K-report
 

Archiv diskuse Trať Břeclav - Přerov a „Zlínka%93 do 30. 04. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Trať Břeclav - Přerov a „Zlínka%93 » Archiv diskuse Trať Břeclav - Přerov a „Zlínka%93 do 30. 04. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Vsetíňáci
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.92.208.116
Odesláno Úterý, 24. března 2015 - 15:34:55    Odkaz na tento příspěvek  

Kyslík: Jezdí i lidé z Lidečka do třeba Hustopeč nebo Hranic města. Vidíš,ona má strach z rozbití 280 a ty si z ní děláš legraci a ty máš strach z rozbití Os a R na 331, kde bydlíš ty. Janka mlčí.
Jestli se zrekonstruuje 281 a elektrifikuje do Rožnova, tak ty vlaky Vsetín - Rožnov jezdit budou, pak bude na 280 4x přestup, páč Olomoucký kraj si ukončí vlaky ve Valmezu. Ve Vsetíně znovu přestup, pak v Polance.
A o 330 se neboj, jak přestaví Otrokovice,musí změnit i oblouk na Břeclav, to bude zajímavé. A oblouček dvojkolejný se 40 na Zlín bude taky fajn. Asi se zbourá nádraží a posune k Hulínu, ale i tak myslím, že ten oblouk nezmenší.
jagg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 5-2012
Odesláno Úterý, 24. března 2015 - 16:54:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli má být pod křižovatkou podjezd, tak ten může být v úplně jiném úhlu k silnici než stávající přejezd, takže ten oblouk by šel udělat míň ostrý.
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 11-2012
Odesláno Úterý, 24. března 2015 - 19:46:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka: Já to nepočítal, to počítal někdo, kdo zpracoval ten generel dopravy [happy] Souhlasím s tím, co píšete v obou příspěvcích, vidím to velice podobně.

Portáš: S tím Slovenskem bych moc nepočítal. Ano, jsou to pořád "bratia", ovšem nemám pocit, že by byl nějaký eminentní zájem jezdit ze Zlína do Púchova/Bytče/Žiliny... Kdyby tam byly plné silnice aut a autobusové spojení o frekvenci Zlín - Vsetín, neřeknu nic. Ale už teď je jasné (jak jsme řešili před nějakou dobou), že ani po uzavření několika hraničních přechodů by po R49 nemuselo jezdit o moc víc aut, než jezdí dnes na I/50. Můžete argumentovat, že lidé možná budou jezdit, že to spojení vypadá logicky... Ovšem oni také nemusí jezdit. Založit výstavbu obou staveb (tedy i R49) na frázi "je to potřeba, protože je to logické", je argumentace na vodě.

Teď je třeba dokončit modernizaci Zlínky a zavést 30 takt (špička 15). To, že v trase Zlín-Vizovice nahradí vlak velkou část linek busů je jasné, naznačuje to i vznik terminálu a onen 30 minutový takt.

S předpokládaným nárustem cestujících na 331 po modernizaci, vznikne potřeba vyřešit i propojení na Valašsko, aby se nemuselo přestupovat ve Vizovicích z vlaku na bus, takže by se mohlo v budoucnu jezdit co půl hodiny i na Vsetín [ok] a hodinovka do Bylnice :-)


Budu rád, když mi objasníte jednu věc, která mi už nějakou dobu vrtá hlavou. Na jednu stranu argumentujete potřebou spojení se Slovenskem, na druhou stranu spojení se Vsetínem a Bylnicí. Podle mého názoru je to docela kočkopes.

1) Pokud by měla být 331 expresní spojnicí Moravy a Slovenska s lepšími parametry než 270/280, je jasné, že nemůže vést v původní Baťově stopě - je tedy potřeba zásadní přestavba pro zásadní zrychlení. Ovšem ty vlaky, které naženou čas na drahých tunelech a mostech, se stejně budou muset vejít někam mezi zastávkové Os-331, což by při špičkovém taktu 15 min mohl být problém.

2) Pokud by měla dostavba 331 sloužit výhradně regionální osobní dopravě, nejspíš by se uvažovalo jen s původní Baťovou trasa. Potom je ale expresní spojení se Slovenskem nezajímavé, protože určitě nebude rychlejší než současná trasa. Kromě toho, možná budu až moc velký pesimista, ale předpokládám, že nikdo nedá miliardy na železniční trať, která by měla primárně spojit aglomeraci Zlína o cca 100 tis. obyvatelích a Vsetína, který má přibližně 75 tis, když započítám i ValMez a celé Horní Vsacko (viz níže odpověď Kyslikovi).

Jak by to podle Vás mělo být? Varianta 1, 2, nebo něco mezi?

Kyslik: Nevím, proč by nákladní vlaky nemohly jezdit po 331; opět - musíte se zeptat těch, kdo vytvořili onen Generel dopravy. Nejspíš to ale bylo myšleno tak, že dálková nákladní doprava by tudy neměla jezdit. Ta by se mezi dálkové a příměstské vlaky už hodně těžko dostávala.

Lidem se má zrovna nabídnout spojení a ne dvacet let zjišťovat jestli by tím někdo za deset let jezdil... Když je to spojení tak výhodné, proč tu není nějaký Jančura, který bude rýžovat na plných přímých autobusech Zlín - Valašské Meziříčí?
Kromě toho, když se má nabídnout spojení (tedy předpokládám železniční), kdo by ho platil, když Zlín - Vsetín je jasná volba. Stát? Proč by to dělal, není to jeho priorita. Zlínský kraj? Kde by na to vzali peníze? SŽDC? Pro smutné oči Vsetíňáků, kteří se nedostanou vlakem do Zlína?

jagg: To sice ano, ale o moc jinde to nebude. To by museli podkopat celé Kvítkovice, a tak dlouhý tunel tam určitě nebude. Prostor křižovatky je docela úzký, a když budu předpokládat, že začátek oblouku ve stanici bude přibližně tam, kde dnes, znamená to posun od současné osy trati k jihu. Tam to ale jde prakticky jen pod křižovatku, dál už jsou domy, a ty se nejspíš nebudou likvidovat.
NegroHorizonte
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 1-2014
Odesláno Středa, 25. března 2015 - 16:47:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všechno už se za sto let projektování tratí do Zlína vyzkoušelo.
application/pdfPrehledka
prehled.pdf (117.1 k)
NegroHorizonte
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 1-2014
Odesláno Středa, 25. března 2015 - 16:56:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Detail Malenovice
application/pdfMalenovice
mal.pdf (790.9 k)
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 11-2012
Odesláno Středa, 25. března 2015 - 19:32:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NegroHorizonte: Díky za schémata! Divil bych se, kdyby se nezkoušely různé možnosti. Zájem o tuto trať je pořád, jenom se v různě dlouhých periodách vrací na výsluní a zase klesá do nezájmu. Jak kdosi tuším ve vlákně zlínské MHD poznamenal, "ve zprávách o modernizaci Zlínky platí otevření n+3 roky."
Zderadíček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 626
Registrován: 4-2007

Odesláno Středa, 25. března 2015 - 19:54:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Faktem je to, že pokračování trati z Vizovic dále bylo plánováno jako součást "transverzálky" zhruba geometrickou osou republiky a to v době, kdy přímé (tedy "rovné") spojení na Slovensko neexistovalo. Neexistuje ani dnes, jezdí se pěkně "oklikou", ale jedno bez druhého (tedy bez přidání "něčeho" z Otrokovic přímo západním směrem) má skutečně jen regionální smysl.

Ferdinandka přežije!
Vsetíňáci
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.92.208.116
Odesláno Čtvrtek, 26. března 2015 - 11:03:09    Odkaz na tento příspěvek  

Kyslík:
Promiňte, nechodím tady tak často. Ano, je to stejný "koridor" Bratislava - Břeclav vedoucí přes Děvínskou Novou Ves, Zohor, Malacky, Kúty. To, že je z DNV odbočka na Vídeň ( rychlost 80-100 ) věci neškodí. Pro nás a Slováky je to koridor Budapešť - Štúrovo - Blava - Břeclav. Ovšem důležitější je Budapešť - Vídeň - ( Břeclav ) jak pro nás, tak pro Poláky, Maďary a Rakušany. Pro nás zlevňuje cestu do Budapešti mimo Rakousko a je zhruba stejně rychlý, tedy pokud by Slováci rýpli do země.
T_4660013
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 8-2007

Odesláno Úterý, 31. března 2015 - 19:17:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si malou upoutávku na výstavu modelové železnice v městě obuvi, Zlíně.
Budou zde předváděny i modely se vztahem ke zlínce, tzn. že jejich předlohy na zlínce kdysi jezdily.

Alternativa se nachází v přízemí tzv. kolektivního domu - kolhausu.
M.H
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 6-2013
Odesláno Čtvrtek, 02. dubna 2015 - 09:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 1-2014
Odesláno Čtvrtek, 02. dubna 2015 - 17:22:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zderadíček:

Souhlas, z Otrokovic(Hulína) musí vést rychlá spojka (tzv.R12) na KM a trať 300, pak by nebyla dostavba 331 chápana jako regionální spojení a dostavba dostává širšího smyslu.

J.U.Ray:

Naopak, v rámci pozitivního ekonomického zhodnocení záměru dostavby, musí tato plnit jak mezistátní, vnitrostátní i regionální funkci.
Pouze kvůli dálkovce 2h taktu na Slovensko a R na Vsetín(...) by těžko EU peníze přiklepla.
Největší podíl budou mít naopak rychlé regionální vlaky např. v trase:
1. Zlín - Vsetín + Karlovice/ValMez - Rožnov
2. Zlín - H.Lideč - Bylnice
Vše ve špičce 30.minut, ale spíše 60. minut, s tím, že plně na hradí stávající autobusy.

Za nesmysl považuji hysterii o zkracování vlaků Hranice-Vsetín-H.Lideč díky zavedení vlaků ze Zlína.
MigoŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2550
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 02. dubna 2015 - 22:45:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dopisoval jsem si se zlínským radním pro dopravu a jasně mi bylo naznačeno, že dráha není pro Zlín prioritou a pořád sa bojíja hluku a vibrací.

Pořád zmiňoval silnice, silnice, přivaděč, což je podle mého dopravní politika nasměrovaná přímo do pekel. Kdyby opravdu chtěli Zlínu ulehčit od kamionů, tak nepodporují přivaděč na Podvesné, ale dostavbu R49 minimálně do Lípy.

Mám pocit, že o dopravní politice ZL kraje rozhodujou diletanti. Stačí mrknou na stránky KOVEDu a každý si na první pohled udělá obrázek jaký je zájem Zlínska o veřejnou dopravu. Komu to nestačí, ať si vzpomene jak fungoval a nyní ,,funguje" IDS ZID.[happy]

Další kapitolou je autobusová lobby. Spojení Zlín - Vsetín je velmi lukrativní. Bus jede každou chvilku, většina je objednávaná krajem, prachy na účtě jsou jisté a firma prosperuje. Posledně jsem autobusovou lobby pocítil, když ČSAD Vsetín zakoupil Housa Car. Novinářům navykládal jak to bude přínosné, především se zmiňoval o odstranění souběhů linek mezi Lípou a Zlínem. Jak to dopadlo? Spoje jezdí pořád stejně, Housa Car zdražil. Myslím si, že ČSAD Vsetín je na kraji velice dobře zadrápnuté.

Takže dostavba do Polanky. Ikdyž by byla přínosná minimálně na úrovni krajské, dokud se neobjeví osobnost typu Baťa nebo Čuba, která buchne do stola a ty paličaté Valachy (a to mluvím o celé trase) neusměrní, tak ta trať prostě nebude[pozor] S tím se prostě smiřte. Stát a jeho politická garnitura v rámci politické korektnosti bude tuto věc projednávat, až naleznou kulové hovno a akorát víc věcí zdrbou než vylepší. To bude veškerý výsledek.

Nesnášám šotoušiky,vocasy a Železniční Pofiderní stránku... Děkuju za shlédnutí!!!
W12
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 478
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 03. dubna 2015 - 12:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ač neznaly problematiky.... myslím 8 000 000 000 kč na dvoukolejnou drahu do Zlina mi prijde zcela zbytečné....!!! tato řit světa si bohatě postačí s tím co má.... neřikam nove nadraží a par dalších věcí?? Ale 8 mld je luxusní tunel a cena bude jak byva u nas zvykem tak 20 mld...
Petropolian
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 3-2015
Odesláno Pátek, 03. dubna 2015 - 13:16:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Může někdo z pamětníků prosím popsat, jak probíhalo odbavení rychlíku Chopin nebo osobáků Vídeň - Břeclav před rokem 1989?
PS kontrolovali vše v Břeclavi, nebo vlak zastavoval na Pohansku?
děkuji
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 11-2012
Odesláno Pátek, 03. dubna 2015 - 13:47:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Naopak, v rámci pozitivního ekonomického zhodnocení záměru dostavby, musí tato plnit jak mezistátní, vnitrostátní i regionální funkci.
Pouze kvůli dálkovce 2h taktu na Slovensko a R na Vsetín(...) by těžko EU peníze přiklepla.


To ano, ale potom vznikne kočkopes podobný tratím 220/221. Praha-Benešov je problém vyjezdit a byla by potřeba vyšší kapacita, dál na jih se rychlíky míjejí s osobními regionovami. Trať v úseku současné 331 bude pomalá pro dálkovou dopravu a dostavba bude zase nejspíš co nejdál od osídlení, takže nevyužitelná pro regionální.
Pořád ale zůstává otázka, kdo to bude chtít a kdo to bude platit. Protože:

- mezinárodní: 2h takt na Slovensko. Bez nákladní dopravy mezinárodního hlediska naprosto nezajímavé a bez návratnosti.

- vnitrostátní: Obě části (Zlínsko i Vsetínsko) jsou už dnes dobře dostupné prakticky z celé republiky (resp. dostavba Vizovice - Polanka nebude znamenat výrazné zlepšení dostupnosti Vsetína). Pro stát nezajímavé a bez návratnosti.

- regionální: Ano, na regionální úrovni to má význam, ovšem zase je otázkou, zda jsou Bylnice a Val. Klobouky tak významné města a zda Valašské Meziříčí a Rožnov mají tak úzké vazby na Zlín. Pokud by už měl jezdit hodinový takt rychlých Os na každé větvi, měla by to být minimálně rozumně zaplněná třívozová jednotka. Plná náhrada stávajících autobusů je sice pěkná představa, ovšem nejspíš nerealizovatelná. Na tuto regionální úroveň by měl tlačit kraj. A ve skutečnosti?

Ve skutečnosti to popisuje MigoŠ. Projděte si články o R49 a dostavbě 331. Které se objevují častěji? Ve kterých článcích se objevují významnější politické osobnosti? Na kterou stavbu vyvíjí krajská reprezentace tlak "včera bylo pozdě"? Můžete si o tom myslet, co chcete, ale situace je taková, že kraj se silně angažuje v R49, zatímco k 331 se vyjadřuje maximálně mluvčí zlínského magistrátu.
Svou roli určitě hraje i zmíněná autobusová lobby. Dopravní společnost, která v současnosti fakticky kontroluje 3/4 kraje, asi bude mít nějaký vliv. Pokud by se ČSAD Vsetín měl angažovat v železniční dopravě, možná už se 331 staví dnes. Situace je ovšem taková, že byste chtěl zkrouhnout skoro všechny autobusy společnosti, která odmítla IDS kolem trati 282 a naopak lobbovala za její zrušení, protože ji chtěla nahradit svými autobusy.
Jinými slovy - dokud u nás nebude účinný (legislativně-ekonomický) nástroj pro organizaci veřejné dopravy, ve kterém NEBUDE mít hlavní slovo kraj, ve Zlínském kraji žádné IDS ani omezování autobusové dopravy nebude.
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 599
Registrován: 10-2012
Odesláno Pátek, 03. dubna 2015 - 14:24:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petropolitan:

Kompletní celní i pasová kontrola uvedených vlaků probíhala v Břeclavi.
LKW
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.231.107
Odesláno Pátek, 03. dubna 2015 - 14:41:37    Odkaz na tento příspěvek  

-> Petropolian

Co se týče PS (pohraniční stráž), tak kontrola probíhala v Pohansku. Vlak zastavil, naběhlo zelené komando se psy, baterkami a šroubováky. Během 20 - 30 min. bylo hotovo, tedy, pokud se nic nenašlo. Cestující mohli v mezičase obdivovat dokonalost železné opony. Poté to rakouská dvousystémová žehla dotáhla do Hohenau, následoval přepřah a frčelo se nach Wien.

Co se týče odbavení, platí to, co psal Priapos.
LKW
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.231.107
Odesláno Pátek, 03. dubna 2015 - 15:10:43    Odkaz na tento příspěvek  

"Jinými slovy - dokud u nás nebude účinný (legislativně-ekonomický) nástroj pro organizaci veřejné dopravy, ve kterém NEBUDE mít hlavní slovo kraj, ve Zlínském kraji žádné IDS ani omezování autobusové dopravy nebude."

Není třeba. Zemek vzkřísí svou Železárenskou dopravní společnost (původně určenou pro převzetí Mutěnky a přilehlých tratí - za ministra Římana), zaháčkovaní přátelé a soudruzi na kraji následně vypíší echtovní výběrko a ČSAD Vsetín půjde k ledu. Jen nevím, které šroty Made in China budou hoblovat koleje [lol]

Dostavbu 331 také nevidím reálně. Je příliš mnoho odpůrců, pouze nejsou tak slyšet, jelikož dotyčná akce je spíše v akademické rovině. V každém případě pokračuje tlak starostů na zúžení či zrušení ochranného pásma "budoucí" dráhy. Což nevylučuje pozdější dostavbu v jiné stopě. Baťovo trasování nepatří do 21. století. K důvodům, proč by být měla, bych připojil vyčerpání kapacity Přerov-Hranice. To vyžaduje dodělat triangl u Hranic, vytvořit totéž v Otrokovicích a zejména přesvědčit ševce, aby na Zlínce povolili náklady - v současnosti naprosto nereálný požadavek[sad]
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.129.233
Odesláno Pátek, 03. dubna 2015 - 16:49:20    Odkaz na tento příspěvek  

Tady máte nové vydání a mapy a o nějaké VRT či vůbec koridoru na Zlín potencionálně placenému z EU tam není ani slovo, je tam pouze Praha - Litoměřice a Hranice n. M. - Púchov coby nákl. koridor. A tím je to myslím dané jednou provždy, protože my těch třeba 25 miliard na trať z Kojetína přes Zlín na hranici s SK nedáme. Navíc za hranicí to půjde v současné stopě z peněz EU coby nákladní koridor.
http://www.szdc.cz/o-nas/casopisy/mz-201501.pdf
NegroHorizonte
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 1-2014
Odesláno Pátek, 03. dubna 2015 - 21:45:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Baťovo trasování končí u hřbitova v Jasenné. Poslední objekt je za zářezem za Jasennou. Od hřbitova v Jasenné je stavba přetrasována a je to svým způsobem rarita, kdy nedostavěná trať je přestavěna, ale opět nedokončena. Pokud by se trať měla dostavět, tak opět v jiné, v tunelové trase z prostoru Lutonina do prostoru Prlov, Neratov tunelem cca 6,5 km dlouhým. Který by byl zejména v dnešní době řešením nejlacinějším a trakčně velmi příznivým.

Nejlacinějším zejména proto, že by zabránil řádění ekoteroristů a žvanění starostů zastupujících obyvatele v počtu jednoho čtyřpatrového domu. Žvanění starostů kteří hájí v lepším případě jen své osobní zájmy a vědí, že kopáním do železnice nikoho nezarmoutí. U silnic jsou zticha to už by mohli narazit.
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 11-2012
Odesláno Sobota, 04. dubna 2015 - 20:37:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NegroHorizonte: ...tunelem cca 6,5 km dlouhým. Který by byl zejména v dnešní době řešením nejlacinějším a trakčně velmi příznivým.

Při předpokládaném rozsahu provozu by to ale asi byl poslední hřebík do rakve celého projektu. Jestli se někdy bude 331 dostavovat jinak než jako nová hlavní trať ČR - Slovensko - Ukrajina, tak podobným tunelem určitě nepovede. Tunely se dnes omezují i na těch nenáviděných silnících, protože jsou moc drahé.

Žvanění starostů kteří hájí v lepším případě jen své osobní zájmy... V horším zájmy svých voličů. Centralizovat vše do Prahy, to by bylo řešení [happy]

U silnic jsou zticha to už by mohli narazit. Zeptejte se alespoň ve Vizovicích a Bratřejově, jak jsou tamní starostové (a občané) zticha vůči R49.
NegroHorizonte
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 1-2014
Odesláno Sobota, 04. dubna 2015 - 22:00:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doporučuji porovnat průměr tunelové roury silnice, železnice. Předpokládaný rozsah dopravy to je co?
Porovnejme si koridorovou trať Benešov - České Budějovice, nebo Plzeň - Cheb. Kdybych tyto tratě nechtěl stavět určitě bych předpokládal, že tam bude jezdit to co tam jezdí teď. Předpoklad je to, co ohnu jak potřebuji. Ano všichni chtějí dálnici nebo rychlostní komunikaci, ale ne u svého domku. Když budou správně předpokládat co tam projede, tak jim vyjde na pětimetrovka s výhybnami.
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 11-2012
Odesláno Sobota, 04. dubna 2015 - 22:52:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NegroHorizonte: Samozřejmě, že se to dá ohnout podle potřeby; tak se ohýbá právě R49.
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 1-2014
Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 17:02:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tunelove varianty jsou u nas Popelkou v plenkach, ale vzhledem terenu nasich koncin to jinak nepujde a tunelu hl.tech delsich bude pribyvat.
Uz vidim tu Viktorku u Jasenne
:-)
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.157
Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 18:54:36    Odkaz na tento příspěvek  

2015-04-05 Zlin stred
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 19:12:20    Odkaz na tento příspěvek  

Petropolian & Priapos : celní a pasová kontrola probíhala na koleji číslo 7 v Břeclavi, nicméně směrem do Rakouska všechny vlaky zastavovaly na hlásce Pohansko, kde byla výkolejka. Ze "sedmé koleje" byl vlak doprovázen pohraničníky, aby náhodou někdo nenaskočil ... týkalo se to i poledního a večerního osobáku ... po obdržení hlášení pak velitel směny odemkl výkolejku a vlak mohl pokračovat do Hohenau. U nákladního vlaku se kontrolovala lokomotiva ... Při dojezdu z Rakouska se to dělalo v opačném pořadí, vlak zastavil, lokomotiva zkontrolována, do vozů nalezli pohraničníci, kteří Chopina do skončení pasové a celní kontroly bděle hlídali ...
Krom těch uniformovaných hlídačů tam byli i nenápadní pánové v civilu ...
Podobná komedie se odehrávala v Pomezí nad Ohří ...
Na Pohansku zastavovaly vlaky i po "listopadu". U těch zvláštních jezdících několik měsíců tam nastupovali pasováci, zamkli dveře, aby jim lidi nemohli bez oštemplování v BV vystoupit ...
Já jsem si po zastavení v BV dveře odemkl a když začal pasovák něco mektat, tak jsem se zeptal, podle kterého zákona je oprávněn dveře na Pohansku zamknout a pokud se mu něco nelíbí, že si může podat stížnost, tak zmlkl ...
Luboš_3.21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 4-2014

Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 21:39:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petropolian & Priapos, Miroslav Zikmund - - Ten Cheb mohu jen potvrdit, do roku 1989 v Chebu byla situace ještě kurióznější v tom: jak mile přijel na první nástupiště mezinárodní rychlík z Německa nebo do Německa, tak celé nádraží, kromě odbavovací haly bylo pro veřejnost neprodyšně uzavřeno a na nástupišti se mohli pohybovat jen cestující, kteří nastupovali do mezinárodního rychlíku a cestující, kteří z něj vystupovali, ostatní cestující na své vlaky musely čekat za zamčenými dveřmi v odbavovací hale.
Co se týče mezinárodních rychlíků do Německa přes Českou Kubici, tak tam byla situace ještě horší. Do roku 1990 bylo celé nádraží Česká Kubice pro veřejnost neprodyšně uzavřeno, vstup byl povolen jen zaměstnancům ČSD, kteří museli mýt od pohraniční stráže zvláštní povolení.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3552
Registrován: 12-2011

Odesláno Pátek, 10. dubna 2015 - 23:17:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kteří museli mýt od pohraniční stráže zvláštní povolení.

Oni si to povolení museli u pohraniční stráže umýt? [lol]

Řídící systém INTELO

Vítejte na PKP - tam, kde dnes znamená minulý rok[pozor]
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3224
Registrován: 1-2012

Odesláno Sobota, 11. dubna 2015 - 10:49:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Česká Kubice tehdy ani nebyla uváděna v knižním JŘ. Rovněž tak zast. Babylon (do Babylonu se sice např. za rekreací cestovat mohlo, ale nikoliv vlakem).
Petropolian
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 3-2015
Odesláno Sobota, 11. dubna 2015 - 16:04:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel a Luboš
Pánové, díky moc, jen ještě k té České Kubici předpokládám, že kontroly probíhaly pouze ve stanici a pokud vlak byl odbaven, tak do FiW pokračoval již bez zastavení v ČSSR. Nevíte, zda přesun vlaku mezi Domažlicemi a Kubicí pokračoval za asistenci pohraničníků, nebo šacovací komando naběhlo až v Kubici.

Díky
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Sobota, 11. dubna 2015 - 19:45:51    Odkaz na tento příspěvek  

ad Petropolian : Čubice byla už v hraničním pásmu, docela pečlivě hlídaná. V Plzni se hlásil počet cestujících jedoucích za Domažlice výpravčímu.
Pasovka a celnictvo jezdilo autem z Folmavy.
Vlak nikde nezastavoval, vyptávat se, jak to TAM fungovalo nebylo radno, ale předpokládám, že ještě byla k dispozici výkolejka někde směrem ke vjezdovému návěstidlu ... mašina s německým personálem jezdila strojově z FW, český personál jezdil strojově do / z Domažlic. Nějaké vyptávání, jak to tam chodí bylo přece jen riskatní ...
S německým personálem se pod dohledem celníka předalo soupiskou zboží co šlo z/do zahraničí ...
Veškerá komunikace se odvíjela formálním výrazy Guten Tag / Abend, alles im Ordnung ... Auf Wiedersehen ...

ad Luboš_3.21 : já jsem do Čubice občas jako leťák "v nouzi nejvyšší" jezdil, žádná propustka pro vlakové nebo lokomotivní čety nebyla ...

Souhlas k tomu, kdo tam může, dávala StB a ta měla lidi dost pod dohledem ... Jiné to bylo u lokomotivní čet, které střídavě jezdily do FW, tito zaměstnanci museli mít platný pas a trvalou výjezdní doložku. Podobně jako personál JLV. Po skončení směny se obé odevzdávalo a před nástupem směny zase fasovalo ...

Já jsem se po "pádu železné opony" pěšky dost prošmejdil, zejména po otevření turistických stezek bez pasové kontroly. I když to bylo docela blízko na hranici, tak vzít kramle z práce byl dost obtížné a byl tam ještě plot. Na ten Spálenec to bylo přes 3 km

Propustky museli mít ti, co jezdívali obsluhovat nákladiště Nové Údolí, tam se prováděla nakládka dřeva ..., podobně personál manipluláků do Železné Rudy (Alžbětína). Asi kilometr před stanicí byla "dopravna Debrník" v podobě výkolejky obsluhované pohraniční rotou ...
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5435
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 14. dubna 2015 - 18:46:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hook
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2226
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 14. dubna 2015 - 23:45:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už je umytá 844.020, kterou minulý týden zmalovali spratci v Bojkovicích?
Fory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 753
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 20. dubna 2015 - 18:33:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V čele večerního Nexa bude burácet 12 válců do V [jidlo] 750.013, info Valach [wink]}

http://www.kmd.bilysklep.cz/
Valach
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5097
Registrován: 4-2004

Odesláno Pondělí, 20. dubna 2015 - 21:03:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Důkaz místo slipů:

Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat…
www.kmd.bilysklep.cz - Kroměřížská dráha o.s.
www.rlz.bilysklep.cz - Rajnochovická lesní železnice
Dobi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2958
Registrován: 10-2008

Odesláno Úterý, 21. dubna 2015 - 08:54:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Valach: Pěkný snímek [wink]

[masinka] 433.002 [satan]

Matějovy oficiální stránky , Moje fotogalerie
Karbonyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 11-2003

Odesláno Úterý, 21. dubna 2015 - 13:02:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/308322-stat-chce-diky-mil iardam-z-eu-elektrizovat-10-regionalnich-trati/

V SŽDC se něco začíná hýbat, ale ať se dívám, jak se dívám, o úseku Zlín - Vizovice opět ani slovo.
121019
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 21. dubna 2015 - 19:24:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes Otrokovice
Hasse
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 582
Registrován: 7-2008

Odesláno Úterý, 21. dubna 2015 - 23:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky přidám dvě fotografie dnešního "velkého" stroje na 331 [happy]

Moje vláčky
Radec5
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1416
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 22. dubna 2015 - 17:26:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Těm bednám to sluší víc s brejlovcem jak s bucharem [happy]

Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla jízdního kola
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3609
Registrován: 12-2011

Odesláno Středa, 22. dubna 2015 - 17:38:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V kolik hodin bych ty bedny mohl zítra odchytit?

Řídící systém INTELO

Vítejte na PKP - tam, kde dnes znamená minulý rok[pozor]
Fany
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7478
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 22. dubna 2015 - 18:22:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro oživení diskuse jarní pozdrav z trati 330:



BONUS:
https://www.youtube.com/watch?v=6EpgBDngqOk

Videa na YT
MigoŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2551
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 22. dubna 2015 - 19:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nulka bude dnes opět úřadovat. Když už neco poveze, tak má byt dycky na čele (nejspíš kvůli rozhledu). Délka působení nejistá. Ať jenom neťápu:


Nesnášám šotoušiky,vocasy a Železniční Pofiderní stránku... Děkuju za shlédnutí!!!
U.B.L.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.67.81.5
Odesláno Čtvrtek, 23. dubna 2015 - 07:03:47    Odkaz na tento příspěvek  

Hasse
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 7-2008

Odesláno Čtvrtek, 23. dubna 2015 - 08:36:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

intelpetr: Teoreticky dopoledne příjezd 10:04 do LND, odjezd 12:09 zpět do Otrokovic. Alespoň poslední dva dny co tu "úřaduje" se tak děje.
Včera ve večerních hodinách jsem neměl čas jeho pohyby sledovat, ale v úterý jel kolem 18:30 do LND jako Lv s 742.180 a pak zpět po půl osmé s ucelenkou transcereales z Lukromu do Otrokovic (u této soupravy jen jako postrk).
(nejoperativnějsí postřehy na FB)

Moje vláčky
Rere
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 25. dubna 2015 - 08:03:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neví někdo, jestli dneska vyjede nulka, popřípadě cca kdy?

..::FEDERACE ZLÍNSKÝCH FOTIČŮ::.. My photo page ..::www.ozvd.ic.cz::.. - vše o Zlínce
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Sobota, 25. dubna 2015 - 17:16:17    Odkaz na tento příspěvek  

ad Karbonyl : když se kouknete kousek výše, tak je tam odkaz. V tom se píše, že křížení v Otrokovicích (Kvítkovicích kde je křížení s trakčním vedením dráhy trolejbusové a křižovatka silnic 49/55) se bude řešit tunelovou variantou ...
Vzhledem k tomu, že "pod zemí" je rozsáhlá městská infrastruktura je to trošku na "dlouhé lokte" ... S velkou pravděpodobností si tunelová varianta vyžádá rekonstrukci kolejiště stanice ... škoda, že se s tím nepočítalo v rámci modernizace KORYTORU
Podobně řešení křižovatky v Prštném (opět problém s městskou infrastrukturou), prakticky totéž platí o křižování s trolejbusovou dráhou na Podvesné. A vůbec stále není dořešeno, jak by byla trať vedena ze zastávky Dlouhá na Podvesnou ... Studie architektonického řešení ve formě estakády vypadá děsivě ...
Rere
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 26. dubna 2015 - 23:12:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychlofotka na večerním nexáku


..::FEDERACE ZLÍNSKÝCH FOTIČŮ::.. My photo page ..::www.ozvd.ic.cz::.. - vše o Zlínce
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.235.79.207
Odesláno Pondělí, 27. dubna 2015 - 09:00:09    Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Prošli při výletu na Vařákovy pasaky nedostavěný úsek Baťovky Pozděchov - Ublo. Bez mostů, celkem hotovo, dál už je to známé. Vyfotila jsem propustky s roky 1948 naproti Bratřejovu, i po 60 letech funkční, nezanesené. Bohužel má každá fotka jřes 400 KB a nejde mi to odeslat. Škoda.
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 1-2014
Odesláno Pondělí, 27. dubna 2015 - 09:53:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravim vyletnici, prochazel sem Batovku cca pred 5 lety smerem od Pozdechova na Vizovice, nekde mam i fotky :-)
Vsetíňáci
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.92.208.116
Odesláno Pondělí, 27. dubna 2015 - 14:40:43    Odkaz na tento příspěvek  

Je fakt, že až na most v Jasenné a na konci Ubla a pár metrů se mohly téměř do Pozděchova sypat kámen a dávat koleje. Možná kdyby to tak tehdy udělali v tom roce 1949, tak by to nepřerušili. Otázkou je, jak dál za Pozděchovem, tam snad i Baťa musel plánovat tunel. Tam ale nikdy nebylo hrábnuto, taky by bylo zajímavé, co by upřednostnili, jestli směr na Lideč nebo na Vsetín s tím, že zbytek se dodělá pak. Každopádně je to už jedno.
jagg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 5-2012
Odesláno Pondělí, 27. dubna 2015 - 16:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je pravda, že ještě nikde jsem neviděl celé původní (poválečné) trasování včetně umístění tunelu pod Pozděchovem a zaústění do trati Vsetín Horní Lideč. Za Pozděchovem se hráblo, v Prlově, ale co vím, tak to byla přeložka silnice takže tam někde asi bylo vyústění z plánovaného tunelu.
Rere
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 28. dubna 2015 - 16:12:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jagg: Něco najdeš zde. Poslední část Pozděchov - Lužná ještě není zpracovaná.

..::FEDERACE ZLÍNSKÝCH FOTIČŮ::.. My photo page ..::www.ozvd.ic.cz::.. - vše o Zlínce
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 1-2014
Odesláno Úterý, 28. dubna 2015 - 21:01:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lesíček
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.32.181.66
Odesláno Středa, 29. dubna 2015 - 13:42:59    Odkaz na tento příspěvek  

Wagon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 29. dubna 2015 - 20:15:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kudy by měly jet nákladní vlaky z Hodonínského přístavu do Prahy? Přes Břeclav anebo přes Přerov. Mně napadá ještě jedna možnost - výstavba spojky u Bzence mezi tratěmi 330 a 340 ale bezúvraťové, tzn. ne po spojce Moravský Písek - Bzenec, s tím, že se stejně uvažuje o elektrizaci tratě Brno - Veselí nad Moravou. Tím by se využila dosud nepříliš zatížená dvoukolejná trať. Vlaky by dále pokračovaly po spojce Slatina - Židenice přes Havlíčkův Brod a Kolín do Prahy, eventuelně přes Lysou nad Labem do Berlína.
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Středa, 29. dubna 2015 - 21:02:03    Odkaz na tento příspěvek  

Domnívám se, že myšlenka splavnění Moravy do Hodonína je nyní výhradně ve fázi sci-fi.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3656
Registrován: 12-2011

Odesláno Středa, 29. dubna 2015 - 21:09:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesto to pan novinář napsal, jako by to měla být zítřejší realita. Říkám si, proč by si někdo zrovna vybral Hodonín. Nebylo by lepší si terminál postavit někde u Blavy?

Řídící systém INTELO

Vítejte na PKP - tam, kde dnes znamená minulý rok[pozor]
Lesíček
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.32.181.66
Odesláno Středa, 29. dubna 2015 - 23:12:53    Odkaz na tento příspěvek  

intelpetr:
V Blavě není kde a podél celé Dunaje maj na Slovensku CHKO. Pokud si vezmeme Slovensko a Česko, tak skutečně jako nejvhodnější místo se jeví Hodonín. Stačí jen vykoupit pozemky, změnit územní plán, mít prachy a může se stavět. V Hodoníně budou mít k dispozici kvalitní železnici, ve velké blízkosti je i dálnice. Primární ani nemusí být vodní cesta, ale právě železnice a silnice, nemá to být jen lodní přístav. Sám investor tohle zdůrazňuje.
Podle médií to má taky celé financovat soukromý investor, od státu požaduje jen strategickou podporu.
Peca
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1541
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 30. dubna 2015 - 15:13:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mne by bylo nejlepší ten terminál postavit na Kudlově.

No jo, Zlíňáci, trčí jim sláma z bot a ještě by si chtěli vyskakovat.
LP3K z@vin@č seznam.cz
ICQ: 268 125 722