Diskuse » Diskuse k článkům » Železnice v Peru « předcházející | další »

Železnice v Peru

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 28. července 2009 - 11:44:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 5-2009
Velmi solidně zpracovaný článek. Je vidět, že autor si na tom dal opravdu záležet. Tak dobrý popis peruánských železnic i s aktuálním stavem jsem ještě nikdy neviděl.

Doplnil bych jen malý detail - transadnská železnice byla nejvýše položenou pouze mezi veřejnými železnicemi. V Chile se nacházely hned dvě průmyslové dráhy, které byly ještě o chlup výš.
Trainspot
Úterý, 28. července 2009 - 13:59:49  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3512
Registrován: 5-2002
Pro zajímavost - tyto vagony pro společnost Andean Railways dorazily již do Limy. Jde o potenciálního konkurenta Orient expressu (Perurail) na trati z Cusca na Machu Picchu.
Úterý, 28. července 2009 - 22:46:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1368
Registrován: 5-2004
Díky za výborný článek, mapu i fotky.

Mimochodem mapa je skvěle zpracovaná až na jeden detail - doteď jsem netušil, že peruánské břehy omývá Atlantik. :-)
Středa, 29. července 2009 - 08:02:52  
Moderátor
Číslo příspěvku: 4894
Registrován: 6-2002
doteď jsem netušil...
To my taky ne . Díky.
Středa, 29. července 2009 - 11:10:17  
Neregistrovaný host
super článek
dokonalá mapa, doporučuji ji poslat kolegům na http://www.bueker.net/trainspotting/maps.php ;tam bude mít ještě další publikum
Středa, 29. července 2009 - 11:34:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 5-2009
Perfektní reportáž
iv
Čtvrtek, 30. července 2009 - 14:30:17  
Neregistrovaný host
Pár poznámek ze začátku května:
FCCA: většina nákladní dopravy se odehrává na úseku Cerro de Pasco (doly) - La Oroya (hutě). Kupříkladu při cestě Lima (Desamparados)-Huancayo jsme za celý pátek nepotkali jediný nákladní vlak a kromě La Oroye a Huancaya jsme nikde neviděli ani jediný nákladní vagon.

úsek Huancayo-Huancavelica v květnu ještě v provozu nebyl a nikdo nebyl schopen říct, kdy se zprovozní. Vypadalo to, že jim asi došly peníze.

Perurail: Vlaky do Aqua Calientes začínaly až v Poroy (cca 15 km od Cuzca), i když trať z Cusca sjízdná byla, neboť jsme viděli přijíždět do Cuzca lokomotivu.

Z Cuzca do Puna nás jelo ve vlaku 11, zpátky jsem viděl cca 5 lidí. Soudruzi to zřejmě s těmi 220 USD přepískli.

Tacna-Arica taktéž nejezdila.

Jinak k autorovi: Vidím, že jste fotil přesně ze stejných míst jako já a přesně pod stejným úhlem. Je to jako přes kopírák ...
Trainspot
Čtvrtek, 30. července 2009 - 22:20:25  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3514
Registrován: 5-2002
K výchozí stanici Poroy místo Cusco - skutečně se na netu objevily nějaké zprávy, že na základě dohody s místními se úvraťová trasa z centra bude využívat méně. Zřejmě to tedy již nastalo a centrální nádraží je už využíváno jen jako depo a možná ještě pro nákladní dopravu?

V květnu se tedy jezdilo už jen z Poroy?
iv
Pátek, 31. července 2009 - 09:23:30  
Neregistrovaný host
Pro Trainspota:
Když jsem v únoru připravoval cestu, podle netu už jezdil z Cusca jediný pár - Backpacker, a ten bylo možné objednat jen do 31.3. Po té už všechny tři páry začínaly až v Poroy. Pak jsem 5.května očumoval nádraží, ale už bylo uzavřené vraty s úzkým průchodem, kde vstup kontrolovala ochranka. Dovnitř vidět nebylo, ovšem pendlovaly tam místní báby s ranci. Pokud je tam nějaká nákladní doprava, určitě není provozována po spojovací trati k normálněrozchodnému nádraží. Tam určitě minimálně dva měsíce nejel žádný vlak (rezaté koleje, nánosy bláta, různé stánky v kolejišti atd.).

Jinak k těm Andean Railways - dost dobře si neumím představit, jak se na ten kousek mezi Ollantaytambem a AC vejde ještě konkurence. A také jestli vůbec o ni má Peru (stát) vůbec zájem. Pokud jsem to správně pochopil, spíše je zájem snížit počet návštěvníků MP a naopak od nich vytahat ještě více peněz (a ktomu je tento monopol ideální).
Trainspot
Pátek, 31. července 2009 - 10:29:15  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3515
Registrován: 5-2002
Možná jde taky o to, kam ty z turistů vytahané peníze pak mizí. Monopol Orient Expressu je myslím trnem oku místním již docela dlouho. Podle mých útržkovitých informací snad bylo rozhodnuto, že by se mělo jít cestou dražby tras. Je ale otázka, kdo tedy bude ty trasy dražit...

K těm novým vagonům Andských železnic - to bych samozřejmě bral s rezervou - tam píšou něco o zkouškách v březnu a o ostrém provozu od května - ale žádné další zmínky jsem o tom nenašel, takže to bude minimálně běh na delší trať.
iv
Pátek, 31. července 2009 - 11:42:25  
Neregistrovaný host
Já myslím, že ten monopol je trnem v oku hlavně návštěvníkům. Myslím, že místním je to do značné míry asi buřt, neboť za prvé jezdí za nepatrný zlomek jízdného pro cizince (a nový dopravce by pro ně asi levnější jízdné nezřizoval - údajně se jedná o jakousi formu regulovaného jízdného, takže by asi zůstalo stejné)
a za druhé případné levnější jízdné asi do Peru a tím i na MP více cizinců ze zahraničí nepřiláká (resp. v současné době drahé jízdné ty cizince zase neodradí). Podle mého názoru se jedná pouze o přerozdělení koláče, nikoliv o koláč větší. A co se týká cen pro turisty, v AC jsou cca dvojnásobné ceny než v Cuzcu. Takže ten vejvar tam asi je i tak.

A úzké hrdlo bych viděl spíše v dopravě busy nahoru na MP a v požadavku ochranářů radikálně omezit počet turistů na MP.

Jinak pro baťůžkáře existuje ještě alternativní trasa z druhé strany přes Hidroelectricu, ovšem zde ty k-urvy z Perurailu chtějí za cca 10 km 11 USD, takže alternativci dusají po trati pěšky. Viděl jsem jich desítky.
neregPetrS.
Pondělí, 03. srpna 2009 - 10:24:31  
Neregistrovaný host
Rychlostník 40/48 km/h - dříve 25/30 mph. Zřejmě důsledný úředník důsledně přepočítal.
Pátek, 07. srpna 2009 - 11:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160
Registrován: 10-2005
Příjemné počtení.

Nejdřív jedná otázka k autorovi: úseky Morococha - Ticlio a Morococha - Cut off jsou definitvně opuštěné? Četl jsem na toto téma nějaký vládní výnos asi tři roky starý, v němž se začleňovaly tyto úseky pod koncesi včetně znovuzprovoznění.

Některé zdroje uvádějí, že v Guaqui docházelo k výměnu podvozků vagonů.

Jak jsem dříve psal do ostatních zemí:
Podle nějaké studie, kterou jsem našel, se převazování nikdy nekonalo. Buď se obsah vozů ENAFER v Punu přendal do lodí a v Guaquí do vozů ENFE, nebo se vagóny ENAFER převezly na parníku Manco Capac, ale zase je v Guaquí nebylo možno vyvézt na pevninu, takže se náklad z vagónů na lodi vynesl na molo a z mola odnosil (jeřáby přeložil) do vozů ENFE. Alespoň k dvojrozchodovému kolejišti se ani na jedné straně nedopracovali.

Podotýkám, že to byla nějaká intermodální studie Mercosur nebo Comunidad Andina, takže další diskuse na toto téma je asi bezpředmětná.

Turistický vlak z El Alta do Guaquí jel např. 21.6.2009. Bohužel jeho jízdy, aspoň co jsem zachytil, jsou ad hoc. V prosinci to možná budu mít možnost ověřit na místě.

Byl jsem v Perú v roce 1997 a 2005. A musím říct, byť je to od místních legitimní, že mne to tam do turistických destinací už nijak netáhne. To dojení turistů přesáhlo míru, kdy ještě nemám pocit, že jsem kavka. Druhý extrém pro srovnání - v 97´ stál vlak z Puente Ruinas (staré nádraží) do Cuzca 10 solů a z Cuzca do Puna 45 solů. Vše ještě pod hlavičkou Enafer. Inca trail bez průvodce na vlastní pěst 17 USD včetně vstupu na MP.

Ale fakt je, že i za ty nekřesťanský prachy to MP za vidění stojí.
Pátek, 07. srpna 2009 - 18:54:36  
Neregistrovaný host
K trati na "MP" se vyjadřovat nemůžu, nikdy jsem tam nebyl, ale jedna věc mě na mapě zaujala: odbočka do Urubamby je zrušená. Na netu jsem našel do Urubamby jízdní řád včetně (totálně nekřesťanskýho) jízdnýho, což mi moc se zrušeností nekoresponduje. Navíc jsem od někoho slyšel, že prej ta nákladní doprava do AC nejezdí z Cuzca, ale z Urubamby. Pokud to není pravda, zajímalo by mě, odkud ve skutečnosti jezdí, protože od někud jezdit musí.
Mě osobně víc zajímá nákladní doprava a můžu potvrdit, že mezi Islay(název Matarani jsem nepobral)/Mollendem a Juliacou opravdu nákladní doprava existuje (já tam zaregistroval 2 cca 30tivozové nákladní vlaky). A na trati do Puna taky nákladní doprava je, i když se omezuje jen na cca 15tikilometrový úsek mezi Juliacou a vlečkovým komplexem za městem.
Co mě však na týhle trati přímo vysadilo ze sedla byly honosný přeložky za účelem zrychlení tratě. Jedna z přeložek je přímo v Arequipě (i když ta není z důvodu zkvalitnění, ale vyhýbá se letišti stejně jako u nás trať mezi Hostivicema a Středoklukama). Pochopitelně u letiště žádný nádraží není.
Dál mě zaujalo množství trianglů (zpravidla nefunkčních) v každý větší stanici. Největší zajímavostí pro mě však byla nová trať z Mollenda do La Joy. Napadá mě jedinej důvod, proč jim původní trať přes Mejíu vadila (mimochodem jedna stanice na této zrušené trati byla prodlužována včetně přeložky nezbytnýho trianglu) a postavili novou trať do And z Islay (Matarani). Poměrně malý přístav v Mollendu se přestal pro nákladní dopravu používat (jezdí se tam už jen na vlečky, osobní nádraží je zrušeno) a z nově vybudovanýho gigantickýho přístavu v Islay (Matarani) se nevyplatilo jezdit přes Mollendo, tak byla postavena přímá trať. V Islay není osobní nádraží. Na tuto trať bylo Mollendo napojeno zajímavou tratí obkličující celý Mollendo a na původní trať se dostala vysokým náspem, čímž je stará trať odříznuta od možnosti obnovení.
Zajímavej provoz je údajně na trati Ilo - Toquepala. Trať je přes 200 km dlouhá a prej na ní není jediná výhybna. Přesto je na ní provozováno neobvykle velký množství lokomotiv a vagonů. Na obou koncích tratě jsou však gigantický kolejiště. Rád bych se tam někdy vydal a viděl řadu vlaků za sebou sjíždět dolů a pak zpět nahoru. Zajímalo by mě, jak mají zabezpečeno, aby do sebe nenarazily.
Trainspot
Pátek, 07. srpna 2009 - 21:58:07  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3522
Registrován: 5-2002
Odbočka do Urubamby rozhodně zrušena není - začátkem roku se na ní pracovalo - vč. podbíječky. Nákladní vlak na úzký skutečně vyrážel z Cuzca. Dneska už tam teda zřejmě ani osobáky nejezdí a je otázka jestli něco vůbec.

Jinak budem rádi, pokud by někdo ze zde diskutujích byl ochoten dát dohromady nějaký materiál z těchto vzdálených končin. Česky o tom není k mání skoro nic a i jinak jsou informace všelijaké.
Sobota, 08. srpna 2009 - 08:05:33  
Neregistrovaný host
Souhlas, že by nebylo od věci udělat nějakej souhrn poznatků (těžko by to jeden člověk obrazil vše). Já osobně jsem se zaměřil na trať Juliaca - Mollendo hlavně z toho důvodu, že o ní jsem nikde nic neslyšel a neviděl, nikdo se prostě o ní nezajímá narozdíl od informátorama nasáklejma tratěma Cuzco - "MP"/Puno a hlavně Lima - La Oroya. Až jsem dospěl k doměnce, že trať přes Arequipu je už bez provozu. O to větší byl můj shock, když jsem zjistil, že tato trať přímo bují nákladní dopravou, což je v jižní americe krom Chile opravdu velká vzácnost. Škoda jen, že z Arequipy do Mollenda úplně rezignovali na osobní dopravu a to tak dokonale, že veškerý zařízení pro osobní dopravu zrušili.
Neděle, 09. srpna 2009 - 08:10:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 10-2005
Pár poznámek k trati na MP:

Trasy měla dražit Fetransa, ale dražba byla soudním rozhodnutím zakázána a nyní o její legalitě rozhoduje nejvyšší soud.

Namísto toho proběhly o přidělení tras přímé negociace, jejichž výsledkem by měla být dohoda.

Úsek San pedro - Poroy má být podle plánu distriktu Cuzco (něco jako naše záměry rozvoje území) do roku 2012 zcela zlikvidován. Škoda, ten výjezd byl hodně atraktivní.
Neděle, 09. srpna 2009 - 18:57:25  
Neregistrovaný host
Ještě bych se tu rád zamyslel nad tím zrušení úseku San Pedro - Poroy (ani nevím, kde to Poroy leží, předpokládám, že to bude první stanice za Cuzcem). Pochybuju, že by ta trať tolik vadila místní chudině, která kolem tý trati bydlí. Ti jsou rádi, že přežívaj a určitě se netrápí běháním na úřady a stěžováním si na trať (i když možná se mýlím a v tom svahu maj místní kokový mafiáni svý vily). Stát má monopol na železnici a vlaky po ní a já se ptám, co z toho má město Cuzco (raspektive jeho představení a mocní)?. Předpokládám, že nic moc, ale autobusy dovážející turisty do Poroy už budou v režii místních. Pokud bude jezdit vlak přímo z Cuzca, místní nic na dopravě nevydělaj, páč turisti budou z letiště/hotelů chodit rovnou na vlak, ale když trať nebude ... Říkal jsem si, že by mohli trať nechat stát aspoň pro místní a nákladní dopravu, ale to by místní neměli stopro jistotu, že jednou na ně stát hodí bobek a začne turisty vozit o5 ze San Pedra. Já osobně jako záchranu tohodle úseku vidím jen v privatizaci, kdy místní budou mít možnost provozovat vlaky na MP, páč pak nebudou mít důvod honit lidi do busů a i pro ně bude lepší jezdit přímo z Cuzca. Né, že by to co jsem tu napsal něco změnilo, jen jsem si neušetřil rejpnutí, poslouchat mě nikdo nemusí.
Jinak chápu snahy státu omezit davy turistů na MP, vím co neukázněný lidi dokážou a čím jich je víc, tím hůř jdou ohlídat.
Neděle, 09. srpna 2009 - 20:04:24  
Neregistrovaný host
Ještě mě napadla jedna věc: pokud za snahou o liquidaci tratě stojí stavební lobby, jenž má v plánu ty vily právě zde postavit, pak trati už asi nepomůže ani svěcená voda :-( To abych si tam jel rychle zašotoušit, než bude pozdě.
Trainspot
Neděle, 09. srpna 2009 - 21:57:13  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3528
Registrován: 5-2002
Ona je teda pravda, že zig-zag trať z centra města nahoru a pak zase dolů z kopce je časově proti busu trochu někde jinde. Ale ze šotohlediska je samozřejmě tento úsek nejzajímavější. Co se týče honosnosti okolní výstavby, jsou to naprosto normální vepřovicové boudičky, nalepené na sebe jak se dá. Časté sesuvy půdy určitě údržbu trati prodražují. Ale argument, že by železnice mohla nějakým způsobem snižovat kvalitu života okolních obyvatel, mi skutečně přijde směšný...
Pondělí, 10. srpna 2009 - 12:20:32  
Neregistrovaný host
Ohledně toho Cuzca mi to přijde dost divný. Kde jinde než v Cuzcu jsou depo a dílny pro vozidla? Možná vyjde levněji se nestarat o problémovej úvraťovej úsek, ale kolik by stála výstavba novýho zázemí pro vozidla? Docela by mě zajímalo, jestli to zrušení je jen něčí zbožný přání jako třeba u nás liquidace masaryčky anebo to mají dobře propočtený?
Pondělí, 10. srpna 2009 - 13:13:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 162
Registrován: 10-2005
možná vyjde levněji se nestarat o problémovej úvraťovej úsek, ale kolik by stála výstavba novýho zázemí pro vozidla? Docela by mě zajímalo, jestli to zrušení je jen něčí zbožný přání jako třeba u nás liquidace masaryčky anebo to mají dobře propočtený?

Pánové, evropskou optiku raději nepoužívat. Vystřídal jsem v JA pozici turisty, studujícího i profesionála. S určitou znalostí reálií si troufám konstatovat, že to probíhalo asi tak. Někdo chtěl nosné téma i začal mentorovat:" Turisté se kolem San Pedra koncentrují, je tam moc pouličních prodejců všeho možného, tedy bordel. Turisty to obtěžuje. Cesta trvá moc dlouho. Turisty to obtěžuje. Nádraží se do centra města jako Cuzco nehodí. Pozemky se hodí. Postavíme novou páteřní silnici, atd. A dráha, ta ať si poradí, stejně není naše.

Prostě vůbec nevěřím, že to někdo nějak koncepčně řeší. A už vůbec ne, že řeší zázemí pro železnici. Utilitární zájem a domnělé výhody, na které budou voliči slyšet. A upřímně řečeno železnice nemá pro Cuzco a jeho obyvatele žádný dopravní význam. A pro většinu turistů s výjimkou více či méně šotoušsky založených asi taky ne. Taxík nebo minibus do Poroy jede od hotelu.

Konkrétně, ten mnou zmiňovaný materál tvrdí:

Útlum trati Cusco-Poroy a nové umístění železniční stanice Poroy. Výstavda silničního koridoru Pedro-Arco, Tica Tica, Zona Nor Occidental (což neumím posoudit, zda počítá s využitím žel. pozemků)

V roce 2000 se v okolí žel. stanice San Pedro vyskytovalo přibližně 6000 pouličních prodejců. Území bylo postupně zcela okupováno, probíhá řešení jejich umístěním do tržišť. Tím, že se utlumí ruch na stanici San Pedro, jejich zájem dále opadne. Zatímco v Poroy vzniknou pro jejich obchody nové příležitosti.

Prostě Municipalidad del Cuzco to vidí takto. Trať by mohla mít štěstí jedině, kdyby to dopadlo, jak bývá v JA zvykem, t.j. že se nic nedotáhne pořádně do konce. Bohužel je nutno taky konstatovat, že likvidace železnice je ve všech zemích z tohoto pravidla evidentní výjimkou.

Můžu být jedině rád, že jsem se tam dvakrát svezl, užil si tu klikačku mezi baráky, vyfotil, co jsem chtěl.
Pondělí, 10. srpna 2009 - 14:46:05  
Neregistrovaný host
Viajero, takže stejný jako u nás: stavební lobby: "vyskytly se peníze: postavme silnici ... jakoukoliv, kamkoliv". Jedinej rozdíl mezi čechama a JA (dle vašich zkušeností) je, že u nás tomu občas dokážou zabránit konkrétní lidi, zatímco tam neschopnost. Nepředpokládám, že tam by se stát ozval, že bude mít provozní potíže, když se tratě v Cuzcu oddělí a už vůbec se nebojím, že by snad někdo ty úvratě chtěl zachránit jako technickou památku, takže nezbejvá, než se modlit v tu neschopnost.
Pondělí, 10. srpna 2009 - 16:52:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 6-2009
Nepředpokládám, že tam by se stát ozval, že bude mít provozní potíže

Jenže Perurail není žádný "stát"...
Pondělí, 10. srpna 2009 - 17:39:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163
Registrován: 10-2005
už vůbec se nebojím, že by snad někdo ty úvratě chtěl zachránit jako technickou památku, takže nezbejvá, než se modlit v tu neschopnost.

Tohle bych v Perú opravdu nečekal. Z JA zemí snad jedině trochu v Argentině, kde je silná šotoušská obec a kulturní povědomí evropského typu (viz Trochita) a možná v Chile.
Trainspot
Úterý, 11. srpna 2009 - 10:44:28  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3532
Registrován: 5-2002
Ještě se vrátím ke zde zmíněné trati Ilo - Toquepala. V letech 1970 - 75 byla vybudována 29 km dlouhá odbočka El Sargento - Cuajone. Na tom by možná nebylo nic tak zajímavého, ovšem přes 12 km je vedeno v 5 tunelech. V podstatě to podchází celý ten horský masív. Docela slušná investice na důlní vlečce...

Najít k tomu někde nějaké fotky na netu je ovšem zřejmě beznadějné.
Úterý, 11. srpna 2009 - 23:14:54  
Moderátor
Číslo příspěvku: 4959
Registrován: 6-2002
ovšem přes 12 km je vedeno v 5 tunelech.
Přes 12 km má nejdelší tunel, z 29 km je v tunelech 27.

Najít k tomu někde nějaké fotky na netu je ovšem zřejmě beznadějné.
Pár leteckých by bylo: mapa 1, mapa 2 mapa 3, mapa 4, mapa 5.
Trainspot
Středa, 12. srpna 2009 - 09:27:55  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3534
Registrován: 5-2002
Pravda - 3590m, 5420m, 980m, 14 720m a 2320m - prostě takový typický nákladní metro...
Trainspot
Sobota, 10. října 2009 - 17:38:37  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3566
Registrován: 5-2002
Ještě jeden příklad využití železice v Peru - prodej brambor přímo z vlaku: http://www.andina.com.pe/Ingles/Noticia.aspx?Id=vzs6xg/JeLA=
Sobota, 17. října 2009 - 07:29:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 164
Registrován: 10-2005
Konkurence Peurrailu na trati Cuzco - MP je skutečností


Pramen: Cronica ferroviaria
Pondělí, 16. srpna 2010 - 09:29:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3159
Registrován: 9-2005
Incarail už jezdí. 3 páry vlaků. ceník
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Mcbain
Pondělí, 16. srpna 2010 - 13:16:50  
Administrátor
Číslo příspěvku: 18312
Registrován: 5-2002
Incarail už jezdí. 3 páry vlaků. ceník

To je dobrá zlodějna. Přesně následujou Perurail.


Nový příspěvek
     
  Text příspěvku:

  Uživatelské jméno:
  Heslo (pro registrované):
  E-mail (volitelně):
  Přílohy:
  Volby: V příspěvku používám HTML kód
Odkazy (URL) v příspěvku automaticky aktivovat
  Akce:
, více zde.