažér jede do poslední zastávky v povolené zóně.
OK. Není to přesné, zkresluje to clearing, ale o úplné přesnosti nejde mluvit, ani v případě, že by to cestující hlásit musel... (Některým řidičům to je stejně fuk.)

Jak se pak klíčuje, když třeba v Polici vystoupí a pokračuje za hodinu z Police do Broumova, netuším.
Clearingové centrum by (pokud to někdo tak chtěl) mělo umět rekonstruovat zpětně cestu, takže si lze přestup nebo přerušení cesty dovodit.

A jak je to v případě, že se např. na Novém Hrádku změní číslo spoje (třeba z 640131/103 na 640136/108)
Strojky se dají nastavit tak, že už první spoj obsahuje všechny zastávky a zóny spoje následujícího (přímého pokračování), takže dvojí odbavení by nemuselo být potřeba. Alespoň tak to funguje v LK.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7747
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 20:16:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak koukám že karty v IDS neslouží pouze pro podporu karetního průmyslu spřízněných duší ale i k vyřádění se organizátorů.

To myslíte s tím kuponem a hlášením kde se vystupuje fakt vážně? Prostě nahlásí poslední stanici zóny a vystoupí po cestě tam kde potřebuje a dlabe na vaše přesný počty odkud kam která duše v kolik hodin jezdí...

Pokud se tedy kuponem míní časové předplatné pro příslušné zóny...
juki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 4-2013
Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 20:21:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím jak tomu mám rozumět psal jsem na OREDO, jak je vyřešen způsob, když pojedete z jedné zóny do druhé a bude se chtít z té ranní cílové zóny vrátit ještě v době platnosti té předešlé jízdenky a z odpovědi jsem zděšen:

První email co jsem psal já:
Dobrý den, pane Hanuši

mám na Vás dotaz:

Když pojedu autobusem v 8.30 do zóny, kam jízdenka platí 3 hodiny, a řidič mi nahraje jízdenku na kartu. A potom, když se budu chtít vrátit v limitu 3 hodin zpět, a budu chtít jet zpět autobusem např. v 10.30 z té ranní cílové cesty domů. A bude tam na kartě nahrána ještě ta ranní jízdenka, řidič v autobuse muže přepsat tu ranní jízdenku? Nebo jak je to při zpáteční cestě řešeno v autobusech ještě v limitu předchozí jízdenky? Vím že u ČD s tím takový problém nebyl a není.

Tak tento problém je u autobusů vyřešen?

Děkuji předem za odpověď.

S pozdravem


Odpovězeno mi bylo toto:
Dobrý den, jizdenku lze přepsat. Obsluha Vám ji ale musí prodat v rezimu systémové jízdenky (prestupní lístek), což není vzhledem k zonovému tarifu problém.
--
Jakub Hanuš,
administrátor integrovaného dopravního systému,

----------------------------------------------------------------- -----------------------------------
Takže by mě zajímalo, jak člověk pozná, že drží v ruce jen přestupní lístek, A jak bude v době zpáteční cesty přemlouvat řidiče!!!
----------------------------------------------------------------- -----------------------------------

Zeptal jsem se opět takto:
Dobrý den,

takže jízdenka nahraná na kartě nepůjde v autobuse smazat v limitu té ranní jízdenky? Ale bude to řešeno vydáním přestupní jízdenky na zpáteční cestě, tak že bude ta zpáteční jízdenka jen papírová, a bude sloužit k odbavení v druhém přestupujícím zpátečním spoji? Chápu to dobře?

A nebo: Řidič na zpáteční cestě pozná, že tam ještě jízdenku ranní, tak jí přepíše a nebude to problém? Aby nevznikalo nějaké nedorozumění.

Děkuji předem za odpovědi

S pozdravem


A na toto mi bylo odpovězeno toto, což mě dost znepokojilo:´

Dobrý den,
jízdenku lze prepsat lze postupem, který jsem popsal. Že se tak musí udělat v režimu přestupní jízdenky není žádný problém, stále budete mít v elektronické jízdence údaj o výstupní a nástupní zóně, i když fyzicky přestupovat nebudete. Jestliže budete mít platnou jízdenku je nutné o tom řidiče informovat, jízdenku Vám následně přepíše. V opačném případě budete muset po ukončení platnosti jízdenky spoj opustit.


To nemyslej vážně že po ukončení platnosti jízdenky budem muset spoj opustit.........
Co tohle je za debilovinu? Kdo to vymejšlí takový bejkárny.......... To nemá obdoby. Zajímalo by mě jak to pisatel v poslední e-mailu myslel????!!!!
juki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 4-2013
Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 20:34:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Taky doufám že s tím hlášením to nemyslí vážně......
Taky lidé hlásí jen zónu když jedou s přestupem u nás např. do Chrudimi a nahlasí Chrudim, a ne aby ještě v tom spoji kam přestupují, aby hlásili že vystoupí v Chrudimi u nemocnice či na Novoměstské.
Dělá to tak většina lidí!

Radakedar: Také si myslím pokud jde o spoj ihned pokračující dále a jedeme tím, prakticky je to jeden spoj, odbavovaní u terminálu podruhé myslím že nemá důvod. Že si takové cesty snad odůvodní sami technologové, že tímto spojem pojede když to je ten samý autobus a přechází na spoj do jeho cílové zony, kterou jsme zvolili.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 782
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 20:53:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Vlčku, hlásit výstupní zastávku bylo povinností odjakživa i za dob Krále Klacka a nikomu to nevadilo, ba dokonce tehdy lidé považovali za slušné při nástupu do vozidla pozdravit.
Cestujícímu pochopitelně nikdo nemůže zakázat vystoupit dřív, ale nakonec je i v jeho zájmu, aby místo výstupu ohlásil.

A technická:
Má-li řidič v momentě odbavení nastavenu zastávku, do níž cestující nemá zakoupen platný jízdní doklad, tak musí řidič na strojku místo výstupu přeladit, jinak odbavení vůbec neproběhne...

Technická č.2:
U dopravce, který nese riziko tržeb, je v jeho zájmu, aby odbavení probíhalo přesně, protože by taky o část tržeb mohl přijít.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 783
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 20:59:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

juki:
A přitom by stačilo strojky nastavit tak, že se zeptají "Opravdu přepsat?" (alias blbuvzdorný dotaz), tak jako to funguje jinde...
Inu, ať žije standardizace IDS. Proč to dělat jednoduše, když to jde i složitě (a dokonce složitěji než v systému o kus severněji, který si Oreďáci za žádnou cenu nechtěli brát za vzor... Nu, konečně vidíme proč![lol])

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7748
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 21:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pane Vlčku, hlásit výstupní zastávku bylo povinností odjakživa i za dob Krále Klacka a nikomu to nevadilo"

Tak samosebou že PŘI ZAKUPOVÁNÍ JÍZDENKY se muselo hlásit kam. Pokud si ale někdo koupil v pátek na další tejden týdenku z A do B tak zcela jistě a nepochybně neprudil řidiče hlášením že zas jede do práce do B. To by se z toho na linkách kde skutečně bejval frmol řidič posral a stejně by už ve Vysokým věděl kulový kam mu kdo co hlásil v Jablonečku... A to že chce někdo někde vystoupit se řešilo buď tím že si stoup ke dveřím (když bylo narváno tak se stavělo tak jak tak) nebo na zastávce na znamení "zapípal" ev. zahalekal na řidiče. Určitě ne tím že by hlásil při nástupu kde vystoupí....

Jinak mně to začíná zajímat:

Jak pozná cestující že má na kartě ještě platnou jízdenku? To si jako má dvě hodiny po ouřadech schovávat tu papírovou co dostane k tý co je nahraná na kartě? K čemu pak je ta na kartě? A pokud je jen na kartě tak jak pozná že je ještě platná? To si fakt má pamatovat takovou píčovinu?

2) no a pokud se tedy systém tváří tak že mu nemůže prodat jinou páč ji pro danou zónu má ještě platnou - to by pak tedy mělo stačit, aby si k jízdence z A přes B do C při zpáteční cestě dokoupil jen B+A když tu C má stále ještě platnou, ni? Tvrdí - li Systém že ji platnou má...
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 784
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 21:20:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud si ale někdo koupil v pátek na další tejden týdenku z A do B tak zcela jistě a nepochybně neprudil řidiče hlášením že zas jede do práce do B.
To je mi panečku přirovnání. Chcete mi říct, že takovou papírovou týdenku cestující řidiči neukazoval, aby ho neprudil? Děláte si ze mě srandu, že?[lol]

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7749
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 22:02:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No dokonce v ní procvakával dny, žejo. Ale taky na ní bylo kulový kam že je - akorát číselnej kód zastávky a cena. Tak nevím co z ní řidič vyvodil když mu cestující ohlásil "dobrej den".

Průkazka se ukazovala hodně zdálky pokud ne jen při nákupu - asi jako když se metrem při nechuti hledat lítačku jezdilo na index, občanku, řidičák nebo jen zamávání babě v kukani[biggrin] - když ale spolužák jen pokynul tak jednou vylítla a lítačku chtěla vidět...

No a já taknějak předpokládám že když už se prudí s kartou tak z ní po přiložení aspoň ten řidič (když už ne cestující) vidí aspoň to co viděl na papírovým kuponu, tj. pro které zóny je na ní kupon platnej. A jestli dotyčnej riskne že pojede na černo o kus dál tak to jaksi nahlášení kde vystoupí neřeší....
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 06. ledna 2014 - 22:26:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale o úplné přesnosti nejde mluvit, ani v případě, že by to cestující hlásit musel... (Některým řidičům to je stejně fuk.)
A vzhledem k tomu co všechno systém obnáší těch řidičů celkem dost přibývá...

hlásit výstupní zastávku bylo povinností odjakživa i za dob Krále Klacka a nikomu to nevadilo, ba dokonce tehdy lidé považovali za slušné při nástupu do vozidla pozdravit.
A většině těch řidičů, kteří přibývají a je jim fuk, je jedno i tohle aneb pípni si u té oranžové krabice a běž. Už se mi i stalo, že když jsem vytahoval kartu z peněženky tak ji strojek na chvíli "ucítil" ale nestihl načíst a zahlásil chybu při čtení karty a i na to mi řidič řekl ať si jdu sednout (kam jedu ho nezajímalo).

Má-li řidič v momentě odbavení nastavenu zastávku, do níž cestující nemá zakoupen platný jízdní doklad, tak musí řidič na strojku místo výstupu přeladit, jinak odbavení vůbec neproběhne...
V KHK to takto není... když si předchozí cestující koupí jízdenku někam dál, tak poté stejně strojek po přiložení karty s časovým kupónem do bližší zastávky stejně ohlásí "přípustné odbavení, výstup nejpozději v zóně XYZ"

Jak pozná cestující že má na kartě ještě platnou jízdenku? To si jako má dvě hodiny po ouřadech schovávat tu papírovou co dostane k tý co je nahraná na kartě? K čemu pak je ta na kartě? A pokud je jen na kartě tak jak pozná že je ještě platná? To si fakt má pamatovat takovou píčovinu?
Tak ten papírový doklad je dokladem příjmovým jako účtenka za rohlíky... Je tam i čas a platnost jízdenky, nicméně buď si to zapamatuje nebo se podívá na ten papírek (jak jinak by to šlo udělat to nevím).

no a pokud se tedy systém tváří tak že mu nemůže prodat jinou páč ji pro danou zónu má ještě platnou - to by pak tedy mělo stačit, aby si k jízdence z A přes B do C při zpáteční cestě dokoupil jen B+A když tu C má stále ještě platnou, ni? Tvrdí - li Systém že ji platnou má...
Zatím se mi to nestalo, že by musela pokladní / řidič něco mazat viz. jukiho příspěvek, nicméně domnívám se, že by nestačilo dokoupit B+A jak píšete, protože v Iredu nekupujete B+A ,ale z B do A čili pak by jste měl při té zpáteční cestě zaplacenou jízdu na konec C a pak z B do A ,ale už ne z C do B... Nicméně pokud s tou platnou první jízdenkou nastoupíte do autobusu v C a ten spoj bude mít ještě nějakou zastávku v zóně C tak vám to strojek uzná - do konce C máte jízdné zaplaceno...

Chcete mi říct, že takovou papírovou týdenku cestující řidiči neukazoval, aby ho neprudil?
Ukazoval, ale dokud se ještě měli cvakat dírky ke dnům tak řidič většinou necvakal.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2226
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 00:18:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poznámka do diskuze, zda hlásit výstupní zastávku: Na trase Hradec-Pardubice a zpět znám 3 různé varianty:
1) Arriva: řidič chce vědět jen cílové pásmo. Citace: Mi nemusíte říkat, jestli Lipky nebo terminál, do Hradce je na to všechny zastávky za stejný peníze.
2) ICOM (ČSAD UO): řidič chce vědět přesnou zastávku. Citace: Ale kde chcete vystupovat? Polabiny, Masarykovo, nebo až na nádraží?
3) Bus Vysočina: neptá se. Pokud řeknete Hradec, automaticky proodá jízdenku na terminál, pokud Pardubice, automaticky na autobusové nádraží. Paradoxem je, že Vysočina nemá spoje na lince 620888 spoje v Iredo, takže ceny jízdenek na jednotlivé zastávky v obvodu města (jednoho pásma Iredo) se liší.
Uvedené příklady jsou skutečně jen příklady, vůbec nevylučuji, že se jiní řidiči chovají odlišně, ale obecně mám s uvedenými dopravci výše popsané zkušenosti.

Plus ještě jedna poznámka: dnešní spoj ICOMu měl u předních dveří ceduli formátu A4: Přestupní jízdenky se vydávají jen na čipové karty!!!
Zřejmě se informace o konci papíroových jízdenek k části cestujících nedostala, pochybuji, že by si to tiskli, kdyby šlo pouze o výjimky.

Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.58
Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 13:43:53    Odkaz na tento příspěvek  

A jak je to v případě, že se např. na Novém Hrádku změní číslo spoje (třeba z 640131/103 na 640136/108), to by musel cestující poté znovu přiložit, aby se zjistilo, jestli je "přípustně odbaven"?
Strojky se dají nastavit tak, že už první spoj obsahuje všechny zastávky a zóny spoje následujícího (přímého pokračování), takže dvojí odbavení by nemuselo být potřeba. Alespoň tak to funguje v LK.


správně by v takovém případě mělo nastat znovu odbavení. jinak se cestující "ztratí" na trase a bude muset být po něm vyhlášeno pátrání [lol]

ve strojcích, resp v programech na jejich ovládání, to nastavit jde, ale ne vždy u každých to je jednoduché a přináší to komplikace při zpracování dat. Nejjednodušší to bylo u Emtestu, programu WINADO, u ME to byl porod a moc se to nedělalo. Navíc si nejsem jist, zda by opravdu byl ten cestující na Novém Hrádku zaznamenán...

A na toto mi bylo odpovězeno toto, což mě dost znepokojilo:´

no dobře s tím vyčůrali...
Akorát tedy vznikl začarovaný kruh, např opět trasa Náchod - Broumov. Časová platnost jízdenky jsou 4 hodiny. Pojede tedy např v 9:55 z NA do Broumova, jízdenka mi platí do 13:55. Avšak pokud bude odbaven nesprávně přes pekelné tlačítko EP, vyjede mu sice jízdenka s časovou platností, tam ale nesmí přestoupit, takže kdyby jel čirou náhodou třeba do Rožmitálu (což je ještě zóna Broumov), bude mít v Broumově na přestupu smůlu.
Když bude odbaven správně bez "EP", vyjede mu příjmový doklad bez časové platnosti a myslím, že běžný cestující nebude tušit cokoli o časové platnosti.
Navíc když to náhodou tušit bude, tak už vidím kolik řidičů se nechá přesvědčit o tom, že má na přímé trase odbavovat s přestupem...

Proč to dělat jednoduše, když to jde i složitě (a dokonce složitěji než v systému o kus severněji, který si Oreďáci za žádnou cenu nechtěli brát za vzor...
mám pocit, že IREDO vzniklo malinko dříve, než IDOL, takže ne všem by bylo možné si ho brát za vzor.
A jak zde bylo vidět nedávno na případu nemožnosti odbavení v relaci Liberec - Jablonec n J po železnici, ani ten nejskvělejší IDOL není zcela ideální...[crazy] A přitom si mohl také vzít příklad z IREDA...

Chcete mi říct, že takovou papírovou týdenku cestující řidiči neukazoval, aby ho neprudil?

prakticky to tak bývalo, zejména na vesnických spojích. Lidi, co měli týdenku, či měsíční, nastupovali většinou prostředními dveřmi. Inu, je třeba znát tu historii [lol]
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 14:02:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dnešní spoj ICOMu měl u předních dveří ceduli formátu A4: Přestupní jízdenky se vydávají jen na čipové karty!!! Zřejmě se informace o konci papírových jízdenek k části cestujících nedostala, pochybuji, že by si to tiskli, kdyby šlo pouze o výjimky.
Já jsem tedy v autobusech viděl letáky o ukončení platnosti přestupních jízdenek od 31..12. od cca začátku prosince, a na těch žlutých letácích o kartě ze začátku září to je tuším taky. Ve vlaku jsem byl naopak párkrát informován, že přestup vlak/vlak se bude moci uskutečňovat nadále i bez karty. Jinak mohu potvrdit, že včera i dnes se našli cestující podivující se nad nemožností koupit přestupní (jejich počet mě překvapil-myslím že informovanost byla relativně solidní).
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 785
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 19:21:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

offtopic:
A jak zde bylo vidět nedávno na případu nemožnosti odbavení v relaci Liberec - Jablonec n J po železnici, ani ten nejskvělejší IDOL není zcela ideální...[crazy] A přitom si mohl také vzít příklad z IREDA...
Kdybychom si příklad z Ireda vzali, cesta z Liberce do Jablonce nad Jizerou by možná tak jako tak nebyla, neboť by vedla přes mnoho dražších zón.
Naopak, kdybychom měli stejná pravidla jako IREDO, tak by nebyla vlakem možná cesta ani z Liberce do Malé Skály.[happy]
Ale jestli Vás napadá cesta, jak to ošulit, tak se mile rád nechám poučit...

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 21:45:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto pospíšil: reakci na příspěvek 785 jsem napsal do LBC diskuze (zde je to mimo).

(Příspěvek byl editován uživatelem 54_čsd.)
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1624
Registrován: 6-2008
Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 21:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Informovanost byla solidní? To teda těžko. Na webu OREDO je poslední „novinka“ z 2. prosince. O změnách jízdních řádů 15. prosince nic, a že by na konci roku byla nějaká zmínka o tom, že papírové přestupní jízdenky končí, to taky ne.

Jedna slečna dnes chtěla přestupní a dostalo se jí odpovědi, že nejde, o kartě se pan řidič „zapomněl“ zmínit…

www.atlasvozu.cz
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 21:54:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar: Z webu ne to je pravda, ale myslím si, že cestující, který jel za prosinec alespoň párkrát VHD na tu informaci musel narazit...

o kartě se pan řidič „zapomněl“ zmínit…
Tak tohle beru jako velký "kiks" naopak jsem několikrát viděl že řidiči informovali už v prosinci o tom že to nepůjde proto asi také můj dojem o relativně solidní informovanosti. Je pravda, že ti co informovali byli ti z mála slušných a příjemných řidičů...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.58
Odesláno Úterý, 07. ledna 2014 - 22:37:52    Odkaz na tento příspěvek  

Naopak, kdybychom měli stejná pravidla jako IREDO, tak by nebyla vlakem možná cesta ani z Liberce do Malé Skály.

jestli jste o tom přesvědčen a je to pravda, tak to by asi ani nebylo pomalu možné z HK do Trutnova, nebo do Nového Města nad Metují přes Starkoč po železnici [proud]

Ale jestli Vás napadá cesta, jak to ošulit, tak se mile rád nechám poučit...

víte, já jsem na tom s tarifem asi jako Vy, prostě jsem občas slyšel, co "vařili vedle v kuchyni" [jidlo], ale snad by pomohla pro danou relaci/relace přímá hrana = prostě zdražení Jablonce na úroveň té Jilemnice, pokud je mírné zdražení Jilemnice ( a mírné zlevnění Jablonce) "politicky" neúnosné...
juki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 4-2013
Odesláno Sobota, 11. ledna 2014 - 20:27:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Víte někdo o nějakém rušení spojů od března v Pardubickém kraji? Včera jsem totiž slyšel babky jak si povídají na zastávce, že slyšela řidiče autobusu prý, že se bude opět škrtat v jízdních řádech. Myslím, že už není co škrtat. A je to ,,jedna paní povídala". A že už to bylo konečné co bylo teď prosincem což se škrtalo ale 300 tis.km autobusových. Myslím že půjde max. o nějaké změny minutové či návaznosti mezi spoji apod.
Nevíte někdo něco bližšího?
švarc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2144
Registrován: 12-2005

Odesláno Sobota, 11. ledna 2014 - 22:54:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

juki: Co vím já, tak škrtat se od března má, především mají být změny v okrese Ústí nad Orlicí a Svitavy.
juki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 4-2013
Odesláno Neděle, 12. ledna 2014 - 00:27:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jj, takže se změny a škrty v březnu budou týkat převážně jen okresů Svitavy a Ústí nad Orlicí.

A Okresů Chrudim či Pardubice zůstane stávající stav. Maximálně jak jsem psal posuny minutové apod.
Chápu to dobře?
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 412
Registrován: 3-2009
Odesláno Neděle, 12. ledna 2014 - 12:19:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chápeš to dobře, ne-li výtečně...
Doufám, že se nezeptáš na to samé ještě pětkrát.

Ovšem je 12.1. a do března se toho může hodně změnit.

Zpráv od agentury JŘP (jeden řidič povídal) je vždycky dost, ale někdy jsou opravdu mimo.
Někdy papouškují to, co slyšeli od dispečera nebo od někoho z vedení firmy, a to jsou někdy dokonce účelové lži. Konkrétně nebudu rozvádět.
švarc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2145
Registrován: 12-2005

Odesláno Pátek, 17. ledna 2014 - 09:56:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, jestli Zlatovánek loni koupil něco jiného než Berkhofa? Příp. co bude kupovat v letošním roce.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8324
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 17. ledna 2014 - 17:22:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

něco pro Jukiho aby měl nad čím dumat.
Někde to dělají tak že si koupíš jízdenku a při přestupu už nic nepřikládáš a jdeš do autobusu.
Snad se sluší pozdravit.

pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
juki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 4-2013
Odesláno Pátek, 17. ledna 2014 - 17:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Co to meleš?
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8325
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 17. ledna 2014 - 19:19:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

narozdíl od tebe dnešní zkušenost v systému Iredo.
a včil mudruj.

pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
juki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 4-2013
Odesláno Pátek, 17. ledna 2014 - 20:27:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Tak by jsi to mohl trochu rozvést ne......... Když už něco načneš. Ty akorát kecáš!!!!! Mě nenachytáš. A nebo si neměl nahranou na kartě jízdenku a ukazoval si to řidiči papírovou no jako co mám se po....

A nebo sis jí koupil na dráze a musejí jí přijmout.....
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8327
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 17. ledna 2014 - 21:17:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale houby. co bych z toho asi měl nevíš?
Prostě v jednom spoji linky A sem si koupil přestupní jízdenku a při nástupu do spoje linky B sem normálně prošel, řidič se raději otočil a mávnul ať jdu dál. Pochopitelně jsem slušně pozdravil bo mě k tomu maminka vychovala.
Zastávku sem nehlásil, stejně tam vystupuje více lidí.
Vlakem bych použil in kartu.
Jinak které to byli linky ti neřeknu, nechci aby se tu propíralo, který dopravce to byl.
Jen ti říkám, že ne všude to funguje podle papíru.
p.s. pokud by snad někoho napadlo, že to byl Busline tak ho zklamu nebyl.

pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
akajake
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 1-2014
Odesláno Pondělí, 20. ledna 2014 - 05:48:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den, chci se zeptat, je možné koupit si týdenku na kartu IREDO ve Zlatovánku? Vim že je přijímaj, ale zajímá mě jestli si ji v něm můžu i koupit.
švarc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2146
Registrován: 12-2005

Odesláno Pondělí, 20. ledna 2014 - 11:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

akajake: Mimo linek 680037 a 680044 by si s tím neměl mít problém.