K-report
 

Archiv diskuse GVD obecně do 20. 10. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » GVD obecně » Archiv diskuse GVD obecně do 20. 10. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2024
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 23:43:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aby to bylo pro Přelouč nějakým reálným řešením, také proto že předpokládám s tímto by se zastavilo CBR a Pečky, nemůže to jet úplně zastávkově ani na samotné 010 = nemůže jít o prodloužení Os. Protože jinak to bude rychlejší přes Pardubice, a to je fakt divný.
Takže za jeden zrušený pár R si koupíte asi 1,5 páru Sp Praha - Pardubice. Nemá-li se říct, že Přelouč do Prahy (a Kolína) pojede ve dvouhodině a do Pardubic 30 - 30 - 60 - ..., což doufám, že ne.

A to celé proto, aby R-270 ve srovnání s dneškem projel Choceň a Přelouč, tj. asi 6 minut úspory. Tedy doufám, že odpojit třeba UO od přestupů v Kolíně neplánujete.
Mimochodem, pokud nemá navždy vypadat 031 příšerně, tak při (půl)hodinových intervalech bude to zrychlení skrz Choceň nebo Přelouč jen znamenat delší přestup jednou za dvě hodiny, tj. čas HK - Kolín / UO nezměněný (pokud by nemusel být dokonce prodloužen, když by třeba jako nedávno u jednotně zastavujících R mohl být přesný uzel).
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1671
Registrován: 9-2003
Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 06:53:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježíšikriste! Sem jsem neměl nakukovat!

Piráti, kteří vynutili rychlost 600 ampérů, přiblížili se na déli tří vlečňáků a chystali se vrhnout lana, opatřená háky, aby zachytili prchající kořist. Dvojka právě vjela do zatáčky Na Špejcharu; vůz se nakláněl nebezpečně doprava, ale Dejmek jej mistrně vybalancoval, zamávav levou nohou ve vzduchu.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10814
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 08:47:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba: Takže budeme vozit vzduch proto, aby měl Tomáš Záruba vazbu od Hradce do Prahy každých 30 minut na vlaky ČD? Prostě jsme si povolili konkurenci, která znamenala podstatné navýšení vlaků jiných dopravců, tak pokud to nevyjde na vlak ČD, tak pojedou jiným dopravcem. Holt si budou muset koupit lístek přes internet předem.
Nemusíme si kupovat žádné spěšňáky do Pardubic, ani to, co jsem navrhl (já navrhuji jen Praha-Kolín a dál do Pardubic přímo v trase osobáku, který by dál hradil kraj). 9000 Přelouč si může v době, kdy nepojede ten rychlík, přestoupit v Kolíně na osobák. Další řešení je to, že se zruší Ex2 a pojede jako R18 se všemi zastávkami s tím, že ta expresní vrstva pojede jen jako posila odpoledne z Prahy a v X,6 ráno a v 7 do Prahy.
Pokud kraj chce, aby bylo spojení Přelouč-Pardubice po 30 minutách, pak nechť si to doplatí. Mimochodem, zkuste se podívat, jak jsou na tom s dálkovou dopravou mimo špičky jiná podobně velká města, ale i mnohem větší města, třeba Frýdek-Místek (17. nejlidnatější město).
A když jste nakousl Český Brod, skoro 7 tisíc obyvatel (tedy cca 3/4 Přelouče), proč tam nestaví ani jeden rychlík a spěšňáků 2,5 páru? Nebo proč nestaví rychlíky v 11 tisícových Čelákovicích s vazbou na 17 tisícový Brandýs n.L-St.Boleslav?
Pajas2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 09:57:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč nestaví rychlíky v 11 tisícových Čelákovicích s vazbou na 17 tisícový Brandýs n.L-St.Boleslav?
To už tady bylo. Pro Čelákovice není zastavení R nic extra navíc, mají ve špičce 4 Os za hodinu s jen o pár minut delší jízdní dobou do Prahy. Navíc pokud by tam R zastavovaly, tak by se už ani nedaly nazývat R, ale Sp a už tak solidně zaplněné by byly plnější ještě víc. O jízdní době a reálné průměrné rychlosti nemluvě.
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 09:59:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: No, ono to je z ČB do Prahy na hlavák/Masnu 34 km, obdobně z Čelákovic 27 km, což je obojí bez problémů dojížďka na osobák, rychlíkem (spěšňákem) se neušetří skoro nic. Zato z Přelouče do Prahy je to 91 km, a to je už dost rozdíl.
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 10:19:15    Odkaz na tento příspěvek  

Zato z Přelouče do Prahy je to 91 km, a to je už dost rozdíl.

Takže kolik lidí takhle dojíždí?
A kolik lidí takhle potřebuje hodinový takt v sedle?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10815
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 10:43:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pajas2: Stejně tak Přelouč může být obsloužena mimo špičky v hodin při prokladu Os/R. Takové Roudnice (13 tisíc) či Lovosice (necelých 9 tisíc) mají spojení s Prahou podobné. A upřímně ani tam to není na to mít tam celodenní a celotýdenní hodinu během občanského dne.

Kotec: Ano, ale dá se přestoupit v Kolíně. Mimochodem, co třeba Kutná Hora, skoro 21 tisíc a Čáslav, přes 10 tisíc obyvatel? Obce, které jsou na tom počtem obyvatel lépe než Přelouč, ale nabídkou spojení rychlíkem přímo ku Praze protišpičkově hůře.

M 250.0: Pravě, vždyť tam jsou obraty na těch nešpičkových rychlících řádově v jednotkách kusů!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11134
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 15:19:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježíšikriste! Sem jsem neměl nakukovat!
Opravdu "duchaplný příspěvek. [ko]

Ještě k tomu návrhu "optimalizace" luhačovických R:
- To už by dávalo logiku, nasadit na "zelený" a "modrý" oběh nějakou soupravu nezávislé trakce. Sice o něco pomalejší mezi Olomoucí a Starým Městem, zato bez přepřahu ve Starém Městě.

- Ranní odjezd ve 4:20 h by nemohl být z Luhačovic (anebo mohl, ale to by musel pozdně-večerní rychlík jet do Luhačovic namísto Zlína).

Takže budeme vozit vzduch proto, aby měl Tomáš Záruba vazbu od Hradce do Prahy každých 30 minut na vlaky ČD?
Taky slušný argumentační faul. Zjednodušovat přestupní vazbu s určitým potenciálem na jednu jedinou (natož konkrétní) osobu. [crazy]

Mimochodem, něco podobného podle mě dává logiku aby bylo v Otrokovicích (přípoje do/ze Zlína na pokud možno upravené Zlínce) tak, aby zde R a Os tvořily uzel X:15/X:45 a byly k nim/od nich zajištěny rychlé přípoje od/do Zlína v CD CT 30min. taktu.
Dnešní časová poloha luhačovických rychlíků tomuto požadavku neodopovídá.

tak pokud to nevyjde na vlak ČD, tak pojedou jiným dopravcem. Holt si budou muset koupit lístek přes internet předem.
... a pokud bude mít vlak ČD, kterým se do Pardubic chceme dostat na vlak soukromého dopravce, zpoždění a "soukromý" přípoj nám ujede, tak...
(aneb nevýhoda povinných rezervací, resp. jízdenek vázaných na konkrétní spoj)

Mimochodem, zkuste se podívat, jak jsou na tom s dálkovou dopravou mimo špičky jiná podobně velká města, ale i mnohem větší města, třeba Frýdek-Místek (17. nejlidnatější město).
Podle stejného "mustru" lze namítnout, že nemá smysl mít žádné rychlé vlaky mezi Ústím a Prahou, neboť Liberec je taky nemá.
(holt někudy ta hlavní trať vede a někudy ne)

A když jste nakousl Český Brod, skoro 7 tisíc obyvatel (tedy cca 3/4 Přelouče), proč tam nestaví ani jeden rychlík a spěšňáků 2,5 páru? Nebo proč nestaví rychlíky v 11 tisícových Čelákovicích s vazbou na 17 tisícový Brandýs n.L-St.Boleslav?
To je v pořádku.
Stejně jako je v pořádku vést vlakovou linku, která jede mezi Prahou a Ústím expresně, ale z Ústí do Chebu jen "rychlíkově", tak stejně tak je v pořádku, když v okolí Prahy je zastavovací politika "přísnější" než dále od Prahy.
Zabraňuje se tím nerovnoměrnému využití kapacity souprav.
(totéž např. R-240 nezastavující v Rosicích, ačkoliv jsou o něco větší než "rychlíková" Náměšť nad Oslavou)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10816
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 15:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Vlak ve 4:20 z Luhačovic je chyba.
O tom, zda má/nemá nějaká vrtsva smysl rozhoduje řada věcí, například jak je daná větev zatížená, kam vedou směry hlavní poptávky, kde jsou uzly a další. Tady máme podmínky takové, že máme za sebou dvě vrstvy, které nedokážeme optimálně využít. Co s tím jiného, než je sloučit? Tady tu expresní vrstvu (Praha-Olomouc) zajišťují 4 komernční linky 3 dopravců, v průměrném intervalu 30 minut. To nestačí? Ano, je pravda, že by bylo lepší, kdyby se tyhle linky v Olomouci či Hranicích rozdělily, ale to za současného stavu legislativy asi těžko změníme, když ti dopravci chtěji v budoucnu, až se vyřeší spory, vydělávat? Těžko nařídíme Leošovi "koukej jezdit do Starého Města" a ČD "táhni s těmi pendolíny do Plzně".
Myslím si tak, že za takového stavu není špatný nápad z vlaků, které byly kdysi součástí expresní vrstvy, která je nyní zajištěna třemi dopravci, udělat vrstvu druhou, která příliš neprotáhne jízdní doby a umožní podstatné úspory na financích.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2025
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 17:00:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady máme podmínky takové, že máme za sebou dvě vrstvy, které nedokážeme optimálně využít. Co s tím jiného, než je sloučit?

Souhlas. Ten Ex + něco z komerce.

Jinak koukám, že dnes vydáte za nemalé množství perlorodek. Jen velmi stručně, protože nemám (a na tuto debatu po milionté snad ani mít nechci) čas: Přestupy směr Přelouč jsem myslel pro relaci Přelouč - HK. To jak zmiňujete Čáslav, tak máte úplnou pravdu - a neměly by tedy ty Sp-011 jezdit mnohem smysluplněji sem, než po 010? Záruba když jede do HK, tak jede rád po 020, protože je to proti koridoru aspoň změna - takže prosím mě z té lehce vymknuté úvahy o přestupu HK-Praha vynechte. Pokud jde o F-M, tak jsem to byl právě já, co výše tuto otázku vznesl. Rozdíl je (kromě mnoha jiného), že FM není necelou hodinu od Prahy.
A to srovnávání zastavování v CBR a Přelouči dle počtu obyvatel, to předpokládám, že vám asi někdo ukradl heslo, nebo to byla jen sofistikovaná legrace, co jsem nepochopil?

Co kdybyste zase jednou zkusil přijmout, že ne vše co vymyslíte, je automaticky nejlepší, resp. nějak měřitelně lepší než dnes, aby stálo za to to předělávat?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10817
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 17:58:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba: Souhlas. Ten Ex + něco z komerce.
Reálná možnost minimální... Třeba by v tý Přelouči mohl zastavit Jančura. [happy]

Přestupy směr Přelouč jsem myslel pro relaci Přelouč - HK.
A to je vztah na 30 min. CD/CT?

To jak zmiňujete Čáslav, tak máte úplnou pravdu - a neměly by tedy ty Sp-011 jezdit mnohem smysluplněji sem, než po 010?
Myslím si, že tady by bylo super, kdyby se podařilo protáhnout ty současné o těch 20 km dál. Za ty 3 zrušené vlaky Praha-Olomouc by se dalo zavést 9 párů Praha-Čáslav každý den.

Záruba když jede do HK, tak jede rád po 020, protože je to proti koridoru aspoň změna - takže prosím mě z té lehce vymknuté úvahy o přestupu HK-Praha vynechte.
Však taky budoucností vztahu HK-Praha je Kanínská spojka a ne 031 na přetížený koridor.

A to srovnávání zastavování v CBR a Přelouči dle počtu obyvatel, to předpokládám, že vám asi někdo ukradl heslo, nebo to byla jen sofistikovaná legrace, co jsem nepochopil?
Spíš jsem chtěl poukázat na to, že zrušení 3-4 proti špičkových vlaků není taková tragedie. Přelouč je zase blízko Pardubicím a lze předpokládat násobně větší poptávku tam.

Co kdybyste zase jednou zkusil přijmout, že ne vše co vymyslíte, je automaticky nejlepší, resp. nějak měřitelně lepší než dnes, aby stálo za to to předělávat?
Když se rušily sedlové vlaky na jiných tratích, tak se argumentovalo malou obsazeností. Že tím vznikly velké díry (4-6 hodin) v nabídce, padly regionální vazby, to nevadí. Za to tady jezdí taky málo lidí, ostatních vlaků násobně tolik, co jinde a pád těch vlaků bude znamenat pro valnou většinu maximálně přestup, navíc eventuelně mírné prodloužení jízdní doby, přesto tady je nezbytně nutné ty vlaky nechat.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11135
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 19:19:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jen Ex + něco z komerce.
Reálná možnost minimální... Třeba by v tý Přelouči mohl zastavit Jančura.


Reálná možnost nemalá za předpokladu, že se soukromníkům dá slušná linka v závazku. LE například Praha - Hradec Králové (a ejhle - vratná souprava s možností ostrých obratů na obou konečných a tím pádem "vyjezditelnost" konceptu se 4 soupravami v oběhu!); RJ například (jak se tu nedávno i objevilo) Praha - Děčín; no a Pendolina by se stáhla na trasu Praha - (expresně) Plzeň - (dále "rychlíkově") Cheb (- Františkovy Lázně).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10818
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 19:59:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ale stojí ti dopravci o to, aby si vzali linku v závazku, aby opustili svoje nedotované linky na Ostravu? Pochybuji. Spíš si myslím, že rádi skočí po lince v závazku, když na to bude výběrko, ale linku na Ostravsko si nechají. Navíc si myslím, že předimenzovanost těch dvou linek by se měla řešit hned, ne za 10 let, než k nějakému výběrku dojde.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11137
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 20:13:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ne za 10 let, než k nějakému výběrku dojde.
Tak holt bez výběrka a hned (dá se to dělat u ČD, a. s., tak proč by to nemohlo jít i u jiného subjektu).

stojí ti dopravci o to, aby si vzali linku v závazku, aby opustili svoje nedotované linky na Ostravu?
Vzhledem k tomu, že jejich linky jsou tak jako tak ztrátové, tak (v případě, že by dostali linku v závazku, tzn. jistý příjem) se domnívám, že ano.
Ostatně, kdyby LE přesunul všechna svá vozidla na trasu Praha - HK, tak by najednou ani neměl s čím na tu Ostravu jezdit (pokud by si nepořídil něco dalšího), že (v o něco menší míře platí i pro RJ poté, co by část svých souprav umístil na linku Praha - Děčín).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2027
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 21:17:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozdíl mezi 010/270 a třeba 225 nebo 080 je ten, že tam se škrtalo na relacích, které jsou slabé i ve špičce, a ani půlhodinový interval nezvrátí mizernou konkurenceschopnost vůči silnici. Kdežto na 010, kde samozřejmě v sedle jede taky míň lidí než ve špičce (ale pořád podstatně víc, než na těch Švejcích apod), by se tím zbytečně znejistil balík cestujících, co dnes ví, že to jede každou /skoro - ona tam jedna nepěkná vypadávka je už dnes/ hodinu. Takže dopad na nějaké "člověkominuty" čistě jen počtem lidí a důsledkem prodloužení intervalu (o 1 resp. o 2 hodiny) bych viděl cca vyrovnaný, možná lehce hovořící pro ponechání spíš toho koridorového vlaku. A optikou "ohrožení pověsti konkurenceschopného spojení" je to pak jednoznačné, a to zejména, vztáhnu-li hodinové prodloužení čekání na úsekové relace s JD kolem půlhodiny-hodiny.

Když už jsme u toho šetření, tak schválně: Mějme případ, že na hlavní trati se jezdí každou hodinu, přípojná lokálka váže X:30, a jezdí 60/120 min. Co se stane, když půlku vlaků v tom sedle zrušíte na koridoru za situace, kdy by dodržení přípojů znamenalo o hodinu zkrátit dobu, kdy je na lokálce dvouhodinový interval?
Budiž dnes rozložení odjezdů z přípojné stanice do blízkého většího města (ale pokračováním dál nemálo km) v 5:30, 6:30, 7:30, 9:30, 11:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 19:30, 21:30. Pokud to bude právě LL:30, kdy nepojede rychlík, bude se muset jet 5:30, 6:30, 7:30, 8:30, 10:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:30, 20:30, 22:30 (pokud nemá nejet školák nebo špička končit v 16:30). Alternativa je, že celé dopoledne a celý večer se jezdí bez přípojů, a to nevím, zda je ideální.

Aneb: Je levnější nechat jet ten rychlík (už jsme dospěli k úspoře max. Třebová - Kolín mínus Pardubice - Přelouč, a to zatím nebyla vznesena otázka na okolí Ústí), nebo přidat na přípojných tratích 2 páry vlaků? A jaká bude dodatečná poptávka vygenerovaná kratším sedlem na lokálce a na hlavní trati?

P.S.: Doufám, že z toho neplyne, že bych podporoval škrty na jihu nebo Švejcích, Tanvaldech a tak.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Záruba.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10819
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 22:16:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba: Znovu: Já neruším ten rychlík bez náhrady, já ho nahrazuji zpomalením expresu Praha-Žilina, který je jak v Ústí tak Chocni cca v čase toho rychlíku, takže byste o žádné vazby přijít neměl. Jediné, co jsem na trati 010 omezil, je Přelouč v mimošpičkovém směru. Co je, prosím, na tom tak fatální zhoršení? Že jsem ukradl dálkovým cestujícím ze Žiliny 5 minut? A nebo snad proto, že to z Prahy či Chocně nepojede ve stejnou minutu každou hodinu?

Co se týče Vaší lokálky v X:30: Buďte konkrétní, co jsem kde zničil? Choceň a Ústí mohou fungovat stejně, Přelouč by se dala o víkendu přepnout do liché. A Červenka? Ta váže na druhou stranu, než bych čekal od těchto rychlíků, je nesmyslem tahat přímý vlak z Prahy, aby suploval regionální dopravu Litovel-Olomouc.

Tady nám visí nízko s relativně malými důsledky 1500 km/den, za to by se dalo vyřešit věcí. Při přepočtu jen na výkony, třeba 8 párů R Pardubice - Havlíčkův Brod. [happy]
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11141
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 23:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já neruším ten rychlík bez náhrady, já ho nahrazuji zpomalením expresu Praha-Žilina
... což mj. znamená posunutí časových poloh těchto Ex v úseku mezi Prahou a Chocní a tím pádem mj. odlišné "sloty" v pražském uzlu nebo například přeložení předjíždění Os-011 z Řečan do Záboří.

Přelouč by se dala o víkendu přepnout do liché.
= sebrat té lince další "napáječ" (vlastnost typická pro "echt proškrtané" rychlíkové linky - kvůli jejich proškrtanosti na ně nelze vázat taktové Os z vedlejších tratí, které jsou pak méně vhodně vázány na jinou linku na hlavní trati).

Tady nám visí nízko s relativně malými důsledky 1500 km/den, za to by se dalo vyřešit věcí. Při přepočtu jen na výkony, třeba 8 párů R Pardubice - Havlíčkův Brod.
Ovšem při přepočtu na soupravy 0 ušetřených, zato další 2 tak jako tak potřebné. A to jen v případě stíhání ostrých obratů na obou konečných, což je s otazníkem; ostatně stíhání křižování taktových R-238 ve Žďárci u Skutče v L:00 h by bylo s ohledem na HB v S:00 dost na knap.

A když uvážíme jinou možnost, tzn. volnější zapojení vlaků z/na t-238 do uzlu HB, tzn. křižování v L:00 h v Hlinsku, tak dojdeme k tomu, co tu bylo ještě před rokem - pásmové Sp (v části trasy se chovající jako Os), vzniklé kupodivu z iniciativy REGIONÁLNÍHO objednatele...

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10821
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 23:44:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: což mj. znamená posunutí časových poloh těchto Ex v úseku mezi Prahou a Chocní a tím pádem mj. odlišné "sloty" v pražském uzlu nebo například přeložení předjíždění Os-011 z Řečan do Záboří.
A zkoušel sis ten JŘ nakreslit, že by to měl být takový problém?

sebrat té lince další "napáječ" (vlastnost typická pro "echt proškrtané" rychlíkové linky - kvůli jejich proškrtanosti na ně nelze vázat taktové Os z vedlejších tratí, které jsou pak méně vhodně vázány na jinou linku na hlavní trati).
Vázalo by se nově na rychlíky Praha-ČT-brno, to je špatně? Skutečně by mě zajímalo, co jsem zničil tak významného jinde.

Ovšem při přepočtu na soupravy 0 ušetřených, zato další 2 tak jako tak potřebné. A to jen v případě stíhání ostrých obratů na obou konečných, což je s otazníkem; ostatně stíhání křižování taktových R-238 ve Žďárci u Skutče v L:00 h by bylo s ohledem na HB v S:00 dost na knap.
238: Je tam smajlík. [happy] Navíc by to znamenalo úbytek souprav na regionálních vlacích. To, že by se na lince do Luhačovic zřejmě neušetřilo významné množství náležitostí, je pravděpodobné. Ale prostoje jsou tak nějak fyzickou vlastností špičkových linek, to platí všude. Není možné kroutit prázdné vlaky jenom kvůli tomu, aby všechno jezdilo.
Jestli chceš skutečně šetřit náležitosti, tak jsou i určitá řešení, jak ušetřit oproti dnešnímu stavu 6 elektrických lokomotiv a několik motorových: Zrušit luhačovický slot zcela a skutečně to tahat jako přímé vozy ze všemi důsledky a nebo koupit 3 trojžraloky a se dvěma ostře točit Luhačovice-Olomouc a zpět a třetího mít v záloze.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2028
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 23:50:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: pásmové Sp (v části trasy se chovající jako Os), vzniklé kupodivu z iniciativy REGIONÁLNÍHO objednatele
No však to taky velká část osazenstva objednatele považovala za něco na způsob vlastizrady, zvlášť s přihlédnutím k bydlišti tvůrce nápadu. :-))

Orky: Jo pardon, v té záplavě jsem přehlédl/opomněl, že vlastně Co+UO ano. No ale pak mi teda vysvětlete ten podstatný rozdíl oproti zrušení toho Ex (bráno po Olomouc), tak jako tak jste z toho udělal pomalík, co staví z Chocně do Třebové 3x na 25 km.


Jinak pro další nápady navrhuji stanovit postulát, že Praha - Přerov - Otrokovice (přinejmenším) musí jezdit bez přestupu celodenně. Jinak diskuse fakt nedává smysl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Záruba.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10822
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 00:09:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba: Rozdíl ve výkonech 1500 vlakkm/den. Rozdíl v jízdní době 5 minut (viz Hradčany, u kterých se zruší na 010 zastavení v Přelouči, tedy -3 minuty). Podle návrhu pro příští rok tedy z původních 1:42 ČT-Praha na 1:47 ČT-Praha. Červenka a Mohelnice se nestaví, řešeno vazbou linky Brno-Šumperk na expres ČD Ostrava-Praha. Ještě nějaký dotaz? [happy]
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11142
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 03:31:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A zkoušel sis ten JŘ nakreslit, že by to měl být takový problém?
Problém by nebyl s tím, že "by nebylo kde přejíždět".
Problém, resp. nevhodný stav, by byl v tom, že v určité části dne by Os-010 (nikoliv Os-011, jak jsem chybně napsal v předchozím příspěvku) byly předjížděny jinde než po zbylou část dne.

Vázalo by se nově na rychlíky Praha-ČT-brno, to je špatně?
Nezbývá než zopakovat konstatování = sebrat té lince další "napáječ". Plus ještě lze dodat, že pak v Přelouči bude obrat cestujících u těchto R nižší a tím pádem bude svádět k argumentům "pro těch pár cestujících nemá smysl..." (doplňte cokoliv.

To, že by se na lince do Luhačovic zřejmě neušetřilo významné množství náležitostí, je pravděpodobné. Ale prostoje jsou tak nějak fyzickou vlastností špičkových linek, to platí všude.
Ono je otázkou, jaký smysl v tomto případě má "špičková linka" (tzn. linka provozovaná - minimálně co se týče určité trasy - pouze ve špičce pracovního dne).
Většinna linek má ve špičce interval jiný než v sedle. Ale pořád jde o linku provozovanou po celý den.
V případě "špičkové linky" je tomu jinak.

Zrušit luhačovický slot zcela a skutečně to tahat jako přímé vozy ze všemi důsledky
Například se zdlouhavým (a technologicky obecně problematickým) spojováním souprav = nevhodné.

a nebo koupit 3 trojžraloky a se dvěma ostře točit Luhačovice-Olomouc a zpět a třetího mít v záloze.
= minimálně mezi Olomoucí a Přerovem kapacitně problematické; obecně odpovídající stavu "nevýhody zachovány, zato výhody potlačeny".

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10823
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 09:07:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Problém, resp. nevhodný stav
Což je problém, který se týká taktu. Pokud zkrátka není potpávka, je zřejmé, že nebude možné udržet nějaký základ.

Nezbývá než zopakovat konstatování = sebrat té lince další "napáječ".
Ale já navrhuju tu linku značně omezit. na co pak bude 015 vázat?

Ono je otázkou, jaký smysl v tomto případě má "špičková linka" (tzn. linka provozovaná - minimálně co se týče určité trasy - pouze ve špičce pracovního dne).
Jako posila. Co je na tom špatně?

Většinna linek má ve špičce interval jiný než v sedle. Ale pořád jde o linku provozovanou po celý den.
No a? A to nelze situaci špičky řešit tak, že bude celý den provozována linka 1 v nějakém intervalu doplěná linkou 2 jen ve špičkách? Mě takové řešení přijde normální.

---

Tak si to shrňme. Máme tady vstupní zjištění, a to, že nám jezdí 2 nevyužité vlaky za sebou. Návrh zní, vlaky sloučit, byť důsledkem bude určitý nárůst doby, eventuelně přestupů v protišpičkovém směru.
A co cítím z odpovědí: "No a co, že to jezdí prázdné, důležitý je čistý hodinový takt Praha-Česká Třebová, aby těch 6 souprav celý den jezdilo, je nepřijatelné, aby se předjíždělo osobáky každou hodinu jinak. Tak to prostě neřeš. A jestli to řešit chceš, tak vyházej soukromníky na dotované tratě, nebo jim nařiď, kterou linku na 270 budou jezdit a tady postav model nový s tím, že rychlíky zůstanou fakticky ve stejných polohách." Ale co na tom, že konkurence je dána předpisy ČR a EU a že dost těžko do ní můžeme zasahovat, byť pro železniční dopravu není zrovna vhodným řešením. Co na tom, že pokud soukromnící chtějí Ostravu udržet, tak je nový model stejně nereálný. I kdybych ten nový model měl stavět na čistém papíře, tak stejně z něj vyjdou náležitosti, které ve špičkách budou stát, dost možná se ušetří lokomotivy. Ale ani tam si nejsem jistý, protože snad všechny alternativní návrhy, které jsem zde viděl, jsou postavené na 5 vlacích do dvouhodiny bez ohledu na denní dobu (krom noci). U když budu upřímný, kdybych ten nový model dělal já, tak bych ho stejně stavěl na 4 vlacích do hodiny, v protišpičce pravděpodobně dokonce na 3.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11144
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 11:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud zkrátka není poptávka, je zřejmé, že nebude možné udržet nějaký základ.
Ovšem řešení nemusí spočívat v proškrtání jedné z rychlíkových linek, kde výsledkem je mj. zrušení CD CT přímého spojení (resp. v některých relacích "spojení jen s jedním - a tudíž ještě akceptovatelným - přestupem) Zlínska s Prahou.

Ale já navrhuju tu linku značně omezit. na co pak bude 015 vázat?
Ale samozřejmě - stejné dilema jako u dalších "echt proškrtaných linek" - jsou tak proškrtané, že na ně nemůže navazovat žádný základní takt žádné linky = tímto ta linka na hlavní trati ztratí další přísun cestujících = bude ještě prázdnější. Však už jsem to psal výše.

Ale co na tom, že konkurence je dána předpisy ČR a EU a že dost těžko do ní můžeme zasahovat, byť pro železniční dopravu není zrovna vhodným řešením.
Znovu opakuji - žádný rozumně uvažující podnikatel nebude dlouhodobě provozovat ztrátovou linku.
A RJ i LE ztrátoví na trase Praha - Ostrava JSOU.

Znovu zopakuji otázku k zamyšlení: pokud by již dnes dostal LE přidělenu trasu Praha - HK, kde by bylo potřeba všech 5 jeho jednotek (4 do oběhu + 1 záložní), opravdu by pokračoval v provozování linky Praha - Ostrava/Bohumín/Staré Město u UH? Pořídil by si kvůli tomu další vozidla? Nebo by byl rád, že jeho (již pořízená) vozidla se "upíchla" někam, kde dostane prostředky na jejich splacení?

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10825
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 12:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ovšem řešení nemusí spočívat v proškrtání jedné z rychlíkových linek, kde výsledkem je mj. zrušení CD CT přímého spojení (resp. v některých relacích "spojení jen s jedním - a tudíž ještě akceptovatelným - přestupem) Zlínska s Prahou.
Jaké je to okamžité řešení bez zásahu do komerčních linek?

Ale samozřejmě - stejné dilema jako u dalších "echt proškrtaných linek" - jsou tak proškrtané, že na ně nemůže navazovat žádný základní takt žádné linky = tímto ta linka na hlavní trati ztratí další přísun cestujících = bude ještě prázdnější. Však už jsem to psal výše.
Znovu po asi 10.: Linka R18 na základní trati zůstává ve špičkách cca ve 4. párech spojů, těch nejšpičkovatějších s nejvyšší frekvencí, přísun z 015 je velmi malý. Protože je na 015 2 hodinový takt, navrhuji posun o 60 minut jako vazbu na též mimo špičky velmi zoufalou linku R19 Praha-ČT-Brno, čímž se jí nepatrně zvýší obsazenost.
Jinak si myslím, že ve střednědobém horizontu není budoucnost trati 015 moc růžová. Dušek nebude vládnout v kraji věčně a není vyloučeno, že bude tlak spíš na preferenci přímé autobusové linky do Pardubic.

Znovu opakuji - žádný rozumně uvažující podnikatel nebude dlouhodobě provozovat ztrátovou linku. A RJ i LE ztrátoví na trase Praha - Ostrava JSOU.
Jsou, protože podstsřelili ceny jízdenek. S ohledem na probíhající spory takticky čekají na výsledek řešení těchto sporů. Všichni 3 dopravci jsou silní na to, aby křížově ufinancovali tuto ztrátu do doby, než bude ve sporech rozhodnuto. Výsledek těchto sporů zřejmě určí směřování komerční dopravy u nás, ale i do podoby a pčtu spojů na trati Praha-Ostrava.

Znovu zopakuji otázku k zamyšlení: pokud by již dnes dostal LE přidělenu trasu Praha - HK, kde by bylo potřeba všech 5 jeho jednotek (4 do oběhu + 1 záložní), opravdu by pokračoval v provozování linky Praha - Ostrava/Bohumín/Staré Město u UH? Pořídil by si kvůli tomu další vozidla? Nebo by byl rád, že jeho (již pořízená) vozidla se "upíchla" někam, kde dostane prostředky na jejich splacení?
Viz odstavec výše. Původní vize jak Radima, tak Leoše, byla vydělávat na lince Praha-Ostrava. Bohužel tady nějak nefunguje vize likvidace protivníka na pár měsíců podstřelením ceny. Pokud jim výsledek sporů umožní zvednout ceny či prodloužit vlaky tak, aby vydělávali, tak lze očekávat, že své spoje do Ostravy budou chtít nechat a na další linky budou kandidovat v rámci výběrových řízení s vozidly, které bude požadovat objednavatel.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11149
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 12:29:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaké je to okamžité řešení bez zásahu do komerčních linek?
Žádné "okamžité řešení" není nijak zvlášť nutné.

Jinak si myslím, že ve střednědobém horizontu není budoucnost trati 015 moc růžová.
Tím každopádně hůř pro ty rychlíky.

Všichni 3 dopravci jsou silní na to, aby křížově ufinancovali tuto ztrátu do doby, než...
Do doby než "něco". Proto píšu o tom, že DLOUHODOBĚ je stav neúnosný.

Původní vize jak Radima, tak Leoše, byla vydělávat na lince Praha-Ostrava.
V případě že by se jim už před pár lety "zaplácla ústa" dotovanou linkou, tak by toto dost možná ani nevzniklo.

Opakuji otázku: Pokud by již dnes dostal LE přidělenu trasu Praha - HK, kde by bylo potřeba všech 5 jeho jednotek (4 do oběhu + 1 záložní), opravdu by pokračoval v provozování linky Praha - Ostrava/Bohumín/Staré Město u UH? Pořídil by si kvůli tomu další vozidla? Nebo by byl rád, že jeho (již pořízená) vozidla se "upíchla" někam, kde dostane prostředky na jejich splacení?

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10827
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 12:40:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žádné "okamžité řešení" není nijak zvlášť nutné.
Takže převážení vzduchu a placení dvou poloprázdných až skoroprázdných vlaků těsně za sebou je vpořádku.[crazy]

Tím každopádně hůř pro ty rychlíky.
Tím by bylo sloučení Ex2 a R18 ještě jednodušší [happy]

Do doby než "něco". Proto píšu o tom, že DLOUHODOBĚ je stav neúnosný.
Situaci vyřeší výsledky sporů. Otázka, kdy.

V případě že by se jim už před pár lety "zaplácla ústa" dotovanou linkou, tak by toto dost možná ani nevzniklo.
Nemyslím si. Jejich vize byla spíš jezdit komerčně tam, kde to jde.

Opakuji otázku: Pokud by již dnes dostal LE přidělenu trasu Praha - HK
Jak kolovrátek. Odpověď viz předcházející příspěvek.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11150
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 12:54:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže převážení vzduchu a placení dvou poloprázdných až skoroprázdných vlaků těsně za sebou je vpořádku.[crazy]
Jak u omezenců - "napiš otázku a o řádek níž si odpověz sám". [crazy]

Těch 5 párů vlaků za 2 hodiny je problémem jen v situaci, kdy kromě toho existují SC, RJ a LE?
Nebo kdyby nic z uvedeného neexistovalo, tak by to nebylo problémem?

Od toho se odvíjí řešení a jeho "okamžitost".

Jak kolovrátek. Odpověď viz předcházející příspěvek.
Tak modifikovaná otázka: Přijde někdo z MD za vedením LE a řekne, že chce, aby se svými stávajícími vozidly začali od nového GVD jezdit na trase Praha - HK.
Pořídili by si na LE nová vozidla pro trasu Praha - Ostrava, nebo by to tam zabalili?

Jo a mimomochodem, jestli tedy jen 4 páry rychlých vlaků za 2 hodiny, tak:
- Ex Praha - Ostrava - Žilina
- (v prokladu s ním) Ex Praha - Vsetín - Žilina (v Hranicích expresní přípoje do Ostravy)
- Ex Praha - Olomouc - Přerov - Otrokovice - "cokoliv"
- R Praha - (všechny rychlíkové stanice) Bohumín

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10828
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 13:31:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ještě k lince Praha-HK pod Leošem: Taková drobná technická, ve špičkách, zpravidla ráno do Prahy a odpoledne z Prahy bys musel zdvojovat, neb 237 míst je jaksi málo. To by byla efektivita těch posilových jednotek jen ráno jeden spoj do Prahy a odpoledne 1 zpět.

Jo a mimomochodem, jestli tedy jen 4 páry rychlých vlaků za 2 hodiny, tak:
Úžasný, takže expres do Ostravy jednou za 2 hodiny, místo dnešních průmerných 30 minut. Kolik by to mělo vozů? Takže na rameni, kde je poptávka snad desetinásobná, co na ostatních větvích tratě z 270, bude jezdit úžasný expres jednou za 2 hodiny a v 9 tisícové Přelouči bude stavět rychlík co hodinu. Úsek Ostrava-Žilina by bylo šílené převážení železa, znamenalo by to odpojit tak 3/4 vlaku v Ostravě. Tak to bys tomu dal.
Ex Praha-Ostrava s minimem zastávek by měl jezdit co hodinu CD/CT s posílením v největších špičkách na půl (tím eventuelním pátým vlakem), třeba s trošku jinou zastavovací politikou, v PD ráno do Prahy a odpoledne z Prahy a v neděli odpoledne do Prahy. Takový posilový vlak by mohl vymést všechny ty Studénky. 3. vlak by byla pomalejší vrstva do Vsetína a 4. vlak pomalejší vrstva na Zlínsko (mohly by si rozdělit nastřídačku všechny ty Mohelnice aj.)
Tak to zkus znovu a nezapomeň na špičku. [happy] Připojení posilových vozů se toleruje. [happy]
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11152
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 14:04:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějak jsem k tomu předchozím zapomněl napsat Jo a mimomochodem, jestli tedy jen 4 páry rychlých vlaků za 2 hodiny V SITUACI, KDY "NELZE" ZRUŠIT SC/RJ/LE (+ tedy v situaci, kdy mezi 4 páry a 5 páry rychlých vlaků za 2 hodiny je takový fujfuj rozdíl, že se to "musí okamžitě řešit").

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10830
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 15:08:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David. Aha, tak s tím nemám problém, pokud ten R bude Praha - Bohumín bude v těch 4 párech. [happy]

+ tedy v situaci, kdy mezi 4 páry a 5 páry rychlých vlaků za 2 hodiny je takový fujfuj rozdíl, že se to "musí okamžitě řešit"
Nezdá se to, ale je to sakra rozdíl. Při zrušení 3 párů to je ročně cca 550 tisíc vlakkm a roční výkon dotovaných vlaků celkem je cca 33707 tisíc vlakkm, což je 1,63% celoročního dotovaného výkonu! Při průměrné ztrátě 125 kč/km je to ztráta 68,75 mil. Kč.
Mimochodem, ta doba, kdy bude dokončen tunel Ejpovice-Plzeň se blíží. Pokud by průměrná ztráta na expresní vrstvě Praha-Plzeň měla být stejná, tak tady máme schováno 7 párů expresních vlaků Praha-Plzeň. Dost dobře se může stát, že stát řekne, že expresní Plzeň dotovat nebude, a to i díky zájmu soukromníků o nedotované vlaky.
A teď mám pro Tebe výzvu: Představ si, že sedíš na MD, máš na starosti dálkovou dopravu, je rok před otevřením tunelu Ejpovice-Plzeň a vláda Ti přiklepla stejný objem peněz, jako loni s tím, že máš navrhnout změnu v dálkové dopravě. Situace do Ostravy je stejná, jako letos, dopravci se nehodlají svých výkonů vzdát a ČD trvá na zachování Ex1 a Pendolin Praha-Ostrava ve stejném stavu. Co bys navrhl? Soukromí dopravci neprojevili zájem o provoz dalších nedotovaných spojů.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11154
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 15:13:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je rok před otevřením tunelu Ejpovice-Plzeň a vláda Ti přiklepla stejný objem peněz, jako loni s tím, že máš navrhnout změnu v dálkové dopravě.
- "stejný objem peněz" nerovná se automaticky "stejný objem vlkm".
- stejný objem peněz (v nominálním vyjádření) se obykle rovná menšímu objemu peněz (ve srovnání s předchozím rokem) v reálném vyjádření.

Dost dobře se může stát, že stát řekne, že expresní Plzeň dotovat nebude, a to i díky zájmu soukromníků o nedotované vlaky.
Když je něco psáno v negativním kontextu, tak se nepíše "díky", ale "kvůli", resp. "vlivem".
No aspoň bude mít stát dobrou výmluvu.

Otázku nechť řeší ti, kdož jsou za to placeni; nehodlám tady házet perly sviním. Snad jen:
ČD trvá na zachování Ex1 a Pendolin Praha-Ostrava ve stejném stavu.
v tom případě nelze mít na trase Praha - Cheb (- Františkovy Lázně) CD CT 2 h takt Pendolin (protože tolik souprav jednoduše není k dispozici) a tím pádem skutečně je o důvod méně mít CD CT expresní vrstvu mezi Prahou a Plzní.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10831
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 15:44:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Čekal jsem takovou odpověď. Mým cílem bylo pokusit se z Tebe dostat priority, ne počítat výkony. Vytvořit koncept bez podmínek dokáže každý. Vytvořit koncept za nějakých podmínek dokáže málokdo.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11155
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 15:52:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mým cílem bylo pokusit se z Tebe dostat priority, ne počítat výkony.

Proč bych měl psát "své priority"?
Ostatně, podle mustru "Přelouč nepotřebuje CD CT 1 h takt s Prahou" lze tvrdit, že totéž nepotřebují ani Zdice a Hořovice; a beztak i Rokycany by to překously s nějakou tou dopolední dírou.
A máme "úspory" vcukuletu...

Mimochodem, z čeho že se zaplatí rychlíkové spoje nově zavedené (resp. po nějakém čase obnovené) od 12/2014?
Co se kvůli tomu muselo zrušit?

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
VašekM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.55.6
Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 16:31:12    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud by již dnes dostal LE přidělenu trasu Praha - HK, kde by bylo potřeba všech 5 jeho jednotek (4 do oběhu + 1 záložní), opravdu by pokračoval v provozování linky Praha - Ostrava/Bohumín/Staré Město u UH? Pořídil by si kvůli tomu další vozidla? Nebo by byl rád, že jeho (již pořízená) vozidla se "upíchla" někam, kde dostane prostředky na jejich splacení?
A víte jistě, že by LE na to přidělení trasy PH-Hk vůbec kývl: Já o tom moc přesvědčený nejsem. Spíš bych řekl, že by bral při stávající Ostravě část linky OV-Brno i s tím, že by na Praze část spojů ubral a točil oběhy Ph-Ov-Brno-Ov-Ph-StM.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11156
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 16:40:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A víte jistě, že by LE na to přidělení trasy PH-Hk vůbec kývl: Já o tom moc přesvědčený nejsem.
Do hlavy jim nevidím. Leč přišlo by mi to logické (jak už jsem psal: zaručený příjem na pár let dopředu).

Spíš bych řekl, že by bral při stávající Ostravě část linky OV-Brno i s tím, že by na Praze část spojů ubral a točil oběhy Ph-Ov-Brno-Ov-Ph-StM.
Na to už by ale skutečně potřeboval nová vozidla (nebo větší úpravu těch stávajících).

Ještě k tomuto:
ve špičkách, zpravidla ráno do Prahy a odpoledne z Prahy bys musel zdvojovat, neb 237 míst je jaksi málo. To by byla efektivita těch posilových jednotek jen ráno jeden spoj do Prahy a odpoledne 1 zpět.
Efektivně řešitelné posilovými špičkovými vlaky Kolín - (zastávkově) Nymburk (rychlíkově) Praha; podobné řešení chtě nechtě musí přijít i na dalších tratích okolo Prahy, nemá-li být na rychlících zbytečně převáženo "mnoho železa", které se zaplní jen v menší části trasy.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10833
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 17:02:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ostatně, podle mustru "Přelouč nepotřebuje CD CT 1 h takt s Prahou" lze tvrdit, že totéž nepotřebují ani Zdice a Hořovice; a beztak i Rokycany by to překously s nějakou tou dopolední dírou.
A máme "úspory" vcukuletu...

Zapoj hlavu a pochopíš. Vem si JŘ, sečti vlaky, uvědom si, odkud kam asi vozí lidi. Zatímco do Plzně jezdí vlaky jednou za hodinu, tak vozí celou železniční poptávku. R18/19 vozí hlavně lokální frekvenci. Jinak Zdice už dneska hodinu nemají, ještě zbývá Hořovicím, Berounu a Rokycanům.

Co se kvůli tomu muselo zrušit? Z toho nejvýznamnějšího (viz):
-6132 km/týden - Excelsior
+1210 km/týden - Brno-HB
+708 km/týden - Olomouc-Šumperk
+756 km/týden - Otrokovice-Luhačovice
+1088 km/týden - Plzeň-ČB
+2560 km/týden - Brňenský drak
+708 km/týden - Břeclav-Brno
+1456 km/týden - Praha-Pardubice (částečná náhrada za Excelsior)
+154 km/týden - Cheb - Cheb st.h.
--------------
+2508 km/týden - celkem
---------------
Otázka jen, zda bude Brněnský drak dotovaný, D1 Expresy nebyly. Pak by to byla cca nula od nuly. Ostatně i v článku je napsáno, že finance jsou stejné jako letos navýšené o inflaci.

Efektivně řešitelné posilovými špičkovými vlaky Kolín - (zastávkově) Nymburk (rychlíkově) Praha;
Což jsou zase 3 špičkové jednotky a peníze navíc, což tak odpovídá počtu rychlíků do HK, které by potřebovaly posílit. Dál je potřeba říct, že na některých spojích je frekvence na sólo jednotku 480 na úrovni Chlumce nad Cidlinou, což znamená, že i rozpůlená frekvence z trati 231 by tu jednotku přetížila. Jediným řešením pro linku se 4 jednotkami a 1 zálohou je vést tu linku z Chlumce do Prahy bez zastávky.

nemá-li být na rychlících zbytečně převáženo "mnoho železa", které se zaplní jen v menší části trasy.
Taková R18 a R19 se v protišpičce nezaplní po většinu trasy. [happy] Některé okrajové spoje vezou i méně než 50 cestujících.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11157
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 17:10:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O. K. vlastně, obětovaný Exelsior (který byl dle vyjádření MD zrušen na žádost ČD, a. s.).
Jinak, při limitech typu "nepřekročitelný objem vlkm v ministerstvem objednávané dopravě" stojí za zamyšlení, zda vůbec mají takové investice do infastruktury smysl, když "jsou miliardy na investice, ale pak nejsou milióny/desetimilióny na, takříkajíc, zhodnocení těchto investic".

Mimochodem, SC Pendolino je v zisku?
Pokud ne, tak ztrátu z jeho provozu pokrývá dopravce jakým způsobem?

Dál je potřeba říct, že na některých spojích je frekvence na sólo jednotku 480 na úrovni Chlumce nad Cidlinou, což znamená, že i rozpůlená frekvence z trati 231 by tu jednotku přetížila.
Tak jiná řešení, např. R-020 dát RegioJetu, zatímco LeoExpressu dát nějakou jinou linku (co třeba pomalíky Praha - Pardubice - Olomouc - Staré Město u UH, resp. po příslušné drátizaci Zlín?). Z hlediska cíle potřebného k dosažení to je jedno.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2029
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 18:39:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Víte co, pojďme na to jinak. Co takhle "ustřihnout" večer, dejme tomu po 20. hodině z Prahy, a na 21. do Prahy, a od této doby "do Excela" jezdit v nějakém alternativním módu, třeba "jednovrstvě středně"? Je docela možné, že by pak už stačil 1 vlak za hodinu, a sice ve 20 do Ostravy, ve 21 do Otrokovic/StM, 22 už jen Olomouc (+ EN) a ve 23 cca navržená Bohemka. Zastavování - například - Libeň, Kolín, Pardubice, UO, Třebová, ZnM, Olomouc, (- Hranice, Suchdol, Studénka). To si myslím, že by už kromě Ne večer asi objektivně stačilo.
Soukromníci už by to zapíchli po 19. hod, protože obsazenost by už bůhvíjaká asi opravdu nebyla.
Zkrátka něco, jako bývaly Budějovice na půlnoc do Prahy, kde to od tuším Veselí po Benešov suplovalo zároveň Os v těch místech, kde to ještě mělo jakýsi smysl.

Na rozdíl od škrtání dopoledne a (nebo) vícenásobných přechodů 120-60 min. nebo dokonce různých minutových poloh by to nemuselo přinášet problémy v kontextu ITG - na většině přípojných ramen už pak doprava taky končí, max. ještě tak jeden pár (který už stejně často jezdí "na fabriku" místo v taktu), zkrátka nedochází až na výjimky k uzavření přípojové smyčky, tj. není co by se kde rozpadlo. Noc to pak srovná.

Takhle bych tedy šetřil já, bylo-li by to fakt nutné. Možná ještě něco podobného v ráno z Prahy (před cca 6. hod) a párově do Prahy o to dříve večer, ale to nemusí být jednoduše možné (byť třeba v Ne ráno by to šlo i do Prahy). Ale během dne, jak by se kolem 6:00-7:00 najelo na nějaký koncept, tak "držet a nepustit". Hlavně uprostřed republiky, kde navazuje fůra dalších přípojů, a pro delší cesty i to dopoledne / podvečer může být prvním a posledním (vhodným) spojem.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10834
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 20:44:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David srovnej dnešní GVD třeba z GVD 2003. Na většině tratí došlo v dálkové dopravě k celkem výraznému nárůstu. Ale všechno má své meze, nelze posilovat do nekonečna. Navíc ty rekonstrukce nebyly dělány jenom proto, aby se tamtudy procpalo co nejvíc osobních vlaků, ale aby mohly jezdit i těžké nákladní vlaky. A ty už se i na ty opravené tratě v řadě případů špatně vejdou a díky tomu dochází k dost velkému prodlužování jejich jízdních dob.
Pendolino dle dopravce v zisku je, ale jestli je to pravda, ví asi jenom on. Ale jestli je to podobné, jako hausnumera, které před pár lety poskytlo MD Jančurovi na základě svobodného přístupu k informacím, tak je otázka, jak toho dosáhl.

Tomáš_záruba: Ve veřejné dopravě dopravě, bohužel, musíme řešit jeden problém, a tím jsou právě špičky. Z toho důvodu není zrovna dobrý nápad mít stejný interval ve špičkách jako v sedle, protože to vede ke zbytečnému proběhu prázdných vozidel, kratší soupravy zase znamenají vyšší náklady na jedno místo. Je proto potřeba hledat určité kompromisy.
Já si osobně myslím, že i tady je potřeba najít kompromisní model, který bude respektovat špičky a ne za každou cenu kvůli nějakému vymyšlenému modelu tolerovat převážení vzduchu. Pokud máme i v protišpičkovém směru na odjezdu z Pardubic 6 vlaků do hodiny, z čehož je většina poloprázdná a není potřeba soupravu pro druhý vytížený směr, pak je asi něco špatně a měl by se hledat jiný model. Tím se dá dosáhnout větší efektivity tak, že v méně vlacích se získají větší zisky a uštří stav vozidel. Proto jsem se taky snažil najít určitý hybrid, který sice nebude minutově čistý, ale dokáže v uzlech zachovat přípoje. Důsledkem sice nebude čistý ITJŘ v hodině, ale vázat to může dál a ze dvou vlaků ve velké ztrátě bude jeden vlak ve ztrátě malé, takže v důsledku by stát nemusel platit 2x průměrných 125 kč/km, ale třeba jen 50 kč/km, což je 20% původní sumy. Myslím si tak, že vzor "večerní Hradčany" může být určitým kompromisem s ohledem na ekonomiku.
Pokud je tedy takový problém Přelouč, tak přidejme tedy ještě Přelouč, stavět bez přípoje v Července nemá smysl a Mohelnice je od nádraží dost daleko, dala by se zřídit bus linka do Zábřeha. Tak nechť to takto jezdí celý den oběma směry, máte novou 2 hodinovou linku. Proložit přesně z R19 to půjde problematicky, pokud má zůstat uzel Svitavy v celou. Stejnou polohu by pak měly všechny ty Matalíky a Portáše, tedy ty pomalé rychlíky, co jezdí Vsetína. Luhačovice a Zlín apod by pak jely jako špičková posila jako expres, třeba my mohl projet i Třebovou, když už tam staví skoro všechno, ale mohl by navíc zastavit v Mohelnici i Července, tedy ve špičkovém směru, kdy je to zajímavé pro dojezd.
Co se týče Vašeho návrhu oškubat večer, tak když se podívate do JŘ, tak zjistíte, že po 20 hodině už moc kde škrtat není. Třeba v pondělí se dá do Zábřeha dostat z Prahy v 8 a pak až v půl jedenáctý.
Dodousek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 21:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Opakuji, v Mohelnici frekvence JE, stále neberete (nebo nechcete brát?) v potaz to, že v docházkové vzdálenosti od nádraží jsou průmyslové podniky (především MEZ Mohelnice, výroba elektromotorů apod., jak se dnes přesně jmenuje nevím), které generují cestující i z Mohelnice do Olomouce (v té "protišpičce") a že na nádraží jezdí z centra města autobusové spojení , které ve špičce navazuje na velkou část vlaků zastavujících v Mohelnici, včetně rychlíků. Pokud se osvědčí integrace trati 310 do IDSOK, je již pouze otázkou let, než se integrace rozšíří i na trať 270 a případně i rychlíky po ní jedoucí, což opět dokáže generovat další cestující, kteří nebudou muset mít zbytečně 2 jízdenky na vlak a bus, ale bude bohatě stačit 1, která (pravděpodobně) bude levnější, než kombinace těchto 2 jízdních dokladů. Podobná situace platí i o Července, kde zastavování vlaků bylo podmíněo tím, že budou přípoje jak od Uničova (bus), tak i od Litovle (vlak), což se ale zatím daří spíše náhodně, než nějak plánovaně. Je zde reálná možnost, že při kombinaci rychlíku a návazného Os vlaku se dostaneme na JD Olomouc - Litovel za 25 minut, což by byla skvělá konkurence pro autobusy, jedoucí do Litovle po R46 (linka 775), a v porovnání s autobusy jedoucí po souběžné místní komunikaci (linka 770) s jízdní dobou okolo 45 minut by tato vlaková linka byla bezkonkurenčně lepší a rychlejší spojení.

Vaše snahy by měly spíše směřovat k zajištění co nejlepších návazností na tyto vlaky, nikoliv na nesmyslné redukce jízdy těchto vlaků, protože jízda jen 3 Vámi vyjmenovaných páru by bylo pro okolí Olomouce PODSTATNÉ ZHORŠENÍ dopravy v okolí Olomouce, obzvlášť po integraci místních tratí do systému IDSOK.

Argumentujete tady tím, že zde jezdí 2 nevyužité vlaky za sebou. Když se podívám na polohy Vámi navrhovaných rychlíků "na odstřel", jedou na lince Ex2 tyto expresy - 1. na Žilinu, 2. na Košice, a poslední jede do Zlína. Ani u 1 si nejsem vědom, že byly tyto expresy nějak poloprázdné, stejně jako si neuvědomuji, že by rychlíky, přijíždějící do/z Olomouce v odpolední špičce, a cca v časech těchto expresů, nějak byly prázdné. Možná někde jsou tyto rychlíky poloprázdné, ale URČITĚ NE v okolí Olomouce (a myslím si, že ani v okolí Pardubic nejsou poloprázdné, ale nedokáži tu soudit, nejsem místní).

Takže Váš argument, že zde jezdí za sebou 2 poloprázdné vlaky, považuji za nepravdivý, protože jsem osobně nikdy neviděl KOŠIČANA, DETVANA a ZLÍNSKÝ EXPRES poloprázdný, a minimálně na Hané jsem poloprázdné rozhodně neviděl ani rychlíky v poloze DETVANA a KOŠIČANA, které navrhujete "na odstřel"

PS: Prosím, neorganizujte dopravu tam, kde jste nikdy nebyl, či jste na těchto místech byl/viděl z okna vlaku jen párkrát/nepravidelně (nehodící se škrtnout). Stejně, jako já neorganizuji (a koneckonců to nemám ani zapotřebí) vlaky v okolí [zadnice] světa Prahy či POVEDené Plzně, prosím, neorganizujte dopravu tam, kde neznáte potřeby lidí. Děkuji [vypravci]

Chcete kvalitní vlakové spojení mezi městy Brno a Olomouc?
Soupravy s vozy A, BDs a B ve stavu bez jakékoliv modernizace je ta správná volba! Zažijte komfort cesty odpovídající dávné minulosti přímo ve Vašem vlaku! Těšíme se na Vás každý den ve vlacích Jeseník - Olomouc - Brno.

České dráhy, Váš osobní dopravce [satan]
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10837
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 22:43:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážený pane, to, že je někde lokálně o daný vlak zájem, neznamená, že musí jet přes celou republiku. Jestli touží kraj o rychlém spojení Olomouc-Litovel za 25 minut, nechť si zaplatí své vlaky a nenutí stát dotovat ten samý vlak až do Prahy. To samé platí o základní dopravní obslužnosti v rámci regionu. Navrhovat si budu, co chci, i kdyby to mělo být 100x špatně, je to můj názor.
A poloprázdné neznamená 50% zcela prázdných kupé. [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11162
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 22:50:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na většině tratí došlo v dálkové dopravě k celkem výraznému nárůstu. Ale všechno má své meze, nelze posilovat do nekonečna.
Nepodsouvat nevyřčené!
Dvouvrstvá (resp. ani to ne; ono by tak jako tak možná stačil stav "3 páry rychlých vlaků za 2 hodiny") dálková doprava Praha - Plzeň NENÍ "posilování donekonečna"; navíc by šlo o přirozenou reakci na dokončení jistého vylepšení dopravní infrastruktury.

Mohelnice je od dost daleko, dala by se zřídit bus linka do Zábřeha.
Podle analogie "Ústí nad Orlicí je od "rychlíkového" nádraží taky daleko; dala by se zařídit autobusová linka z České Třebové"??

Jestli touží kraj o rychlém spojení Olomouc-Litovel za 25 minut, nechť si zaplatí své vlaky a nenutí stát dotovat ten samý vlak až do Prahy.
Při stejném uvažování by šla do háje nemalá část podobných "pomalíků".

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10838
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 23:09:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Významný nárůst patřil olomoucké trati. V Ústí nad Orlicí navrhuji fakticky ponechat současný stav, jen interval by nebyl přesně 60 minut, ale řekněme 50/70 až 55/65 dle výsledné polohy.
A co se týče "Při stejném uvažování by šla do háje nemalá část podobných "pomalíků".," tak pokud ten pomalík má mít větší vytížení třeba v 5% trasy, pak by to bylo v pořádku. Jaká je logika v tom platit vlak 250 km, když je využitý třeba 30?
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2030
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 23:41:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud ten pomalík má mít větší vytížení třeba v 5% trasy, pak by to bylo v pořádku.

Jenže to on nemá ani zdaleka, tak nevím, co tu furt řešíte. Nějaká fascinace škrtáním nebo jak? Ještě bych to chápal, kdyby se to použilo pro rozvoj něčeho jiného, co je smysluplnější, ale to polední sedlo na švejcích apod. snad není ani z legrace.

Pokud máme i v protišpičkovém směru na odjezdu z Pardubic 6 vlaků do hodiny, z čehož je většina poloprázdná a není potřeba soupravu pro druhý vytížený směr, pak je asi něco špatně a měl by se hledat jiný model.

Jednak je to pravda jen v malém počtu případů a "transakční náklady" mohou přínosy i převážit. Ale hlavně je taky jiná možnost, a sice zvýšení tržeb. Počkejme na GVD 2017, sám jsem dost zvědav. Až se dokončí Běch-Úv, UO, snad i sanační průjezd Maloměřicema (a dále sanace Modřice - Heršpice, dokončení Břeclavi) a bude se jezdit Praha - Břeclav něco přes 2:50, Praha - Brno asi 2:25, Olomouc asi 2 hodiny a Svinov se dostane na hranici 2:45 (byť zde se již může, opět jako dočasný problém, projevit Přerov II). Třeba taky do té doby zase ČD koupí nějaké ojetiny a kultura plív prudce vzroste.

Problém není v systému, ale v jakémsi sice neustále lokálně proměnlivém provizoriu, ve kterém se trať (a tedy i provoz na ni) nachází.
Dodousek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 477
Registrován: 4-2009

Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 00:13:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Tady zdaleka nejde jen o spojení Olomouc - Červenka - Mohelnice - Zábřeh, ale pravděpodobně by ve špičce tyto rychlíky chyběly také v úseku ČT - Ústí - Pardubice - Přelouč. Podle Vašeho návrhu jízdy rychlíků by souprav bylo stále zapotřebí 6 (za použití stávajících vozů a pokud stále platí to, že zbytek rychlíků v trase Olomouc - Luhačovice by měl být zachován), ale protože by vybrané vlaky nejely dál za Olomouc (beru jako modelovou situaci odpolední špičku), v úseku Olomouc - Zábřeh na Moravě by ještě nebylo zapotřebí pro krajské zrychlené vlaky mít další soupravu, protože by se dala vhodně využít souprava od R z Luhačovic, pro úsek Česká Třebová - Pardubice - Přelouč však potřebujeme již 2 soupravy navíc. Díky tomu, že nepojedou MD dotované rychlíky, sice ušetříme denně pár tisíc kilometrů, ale bude zapotřebí pro zrychlené vlaky OL - ZnM a ČT - Pardubice - Přelouč najezdit stovky (ne-li lehce pod tisíc) km navíc, mít další 2 soupravy, strojvedoucí, průvodčí navíc.

Takže když to shrnu, MD sice ušetří peníze za to, že nepojedou některé vlaky, ale souprav bude zapotřebí pro vlaky dotované MD stále 6, zatímco Pardubický kraj by musel někde "sehnat" další 2 soupravy, lokomotivy, strojvedoucí, průvodčí. Tyto 2 soupravy (a i 6 "ministerských" souprav) budou mít oproti dnešnímu stavu obrovské náklady na 1 km, protože budou jezdit jen ve špičce/mít rozhozené oběhy s obrovskými prostoji, zatímco rychlíky dnes zde jezdí (skoro) celý den, prostoje souprav na konečných na akceptovatelné úrovni. Mám z Vašeho návrhu pocit, jako kdyby jste hleděl jen na frekvenci do/z Prahy a zbytek nezájem, včetně těchto vedlejších efektů. Někdy je opravdu lepší vozit v části trasy méně lidí, než zbytečně navyšovat náležitosti - lidská práce je drahá a nevím nevím, jestli kvůli ušetření pár Kč na ministerstvu je lepší zaměstnávat více zaměstnanců, držet ve vozovém parku více lokomotiv a souprav s mizerným denním proběhem, které by dotoval kraj (= de facto stát).

Chcete kvalitní vlakové spojení mezi městy Brno a Olomouc?
Soupravy s vozy A, BDs a B ve stavu bez jakékoliv modernizace je ta správná volba! Zažijte komfort cesty odpovídající dávné minulosti přímo ve Vašem vlaku! Těšíme se na Vás každý den ve vlacích Jeseník - Olomouc - Brno.

České dráhy, Váš osobní dopravce [satan]
soudruh3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.95.2
Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 00:22:14    Odkaz na tento příspěvek  

Tak příští rok bychom se už mohli dočkat na 270 změny. Tak si ty návrhy upravte.
Odjezdy z Prahy v asi x:45a přijezdy v x:15. To znamená, že budou přestupní vazby od i na Ústí a Německo z či do Olomouce a Ostravy
Příjezd i odjezd v asi x:30.
Časem se k tomu přidá i směr Plzeň.

Ano, co se týká časů bude to jak zhruba píšete. No oddělení odjezdu a dojezdu linek Ex1 a 2 zřejmě nastane už za rok a třeba právě z důvodu spojení EX2 a Luhačovic.
Ještě uvidíme jak se to rozhodne.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10840
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 09:08:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba: Ještě bych to chápal, kdyby se to použilo pro rozvoj něčeho jiného, co je smysluplnější, ale to polední sedlo na švejcích apod. snad není ani z legrace.
A Vy víte, na co to chci použít? Upřímně už třeba expresní vrstva Praha-Plzeň mi přijde smysluplnější, než tenhle vlakodrom Praha-Olomouc. Myslím si, že by mělo platit, že čím víc jede po trati vlaků, tím by se mělo víc dbát na jejich efektivitu. A když jste nakousl Ty Švejky, tak dle mých informací Švejk s příjezdem po druhé hodině do Prahy byl zhruba stejně obsazený, jako většina rychlíků odpoledne a večer R18 a 19 mezi Pardubicemi a Prahou. V sobotu dopoledne dokonce řada rychlíků počet cestujících pod 50, to by porazila většina Švejků i u Příbrami! Ptám se znovu, proč podporovat 6 vlaků do hodiny na 010, když je nelze lépe využít?

Dodousek: Můj návrh hovoří o tom, že zrušené rychlíky budou nahrazeny ve významnějších zastávkách zastavením expresů Praha-Žilina, navrhuji Ústí nad Orlicí a Choceň k zajištění stejných vazeb, jako dnes. Pokud by olomoucký kraj chtěl zrychlené vlaky místo zrušených rychlíků, může použít soupravy od Luhačovic, které by stihly dojet do Zábřeha a tam otočit zpět bez nárůstu.
Pokud Vám vadí, že ty sopuravy budou jezdit jen ve špičkách, tak jak jsem již psal, není problém ušetřit 6 elektrických lokomotiv a 2 motorové, příslušné posílit expresy i ve špičkovém směru, zrušit tu linku komplet a na Olomouc-Luhačovice točit nějaké motorové jednotky. Pokud je skutečně takový megaproblém projetí Přelouče, Červenky a Mohelnice, může ta náhrada stavět všude, bez předjíždění je rozdíl na 250 km asi 15 minut. Stejně valná většina dálkové frekvence využívá komerčních linek.
Ušetření není pár korun, ale desítky milionů, při ztrátě 108 kč/km této linky činí úspora na 3 párech linky 60 milionů korun (viz dokument vydaný Jančurovi, který vyšel v novinách), a snížení ztráty linky Praha-Vsetín-Žilina.

soudruh3: Moc tomu nerozumím, jak si mám přeložit "Odjezdy z Prahy v asi x:45a přijezdy v x:15." a "Příjezd i odjezd v asi x:30.", to jsou trošku protichůdné informace. Takže děkuji za informace, ale moc moudrý z toho nejsem. Mimochodem zrovna Plzeň fakticky odjíždí v X:15 a pendolina by tak mohla odjíždět ve zmíněných X:45, takže nevím, jak mám pochopit informaci "Časem se k tomu přidá i směr Plzeň."
Navíc tahle informace mi vůbec nejde snad do jakéhokoliv rozumného konceptu na trati 010. Poloha "pomalých" rychlíků je navíc asi jasně fixována uzlem Svitavy, tam nelze fakicky cuknout ani o minutu, tedy pokud se nemá rozjebat celý systém návazné dopravy tam. Logické směřování té linky pak vede k tomu, že bez dlouhých pobytů směřuje odjezd z Prahy těsně po celé. A tím ficuje polohu i případné posilové linky ať bude řešena jakkoliv.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2031
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 12:38:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Upřímně už třeba expresní vrstva Praha-Plzeň mi přijde smysluplnější, než tenhle vlakodrom Praha-Olomouc
Tak to pak jo, byť jste dosud psal o zacelení čtyřhodin. Ale to je irelevantní, na Ex na Plzeň od 2018 (?) snad prošlo vládou budoucí navýšení peněz, navíc se snad konečně plní to slavné "memorandum" včetně inflace. Takže škrty na Praha - východ mohou jít fakt jen ve prospěch dalších věcí, a tam si opravdu nemyslím, že to je větší priorita.

V sobotu dopoledne dokonce řada rychlíků počet cestujících pod 50, to by porazila většina Švejků i u Příbrami!
To by mě tedy zajímalo, co je to za čísla. Ale i kdyby náhodou, tak "sobota dopoledne" asi není dvakrát reprezentativní údaj, že? Mimochodem, jak kolísá obsazenost regionálky u Prahy, co intervaly téměř drží CD/CT (a je to tak správně)? A řeší se to délkou souprav, tj. tak nějak bych to viděl taky.

Ptám se znovu, proč podporovat 6 vlaků do hodiny na 010, když je nelze lépe využít?
Já je nepodporuju. Jen se lišíme v názoru, kde škrtat. A opakuji, omezení zcela libovolného jezdění "volné konkurence" dosud bránilo jediné: politická vůle (aspoň navenek deklarovaná) právě takto to mít. Srov. Německo, kde když ČD chtěly jezdit Berlín natruc samy o hodinu vedle dvouhodiny DB(+RJ), tak tam "nebylo místo" byť všude kolem jezdí samé půlhodiny (takže být muselo, když je pro EC DB). A nikdo ani píp, ani EK.

V úterý dopoledne jedu do Slezska. Je normální vybírat si na té trase z vlaků v 9:36, 9:44, 10:06 a 10:11? Tady je problém, ne v plívách!
Dodousek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 4-2009

Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 13:35:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: A proč Ústí nad Orlicí a Choceň mají mít u vlaků Ex, které by jely mimo špičku a nahrazovaly by Vámi zrušené rychlíky "privilegium" zastavování v těchto stanicích k zajištění přípojných vazeb, zatímco Přelouč, Mohelnice a Červenka (Litovel) by tuto možnost zastavení k zajištění přípojných vazebmít neměli? Navíc, i zastavení i Chocni a Ústí nad Orlicí by znamenalo podstatné prodloužení jízdních dob (v dnešním stavu o cca 5 minut, po dokončení prací o cca 8 minut). Nedělejme z vlaků EuroCity rychlíky, a to ani v dopoledním sedle (jediné výjimky budiž večer a brzo ráno). Osobně bych zredukoval i zastavování vlaků EC v Zábřehu a Kolíně, a to minimálně na střídačku po 2 hodinách.

Ještě jednou opakuji, zkuste místo zrušení těchto rychlíků navrhnout jiné alternativy - např. lepší přípojné vazby (= noví cestující), vyhození A149, které jede s trochou štěstí plné jen ve špičce z/do Kolína a jeho nahrazení AB349, zkrácení souprav mimo "Pražskou špičku" na 4 vozy (AB+BDs+B+B - všechny vozy v této kmenové soupravě minimálně humanizovány), čímž ušetříme nejen na dopravní cestě, ale i na energiích a na průvodčích, kteří by tyto vlaky doprovázeli společně s vlakvedoucími jen v "Pražské špičce" a v neděli. I na tomto se dá ušetřit několik milionů KaČek, které mohou být využity na doplnění podobně nesmyslných děr dopoledne, které jsou zde navrhovány pro R do Luhačovic.

Kde vzít peníze na jiné, zcela jistě důležitější vlaky? Co třeba přestat dotovat v úseku Praha - Olomouc linku Ex 2 (pokud se nemýlím, narozdíl od Ex 1 je tato linka stále dotována v celé trase)?

Tomáš záruba a poslední odstavec: [ok]

Chcete kvalitní vlakové spojení mezi městy Brno a Olomouc?
Soupravy s vozy A, BDs a B ve stavu bez jakékoliv modernizace je ta správná volba! Zažijte komfort cesty odpovídající dávné minulosti přímo ve Vašem vlaku! Těšíme se na Vás každý den ve vlacích Jeseník - Olomouc - Brno.

České dráhy, Váš osobní dopravce [satan]
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10843
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 13:45:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Tak to pak jo, byť jste dosud psal o zacelení čtyřhodin.
Některých určitě. Minimálně Praha-Turnov v sedle, Šumperk-Olomouc večer bych určitě za priority považoval. Stejně tak by měl spíš hradit stát základní dvouhodinu HK-Trutnov, kde je vypuštěn 924, nebo sedlo linky Olomouc-Opava-Krnov, kde díru zaceluje regionální objednávka.
Naopak čtyřhodiny na Švejcích, či Rumburk-Kolín je nutné řešit s kraji a najít třeba nějaký společný koncept. Tady není možné u sebe uživit celodenní hodinu v prokladu os/R.
Za další prioritnější záležitosti bych považoval rozšíření některých špičkových meziregionálních spojů, kde je nabídka mnohem nižší, než na koridoru Praha-Olomouc-Ostrava. Příkladem může být třeba doplnění linky Praha-Roudnice-Ústí-Děčín, zejména si myslím, že chybí spoj 13:46 z Prahy, párově by šlo dodat rychlík v poloze nového spěšňáku 14:40 z Ústí. Stejně ty by měl být zaveden, minimálně v sobotu ráno, vlak 7:46 z Prahy a v neděli zpátky s příjezdem do Prahy 18:09. Mimochodem, Roudnice, Lovosice, či Kralupy nemají nárok na skoro celodenní hodinu "pomalíků" jako Přelouč a jiné? S ohledem na to, kolik jezdí po koridoru Praha-Česká Třebová jiných expresních vlaků bych radši jednu expresní linku do dvouhodiny ponížil na rychlíkovou a za ušetřené peníze radši koupil CD/CT hodinu Praha-Ústí. Obsazenost by nebyla nijak zvlášť odlišná od R18/9. Mimochodem, doplnění do hodiny Praha-Ústí cca 6-20 CD/CT mi to hrubým odhadem vychází na cca 40 párů týdně, což je průměrně 1200 km/den, takže to by mi stačilo.
Stejně tak radši, než "Olomoucký vlakodrom", by měla být na České Budějovice-Praha hodina. Města jako Tábor a Benešov by měla mít spojení každou hodinu bez ohledu na den spíš, než Přelouč apod. Na této trati je otázkou, zda i zde by se již neměly začít objevovat expresní vlaky alespoň ve špičkách PD a v letní sezónně o víkendech, protože zejména o prázdninách jsou některé spoje výživné.

Dodousek: Na většinu jsem odpověděl už výše. Snad jen odpověď na "Co třeba přestat dotovat v úseku Praha - Olomouc linku Ex 2?" Tak tohle přesně Jančura s Novotným chtějí. Ano, je to řešení, které ale, dle mého názoru, povede k tomu, že začnou odpadat spoje stejně, jako u Ex 1. A myslím si, že velmi pravděpodobně by šlo o ty, co jsem vybral. Myslím si, že by pak došlo fakticky k podobnému modelu, který jsem nastínil.
Dodousek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 4-2009

Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 14:16:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, je to řešení, které ale, dle mého názoru, povede k tomu, že začnou odpadat spoje stejně, jako u Ex 1.

O to tu právě jde. Díky tomu, že MD není schopno konkurenci regulovat, jezdí na trati plno expresních vlaků, většina z nich je na podnikatelské riziko dopravce. Dopravce u nedotovaných vlaků může kdykoliv říci, že od zítřka vlaky budou/nebudou zastavovat tam a tam, nebo nepojedou ty a ty dopolední vlaky, a pojedou jen ty a ty ve špičce. Proto jsem názoru, že ministerské rychlíky by měly být zachovány, byť v pokud možno co nejvíce minimalistické podobě (150.2+AB+BDs+B+B, pouze vlakvedoucí) i jako "pojistka", když najednou dopoledne nebude na výběr ze 4 vlaků za 1 hodinu do Olomouce, ale třeba jen 2 - nějakého na vlastní riziko (který třeba bude stavět jen někde) a právě tohoto rychlíku.

Ano, Lovosice a další podobné stanice na 090 mají mít také nárok na hodinový takt rychlíků. To, že ho dodnes nemají, je stejná chyba, jako se snažit tento takt zbořit někde jinde, místo soustředění se na zrušení plnohodnotných jedniček, na lepší názavnosti, krácení souprav a snížení potřeby průvodčích mimo špičku.

Chcete kvalitní vlakové spojení mezi městy Brno a Olomouc?
Soupravy s vozy A, BDs a B ve stavu bez jakékoliv modernizace je ta správná volba! Zažijte komfort cesty odpovídající dávné minulosti přímo ve Vašem vlaku! Těšíme se na Vás každý den ve vlacích Jeseník - Olomouc - Brno.

České dráhy, Váš osobní dopravce [satan]
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2033
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 16:09:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: No, takže jsme se slavně dobrali k tomu, že "moc" jezdí těch rychlých, ne pomalých vlaků. Mezi "ponížit Ex na R" a "zachovat R" vidím rozdíl fakt kosmetický, takže bezva.

Akorát, že tím se otevírá potřeba řešit ten expresní vlakodrom, a to už není tak jednoduché a přímočaře působivé, jako "převádění vlkm" v rámci objednávané dopravy, že. Jenže i tyto vlaky jsou de facto nepřímo dotovány (skrze vyšší ztráty na Ex2, zčásti na R18, a ve skutečnosti patrně i "ze zisku ČD" v případě Ex1, vlastně zřejmě i vyšší dotací na Ex1 za Ostravou).

A pořád jste neuvedl, kde berete ta data o minimálním využití. Moje zkušenosti jsou zcela odlišné.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10844
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 18:28:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba: Však jsem již několikrát psal, že expresů tady jezdí takové množství, že snad není tak šílený problém částečně z toho segmentu slevit. Ano, řešení je zrušit linku Ex2 jakožto část toho expresního segmentu a tu zcela nechat na komerční sféře. Komerční dopravci to nepochybně uvítají. Z linky Ex2 by se tak stala linka R18 Praha-Vsetín-Žilina. Zrušení zastávek Mohelnice, Červenka a Přelouč byla jistá obět, aby tahle linka nebyla tak pomalá, jako původní linka R18. ČD jsou součástí toho expresního vlakodromu, dokonce fakticky dvěma linkami. Myslíte, že by měly zájem svojí linku Ex1 či Pendolina obětovat a vozit místo ní bez dotací linku Ex2, alespoň na úseku Praha-Olomouc a R18 pak nechat Zlínsku?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10845
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 19:21:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak doporučuju srovnání GVD 2003 a GVD 2014, například mezi 17:49 a 19:49 na odjezdu z Olomouce, kdy počet dálkových vlaků mimo neděli stoupl 5x (v roce 2003 jel vlak 17:49 a pak až 19:49 tedy za 120 minut, v roce 2014 průměrně za 24 minut).
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 1-2014
Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 20:52:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je na 270 EX vlakodrom, tak jedině na lince Praha-Ostrava.
Takže se přímo nabízí přesměrovat linku R18 na Ostravu-bo tam mezi Potěmkinem, Leem a RJ vyloženě ta pomalá linka chybí.
Na Valachy to jede co 2h, takže v pohodě, jen do Luhaček je to zbytečně pomalé, takže by bylo optimální otočit Ex1 na Luhačky a je to :-)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2035
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 22:26:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

expresů tady jezdí takové množství, že snad není tak šílený problém částečně z toho segmentu slevit.
Fajn, na této platformě vidím diskusi jako účelnou.

ČD jsou součástí toho expresního vlakodromu, dokonce fakticky dvěma linkami. Myslíte, že by měly zájem svojí linku Ex1 či Pendolina obětovat a vozit místo ní bez dotací linku Ex2, alespoň na úseku Praha-Olomouc a R18 pak nechat Zlínsku?

Proč Ex2 bez dotací (= zrušená) a proč R v - po Ostravě - zrovna v tom nejsilnějším směru? Řešení jsou tu podle mě dvě, a to postupně:
1. Stát z pozice vlastníka ČD "nějak zajistí" (ovšem když si z toho chytře udělal akciovku, tak leda nestandardními krkolomnými postupy, nebude-li vedení ČD z toho nadšené), že přestane souběh Ex1 a Pendolina.
2. Vyřeší se regulace trhu (licence / koncese, exkluzivita na lince, jednotné jízdné, popř. aspoň podmínky pro open-access z hlediska požadavků na zapojení do systému apod) legislativní cestou + začnou VŘ (nebo jiné výběry dopravců, nějaký ten "kulatý stůl" bych v principu taky nezavrhoval).

Problém je, že krok (1) je - mimo politickou vůli - podmíněn de facto:
a) Pořízením nových vozidel pro Ex 1, aby se přesměrovaní Pendolin dalo marketingově podat jako pokrok, ne ("nařízená") prohra. Takže nějakých Railjetů, nebo podobných vozů co teď koupil Regiojet, nebo tak něco. A to pro celé rameno do Žiliny (ne-li Košic / Zvolena).
b) Stát si musí vzpomenout, že to byl on, kdo se v 90. letech rozhodl na některých koridorech šetřit na přeložkách s tím, že se to dožene naklápěním. A na nějaké jiné relaci se přihlásit k vyšším provozním nákladům coby důsledku nižších investic a vzít pendolina (bez místenek a ne jako marketingový produkt SC) do závazku. Aktuálně nejspíš Cheb, ale našla by se i jiná ramena, možná Cheb přes Ústí (pokud / až se magistrála naučí klopit), R-250 atd.

V krátkodobém horizontu /a/ ani /b/, zejména v důsledku absence logiky nebo koncepce na úrovni politického (to je důležité) vedení státu v dopravě, nevidím jako reálné. Takže zbývá něco prostě škrtnout, a to nemohou být Ex1 s ohledem na jízdu za Ostravsko, a libovolný z produktů SC, RJ, LE jsou zase nosnou značkou příslušného dopravce. Takže buď jeden natvrdo zkrachuje (k čemuž má nejblíž podle mě LE) a zbylí dva nějak dokonvergují ke dvěma cca proloženým dvouhodinám (i ráno do Prahy a v pátek z Prahy, čímž bude přebývat už tak 1 trasa za 2 hodiny a to budiž snesitelné, nebo ne a pojede se jako dosud, popř. do realizace kroku (2) výše (který by ale stejně asi musel obsahovat přechodná ustanovení typu že co už jezdí, tak jezdit může, bo jinak arbitráž).
soudruh3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.102.3
Odesláno Pondělí, 20. října 2014 - 00:11:43    Odkaz na tento příspěvek  

Pro Orky.

X:30 příjezd i odjezd vlaků z/do Prahy z/do směru Německo/Ústí

EX1 jednotné odjezdy z Prahy X:40 cca
EX1 jednotné přijezdy do Prahy X:20 cca
Tedy přestupní vazba z/do směru Ol/Ová
Časem budou ty časy i z/na Plzeň
Uzel Olomouc a Plzeň X:00 Exy, jen Pendolina tam nebudou mít přesně čas X:00 neboť jedou rychleji a méně zastavují

EX2 odjezdy X:20
EX2 přijezdy X:40
Provezou přímé vozy z/na Luhačovice, ale není to definitivní

Rychlíky možná jen po Přerov
Odjezdy z Prahy X:00 asi
Přijezdy do Prahy X:00 cca
Svitavy zachovány cca jak dnes

Uvidí se co soukromník, kam se posune
Asi bude chtít lepší vazby v Žilině s Bratislavskou linkou
Uvidíme jak to bude
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10847
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 20. října 2014 - 07:49:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba: Jsem přesvědčen, že na úseku ČT-Olomouc jsou dostatečné 4 vlaky d Prahy do dvouhodiny jako funkční základ s tím, že ten eventuelní pátý by byl jako posilový v největších špičkách. Myslím si, že takovýto počet vlaků by mohl být jako celek ziskový, pokud by bylo nepodstřelené jízdné (řekněmě někde na výši běžného zákaznického jízdného ČD). Z těchto 4 linek vlaků by určitě minimálně 2 měly jet do Ostravy.

soudruh3: Děkuji za upřesnění, takhle to dává smysl. Ex1 v cca X:40 dává smysl, dává to možnost mít uzel Olomouc co nejblíž liché celé, navíc umožňuje vazbu v Zábřehu od Jeseníka do Otravy a je proloženo s Pendolinem. Poloha Ex2, v podstatě kopíruje stav od nového GVD. Poloha rychlíků v celou z Prahy taky, zrychluje je a přitom umožní cca současné polohy v uzlech Svitavy, Choceň u Ústí nad Orlicí.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4817
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 20. října 2014 - 09:02:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Portáš:
Takže se přímo nabízí přesměrovat linku R18 na Ostravu ...
Na Valachy to jede co 2h, takže v pohodě,
jen do Luhaček je to zbytečně pomalé, takže by bylo optimální otočit Ex1 na Luhačky a je to :-)


Zde bych si dovolil souhlasit.

A Praha - Ova komerčně a nebát se těmto linkám úředně omezit zastavování, tj. např. stávající linka Praha - Ova - Žilina by mezi Prahou a Ovou zastavovala jako SC.

Jak k tomu dospět? Při slušné politické vůli vysoutěžením balíku Ex Praha - Vsetín + Ex Praha - Luhačovice a k tomu někomu (možná i z ruky) zadat pmalík Praha - Ova.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 1-2014
Odesláno Pondělí, 20. října 2014 - 09:04:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

soudruh3:
Při posunu linky Ex2 o cca 10.min později z Prahy mi vychází Hranice na Moravě kolem půl a opačně také (L 30). Že by se konečně pohlo i s brněnskými R tak, aby se tam potkaly s Ex2? Pro zmíněné R by to znamenalo cca o 15.min dřívější odj. z Brna a o 15.min později z Bohumína.
Takže by se v jeden čas potkaly 2 EC a 2 R, obnovila by se vazba Valachy-Brno a zárověň zachovaly přípoje z/do Suchdola a Studénky a opačně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Portáš.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Portáš.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Portáš.)