K-report
 

Archiv diskuse Historická vozidla do 23. 04. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Automobily, lodě a letadla » Historická vozidla » Archiv diskuse Historická vozidla do 23. 04. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5129
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 13:54:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260 příspěvek 9101: Naprosto výstižné, v tomhle je totiž zakopaný pes. Komouš nás naučil nerespektovat autoritu, potože za nich byla autorita k smíchu (Myloš Jakeš budiž jen třešničkou na dortu) a místo toho nás naučil bát se represe. A míso abychom se zastyděli, že jsme jeli kolem školy rychle, máme radost, že se polišovi nepovedlo prokázat, že jsme za tím volantem seděli my. A poliš reaguje časem tak, že si sežene zákon, podle kterého nic prokazovat nemusí.
Risan vychází z toho, že když to není v hlavě, sebepřísnějí zákon to nevyřeší, což je pravda. jenže u nás je ten problém, zejména ve srovnání s tou civilizovanou Evropou, že to v těch hlavách většinou není, ale nějak se to zajistit musí. Takže logický důsledek je, že se ta menšina, co to v hlavách má a co nepotřebuje zákon ke slušnému chování, sveze s tou křivou většinou, na kterou je časem stejně každý zákon krátký. Stáčení tachometrů je klasický příklad tohoto přístupu. Omluva pro nerespektování zákona začíná u debilního měření rychlosti a za chvíli budeme diskutovat o tom, že sejmout občana bez řidičáku nebo ožraýlho je buzerace, protože on jezdí možná líp než většina střízlivých a těch, co řidičák mají. Sorry, Risane, ale přestože zákon není dokonalý a nemůže postihnout kdejaký lokální detail, neznamená to, že někde začíná a končí míra jeho nerespektování, kdyby ano, kdo to určí a proč by to měl někdo dělat?
Když je tam padesátka, budme tolerovat sedmdesát? A co když tam dáme sedmdesátku a nebudeme tolerovat nic? budeme diskutovat, jestli tam nešlo bez nebezpeční jet osmdesát? A celý to odpískáme na základě toho, že se našel dementní městapák, který netoleroval 52? Nebo dementní nadměstapák, který městapáka osolil za to, že pojevil zdravý rozum?
706RTO má pravdu, že není podstatný následek co do počtu nehod zaviněných rychlostí nebo technickým stavem, protože i kdyby to stálo ročně jeden jediný život, může to být zrovna ten můj, mých dětí nebo Risanův a to statiticky bezvýznamné číslo najednou nabyde tragických rozměrů.

Jabberwocky: Ano, to je naprostá pravda a je to nezamýšlený důsledek toho, když se stát snaží moc. Problém v tomto případě je, že státní úředník není o nic lepší a kompetentnější osoba než ten občan, kterého chce omezit...

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4837
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 15:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasím, že u nás "to v těch hlavách většinou není". Sám jsem často nepříjemně překvapen, jak málo se pravidla dodržují jen tam, kde akutně hrozí sankce a jen proto, ale NIKOLI proto, že "tak je to správné" (/ohleduplné, bezpečné, bez zbytečných negativních následků do budoucna atd.)

A když už tady takhle filozofujete, tak já bych dodal, že za ten vztah k pravidlům sice z velké části skutečně může "komouš" (toho já se zastávat rozhodně nechci), ale že Češi podle mě byli takový dost "plebejský" národ s problematickým vztahem k autoritám a vysokou citlivostí vůči buzeraci už předtím. Elity u nás mluvily německy a byli to často "cizáci" kdovíodkud, vládlo se z Vídně, "ti nahoře" proto nebyli našinci, k tomu všude kolem byli Němci, kteří se svým důrazem na Ordnung nebyli od buzerace často daleko. I to se všechno myslím podepsalo na tom, že občan ČR většinou předem fandí spíš tomu, kdo před policajtem utíká, a že když někdo upozorňuje na porušování předpisů nebo mezilidských pravidel, tak na něj většina z nás kouká s údivem, co tak "prudí"... nedávná desetiletí, kdy "ti nahoře" sice měli teoreticky vycházet přímo ze samotných řad občanů, ale současně byly decimovány přirozené elity, vzrostla buzerace, množství podivných či nesmyslných pravidel a tlak na jejich dodržování, to všechno jen prohloubila...
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 5-2007

Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 16:21:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Se Slimem a Jefem souhlas.

Tak také něco z té historie. V roce 1992 začalo mé zalíbení v kulaťácích jako prostředku pro cestování po světě. Tento je cca rok výroby 1976, přivezen v červnu roku ´92 schnilý z Rakouska, opraven, přihlášen den před odjezdem na dovolenou... Ještě cestou na jsme s bráchou dodělávali drobnosti a vychytávali drobné mušky... V rodině sloužil cca do roku 2000.



V témž roce začalo mé zpočátku nijaké zalíbení v do BMW pětkové řady. R. v. 1985, dovezena, jak jinak, nabouraná z Rakouska, opravena... Nakonec jsem si ji nechal a sloužila mi jako služebák velmi dobře 4 roky.



12. června 1981 byl pro mne velký den, dostal jsem řidičský průkaz skupiny B a z dosavadní jedné stopy jsem mohl přesedlat na kýžené dvě. Kčs u studenta nebylo,dostal jsem však od našich Wartburga, protože už přes 3 roky byl jako druhé auto v rodině po té, co koupili nové. Celou zimu jsem na něm s tátou víkend co víkend dělal generální opravu zejména karosérie, brzd a všeho dalšího potřebného, což byla podmínka, že na něm budu makat, abych jej mohl dostat. Byl to W311/900 ccm, r.v. 1957, již však s vyměněným motorem z typu 353, ale převodovka byla pořád ještě původní, bez synchronů... Jezdil jsem s ním přes 7 let, až do roku 1988, kdy i u mne získal status druhého auta. Bohužel, byl cca v roce 1993 prodán pro nedostatek místa. Nostalgie s přibývajícimi lety byla silná, a roku 2007 přišel náhradník. Prochází pomalu velmi pomalou opravou, aby se s ním nemuselo bát na silnici a působil i dostatečně důstojně pojmu líbivá limuzína. Co lze, zůstane ve stavu, jak sloužil, většinu svého života věrně a skoro do roztrhání v jedné rodině.





(Příspěvek byl editován uživatelem 706rto.)

Když autokar, tak 706 RTO LUX
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5130
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 16:28:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef: Souhlas, jen bych doplnil, že není nadarmo symbolem Čecháčků Švejk, který je přímo ztělesněním toho, o čem píšeš.
Pavel358
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 707
Registrován: 3-2006

Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 16:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 706rto:
Není více fotek w 311 k pokoukání? ( aď té původní, nebo té v renovaci ) [fotic]
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4480
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 16:43:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jefe, plně souhlasím, pěkně jsi to vyhmátl. Ještě tam patří doplnit, že u někoho (nebo skoro u všech?!?) se ty germánské a slovanské geny časem smísily a pokud někdo ty germánské geny ctí více než ty slovanské, tak se stává u panslavistů odrodilcem, kolaborantem, nepřítelem lidu etc.
A s tím souvisí i ono švejkování na jedné straně a bazírování na pravidlech či předpisech na druhé straně.
Ostatně běda i těm, kteří za 2WK ochutnali hrdý Albion, ti se také stali nepřáteli "našich (já čtu jejich) pořádků".

(oprava parafráze Halasova textu)

(Příspěvek byl editován uživatelem že_by.)
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 10-2007
Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 16:43:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podívejte se, jádro pudla této diskuse je v "bezzubé legislativě" a malých postizích. Já jsem z toho vyrozuměl, že "piráti" by se báli páchat zlo, kdyby měli jistotu následného likvidačního postihu. Zřejmě je kritizována možnost bránit se obvinění z přestupku legálními prostředky (určenými pro nevinné, jenže oni nevinní nejsou, to ví přece každý, a nám nevinným se to stát nemůže, že) a také je kritizována výše postihů, která má být odstrašující.

Já nevěřím, že to bude fungovat. Odstrašení výší postihu snad prokazatelně nefunguje (jinak by po zrušení trestu smrti musel třeba počet vražd dramaticky stoupnout), tak proč tomu pořád lidi věří? I ten bodový systém měl na počty přestupků efekt jen chvilku po zavedení a ten efekt stejně spočíval hlavně v tom, že na chvíli vytvořil určitou právní nejistotu (což tedy nevnímám jako zrovna dobrý efekt pro záměr zlepšení fungování práva).

Pokud jde o možnosti bránit se obvinění, zaráží mne, jak se třeba Slim umí krásně emotivně vžít do role postiženého v případě oběti nehody, ale v případě, kdy by se stal obětí obvinění z dopravního přestupku (s následným likvidačním trestem), mu to tak už nejde. To fakt věříte, že stačí jen dodržovat všechna pravidla (a že to zvládnete) a bránit obvinění se nikdy nebudete muset? Nebo zatnete zuby a vypláznete roční plat (abych použil konkrétního příkladu daného kýmsi výše) za bagatelní věc a řeknete si, že to jistě ty ostatní napraví, takže to za to stojí?

Edit: já chápu, že vy germánští dodržovači ordnungu (ať je to dle tradic sebevětší pitomost) v mých slovech hlavně vidíte snahu vylhat se z tak jasného přestupku, jako je nastavení nějaké fyzikální veličiny vyšší, než obecně stanovený limit a že správný chlap, nastaví-li veličinu více, než se smí, tak se má přiznat a zaplatit, což ho šlechtí. Jenže já to vidím obecněji. Nejde zdaleka jen o přestupky, definované tak, aby se snadno prokazovaly. Jde o něco víc. A příklad pro porozumění dávat nebudu, protože diskuse by se stejně zvrhla na rozebírání toho konkrétního. Takže si klidně posilujte ego tím, jací jste správňáci ve srovnání se mnou, slizským úhořem, co by se chtěl ze všecho vylhat. Fajn pocit, co?

(Příspěvek byl editován uživatelem Risan.)
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4481
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 17:04:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zlomit tu situaci a obrátit se k pořádku nejde ze dne na den. Rišanovi dám za pravdu, že ani bodový systém pořádek na silnicích nepřinesl. Krátce po zavedení bodového systému mě šokovalo, že většina začala jezdit po městě jak posraní - já jsem i nadále osciloval cca někde okolo 48-52 km/h (podle tachometru) a tak mě ti opatrníci dost štvali. Jenže ouha - nyní už zase patřím k těm, kteří ve městě na silnici překáží, protože většině zase narostla křídla a jezdí cca 70 km/h.
Jediné co asi funguje, je poněkud neslovanská důslednost při povinné dechové zkoušce. Co jsem četl, tak počet odchytů řidičů "pod vlivem" poklesl v kategorii zbytkového alkoholu nebo jednoho piva po obědě. Odchyt závislých norků asi zůstal na stejné úrovni jako před zavedením povinných dechových zkoušek. Tedy ti "slušní a lehce nedbalí" jsou opatrnější, nereformovatelná hovada se nebojí nebo se bojí ještě méně než dřív. To souvisí s trendem, který jsem si pro sebe pojmenoval jako bagatelizace pořádku a mediální podpora obvyklého čecháčkovského bordýlku. Tedy má-li se něco změnit, tak mediální a celospolečenský pohled na to, že pravidla a zákony jsou k tomu, aby se nám VŠEM lépe žilo - a týká se to všech oborů, nejen automoibilismu.
Ale jak toho dosáhnout v CZ, to netuším.
Jabberwocky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 10-2007

Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 19:55:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

706rto: Máš moc hezkou (časo)sbírku. Manuálně zručným, jako jsi Ty, skrytě a tiše závidím. Já se živím čistě hlavou, a ačkoli úplně levý nejsem, z různých důvodů jsem nikdy neměl ani dílnu, ani nikoho, s kým bych třeba jako kluk na nějakém větším projektu mohl dělat. Výsledek je dnes ten, že většinu věcí na autě raději dám udělat jiným. Pietně opečovávám užovku po tatínkovi a občas s ní vyjedu někam škodit :-) (k vidění např. zde: http://vojtakuchta.rajce.idnes.cz/Knoviz_kopec/#IMG_2349.jpg) Kdy počítáš, že budeš mít warana hotového?

(Příspěvek byl editován uživatelem Jabberwocky.)

http://www.promonarchii.cz/
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1241
Registrován: 10-2007
Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 21:13:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by: mediální formování veřejného mínění jistě bude fungovat a formování směrem k disciplíně není zdánlivě vůbec na škodu, pokud si ovšem nedopřejeme pohled v širších souvislostech: disciplinovanost a dodržování zákonů se bude perfektně hodit těm, kdo dneska ty zákony formují a určují jejich obsah, mají z toho prospěch. To je pánové velký byznys. A pochybuji, že tento typ lidí na masáž směrem k disciplíně skočí.

A ještě ten aspekt, který tady neustále zdůrazňuji, že i ty zákony, které neslouží k preferenci něčího byznysu, se formují na základě emocí a dojmů (kdyby to mělo zachránit jediný život, Váš život!), bez analýzy rizik a dopadů na tvrdých datech, ceny implementace. Tak se nedá seriózně řídit nic. Ani stát a společnost. Leda by tedy cílem bylo něco jiného než jeho efektivní fungování.

A dále - jak se taková disciplinovanost občanů bude hodit mazaným vykukům v uniformách, kteří na mediální masáž neskočí. Budou holit ovce velmi snadno - nikdo se nebude vzpírat, protože správné je přece zacvakat.

Každá mince má dvě strany. A samotná disciplína většiny občanstva opravdu nic nevyřeší. Je to jen teplé a vlhké prostředí pro bujení totality.
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.157
Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 21:30:20    Odkaz na tento příspěvek  

Anglicka parni vozidla domaci vyroby: http://tractors.wikia.com/wiki/Spider_Wagon ; http://damncoolcars.blogspot.cz/2011/05/sentinel-typhoo.html

Divim se, ze tato vozidla domaci vyroby dostala SPZ a zadny ,,ochranar" nezuril, ze moc kouri :-) Videl jsem i jina vozidla vlastni vyroby, ktera dostala anglickou SPZ. Proc tam to jde a tady ne? Na predpisy apod. umim nadavat cele hodiny :-) Diky Kwasi
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4753
Registrován: 12-2005

Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 22:22:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ona ta SPZ je tam většinou vázána k šasi vozidla to co na něm pak doma zručný mechanik postaví už se toliko neřeší...

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 5-2007

Odesláno Středa, 16. dubna 2014 - 23:26:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risane, jezdíte na silnici vlevo nebo vpravo, anebo jak Vás zrovna napadne?

Když autokar, tak 706 RTO LUX
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 5-2007

Odesláno Čtvrtek, 17. dubna 2014 - 00:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pavel 358:
Něco málo někde mám. Těch starých fotek pak opravdu málo, až bude chvilka, zkusím se podívat.

Ad Jabberwocky:
Díky za poklonu. Před čtvrtstoletím to bylo mnohem svižnější. [happy] Jenže taky "životní" nutnost, prostředky byly dost omezené, tak se to muselo nahradit rukama ve volném čase. Baví mne to sice pořád, ale už je to jen relax od stresu, který mne a famílii ovšem živí. Je na to tedy málo času, tak si proti původním záměru na něm úplně všechno také nedělám sám, to bych s ním nevyjel ani letos, a to jsem mu k těm padesátinám slíbil. Navíc nemám jen jeho, a protože na těch ostatních je taky třeba dělat údržbu, či co je potřeba event. opravit, tak to jinak nejde.
Škůdku opečovávej, to děláš dobře.

Když autokar, tak 706 RTO LUX
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5131
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. dubna 2014 - 00:28:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Risna: Něco mezi nepochopením a demagogií. Tady nikdo ((teda aspoň ne já) netvrdil, že čím přísnější trest, tím líp. Naopak, čím přísnější trest, tímn větší možnost omylu nebo zneužití, speciálně v podmínkách naší justice a státní správy. Já polemizuju s Vámi v tom druhém extrému - Vy v podstatě říkáte, že zákony jsou na prd a každý se má řídit vlastním rozumem a zodpovědností, což, jak jsme si předvedli třeba v diskuzi o STK buzeraci, fakt v reálu nefunguje, nebo aspoň nefunguje na většinu. Jinými slovy pokud vožralý hovado sedne za volant s tím, že mu hrozí obrovský trest (a jiné hovado se chová jako Trpišovský ve stejné situaci), jak by se titíž lidé chovali, kdyby jim ze zákona nehrozilo nic nebo nějaká důtka s výstrahou?

V naší vzájemné diskuzi se opakuju, ale pokud si májm vybrat svobodu, vlastní úsudek jedince a spoléhat se na zodpovědnost svého okolí nebo zůstat nohama na zemi a pověsit nad vohnouta aspooň hypotetickou hrozbu postihu, beru v zájmu záchrany zdraví, života a bližních to druhé. To, co Vy k tomu dodáváte, tj. nebezpečí zneužití, je sice hypoteticky i reálně možné, ale není to nutné a jako argument proti zavedení zákonů je to asi na úrovni, že bezpečnostní pásy se výjimečně dostanou do situace, kdy upoutanému spíš uškodí než ublíží.
Možnost zneužití zákona totiž souvisí úplně stejně s morálkou a úrovní celého národa...
JohnyTDI
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 1-2013

Odesláno Čtvrtek, 17. dubna 2014 - 08:30:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

cca 14 dní zpátky jsem ve Zlíně zahlédl tohoto Trabanta s poněkud zvláštnímy koly,ale neměl jsem možnost ho bohužel vyfotit. Naštěstí jsem na Instagramu našel částečnou fotku



a včera jsem se šel podívat po Vizovicích a narazil jsem na tuto pěknou Škodověnku


Moje album z autovraky ve Zlínském kraji
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1242
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. dubna 2014 - 09:18:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi není co dodat, snad jen odpověď pro 706rto: jezdím jak mě napadne, někdy vlevo, někdy vpravo, pochopil jste to velmi správně. Opět blahopřeji, prohlédl jste mne dokonale.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4483
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. dubna 2014 - 10:22:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rišane, Tvou zálibu v demagogii a anarchii nikdy nepochopím - nemám na to. Na druhou stranu se zřejmě shodneme, že zákony, které tvoří CZ-zákonodárci jsou mnohdy děsivé a ti, kteří jsou profesně určeni k tomu, aby v CZ nějaký řád udržovali či vymáhali, jsou mnohdy lemplové, alibisti, grázlíci - z čehož úcta k zákonům nikdy nevzejde. Od roku 1918 to jde v ČS/CZ s morálkou z kopce a švejkováním tomu určitě nikdo nepomůže. Rozbití naší monarchie považuju za zločin a hnědí s rudýma to všechno (nejen) ve střední Evropě pak dorazili.
Abych to vrátil k meritu věci a našemu fandovskému či profesnímu oboru - s tou neúctou k zákonům pak vše směřuje k džungli i na silnici, k anarchii mnohých motoristů i veteránistů a opačně k alibistické, bezmyšlenkovitě a tupě arogantní buzeraci na straně úředníků a policajtů. Mám pocit, že tento rozpor mezi logikou a selským rozumem na jedné straně a byzantinským úřadováním na druhé straně se v CZ trvale prohlubuje a je zcela zbytečné a marné se přít, zda byly napřed blbé zákony nebo čecháčkovské ojebávání čehokoliv. (Stejně tak nevyřešíme, zda byla dřív slepice nebo vejce.)
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2364
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. dubna 2014 - 11:07:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechci vám brát názor, že v CZ se lidé chovají (a tedy i na silnicích jezdí) hůř než jinde a že jinde to jde i bez policejního dozoru, ale ... např.:
- Holandsko se dostalo na špičku v bezpečnosti silničního provozu (počítáno v počtu usmrcených/počet obyvatel) v posledních letech - na dálnicích (v=120) tam jezdí označené i neoznačené policejní vozy ve velkém počtu, radary s kamerou tam lze potkat "uprostřed luk" na silnicích, srovnatelných kategorií i intenzitou provozu s našimi dvojkami (v=80)
- ve flámské části Belgie došlo k výraznému poklesu těžkých nehod kolem roku 2005 - poté, co se počet fotoradarů a foťáků na křižovatkách zvedl z 200 na tisícovku - viz http://statbel.fgov.be/nl/statistieken/cijfers/verkeer_vervoer/ve rkeer/ongevallen_slachtoffers/verkeersongevallen/
Přitom odvolání proti pokutě (1) nemá odkladný účinek a (2) nedává se na policii či magistrátní dopravní úřad, ale k soudu
- Francouzům podstatně klesl počet těžkých nehod na dálnicích poté, co namontovali fotoradary přímo napojené na registr vozidel, který automaticky rozesílá fotky se složenkou. Jak sami Francouzi přiznávají, každý trochu lepší člověk měl kamaráda buď na policejní prefektuře nebo na radnici, takže jen automat je neuplatitelný.

Ale je fakt, že trochu dělá (spíš dělávala) i národní nátura ... pamatuji v GB kolem r. 1970, že v památkách byla anglicky tabulka "Prosíme, zde nefotografujte", zatímco německy a francouzsky tatáž tabulka zněla "Fotografování přísně zakázáno". Ale dneska je ten přísný zákaz už i v angličtině ...
A britské předpisy sice vyžadují, aby fotoradary byly barevně výrazné (žluté) - takže na dálnici M2 (severní cesta Dover-Londýn kolem Rochester) ty žluté bedničky uvidíte v protisměru při cestě do Evropy, ale ve směru do Londýna (ve kterém fotí) jsou schovány ve skalních výklencích.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2365
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. dubna 2014 - 11:18:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abych se vrátil k tématu "historických vozidel" - včera večer na CS Filmu byly 2 dopravně zajímavé, jinak obsahově strašné agitky:
- "V šest ráno na letišti" (ČS/CCCP 1958) se záběry Moskvy, plné Poběd, ZISů a tehdejších busů benzinových, dieselových (?) i tykadlových. Bylo tam i pár Volh 21, ještě s jelenem a přední maskou, v jejímž středu byla obří hvězda
- "Cesta do věku petrolejových lamp" (ČS 1961) s pár záběry pražských ulic té doby; mezi nimi záběr na nějaký malý kuka-vůz, který zepředu vypadal hodně francouzsky. Tuší někdo, o jaké auto se mohlo jednat?
Jabberwocky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 10-2007

Odesláno Čtvrtek, 17. dubna 2014 - 15:56:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

706rto: Tak se pak tady prosím nezapomeň fotopochlubit, až s waranem vyjedeš. Na hezkou 311 se podívám velice rád a dokázal bych si ji představit v garáži … snad pro ty obliny. Když o tom přemýšlím, tak vlastně všechna auta, která se mi doopravdy líbí, jsou splývavě oblá (Citroën DS, Tatry 77 až 603, Saab 96).

http://www.promonarchii.cz/
transit01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 797
Registrován: 9-2012

Odesláno Čtvrtek, 17. dubna 2014 - 16:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna Rychnovská stalice ze včerejška:

Něco ze dneška:


Ta Troska se moc nepovedla,bylo hezky až moc...

(IQ+Love= Škoda Auto)
V Každém příspěvku se můžou objevit pravopisné chyby, za to mě prosím omluvte, Díky..
[biggrin][rofl]
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5136
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 18. dubna 2014 - 13:17:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že_by: [ok][ok][ok]
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 5-2007

Odesláno Pátek, 18. dubna 2014 - 15:24:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Risan 1242:

Ano, myslel jsem si to. Pořádek je pro blbce, inteligent zvládne chaos! Též gratuluji.

Když autokar, tak 706 RTO LUX
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 5-2007

Odesláno Pátek, 18. dubna 2014 - 17:04:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro Pavel358:

Zjistil jsem, že fotky původního stavu u sebe vlastně nemám, nějaké budou určitě u našich. Tohle je výřez fotografie, co jsem našel doma, kde cílem ale byla naše zrovna dokončená chata v roce 1970 a Warana se tam vešel jen kousek. Pořád má původní SPZ ST 01-44, r.v. 1957, zakoupen původním majitelem - předsedou JZD ve vsi Chobot na poukaz v Tuzexu, cena 27.000,- Kčs, barva řekněme lahvově zelená. Naši ho koupili v červnu roku 1970 za 22.000 Kčs, to v něm už byl zcela nový motor z typu 353, protože původní 900-ka panu předsedovi dosloužila, byla už vylágrovaná. Běžně jej pak používali do roku 1978, kdy si našetřili na Škoda 105L. Pak nám již sloužil jako druhý auťák v rodině na pojíždění do roku 1981, kdy tedy prošel GO a začal jsem s ním jezdit já, jak sem psal výše.


Přikládám ještě dvě fotografie, tentokrát barevné z doby, kdy jsem s ním běžně jezdil. V rámci GO dostal všechny nové blatníky, světla, nárazníky, dělaly se brzdy a další mechanické potřebné věci, a prošel i přeměnou napětí z 6 V na 12 V. Dostal hezkou, bráchou v Letově vyrobenou bytelnou koncovku výfuku, chromovanou (přivařenou, proto ji nikdo neukradl, a proto při každé výměně tlumiče výfuku pracně přendavanou). Během mé vojny jej pak asi rok užíval mladší brácha, hned jak si udělal papíry. Během let používání prošel mnnoha vylepšeními, pochopitelně bez ohledu na autenticitu, ale nijak zběsilá, spíše decentní - např. krásná přídavná dálková světla - kulatá chromovaná z NDR - vydržela na autě 3 týdny, než mi je někdo ukradl (na snímku po nich patrné držáky), sklopnou anténu z Tuzexu (tu mne během roku šlukli asi 3-krát, pak už jsem trpělivě sundaval...), vyjímatelný přehrávač, malinký equalizér se zesilovačem - z Tuzexu, reproduktory dozadu z NDR, elektrické ostřikovače z Wartburgu 353, ale s křidélky s tryskami ostřikovačů přímo na ramínka stěračů z Tuzexu, (první Wartburgy neměly ostřikovače ještě žádné!!!), vnější zrcátko z 353-ky, vnitřní se zkrácenou packou ze Škodovek, hliníkové mezikruží na kola pod poklice, proběhla náhrada nesynchronizované převodovky od motoru 900 za synchronizovanou z 1000-ky, a tak přesnost meziplynů, či takřka nekonečně dlouhé čekání až dvojtakt konečně spadne z otáček, se již nestala tak zásadní pro bezhlučné řazení rychlostí, dostal zvedáky víka kufru z 1000-ky, páčku otvírání víčka nádrže vlevo u sedačky řidiče, proběhla výroba a výměna již velmi chatrného čalounění interiéru - boků, dveří, plata za oknem, stropu, rohože a koberce na podlaze, atd. atd. V roce 1986 začal motor zlověstně chrastit, vyškubl jsem ho ven a tak se mu dostalo už žádoucí generální opravy v Autodružstvu Praha na Spojovací. Protože nebyly díly, trvala pouhopouhé 3 měsíce, po tu dobu jsem tam měl 3000 km zajetou generálkovanou 37 koňovou 900-ku - neuvěřitelně to nejelo a k tomu žralo famózně - 11 litrů bylo minimum, což proti běžným 8 litrům byl docela citelný útok na peněženku. Celou 900-ku r.v. 1956 jsem totiž koupil za 2.000,- v roce 1983 na ND, vedle motoru po GO měla třeba nové polosy apod., za 3 dny jsem z ní vytěžil vše použitelné, rozřezal na kusy a na káře odvozil do sběru, 1,- Kčs za kg, takže jsem za ní ještě dostal asi čtyřistovky. Takže i tak jsem jednoho historika osobně poslal "pod kytky"...

No, byl to prostě - Waran, Warťas, Líbivá limuzína. Poměrně spolehlivý, na věk a km určitě, jednoduchý, funkční, pohodlný vůz.


Úplně první automobil, který si rodiče koupili v roce 1964 (byl mi rok), byl Ford Eifel, r.v. 1938, za 6.000,- Kčs, ve Vyšším Brodě, kde jsme tehdy bydleli a kde stával u nádraží a kde jeho původní majitel bydlel. Tahle fotografie je odhadem z roku 1965, kde pózuji s tátou. Eifela prodali roku 1970 a koupil ho za 8.000,- Kčs mladý kluk u táty v práci, jako své první vozidlo, tak jsem jej ještě chvíli vídal jezdit. Ale dostával od něj "závodnickou" čočku, tak se mu na něm vysypal motor, tak to nějak opravil a tak dále. Ten kluk si pak cca v roce 1972 koupil také W311 a co vím, tak prodal Eifela někomu, kdo z něj použil věci na jakýsi traktor... Tak i takhle skončilo hodně dnes docela vyhledávaných a ceněných kousků...


(Příspěvek byl editován uživatelem 706rto.)

Když autokar, tak 706 RTO LUX
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 5-2007

Odesláno Pátek, 18. dubna 2014 - 17:50:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přidám ještě jednu fotografii, co jsem vyhrabal v archivní krabici...
Mé zcela první motorové vozidlo, se kterým jsem zcela poprvé oficiálně vyjel na silnici dne 28. 6. 1978, kdy jsem obdržel řidičský průkaz na malé motocykly a od toho okamžiku na něm strávil spoustu času, km, srandy atd.
Jawa 555, byl to rok 1962, o rok starší jak já. Zde už v úpravě, estetické i výkonové.
Takže přední blatník s držáky z Mustanga, široká řidítka, rychlopal, upravený (čti vykuchaný) výfuk z mopedu Stadion, vyleštěné kanály, větší tryska, o malinko snížená hlava, laborovali jsme s řetězovými kolečky. S větším kolečkem jel tak 65 km/hod. s mírným větrem v zádech.
O víkendu každej den pro plnou nádrž (cca 3 litry) aspoň jednou, to byla norma. Během těch pár let, než šlo přestoupit výše, jsem na něm nalítal jistě okolo 30000 km. Většinou od nikud nikam... [happy] Nebo po lesních, polních cestách, zastrčených silničkách, v pískovně apod. jsme pak jezdili šlapačky apod. Ale jezdil jsem na něm i do školy, na chatu, za kamarády, o prázdninách proběhlo nějaké motoristické čundrování do větších dálav. I jsem ještě s kamarádem jel nějaké soutěže organizované tehdejším Svazarmem po Jihočeském kraji.
Jo byla to škola, poprvé jsem půlil motor, dělal spojku, skládal převodovku...
I číslo si dodnes pamatuji, ST 43-41.
Kde skončil, netuším, myslím, že ho tak před 20 lety někomu prodal brácha.

Když autokar, tak 706 RTO LUX
Diddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 675
Registrován: 7-2010

Odesláno Pátek, 18. dubna 2014 - 19:02:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přidám pár kousků z Olomouce




Dvě perličky na závěr Goggomobil na Německých spz a Tatra 600


Ještě něco z Prostějova
Combaynista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 12-2013
Odesláno Pátek, 18. dubna 2014 - 21:55:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

706rto: príjemné čítanie o tvojom Wartburgovi, pre mňa o to viac, že sme v rodine mali tiež 311, r.v. 1960, tiež kupovaný ako nové auto na poukaz za 27 tisíc a pár drobných, to sa už ale priplatili 2 tisícky za verziu De Luxe.
Bola krásna bielo-modrá, žial onedlho mala veľkú nehodu a po výmene karosérie bola už čisto modrá.
Tu by som sa spýtal na dôvod výmeny SPZ na tvojom aute. Pretože aj na tej našej prebehla výmena. Bolo to z hocijakého dôvodu zmien na aute povinné?
Pri prvej výmene karosérie sa totiž SPZ istotne nemenila, možno až po druhej niekedy v 70. rokoch.
Alebo si viem predstaviť že pôvodné zhrdzaveli.
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2517
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 18. dubna 2014 - 22:53:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad kwasi: Anglická parní vozidla domácí výroby ...

Sentinel E.R.F.
Parní traktor se jménem „Typhoo” postavili v průběhu deseti let Irvin Barraclough a Sam Ward. Kotel a parní stroj použili z posunovací lokomotivy Sentinel s výkonem 100 PS. Šasi a podvozkové díly pocházejí z nákladního automobilu E.R.F. Parní stroj je dvouválcový o vrtání 6 3/4 palce se zdvihem 9 palců (172 x 228 mm). Kotel má pracovní tlak 275 liber na čtvereční palec. Náhon je veden převodem 4:1 na setrvačník a spojku k šestistupňové převodovce David Brown na dvourychlostní zadní nápravu. Vozidlo je nutně vybaveno vzduchovými brzdami a posilovačem řízení.



S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4840
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 00:11:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já byl včera trochu "pytlačit Diddymu v revíru" a při toulkách jižními předměstími Olomouce narazil na OT-41-23. Tak jsem se těšil, jak to tady s embéčkem rozslousknu (Rulovy pochybnosti), a on si to mezitím Diddy vyfotil už i sám...


Moc hezký kousek, s čerstvou technickou a donedávna zřejmě jen opečovávaný v garáži.

Podobný zážitek, i když je to novější piksla, mi přichystali v Prostějově.
Třicet let starý Escort, to si každý představí nějaký zbastlený polovrak, jakých se po úhorech válí plno. Tenhle kousek je ale něco jiného - stav jak z reklamy na Tuzex a navíc původní SPZ, které tomu autu v mých očích dodávají něco nepopsatelného:


I jinak to bylo v obou městech dost vydatné, i když sem nedám běžné škodovky a žigulíky, tak se našly méně obvyklé kusy - až mě překvapilo, kolik jsem toho zahlédnul z toho, co sem už dával Diddy (přestože Olomouc není malé město a já se dostal jen na pár míst):



A závěrem jedno náhodné setkání, které jsem se zoomem zachytil v Prostějově:
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4756
Registrován: 12-2005

Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 02:28:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diddy ten sníženej customizovanej žigul je na prodej za 40 papouchů.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
transit01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 798
Registrován: 9-2012

Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 06:53:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

18.4.2014.
Stalice jsou stále na svém místě(na štěstí)

Zajímavý je,že ty auta už tam stojí snad od jak živa,ten modrej tam i někdy nestojí,což je důkaz že opravdu jezdí.Kupodivu jsem ho nikdy na jiném místě nepotkal...
Naopak tuhle Stalici potkávám všude možně.

(IQ+Love= Škoda Auto)
V Každém příspěvku se můžou objevit pravopisné chyby, za to mě prosím omluvte, Díky..
[biggrin][rofl]
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5141
Registrován: 2-2005
Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 11:49:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz pro opravdové znalce:
Na TV Barrandov právě dobíhá film Adam a Otka (1973), kde pilot kapitán Vladimír Brabec řídí erko se čtyřokým čelem, přičemž vnitřní světla jsou stejně velká jako vnější a jsou těsně vedle nich. Jako malý se pamatuju na Pražáka, který k nám na vesnici odjížděl za účelem styku a měl stodesítku s tímhle čelem, tenkrát jsem si myslel, že to byl nějaký pokusoprototyp. Teď vidím, že kusů bylo evidentně víc (mělo to ještě kliky venku, takže i rok by seděl s tím filmem). A ta vnitřní světla, což myslím ve filmu vidět není, byla v US provedení sealed beam, což mě mátlo už jako desetiletého. Neví o tom někdo něco víc?
Combaynista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 12-2013
Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 12:23:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neviem o tom že by hociktorá erka mala štyri svetlá rovnakého priemeru. Aj prototypy mali tie vnútorné menšie.
erko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 87.244.221.244
Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 13:12:19    Odkaz na tento příspěvek  

Jen doplním fotku toho erka:
706rto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 5-2007

Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 15:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Combaynista:
Původní SPZ měla jednak po 24 letech také něco za sebou, byly opravdu olezlé a k novému laku až nedůstojné. Což opravit by šly, ale pokud mne paměť neklame, ty původní byly i o něco kratší a s připevněním na nové nárazníky byl i v něčem problém, ale co přesně si už fakt nevzpomínám...

Když autokar, tak 706 RTO LUX
Diddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 679
Registrován: 7-2010

Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 17:45:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef

Koukám že jsi zabloudil i do Prostějova a našel trabika HR [happy]

Jinak v Olomouci je toho poměrně dost, jen mít to štěstí a pochytat vše.
Dnes na cestě směr OL- PR jsem potkal v protisměru modrou až světle fialovou octavii combi spz začínala KMA-05 , možná má někdo v archivu
Paveljosef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 8-2012
Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 20:22:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad erko-zdá se mi,že to čelo je vyduté stejně jako dvouoko.Takto vypadalo i naše čelo po zásahu klempíře.Akorát my měli ta vnitřní světla originál malá.Zdraví Pavel
Diddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 7-2010

Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 20:44:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin 100
To je pěkné,ale v mém věku opravdu nemám zájem o něco takového [lol] , ale dědek taky nejsem [lol]
Vypadá ale slušně podle toho jak vypadal dříve [wink]



Žigulem jsem lítal před 20 lety [proud]
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7058
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 21:55:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska se skupina venkovanů vypravila do naší matičky Prahy. Vzali jsme si na to nejlepší stroje, které jsme doma měli, takže jsme jeli v sestavě Škoda 706 RTO, Škoda 1101, Moskvič 412, Moskvič 2140 a Škoda 120L.
Takhle to vypadalo na startu:

A tohle je část dalších účastníků akce u motorestu Čtyři Kameny u Staré Boleslavi.

Pak jsme se zase vrátili do Prahy, kde jsme navštívili letecké muzeum Kbely, a cestou zpět jsme mimo jiné absolvovali povinnou zastávku v Kersku. Ale nebyla to nakonec kančí s šípkovou ani se zelím, po celém dnu za volanty jsme vzali zavděk lehčími pokrmy...

Celá akce proběhla bez technických problémů, až na jedno píchlé kolo. Naštěstí šel právě kolem mechanik od Ferrari, který s opravou vypomohl [happy]

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
Diddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 7-2010

Odesláno Sobota, 19. dubna 2014 - 22:22:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353
Paráda, kdy a kde bude nějaká další akce alá Moskvič?
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5142
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 20. dubna 2014 - 01:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

erko: Jojo, to je vono, díky...jinak potvrzuju, mezi světly tvar dvouokého čela.
Combaynista: Prototypy měly čelo dvouoké, ne???
transit01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 799
Registrován: 9-2012

Odesláno Neděle, 20. dubna 2014 - 08:09:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diddy To samé jsem se chtěl též zeptat.Naposled když jsem na jedné byl,tak to byl zážitek nevšední [proud]

(IQ+Love= Škoda Auto)
V Každém příspěvku se můžou objevit pravopisné chyby, za to mě prosím omluvte, Díky..
[biggrin][rofl]
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7059
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. dubna 2014 - 09:10:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
Combaynista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 12-2013
Odesláno Neděle, 20. dubna 2014 - 11:46:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: niektoré áno, ale boli aj štvorsvetlové.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7060
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. dubna 2014 - 13:11:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další fotky ze soboty... Nejsou moje, ale autor se zlobit určitě nebude:
Fotogalerie od Ondřeje Kapala

A když už jsem zprovoznil moskviče, tak dneska jsem ho dopoledne vzal na krátký výlet po okolí...

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.157
Odesláno Neděle, 20. dubna 2014 - 17:34:10    Odkaz na tento příspěvek  

Nahodne setkani u pumpy Zlin Podvesna 20.4.2014: moje Skoda 120, stara Skoda Felicia a VW Brouk
transit01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 800
Registrován: 9-2012

Odesláno Neděle, 20. dubna 2014 - 18:11:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No paráda...[ok]

(IQ+Love= Škoda Auto)
V Každém příspěvku se můžou objevit pravopisné chyby, za to mě prosím omluvte, Díky..
[biggrin][rofl]
Diddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 683
Registrován: 7-2010

Odesláno Neděle, 20. dubna 2014 - 20:15:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kwasi

Tak teď jsem se vrátil tak o 25-30 let zpět , tedy odhadem, záleží jak mladá je Tvá Škůdka [happy]
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7064
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 20. dubna 2014 - 22:29:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, mám tady technický problém. Sice nejste moskvičáři, ale třeba budete mít nápad inspirovaný odjinud.

Jde o brzdy u Moskviče 412, přesněji řečeno o posilovač. Ten je tady řešený samostatně, u pedálu je obyčejný jednopístkový váleček a z něj jde teprve tlak do válce u posilovače. Podtlak ze sání motoru je v odbrzděném stavu na obou stranách posilovače, při zabrzdění se zadní strana odvětrá do atmosféry a posilovač přitáhne.
Včera se mi zničeho nic začalo zdát, že účinek posilovače slábne, dneska jsem to zkoumal a došel jsem tomu, že sice zeslábnul, ale zase ne že by nefungoval. Navenek se chová zcela způsobně, podtlak je tam kde má být a není tam kde být nemá, ventilek pro odvětrání při zabrždění funguje jak má. Brzdovka se neztrácí, mebrána není prasklá. Přesto to prostě "míň brzdí při stejné síle na pedál". Krucinál fagot, netušíte co by to mohlo být? Nemůže se třeba přidírat tyčka posilovače do válce? A nebo mám jít raději hledat závadu přímo do kol?
Pro inspiraci schéma posilovače a jeho katalogový nákres.

K prvnímu schématu:
1 - odbrzděno, podtlak (modrá) je v celém posilovač
2 - lehce se brzdí, posilovač stále celý v podtlaku
3 - zabrzděno, za membránu se vpustí atmosférický tlak (žlutá) a podtlak přitáhne tyčku do válce
4 - odbrzdění, podtlak se opět vyrovnává.

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
JohnyTDI
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 1-2013

Odesláno Pondělí, 21. dubna 2014 - 10:00:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

včera na Příluku ve Zlíně

značka vozu nespecifikována,tak pro znalce


Moje album z autovraky ve Zlínském kraji
ner. OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Pondělí, 21. dubna 2014 - 10:31:15    Odkaz na tento příspěvek  

353 - no tak ne že bych tomu rozumněl. Nicméně, je nějaká věc, podle které jsi usoudil, že problém je v posilovači? Nemůžeš ty brzdy mít prostě prachobyčejně zavzdušněný?
Třeba jak já jsem se natrápil s tím, že při prudším šlápnutím na brzdu najednou jakoby posilovač neexistoval. Při běžným provozu ovšem všechno fakčilo. Problém nakonec vyřešil kolega z práce, kterej vzal jeden jedinej klíč, odvzdušnil hlavní brzdovej válec a za asi minutu bylo po problému.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7068
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 21. dubna 2014 - 18:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brzdy zavzdušněný nejsou, bo jsou po opravě (nové pakny, hadice, válečky) a několika seřízeních a pro sychr převzdušnění. navíc pedál je krásně pevný a našlapáním se nemění jeho výška...

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
šmolko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3403
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 21. dubna 2014 - 19:52:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na popradskom sidlisku Juh som odchytil pravidelne pouzivany Renault Alliance [proud].

Podrobná orienta?ná mapa Bratislavského kraja
E?V - maximá
RZ - maximá
FordPolicia.sk
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4841
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 22. dubna 2014 - 10:09:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

značka vozu nespecifikována,tak pro znalce

Praga Lady (...?)
T478.3032
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 4-2013

Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 18:11:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, vedel by mi niekto povedať, v ktorom roku boli nahradené chromované nárazníky prepregovými u vozidiel škoda 105L, 120L ?
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4758
Registrován: 12-2005

Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 18:33:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mam dojem 81 nebo 82

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Fero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 631
Registrován: 3-2011

Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 18:38:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

záleží na tom aký presný model chceš vedieť, ak 105/120 L tak až modelový rok 1984, od modelového roku 1982 boli len u 105GL/120GLS/Garde
EDIT: a od toho 1984 ale neviem či to nebol už len obyčajný čierny plast

(Příspěvek byl editován uživatelem Fero.)

E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5157
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 19:41:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych řekl, že za příplatek to šlo už od modelu ´80...
Peta303
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1819
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 23. dubna 2014 - 19:48:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

105 L (vyrobená před nástupem Mka) měla ještě v roce 1983 klasické chromované nárazníky, plastové si mimo M pamatuji pouze z Garde a těch 120 LS/GLS, které měly současně Mková zadní světla.