K-report
 

Splavňování a práce na vodních tocích  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Automobily, lodě a letadla » Splavňování a práce na vodních tocích « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Nystrom
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.34.225
Odesláno Čtvrtek, 27. února 2014 - 18:02:30    Odkaz na tento příspěvek  

České Budějovice - obratiště lodí na konci plavební cesty Vltava pod Dlouhým mostem po červnové povodni. Kolik lodí se tam asi vloni otočilo a letos otočí?
Tulák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 660
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 28. února 2014 - 00:27:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zase kanál D-O-L, zajímavé je hlasování čtenářů:

http://www.novinky.cz/domaci/328901-vedci-zemana-nepotesili-kanal -dunaj-odra-labe-nema-vubec-zadny-smysl.html

(Příspěvek byl editován uživatelem tulák.)

Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4425
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 28. února 2014 - 09:27:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad D-O-L - už jsem to psal tady:
https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2908493
Převážná většina chápe, že je to v lepším případě utopie, v horším případě další zamýšlená zlodějna v už dost rozkradeném státu.
Jen ten starý ožrala s typickou ožraleckou zarputilostí s tím pořád otravuje.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2180
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 28. února 2014 - 21:01:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Považuji to za svého druhu folklór. Už např. v rakousko-uherském mocnářství před více než 200 lety chtěli stavět kanál z Vídně až k Jadranu. Se stavbou málo kapacitního průplavu (lepší komunikace tehdy ale nebyly) se dostali až k Wiener Neustadtu, resp. uherské hranici, viz např.: http://de.wikipedia.org/wiki/Wiener_Neust%C3%A4dter_Kanal
J.A.Baťa zase ve své vizionářské knize "Budujeme stát pro 40 000 000 lidí" prezentuje nejen propojení D-O-L, ale i průplav podél celé jižní hranice Slovenska a většiny Podkarpatské Rusi až po Slatinské Doly.
Ostatně i podnikatel Schindler, který před více než 140 lety zprovoznil velkou kruhovou pec na pálení vápna u lomů poblíž Teplic nad Bečvou, nyní www.motorestvapenka.cz (viditelno i z vlaku jedoucího po trati 280), se kojil nadějí, že okolo jeho závodu stát vbrzku začne stavět průplav Dunaj - Odra a že tudíž bude mít velké kšefty. [lol]
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 08:46:21    Odkaz na tento příspěvek  

DOL: Přiznávám (opakovaně) že jsem jeho zastánce. Neberte prosím tohle jako výzvu k další diskusi, už jsme to tady probrali mnohokrát. Budiž, odborníci rozhodli (snad opravdu objektivně - v tomhle státě prolezlém korupcí se ale nedá na 100% věřit vůbec ničemu a prsty kamiónové mafie jsou hooodně dlouhé ... ).
Bude to znamenat konec lodní dopravy u nás. Snad je to tak správné. Jenže jaké budou důsledky? Uvědomme si, jak skomírá nákladní doprava na železnici - stačí výsledky jen trochu extrapolovat a zjistíme, že za nějakých dvacet let bude i tady konec. Takže další a další kamióny - nekonečné odstavné plochy, další a další dálnice, překládací centra zabírající stovky hektarů úrodné půdy, nafta, prach, smog... . Takže zbývá jediná otázka - kdo vlastně vyhrál? Jsem přesvědčen, že prohrálo 99% obyvatel našeho státečku. I když se teď vykřikují hrdé nesmysly, kolik se ušetří, co se zachová, co se umožní. Otázkou je, kolik z těchhle "radostných" zpráv financuje právě to 1%. Někdy mám pocit, že jsme národem hlupáků. Kdyby nákladní železniční doprava rok od roku rostla (a to především vnitrostátní) a nebyla naděje na alespoň částečné financování průplavu z EU, měl bych asi jiný názor. Realita je ale přesně opačná. Nákladišť rok od roku ubývá, nákladní vlak na lokálce je událost roku a i na hlavních tratích je úspěch jeden, či dva denně. A to je ještě obvykle jen tranzit. Nejde přeci jen o DOL, ale o celkovou dopravní koncepci. Ne tu na papíře, ale o tu skutečně realizovanou. Jsem asi hlupák a mám rád tuhle zemi a její přírodu. To se ale dnes nenosí. A omlouvám se, za tenhle neradostný příspěvek. Gratuluji kamiónové mafii, další miliardy mají v kapse.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4427
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 20:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a já přiznávám, že jsem odpůrce průplavu D-O-L.
Ne však jako obecný odpůrce lodní dopravy, obzvlášť ne tam, kde je možná a za přijatelný peníz řešitelná. Jsem však zásadní odpůrce megalomanských staveb - lhostejno, zda jde olympiádu v Prase nebo o průplav D-O-L.
Nicméně, pokud už nyní (nevím, vycházím však z názoru D-laika) skomírá nákladní železniční doprava, tak považuju za TRAGICKÝ NESMYSL vedle slušné a kapacitní železniční tratě Břeclav - Bohumín a vedle již téměř dokončeného dálničního spojení Břeclav - Bohumín ještě skrz moravskou bránu rvát za ukrutné peníze průplav. Nemáme na to ani vodu a hlavně ani objem nákladní dopravy.
Totéž se týká snad již hotového železničního koridoru Bohumín - Praha a léta plánovaného a s obtížemi realizovaného východozápadního dálničního spojení, kde chybí posledních cca 110 km (Mohelnice - Opatovice nad Labem). Vedle těchto kapacitních dopravních tras budeme tunelovat státní rozpočet ještě stavbou pro třetí typ dopravy? CZ není Kuvajt s bezednou státní pokladnou.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4428
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 21:20:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě, D-laiku, z jiného pohledu.
Také nejsem nadšený z bytnějící kamionové dopravy. Mrzí mě, že nákladní železniční doprava slábne. Vím o čem mluvím, před léty mě ta nákladní železniční doprava dokonce živila. Jenže ty kamiony vítězí nad železnicí mnoha notoricky známými argumenty - doprava od vrat po vrata, v Schengenském prostoru rychlá doprava po silnicích bez hranic etc. A tomu chce železnice konkurovat drahými tarify, nepružností typickou pro (polo)státního molocha? Pochybuji, že_by ta lodní doprava byla rychlejí nebo alespoň levnější než železnice. Vždyď tu drahou průplavovou dopravní cestu by měl někdo zaplatit - a kdo jiný, než zákazníci, že. No a nepružnost, překládání kontejnerů atd., molochální chování velké průplavové firmy by patrně bylo podobné jako na železnici. Jako fanda do kolejové dopravy neochotně přiznávám, že nepřeberná nabídka kamionových firem tu železnici naprosto drtí.

No, a ruku na srdce, opravdu si mám myslet, že případné další logistické areály pro kaminovou dopravu zaberou více prostoru než případný průplav D-O-L a jeho překladišťata a další zázemí? Do tohoto srovnání není možné započítávat již existující areály sloužící silniční dopravě, ty už stojí a tady bychom se (teoreticky) měli bavit o dalších záborech půdy pro posilující silniční nebo zcela novou vodní dopravu.

A přiznávám, že jsem nepochopil argument o hynoucí nákladní dopravě na lokálkách a o chabé (převážně tranzitní) nákladní dopravě na hlavních železničních tazích. Za chybnou dopravní koncepci státu bych viděl, kdyby tento (zbývající) tranzit z funkčních železnic měl být dopravní koncepcí státu převáděn na vodní kanály zbudované za hrozné prachy.
No a jestli nyní místní nákladní dopravu do Kozích hor nezajistí lokálky, tak průplav teprve ne. Takže, ač nerad, vnímám, že silniční doprava vyhrála.
parníkář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.5.163
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 22:39:30    Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem sem kouk a nestačím se divit. Pro že-by, co si představujete pod pojmem kapacitní železniční trať? Žst Břeclav, no uvidíme jak to bude v praxi vypadat po její rekonstrukci a (jak je u SŽDC obvyklé) zeštíhlení. Břeclav - Přerov zde kapacita ještě je, ale Přerov - Ostrava (uzel) je jistě na 80 % vytížená možná i víc a přechody z Ferdinadky do Polska jsou reálně na 100%. Čili není-li průplav, další přepravy mohou už jen na silnici, na železnici se vejdou už jen určité vnitrostátní lokace.
Navíc, představte si to, až nám na východě zase přivřou kohoutek, mohou průplavem lodě velebně pomalu tahat voli. Svině ovšem, jak již bylo zjištěno, se k této práci nehodí. [happy]
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4431
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 03. března 2014 - 10:47:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Parníkář
Netajím se tím, vůči CZ vodní dopravě jsem zaujatý, protože od budování kanálů a průplavů v CZ nic jiného než dlouhodobý/trvalý megatunel nečekám - a hlavně vedle železnice a dálnice v souběhu třetí druh dopravy osobně*) považuju za kravinu.
Pokud mongoli z východu přitáhnou kohoutky, tak budeme nahraní a je jasné že žádné průplavy vybudovat nestihneme.
Jestli jsou uzlové železniční stanice "zeštíhlovány" natolik, že nebudou vyhovovat potenciálně vyššímu využití tratí, to poctivě hlásím, že nevím. Z dráhy už jsem pryč moc dlouho, abych byl schopen tohle odpovědně posoudit. Nicméně pořád očekávám, že (zpětné) rozšíření několika znefunkčněných uzlových železničních stanic bude vždy snazší a rychlejší než mnoho let budovat infrastrukturu pro vodní dopravu v řádu mnoha set kilometrů.

*) Zdůrazňuju, že je to můj osobní názor, patent na rozum nemám a mít nehodlám. Pokud se mýlím, tak se rád nechám přesvědčit odbornými argumenty, ne srdcařským nadšením. S tím se dopravní koncepce státu opravdu dělat nedá.
Takže klidně do mně bijte, o vodní dopravě nic moc nevím. Vadí mi (jak píšu výše) ta stavební lobby a případné vypuštění džina z láhve v podobě prvního kopnutí do země či reálných příprav. Ale snad se nepobijeme [lol]. Nákladní doprava na Dunaji se mi líbí a rád se na ni dívám od pšeničného piva z paluby výletní lodi.
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Pondělí, 03. března 2014 - 21:27:59    Odkaz na tento příspěvek  

že by: Neodolal jsem a přeci jen něco doplním.
- stavební lobby si najde miliardové kšefty jinde (ono je z jejich pohledu skoro jedno, jestli se buduje průplav, nebo třeba dálnice)
- "rvát skrt moravskou bránu průplav" není nutné - on tam totiž skoro je (koryto Bečvy)
- "tunelovat státní rozpočet" - že DOL vypadl z TEN-T je jen hloupost našich politiků. A že se tam (prý) dostal ten (i podle mne) zcela nesmyslný průplav Váh - Odra, je jen důkaz neschopností razítkařů v Bruselu
- "logistické areály zaberou... " Neznám přesná čísla, ale rozhodně se ty plochy zase tak moc lišit nebudou (stačí jet po dálnici do Prahy a srovnat stav před deseti lety a dnes). Navíc mi je rozhodně sympatičtější moderní průplav (v podstatě řeka s břehy s kamenným záhozem, slepá ramena, stromy), než betonové plochy. Ovšem každému se líbí něco jiného, uznávám.
- můj osobní (možná chybný) názor je, že každé zboží by mělo být převáženo tak, aby to bylo po všech stránkách nejvýhodnější. Tedy těžké a rozměrné náklady po vodě, zbytek po železnici. A silnice? Té by měly patřit náklady (dejme tomu) pod 5 tun nebo pod 50 km.
- do Kozích hor skutečně skoro určitě vodní cesta nepůjde ( i když - [happy] - při troše dobré vůle jde všechno). Třeba už tam nejezdí ani vláček a šplhá se tam kamion.
Prostě mne štve (a to že hodně), že preferencí kamiónů před vším ostatním, se vracíme někam na počátek devatenáctého století.
Lodní dopravě nepřáli komunisté (protože Labe končí v "imperialistickém" Hamburku), přesto přežila. Nepřežije současné "moudré". Přitom (když necháme stranou DOL), by pro alespoň přežití stačilo vybudovat jeden jez u Děčína a dva kilometry "strouhy" u Přelouče. Nechápu to.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4434
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 10:53:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak to pozoruju, tak zčásti bychom se shodli. Dovedu si představit větší využití dostatečně širokého Labe pro vodní dopravu, to ano.
Nicméně překonávání moravsko-českého a moravsko slezského pomezí (a rozvodí) prasárna je. A máme-li překonávat rozvodí, tak to znamená velké výškové rozdíly, nová koryta kanálů či změny říček a romantických potůčků na hluboké průplavy. Např odtud:
http://zpravy.idnes.cz/foto.aspx?r=domaci&c=A130915_233615_domaci _top&foto=&thumbs=1#TOP4dea1a_w.jpg
jsem si stáhl tyto texty:
"Celý projekt je rozdělen do čtyř úseků plus odbočka do Polska. V některých místech by koridor využíval koryta již regulovaných řek, či by šel v dříve zbudovaných kanálech. To je případ zejména jihu Moravy a Zlínského kraje, kde se neočekávají významnější komplikace. Naopak na západní větvi z Pňovic do Pardubic by musel překonat Třebovskou vrchovinu (převýšení několik set metrů), což je i podle zastánců obtížný úkol. Jedna z variant mimo jiné počítá s překládáním železničního koridoru na této trase."
"Určitě jeho trasa povede Moravskou bránou, kde by měl být nejnižší bod trasy. A i tady se budou přesouvat miliony tun zeminy, budovat betonová přemostění či tunely."
"S nedostatkem vody - jezdit by zde měly lodě s ponorem 2,8 metru - by si měly poradit vodní nádrže. Zbudováno by jich mělo být podle ŘVC asi šest."
"Tam, kde na jaře tečou z Beskyd až tři metry vody, je nyní stěží po kolena. Tak je to však správně. Meandry a navazující luhy takové množství vody podle ochránců zvládají. A naopak tím přívaly vody přispívají k přirozenému (a pro organismy příhodnému) pohybu v rámci koryta. ... Ekosystém je podle ochránců na povodně navyklý, respektive je na něm založený. Byť by kanál nevedl přímo korytem řeky, mohl by narušit přirozený koloběh vody."
Takže ekologická, pozemková, finanční i energetická zátěž obrovská. A i ta vytěžená zemina se někam dát (uskladnit) musí. Takže zábory prasácké. Tady nejde o lodičky, které romanticky budou proplouvat ozeleněnými kanály či novými veletoky. Jde jen o prachsposté umístění nepředstavitelného množství betonu do dosud ještě nezplundrované krajiny. A na to vožení betonu budu zase potřebovat tu ruskou ropu? Děkuji, nechci.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4493
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 13:46:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aby tato informace nezapadla:
Anticenu Ropák roku si za podporu plavebního kanálu vysloužil Ožrala.
Viz zde: http://zpravy.idnes.cz/ropakem-roku-je-zeman-0td-/domaci.aspx?c=A 140425_113855_domaci_jj
Tak ten průplav D-O-L asi moc ekologická stavba nebude, že.
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 18:03:44    Odkaz na tento příspěvek  

že by: Znám se s několika takovými, kteří si říkají "ekologičtí aktivisté". Mají společné dvě věci. Za prvé naprosto nevidí souvislosti. Prostě - my tady zachráníme jednu žabičku, že jich kvůli tomu o pár kilometrů jinde zahynou stovky, to nás nezajímá. Kupodivu, tenhle problém uznávají i ti inteligentnější mezi nimi. Druhý problém je bolševismus - prostě zvrchu přišlo, že máme křičet tohle, tak budeme křičet tohle. Hlavně nepřemýšlet. Nedávno jsem s jedním diskutoval o plavebním stupni Děčín. Když mi "vysvětlil", jak by to bylo škodlivé, zeptal jsem se ho, jestli se tam byl podívat. A dodal jsem (podle pravdy), že jsem si to tam před časem celé prošel. Samozřejmě, že on tam nebyl, ale předseda jeho organizace mu řekl.... atd.
A bohužel, právě takoví hlasují o ropákovi. Takže to (prosím) ber s rezervou.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2370
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 20:24:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Připomněl bych ještě tento starší článek: http://kratina.blog.idnes.cz/c/380821/Dilema-Milose-Zemana-prupla v-nebo-rychla-zeleznice.html I proti novým rychlým železnicím ovšem budou zelené "ovce" (na povel) protestovat. Postřeh D-laika je trefný, u těch aktivistů je to svého druhu "zelené náboženství" a "zelená totalita": také neuznávají jiné názory, než je ta jejich "jedině správná víra".
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4496
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 29. dubna 2014 - 23:17:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D-laiku, samozřejmě, ekoteroristi jsou stejná pakáž jako cykloteroristi. Nicméně ropák roku ožralovi náleží právem. O tom, jak by byl DOL děsivým odbytištěm betonové lobby, mě nemusí přesvědčovat předseda žádné organisace. Takoví předsedové mě nepřesvědčili ke stádnosti před převratem, nepřesvědčí mě ani nyní.
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 898
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 13. července 2014 - 12:15:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 901
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 21. července 2014 - 19:27:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4534
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 23. července 2014 - 11:36:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není důvod probouzet mrtvý projekt k životu.
Spíš je na čase jej pohřbít a uvolnit lidem zablokované pozemky.
http://ekonom.ihned.cz/?article[id]=59616620&article[survey][action]=vote&article[survey][answer _id]=1380410&p=400000_d
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 903
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 27. července 2014 - 14:13:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Starší zpráva: odkaz
Děti Země zjistili, že tzv. hrčáky pod Přeloučí jsou nezajímavé, bezcenné a mohou se vybagrovat místo stavby plavebního kanálu.
Pokud v tom není nějaký chyták, tak to bude asi poprvé, co si tato organizace zaslouží pochvalu.
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 906
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 31. července 2014 - 11:24:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Porouchaly se komory Gabčíkovo.
http://www.sme.sk/c/7310114/ako-vyzera-pokazene-gabcikovo.html

(dá se plavit přes Čunovo?)
D-lak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Úterý, 05. srpna 2014 - 20:18:58    Odkaz na tento příspěvek  

P.V - je v tom docela slušný chaos. Ochranáři řvou řadu let kvůli hrčákům a teď by je brali? Pak by celé dílo mohlo stát desítky, nanejvýš stovky miliónů a bylo by hotové za pár měsíců (bagrování zhruba dvou kilometrů a rekonstrukce stávající plavební komory). Komplikací by mohla být jen případná nutnost rekonstrukce VD Přelouč, kvůli poklesu hladiny na poproudní straně.
že-by: Případné zrušení ochrany území pro možnou výstavbu průplavu D-O-L, by kandidovalo na pitomost tisíciletí. Kvůli pár desítkám hektarů (které ale mohou klidně používat třeba zemědělci, nebo lesáci) zablokovat možnost výstavby průplavu třeba za sto let ... . Pravda, kamionáři by to jistě uvítali a mohla by vyrůstat další a další logistická centra. Jen to ne.
K6S310DR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.81.247.200
Odesláno Čtvrtek, 25. září 2014 - 20:24:36    Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2725
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 02. října 2014 - 22:41:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek