K-report
 

Archiv diskuse LEO Express do 18. 02. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » LEO Express » Archiv diskuse LEO Express do 18. 02. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5481
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 06. února 2014 - 12:56:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

busu kde jedou 4 jsou uz dnes metraky
Takže taky logicky zrušit.
Do důsledků vzato, proč potom udržovat cesty do zapadákovů, když nejsou peníze na dálnice. Když chce někdo bydlet na vesnici, ať si koupí ofrouta.[proud]
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.214.148
Odesláno Čtvrtek, 06. února 2014 - 15:06:59    Odkaz na tento příspěvek  

"tim padem je ale bus velmi pomalej"

On je sice většinou rychlejší než ten motoráček, ale nevadí.(samozřejmě extrémy na obou stranách co se týká vzájemného srovnání času cestování se najdou). Plus je to pro lidi, zejména ty starší podstatně pohodlnější než lozit kilometr na vlak někam do pole (připočíjte k "rychlejšímu" vlaku čas na/ze zastávky).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7876
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 06. února 2014 - 16:02:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vetsinou je bus tak na urovni sukafonu pokud to je trat s v=40-50 a aspon 1 prejezdem s 10 mezi zastavkama. Mimoto bus pusobi psychologicky jako udesnej courak kdyz skace od lampy k lampe.

Pokud by byl atraktivni tak s tim pojedou aspon ty babicky. A ani to se mnohde nedeje.

Viz treba Hostomice-Revnice kde je primej bus na urovni vlaku s uvrati a prestupem.
Glory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1450
Registrován: 8-2012

Odesláno Čtvrtek, 06. února 2014 - 16:33:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Jenže Crosway LE koupí kdejakej dopravce, zato nízkopodlažní 810 v podobě Regionovy ČD všude nenakoupí. A třeba takovej Pernink, tam by se mi v zimě fakt chtělo na nádraží.
Tady u nás bych třeba neviděl problém v nahrazení 4 párů vlaků Karlovy Vary - Merklín autobusem a zabalení železniční dopravy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Glory.)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5052
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 06. února 2014 - 21:15:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výběrová řízení jsou důležitá a podstatná. A to z jednoho základního důvodu. Abychom věděli co platíme a kolik to stojí. Dále aby byla daná linka stabilizovaná a aby dopravce neustále nenatahoval ruku s x důvodama pro navýšení plateb. A je celkem fuk, který dopravce to vyhraje. Vozidla nemusí být nutně nová, ale dají se již získat vozidla ve věku cca 15 let poslední generace (nízkopodlažní klimatizovaná vozidla s vysokým výkonem- tj zástupci řad 2.pol. 90.let západní země)
Současné desetileté smlouvy jsou kvalitativně nejspíše velmi rozdílné. Některé dovolují část výkonů nabídnout ve vř. Některé celkem i stabilizují. Jsou ale i takové, které jsou nejspíše vyloženě špatné. Stačí se kouknout, jak ČD mají neustále tendenci sosat a sosat další peníze na tak již předražených šukafonních výkonech v Jčk, což samozřejmě vede ke snížení objednávky ze strany kraje. A tak bych mohl pokračovat dále. Rozpočítávat něco aritmetickým průměrem je hloupost, protože já jakožto průměrný člověk mám 1,99999 nohou, očí, uší... Z toho důvodu je železnice tedy průměrně drahá, i když je spousta relací, které by šly vyjezdit laciněji a tedy třeba i s více spoji.

Co se týče toho Krnova. Privátní dopravce by nejspíše nasadil takové ceny, které by byly v tomto velmi chudém regionu akceptovatelné. Což by vedlo ke zvýšení obsazenosti a nakonec by lépe mohl dopadnout i ukazatel ceny na oskm.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7878
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 06. února 2014 - 22:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už jsme u těch Varů tak jsem se tuhle svez s Lignitem z Chodova na Vřesovou. Jela nějaká C954 s 51 sedačkama pro 6 ks, na AN v Chodově nebylo NP ani kolo.

No a nějak před pár lety jsem jel do Jetřichovic nějakou NP dvoudveřovkou DP Děčín a nějaký babči si tam vyprávěly že "ten starej autobus byl lepší, protože měl víc sedadel, měl je po směru a ne půlku zádama dopředu, vešly se tam nohy a i taška a nemusely se drápat na schod.

"Privátní dopravce by nejspíše nasadil takové ceny, které by byly v tomto velmi chudém regionu akceptovatelné." Tak to asi ten Lignit není privátní, že. Protože za 6 km si počítá 16 kč, přičemž na lince z Varů do Chodova se to tvářilo jako jiná firma s ceníkem v tomto pásmu za dvacku.

No a vždy mně pobaví tvrzení že "bus je prázdnej protože není frekvence". Přitom se na tý samý silnici sune kolona aut.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5053
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 06. února 2014 - 23:17:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to asi ten Lignit není privátní, že. Protože za 6 km si počítá 16 kč, přičemž na lince z Varů do Chodova se to tvářilo jako jiná firma s ceníkem v tomto pásmu za dvacku.
Nemínil jsem dopravu přes kopec, ale trošku na dělší vzdálenosti. Každopádně ne všichni privátníci mají dle mého soudu dobře nastavenou ekonomiku provozu. Ntb. jde taky o to, jestli si ty tržby nechávají nebo je postupují objednavateli ceny tedy určuje objednavatel. Ono takhle v nástřelu nechci soudit.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2526
Registrován: 3-2006

Odesláno Čtvrtek, 06. února 2014 - 23:31:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože za 6 km si počítá 16 kč, přičemž na lince z Varů do Chodova se to tvářilo jako jiná firma s ceníkem v tomto pásmu za dvacku.

Na které? 421219 (Ligneta Autobusy s.r.o.) jezdí v závazku veřejné služby Karlovarského kraje, linka 421703 (AD Ligneta Regionalbus s.r.o.) jezdí mimo závazek veřejné služby.

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4888
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 06. února 2014 - 23:37:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Glory: jasně ž by to bylo mnohdy levnější, ale to je jiná diskuze.
Petr Vlček, Happy, Minibox: Pokud někomu stát dotuje dopravu jako sociální službu, která si na sebe nevydělá, pak sorry, ale kromě výše dotace a dejme tomu nízkopodlažnosti pro vozíčkáře jsou všechna další kritéra podružná. Prostě zaplatím to, co obyvatelstvu zajistí dopravu a bude to stát nejmíň. Kdo chce něco, co mu víc vyhovuje, ať si to celý zaplatí.
Happy:
Vozidla nemusí být nutně nová, ale dají se již získat vozidla ve věku cca 15 let poslední generace (nízkopodlažní klimatizovaná vozidla s vysokým výkonem- tj zástupci řad 2.pol. 90.let západní země)
V principu v tom není rozdíl, tak jako tak to bude stát výrazně víc než stávající vlak...
Co se týče toho Krnova. Privátní dopravce by nejspíše nasadil takové ceny, které by byly v tomto velmi chudém regionu akceptovatelné.
Mám takový matný pocit, že dopravce nic takového neavizoval...?
Každopádně ne všichni privátníci mají dle mého soudu dobře nastavenou ekonomiku provozu
To každopádně, jen se to nesmí říkat nahlas nebo s tím, že za to můžou ČD.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7879
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 07. února 2014 - 00:19:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pokud někomu stát dotuje dopravu jako sociální službu, která si na sebe nevydělá, pak sorry, ale kromě výše dotace a dejme tomu nízkopodlažnosti pro vozíčkáře jsou všechna další kritéra podružná. Prostě zaplatím to, co obyvatelstvu zajistí dopravu a bude to stát nejmíň. Kdo chce něco, co mu víc vyhovuje, ať si to celý zaplatí"

To je sice pěkný ale docela systém na palici. Protože pak to je služba kterou využívaj opravdu jen ti co musej, čímž samozřejmě v tom systému chyběj tržby. Neboli systém kdy "je jedno kolik lidí s tím jezdí a jediným kritériem je láce pro objednatele" se jaksi míjí s účelem veřejný dopravy. Ostatně nejeden objednatel objednává službu, ba vysoutěžil úžasný ceny pro sebe, leč pro naprostou většinu je levnější (v globále + doba přepravy + operativnost) když si to JEŠTĚ VEDLE celý zaplatí. On to totiž neplatí kraj z peněz co rostou na stromech ale z daní těch co si to pak platěj ještě vedle navíc.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4889
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 07. února 2014 - 00:41:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Všimněte si, že jsem ani slovem nenaznačil, že "je jedno, kolik lidí tím jezdí," jak tvrdíte Vy.
pak to je služba kterou využívaj opravdu jen ti co musej,
Ano, to je základní vlastnost té služby. Kdo nepotřebuje někam jet nebo má možnost jet jinak a pro sebe příjemnějí/rychleji/levněji, toho tam nedostanete tak jako tak. Kdo nepotřebje k doktorovi, toho tam nedostanete, i když nebude platit 30,- Kč.
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pátek, 07. února 2014 - 07:08:42    Odkaz na tento příspěvek  

TH: "zabránit používání dopravce jako zaopatřovacího ústavu"
to už snad skončilo s odchodem závoráře T. H., ne?
"A tak dále, tohle jsou jen vrcholky ledovce"
sem s těmi ledovci, už je nás víc, co se na to těšíme:-)

Napadlo tady někoho, že narozdíl od ČD, které musí na všechno dělat výběrka a jsou pod drobnohledem Sůrů a jiných amatérských mediálních ekonomů, si soukromník s těmi "penězovody" dělá co chce? A třeba Jančura, kterej na jedný straně žaluje ČD, že prodělává, a na druhý straně (asi z těch prodělanejch peněz, chudák) podporuje
Babiše, je takovej etalon transparentnosti, že by jeden blil. Aneb "bojuju proti korupci, protože mi to tak hodí víc".
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7880
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 07. února 2014 - 08:55:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a kdo jet potřebuje a něco mu použitelně jede tak to použije.

Je to krásně vidět tam, kde je například doprava hustší a jezdí i o víkendech/večerech a je použitelná tarifně (přestupný tarif, měsíční/čtvrtletní kupony). Pak se jezdí významně horšíma vozidlama. Pokud to je systém "sociální služba" jak mnohde u busů je (pouze kladiva max 1x učňák v neděli) a platí se za každej prd (za každej přestup, tašku atd.) tak s tím nikdo krom dětí do školy nejezdí. A je jedno jestli to je nějaká Vrakosa ex JZD nebo nízká klimakterizovaná podlaha. Ten druhej systém je samosebou pro objednatele levnější, jsou to ale vyhozený peníze.
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.214.148
Odesláno Pátek, 07. února 2014 - 11:29:06    Odkaz na tento příspěvek  

vetsinou je bus tak na urovni sukafonu pokud to je trat s v=40-50 a aspon 1 prejezdem s 10 mezi zastavkama. Mimoto bus pusobi psychologicky jako udesnej courak kdyz skace od lampy k lampe.

No vidíte a na někoho tak zase působí ten šukafon. A pokud ty babky nejezdí ani tím autobusem, tak nejezdí ani tím vlakem ne? Takže to můžeme zabalit úplně a může jezdit nějakej mikrobus na objednávku nebo tak něco.

Řešení je v tom aby to dělal někdo na úrovni minimálně krajského IDS kdo je schopný to zkoordinovat bez předsudků, ovlivňování dopravci atd. (ano vím, téměř nemožné, jsme v Čr ;-) ), což prostě třeba ti starostové někdy neumí - prostě "vždycky tady jezdil vlak" tak tu přece musí jezdit. A klidně si dosaďte za vlak autobus. Třeba přes všechny problémy dneska považuju za povedený IDS JMK, kde to snad většině obcí pomohlo co se týká frenkvence spojů (beru teď menší obce, ne větší města, kde by byla dostupnost dobrá i bez IDS). Samozřejmě jsou tady problémy, začátky či připojování dalších území nebylo zdaleko bez chyb a kompromisů, někde byli lidi nuceni přestupovat místo přímých spojů atd. Ale jako celek to vidím rozumně a pokud se díky IDS něco ušetří třeba na hlavních trasách ohledně souběhů atd. tak klidně ať i pak tam kde "nikdo nejezdí" je vyšší frekvence aby byla veřejná doprava atraktivnější (samozřejmě pokud se obsazenost nezlepší i přes výrazně lepší nabídku, tak smůla, nemá to cenu).
Ale fakt si nemyslím, že je nutné za každou cenu držet vlak tam, kde je prostě nevýhodnější (cena, čas, dostupnost). Spíš ho vidím na páteřních trasách jako rychlé spojení do větších měst a k vlaku přípoje autobusy. Jinak přece nikdo nebrání ČD, aby začaly dělat autobusou dopravu pokud nechtějí přijít o tržby v ZDO, ne? Klidně si můžou jezdit krom IDS tarifu za svůj tarif nebo prodávat jednu jízdenku na celou trasu "bus + vlak". Ale chápu to, dokud někdo je ochoten platit šukafon, proč by ho neposlaly, to jim zase za zlé mít nemůžu.
Zajímavé je, že když Jančura udělal z busu Brno - Ostrava jakoby přípoj na Regiojet (samozřejmě z Ostravské strany), tak najednou to šlo i u drah. Ale přijde mi, že u drah prostě nepřijdou sami od sebe s ničím novým, pokud nejsou donuceni konkurencí či třeba požadavky v IDS.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7882
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 07. února 2014 - 12:12:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale to nejsou jen ČD. Busdopravci taky začali dávat wifiny do busů a pod. teprve poté co to udělal RJ (Busline, Arriva, ČSAD Plzeň...) nebo na to pečou dodnes (ČSAD Střední Čechy) případně to zabalili už dávno (Vrakolie Mršovice).

Jinak souhlas - bus by měl dělat hlavně napáječe na kolejovou páteř. A sám dělat páteř jen tam kde "nevedou šíny a je slušná silnice". Už jen proto že v aglomeracích ty busy pak hnijou ve stejnejch kolonách jako IAD což není echt motivace k používání VHD. Ono dnes těch tratí co jsou pomalejší než bus a skoro nikdo tím nejezdí je velmi pomálu. Jinak IDS JMK je skutečně špička v Česku a malinko se mu přibližuje PID (což je dáno i pobliticky tím že pokrejvá dva kraje, každej jinej). Ostatní jsou vesměs parodie o ligu - dvě níž.
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pátek, 07. února 2014 - 13:05:45    Odkaz na tento příspěvek  

minibox: "Jinak přece nikdo nebrání ČD, aby začaly dělat autobusou dopravu pokud nechtějí přijít o tržby v ZDO, ne?" Co třeba dozorčí rada? Peníze na ty investice si ČD natisknou?
"Klidně si můžou jezdit krom IDS tarifu za svůj tarif."
Samozřejmě, koordinátor IDS to s jásotem přivítá a rovnou celej systém zase zruší:-)
Jestli Vy si to nepředstavujete maličko zjednodušeně...
"Ale přijde mi, že u drah prostě nepřijdou sami od sebe s ničím novým"
D1 Ex? Radimovými měřítky velice úspěšný projekt, prodělával řádově míň než regiojet. Co railjet?
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5485
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 07. února 2014 - 14:43:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IDS JMK je skutečně špička v Česku
Což je dáno hlavně tím: velké město uprostřed a vesnice v okolí a jezdí se hlavně hvězdicově do města a zpět, o dost míň mezi okraji. Podobně Praha.
Další kraje to tak vyhraněné nemají.
Další věc je donutit některé dopravce se integrovat. Zas se to dá líp v prvním případě.
Glory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1454
Registrován: 8-2012

Odesláno Pátek, 07. února 2014 - 22:26:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Jinak souhlas - bus by měl dělat hlavně napáječe na kolejovou páteř. Jo, to je vidět, že to pochopili i v daleko větším a vyspělejším Německu (a proto už začali jezdit i Drážďany Berlín autobusem).}
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3098
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 07. února 2014 - 23:34:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Kraj má štandardne páky na to, aby integroval koho chce, za akejkoľvek situácie. Pokiaľ si tie páky, pravda, nedal vlastnou blbosťou zobrať. Dokonca aj v prípade, že dopravca nejazdí dotovanú linku.

Glory: Tak ja už roky hovorím, že narovnávanie životnej úrovne medzi Východom a Západom bude spočítať viac v poklese úrovne Západu, než v raste úrovne Východu [biggrin]
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.214.148
Odesláno Neděle, 09. února 2014 - 01:50:57    Odkaz na tento příspěvek  

hmmm:
Co třeba dozorčí rada? Peníze na ty investice si ČD natisknou?
Tak můžou své výkony přenechat autobusové konkurenci než s ní bojovat, je to jejich boj. Kde berou dneska peníze na investice?

Samozřejmě, koordinátor IDS to s jásotem přivítá a rovnou celej systém zase zruší:-)
A dneska je to snad jinak? Můžu s dráhama jet za obyčejnou jízdenku, jinou jejich jízdenku nebo za IDS jízdenku (V IDS JMK). Kordisu je celkem jedno jakou si koupím jízdenku. Mám možnost využít IDS tarifu ale nemusím resp. dráhy nikdo nenutí vozit cestující za nižší tarif (resp. jim nezakazuje prodávat svoje drahé obyčejné jízdné i když v úseku je IDS a jedná se o spoj jedoucí jen v IDS lokalitě. Samozřejmě tady je to kvůli "síťovému efektu" ČD a jedné jízdence, lidi co jsou místní a znají IDS pojedou za výhodnější jízdné. Ale nevylučuje to prodej vlastního tarifu.



D1 Ex? Radimovými měřítky velice úspěšný projekt, prodělával řádově míň než regiojet. Co railjet?


D1 Ex je samozřejmě primárně projekt vyvolaný konkurencí žlutých autobusů (poté co nezafungovaly extra akční jízdenky a lákadlo v podobě EC vlaků), kdy si ČD naplánovaly, že až budou na D1 kolony, tak stáhnou jednak lidi z busů a jednak lidi z aut. Kalamita na D1 zatím nenastala, D1 Ex (bohužel) skončil, ale pokud byl tak prodělečný jak se tvrdilo, tak to radši zařízly. Nemůžu soudit D1 Ex jsem využil asi 2x nebo 3x, pohoda a rozhodně nebyl prázdný. Ale jestli to jinak vozilo vzduch. Bohužel zde dráhy konkurovaly tak trochu i sobě a EC vlakům, propagace nějaká byla, ale s marketingovou masáží SA se prostě jen tak nehne. A speciálně pro Vás píšu, že projekt D1 Expresu byl dobrý nápad ale prostě ekonomicky to nevyšlo. A protože dráhy usoudily (nijak jim to nevyčítám), že bude lepší možná o pár cestujících z D1 přijít a zbytek vozit ECčkem na kterém neprodělají než dotovat (podle jejich slov) D1 vlaky, tak to prostě ukončily. Mně to vyhovovalo, protože to začínalo v Brně a neřešilo se tím pádem zpoždění které vlak mohl nabrat kdo ví kde.

Co se týká Railjetu, to přece není nový produkt ČD. "Jen" modernizace stávajících (některých) EC vlaků / spojů. Pokud to ovšem ČD dokážou "prodat" jako nové rychlé vlaky Praha - Brno (Vídeň) může to zafungovat, ovšem kdo ví. Navíc by musely něco dělat s cenou do Vídně vůči SA, kdo z běžných cestujících ví o akčních jízdenkách někde na eshopu... POUZE příklad: Brno - Vídeň za 250 Kč s rezervací, na každé pokladně, kdykoliv. X krát denně novým vlakem. Jinak to dopadne maximálně tak jako když jezdilo Pendolino, že s tím stejně jezdili jen lidi co vlakem jezdí a pak pár náhodných turistů kteří si ho teda vyzkoušeli když už do té Vídně jede.

Jo, asi si to představuju všechno jednoduše, ale to je to co na lidi funguje. Jasné podmínky, rozumné ceny, zpříjemnit cestu atd.
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Neděle, 09. února 2014 - 15:23:21    Odkaz na tento příspěvek  

minibox: "Tak můžou své výkony přenechat autobusové konkurenci než s ní bojovat, je to jejich boj."
slušnej matroš...ony si ČD vymýšlí zákony, že je to jejich boj?
"D1 Ex je samozřejmě primárně projekt vyvolaný konkurencí žlutých autobusů"
Co se týká Railjetu, to přece není nový produkt ČD."
Samozřejmě. Jančura byl totiž u všeho. A taky všude a od všeho má klíče. A vymyslel autobus. Protože když je žlutej, je každej den novej a nejlepší. Railjet samozřejmě není novej ani poprvý. No nic, jdu dělat užitečnější věci, nejsem zdravotní sestra...
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.214.148
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 01:26:09    Odkaz na tento příspěvek  

hmmm: typické, argumenty nemáš tak "jdeš dělat něco užitečnějšího" místo argumentace. Něco jako všemi oblíbený Bevelo

Tak nám pane chytrý to vysvětli když jsme všichni takoví blbci jak tvrdíš. Existuje zákon, ve kterém se píše že ČD nesmí zajistit dopravu jinak než šukafonem? Nebo že nesmí provozovat autobus? Nebo že si ho nemůžou najmout u dopravce, když ho nechtějí kupovat a nemají na to?

D1 Ex je projekt vzniklý pro koho, jaké cestující měl posbírat když ne lidi z dálnice? Pro hloupější hmmm uživatele - to D1 v názvu znamená Dálnice D1. Kdo tam vozí nejvíc cestujících víme? A že ti cestující nepřešli do D1 expresů je určitě mezinárodní žluté spiknutí a ne to, že ČD nedokázaly ty lidi oslovit, že?

Railjet je nový v čem? Povídej přeháněj (kromě toho že je to "jen" nový vlak). Je to jen inovace ECčka nic většího nic menšího nic nového. Není to nový produkt. I když mi teď došlo, že ty vlastně asi nevíš co je to ten "produkt" - ne, skutečně to neznamená v tomto kontextu "nový vlak"

Jinak ještě nezapomeň napsat něco o žlutých, kam se zřejmě řadím i já, protože jsem si dovolil v příspěvku zmínit párkrát žlutou firmu.

Jenom jestli ten matroš nebereš ty, bylo by asi pravděpodobnější, zřejmě za vším vidíš spiknutí žlutého proti ČD :-D :-D
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4897
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 06:55:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minibox: v zájmu objektivity nutno dodat jednu pro projekt D1 zcela zásadní skutečnost: ten projekt byl spuštěn proto, že kvůli zahájení oprav D1 se počítalo s masivními zácpami a omezeními. Pokud by k tomu skutečné došlo (a to, že se to čekalo, nejlíp dokazue Jančurova mediální hysterie a rady, jak rychle opravit dálnici, aby mu neutekl kšeft), nepochybně by se D1 vlaky zaplnily dalekoko více. Jenže k tomu nedošlo. Sorry, tohle nemá se schopností oslovit cestující naprosto nic společného, naopak dráhy zareagovaly logicky, pružně a v dostatečném předstihu na očekávanou poptávku.
Že se nedostavila, to byl jejich chybný odhad stejně jako chybný odhad Jančury, ŘSD a médií, ti všichni ty zácpy prorokovali a varovali před nimi.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 791
Registrován: 8-2012
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 07:06:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona už je D1 opravená, že tu tak jásáte?
55p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 985
Registrován: 6-2009
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 09:25:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Sledovačka 480 Leo Express Praha - Přerov - Karviná / St. Město
Sledovačka 163 TS 101 a 102 DKV Česká Třebová (trať 020)
Sledovačka 162/163 + 961 na R a Os vlacích Ústí n/L - Lysá n/L - Kolín
Sledovačka TS 890 PP Louny
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4899
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 09:50:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T,.H.: Kdo tu jásá?
Vlakynachod
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 552
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 14:05:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, píši diplomovou práci zaměřenou na on-line aktivity dopravců ČD, RJ a LE. Prosím ty z vás, kteří cestují vlaky alespoň některého z těchto dopravců, zda by mi nepomohli tím, že by vyplnili krátký dotazník (na cca 3-5 minut). Veškeré případné dotazy a připomínky směřujte do komentářů v odkazu, aby se zde zbytečně neřešilo OT. Děkuji všem, kteří mi pomohou [happy]
Dotazník najdete zde

Stránky o železnici na Náchodsku: www.vlakynachod.cz
Staňte se fanouškem vlakynachod.cz na Facebooku! vlakynachod.cz na Facebooku
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3105
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 15:38:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad jednotný tarif, jaký pak bude rozdíl mezi SC a Ex krom počtu zastávek na trase?
Glory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 8-2012

Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 15:56:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: třeba ten, že v SC bude jen jeden vůz bez místenek na jednotný tarif, zbytku vlaku se to týkat nebude
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4900
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 16:55:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úsporu by to znamenalo i pro dopravce – nemuseli by si na každém nádraží platit prodejní místo.

Což nabízí dvě možnosti:
1) vyserou se na to všichni tři a žádné podejní místo nebude
2) vyserou se na to LE a RJ a zasraný nepružný ztrátový dráhy tam zůstanou a T.H. tady bude kázat, jak vyhazujou prachy oknem
3) každej zůstane někde a na třetině stanic bude mít pokladnu jen RJ a na třetině LE a oba budou podávat i lístky na navazující kovbojáky ČD

Co myslíte, jak to dopadne?
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5501
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 19:21:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4. odejdou ČD a budulínek bude kázat, že jedině RJ ...atd. [proud]
Glory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 8-2012

Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 19:31:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Nepružný částečně zpružní a pružní částečně znepružní [rofl]
Už je víceméně jasné, že pokud se dohodnou, tak lístek na "černýho a žlutýho půjde koupit" u ČD. Jen pak pořád nevím, jak zjistí u ČD kolik lidí jelo se žlutým, když bude půlka vlaku bez povinných místenek a podle čeho pak ČD dostane provizi. Protože cílem je přeci Praha - Ostrava za 295 s platností lístku na vše co tam jede. Takže to nebude jako u GWTR, kde si koupím Karlovy Vary GWTR - Sokolov GWTR s poznámkou platí pouze ve vlacích GWTR.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5504
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 19:49:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sranda bude, kdyř si někdo koupí lístek u černých a u žlutých bude požadovat lití litrů kávy do krku, poté čekání na přípoj modrých.

Řekl bych, že nastanou změny.
Redline express
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.240.206
Odesláno Úterý, 11. února 2014 - 20:49:56    Odkaz na tento příspěvek  

asi něco pro kluky z nábřeží (749+LEO): http://www.youtube.com/watch?v=eBoUPewLT9Q
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3119
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 12. února 2014 - 17:18:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Glory: Na mechanizmoch sa už pracuje. Je to vidieť aj na lístkoch samotných [wink] Naopak horšie s komfortom to bude u RJ, potažmo LE, pretože tí by musli (minimálne pre vybrané kombinácie dokladov) začať kontrolovať lístky.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5515
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 14. února 2014 - 16:43:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Black and white
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 8-2007
Odesláno Sobota, 15. února 2014 - 10:19:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bevelo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3124
Registrován: 12-2003

Odesláno Sobota, 15. února 2014 - 11:02:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a také s polovičními než RegioJet, nějak mu to přes tu paštiku nechtělo projít.

Píšu převážně do papíru, v pracovní smlouvě mám redaktor MF DNES. (Zrzounek)
Novinářská objektivita: Oficiálně dráhy dosud novinku neoznámily, objevila se pouze na neoficiálním facebookovém profilu drah - vlastní profil dráhy nemají (Zrzounek)
Podnět na prověření rychlosti RJ jsem dostal od jednoho z vysoce postavených manažerů CD (Zrzounek)
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 515
Registrován: 8-2007
Odesláno Sobota, 15. února 2014 - 11:12:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bevelo jsem rád, že si konečně uznal, že v Česku existuje soukromý dopravce, který dokáže jezdit s nižšími náklady než České dráhy. [happy]
Pospec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3054
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 15. února 2014 - 11:39:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Leoš je idiot, tímhle se u mě odkopal.
Zmínil jste elektrifikaci tratě Vizovice - Otrokovice - Zlín. Město i kraj o to řadu roků usilují. Myslíte si, že je to zbytečný projekt?
Když porovnáte vstupní náklady a výsledný efekt, tak to nevypadá jako dobrá investice. Vzdálenost mezi Zlínem a Otrokovicemi není tak velká, navíc mezi oběma městy jezdí poměrně často trolejbusy a cesta byla před časem rozšířená.

ČD: Bohužel , nejde vystavit   jízdenky na Vámi vybraný spoj !!!
DB: We hope that we have been of assistance and look forward to welcome you in our trains.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2281
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 15. února 2014 - 12:10:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pospec: Taky mě těmi slovy překvapil...
Třeba se časem uskuteční projekt prodloužení tratě a propojení s 280...
Pak by mohlo vzniknout rameno Brno Zlín Žilina o které by se mohl ucházet v tendru...[crazy]
Také je tam překladiště z/do něho by mohly jezdit přímé vlaky...
Bevelo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3125
Registrován: 12-2003

Odesláno Sobota, 15. února 2014 - 12:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkv: ale já jsem nikdy netvrdil že tomu tak není. Má vlaky z lehkých materiálů, proto spotřebuje méně energie. To je bez rozporu..

Píšu převážně do papíru, v pracovní smlouvě mám redaktor MF DNES. (Zrzounek)
Novinářská objektivita: Oficiálně dráhy dosud novinku neoznámily, objevila se pouze na neoficiálním facebookovém profilu drah - vlastní profil dráhy nemají (Zrzounek)
Podnět na prověření rychlosti RJ jsem dostal od jednoho z vysoce postavených manažerů CD (Zrzounek)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6569
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 15. února 2014 - 12:41:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby zlínský historie byla trochu jiná a Otrokovice byly součástí Zlína a ne samostatné město, dnešní stanice Otrokovice by se jmenovala Zlín hlavní nádraží a o vedení dálkových vlaků po vizovické lokálce by nikdo neuvažoval. Překladiště není argument, stejně tam musí být nějaká dieslová záloha, tak si to holt převezme o pár kilometrů blíž.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1957
Registrován: 12-2011

Odesláno Sobota, 15. února 2014 - 17:02:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Těm úspornějším soupravám bych věřil, ale jinak z toho rozhovoru na mě Leoš dělá dojem, že toho o dopravě moc neví...

FabLok
Glory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1473
Registrován: 8-2012

Odesláno Sobota, 15. února 2014 - 18:08:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pospec: a myslíš, že se třeba někdy zaplatí dálnice D8? A taky se staví. Třeba EU bude mít v budoucnu zase nějaký EKO choutky a ráda 80% zaplatí.
Jinak si to pěkně rozdělili - Leoš by chtěl Zlín, Radim Brno.

(Příspěvek byl editován uživatelem Glory.)
Přilepy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 913
Registrován: 1-2009

Odesláno Sobota, 15. února 2014 - 19:43:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zlín hlavní nádraží-hmmm hezky[ok]
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5518
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 15. února 2014 - 21:44:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až doběhne záruka, náklady se hodně zvednou.
jirka z...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Neděle, 16. února 2014 - 21:22:02    Odkaz na tento příspěvek  

Ad ten rozhovor - je to paštikářský synek, co dostal od tatínka peníze na hraní, nic víc, nic míň. V tom tlučení hubou však chybí jediná podstatná informace - na jaký úrok si půjčuje. Už předloni to bylo 7,5 procenta (a udali jen cca 10 procent dluhopisů. jestli si dobře pamatuju), což rozhodně nesvědčí o důvěře investorů. Dle mého soukromého odhadu to buď ještě letos zabalí, nebo některý z věřitelů kapitalizuje jeho dluhy a celou firmu převezme.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1966
Registrován: 12-2011

Odesláno Neděle, 16. února 2014 - 22:35:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Než to zabalí, tak ještě zkusí, co kápne na jižní Moravě, možná i v Chomutově. Zjistí, že ani tyto destinace ho neuživí, takže pak bude nejspíš konec. Pak by se vlaky mohly prodat do Polska, a za utržené peníze trochu urovnat celkový prodělek.

FabLok
Glory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1478
Registrován: 8-2012

Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 02:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechci vám do těch černejch prognóz kecat, ale mě se ty jeho vlaky zdají poslední dobou docela slušně zaplněný. Jezdím sice jen Praha - Olomouc, ale tam je na tom dobře. RegioJet taky už nějakou tu dobu krachuje a přesto pořád jede
kerouak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.231.108
Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 06:30:49    Odkaz na tento příspěvek  

Glory:
RJ to sanuje z výnosných "divizí" SA. Leošovi to sanuje tatík. Uvidíme, jak dlouho ho to bude bavit. [fotic]
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5520
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 08:35:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezdím sice jen Praha - Olomouc, ale tam je na tom dobře.
Ostatně jako všichni dopravci. Obecný úkaz.
V Olomouci se každý vlak doplní do téměž plna, na zpáteční cestě jede dál obzazený max do 75%.

Zato za Ostravou si zas všichni mohou podat ruce v neobsazenosti. ( Kromě pár spojů.)
Spíš bych řekl, že v tomto ukazateli Leo vede.
I když RJ mu s 7 prázdnými vozy do Žiliny šlape na paty v poměru počet vozů[coze]bsazenost.

(Příspěvek byl editován uživatelem ohl.)
Glory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1480
Registrován: 8-2012

Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 10:24:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kerouak: sice neznám detailně finanční poměry Novotného staršího, ale odhaduji z toho co kdy bylo napsáno, že by ty vlaky mohl koupit za hotový, i kdyby jich bylo 2x tolik. Jednou se zaplatí a pak se snad taky dostanou do celkovýho zisku a nejen provozního. Pokud už do toho dali peníze ze svýho, tak není důvod to balit a přijít o ně.
Bevelo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3132
Registrován: 12-2003

Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 10:38:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na kolik let má Novotný ty vlaky ve splátkách?

Píšu převážně do papíru, v pracovní smlouvě mám redaktor MF DNES. (Zrzounek)
Novinářská objektivita: Oficiálně dráhy dosud novinku neoznámily, objevila se pouze na neoficiálním facebookovém profilu drah - vlastní profil dráhy nemají (Zrzounek)
Podnět na prověření rychlosti RJ jsem dostal od jednoho z vysoce postavených manažerů CD (Zrzounek)
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1777
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 11:19:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bevelo: To bylo přeci zveřejněno na oné představovací jízdě na okruhu v Cerhenicích, na kterou jsi byl pozván a ze které přinesla Ohňosíť, jako jediná, reportáž, podepsanou tvým jménem. Tak co se ptáš?
Nebo se ta akce tehdy nekonala?
Bevelo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3134
Registrován: 12-2003

Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 11:25:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topiči Vanilko, ještě že jste mi to připomenul, jal jsem se podívat do poznámek.. skutečně jsem to našel!

Píšu převážně do papíru, v pracovní smlouvě mám redaktor MF DNES. (Zrzounek)
Novinářská objektivita: Oficiálně dráhy dosud novinku neoznámily, objevila se pouze na neoficiálním facebookovém profilu drah - vlastní profil dráhy nemají (Zrzounek)
Podnět na prověření rychlosti RJ jsem dostal od jednoho z vysoce postavených manažerů CD (Zrzounek)
245
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 5-2012
Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 13:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bevelo: "Podporu nachází společnost u svých financujících bank, se kterými se snaží vyjednat podmínky pro dlouhodobější financování svých vlaků. To znamená změnu délky splatnosti úvěru z nynější 8 let na cca 15 – 20 let, což více odpovídá životnosti vlaků, která je na úrovni cca 25 – 30 let." Zdroj: Tisková zpráva LE k prvnímu roku provozu
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 15:21:33    Odkaz na tento příspěvek  

http://zlin.idnes.cz/spolumajitel-leo-expressu-leos-novotny-o-dop rave-ve-zlinskem-kraji-118-/zlin-zpravy.aspx?c=A140201_2029090_zl in-zpravy_ras

jako PR pěkný, akorát to neni označený a na tý úvodní fotce Leoš vypadá maličko sjetej.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1967
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 17. února 2014 - 16:04:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli sis nevšimnul, tak ten samý článek tu je pár postů výš.

FabLok
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3126
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 18. února 2014 - 15:01:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hmmm: A podľa niektorých pasáží to vyzerá, že tá fotka je nielen ilustračná.