K-report
 

Archiv diskuse Podorlické tratě do 12. 10. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 12. 10. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
rrr176
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 12-2011

Odesláno Pátek, 02. října 2015 - 17:07:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Štíty: někde jsem četl že trať měla být původně o kilometr delší tak to by tak na to sídliště akorát vyšlo.ale v tu dobu samozřejmě sídliště tam žádné nebylo.trať se neprodlouží o ten kousek k fabrice natož na sidliště [sad]
Halbstadt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1371
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 02. října 2015 - 17:45:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad: Odklony.
V neděli a pondělí se nejezdí.
Vlaky hlavně v noci.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 02. října 2015 - 21:17:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, nalijme si čistého vína: Jakékoliv prodloužení tratě ve Štítech je naprostá utopie.

Štíty: Autobusy každému nevyhovují. Není to jen o docházce.

Kdybyste si ty vlaky měl platit ze svého, mluvil byste jinak, to mi věřte.
VHD není o tom, aby si cestující mohli vybírat mezi x druhy dopravy podle toho, komu se který víc líbí.
videovlak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.10.195
Odesláno Pátek, 02. října 2015 - 21:37:59    Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Kdybyste si ty vlaky měl platit ze svého, mluvil byste jinak, to mi věřte.
VHD není o tom, aby si cestující mohli vybírat mezi x druhy dopravy podle toho, komu se který víc líbí.


Já mám tedy za to, že si vlaky (policii, školy , hasiče, knihovny, ....) platím ze svého, nějakých 40 roků jsem totiž daňovým poplatníkem. Zmíněná odvětví jsou z jistých důvodů v tzv. veřejném zájmu, tedy jejich fungování se nám jinudy vrací. V případě vlaků jde o šetření životního prostředí a o odlehčení silnicím. Pochopitelně tím nehájím naprosto každičou lokálku, ale kdo jiný, než cestující si má vybírat?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10415
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 02. října 2015 - 21:52:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

videovlak:
ale kdo jiný, než cestující si má vybírat?
Že by ten, kdo to z drtivé většiny platí?

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
videovlak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.10.195
Odesláno Pátek, 02. října 2015 - 22:01:46    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Že by ten, kdo to z drtivé většiny platí?
Domnívám se, že veřejnou službu málokdy platí v drtivé většině příjemce služby. Když někomu fajruje chalupa, neplatí výjezd majitel, ve škole nejsou také naráz děti všech poplatníků, přepadený není také každý občan...
Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2948
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 02. října 2015 - 23:02:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní dva odklonové vlaky do Polska

první odjel z Meziměstí v 8:20 a druhý v 9:40



Asi dostala trat za měsíc odklonů zabrat a bude potřeba něco opravit
tohle stojí odstavený v Mieroszowě

Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1926
Registrován: 6-2008
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 09:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

videovlak:
Bude to tvrdé, ale musí to zaznít. Cestující v objednávané veřejné dopravě by neměl mít možnost volby dopravního prostředku. Pokud se totiž cestující z jedné relace rozdělí mezi více souběžných spojení, pak není efektivní ani jeden z nich. Samozřejmě existují výjimky, aby to nevedlo k násilnému přesedání v silné relace apod.

www.atlasvozu.cz
videovlak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.10.195
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 09:52:12    Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar: Tak to napravím, tady jde totiž jasně o informační šum. Buď jsem se špatně vyjádřil nebo jste nepochopil Vy, ale bude to pravděpodobně moje chyba. To ale není důležité.
Možnost volby vidím v tom, co objednáme, nikoli v tom, že v Broumově bude přistaven vlak, bus, loď, či lanovka. Když už jsem tak začal, tak železnice má být páteří a napojení výběžku by mělo být po kolejích, ty toho mohou nabídnout mnohem více. Busy klidně, ale na své riziko.
dzamel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.248.234
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 09:56:17    Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar : Když odbočím do jiné oblasti, typické nezvládnutí koordinace dopravy mi přijde na trase HK- Broumov, souběhu jak... Do budoucna by mi přišlo ideální, pokud se na Trutnov plánují jednotky, rozpojovat, spojovat ve Starkoci jedna Broumov, druhá Trutnov, a uu busu tipuju, že Praha bude záležitosti pátku a neděle, tudíž v současných časech bus HK- Náchod přes NMNM s paragrafy v HK a NA, zároveň krom špiček zaříznutí RK - NA v NMNM , popřípadě poslat přes Šonov, dále bus NA- Hronov přes Poříčí a dále busy Police nádraží - Broumov jednou klasicky, podruhé přes Mýto a Bezděkov, proti současnému stavu ušetření bus km a odstranění soubehů... Ale na nějaké radikálnější řešení se vsadim,že nikdo mít koule nebude...
train159
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 3-2012
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 10:03:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na trati 026 v úseku Hronov - Broumov je frekvence docela mizerná... Takže nasazování a spojování jednotek prodraží dopravu na této trati a zrušení přímých spojů Tu - Pha odradí cestující na trati 032. Takže kvůli Náchodu rozbourat 032 nebude nejlepší řešení. A také žádné jednotky zatím nejsou. Nebo jaké by si asi pánové představovali?
dzamel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.248.234
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 10:16:27    Odkaz na tento příspěvek  

Train159: Krkonoše Praha je doména busů, vždyť z Trutnova do Prahy jich jezdí a u většiny klima, WC a v zimě skibox... Budoucí plán, pokud se nic nezměnilo je ukončení rychlíků v HK a dále nějaké DMU až do Svobody, tudíž k tomuto DMU pricvaknout druhé na Broumov... Toto je dle mého otázka maximálně pěti let...
train159
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 3-2012
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 10:19:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A z Broumova do Prahy busy nejezdí? A doména busů... Jste trochu mimo,protože tím vlakem jezdí dost turistů, dojíždí studenti do školy. Hold Krkonoše jsou turistická oblast a frekvence je zde slušná. Vlak využívá i dost pracujícíh lidí a studentů.
dzamel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.248.234
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 10:41:09    Odkaz na tento příspěvek  

Train159: Z Broumova do Prahy bus jezdí, ale co rok, to rušení, klidně bych si troufnul říct, že za poslední 3 roky polovic a když vidím tu obsazenost, do pár roků to bude doména pátků, nedělí, ono celkově bych byl pro, aby se kraj postavil za vyjmutí dálkových busů že ZDO nebo suplování ZDO, kolikrát bus v čase odjezdu z HK ještě ani není v HK... To se týká prakticky jen Prahy z Broumova... A ten Trutnov - Praha nikde nesupluje ZDO, dokonce nějaké spoje mají i paragrafy a žádný nebyl za poslední 3 roky zrušen... Rychlíky Praha - Trutnov hodnotit nebudu, protože vždy vidím, že by se to na dva vozy vešlo, krom pátků, festivalu a zimy, ale s rekonstrukcí 032 se začalo mluvit o křižování Starkoc, T-P a o půle obrat ve Svobodě, což se s klasikou nezajede...
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 10:45:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar: Souhlas.

dzamel: Do budoucna by mi přišlo ideální, pokud se na Trutnov plánují jednotky, rozpojovat, spojovat ve Starkoci jedna Broumov, druhá Trutnov

To ano.

ále bus NA- Hronov přes Poříčí a dále busy Police nádraží - Broumov jednou klasicky, podruhé přes Mýto a Bezděkov, proti současnému stavu ušetření bus km a odstranění soubehů...

To byste tomu dal... Pokud nechcete, aby vám lidi utekli z VHD do aut, tak na silných relacích byste měl jezdit bez zbytečných přestupů. Představa, že lidi z Police nad Metují jedoucí do Náchoda odvezete busem k nádraží a pak je donutíte přestupovat na vlak, je zcela zcestná. Nehledě na to, že minimálně v úseku Hronov - Náchod musíte busy zachovat, protože zde plní mimo jiné i roli "vymetáků".

Když už jsem tak začal, tak železnice má být páteří a napojení výběžku by mělo být po kolejích, ty toho mohou nabídnout mnohem více. Busy klidně, ale na své riziko.

Napojení výběžku musí být jak po kolejích, tak autobusy, protože oboje obsluhuje zcela jiné nácestné obce. Především tu máme silnou dojížďku v relaci Broumov - Police (tu doufám nechcete řešit po kolejích [biggrin]), takže je nutné zachovat busy na této relaci v +- stávajícím rozsahu. Výše už jsem odůvodnil i nutnost existence busů Police - Náchod, takže tím už snad je objasněno, proč jezdí busy Náchod - Broumov.
Co se týče železnice, tak ta nabízí velmi pěkné jízdní doby z Náchoda do Teplic (byť nádraží je tam, kde je) a Meziměstí, zde tedy může fungovat (a funguje) jako páteř. Dále do Broumova plní v podstatě obslužnou roli. Částečně zde opět dochází k souběhům s busy, které ale také nemůžete zrušit, protože obsluhují v části trasy jiné obce.

Co se týče toho, že část busů Broumov - Náchod pokračuje do Hradce a Prahy, tak v úseku Náchod - Hradec jezdí jinou trasou než vlaky (přes Nové Město), tím pádem se o souběh nejedná. Dále do Prahy jezdí, pokud vím, všechno na komerční riziko (Radekedar kdyžtak jistě upřesní).
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1927
Registrován: 6-2008
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 10:48:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

EDIT: než jsem to dopsal, objevily se 2 nové příspěvky, možná se tedy budu opakovat.

typické nezvládnutí koordinace dopravy mi přijde na trase HK- Broumov, souběhu jak
Jenže ten vlak a autobus zde mají odlišnou roli: bus zajišťuje NM-HK, NM-NA, Police nad Met.-NA, Police nad Met.-Broumov a dost i Hronov-NA, protože bus je v Hronově pro některé prostě blíž.
Vlak zase dobře umí HK - Jaroměř, HK-NA, ČS-HK, Jaroměř-NA, NA-Broumov, NA-Meziměstí, NA-Žďár atd... (poslední dvě jmenované i rychleji než auto)

Do budoucna by mi přišlo ideální, pokud se na Trutnov plánují jednotky, rozpojovat, spojovat ve Starkoci jedna Broumov, druhá Trutnov
Tady se shodneme. Jedna jednotka (Pardubice -) HK - Trutnov - Svoboda a druhá (Pardubice -) HK - Náchod - Broumov. Ve Starkoči rozpojit.

tudíž v současných časech bus HK- Náchod přes NMNM s paragrafy v HK a NA
Kraj bude svým spojům dávat paragrafy? [proud]
(Komerce hyne, kraj bere dost spojů pod svá křídla. A pokud bude vlak rychlý, tak jej lidé z HK do NA zvolí místo busu dobrovolně.)

bus NA- Hronov přes Poříčí
I v současnosti je snaha, pokud v daném čase jede vlak, aby bus jel v Poříčí přes náměstí.

a dále busy Police nádraží - Broumov jednou klasicky, podruhé přes Mýto a Bezděkov, proti současnému stavu ušetření bus km a odstranění soubehů
Je to dost radikální, aby se z Police nebo Bezděkova při cestě do Náchoda přestupovalo, ale je to možnost. (Rozhodně bych ji však nedoporučil.)

Dále do Prahy jezdí, pokud vím, všechno na komerční riziko (Radekedar kdyžtak jistě upřesní).
V úseku Hradec Králové - Praha nejsou, pokud je mi známo, žádné autobusové spoje objednávány.

(Příspěvek byl editován uživatelem radekedar.)

www.atlasvozu.cz
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 11:05:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

train159: Můžeme se bavit třeba o žralocích. Prostě dvou (až třívozové) dieselové jednotky.

Na 026 ve špičce už regíny celkem nepobírají, takže tady bych viděl provoz větších vozidel jako opodstatněný. Navíc přece jen by došlo ke zrychlení mezi Náchodem a Hradcem o cca 10 minut a navíc by bylo přímé spojení, takže lze očekávat mírný nárůst počtu cestujících.

Co se týče 032, tak přímé rychlíky s přepřahem v Hradci to mají spočítané bez ohledu na to, zda se ve Starkoči bude či nebude spojovat.
dzamel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.248.234
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 11:45:56    Odkaz na tento příspěvek  

Jenže, co mi přijde, že si neuvědomuje nikdo je, že vůbec nemáme plány na omezení busů tak, aby to nějak moc nezasáhlo do dopravy, což tou Policí, zkrácením RK - NA do NMNM by se obslužnost moc je zhoršila, ale ušetří se vozy a lidé, vždyť jednoho krásného dne nastane situace, že ty současné JR nebude mít kdo odjezdit, situace s řidičema je na pokraji toho, že se nevypráví turnus, což už i u CDS a ICOMu nastalo a ne jednou... A časem k tomuto bude docházet častěji a nikdo s tím nic nesvede...
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 531
Registrován: 3-2009
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 11:51:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dzamel: RK - NA ukončit v NMNM: Nevím, jestli umíte používat idos (zdá se, že ne), ale linky HK - NMNM - NA a RK - NMNM - Na jsou v sedle v úseku NM - Na v (téměř přesném) prokladu a vytváří tak na trase NA - NMNM interval 30 minut a rozhodně nejsou prázdné...
Vedením přes Provodov byste je silně zneatraktivnil.
Kromě toho uvažte mezní náklady na takový sedlový spoj (nemá smysl uvažovat odpisy - kdyby ten spoj nejel, tak bus bude akorát stát, řidiče uvažujte jen zčásti, kdyby nejel daný dopolední spoj, tak bude mít placené čekání)... Dopolední spoje jsou docela levná věc, a klidně i s 15 lidma můžou být na svém. (resp. zrušíme-li dopolední spoj s 15 lidma, kteří utečou, tak na tržbách přijdeme o víc peněz, než co jsme ušetřili na nákladech)...

Kromě toho jsou jejich časy docela pevně dány - např. u linky RK - Na přípoj v Dobrušce (RK - Opočno, RK - Nový Hrádek, RK - Bačetín atd.)
Linka HK - NMNM - Na má zase přípoje v NMNM okolo 30. minuty.

No jestli máte pocit, že lze busy Broumov - Náchod udeknou v Polici na nádraží, tak si ai moc nepopovídáme[happy]
Busy Náchod - Broumov jsou (i přes 15min interval) běžně ve špičce „na stojáka".
Nabídnout lidem místo přímého busu po 15 min. vlak s přestupem 1-2* za hodinu - fakt myslíte, že by nenastal hromadný úprk do aut?
Nebo chcete vlak posílit? A kde vezmete strojvedoucí[happy]

Ještě že o tom (snad) nerozhodujete... Ne snad že by doprava v KHK byla ideál, ale takovéto ztřeštěné nápady se naštěstí neprosazují.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1029
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 13:40:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dzamel: Řešení samozřejmě existují, jen nejsou pro objednatele zcela příjemná. Pokud chcete mít dostatek řidičů a eliminovat neodjeté spoje, musí dopravci řidičům zvýšit mzdy, čímž se samozřejmě zvýší kompenzace. Takže kraj buď musí přisypat víc, anebo škrtat (neříkám, že nutně busy).
Pokud kraj na toto přistoupí, pak to lze řešit asi jen tak, že v rámci příštích výběrek zavede brutálnější sankce za neodjetý spoj...
videovlak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.10.195
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 19:55:51    Odkaz na tento příspěvek  

musí dopravci řidičům zvýšit mzdy, čímž se samozřejmě zvýší kompenzace.
Toto opravdu nemusí být objednateli příjemné, protože argument o totální výhodnosti busů by mohl dostat další trhliny.
Já XXIII.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.30.66.59
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 20:38:17    Odkaz na tento příspěvek  

videovlak, Jis.: Víte, co mi nejde do hlavy? V KHK se jízdní řády celkem dlouhou dobu výrazněji neměnily, platy řidičů šly dolů, nafta šla dolů, ceny busů dlouhodobě stejné.
Všechny nákladové položky stejné nebo klesající, a kompenzace stejná.

Proč by měl kraj přidat, když nafta jde dolů a žádné jiné položky nejdou nahoru? Nemělo by to být spíš o tom, že co se ušetří za naftu, půjde navíc řidičům, místo aby se jim braly prachy?
dzamel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.248.234
Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 21:49:50    Odkaz na tento příspěvek  

Já xxii, není problém jen s platama, on je problém i s nedostatkem lidí, tudíž sestavení 14 hodinových turnusu, při pěti až šesti pracovních dnech... Vždyť např u ICOMu je turnus ranní odpolední jeden v Rychnově, Rokytnici, Dobrušce, Skalici a dva v C Kostelci, to máme pod provozovnou RK a NA 6 aut, co jezdí se dvěma ridici, zbytek jsou celodenky, 3 auta dvůr, 2 Kostelec, 6 Náchod, jedno Dobruška, 2 KNO a 2 Lhoty u Potštejna a RK nevím kolik, minimálně 7... A do tohoto nikoho nenalakate ani za zlatý prase...
rrr176
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 12-2011

Odesláno Sobota, 03. října 2015 - 22:43:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rrr176
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 05. října 2015 - 23:37:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

když se křtí tak se vším všudy :-)))))
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Úterý, 06. října 2015 - 11:26:27    Odkaz na tento příspěvek  

ad Já XXIII. > a až stoupne cena nafty, tak se zase ubere na platu řidiče ... vy byste u zaměstnavatele přistoupil na plat, který bude záviset na ceně surovin, s nimiž se pracuje ... když se cena zvýší, půjdete s platem dolů ???
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Úterý, 06. října 2015 - 11:48:54    Odkaz na tento příspěvek  

ad Radekedar : nic nového pod sluncem, na tomhle principu funguje nejlépe organizovaná veřejná doprava minimálně v Evropě - Swiss Travel System ... základem je vlak, na který jsou cestující sváženi, resp. rozváženi BUSmo, souběh vlak / BUS není, v časných ranních nebo pozdních večerních hodinách (na základě sledování frekvence) jezdí místo vlaků BUS (dlouhé roky) ...
JENŽE - celý systém funguje jako jednotný IDS jehož součástí jsou regionální (kantonální, mezikantonální nebo dokonce přeshraniční IDS - oblast Bodamského jezera [Německo, Rakousko, Lichtenštejnsko, Švýcarsko], kolem Baselu [Německo, Francie, Švýcarsko], kolem Geneve [Francie, Švýcarsko] - asi tak jako dokáže fungovat projekt Egronet, Labe-Elbe atd.)
Konkurence na železnici / v BUS dopravě neexistuje ... nejsou tam Jančurové, Novotní, Arrivové, jezdící za svoje jízdné, ale všichni jezdí za shodný základný tarif jízdného a akceptuje všechny druhy slev ... Jungfrauské nebo Glazierské vlaky (a další) sloužící převážně jen turistům mají svoje jízdné, ale
akceptují se slevy, pro "zaměstnance dojíždějící do práce" se kalkuluje jízdné samostatně ... ve veřejné dopravě osob se zkrátka "neviditelná ruka trhu neuplatnila" a je tam větší diktatura (proletariátu) než byla za bolševika v Československu ...
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 06. října 2015 - 13:51:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miroslav Zikmund: Snad nám nechcete tvrdit, že Švýcaři by například právě relaci Police - Náchod řešili přestupem na vlak. Nebo ano? [uhoh]
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Úterý, 06. října 2015 - 16:46:00    Odkaz na tento příspěvek  

ad Jis : se znalostí "švýcarských" poměrů by se přestupovalo v Polici z/na BUS ... Pokud by jezdil nějaký BUS z Police do Náchoda, tak to bude nějaký minibus "na zavolání" co bude jezdit přes vesničky (Bezděkov, Machov, Vysoká Srbská, Žďárky) a ještě skončí na zastávce Velké Poříčí ... Náchod ani Hronov se konat ve dne nebudou - jede tam vlak, BUS na objednání tam pojede leda časně ráno nebo pozdě večer ...
Já XXIII.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.30.66.59
Odesláno Úterý, 06. října 2015 - 20:09:39    Odkaz na tento příspěvek  

Miroslav zikmund: Podsouváte mi něco, co jsem vůbec nenapsal! Nikde jsem nepsal o tom, aby měl řidič v pracovní smlouvě plat vázaný na cenu nafty. To je blbost a takhle jste si to vyložil snad jen Vy.

Já jsem psal, že nechápu, proč je v současné době problém alespoň udržet plat řidičů, když náklady na naftu klesají (a dotace od kraje stejná). To mi nejde do palice.

Samozřejmě, když vzroste cena nafty, tak to je adekvátní důvod k tomu, aby se navýšila dotace (od kraje/jiného objednatele). To je snad logické, ne?
Snad už jste mě pochopil...
videovlak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.10.195
Odesláno Úterý, 06. října 2015 - 22:37:11    Odkaz na tento příspěvek  

Já XXIII. Domnívám se, že řešit procenta snížení nebo zvýšení nákladů na dopravu při dnes nastavených platbách za dopravní cestu (silnice vs železnice) je zkrátka nesmysl.


Vypadá to, že byly dokončeny práce na sanaci zářezu v Dědově. Každé zvýšení rychlosti a bezpečnosti je suprový krok!
Str
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 6-2010
Odesláno Úterý, 06. října 2015 - 23:14:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, ja bych si nedelal iluze, ze Arriva jezdi pro lidi. Co je obcas (pravidelne) schopna poslat za rachotiny...
Str
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 6-2010
Odesláno Úterý, 06. října 2015 - 23:16:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vidoevla: to je super! Jak dlouho tam ta 10 byla? Tipuji od cisare pana :-)
videovlak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.10.195
Odesláno Úterý, 06. října 2015 - 23:28:07    Odkaz na tento příspěvek  

Str: Byla to dvacítka, tak asi 25 roků.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 766
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 07. října 2015 - 07:51:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miroslav Zikmund: To co píšete o Švýcarsku je hezké, ale jakou to má souvislost s Českou Republikou?
Lokofan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 07. října 2015 - 08:46:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snad nám nechcete tvrdit, že Švýcaři by například právě relaci Police - Náchod řešili přestupem na vlak. Nebo ano?
Ve švýcarských podmínkách by byla moderní elektrická jednotka a trať pokud by byla podobná té která vede z Police do Náchoda by umožňovala Vmin 120 km/h. Cestování z Police do Náchoda i s přestupem min. o cca 10 minut rychleji,takže velice pravděpodobně ano! V době kdy by autobus brzdil ostatní silniční provoz po Hronově, už by cestující vystupovali z vlaku v Náchodě...
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1034
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 07. října 2015 - 11:08:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miroslav Zikmund: Ach jo. Tohle znám - někdo si někde přečte nějakou teorii typu "vlak má být páteř a busy k němu mají svážet lidi z vesnic", pochopí ji zcela blbě a pak se ji snaží všude aplikovat, bez ohledu na potřeby cestujících.
Naštěstí o tom (většinou) rozhodují jiní...
Já XXIII.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.74.66
Odesláno Středa, 07. října 2015 - 11:25:23    Odkaz na tento příspěvek  

videovlak: Já jsem psal čistě o tom, že je pro mě nepochopitelné, proč se řidičům autobusů berou peníze (v KHK), když před pár lety bylo vše (celkem) OK, a najednou se řidičům berou prachy, i když ostatní náklady klesají nebo jsou stejné a dotace je taky stejná.

Podle vaší logiky nemá smysl řešit jakýkoliv problém v autobusové dopravě, dokud se nevyřeší narovnání plateb za dopravní cestu?

Myslel jsem, že to byl celkem pochopitlený příspěvek, ale [coze], že teda moc [nene].
ES499.0009
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2681
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 07. října 2015 - 13:07:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řidičům (busáci,kamiony...) se berou peníze většinou všude.Různou formou,ale všude.[wink]

„Ze všeho nejvíc vyčerpává nečinnost.“
Aristoteles
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 882
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 07. října 2015 - 13:41:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ naznačuje, že KHK má ještě kde šetřit a souběhů je docela hodně. Zásadní problém však vidím v nutném "písečkování", kdy každý chce něco jiného a pokud dostane náhražku, brečí na všechny strany.
videovlak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.10.195
Odesláno Středa, 07. října 2015 - 19:07:48    Odkaz na tento příspěvek  

Já XXIII.: práce řidiče je dle mého názoru tvrdý chleba a plat bych mu nezáviděl ani náhodou. Mzda řidiče (nejen řidiče) je ale v tržní ekonomice záležitost zaměstnance a zaměstnavatele, tedy asi lze napsat, že je volba každého, jakou práci si zvolí. Dopravce, zejména v pohraničí má bohužel páky na tlačení platů dolů. Jestli má dopravce zároveň větší náklady jinde nevím, vaše otázka by tedy měla směřovat směrem ke kraji.
Toto celé pochopitelně přímo nesouvisí s poplatkem za užití cest. V unii neexistuje pevná koncepce dopravní politiky. Když budu rekonstruovat barák, nezačnu se štukem v obyváku, ale provedu základní opravy a potom postupuji dále. Podobně v dopravě, nejdříve bych nastavil základní podmínky (tady ty poplatky za dc). Nemohlo by se mi potom stát, že budu stavět dálnice pro kamionový tranzit, z kterého získám rozmlácené cesty a další astronomické výdaje. Zopakuji to tady po několikáté, ve Švýcarsku tento problém neexistuje. Kamiony platí za to, co opotřebují a ještě z toho má veřejná doprava.
Jis: Tohle znám - někdo si někde přečte nějakou teorii typu "vlak má být páteř a busy k němu mají svážet lidi z vesnic", pochopí ji zcela blbě a pak se ji snaží všude aplikovat, bez ohledu na potřeby cestujících.
Jestli to tady někdo hájil netuším, protože na diskuzi chodím nepravidelně. Já bych napsal něco podobného s tím, že bych řekl, že v zájmu taková věc je. Konkrétně pro Broumovsko může železnice nabídnout své vlastnosti: větší rychlost, větší pohodlí, větší bezpečnost, menší zátěž pro životní prostředí, WC... Ano, opět opakuji výhody vlakové dopravy, prostě na větší vzdálenost bez konkurence. Nemůže se pochopitelně zapomenout na Polici, ale to opravdu nehrozí. Busy Br-Ná jezdí už od 50tých let a jsou celou dobu využívané. To vše nic nemění na tom, co by mělo tvořit napojení do kraje. V případě realizace Vysokovské spojky by BROUMOVSKO získalo možnost spojení do HK kolem hodiny!
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 883
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 08. října 2015 - 10:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud má být vlak rychlá páteř, musí se významně přehodnotit zastavovací politika. Proč mít dvě pomalé vrstvy. Proč neudělat jednu rychlou a druhou pomalou. V případe Hronov-Náchod se přímo nabízí nabídnou obcím, aby si vybrali buď rychlý vlak nebo rychlý autobus. Vždy získá cestující jedoucí z větší vzdálenosti. Místní to bude mít plusminus stejně.

Chce to ale mít jasno, čeho chceme dosáhnout a jasně veřejnosti říci, co to přinese. Současné přešlapování, kdy se zveřejní návrh "bez komentáře" vede pouze k setrvávání nejlepší změna=žádná změna, protože každý začne obhajovat pouze to svoje a nepodívá se na souvislosti. A bohužel tu strategii KHK ani PK nemá
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 365
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 08. října 2015 - 12:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náchod ani Hronov se konat ve dne nebudou - jede tam vlak, BUS na objednání tam pojede leda časně ráno nebo pozdě večer ...

To jsou moudra. Autobus Broumov - HK má s vlakem společné pouze 4 zastávky: první a poslední a pak zastávku Hronov a Náchod. To je celé. Říkat tomuto souběh je hodně odvážné.

Rušit MHD v solidním intervalu 15 - 30 minut po souměstí Hronov - Poříčí - Náchod - Nové Město jenom proto, že skrz vede i železniční trať, to považuji za velké šoto...

Uleví se Vám, když autobus změní po cestě číslo? Linka "370" Broumov - Hronov ŽST, dále "MHD Hrochod n/M XXX" a z Náchoda do HK zase linka "305"? [happy]

Uvědomte si, že čas strávený cestou není jen o rychlosti spojení, ale i o docházkových vzdálenostech a průměrné době čekání na spoj...

Jinak můžete v Hradci zrušit trolley nr. 3. Vyjíždí ze Slezského předměstí a přes Hlavní nádřaží dojede do Kuklen. To se celé dá jet vlakem. Je to souběh, jak vyšitý [lol] .

(Příspěvek byl editován uživatelem pinec.)
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 366
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 08. října 2015 - 12:18:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: Pokud má být vlak rychlá páteř, musí se významně přehodnotit zastavovací politika. Proč mít dvě pomalé vrstvy. Proč neudělat jednu rychlou a druhou pomalou.

Otázkou je, co by se mělo změnit. Bus jede delší trasou (přes Poříčí a Nové Město, staví asi padesátkrát a v Náchodě mívá kondiční pobyt). Ten už tedy asi více penalizovat nelze.

Vlak HK - Starkoč už toho moc navíc neprojede. Starkoč - Náchod je fyzikálně daný tím, že nelze změnit směr bez zastavení vlaku. Police - Broumov už je zcela mimo, kde budete obsluhu do spádového Náchoda řešit alternativně dost obtížně. Takže zbývá Běloves, Velké Poříčí a Žabokrky. Otázkou je, co se eventuálním projetím získá, když to nepovede ke změně míst křižování...

Jestli se časem povede mít 0:30 ve Starkoči a 0:00 v Hronově, tak si myslím, že bude vlak přirozeně o tolik rychlejší, že si najde dost cestujících i bez rušení MHD v Náchodě.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Čtvrtek, 08. října 2015 - 17:56:46    Odkaz na tento příspěvek  

ad Jirka_j : byl jsem tázán, vyjádřil jsem svůj názor ...

ad Já XXIII. vy jste nepsal Nemělo by to být spíš o tom, že co se ušetří za naftu, půjde navíc řidičům, místo aby se jim braly prachy?, čili když půjde cena nafty dolů zvednou se platy 9dopravce to nebude nic stát) a když půjde cena nahoru tak se platy logicky sníží (dopravci náklady nenarostou)...
To by se asi zaměstnancům nelíbilo ...
A to ještě silniční dopravce neplatí silniční daň, pokud vozidlo najezdí potřebné kilometry v rámci objednaných výkonů, zatímco železniční dopravce (každý) platí poplatek za použití ŽDC ...

Jis : já neřeším, jak to kdo pochopí, nicméně švýcarský model se začíná šířit i v Německu a obnovují tam tratě, na nichž byla osobní doprava zastavena ... autobusy DB nahrazují jiné místní dopravce nebo jezdí pod taktovkou DB v rámci místního "dopravního svazu" ...

Hypoteticky mzdy řidičů může zvýšit parlament příslušnou změnou zákoníku práce (asi by se to týkalo i zaměstnanců drážních podniků). Tak nějak srozumitelně řečeno - zaměstnavatel musí zaplatit celou dobu strávenou v zaměstnání (od nástupu do konce) plným tarifním platem, bez ohledu na to, zda pracovník produktivně pracuje nebo čeká na výkon ... jedinou "neplacenou" součástí směny by byl odpočinek mezi dvěma částmi směny za splnění podmínek = minimální délka a odpočinek na lůžku ... přičemž v případě silniční dopravy je nutné akceptovat úmluvu AETR ...
Já XXIII.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.30.66.59
Odesláno Čtvrtek, 08. října 2015 - 22:30:12    Odkaz na tento příspěvek  

MZ: Že jsem psal o to, že když poklesne cena nafty, tak se to může dát řidičům, rozhodně neznamená, že by to mělo být i naopak. To jsem nikde nepsal a ani si to nemyslím.

Já jsem psal: v současné době levná nafta => řidiči můžou mít stejné prachy (nebo i mírně vyšší než dřív)

Zdraží-li se nafta, je to objektivní důvod si říct o vyšší dotaci.

Ale plakat, že jsou malé dotace a není na platy řidičů, když zároveň klesá cena nafty, je pro mě nepochopitelné. Ale pro vás jsem asi nepochopitelný já, takže už se na toto téma nebudu vyjadřovat. Tak žijte blaze ve své logice!!!
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1035
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 08. října 2015 - 23:40:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miroslav Zikmund: á neřeším, jak to kdo pochopí, nicméně švýcarský model se začíná šířit i v Německu a obnovují tam tratě, na nichž byla osobní doprava zastavena...

Jak kde. Třeba Sasíci ruší.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 767
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 09. října 2015 - 07:39:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miroslav Zikmund: Ale musíte vzít v úvahu i rozdíl v mentalitě švýcarského a zdejšího obyvatelstva. Ve Švýcarsku zkrátka chtějí, aby to fungovalo, mají zájem o věci veřejné. U nás chceme politiky grázly a hňupy, tak je to takové, jaké to je.
Vlčák z Vlkova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.55.6
Odesláno Pátek, 09. října 2015 - 14:52:06    Odkaz na tento příspěvek  

Jirkaj: iroslav Zikmund: Ale musíte vzít v úvahu i rozdíl v mentalitě švýcarského a zdejšího obyvatelstva. Ve Švýcarsku zkrátka chtějí, aby to fungovalo, mají zájem o věci veřejné. U nás chceme politiky grázly a hňupy, tak je to takové, jaké to je.

Ale nechceme, to jen oni se tam vecpou sami. Ale většina obyčejných a poctivých lidí se dá před volbami vždycky oblbnout sladkými řečičkami těchto grázlů, takže se k těm svým korytům stejně vždycky nějak dostanou.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 768
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 09. října 2015 - 15:18:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlčák z Vlkova: Aha, takže ty lístky do uren za nás hází mimozemšťani? Ono je hrozně lehké se ukájet tím, že já jsem jen ten malý český člověk, já nic. Pokud by lidi o změnu stáli, zvolili by si jiné zastupitele. Jenže jim to takhle vyhovuje. Mohou si dělat své malé zlodějny (šéfe, bez dokladu to bude levnější) a nemít při tom špatné svědomí, kradou přeci i ti nahoře. Prostě si přiznejme, Švýcaři jsou jinde.
Petad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1081
Registrován: 8-2006

Odesláno Pátek, 09. října 2015 - 17:18:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se za provozní intermezzo, ale ta souprava rakví v čele s LTE kocourem, která právě stojí v Letohradě, se už ze Žamberka vrací, nebo tam teprve pojede? Díky.

Osobní fotogalerie ZDE
ICQ: 327584807
Vlčák z Vlkova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.55.6
Odesláno Sobota, 10. října 2015 - 15:09:34    Odkaz na tento příspěvek  

jirka J: Vy snad neumíte číst, nebo jste na jiném fóru(Nehody) pod nickem FiJi.... Psal jsem snad o tom, že se obyčejní lidé nechají vždycky oblbnout sladkými řečičkami těch všech politických gaunerů, kteří se díky jejich hlasům do té sněmovny, senátu či vlády ke svým korytům stejně dostanou.
stejsky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.229.118.213
Odesláno Neděle, 11. října 2015 - 10:08:48    Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte, co za rychlíkovou soupravu jelo včera kolem třetí mezi Letohradem a Jbl. a zpět?
Knd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 290
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 11. října 2015 - 10:59:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šachový vlak jede z Letohradu směr Jablonné.
Měl by odjíždět z Lichkova ve 12:30 do Bratislavy.



(Příspěvek byl editován uživatelem Knd.)
ATB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1229
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 11. října 2015 - 12:07:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V 8:45 se dnes vydal odklon Nex 94435 z Meziměstí na Týniště s prázdnými autovozy v režii 742.316+308 + 176pk
Knd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 11. října 2015 - 14:02:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šachový vlak právě přijel z Lichkova do Letohradu. Eso + 11 vozů
mkcomp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 604
Registrován: 12-2012

Odesláno Neděle, 11. října 2015 - 17:38:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jedno malé ohlédnutí za Dnem železnice 2015: http://www.youtube.com/watch?v=t5qjXKx4imI

Více videí na Videokanále Mi.Ko & Endy96 [happy]
In-GOLDStadt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.84.36.129
Odesláno Pondělí, 12. října 2015 - 20:02:59    Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar: Cestující nerozhoduje o nabídce, ale o tom, zda využije, co je mu nabídnuto.

O nabídce rozhodují lidé v krajských volbách, zda chtějí, aby jejich kraj nabízel veřejnosti vlaky či levnější busy.

Já osobně si myslím, že je lepší si připlatit a nabídnout vlaky, které nalákají více lidí.

Ale není to o mě (to by ani nebylo správné), je to o těch lidech v kraji.

Logicky si pak odvozuji, že kdyby občany Pardubického kraje nějak výrazně trápilo připlácení za vlaky do Štítů, tak se ozvou, ne?
volič
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.30.66.59
Odesláno Pondělí, 12. října 2015 - 20:33:08    Odkaz na tento příspěvek  

In-Gold: To si neodvozujete logicky. To vaše logické odvození totiž předpokládá, že lidi se o politiku zajímají, což ale není pravda. Většina společnosti se o daně, platy, důchody, část o státní dluh a pak o nějaké aktuální témata, nyní např. uprchlíci. Ale nějaký pár vlak do Štítů nikoho nezajímá. Jasně, že kdyby najednou mělo jít na vlaky 2* tolik peněz (nebo třeba kdyby se měla půlka vlaků zrušit), tak se lidi ozvou, to už by ten problém měl jiné rozměry. Ale nějaká jedna dvě lokálky, jestli budou nebo nebudou jezdit, to je většině společnosti úplně ukradené...

A pak je tu ještě část těch, kterým to ukradené není, ale prostě se neozvou, protože nevěří, že by jim to ozvání k něčemu bylo...

To je totiž jedna z největších mýlek šotoušů, že se významná část společnosti zajímá o provoz na lokálních tratích...
Šmajchl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 587
Registrován: 9-2011
Odesláno Pondělí, 12. října 2015 - 20:56:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

volič:
A pak je tu ještě část těch, kterým to ukradené není, ale prostě se neozvou, protože nevěří, že by jim to ozvání k něčemu bylo...
A když se náhodou ozvou, tak jim to je stejně k prdu, neb si to slavný koordinátor udělá podle svého. [angry]
To, že uváděné přípoje mezi vlaky jsou funkční jen v případě shody náhod (vše jede včas nebo vše je zpožděné) je vlastně taky jedno... Vždyť tím koneckonců nikdo jezdit nemusí. [crazy]