K-report
 

Archiv do 29.července 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Světelná návěstidla » Archiv do 29.července 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 11-2005
Odesláno Úterý, 11. dubna 2006 - 12:55:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

NO já v oboru zabezpečovací techniky na železnici dělám, je pravda že co jsem viděl přejezdníky tak všechny byli zapojeny tak že bílá na nich byla až po uzavření přejezdu, ale podle toho článku D1 je možné i to co se tu popisuje, bohužel nemám přístup k projekčním podkladům pro přejezdy s přejezdníky, tak by se dalo asi něco vyštrachat. Ale nedruhou stranu pokud bude PZZ vvkazovat správnou činnost, proč by bylo třeba čekat na uzavření přejezdu, netuším co je tam za tratovou rychlost, ale v případě vyšší rychlosti by přejezdník musel být na zábrzdnou vzdálenost až 1000 metru což se mi zdá taky dost. Určitě záleží na zapojení toho PZZ.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4884
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 11. dubna 2006 - 13:11:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

já bych řekl, že na zahájení výstrahy se čeká qůli kol. obvodům. zejména kde jsou problémy s šuntovou citlivostí. on přejezd může bejt v pořádku, ale když na něj vjede orezlá MUVka....
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Vít_javůrek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 11. dubna 2006 - 14:30:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych to viděl asi takto:
Starší AŽD přejezdy vybavené přejezdníky fungují klasicky, jak se zde popisuje. Např. přejezdníky v Oboře u Kaznějova. Nejprve se spustí přejezd, pak následuje přejezdník, který informuje o úspěšně spuštěném výstražném stavu. Novější AŽD přejezdy "koridorového vzoru", jako je např. ten v Dešenici, fungují jinak. Nejprve je přejezdník, který ukazuje, že přejezd není v nouzovém ani poruchovém stavu. Až za přejezdníkem je spouštěcí počítač náprav. Výstažný stav přejezdu asi není již nijak kontrolován, neboť v Dešenici nejsou opakovací přejezdníky (nebo alespoň ne ze všech směrů).
Vít Javůrek
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4891
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 09:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

to pak ale u kol. obvodů postrádá smysl. že přejezd není v nouzovém ani poruchovém stavu mi nezaručí, že to ta MUVka spustí.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 643
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 09:38:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A což přijmout hypotézu, že přejezdník nově pouze nahrazuje kontrolní skříňku ve stanici? Tam taky ze zelené kontrolky indikující "řádnou činnost" nijak neplynulo, že se přejezd opravdu zavře.

A to ta zelená klidně mohla svítit, i když někdo po průjezdu předchozího vlaku ukradl výstražníky, protože když červená nemá svítit, tak se nijak nekontroluje...
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 09:45:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

NO nevím, ale přejezdník se většinou montuje tam kde nejsou kontroly na obsazeném pracovišti. Tak proč by nemohl indikovat jen správnou činnost, jak mi zaručíte že ta blbě šuntující muvka mi spustí automatickej přejezd na trati kde není přejezdník ale je ovládání ve stanici?? však není povinost uzavřít přejezd před odjezdem MUVky.
A ono pokud jsem postřehl dobře tak tam nejsou KO ale počítače náprav, a těm je jedno jak je to kolo rezavé.
A když už jsme u té MUVky je na ní takové červené A na bílem podkladě, mám pocit že to je něco s tím šuntováním, ale nevím přesně, netuší někdo?
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4893
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 10:33:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MUVka s A může na autoblok, tj. asi to znamená, že šuntuje dobře.
hajnýho hypotézu pijímám a zdůvodnění uznávám. bohužel se tak vytrácí ta jistota pro fíru tej MUVky. a zrovna na nějaký lokálce, kde reznou i kolejnice tohle smysl má/mělo.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 363
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 11:11:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zapojení přejezdníku je např. tady http://www.atecheb.cz/download/TP_ATE_78515.pdf
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 186
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 13:32:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel_reiser:
moc hezký schema zapojení, ale to je jaksi k ničemu, nic to neříká.
MirekBxxx
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.167.110
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 15:54:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K přejezdníkům JZP ( jeden zabezpečovák povídal ):
pokud jsou kolejové obvody, tak přejezdník svítí až se uzavře přejezd ( kontrola šuntu ), pokud jsou počítače náprav, pak u nově zřizovaných přejezdníků svítí bílá trvale ( pokud je PZZ v pořádku ), s tím souvisí i umístění přejezdníku.
Tak si to přeberte, jak sem slyšel tak to podávám.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 364
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 16:00:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle mě je logické, že přejezdník by měl fírovi návěstit, že přejezd správně vyhodnotil přítomnost vlaku blížícího se k přejezdu a přejezd na to zareagoval.
Všechny ostatní mu zde předhazované funkce jsou podle mě trochu OT. To jestli je přejezd v pořádku, není-li kontrola do dopravny, se děje různými zbastlincemi, v Příkosicích mají např. venku na dopravně ke kolejím z LEDek zelený kruh....
Už jen logický výklad článku 1018 ... že přejezdník návěstí správnou činnost PZZ ... je v tom, že PZZ něco koná.

Jedno návěstidlo nemůže mít vícero různých stejnou návěstí zobrazovaných funkcí, to by byl i na dráhu moc velkej čurbes.

Ad schéma > no lepší jsem nevyguglil, ale podle mě se přejezdník jen zapojí na relé, kreré je v obvodu přejezdu, selským rozumem mi z toho vypadne, že v zákl. stavu přejezdu je rozepnuto, sepne se až když se "něco děje" (což je velice hezký odborný výraz...). A sepnutím relé se u přejezdníku rozsvítí žárovka napájená vlastním trafem. Thats all folks....
P.S. Ať už to tu konečně rozštípne nějaký odporník :o)
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 16:39:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel_reiser
no já mám pocit že právě přejezdník je hlavně když v dopravě není vubec žádná konrola ani jakákoliv zbastlenina.
Jinak s tebou souhlasím že ta návěst by měla být jednoznačná, a neměla být více významů.
Jen uvažuji, přejezdník je v podstatě na stejné urovni jako kontroly na ovládacím stole u výpravčího, tudíž tam je taky vydět základní stav PZZ (a to je správná činnost pokud je v základní stavu koná to že je v základu, a nevykazuje jakoukoliv poruchu). Takže když pošlu vlak na trat s tím že PZZ vykazuje správnou činnost a není uzavřen, tak v době uzavírání může skočit do poruchového stavu, a já s tím stejně nic neudělám, a fíra se nic nedozví, takže proč by nemohl přejezdník návěstit toto.
Jinak když si představím že bych spouštěl přejezd čekal na všechny doby a pak rozsvítil přejezdník, a ten by musel být umístěn na zábrzdnou vzdálenost aby to mělo smysl, tak na trati s větší rychlostí by se přejezd zavíral pěkně dlouho před příjezdem vlaku.
Jinak z toho výkresu jsem to co popisuješ samozřejmě vyčetl, ale chtělo by to vidět zapojení toho relé NP (nebo jak to bylo) to totiž není relé ze základního zapojení PZZ, tudíž záleží na projektantovi a na konkrétních podmínkách a požadavcích. To je potvrzuje to že na dráze je každé zařízení originál, vždy se najde nějaká jinakost.
Vít_javůrek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 17:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Souhlasím s pohledem MirekBxxx. Tak to přesně sedí. Je pravdou, že úplná kontrola by byla až po sepnutí výstrahy. Jenomže, pokud bychom čekali na předzváněcí doby atd., musel by být přejezdník umístěn dost daleko, nebo zřízen přejezdník opakovací. Dokonce jsem viděl někde v předpisu i přejezdník s blikající bílou, ale to už vůbec nevím co znamená. Je pravdou, že pokud se přejezdník dá do ekvivalence s klasickou kontrolou přejezdu, může svítit bílou ve stavu pohotovostním, tedy trvale (pokud není v poruše či nouzi).
Vít Javůrek
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 1-2005
Odesláno Středa, 12. dubna 2006 - 20:58:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K priecestníkom malá poznámka. V st. kde som pracoval sú namontované priecestníky na trati vedlajšej, podla st. predpisu dirigovanej trate. Vedľa nej vedie trať. koľaj hlavnej trate, sú tam dve priecestia, PZS a PZZ, kontrolný súbor priecestia je na výhybkárskom stanovišti. Nakoľko na vedľajšej trati bola malá frekvencia, boli problémy so šuntovaním , hlavne keď sa nasadili motory 810. PZZ sa vybavilo priecestníkmi, ovládací ko je 400 m pred priecestníkom, rýchlosť je obmedzená na 40 km/h ( pre oblúky na trati ). Ovšem aj po namontovaní priecestníkov bola ponechaná kontrola činnosti PZZ na výh. stanovišti.
Čo sa týka kontroly činnosti priecestia. V prípade , že hoci len jedna žiarovka pozitívneho svetla nesvieti, naskočí kontrola - žlté svetlo, a nasleduje akustická návesť. Keby sa stal prípad, ktorý sa spomína, že by ukradli výstražníky, tak pri akomkoľvek porušení elektrických okruhov, poškodení alebo rozbití žiaroviek, nastane núdzový , prípadne poruchový stav.
Konopáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 13:18:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení diskutující, neměl by,prosím, někdo z Vás aktuální výkres žst. Stará Paka (nejlépe zabezpečovácký - ty jsou poměrně podrobné)? Mám tady jeden někdy ze 40. let, tak bych rád porovnal, jak moc se zde situace změnila... Jezdím sem skoro 20 let, takže by mě to docela zajímalo. Děkuji předem.
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 13:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Konopáč: Tohle by nestačilo?
ICQ -> 21 65 33 068
Konopáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 14:09:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Měl jsem spíše na mysli plánek, kde jsou zakresleny i výměnové zámky, příp. kolejová deska apod. Viděl jsem to kdysi jako součást "Traťového plánu zabezpečovacího zařízení". Dnes už se to, myslím, kreslí v Autocadu nebo něčem takovém.
Každopádně Ti děkuji za informaci, ale pozor, v těchto pláncích jsem našel docela dost chyb (např. vjezdová návěstidla do S. Paky na roškopovském zhlaví určitě nenávěstí výstrahu).
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 569
Registrován: 1-2004
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 16:48:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Návěstidla jsou v těch excelových pláncích dost pochybná. Prohížel jsem si tři stanice, které znám bezpečně zpaměti (Nové Město nad Metují, Václavice, Náchod), a v každé bylo nejméně jedno návěstidlo špatně.
Veselá kráva (714) je jedna z nejlepších lokomotiv, které na 026 máme…
Bureš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 10:17:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ony v těch pláncích kolikrát ani nerozlišují mechanika-světlo.
ICQ -> 21 65 33 068
Konopáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 13:37:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Právě proto bych rád viděl nějaký "lepší" plánek, tyto excelovské nákresy jsou spíše pro všeobecnou informaci, podrobněji z nich člověk čerpat nemůže.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 28. května 2006 - 17:04:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přečetl jsem si diskusi o přejezdníkách. Chtěl bych k tomu dodat: předpis D1 uvádí:
Přejezdník... se umísťuje před přejezdem vybaveným PZZ nejméně na vzdálenost:
a) 400m pro tratě s rychlostí 60km a nižší
b) 700m pro tratě s rychlostí vyšší než 60km do rychlosti 100km
c) 1000m pro tratě s rychlostí vyšší než 100km do rychlosti 120km
d) 1550m s rychlostí vyšší než 120km do rychlosti 160km


Záleží na každém konkrétním přejezdu, jak je dlouhý přibližovací úsek, ať už je typu KO nebo počítač náprav. Je na to vzorec, který si ovšem za ta léta nepamatuju Každopádně bude jeho délka větší, než uvedená výše, tyto rychlosti jsou tzv. zábrzdná vzdálenost.

Dále si někteří popletli pojem "přejezdník" s "kontrolou přejezdu". Přejezdník (světelný) je lichoběžníková tabule černé barvy, bíle orámovaná, s třemi světly: 2 žluté dole vedle sebe signalizují otevřený přejezd, bílá nad nimi přejezd zavřený. Ale to zavřený znamená, že probíhá předzváněcí doba a tudíž zařízení správně zaregistrovalo blížící se vlak a není v poruše.
Strojvedoucí má možnost vidět, zda zařízení funguje a případně začít brzdit a hlavně vlak ubrzdit před otevřeným přejezdem.
Potom je ještě přejezdník "tabulka", má jen dvě žlutá "kolečka" a dává se např. před přejezdy s vypnutým PZZ aby strojvedoucímu připomněly, že se blíží k takovémuto přejezdu.
Nejdokonalejší simulátor JOP http://flint.vlaksim.com/cz/index.php
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 11-2005
Odesláno Neděle, 28. května 2006 - 19:53:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plešoun:
ale ještě také může být kombinace kdy je na zábrzdnou vzdálenost umístěna "atrapa" přejezdníku a samotný přejezdník je až poblíž přejezdu. Viděl jsem několik takovýchto použití. Možná přičina je kdy je mezi prvním přejezdníkem a přejezdem zastávka, pokud strojvedoucí zastaví tak už je mu v podstatě ten přejezdník co minulo k ničemu, a musí ho ignorovat at ukazoval cokoliv. Takže je zbytečné ho tedy obsazovat světly jsou na něm odrazky, a teprve ten za zastávkou je osazen světly.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 29. května 2006 - 15:33:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, bral bych to jako teoretickou možnost. Stejně tak, jako se vyskytují "opakovací" přejezdníky. Viděl bych takové použití v případech na trati, na které všechny vlaky v té které zestávce staví. Ale co náklady? Každopádně je přejezdník jen informační zařízení, ne návěstidlo.
Ale jsem jen "řadový" zabezpečovák, na svém úseku přejezdníky občas mám jen jako nouzovky při vypnutí přejezdu po 72 hodinách v zimě. Musel bych naštudovat předpisy, potom bych byl chytřejší. Jen chtít
Nejdokonalejší simulátor JOP http://flint.vlaksim.com/cz/index.php
fíra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.204.63
Odesláno Úterý, 30. května 2006 - 02:00:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co to pane plešoun melete? Samozřejmě že je přejezdník návěstidlo! A že je informační zařízení??? Nepleťte si dojmy s pojmy! Přejezdník s návěstí "otevřený přejezd" (vidíte, že je to návěstidlo, když ukazuje návěsti) přikazuje strojvedoucímu "jízdu se zvýšenou opatrností" (to je pojem pro Vmax=10 km/h 60m před přejezdem a dávání návěsti "pozor"). Jo a tady zas vidíte, že nemůže bejt informační, když přikazuje!
Nebetyčným diskuzím ZDAR !!
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 31. května 2006 - 08:46:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plešoun:
no já už "řadový" zabezpečovák nejsem, jsem utekl k jiné firmě, ale stále v oboru, občas dělám na zařízení s přejezdníky, ale to je taky tak vše co o nich vím
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 31. května 2006 - 15:23:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, kolega fíra má pravdu. D1 uvádí: Přejezdník, Opakovací přejezdník - stožárové návěstidlo, které informuje strojvedoucího o stavu PZZ.

Ono vlastně všechno, včetně plechových tabulek a houkaček je návěstidlo. Blbý, ale je to tak. Takže zase dalšímu fírovi musím dát za pravdu, i když tónem příspěvku se projevil jako správný arogantní fíra
Nejdokonalejší simulátor JOP http://flint.vlaksim.com/cz/index.php
Vít_javůrek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 19:23:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se týče přejezdníků, existuje u nás mnoho variant...

1) V době, kdy se ještě tak nešetřilo, instalovaly se přejezdníky se žlutými světly a ještě většinou i opakovací přejezdníky, ty už s odrazkami. Svítící bílá v tomto případě znamenala opravdu, že přejezd je ve výstražném stavu. Příklad - Obora u Kaznějova.

2) S počátkem šetření témeř zmizely opakovací přejezdníky a z "ostrých" přejezdníků zmizela žlutá světla. Též započalo sdružování více přejezdů pod jeden přejezdník.

3) Některé nové přejezdníky se instalují už před čidlo počítače náprav. Zde svítí bílá, pokud je přejezd ve stavu pohotovostním. Příklad - Dešenice.

4) Tam, kde se jezdí hodně pomalu nebo kde je zastávka či dopravna D3, se začalo šetřit extrémně. Přejezdník je neproměnný a vybízí k Op. Bílá je až na přejezdníku opakovacím. Důvod - nemusejí se kopat kabely k přejezdníku. Příklad - Sobotka.

5) Docela šikovná věc, která se u nás bohužel nerozšířila, je neproměnný přejezdník "s notou". Informace o stavu přejezdu (pravděpodobně o výstražném stavu) se přenáší do vlaku pomocí TRS jako určitý tón. Pokud k přenosu nedojde, počítá se s Op. Příklad - trať Chrást u Plzně-Radnice.

6) Existuje i rarita - přejezdník k závorám mechanickým. Je v Prosetíně a platí dokonce pro dva přejezdy.

Toliko k přejezdníkům, je jasné, že jsem leccos vysvětlil drobet nepřesně.
Vít Javůrek
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 22828
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 00:24:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky!
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 16:12:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, Vít_javůrek to napsal naprosto srozumitelně. Ta schopnost psaného projevu mi chybí. Vím co říct, ale nevím, jak to napsat aby tomu všichni porozumněli.
Díky
Nejdokonalejší simulátor JOP http://flint.vlaksim.com/cz/index.php
Alesl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 7-2002
Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 17:39:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejlepší přejezd je žádný přejezd.
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 1-2004


Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 21:47:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přesně tak! Buď most, nebo podjezd (ten radši, i když někde by to moc výhodné nebylo).
Veselá kráva (714) je jedna z nejlepších lokomotiv, které na 026 máme…
Paci
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 7-2005


Odesláno Středa, 21. června 2006 - 20:05:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Při mé poslední cestě do Pardubek jsem si na masaričce všiml zvláštních odjezdových návěstidel kde svítilo (místo klasické zelené + dolní žlutá 40) ale volno a dole zelená 4 na žárovkovém poli tušim 6x6. Docela by mě zajímalo jestli někde není nějaké zajímavé info proč zrovna takle, hitorie a tak. Poč se podobný systém návěstění rychlostí nepoužívá, daly by se tak lépe návěstit rychlosti typu 30, 50, 120 nebo i v budoucnu na VRT kde se snad budou používat výhybky i na více než 120 tušim 160.
749140 muj nejoblíbenější stroj.
Hook
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 363
Registrován: 3-2005
Odesláno Středa, 21. června 2006 - 20:54:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co znamenají blikající jednosvětlové návěstidla /velikostí asi metr nad zemí/,viděli jsme to teď na lipence např. ve Vyšším Brodě /SV1/?
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 1-2004


Odesláno Středa, 21. června 2006 - 21:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Paci: Na Masaryčce je to číslo zelené a označuje kolej, pro kterou návěst platí.
Pokud jde o systém návěštění rychlostí čísly, používá se pro rychlosti, pro něž neexistuje proužkový systém. Rychlosti jako 50, 120 aj. se označují bílou číslicí, třicítka nelogicky žlutou.
Veselá kráva (714) je jedna z nejlepších lokomotiv, které na 026 máme…
Chalkyn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 22. června 2006 - 07:07:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hook: Návěst "jízda zajištěna" - bílé zábleskové světlo informuje o správném přestavení výhybky se samovratným přestavníkem do přednostní polohy.
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 22. června 2006 - 12:55:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ty indikátory se zelenou číslicí se používají u některých skupinových odjezdových návěstidel. Ale jinde než na Masaryčce jsem to neviděl. Jinak Masaryčka je jednou z posledních stanic s návěstidly SSSR na trati z Prahy do České Třebové. Pak je už jen Praha-Běchovice, nevím jak Ústí na Orlicí a některá návěstidla autobloku Praha-libeň - Praha - Běchovice - Úvaly. Nevím, jak je to teď z Chocně na Třebovou.
Paci
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 7-2005


Odesláno Čtvrtek, 22. června 2006 - 18:30:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mirekm: Aha tak takle to teda je. Mam pocit že i v Lovosicích jsou také skupinová návěstila ale už novější.
U rychlosti 120 jak je to vyřešené u předzvěsti? Taky je to rychle blikající zelená?
749140 muj nejoblíbenější stroj.
Hook
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 365
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 22. června 2006 - 19:06:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chalkyn
Ano,záblesky to má jako strobolampa,díky.
Nejsem si jistý,ale mám pocit,že v Rožmberku nad Vltavou je ten samovratný veksl vracený pneumatickým válcem,zahlédl jsem to jen krátce z vlaku.
Snad to má souvislost i s tím zabezpečením návěstí,u těch starších samovratných výhybek se závažím jsem tyto návěstidla zatím nikde neviděl,ale můžu se mýlit.
Mirekm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 614
Registrován: 1-2004


Odesláno Čtvrtek, 22. června 2006 - 21:31:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Paci: Nejdřív chci zdůraznit, že na železnici máme předvěst (bez „z“). 120 by měla být předvěštěna rychle blikající zelenou a žlutým indikátorem s číslem 12. V praxi ale nevím, někdy se předvěštění vyšších rychlostí vynechává a nechá se nejbližší nižší jednoduchá předvěst (hlavně u 50, ale tam to nejspíš nehraje takovou roli jako u 120).
Veselá kráva (714) je jedna z nejlepších lokomotiv, které na 026 máme…
Tajemný_em
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 757
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 22. června 2006 - 22:10:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Paci, pleteš se - v Lovosicích skupinová návěstidla nejsou. To, co za ně považuješ, jsou indikátory rychlosti 50 km/h (nesvítí zeleně ale bíle). Skupinovky se zeleným indikátorem byly ještě relativně nedávno např. v Dc východě horním.

Skupinové návěstidlo poznáš velmi snadno - pod svítilnovou deskou (deskami) je u něj vždy bílá černě orámovaná tabule, která je uhlopříčně černě přeškrtlá.
Vejce_zářícího
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 9-2005


Odesláno Pátek, 23. června 2006 - 09:46:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A pak ještě existují indikátory, které neindikují z jaké koleje je postaveno, ale na jakou trať. Například Beroun směr Karlštejn/Závodí.
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 4-2005
Odesláno Pátek, 23. června 2006 - 10:17:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ty jsou také v Pardubicích-Rosicích nad Labem - rozlišují jízdu směr Pardubice hl.nádr./ Chrudim. A také v Kolíně u 4. a 5. nástupiště - rozlišení jízdy na Velim a Velký Osek.
Paci
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 7-2005


Odesláno Pátek, 23. června 2006 - 13:49:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky. Už je mi to jasnější.
Zhruba před půl rokem jsem v nějakých novinách zahléd článek že chtěj v evropě sjednotit návěstidla. Jak to bude realizováno netušim. Nemáte někdo info nebo jsou to takové ty plány které se nikdy nedočkaj realizace.
749140 muj nejoblíbenější stroj.
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 1-2005


Odesláno Pátek, 23. června 2006 - 22:12:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Indikátory boli smerové alebo koľajové. Smer indikovali začiatočným písmenom susednej stan. prípadne konečnej, na ktorú trať je vl. cesta postavená. Biele písmeno. Neviem ako na ČD, ale na ŽSR ich už predpis Ž 1 nespomína. Hovorí sa v ňom len o indikátori koľaje, ktoré svetelné skupinové odch. návestidlo indikuje zeleným číslom koľaj z ktorej je postavená vl. cesta. Podobne návestilo ešte biekou číslicou číslo trať. koľaje na viackoľajných tratiach, na ktorú trať. koľaj bola vl. cesta postavená. Ale myslím, že na banalizovaných tratiach to už nemá význam.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 659
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 26. června 2006 - 17:08:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Indikátory už pomalu odcházejí do propadliště dějin. Zelené s číslem koleje jsou na Masaryčce, bílé s písmenem tratě jsou v Kolíně, na Smíchově a nevím zda zůstaly v Plzni.

Ten válec na samovratu není pneumatický, ale hydraulický, a vracení výměny (šroubovicovou pružinou) naopak zpomaluje, aby ji nemuselo řezat každé dvojkolí zvlášť.
Esíčko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.212.31.78
Odesláno Pondělí, 26. června 2006 - 19:48:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Čiernej nad Tisou sú skupinové odchodové návestidlá na reléovke, ozaj veľmi interesantné schémy v zapojení prídržných obvodov úsekových relé tu "sovietski odborníci navrhli". Indikátor tvorený žiarovkami vedel zobraziť čísla od 0 do 19. Zaujímavé situácie tu vznikali pri postavení odchodu na L18-30 a L32-42 keď "fýrové" čumeli na návestidlo so svietiacou zelenou 16 ako takí puci . Z ktorej koľaje bol postavený odchod?
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 730
Registrován: 3-2004


Odesláno Pátek, 30. června 2006 - 20:29:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jj, kde jsou ty časy, kdy indikátor "O"/"N" byl i v Č. Budějovicích

Přiznejme si: bez železnice by svět vypadal úplně jinak......

http://www.brnosim.wz.cz
Michal_čb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 3-2006


Odesláno Pátek, 30. června 2006 - 22:48:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koudy: Ano, na vjezdu na osobní tehdy svítilo 16 mandarinek (někdy třeba jen 15 nebo 13 když nějaké uzrály ) a dva pomeranče
Budějčáááááák
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 507
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 03. července 2006 - 11:16:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Indikátory s číslem koleje jsou i v Litovli předm.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 389
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 09:57:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Plzni indikátor O / N je na návěstidlech od Klatov, Chebu a Domažlic. Logicky chybí u vj. návěstidla na novém mostě přes Radbuzu, č. kol. teď z hlavy nedám, páč tam se na nákladové koleje nedostanete.
( O/N neplést se stupňovitě odbrzditelná - neodbrzditelná, jako to někdo kdysi "vymyslel" u brzdiče Škoda :o) )
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5190
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 13:26:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mam návěstní čistě teoretickej dotaz: ve stanici se skupinovým odjezdovým návěstidlem je světelnej vjezd se závislostí na odjezu (v sešitáku tušim značka P). co může na vjezdu svítit? když jedu po 1. koleji, tak volno nebo výstraha, když vjíždim do křivejch, tak 40 a výstraha. a co průjezd křivejma? bude tam 40 a volno nebo 40 a 40? nebo je to celý blbost a ke skupinovému odjezdu nejde udělat závislej vjezd?
dík.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 16:29:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V sešiťáku bude P a S. Podle mě při "křivém" průjezdu může být na vjezdu jen 40 a výstraha, protože bys měl očekávat zastavení a vypravení výpravčím - skupinové návěstidlo jen samo o sobě pro tebe (coby opdjezd dovolující) v tu chvíli neplatí.
To vjezdové návěstidlo je podle mě skutečně "závislé" (tj. aby ukazovalo průjezd) jen při vjezdu na kolej, vedle které stojí to návěstidlo skupinové.
Ono když na tím tak přemýšlím je závislé i v ostatních případech, protože tam vjíždíš s tím, že budeš zastavovat a proto na něm bude ta Výstraha...
A taky dost závisí na místní "úpravě" např na trati Margecany - Červená Skala se tuším do nejedné dopravny bez odjezdových návěstídel vjíždí na Volno ....
s vysvetlením : "Však oni chlapci poznajú ..."
Halfmister
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 848
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 20:53:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ve Studenci se povalují nějaký ažeďácký světla, takže rusáci asi půjdou dolů.
Ženský nebo chlast, jednou si na to dno sáhneš.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 21:21:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mam návěstní čistě teoretickej dotaz
Hmm zajímavý, přečet jsem kvůli tobě celou D1 a nic. Přikláněl bych se (já) k názoru Pavla. Beru to podle mechanických klacků: na vjezdu rovně Volno, křivě 40. Výpravčí musí dát průjezd.
U světelného v tvém příkladu průjezd po rovné bych bral to Volno, pokud odjezd. návěstidlo stojí u té koleje, po které se projíždí rovně. Jinak 2x žlutou.
Ale fakt
Další názor?

edit: zkus ten příspěvek nakopírovat a šoupnout do sekce Zabezpečovací technika...

(Příspěvek byl editován uživatelem Plešoun.)
Nejdokonalejší simulátor JOP http://flint.vlaksim.com/cz/index.php
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 598
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 21:35:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel reiser:
Na to, aby v sešiťáku bylo P stačí, aby vjezdové návěstidlo mělo jen dvě svítilny: červenou a žlutou (pokud za ním není hlavní návěstidlo na NZV). V tomto případě však vjezd fyzicky závislý na odjezdech není, avšak Péčku vyhovuje, protože na vjezdu nemůže být volno, když na odjezdu je stůj.
Tam, kde je po návěsti Volno na ZV návěst Stůj, nesmějí být Péčka v sešiťáku, bo nejde o závislé návěstidlo. A tam kde odjezdy nejsou vůbec nelze ani mluvit o závislých návěstidlech.

Mnozí totiž nechápou, že Péčko znamená závislost návěstidel v dané vlakové cestě vzájemně na sobě a nikoli závislost návěstidel na poloze výhybek. Slovensko laskavě vynechte.

Plešoun:
Tak já se domnívám, že v Péčkové stanici mohou, ale nemusí, být průjezdy po jiné než hlavní koleji "40 a očekávej 40" na vjezdu. Proč by to nemělo jít? Škoda, že jsem zapomněl, co svítí v Braníku, tam je odklon osy (nebo jaxe tomu nadává, prostě rovně je to od Krče na třetí a od Modřan na první + navíc společná odj. návěstidla). Průjezd stavět lze, ale co svítí na vjezdu, nevím. Myslím ale, že "40 a volno" i "očekávej 40" tam rozžhnout jde.
Radim_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 21:53:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plešoun: pokud odjezd. návěstidlo stojí u té koleje, po které se projíždí rovně

Pokud je ale stále řeč o skupinovém odjezdovém návěstidle, tak je snad úplně jedno, jestli stojí u této koleje nebo o kolej vedle.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 599
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 28. července 2006 - 22:10:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Radim j:
Tady právě není řeč o skupinovém návěstidle, ale o Péčku. Péčko může být jak ve stanici se skupinovými/společnými návěstidly, tak ve stanici s návěstidly platnými vždy jen pro jednu kolej. A nikdy nemůže být péčko ve stanici bez odjezdových návěstidel.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 230
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 29. července 2006 - 09:34:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

D1 praví: Pokud má ŽST (odbočka) závislá světelná vjezdová a cestová návěstidla bez rychlostní návěstní soustavy, musí být v TJŘ uvedena značka P.

Opět říkám, tento předpis neřeší (aspoň jsem nenašel), skupinové odjezdy.
Možná bych bral to, co se píše v čl. 163 D1.

Budu dál hledat někde jinde.
Nejdokonalejší simulátor JOP http://flint.vlaksim.com/cz/index.php
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 1-2005


Odesláno Sobota, 29. července 2006 - 20:11:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To platí aj pre skupinové odchodové návestidlá.
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 7-2002


Odesláno Sobota, 29. července 2006 - 22:58:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Bobo: Odhlédněme od sešitáku. V jedné stanici (jedna kolej skrz stanici) na trati 200 byl světelnej vjezd (pětisvětlovej) a skupinové odjezdové návěstidlo mechanické jednoramenné.

Když se jelo po první, fungoval normálně přenos návěsti z odjezdu na vjezd - po zvednutí ramene odjezdu se žlutá na vjezdu přepla na zelenou. (Byly použity kontaky u stavědlového přístroje, nikoliv prasátko na rameni.)

Když se jelo na druhou či třetí, svítily na vjezdu dvě žluté, a když se postavil průjezd, ta horní se rozblikala, i když z odjezdového návěstidla nešlo zdálky poznat, ze které koleje je postaveno.

Časem došlo k náhradě mechanického odjezdu světelným (opět skupinovým - páka na stavědlovém přístroji se nahradila "kličkou") a funkcionalita zůstala zachovaná.

Ovšem instalace světelného vjezdu (náhrada mechanického) byla dělaná někdy v 70. letech, se závislostmi si tehdy pohráli. Ke konci let 80. se bylo možné setkat s náhradami mechanických vjezdů světlelnými, kdy se s tím nikdo moc nepáral, na vjezdu svítily jen jedna žlutá, nebo dvě žluté.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace