K-report
 

Archiv diskuse Registrační značky - diskuse do 23. 06. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Automobily, lodě a letadla » Registrační značky - diskuse » Archiv diskuse Registrační značky - diskuse do 23. 06. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
ner. OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 12:55:15    Odkaz na tento příspěvek  

Mě po klávesnici leze dítě, takže se omlouvám za ty překlepy.
ten rozmě US formátu udělal belebj, byť o jeden cm
ten rozměr US formátu udělal blbej, byť o jeden cm
ner. OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 13:07:52    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě bych to nastínil z jiného pohledu.

Koupíte si ameriku (to jste ale blázen). Vypinkáte si ji, vrazíte do toho hromadu prachů, strávíte hromadu času sháněním tuhle lišty, tuhle emblému, tuhle návodu jak seřídit čtyřkomorovej karburátor. Další hromadu času strávíte u přípravy pod lak nebo pod autem, výměnou podvozkových částí. Po pěti letech máte v garáži hotový auto, krásnej veterán, a jdete si pro značky.
Jé, voni ti naši zákonodárci mysleli i na nás, si řeknete, když vidíte, že existuje i US formát značky. Tak přecijenom to tady v té republice nestojí úplně za houno. Politujete ty rakušáky, slováky a kdovíkoho ještě, že tu možnost nemají, a pln radosti si domů nesete značky, které jsou rozměrově stejné jako originální značky z USA.
No a přijdete k tomu autu, ty značky tam o jeden cm nepasujou.
To by vás omylo.
A máte několik možností:
- nelegálně upravit tu značku. Ohnout, oříznout.
- nechat si vyrobit nějakou ilegální napodobeninu
- použít značku tak jak je, a holt ji namontovat třeba úplně jinam a celý krásný auto tím zabít. A bohužel, značka je docela viditelný prvek, zvlášť když je někde, kde být nemá
- jiná řešení: značky za oknem, bez značek, vlastní výroba

To bylo jenom takové okénko, aby bylo pochopeno, proč "to" někdo dělá.
V případě toho Lincolnu se může samosebou jednat o frajeřinu, já Town Car nikdy tak detailně nezkoumal, třeba se tam ty značky vejdou, třeba ne.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4869
Registrován: 12-2005

Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 17:56:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to je krásný téma přihodim jeden velmi zdařilej fejk.


Jako přímo fejky nepodporuju ale teď o víkendu sme viděl tolik motorek co pamatujou válku a málokterá neměla značku malovanou na malej plech jak bejvalo zvykem.... Ano většina tam měla kód novodobých RZ ale aby to nebylo jako pěst na voho tak je měli buď lisovaný ve starym formátu nebo rovnou malovaný na rovnej plech. A byla to radost pohledět bo ten dojem starých časů nekazila hliníková svítící nepasující obludnost.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2682
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 20:29:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martine_l, na tvoji otázku nedokážu odpovědět. Stejně jako netuším, v čem spočívá společenská nebezpečnost užití čitelné, ale neoriginální tabulky, tak nevím, v čem by měla spočívat společenská nebezpečnost užívání vlastnoručně vyrobené identifikační kartičky. Já osobně nespatřuji žádnou společenskou nebezpečnost v jednání toho, kdo nechá občanský průkaz doma v šuplíku a po venku bude chodit s kartičkou vlastní výroby. Tebe napadá, kdo a jak je tím ohrožen či poškozen?

K neoriginálním tabulkám a argumentace rychlou a jednoznačnou identifikací vozidla v provozu. Řeč je o tabulkách s odpovídajícím a jednoznačně čitelným kódem, žádné maskování, pseudoizochromatické obrazce apod. Chceš mi snad tvrdit, že dokážeš přečíst jen espézetku v oficiálním provedení, s oficiálním fontem a na státem certifikované tabulce? A co pak zahraniční espézetky? Mimochodem, pokud někdo přepadne banku či má v úmyslu odjet bez placení z pumpy, věř, že rozhodně nebude mít na voze espézetku, podle které by byl identifikovatelný ;-)


To je horní sazba, v tomto případě by se to asi dalo ukecat. Myslím, že kdyby majitel ve správním řízení předložil argumenty jako Ondra, tak na to orgán nemůže říct ani slovo a spíše by se sám měl snažit zjednat nápravu.

No a prijit o znacku, tak nez vyjet s delanou znackou, tak radeji bez ni. Mozna bych driv ukecal, ze mi ji ukradli a nevsim jsem si toho, protoze kdyz tam vrazis nejakou dodelavku, tak je jasne, ze o tom vis.

Pánové, nebuďte naivní, co se shovívavosti správních orgánů týče, natož zjednávání nápravy z jejich iniciativy. Ztráta řidičáku není horní sazba, zákaz činnosti se za tento přestupek ukládá vždy, a to v rozmezí od 6 měsíců do jednoho roku a k tomu pokuta 5-10 tisíc. Bobeshi, nevím, jestli je to správná taktika. Před jízdou by si měl řidič zkontrolovat stav vozidla, zda je způsobilé k provozu, což bez espézetky není, a při tom si všimnout chybějící tabulky. Tím snaha o vyvinění se z přestupku chybějícím zaviněním dle mého nestojí na stabilních základech. Osobně bych volil nenaplnění materiálního znaku přestupku použitím neoriginální tabulky s čitelným kódem. Nehledě k tomu, že dříve si aktivní policista všimne vozidla bez tabulky než vozidla s tabulkou, byť neoriginální. A lze si opatřit náhradní tabulku k nerozeznání od originální. Jo, a policistu se můžeš snažit ukecávat jak chceš, on tento přestupek stejně řešit nemůže.

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Bobesh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 4-2014

Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 23:34:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ner.OndraS- Tak tu nekam aspon soupni nejake pekne fotky. Ameriky mam rad[happy]
šmolko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3509
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 09:32:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ner. OndraS: V případě toho Lincolnu se může samosebou jednat o frajeřinu, já Town Car nikdy tak detailně nezkoumal, třeba se tam ty značky vejdou, třeba ne.

Nakolko ma slovenska plachta rozmery 34x20cm a vas US format 32x16cm, dovolim si tvrdit, ze minimalne na ten Town Car tam ta znacka ide ako do maminy! [kladivo]
Nechcem sem tahat slovenske znacky, ale prikladam foto "lehce pristihnuteho" slovenskeho stvorca presne na tomto type vozidla...

Podrobná orienta?ná mapa Bratislavského kraja
E?V - maximá
RZ - maximá
FordPolicia.sk
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 12:03:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poměrně vzácná fotka Ambulance Vězeňské služby.Nevídám ji moc ani já a to jsem "vevnitř", natož pak někdo "zvenku". Foto od dozorce.

Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6272
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 13:09:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: Mimochodem, pokud někdo přepadne banku či má v úmyslu odjet bez placení z pumpy, věř, že rozhodně nebude mít na voze espézetku, podle které by byl identifikovatelný ;-)

Ale to přeci přesně ono! Tím, že máme jednoznačně definovanou podobu značky, její barevnost a materiálové provedení, tak se každý s nějakou neoriginální náhražkou stane okamžitě nápadným a proto ho to odradí od pokusu označit si své auto tabulkou s jinou alfanumerickou kombinací, než jaká mu byla přidělena. Vyrobit dokonalou napodobeninu originální značky je mnohem složitější v situaci, kdy je ta originální značka jednoznačně definována. Pokud si značku bude vyrábět každý podle svých představ, tak nikdo nepozná, která je pravá a která ne, bude mnohem jednodušší dát si na auto značku s vymyšlenou RZ a bude také podstatně složitější toto odhalit. Proč asi většina států přešla od tabulek zhotovovaných majitelem vozidla nebo malovaných přímo na karoserii k lisovaným tabulkám s jasně daným rozměrem, barvou a písmem? A chápeš už, v čem je do budoucna nebezpečná čím dál větší tolerance k neoficiálním nahražkám tabulek RZ?

Stejně jako netuším, v čem spočívá společenská nebezpečnost užití čitelné, ale neoriginální tabulky, tak nevím, v čem by měla spočívat společenská nebezpečnost užívání vlastnoručně vyrobené identifikační kartičky. Já osobně nespatřuji žádnou společenskou nebezpečnost v jednání toho, kdo nechá občanský průkaz doma v šuplíku a po venku bude chodit s kartičkou vlastní výroby. Tebe napadá, kdo a jak je tím ohrožen či poškozen?

Tady jde zjevně o trochu jiné vidění světa. Problém čitelné, ale neoriginální tabulky RZ stejně jako čitelného, všemi údaji opatřeného, ale neoriginálního OP je problémem verifikace. Zkrátka člověk nedokáže určit, zda-li jsou údaje na tabulce RZ nebo v OP pravé, pokud nejsou na originálním nosiči. Jak mám poznat, že sis údaje nevymyslel a že odpovídají realitě? Samozřejmě, že je možné vyrobit takové falzifikáty jak RZ, tak OP, které člověk těžko rozezná od originálu. Ale už to vyžaduje takové úsilí a náklady, že motivace lidí k takovému kroku musí být hnána mnohem silnějšími pohnutkami.
Snad už od dob, kdy bylo vynalezeno pečetidlo a vosk se lidstvo snaží docílit toho, aby nebylo možné pozměňovat a falšovat důležité dokumenty a aby se dala ověřovat jejich pravost a originalita. Pokud nechápeš, v čem spočívá problém svévolného používání neoriginálních dokumentů, tak nechápeš vývoj lidstva v této oblasti po několik posledních staletí a nevím, jestli tady je prostor na to jej objasňovat.

ner. OndraS: No a přijdete k tomu autu, ty značky tam o jeden cm nepasujou.

Na českém U.S. formátu je spousta zbytečného plechu do šířky a nikdo pořádně neví proč. Rozměry údajně vycházejí s technologických důvodů, kdy se stříhá plech určité šířky na několik částí, takže zodpovědná osoba přizpůsobila rozměr tomuto požadavku. Na druhou stranu, pokud se podívám třeba na novodobý Ford Mustang nebo další rozšířená americká auta u nás, tak na ně ten rozměr pasuje zcela bez problémů a pokud někdo před deseti lety konfrontoval návrh rozměru U.S. formátu právě s těmito vozy, tak nemusel spatřovat žádný problém.
Jinak obecně vzato si myslím, že se nemají přizpůsobovat značky autům, ale naopak. Rozměr RZ sem nespadl loni z měsíce ale je dlouhodobě až na drobné odchylky v různých evropských zemích standardní a designéři by neměli mít problém se mu přizpůsobit. A auto navržené tak, že forma nerespektuje obsah a nejde na něj umístit značka, by jednoduše nemělo být homologováno do provozu.
Když chtěl kdysi Volkswagen vyvážet Brouky do Ameriky, musel je upravit pro tamní požadavky. "Eróčka" pro vývoz do Polska měla navíc dveře i na levé straně, protože to tam vyžadovali. Dnes máme naprostou většinu technických předpisů pro provoz aut sjednocen napříč Evropou a pokud tu chce někdo provozovat auto z Ameriky nebo Asie, tak by ho měl evropské legislativě přizpůsobit (pokud to není veterán).

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
ner. OndraS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.1.94
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 15:50:32    Odkaz na tento příspěvek  

Rozměry údajně vycházejí s technologických důvodů

Jo, něco takovýho už tu někdo říkal. Velikost písma je nějak daná (v tom vidím ten prvotní problém), a vzdálenost okraje od písmen a velikost rámečku taky. Což i jako negrafik chápu, že mezi písmenem a druhým písmenem, a poté okrajem "stránky" má být "nějaký", jinak by se zhoršovala čitelnost. Mě se ten US formát svým vzhledem líbí, čitelnost se mi zdá u dvouřádku paradoxně lepší než u jednořádku - asi proto že si člověk spíš zapamatuje nějaký shluk více skupin číslic, než jedno dlouhé číslo - známe z telefonu, kde je zvykem udávat tel. č. jako 123 456 789, a ne jako 123456789.
Možná se mělo u US formátu upustit od rámečku (US značky ho nemají taky), značka mohla mít přesný US rozměr a navíc by i ty písmena a číslice vyšly o dva a půl kočičího chlupu větší - lepší čitelnost.

Bobesh - fotky amerik určtě ne, jsme ve špatné diskusi. Ale tak aspoň tři vzorně umístěné typy 115/116 [proud] Na Fajráka a na Camaro to naštěstí pasuje bez úprav.

Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2683
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 20:00:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chápu, v čem spočívá problém svévolného používání neoriginálních dokumentů. Ale nechápu, v čem má spočívat společenská nebezpečnost, jak a čím je společnost poškozena či ohrožena. Problém používání neoriginálních dokumentů je totiž problémem pro jejich uživatele, kterému tyto alternativní doklady nebudou prostě akceptovány, což mu bude působit komplikace. Takže bude-li někdo pobíhat po světě s vlastnoručně vyrobenou identifikační kartičkou namísto občanky, pak se nedostane např. k penězům v bance či dopisu na poště nebo si udělá výlet na policejní stanici, když nebude s to dostatečně prokázat svoji totožnost, ale společenskou nebezpečnost v takovém jednání vskutku nenacházím. Jiná samozřejmě je, pokud bude falzum vydávat za originál. Ale o tom řeč není.

Zkrátka člověk nedokáže určit, zda-li jsou údaje na tabulce RZ nebo v OP pravé, pokud nejsou na originálním nosiči. Jak mám poznat, že sis údaje nevymyslel a že odpovídají realitě?
Pokud je tabulka registrační značky originální, vím, že kód na ní vyobrazený je pravý. Ale už nedokážu určit, zda byl skutečně přidělen vozidlu, na němž je tabulka umístěna. Tudíž jak poznám, zda to odpovídá realitě?

Tím, že máme jednoznačně definovanou podobu značky, její barevnost a materiálové provedení, tak se každý s nějakou neoriginální náhražkou stane okamžitě nápadným a proto ho to odradí od pokusu označit si své auto tabulkou s jinou alfanumerickou kombinací, než jaká mu byla přidělena.
A nenapadlo tě, že ti, kteří používají vozidla k páchání trestné činnosti, si na tato vozidla neumístí neoriginální náhražku, ale použijí zcela originální tabulku, ovšem s jinou alfanumerickou kombinací, a to z jiného vozidla? ;-)

Vyrobit dokonalou napodobeninu originální značky je mnohem složitější v situaci, kdy je ta originální značka jednoznačně definována.
Vzhledem k nahrazení původní tabulky tabulkou z jiného vozidla, což je záležitost krátké procházky po parkovišti, se výrobou napodobeniny zloduši nebudou zdržovat. Ale přesto, když jsi zmínil složitost výroby napodobeniny - zkus na obrázku určit, která z tabulek je originál a která fejk. A pak prozraď dle čeho poznáš, že kód na originální tabulce vskutku náleží k tomuto vozidlu.


Pokud je na vozidle umístěna neoriginální tabulka registrační značky, ale s odpovídajícím kódem, viditelná a čitelná (tabulka odpovídající době či místu původu vozidla, ztráta originální tabulky, nevyhovující rozměr originální tabulky, apod.), v čem spočívá společenská nebezpečnost a je tato společenská nebezpečnost vskutku taková, že se za takové jednání musí brát řidičák na půlrok až rok?

A jen tak mimochodem, vzhledem k tomu, kolik je různých podob a formátů i těch oficiálních tabulek, o jednotnosti bych moc nemluvil ;-)

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Laik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 5-2012
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 20:19:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K diskusi o našich RZ napodobujících US-formát:
Již před časem jsem na nesmyslnost formátu 320 x 16O mm zde poukazoval. Myslím, že nelze uvést žádný relevantní důvod nedodržení amerických rozměrů 12 x 6 in, jde jen o neznalost, svévoli a tupost příslušných úředníků.
Jinak ovšem jsem názoru, že trvání na požadavku originality má svou cenu a měl by se respektovat.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2077
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 22:09:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Relevantní důvod" proč je tzv. US-tabulka ve formátu 320 x 160 poskytne pohled na celou paletu všech dosavadních tabulek (je to pár měsíců co jsem na to upozorňoval).
Ze slitinové pásoviny 160 mm se vyrábí tabulky pro motocykly a zmíněné pseudo US. Z pásoviny 110 mm pro jednořádky pak tabulky pro mopedy. Před nástupem pseudo-US sloužila pásovina 200 mm také pro motocyklové formáty, dnes může výrobce kombinovat oba zdroje.
Výroba jakéhokoliv jiného formátu, který nejde složit z těchto 3 formátů pásoviny vyjde samozřejmě dráž a je pro výrobce mj. víc pracná. Proč by to ale dělal, když úředníkům poručí, že to bude takto a oni to prezentují jako své rozhodnutí [yawn]

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6274
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 22:16:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: Jiná samozřejmě je, pokud bude falzum vydávat za originál. Ale o tom řeč není.

O tom řeč je. Pokud si na auto pověsím neoriginální značku, tak své falzum vydávám za originál. Zkrátka ho používám tak, jako by to originál byl, je na stejném místě, na kterém má být originál atd. Anebo je snad pro "vydávání za originál" nutný ještě nějaký předpoklad?

Problém používání neoriginálních dokumentů je totiž problémem pro jejich uživatele, kterému tyto alternativní doklady nebudou prostě akceptovány, což mu bude působit komplikace.

Ano, pokud používám neoriginální RZ, tak se vystavuju tomu, že mi nebude policejní hlídkou akceptována a způsobí mi to komplikace v podobě pokuty a zákazu řízení. V čem je ten rozdíl?

A nenapadlo tě, že ti, kteří používají vozidla k páchání trestné činnosti, si na tato vozidla neumístí neoriginální náhražku, ale použijí zcela originální tabulku, ovšem s jinou alfanumerickou kombinací, a to z jiného vozidla?

Jistě, ale to nahrazování originální tabulkou z jiného vozidla je činěno proto, že vyvolat dojem autenticity je možné pouze originální tabulkou, protože každá jiná je nápadná. Pokud by vše fungovalo podle tvých představ, kdy by bylo zcela běžné a obvyklé, že na autě jsou neoriginální provedení RZ, tak by ty falešné podomácké značky nápadné nebyly a odpadl by tak ten nutný mezikrok shánění jiné, originální RZ.

Vzhledem k nahrazení původní tabulky tabulkou z jiného vozidla, což je záležitost krátké procházky po parkovišti, se výrobou napodobeniny zloduši nebudou zdržovat.

To nahrazování tabulkou z jiného vozidla je ovšem rizikový krok potencionálně přitahující další problémy a pozornost a zloduši se k němu uchylují jen proto, že pro vyvolání dojmu nenápadnosti je nutné opatřit auto RZ originálního provedení. Kdyby to nutné nebylo a ve "světě podle Doktora" by se na autech vozily značky jakéhokoli stylu, tak nebude nutné shánět kradenou značku, ale dotyčný zloduch si ji vyrobí sám. Je to pro něj přeci jen méně riziková činnost než odebírat značku z cizího auta (bez souhlasu jeho majitele).

Ale přesto, když jsi zmínil složitost výroby napodobeniny - zkus na obrázku určit, která z tabulek je originál a která fejk. A pak prozraď dle čeho poznáš, že kód na originální tabulce vskutku náleží k tomuto vozidlu.

Pravá je ta horní. Značka na spodní fotce má podezřele velkou mezeru mezi posledním znakem a okrajem tabulky.
Zda-li značka patří k autu se v tomto případě určit nedá, RZ je výrazně mladší než auto. Ale když jsem minulý týden potkal Ducato drué generace (1994-2000) s českou značkou z poloviny osmdesátých let, tak bylo jasné, že značka na auto nepatří.

Pokud je na vozidle umístěna neoriginální tabulka registrační značky, ale s odpovídajícím kódem, viditelná a čitelná (tabulka odpovídající době či místu původu vozidla, ztráta originální tabulky, nevyhovující rozměr originální tabulky, apod.), v čem spočívá společenská nebezpečnost a je tato společenská nebezpečnost vskutku taková, že se za takové jednání musí brát řidičák na půlrok až rok?

Jestli je půlroční zákaz řízení za tento přestupek odpovídající sankce není na posouzení mém, to ať si rozhodne správní orgán.
Jinak si nemyslím, že zrovna toto je situace, kdy se má posuzovat vůbec nějaká úroveň společenské nebezpečnosti. Tu můžeme řešit ve chvíli, kdy porovnáváme třeba překročení rychlosti o 30 km/h v obytné zóně vedle školy v jednom případě a o půlnoci na pusté komunikaci dálničního typu v druhém případě. Ale tady ta značka buď originálního provedení je, nebo není a žádnou míru provinění na tom určovat nelze.
A ještě jedna všeobecná poznámka: Nemyslím si, že tolerancí k porušování tak snadno pochopitelných, dodržovatelných a logických pravidel jako je povinnost používat výhradně originální provedení RZ, dosáhneme nějaké kvalitativně lepší úrovně společenského soužití, spíše naopak. Ostatně čím vyspělejší stát, tím menší snaha lidí porušovat pravidla. S německým nebo rakouským policajtem si žádnou úroveň společenské nebezpečnosti vaší podomácku splácané tabulky RZ dohadovat nebudete...

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2078
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 22:43:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady jde zjevně o trochu jiné vidění světa. Problém čitelné, ale neoriginální tabulky RZ stejně jako čitelného, všemi údaji opatřeného, ale neoriginálního OP je problémem verifikace.
Je nesporné, že poznávací značky vozidel by měly být opatřeny jednotným typem znaků (podle potřeby třeba až 3 řezy) a nosiče = tabulky, by měly mít jednotný ale variabilní tvar(dvouřádky jednotnou výšku ale šířku dle potřeby jako např. v Německu). Jinak řečeno, mělo by platit totéž, co platí např. pro silniční značky. Tím je zajištěna max. dobrá orientace u PZ pak jednoznačná rozlišitelnost.
Nicméně zásadním znakem pravosti PZ není tabulka (nosič), ale na ní zaznamenaný evidenční zápis. Auto opatřené korektní tabulkou PZ na které je neplatný evidenční zápis (není přiřazem tomu autu, resp. byl pro toto auto včera zrušen) nemá platnou evidenci = je ilegál a stát by měl proti těmto ilegálům rázně a tvrdě zakročovat (viz praxe v A, DE, USA, Kanada, Austrálie, Nový Zéland apod.).
Ještě jinak - když bude možné v obchodě volně koupit prázdné tabulky PZ vyvedené podle předpisu a nebude problém je opatřit registračným záznamem v korektním formátu a řezu znaků, bude v ČR nakročeno k pyramidálnímu průseru. I v takových zemích, kde je právní vědomí občanů na nesrovnatelně vyšší úrovní, prostě hajzlům šanci raději nedají a omezují slušné občany, kteří to ovšem chápou. Čím víc šmejdi zneužívají různých svobod slušných lidí, tím víc dochází k omezování těchto svobod - to je železná logika bez které nelze zachovat slušnou společnost- zda do této kategorie patří např. ještě Černošice, Karviná nebo ČR je zajímavá otázka do jiného fóra [wink]

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2684
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 17. června 2014 - 01:11:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Falzum má podobu originálu, včetně ochranných prvků v mezích padělatelských možností a je za originál vydáváno, kupř. falešné peníze, falešné doklady apod. Neoriginální tabulka registrační značky je prostě jen neoriginální tabulka.

Nebrojím za zrušení jednotného, resp. téměř jednotného formátu tabulek registračních značek, no současně nechápu volání po přísných postizích, když má někdo na motorce nebo americe či jiném atypickém vozidlu neoriginální tabulku, která pasuje lépe než originální, a to při zachování viditelnosti a čitelnosti. Totéž použití neoriginální tabulky při ztrátě či poškození původní tabulky do doby vydání nové originální tabulky, kdy by jinak nebylo možné dle zákona vozidlo provozovat na pozemních komunikacích, a to ani parkovat. Sazby za tento přestupek se mi zdají přehnané, neodpovídající nebezpečnosti tohoto jednání. Nehledě k faktu, že bez spojení s jiným dokladem vozidla - zelenou kartou či techničákem - nemohu mít nikdy jistotu, že daná tabulka s kódem naleží k danému vozidlu.

Rozdíl v použití dokladu totožnosti vlastní výroby (nikoliv padělku občanky), ale i identifikační kartičky vystavené jinou než státní autoritou a použití neoriginální tabulky registrační značky je ten, že za doklad odlišný od uznávaných nehrozí postih, ale za neoriginální tabulku je postih až likvidační. A to je to, co se zde snažím od ctěných diskutujících zjistit - v čem tkví takové nebezpečí tohoto jednání, že je třeba jej tak přísně postihovat.

Žel, dočkal jsem se jen poučení, že originální tabulka musí být, protože to přikazuje zákon a neoriginální tabulka nesmí být, protože to zakazuje zákon. A protože to zákon zakazuje, tak se to musí trestat. Ale chybí schopnost specifikovat, v čem je jednání společensky nebezpečné a vyslovit se, zda je trest adekvátní. Pokud odbočím do Filozofic, pak právě tato mantra "protože zákon nařizuje" "protože zákon zakazuje", bez schopnosti analyzovat, proč tu kterou věc vůbec zákon řeší a proč ji řeší právě tak, jak ji řeší a bez schopnosti vyjádřit svůj názor na tuto věc, brání dosáhnout úrovně "lepší společnosti". Zůstává stagnace na levelu "ovce".

Martine_l, to si fakt nedokážeš vytvořit názor, zda je půlroční až roční zákaz řízení za neoriginální tabulku adekvátní či neadekvátní sankce? Co je na tom tak složitého? A kdo za tebe posuzuje, jestli ti je zima nebo horko?

Jinak - správní orgán nerozhoduje, zda je zákaz řízení odpovídající sankce. Správní orgán rozhoduje, zda se stal či nestal přestupek a sankce v podobě zákazu řízení je daná zákonem. Dále - stejně jako lze uvažovat o rozdílné společenské nebezpečnosti při překročení rychlosti o 30 km/h v obytné zóně u školy oproti stejnému překročení rychlosti v noci na dálnici, lze stejně rozdílně nahlížet i na použití neoriginálních tabulek. Tabulka buď originální je nebo není, stejně jako rychlost buď překročena je nebo není - vždyť je to to stejný, že? Jde pak o míru ohrožení či poškození chráněného zájmu společnosti. Neoriginální tabulka na rozmáčeném kartonu napsaná rozpitou fixou v nečitelném písmu - obytná zóna u školy vs. plastová tabulka shodných rozměrů se shodným fontem (viz obrázek Toyoty) - noční dálnice. Pořád nevidíš rozdíl?

Martine_l, pokud budu se svým vozem na druhém konci republiky a ztratím/bude mi zcizena/poškozena tabulka registrační značky a já tuto tabulku nahradím neoriginální tabulkou, jaká je na snímku v předešlém mém příspěvku, abych mohl dojet domů a opatřit si nové originální tabulky, pak se dopouštím přestupku, za který se ukládá zákaz činnosti na 6 měsíců až jeden rok a pokuta 5-10 tisíc. Pokud bych jel zcela bez tabulky, dopouštím se stejného přestupku, rovněž tak, pokud bych tabulku nahradil kartonem a rukou psaným kódem. Tvrdíš, že tabulka originální buď je nebo není a basta. Dokážeš mi odpovědět, v čem spatřuješ společenskou nebezpečnost, když použiji svoji plastovou náhradu a zda je trest v podobě zákazu řízení adekvátní?

Jo, a originální tabulka je vskutku ta horní. A poznal by to i laik (nemyslím Laik;-) ), bez srovnání s origo? Ale když se nedá určit, zda originální tabulka patří k autu, pak je asi zbytečné řešit originál vs. neoriginál, no ni? :-)

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2079
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 17. června 2014 - 08:26:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já myslím, že problematiku origo-neorigo SPZ-RZ jednou provždy rozlouskl před lety průlomový rozsudek v kterém nesmyslně potrestaný řidič zažaloval MD a ti sklapli. Moc se to nerozmazávalo aby to nepodporovalo magory, co prostě samorobo různé úrovně prostě musí.
Dragonické tresty za blbosti a osvobozující rozsudky za těžké zločiny už jaksi patří ke koloritu krajiny a budou mít své stálé příznivce...
Házet do jedoho pytle falza osobních dokladů, důležitých úředních dokladů a tabulky PZ jako nosič záznamu (nikoliv záznam na nich!) samozřejmě nelze. Každý stát to řeší po svém...ČR zatím neadekvátně...uvidíme za pár let.

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 17. června 2014 - 08:54:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad originální vs. neoriginální tabulky a doklady.
Pokusím se dát příklad a doplnit diskusi kolegů. Asi někteří z vás už byli např. v Itálii lyžovat. A mnozí víte, že na svahu musíte mít u sebe doklad totožnosti. Kdo z vás ho u sebe má? Skoro nikdo. A kdo ví, že doklad má mít, řeší otázku, zda je vůbec vhodné mít u sebe např. pas. Může se poškodit, promáčet se, ztratit... Jak to vyřešit? Udělám si kopii. Pěknou čitelnou možná i barevnou. Tím se pak budu případně prokazovat. Když papír ztratím, nebo zničím, novou kopii si udělám na hotelu. Je to, nebo není správné jednání? Dopouštím se jevu, který je společensky nebezpečný? Budu označen za falzifikátora a padělatele, když po mě budou chtít doklady a ukážu jim okopírovaný papír?
Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že okopírovaný papír je mnohem lepší než nic - přimotal jsem se ne vlastní vinou do závažné nehody na svahu.

Další příklad z New Yorku. Tam vám je plastová občanka k ničemu (není to EU) a tak jediný platný doklad je pas. Ale já přece nebudu chodit s originál pasem po ulici. Případná ztráta by byla fatální a nedovedu si přestavit tu anabázi, abych získal náhradní doklad.
Proto mi bylo doporučeno abych chodil s kopií pasu a pojištění. Takže bych se opět při případné kontrole prokazoval kopií pasu.

Jen mimochodem. Zrovna v NYC se mi přihodila příhoda, že jsem vyfotil tabulku vládního vozidla, klasická velká černá dodávka s neprůhlednými skly. Pěkně jsem to zdokumentoval, že to hodím na K-report. A pokračuju dál. Z dálky slyším dusot vojenských bot a skupina 4-5 vojáků v plné zbroji utíká ulicí a volá "Pane, pane!!". Na koho asi volají? Volali na mě. Obestoupili mě a velitel se postavil přede mě a začal na mě řvát takovým tím klasickým drill stylem jak známe z filmů. Zjistil jsem, že tolik ozbrojenců asi nepřemůžu, proto jsem je požádal, abychom zašli do stínu, abych jim mohl ukázat, jaké fotky jsem vlastně udělal. Potom jsem musel před velitelem fotky z telefonu smazat. A představte si, nechtěli po mě žádný doklad totožnosti. (fakt se mi to přihodilo)

Já bych tedy spíš volil tu cestu, že např. v Německu dám na auto v případě ztráty kopii tabulky, tedy neoriginál, než jet bez tabulky. Prostě stále lepší, že moje auto je identifikovatelné, byť neoriginální tabulkou, než vůbec. Při kontrole bych jistě německé policisty přesvědčil, že toto řešení je lepší.
Nehledě na to, že jet v Německu bez tabulky je dost nápadné a byl bych jistě zastaven hned první hlídkou.
Bobesh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 4-2014

Odesláno Úterý, 17. června 2014 - 12:53:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle se už taky moc nevidí. Myslím formát s uříznutými rožky.



Kde se vlastně tento formát vzal? Hádám správně, že to tu zůstalo po válce? Němci přece měli taky takové značky na svých autech a taky vzadu.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6275
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 17. června 2014 - 21:14:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobesh: Kde se vlastně tento formát vzal? Hádám správně, že to tu zůstalo po válce? Němci přece měli taky takové značky na svých autech a taky vzadu.

Značky ve tvaru šestiúhelníku (obdélníku se seříznutými rohy) se u nás objevovaly v omezené míře i před válkou, kdy šlo především o zadní motocyklové tabulky. Ty ale měly seříznuté spodní rohy. Masovější rozšíření šestiúhelníkových tabulek zejména na nákladních vozech a autobusech se pak skutečně datuje do období protektorátu. Po válce se pak v této praxi pokračovalo (jako ostatně v mnoha dalších věcech zejména v dopravě) a následně byl šestiúhelníkový tvar vzat jako standardní i pro nově zavedené státní poznávací značky v roce 1953. Po několik dalších desetiletí byla značka tohoto tvaru typická pro několik kategorií vozidel v celém Československu. Racionalizační snahy v polovině osmdesátých let pak pro nákladní vozy a autobusy navrátily obdélníkové značky a poslední šestiúhelníkové značky (pro motocykly a traktory) se vyráběly v roce 1994. Vzhledem k mnohde předimenzovaným skladovým zásobám se ale tyto tabulky vydávaly mnohem déle, např. pražské přívěsové (série AD) až do konce roku 2002 (a kdyby nebyl jejich výdej administrativně ukončen, pokračoval by i dále, ne-li dodnes).

Doktor: Pokud odbočím do Filozofic, pak právě tato mantra "protože zákon nařizuje" "protože zákon zakazuje", bez schopnosti analyzovat, proč tu kterou věc vůbec zákon řeší a proč ji řeší právě tak, jak ji řeší a bez schopnosti vyjádřit svůj názor na tuto věc, brání dosáhnout úrovně "lepší společnosti". Zůstává stagnace na levelu "ovce".

Ale kdepak. Už nejméně dvakrát jsem se tu snažil osvětlit, proč je důležité udržovat jednotnou podobu RZ a trvat na výlučném používání jen originálních tabulek RZ. Důvody zazněly, jsou jednoznačné a jednoduše pochopitelné, takže žádný level "ovce".

to si fakt nedokážeš vytvořit názor, zda je půlroční až roční zákaz řízení za neoriginální tabulku adekvátní či neadekvátní sankce? Co je na tom tak složitého? A kdo za tebe posuzuje, jestli ti je zima nebo horko?

[lol] Jestli je mi zima nebo horko si posuzuju sám, stejně jako jsem sám schopen posoudit, zda-li nějakou konkrétní sankci za nějaký konkrétní prohřešek považuju za adekvátní. Půlroční až roční zákaz za řízení vozidla s falešnou značkou může být určitě adekvátní postih.

pokud budu se svým vozem na druhém konci republiky a ztratím/bude mi zcizena/poškozena tabulka registrační značky a já tuto tabulku nahradím neoriginální tabulkou, jaká je na snímku v předešlém mém příspěvku, abych mohl dojet domů a opatřit si nové originální tabulky, pak se dopouštím přestupku, za který se ukládá zákaz činnosti na 6 měsíců až jeden rok a pokuta 5-10 tisíc. Pokud bych jel zcela bez tabulky, dopouštím se stejného přestupku, rovněž tak, pokud bych tabulku nahradil kartonem a rukou psaným kódem. Tvrdíš, že tabulka originální buď je nebo není a basta. Dokážeš mi odpovědět, v čem spatřuješ společenskou nebezpečnost, když použiji svoji plastovou náhradu a zda je trest v podobě zákazu řízení adekvátní?

Napíšu něco, co bude trochu nepopulární, ale je to tak. Ztráta značky je něco, čemu se dá předcházet a zabránit a kdo se trochu stará o to, v jakém stavu má celé auto včetně upevnění RZ, ten značku nikdy neztratí. Krádež značky je trochu jiná situace, to se může stát každému. Ale opět platí, že se dá pravděpodobnost krádeže o něco snížit tím, jakým způsobem si značku připevním. A když už mi ji ukradnou, tak první, co udělám je, že tuto skutečnost nahlásím na policejní služebně a s dokladem o krádeži značky by snad neměl být problém dojet i několik set kilometrů do bydliště pro značku novou. Myslím si, že neexistuje v této republice člověk, který by dostal roční zákaz řízení za to, že pár hodin nebo dnů po krádeži značek se svým autem přejížděl domů. Poškození značky je naprosto hypotetická událost. Pokud by při nehodě došlo k takovému poškození značky, že by se RZ stala nečitelnou, pak je auto zcela určitě nepojízdné a nikdo tak s ním nikam přejíždět nepotřebuje.

Takže poslední, co zbývá, jsou plastové nebo samolepící náhražky originálních značek, kterými si majitel své auto ověšuje z různých více či méně obhajitelných důvodů. A protože tak činí zcela vědomě, záměrně a plánovitě a musí mu být jasné, čeho se dopouští, pak je nastíněná sankce adekvátní. A to je to, o čem tu byla řeč od začátku, než debatu někdo začal rozmělňovat případy ztracených nebo odcizených značek.

Jo, a originální tabulka je vskutku ta horní. A poznal by to i laik (nemyslím Laik;-) ), bez srovnání s origo? Ale když se nedá určit, zda originální tabulka patří k autu, pak je asi zbytečné řešit originál vs. neoriginál, no ni?

Laik by to poznat mohl a to právě díky tomu, že tu originální podobu mají i laici v oku. Když denně potkáváme desítky a stovky originálních tabulek RZ, tak si vycvičíme mozek tak, že nám ta neoriginální pak připadá "nějaká divná". A to dovedou i laici.
Řešit originál vs. neoriginál samozřejmě smysl má. Falešná značka na autě může mít dvě podoby - buď neoriginální tabulka na správném autě, nebo originální tabulka na nesprávném autě (v extrémním případě kombinace obojího). A to, že nedokážeme jednoduše odhalit ty druhé případy neznamená, že má smysl se nezabývat ani těmi prvními případy a účinně tedy bránit alespoň této části podvodů. Jinými slovy: To, že něco nedokážeme odhalit ve 100% případů neznamená, že to můžeme vzdát a řešit 0% případů. Vždycky je lepší odfiltrovat alespoň část a to v této situaci tím, že budeme vyžadovat jen originální tabulky RZ. A tím se dostáváme opět na začátek, kdy zdůvodňuju, v čem je ten smysl a v čem potencionální nebezpečí této činnosti. Ne proto, že jsme ovce a zákon nám to nařizuje, ale proto, že v tom je nějaká snadno uchopitelná logika. A kromě toho nejde o žádný orwellovský totalitní teror, ale o pravidlo s jehož dodržováním nemůže mít žádný zodpovědný motorista sebemenší problém.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2080
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 17. června 2014 - 22:32:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_L napsal:
...Falešná značka na autě může mít dvě podoby - buď neoriginální tabulka na správném autě, nebo originální tabulka na nesprávném autě (v extrémním případě kombinace obojího).

To bude asi jádro pudla celé téhle už poněkud zdlouhavé polemiky.

Neoriginální tabulka na správném autě, tedy se správným úředním záznamem, není a nikdy po r. 1953 nebyla "falešná značka".

Je to svévolná interpretace lidí, které charakterizuji níže.

Dnešní RZ (a dřívější SPZ stejně) se sestává ze dvou částí:

z tabulky registrační značky (TRZ)

a registrační značky (RZ), t.j. úředního záznamu v podobě písmen a číslic (zápis), které dohromady tvoří čitelnou identifikaci vozidla (registrační značka existuje = má právní subjektivitu, i bez TRZ !).

Pokud je z nějakého důvodu použit jiný nosič RZ než ten, který byl vydán při registraci vozidla, ale obsahuje správný zápis, je správní orgán který to zjistil, povinnen přezkoumat okolnosti proč k tomu došlo a rozhodnout v souladu se zákonem.
Donedávna tyto orgány rozhodovaly vesměs protiprávně, takže padaly tresty, ač zjištěný stav protiprávní nikdy nebyl a některé rozsudky (usnesemí) byly v míře uděleného trestu (postihu) naprosto neadekvátní. Někdo se bránil, někdo ne. Ti co proti mašinerii tupých úředníků, advokátů a soudců uspěli se tím raději nechlubili...až přišel průlom. Čest památce všech, kteří na tu idiocii doplatili a nikdo je nerehabilitoval.

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2687
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 18. června 2014 - 01:05:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martine_l, sice ses snažil osvětlit, proč je důležité udržovat jednotnou podobu RZ, ale já se ptal na něco zcela odlišného, a to, v čem tkví společenská nebezpečnost, kdo a čím je ohrožen či poškozen použitím neoriginální tabulky s příslušejícím a čitelným kódem, když by za to měly být odebírány techničky či řidičáky. A na to se mi odpovědi nedostalo.

Fascinuje mě, jak bys bral řidičáky za neoriginální tabulky se správným a čitelným kódem, ale auto zcela bez značky v případě její krádeže je v pořádku a nevadí, že bez značky bude jezdit pár dní, několik stovek kilometrů. Dle tebe je tedy přijatelnější vozidlo bez tabulky registrační značky než s tabulkou neoriginální. Nepřijde ti to postavené na hlavu? Mimochodem, kde je v kterém zákoně uvedeno, že s dokladem o krádeži značky můžeš provozovat na pozemních komunikacích vozidlo bez registračních značek? Poškození značky není vůbec hypotetická událost. Jsou i jiné možnosti, než jen tebou uvažovaná vážná dopravní nehoda s znepojízdněním vozidla. Co třeba vandalismus, kdy bude značka posprejována? Anebo poškození "koulí", kdy už nebude pomačkaná tabulka v rámečku bezpečně držet?

….

Minore, mohu poprosit a popostrčení směrem k patřičným judikátům? Rád bych si je pročetl, ať jsem o něco moudřejší a připravenější. Děkuji.

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Bobesh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 4-2014

Odesláno Středa, 18. června 2014 - 06:25:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tahle diskuse docela prerostla. Libi se mi, jak se porad nekdo snazi obhajovat pouzivani neoriginalnich tabulek. Je jasne, ze ztrata ridicaku je docela neadekvatni postih. Nechci tu probirat situace, kdy ji tam da nekdo docasne na dojeti nez si vyridi novou sadu apod. Ale nafasovat nove cisla, nechat si rovnou v reklamce udelat falza a na nich vozidlo provozovat dlouhodobe, tak to mi pripada prinejmensim jako rebelstvi.
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1149
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 08:43:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co třetí tabulka na nosičích kol? To je myslím nejrozšířenější typ "falšování" tabulek. Tyto třetí tabulky jsou hojně rozšířené a je fakt, že jejich zpracování má kolísající úroveň.
Zajímalo by mě, jak se to posuzuje. Na vozidle mám zcela originální RZ, takže zákon dodržuji. Na nosiči mám pěkně vyvedenou tabulku, plechovou (k nerozeznání od originálu, mohu koupit na internetu) a nebo plastovou (made in reklamka), kde je sice poznat, že to není originál, ale rozměrově sedí, znaky jsou pěkně čitelné (není ale odrazová), bývá tam i EUproužek.

Třetí tabulku jsem si nechal dovyrobit proto, že origo tabulky mám upevněné velmi důkladně (šrouby, speciální lepicí pasta nebo páska, apod) a nechci je stále "rvát" sem a tam (ale může se to jevit také jako pohodlnost). Policie má tedy žně, bere řidičáky jak na běžícím páse, cyklistická sezóna je v plném proudu...no nevím, jestli je to adekvátní postih.

Samozřejmě jiná věc je, že máte na autě kartonovou tabulku a fixou tam naškrábete znaky v disgrafištině. Po prvním deštíku je po náhražce. Rozměr neurčitý, znaky nečitelné, tam bych flastr dal a to pořádný. Prostě záleží na okolnostech a posouzení policie.

(Příspěvek byl editován uživatelem voy.)
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4872
Registrován: 12-2005

Odesláno Středa, 18. června 2014 - 10:52:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dokážeš mi odpovědět, v čem spatřuješ společenskou nebezpečnost,

Nedokáže protože ta společenská nebezpečnost je stejná jako když on šťouchá chlapce do řití. Což má ale výhodu že žije v dnešní době a tady bo to nebejvalo vždy všude legální. Pak by ovšem jako správnej ovčan šel sám sebe udat a navrhnout pro sebe trest. [crazy]

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4873
Registrován: 12-2005

Odesláno Středa, 18. června 2014 - 11:07:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BTW ten důvod proč jezdit s falešnně vyrobenou značkou s platnou kombinací může bejt i ztráta nebo poškození původní tabulky.
Občan tak řeší nedostatek státní moc že nedokáže vydat platnou kopii stávající značky.

Prostě co je snažší při nastalé situaci?

Za cca 4 kila si necham vyrazit hliníkovou úplně stejnou jen bez nějaký kokotský vlnovky značku se kterou budu vesele drandit.

nebo

Budu se doprošovat lízingovky ať mi pošle TP....to chvíli potrvá.
Pujdu na ouřad do fronty kde za 500 vyfasuju nový tabulky + za 50 novej malej TP. Pak poběžim jak kreten do pojišťovny kvůli zelený kartě. Pak poběžim na další ouřad kvůli rezidentský parkovačce. Pak budu řešit v práci novou vjezdovku do objektu a výměnu tabulky na vyhrazenym stání na firemnim parkingu. Do toho ještě budu řešit výměnu dálničky bo tam je taky RZ napsaná. A k tomu budu shánět zas za 400 novej falzifikát na nosič kol...

Co je snazší? Vyřešit problém za 400 během hodiny nebo několik dnů jak píčus lítat od čerta k ďáblu jen proto že v našem kokotistánu neumí ouřada nechat vyrazit stejnou tabulku jako mi před lety vydal?

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6277
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 11:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: auto zcela bez značky v případě její krádeže je v pořádku a nevadí, že bez značky bude jezdit pár dní, několik stovek kilometrů. Dle tebe je tedy přijatelnější vozidlo bez tabulky registrační značky než s tabulkou neoriginální.

Auto zcela bez značky samozřejmě v pořádku není a vadí, že se pohybuje v provozu. Ale je pro mě určitě přijatelnější, když se někdo nouzově s autem bez značky přesouvá z místa ztráty/krádeže do místa registrace, než když někdo plánovitě označí svoje auto neoriginální tabulkou proto, že se mu ta originální zdá příliš velká, hranatá nebo ošklivá nebo má zkrátka jen potřebu dát na odiv svému okolí vlastní míru nevkusu a nerespektu k pravidlům. Ba dokonce je pro mě i přijatelnější situace, kdy někdo vozí v autě plastovou náhražku značky, kterou v případě ztráty na auto pověsí do doby, než si vyřídí značky nové.

Mimochodem, kde je v kterém zákoně uvedeno, že s dokladem o krádeži značky můžeš provozovat na pozemních komunikacích vozidlo bez registračních značek?

Nemůžeš ho provozovat... Správně bys ho měl vézt na podvalníku. Ale všichni tak nějak chápou oprávněnost tohoto chování v dané situaci. Stejně jako se nesmí autem vjíždět na chodník. Ale když budeš stěhovat skříň, tak každý pochopí, že si zajedeš co nejblíže ke dveřím. Oproti tomu když tam zaparkuješ jen tak jen proto, že je to na parkoviště daleko, tak je nějaký postih na místě. A tím se opět dostáváme k tomu, o čem byla řeč už na začátku. Ukažte mi případ, kdy někdo dostal půlroční zákaz řízení za to, že jel autem bez značky na úřad pro značku novou. Myslím, že takový případ neexistuje.

Poškození značky není vůbec hypotetická událost. Jsou i jiné možnosti, než jen tebou uvažovaná vážná dopravní nehoda s znepojízdněním vozidla. Co třeba vandalismus, kdy bude značka posprejována? Anebo poškození "koulí", kdy už nebude pomačkaná tabulka v rámečku bezpečně držet?

To je chytání se nepravděpodobných situací. Posprejovanou značku jsem už viděl, majitel auta ji očistil během půl hodiny nějakým docela obyčejným čistícím prostředkem v domácnosti. Pomačkání v rámečku se dá dost dobře předcházet tím, že žádný plastový rámeček používat nebudeš a značku si přišroubuješ. A i kdybys ji z obavy před ztrátou schoval do auta, tak nebude problém hlídce vysvětlit, jak k tomu došlo a proč tam ta značka není. Stačí trochu komunikovat. Za tohle nikdy nikdo půlroční zákaz řízení nedostal...
Samozřejmě by bylo mnohem lepší řešit to systémově např. švédským modelem, kdy policie zároveň s protokolem o ztrátě, zcizení či zásadním poškození tabulky s poznávací značkou vydá náhradní papírovou značku na dojetí.

v čem tkví společenská nebezpečnost, kdo a čím je ohrožen či poškozen použitím neoriginální tabulky s příslušejícím a čitelným kódem

Už jsem to tu psal. U neoriginální tabulky nelze určit, zda-li je kód příslušející. Čitelnost nelze posoudit, pokud není použit originální font písma. Společenská nebezpečnost tkví v rozmělňování identifikační funkce RZ, což je její základní funkce.

Opět se zeptám: Jak je možné, že v zemích se kterými na západě a jihu sousedíme, si nikdo nedovolí nahradit originální značku plastovou napodobeninou? Proč se Němci a Rakušané neschovávají za zaklínadla o společenské nebezpečnosti a ani je nenapadne používat na autech jiné než originální tabulky? Jsou to opravdu národy ovcí bez názoru neschopné dosáhnout úrovně lepší společnosti nebo naopak již té úrovně lepší společnosti dosáhly a proto je ani nenapadne něco takového zpochybňovat?

Voy: A co třetí tabulka na nosičích kol? Na vozidle mám zcela originální RZ, takže zákon dodržuji.

Zákon hovoří i o umístění značky a zajištění její čitelnosti, což mj. předpokládá, že tabulka není překryta něčím jiným. Pokud před ni umístíš kolo na nosiči, tak ji zakryješ, takže zákon nedodržuješ.
S nosiči kol jsme bohužel v republice o 15 let zaspali a už dávno měla existovat možnost disponovat zvláštní třetí tabulkou pro tento účel.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Bmc5365
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1324
Registrován: 4-2010

Odesláno Středa, 18. června 2014 - 16:36:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty woe to je debata [crazy]

Martin_l: obdivuji Tvoji vytrvalost a výdrž [ok]

V mé jihomoravské sbírce mi chybějí série RZ: 7B8 8B3 8B8 9B0 9B1 9B2 9B3 9B5 9B6 9B7 9B8 9B9
V mé jihomoravské sbírce mi chybějí série SPZ: BZ BME BMP BMV BZC BZK
[new] ---> MCDLXVII <---[new]
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2081
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 16:52:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_L v příspěvku 6277 napsal:

...Opět se zeptám: Jak je možné, že v zemích se kterými na západě a jihu sousedíme, si nikdo nedovolí nahradit originální značku plastovou napodobeninou? Proč se Němci a Rakušané neschovávají za zaklínadla o společenské nebezpečnosti a ani je nenapadne používat na autech jiné než originální tabulky?

Odpověď za Německo: jiné než originální tabulky na vozidla(norma DIN) nelze v Německu koupit a kdo o tabulku přijde, tak si samozřejmě obratem pořídí novou [yawn]

...U neoriginální tabulky nelze určit, zda-li je kód příslušející. ....

[crazy]...to je ale fakt už moc velký faul na inteligenci i toho nejméně informovaného čtenáře této polemiky [nene]

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Bobesh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 4-2014

Odesláno Středa, 18. června 2014 - 18:04:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin100: To udelas i s obcankou , nebo ridicakem, kdyz ji nedejboze ztratis, nebo znicis? Abys nemusel litat po uradech, nechas si v reklamce vytiskout kopii te stare a po starostech? To me nenapadlo, supr napad[lol]
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2082
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 20:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odhlédnuto od faktu, že ve spoustě zemí s výrazně vyšším standardem ....(ať si každý sám doplní čeho) občanské průkazy nepotřebují, tak aktuální platná česká SPZ+RZ se prostě s osobními doklady porovnávat nedá (OP, ŘP, CP, vysvědčení, diplomy, atd. atd.) a není jim ani právně postavena na roveň. Kdo tvrdí opak nemluví pravdu, záměrně oblbuje, nebo není v obraze...
Snad už i ti úplně nejtvrdší chápou, že definitivně rozhodující je registrační záznam na tabulce a to v ve stavu: A = aktivní záznam v registru vozidel (myšlen i depozit), N = nemá aktivní záznam. V tom prvním případě se jedná o platnou RZ a v tom druhém je to kus materiálu, na kterém je neplatný záznam zanesen. Jak se pořeší nosič záznamu (design, ochrana atd.) je věc druhá a naprosto druhotná....
Co je na tom kurňa tak těžkého pochopit [nene]

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 21:24:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po 12 příspěvcích po sobě bez obrázku sem dám aspoň nějaký.
Je to jen B motorková manipulačka a jeden vojenského záznam z Brna - Žabovřesk do Feudalovic VPZ giga tabulky [happy]

Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2688
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 00:24:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U neoriginální tabulky nelze určit, zda-li je kód příslušející.
Martine_l, a u originální tabulky to lze? Prozraď mi, prosím, jakým způsobem lze určit u originální tabulky, zda kód přísluší danému vozidlu.

Nevím, zda je obdiv Bmc5365 na místě. Já v tvých příspěvcích nacházím jen názorovou nekonzistentnost, chybějící schopnost hlubšího domýšlení souvislostí a hlavně - opět - neskutečnou dávku naivity o fungování systému. To, jak se budeš v klídku a pohodě domlouvat s policisty/opicajty/správními orgány, že se nic nestalo, když jedeš bez registrační značky, když necháváš odstavené vozidlo na ulici bez registračních značek či když parkuješ na chodníku. Určitě to každý pochopí, nebude to řešit a ještě ti popřeje pěkný den. Si přiletěl z Gurunu? Na jednu stranu bazíruješ na dodržování zákonů (originalita tabulky) a na druhou stranu porušení zákonů bagatelizuješ a připouštíš (jízda/parkování bez RZ, stání na chodníku).

……

Martine_100, v případě změny RZ se dálniční známka měnit nemusí. Ponecháš vylepenou známku s původní RZ, kterou máš pro ztotožnění zapsánu i na kontrolním ústřižku, který máš mít u sebe. Ale napadá mě, jestli dálniční známka s jinou RZ, než je RZ vozidla, není náhodou falešná ;-)

……

Minore, ještě jednou prosím o nasměrování na příslušné judikáty. Kuju.

……

A když příspěvky prokládat obrázky, taky obrázkem přispěji Feudalovi do CRVV. Lupu nasadit! Přímo hleď! :-)

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4875
Registrován: 12-2005

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 06:49:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktore konečně někdo kdo dokáže všeználka Martina_l rozložit slušně... mě to za ty leda už bez občasnýho ču*áka a podobných slov prostě nejde [biggrin]

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2083
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 09:49:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Doktor
psal jsem na váš privátní mejl, asi není aktuální když nedošlo. Můj mejl je akttivní případně lze psát na mejl spolku - viz lišta mých příspěvků.

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2689
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 11:07:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvláštní, mail mám aktivní. Asi zpřetrhaný dráty po cestě. Poslal jsem vám mail na adresu pod nickem.

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6278
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 11:54:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: u originální tabulky to lze? Prozraď mi, prosím, jakým způsobem lze určit u originální tabulky, zda kód přísluší danému vozidlu

Viz výše. U originální tabulky se to dá určit částečně v závislosti na konkrétních okolnostech jako je např. nesoulad doby výroby vozidla a doby vydávání příslušné série RZ. Některé státy ověřování originality podporují tím, že do kódu RZ vkládají prvky vázané na konkrétní vozidlo, ať už jde o britský year identifier nebo třeba maďarský princip určeného písmene, kterým značka pro danou kategorii vozidla začíná. Pomáhá k tomu i použití určitého barevného uspořádání tabulky RZ pro konkrétní kategorie vozidel. V Česku se bohužel na tyto principy víceméně rezignovalo a zůstaly jen žluté značky pro traktory a stroje.
Podstatné ale je to, že u originální tabulky lze ověřit příslušnost k vozidlu někdy zatímco u neoriginální nikdy. Jde tedy o eliminaci alespoň části případů neoprávněné manipulace se značkou, když už se nedá zabránit všem. Analogicky: To, že nelze postihnout třeba všechny případy překračování rychlosti vždy a všude neznamená, že nemá smysl to pokutovat alespoň někdy a někde.

To, jak se budeš v klídku a pohodě domlouvat s policisty/opicajty/správními orgány, že se nic nestalo, když jedeš bez registrační značky, když necháváš odstavené vozidlo na ulici bez registračních značek či když parkuješ na chodníku. Určitě to každý pochopí, nebude to řešit a ještě ti popřeje pěkný den.

Tento názor vyplývá z vlastní zkušenosti. Nevím, jak má kdo nastavené svoje komunikační standardy ve vztahu k policejním hlídkám, ale já neměl nikdy problém se domluvit a to ani v případě, kdy leccos nebylo úplně stoprocentně v pořádku. Možná je to pro někoho nepochopitelné, ale asi bude hodně záležet na tom, jak se člověk chová a jak a co říká.
A opět se ptám: Zná někdo případ, kdy řidič vozidla dostal půlroční zákaz řízení za to, že jel s autem ze kterého právě ztratil značku? Nezná...

Na jednu stranu bazíruješ na dodržování zákonů (originalita tabulky) a na druhou stranu porušení zákonů bagatelizuješ a připouštíš (jízda/parkování bez RZ, stání na chodníku)

Nikoliv. Obecně vzato bychom měli dodržovat pravidla vždy a všude. Ale jde o míru tolerance k situacím, kdy jde o plánovité, záměrné a úmyslné porušování zákona na jedné straně a o porušení z nedbalosti, vlivem náhody anebo těžko ovlivnitelných okolností. Samozřejmě by v obou případech měl následovat odpovídající trest. Když pojedu domů autem bez právě ztracené tabulky RZ, tak za svoji blbost, že jsem si ji lépe nepřišrouboval, zaplatím třeba pětistovku pokuty. Pokud si na auto pověsím napodobeninu značky v nějakém pseudoamerickém nevzhledném a nečitelném formátu, tak za svoji blbost zaplatím třeba půlročním zákazem řízení. V obou případech se mi to zdá jako odpovídající sankce. Půlrok bez řidičáku za první situaci nikdo nedostává...

Ale napadá mě, jestli dálniční známka s jinou RZ, než je RZ vozidla, není náhodou falešná

Pokud máš na dálničním kupónu napsanou jinou značku, než jaká je na autě, tak je taková známka neplatná a je to stejné, jako bys ji tam neměl. Příslušnost auta ke značce a známce se dokládá kopií velkého ORV, ze které je patrna jak původní, tak nová RZ a tedy i to, že známka patří k autu.

Minor: jiné než originální tabulky na vozidla(norma DIN) nelze v Německu koupit a kdo o tabulku přijde, tak si samozřejmě obratem pořídí novou

Pořídí si novou a následně si dojde na úřad pro validační známku. A v případě odcizení tabulek si vyřídí kompletní přeregistraci. A přesto to není těm Němcům zatěžko...

Zeptám se tedy ještě jednou: Jak je možné, že v zemích se kterými na západě a jihu sousedíme, si nikdo nedovolí nahradit originální značku plastovou napodobeninou? Proč se Němci a Rakušané neschovávají za zaklínadla o společenské nebezpečnosti a ani je nenapadne používat na autech jiné než originální tabulky? Jsou to opravdu národy ovcí bez názoru neschopné dosáhnout úrovně lepší společnosti nebo naopak již té úrovně lepší společnosti dosáhly a proto je ani nenapadne něco takového zpochybňovat?

Bmc5365: obdivuji Tvoji vytrvalost a výdrž

Díky, snad se to bude ještě někdy a někde hodit[wink].

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2084
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 12:58:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: u originální tabulky to lze? Prozraď mi, prosím, jakým způsobem lze určit u originální tabulky, zda kód přísluší danému vozidlu

Viz výše. U originální tabulky se to dá určit částečně v závislosti na konkrétních okolnostech jako je např. nesoulad doby výroby vozidla a doby vydávání příslušné série RZ. Některé státy ověřování originality podporují tím, že do kódu RZ vkládají prvky vázané na konkrétní vozidlo, ať už jde o britský year identifier nebo třeba maďarský princip určeného písmene, kterým značka pro danou kategorii vozidla začíná. Pomáhá k tomu i použití určitého barevného uspořádání tabulky RZ pro konkrétní kategorie vozidel. V Česku se bohužel na tyto principy víceméně rezignovalo a zůstaly jen žluté značky pro traktory a stroje.
Podstatné ale je to, že u originální tabulky lze ověřit příslušnost k vozidlu někdy zatímco u neoriginální nikdy. Jde tedy o eliminaci alespoň části případů neoprávněné manipulace se značkou, když už se nedá zabránit všem. Analogicky: To, že nelze postihnout třeba všechny případy překračování rychlosti vždy a všude neznamená, že nemá smysl to pokutovat alespoň někdy a někde.


Na to fakt nelze mlčet...ale už jsme jednali o problamatice s kdekým takže máme tréning.

Zjevně nechápete otázku a tudíž odpovídáte zcela mimo, takže to zkusím ještě jinak.

Případ A.
Originální RZ (vyrobené firmou H. a přidělené na určité vozidlo jako sada 2 kusů) můžou mít sestru a tou je identická tabulka vyrobená firmou XY jako náhrada za ztracenou za jednu z této sady. Podotýkám, že ta náhradní se bude od originální lišit pouze tím, že nebude vyrobená v H., bude mít/nebude mít oválek CZ vylejzrovaný uprostřed, což ovšem nemá žádnou právní relevanci. Kontrolní orgán na první pohled vůbec nic nepozná (a tak se také děje), protože ze zkušenosti ví, že za těch 19 let vyrobil H. celé emise RZ bez tzv. ochranných prvků (jeden unikát mám ve sbírce), takže se pochopitelně koncentruje na to podstatné, a to je to, a) co je na té tabulce napsáno a b) zda má platnou technickou (nálepku na tyto tabulky dostane každý). Takže tohle vozidlo bylo shledáno jako "legál", což také je.

Případ B.
Asociální soused si dovezl ze zahraničí vozidlo a nechce ho přihlásit. Opatřit si sadu RZ není v ČR velký problém, platnou nálepku STK jakbysmet. Soused se vyzná a opatřil si takovou sadu RZ, která nebudí podezření, např. 4Bč čččč, protože si všiml, jaká auta s touto sérií jezdí. A jeho import do toho přesně zapadá.
S tímhle vozidlem stojí na parkovišti před Kauflandem a okolo jede hlídka PČR. Koukají po autech "zkušeným okem" a tohle auto sjedou jako OK. Logicky, není důvod nevěřit a prověřovat platnost registrace - všechno štymuje, typ, odhad roku výroby i registrační kód...a navíc - vždyť má originální RZ!

Shrnuto - originalita nebo neoriginalita RZ nehraje vůbec žádnou roli. Ten váš příklad z GB je navíc úplně mimochodný - zdejší obecenstvo už ví, že si tam tabulku pořizuje majitel auta....

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2085
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 13:05:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ještě douška

Minor: jiné než originální tabulky na vozidla(norma DIN) nelze v Německu koupit a kdo o tabulku přijde, tak si samozřejmě obratem pořídí novou

Pořídí si novou a následně si dojde na úřad pro validační známku. A v případě odcizení tabulek si vyřídí kompletní přeregistraci. A přesto to není těm Němcům zatěžko...

Když někomu ukradnou v Německu nebo Česku, apod. obě značky, tak holt přeregistruje,
protože by to musel být naprostý idiot, kdyby si opatřoval nové s identickým kódem...

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2690
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 13:53:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podstatné ale je to, že u originální tabulky lze ověřit příslušnost k vozidlu někdy zatímco u neoriginální nikdy.
No, ale na to jsem se tě právě ptal - jakým způsobem lze u originální tabulky určit skutečnou příslušnost k danému vozidlu? Nesoulad doby výroby vozidla a doby vydávání příslušné série RZ je způsob vyhrazený pouze pro omezený okruh znalých. Nehledě k tomu, že určení doby vydávání příslušné série RZ nezávisí na originalitě či neoriginalitě tabulky, na níž je RZ uvedena, no ni? Když už, tak nesoulad výroby vozidla a doby vydávání příslušeného typu tabulky. Ale jednak i to vyžaduje jistou orientaci v oboru, byť ne tak detailní, jako v případě určování doby na základě vydání příslušné série RZ a jednak to padá s rozšířeností "současného" vzoru tabulek. Takže jak je to tedy s tím určením příslušnosti?

Když pojedu domů autem bez právě ztracené tabulky RZ, tak za svoji blbost, že jsem si ji lépe nepřišrouboval, zaplatím třeba pětistovku pokuty.
Ne, nezaplatíš pětistovku. Za řízení vozidla bez registrační značky (z jakéhokoliv důvodu) se ukládá zákaz činnosti od 6 měsíců do jednoho roku a pokuta v rozmezí 5-10 tisíc. A dále, tento přestupek nelze projednat na místě v blokovém řízení. Takže buď chybějící značku policista přehlédne (když umíš tak hezky komunikovat) nebo to pošle do správního, poněvadž na místě to nemůže řešit a ve správním tě čeká další příležitost předvést svoji schopnost domluvit se "tak nějak po lidsku", aby správní orgán věc odložil. V opačném případě tě čeká výlet na kraj, popř. až k soudu, pokud se nebudeš chtít rozloučit s řidičákem. Jinak, jak se člověk chová a jak a co říká při komunikaci s policejní hlídkou, potažmo pak se správním orgánem, je jen jedna část. Druhou částí, a to tou podstatnější je, na koho člověk narazí.

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6280
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 15:17:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor: Případ A
Pokud někdo originální tabulku vyrobenou jedinou správnou monopolní firmou a vydanou úřadem nahradí jinou tabulkou shodného provedení, rozměru, barevnosti a světelně-odrazových vlastností, tak proti tomu nelze v zásadě nic podstatného namítat. Jenže o těchto situacích tu vůbec řeč nebyla. Byla řeč o tom, kdy někdo originální tabulku nahradí jinou, která nesedí ani rozměrem, ani použitým písmem, barvou a jinými vlastnostmi (jako je třeba výše zobrazená 5T1 5050) a v tom případě už problém nastává, protože tato tabulka není schopna plnit požadavky, které po RZ chceme.

Případ B.
Tato situace spadá do té množiny, o které mluvím už v několikátém příspěvku a to je ta, kdy se pravost registrace na první pohled potvrdit nedá a nemá na to vliv ani použití originálních tabulek.

Ten váš příklad z GB je navíc úplně mimochodný - zdejší obecenstvo už ví, že si tam tabulku pořizuje majitel auta....

Příklad z Velké Británie se nevztahoval k ověřování originality tabulky, ale příslušnosti registrační kombinace k danému autu. Doporučuji pročíst si to ještě jednou.

Když někomu ukradnou v Německu nebo Česku, apod. obě značky, tak holt přeregistruje,
protože by to musel být naprostý idiot, kdyby si opatřoval nové s identickým kódem...


No vidíte, já si myslím totéž. Ale přesto někdo raději Za cca 4 kila si necha vyrazit hliníkovou úplně stejnou jen bez nějaký kokotský vlnovky značku se kterou budu vesele drandit než aby několik dnů jak píčus lítal od čerta k ďáblu jen proto že v našem kokotistánu neumí ouřada nechat vyrazit stejnou tabulku jako mi před lety vydal (To jsou skutečné citace jednoho zdejšího přispěvatele, proto omluvte nízkou úroveň této části mého příspěvku.)

Když si to tedy shrneme: V případě krádeže si každý rád pořídí značku novou. Ztrátě se dá předcházet, kdo se o své auto stará, ten značku neztrácí. Zbývá tedy poškození, což je asi jediné problematické místo a určitě by měla být možnost nechat si legálně vyrobit značku novou se stejnou kombinací, v tomto je ČR bohužel několik desítek let pozadu. Ale nikdy značka není poškozena tak (aniž by se neznepojízdnilo celé auto), aby se s ní nedalo dojet domů bez obavy ze správního řízení a půlroční ztráty řidičáku.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1151
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 17:55:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Než se kolegové nadechnete, otřete si pot, případně se napijete ionťáku před dalším kolem diskuse mám pro vás takovou specialitku na kterou mě navedl Minor ve svém příspěvku. Píše v něm, že má doma ve sbírce tabulku, která postrádá základní ochranné prvky a přitom je originál.

Mám ve sbírce tabulku, zjevně jde o originál, ale zezadu není žádné logo Hiconu ani datum výroby. Bohužel ji zde nemohu presentovat.

Druhou specialitkou je tabulka, zjevně originální, má CZ čtvereček a zezadu je znak Hiconu a datum výroby. Prostě je to originální tabulka. Jenže stejně je nějaká divná a na auto bych si ji neumístil. Tak a včil mudrujte [crazy][happy]

Bobesh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 4-2014

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 18:04:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tímhle nepodarem mě kdysi nutil jezdit můj šéf. V té době jsem to nějak zvlášť neřešil a pár dní jezdil, než vyřídil nové. Dneska bych to asi už neriskoval. Myslím,že tato debata už je non sens. Kdo má koule a nebojí se, ať si klidně jezdí na neoriginálech. Kdo má bobky o řidičák jako třeba já, tak tak ať neriskuje. Vždyť s řidičákem bych přišel automaticky i o práci a už by nebylo na pivko[uhoh]

Jak je vidět, nesedí font písma, chybí europroužek, a neseděla ani do rámečku. Všechno špatně.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2086
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 18:10:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H. běžne dodává za peníze nebo známým zadarmo různé kreace. Zobrazená tabulka může být interní pracovní vzorek na rozjezd/kontrolu nové šarže reflexní fólie/obarvovačky znaků a rámečku či jiné technické kontroly před spuštěním finalizace, případně něco pro pobavení někoho...
Písmeno Y se nepřiděluje takže se dá použít pro školení na policejní akademii, na srandičky, případně regulérně kšeftovat na brzách...

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2087
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 18:14:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4T7 4903
Pěkný kousek - ta 4 je tam skutečně vylisovaná? Pokud ano, a jestli je tabulko od H. tak tam něco zkoušeli pro nějakou ad hoc zakázku. Není-li původcem H. tak je to experiment jednoho z mnoha vlastníků vybavení k finalizaci...

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2088
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 18:28:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Martin_L
...Ztrátě se dá předcházet, kdo se o své auto stará, ten značku neztrácí...

Fakt nemá vergla dál pokračovat a unavovat publikum.
Generujete naprosté nesmysly (- viz tento jak přes kopírák od dobře známého úředníka MD),
které pak hezky spisovně podle pravidel české gramatiky zkoušíte sáhodlouze okecat,
ač jsou očividné. Chcete ho nahradit? Přimluvím se u ministra [wink]

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1152
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 18:30:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor: přes tyto srandotabulky je tady kolega BMC. Má jich ve sbírce povícero. Mám ale pocit, že těmto typům tabulek něco chybí. Zrovna asi ta vrstva s CZ čtvercem a taky není odrazová. Jenže tato má všechny znaky pravé tabulky. Např. sample tabulky mají také všechny bezpečnostní prvky, ale tím, že jsou na nich jen nuly, dávají jasně nejevo, že se jedná o sample.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6281
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 18:49:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor: Generujete naprosté nesmysly (- viz tento

Už v příspěvku č.6275 jsem varoval, že toto mé tvrzení bude nepopulární a teď se to potvrdilo[happy]. Nicméně trvám na tom, že ztrátě značky se dá zabránit a to i docela jednoduchým minimálním opatřením. Ztrácejí se v naprosté většině přední tabulky a to především ty umístěné do plastových rámečků. Kdo si značku do takové podložky zacvakne a jednou za čas (alespoň tak často, jako se kontroluje svítivost žárovek na autě - další věc na kterou čeští řidiči naprosto kašlou) se nepodívá, zda-li tam ještě drží, ten si o ztrátu přímo koleduje. Ten, kdo investuje pár minut času a tabulku si přišroubuje, tak ji ztratí jen velmi těžko. Leda by ztratil celý nárazník a toho si snad řidič auta všimne. A pokud ne, tak tomu už není vůbec pomoci...

hezky spisovně podle pravidel české gramatiky

Děkuji, snažím se trochu držet úroveň diskuze[wink].

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Jakub2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 893
Registrován: 2-2009

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 19:07:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pre tých, ktorí sledujú preregistrácie
032 D 32 -> 8B3 0088
032 D 33 -> 8B4 9009
[sad]
Bobesh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 4-2014

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 19:12:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4T7 4904Je to normalne z reklamky, kus plastu a pismenka samolepka. Jestli ji nekdo chce, klidne poslu.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2089
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 20:13:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...Ten, kdo investuje pár minut času a tabulku si přišroubuje, tak ji ztratí jen velmi těžko.

No, když má kliku a běžným přišroubováním nepoškodí čitelnost záznamu (šance 50/50), čímž si může u nekompromisního poldy vykoledovat pěknou pokutu, tak má reálnou naději, že tabulce pěkně ubral na kvalitě...narušil totiž na 2 místech integritu podkladové folie. V sousedním Slovensku to bylo donedávna zakázané a flastrovalo se tučnou pokutou...A pakliže rád jezdí na kole a chce dodržovat blbý předpis, tak každý týden tabulku odšroubuje a přišroubuje na nosič. Z bláta do louže, že...
Kdo totéž činí u plastových držáků, tak je může po 4 akcích zahodit.
Fakt dobrý rady ptáka loskutáka [biggrin]

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6283
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 20:39:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor: A pakliže rád jezdí na kole a chce dodržovat blbý předpis, tak každý týden tabulku odšroubuje a přišroubuje na nosič.

Byla řeč o předních značkách. Ty se na žádný nosič nepřemísťují. Zadní značka je u většiny aut umístěna tak, že nepodléhá takovým rizikům jako exponovaná značka přední, takže se ji ani v rámečku nic nestane.

No, když má kliku a běžným přišroubováním nepoškodí čitelnost záznamu (šance 50/50), čímž si může u nekompromisního poldy vykoledovat pěknou pokutu, tak má reálnou naději, že tabulce pěkně ubral na kvalitě...narušil totiž na 2 místech integritu podkladové folie.

Nehledejte důvody, proč něco nejde, ale necházejte způsoby, jak to jde. Tím mi připomínáte jednoho dobře známého úředníka MD[happy].
Jeden příklad, jak to jde, mám tady:

Čitelnost záznamu nikterak neutrpěla, integrita fólie také nemá se čtyřmi šrouby žádný problém (to spíše s kontakty tažných zařízení na vozidlech méně zručných motoristů), vypadá to dobře a pravděpodobnost, že se taková značka z ničeho nic a bez varování někam ztratí je naprosto mizivá. Ale když má někdo tak rád plastové rámečky, tak nechť je používá...

V sousedním Slovensku to bylo donedávna zakázané

Jenže tam to nebylo zakázané kvůli nějakému narušování integrity fólie tabulky, ale kvůli tomu, aby mohla policejní hlídka snadno a rychle odebrat značku vozidlu, které je podle ní nezpůsobilé k provozu. V Dánsku bude od podzimu platit povinnost značky šroubovat na auto a myslím, že vědí proč.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Bobesh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 4-2014

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 20:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nebylo jednu dobu povinne i u nas? Ja to nevim, ale zrovna nedavno jsem shanel tyhle origo sroubky s bilyma cepickama a prodavac mi rekl, ze kdyz to bylo povinne, mit znacku prisroubovanou, tak je meli bezne, ted uz ne. Sroubky jsem sehnal vpoho a plastove ramecky letely do kose.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4879
Registrován: 12-2005

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 22:46:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zbytečná investice na všech autech mam šroubky co zrovna byly po ruce a nikdy to nikomu nevadilo.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
JohnyTDI
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 1-2013

Odesláno Pátek, 20. června 2014 - 07:42:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já to měl taky šroubky přidělané a po přeregistraci mi obě značky drží na oboustranné pásce [biggrin]

Moje album z autovraky ve Zlínském kraji
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1974
Registrován: 4-2011
Odesláno Pátek, 20. června 2014 - 11:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě tak šroubovat značky. Stačí, že se to furt musí krmit, pořád to chce mejt, imrvére se něco jebe s motorem, čidlama, kontrolkama a dalšíma hajzlotinama, každý dva roky to votravuje s nějakou obskurní polovylhanou prohlídkou, gumy se tomu musej měnit a když jsem našrot, samo mě to neodveze.
Bobesh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 4-2014

Odesláno Pátek, 20. června 2014 - 16:47:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2691
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 20. června 2014 - 18:34:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... kdy se pravost registrace na první pohled potvrdit nedá a nemá na to vliv ani použití originálních tabulek.
Originalni tabulka je nutna pro urceni prislusnosti kodu k vozidlu, nasledne lze urcit prislusnost jen nekdy, ted tohle. Vyborne. Cela stranka zaplnena zbytecne diskuzi a moje puvodni otazka zustava stale nezodpovezena. Odpovedet by mohl i Kapitan, ktery by za neorigo tabulky bral technicak.

...

Minore, mail stale nic. Psal jsem vam, dorazil muj mail?

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8434
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 21. června 2014 - 16:27:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Netypické auto na atypických značkách:

Registrace Rožnov p./R.

Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 31.5.2014
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 31.5.2014
Regiomap Zlínského kraje - update k 31.5.2014
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2090
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 22. června 2014 - 16:25:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Doktor 2691
..to teda nechápu, na váš mejl jsem vám normálně odpověděl. Mimochodem jeden ze zdejšíš debatérů mě upozornil, že téma je celkem obsáhle rozebráno na Wikipedii...

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Oliver
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2593
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 23. června 2014 - 19:40:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak na podívání, co za kravinu jsou si někteří schopni nechat vyrobit a přidělat na auto...


Rulův celorepublikový SPZ přehled

Nejsem členem žádného ze sdružení věnujících se poznávacím značkám