K-report
 

Archiv do 23.října 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Rychlodráha Praha - letiště - Kladno » Staré archivy » Archiv do 23.října 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7593
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 21:09:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Fakt nevím, jak chcete Semmering plně zdvojkolejnit, notabene za tak malé peníze.

Proč plně? Úsek Žvahov - Hostivice by možná stačil. Za jak dlouho dojede ešus ze Smíchova na Žvahov? A jinde už je to skoro připraveno.
+ přestupní stanice Jinonice a je to

Prostě když nejde hora k Mohamedovi, tak půjde Mohamed k hoře. Ve shodě s Kmem jsem čím dál víc přesvědčen, že to takhle nějak dopadne...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1177
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 21:18:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No než to stavět dvojkolejně do Jinonic, kde by byl přestup na metro, to už je smyslplnější to zdvojkolejnit po ten Veleslavín, kde by byl také přestup nejen na metro, když už by se všechno neprotlačilo po jednokolejce dál.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 21:31:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Proč plně? Úsek Žvahov - Hostivice by možná stačil."

Tak to už by byla lepší Buštěhradka zdvojkolejněná Bubny-Dejvice a Veleslavín-Kladno. Anebo aspoň tak, jak píše Borovička.

"Ve shodě s Kmem jsem čím dál víc přesvědčen, že to takhle nějak dopadne..."

To se může stát. Ale není nad čím jásat, bylo by to řešení kulhající na obě nohy.

A i kdyby, tak by se nemělo dopustit zrušení Buštěhradky. Mohla by se udělat optimalizace v dosavadní stopě, modernizace ZZ a elektrifikace. Takovouto stavbu, při dodržení zákonných postupů, nelze zamítnout.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7595
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 19. října 2006 - 22:00:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to už by byla lepší Buštěhradka zdvojkolejněná Bubny-Dejvice a Veleslavín-Kladno. Anebo aspoň tak, jak píše Borovička.

, já to vidím na postupnou "plíživou" preferenci semeringu (s přestupem v Jinonicích ) s odbočkou pro kladeňáky chtivé Prahy 6 do Veleslavína. Za deset let si to povíme...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.17.14
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 01:32:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: To co je politicky reálné ještě nemusí být nejlepší. Pro Vás je preference semmeringu sen, pro Kladeňáky většinou ne.

Pokud jde o Vaši vizi přestupu v Jinonicích, tak než takováhle "rychlodráha, to snad radši žádná. To už se rovnou může jezdit busem z Kladna do Zličína. Bus má jak známo výhodu, že většině Kladna staví u nosu. Investice do "rychlodráhy" má smysl pouze v případě, že ten přestup navíc na Kladně značná část lidí ušetří v Praze.

Když povede "rychlodráha" po Buštěhradce, tak z ní bude přímý přestup na A,B,C. Po Semmeringu, s delší jízdní dobou, jen na B,C. Ve Vaší verzi jen B, z kterého se přestupuje na ostatní linky hrůznými katakombami. Připouštím, že nyní se jeví, že verze semmering vyhraje. Ale odmítám horšímu dopravnímu řešení tleskat.
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 08:41:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bus má jak známo výhodu, že většině Kladna staví u nosu. Investice do "rychlodráhy" má smysl pouze v případě, že ten přestup navíc na Kladně značná část lidí ušetří v Praze.

To je velká pravda. Pokud se postaví rychlodráha přes Semerink, tak se postaví, bude fungovat, řada lidí bude spokojena, ale vlakem nebude jezdit o nic víc lidí než teď.

Pokud je cílem, aby byla rychlodráha, aby byli politici spokojeni atd.. pak bude cíl splněn.

Pokud je ale cílem, aby lidé začali vlakem více jezdit a omezily se auta a autobusy, tak to se podle mého nejlepšího odhadu bohužel nestane.

Rychlodráha se plánuje už desítky let a zatím není vůbec nic, takže plány, že bude dvoukolejný nejen Semerink, ale i trat do Veleslavína a Dejvice - M.N.(Hl.N.) jsou podle mého hodně teoretické úvahy. Bude zázrak, pokud se vůbec něco udělá.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1084
Registrován: 10-2003


Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 10:21:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No nedá se nic dělat, asi je potřeba začít opravdu "salámově" stavět. Alespoň Kladno - Hostivice (Ruzyně). Otázkou tedy je jaká pro to je opravdu podpora ze strany Kladna a Stk. Nakecali toho už taky celkem dost a výsledek?
Připadá mi to jako na Praze 6, kde se stále mluví jen o metru. Fakt je, že sehnat 4 mld, nebude takový problém, jako sehnat pro začátek řekněme 15 na metro do Veleslavína (Petřin).
...hele, polib si dědu...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 8-2005


Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 10:50:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Borovička, Bručoun: Hledám řešení za daných podmínek. Jedna z nich je, že P6 nechce v nejlepším případě hýbat s Buštěhradkou. Zahrňte tento předpoklad do vašich výpočtů a nezdržujte se psaním o dvoukolejnosti a podobně. Žádné řešení samozřejmě není ideální.
Semmering: Zdvoukolejnění nějak udělat půjde - most nad silnicí Motol-Stodůlky na to přípravu má, takže se s tím asi počítalo a muselo se vědět jak. Jinak i při pouhé aktivaci výhyben Žvahov, Jinonice,Stodůky by se toho provezlo víc než by byla potřeba.
S těmi jízdními dobami bych taky neblbnul: os25900 Hl.n.-Hostivice 37 minut, a například os 2502 Masná - Hostivice 38 minut, os. 2504 32 minut. Těch 5 minut 471 proti 714 hravě vyrovná.
Budoucnost patří bagrům!
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 10:52:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na Kladně se o rychlodráze moc nemluví.. rozhodně to není téma komunálních voleb. Plánuje se zcela vážně vznik dvou nových zastávek, EIA je (myslím) hotova, víceméně asi kromě peněz a nejasnému výhledu ohledně pokračování do Prahy, nic stavbě nebrání. Moc toho nevim.

Opravdu se o tom 100x více diskutuje v P6 než na Kladně. A jak jsem tu už psal minule - rychlodráha by byla zajímavá pro lidi co na Kladně bydlí, ale nikoli pro kladenské firmy. A jak známo, politici jsou mnohem více napojeni na firmy a jejich zájmy než na občany..
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 11:53:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: "nezdržujte se psaním o dvoukolejnosti"

Je třeba rozlišovat. V úseku Veleslavín-Ruzyně by zdvojkolejnění drhlo podstatně míň, než ve vyloženě městském úseku. Úsek Ruzyně-Hostivice už je zcela bezproblémový.
Na druhé straně, ani Semmering nevede Saharou, i když je na něm kolizních míst daleko méně. Zato je na něm téměř neprůstřelný most přes Prokopák.

"i při pouhé aktivaci výhyben Žvahov, Jinonice,Stodůky by se toho provezlo víc než by byla potřeba."

Ale míň než po Buštěhradce. Na Buštěhradce jsou ty výhybny přece jen pravidelnější, a vzdálenost mezi nimi nikde nepřesahuje 4 km. Hlavně nevidím žádnou výhodu v náhradě jedné jednokolejky druhou jednokolejkou. Vyhraje-li řešení jednokolejka, tak je daleko lepší stávající Buštěhradka, elektrifikovaná, s optimalizací ve stávající stopě a s modernizovaným ZZ.

"S těmi jízdními dobami bych taky neblbnul:
os25900 Hl.n.-Hostivice 37 minut, a například os 2502 Masná - Hostivice 38 minut, os. 2504 32 minut. Těch 5 minut 471 proti 714 hravě vyrovná.
"

To není dobré porovnání.
Za prvé na Buštěhradce je hustý provoz. Vlak který nemá nikde vatu pro křižování, má JD do kopce tak 28-29 min., což lze porovnat s těmi 37-38 min. po Semmeringu. Rozdíl 9 min.

Za druhé, srovnával bych elektrifikované varianty, po optimalizaci tratě. V nich, při seškrtání dvou zbytných zastávek na Semmeringu, bude rozdíl minimálně 5 minut. Při zachování všech současných zastávek 8 minut.

Stejnou jízdní dobu, jako po elektrifikované Buštěhradce, by mohl mít vlak který staví jen Hostivice-Zličín-Smíchov-Praha,hl.n. Což by šlo jako nouzové řešení rychlé dopravy Kladno-Praha přijmout.


Kladnauer: "Opravdu se o tom 100x více diskutuje v P6 než na Kladně."

Což je nejspíš ten pravý důvod pro to, že se nedělá vůbec nic. Celou tu dobu je zájem politiků Kladna i středočeského kraje velmi vlažný.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 12:11:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Bručoun: On autobus z Kkadna, o IGK ani nemluvě doopravdy, staví lidem před domem, nádraží je jaksi bokem. Dneska je problémem R7 bez odstavného pruhu, dvě "blbé" MÚK (Středokluky, Tuchoměřice) ale hlavně nedostavěnost konce R7, tj. křižovatka R7 x R1 a odstranění té 70 a přechodu pro chodce. Nevím kolik by stálo rozšířit R7 od MÚK Makotřasy po budoucí MÚK R1 x R7 o odstavné pruhy a upravit ty dvě křižovatky aby odpovídaly skutečně rychlosti 130 km/h. Dále v Kladně se plánuje rozšířit stávající přivaděč od Sítné na 4-pruhovou silnici s MÚK u Buštěhradu. Takže když to shrnu, jízdní doba IGK či busu ze sídliště na DM bude několik minut, pak přestup na metro (včetně možnosti nakoupit si v centru na 6 při cestě domů), kdo by pak jel vlakem, že, na nádraží na druhém konci města ...
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 12:15:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě otázku pro někoho, kdo zná geometrické parametry semmeringu:
Jak moc je reálné, aby byly vybrané části semmeringu modernizované na rychlost vyšší než 80 km/h?

Pak bych možná ty časové propočty poopravil. (Chybějící přestup na metro A se tím stejně nenahradí ...)

Sice jsem někde slyšel, že na území Prahy nikdo nepovolí víc než 80. Myslím ale, že je to blbost, protože mezi Smíchovem a Radotínem je pokud vím 100.
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 12:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: Achjo.. opět ty samé argumenty.

I kdyby byla rychlost na R7 200km/h, autobus touto rychlostí nejezdí a ani jezdit nesmí.

Nádraží na Kladně je bokem, ale ne tak úplně. Je na kraji největšího kladenského sídliště a další nádraží jsou i v centru (jedno navíc se plánuje). Je pravda, že je a vždycky bude spousta lidí, kteří to mají na autobus blíže (autobusy do Prahy využívají více než 15 různých zastávek, to vlak nikdy nedožene), ale hlavní problém je v tom, že řada lidí vlak nikdy nezkusí (já byl do loňska ten samý případ).

Nákup přespolních v 6 je jistě snem pana starosty Chalupy, ale v praxi to tak nefunguje.. rozhodně ne pravidelně při cestě domů.. Jeden čas jsem jezdil přes Zličín a nikdy jsem tam nenakupoval.. vždycky až na Kladně.. a lidi s nákupy jsem taky moc neviděl (někteří byli, ale zase nepůsobili jako, že jedou z práce).
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1442
Registrován: 8-2005


Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 12:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Ale samozřejmě, to všechno beru, já bych taky stavěl Buštěhradku, ale ono to nejde. Nemá tedy cenu psát co by kdyby. Maximálně si dovedu představit, že dráhy v tichosti Buštěhradku elektrifikují a pak postaví P6 před hotovou věc, že je třeba přidat druhou kolej. Podraz by to byl pěkný :-)
Ty výhybny jsou na Buštěhradce 4-4-3-4 km, na Semmeringu 5-3-4-3 km, tak to rozdíl není. Semmering má lepší sklonové, ale horší směrové podmínky. 80 km by stačilo - rychlost přepravy nespočívá ani tak v absolutní rychlosti, ale v plynulosti.
Jinak ona to není náhrada, ono je to o tom, že je třeba zmodernzovat dopravu a na B. to nejde. tak kudy jinudy. a když tak koukám na plány průjezdné příměstské dopravy přes Hl.n., tak Buštěhradka jediná je out of topics právě tím, že končí v Praze tam co končí. Dokonce i lokálky 210 a 070 se spojí průjezdně. Varianta Bubny-Libeň je blbost, samozřejmě .-)
Dali: Jistě, Kladno zatím tohle neřeší, naopak busy, které dřív končily na autobusáku, nebo nejdále na nám. Svobody teď od Prahy jezdí až na Rozdělov (ale ono je to i s jinými, např. slánskými busy, ne že by bylo nepříjemné si sednout kdekoliv ve městě na bus do Slanýho, místo běhání na dvě místa, kam dřív jezdil), ale ono je to začne tlačit právě až budou stát v kolonách na R7. a to bude zatraceně brzo.
Budoucnost patří bagrům!
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 12:46:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: Hm, ale ta "rychlodráha" se od samého počátku plánuje se zastávkami Ostrovec-Kladno,město-Kladno,hl.-...-Praha. V průběhu času k projektu přibyla ještě nejméně jedna zastávka, někde u zimního stadionu.

Ad bus: max. povolená rychlost busu v EU je a bude 100 km/h. Je to zapsané v techničáku každého vozidla a je to kvůli jakýmsi brzdícím procentům. Nemluvě o náchylnosti přípražských silnic a dálnic k zácpám. Ty zácpy, spolu s velkou frekvencí cestujících, jsou asi nejvýznamnější důvod, proč je třeba maximum příměstské dopravy v Praze narvat na železnici. A to až do centra Prahy, protože tím uleví přetíženému metru.

Máte pravdu v tom, že je třeba na železnici narvat především co nejvíc nákladu. Ale to už je jiné téma, a hlavně běh na ještě delší trať než u osobní dopravy.


Kladnauer: píšete o dvou nových zastávkách na Kladně. Které to jsou? Já vím jen o jedné, někde poblíž zimního stadionu.
Je mi ale záhadou, jak se bude na jednokolejce dělat GVD pro úsek Ostrovec-Kladno s celkem třemi zastávkami. To docela prodlouží jízdní dobu, sníží propustnost, a tudíž značně ztíží možnost vytvořit aspoň trochu kloudný JŘ.

"Nákup přespolních v 6 je jistě snem pana starosty Chalupy"

Právě tohle mi nejvíc pije krev. Starosta, který se stará o to, aby do jím vybraného nákupního centra přivedl co nejvíc nakupujících, zaslouží přinejmenším odvolání. V případě, že k tomu chce použít obrovské množství veřejných peněz, tak spíš policejní vyšetřování, aby se zjistilo, zda jsou jeho úmysly opravdu tak čisté.
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 12:52:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Je ještě jeden pádný důvod pro používání vlaku - PID a dodatkové kupony.
Jakkoli haním Prahu za její vztah k železnici, tak tohle je potřeba vyzdvihnout.

Jízda autobusem stojí 30 (tj. 60 za den). Elektronické karty mají sice nějakou slevu, ale spíše symbolickou. Takže za měsíc je to minimálně 1200 což je cena dodatkového kuponu za 3 měsíce - když má člověk pražskou lítačku, ale tu má většina pravidelně dojíždějících. Navíc nemusim každý den hledat drobný a trnout, že mne řidič kvůli pětistovce vyrazí..

Tak bohatí lidé na Kladně zase nejsou, aby tohle ignorovali.. jenže oni o tom většinou ani moc neví, nebo tak nějak teoreticky..
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 12:55:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"80 km by stačilo - rychlost přepravy nespočívá ani tak v absolutní rychlosti, ale v plynulosti."

Pokud by většina vlaků projížděla ze Zličína až na Smíchov (15 km), tak by se zvýšení rychlosti na 90-100 v ucelených úsecích hodilo. A to i v případě, že bude dvojkolejná Buštěhradka a jednokolejný Semmering. Jak jsem už napsal, nevím, zda je takové zvýšení rychlosti na Semmeringu reálné.
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 12:55:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Druhá zastávka má být u kladenské průmyslové zóny - jmenuje Pletený Újezd, ale z Pleteňáku je tam dál než z Kladna.

Nové zastávky se plánují společně se zdvojkolejněním trati.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 12:58:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kladnauer: Aha, a já jsem si naivně myslel, že zastávka Pletený Újezd bude v Pleteném Újezdě, když tam mají železnici za humny...
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 13:05:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Nebude.. jednak se plánuje přeložení tratě mezi Unhoští a Kladnem (údajně) a jednak ta zastávka bude opravdu blíže Kladnu.
Železnice prochází obcí odnepaměti, ale veškeré dosavadní snahy o zřízení zastávky vyšly naprázdno. Tak snad teď :-)
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 10-2003


Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 13:38:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: Jen tak pro upřesnění, jaká čtyřproudovka má vést ze Sítné? Já jen, že v současné době tam čtyřproudovka už je a pěkně dlouho, ale třeba jsem to nějak nepochopil.
...hele, polib si dědu...
Chichi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 13:44:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se tyce toho Semmeringu, tak pokud mam spravne udaje, tak byl puvodne (v dobe stavby) konstruovan na 70 km/h. Cili, 80 by melo byt bez problemu, ale muj subjektivni nazor je, ze na vyssi rychlost v ucelenych usecich ma dost nevhodne smerove vedeni, napr. usek Zlicin-Hostivice nebo Smichov-Jinonice. Podrobnejsi udaje bohuzel nemam.
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 6-2006
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 13:51:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nebylo by možno, pokud nejde zdvojkolejnit cesta až k centru velkoměsta, provozovat osobní dopravu od Hostivic okruhově (jednosměrně?). Pokud se Vám to zdá jako blbost, nebijte mě. Jsem z města, kde nádraží a dráha tvoří barieru a proto je nutno je postavit nověji, jižněji od města.
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 15:02:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bus má jak známo výhodu, že většině Kladna staví u nosu. Investice do "rychlodráhy" má smysl pouze v případě, že ten přestup navíc na Kladně značná část lidí ušetří v Praze.

To je velká pravda. Pokud se postaví rychlodráha přes Semerink, tak se postaví, bude fungovat, řada lidí bude spokojena, ale vlakem nebude jezdit o nic víc lidí než teď.


Lidi z autobusů opravdu jen tak něco nevyžene (a je nutné to dělat?). Kromě zastávky pod nosem je to interval - např. z Kladna mezi 5-8 hodinou jezdí autobusy každých 5 minut. "Rychlodráha" (nemám to slovo rád) moc lidí do vlaku nepřitáhne, "pouze" zkulturní cestování těm, co vlakem už jezdí. A pokud by vedla Semmeringem, tak spoustu lidí z vlaku vyžene, protože odhadem 30 % jich nastupuje/vystupuje v Dejvicích a Ti by z cesty na hlavák (či dokonce do Jinonic) asi nebyli nadšeni.

Co by možná pomohlo, je vhodný návoz k vlakům, nejlépe zadarmo anebo nějaký administrativní zákaz, obojí je ale příšernost.

Já, ač fanda železnice, jezdím vlakem Praha-Kladno naprosto minimálně, zpravidla v případech, kdy pokračuji vlakem z Prahy dál.
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 15:29:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co by možná pomohlo, je vhodný návoz k vlakům, nejlépe zadarmo anebo nějaký administrativní zákaz, obojí je ale příšernost.

Mám dneska dost rozkecáno, ale tohle mi nedá:-)

Myslím, že to neni realistický... nedá se čekat žádná spolupráce od ČSAD ani ostatních dopravců, protože by byli sami proti sobě.. navíc, cena je dost podstatná a dát 10Kč (10 ráno a 10 večer) za dovezení k vlaku by lidi nebyli ochotní..

Výhodu vidím ve vyhnutí se zácpám a v tom zmiňovaném PIDu.
Pro pravidelné jízdy do Prahy je vlak dobrý, ale když jede člověk nárazově tak ne, protože na autobus lze jít poslepu (jede každou chvíli), na vlak určitě ne a jednotlivá jízda vlakem je taky poměrně drahá (téměř 50 Kč na M.N.).

Lidi si cestu najdou, ale chce to impuls.. i když bych s ním počkal do (teoretické) doby zdvojkolejnění.. Narvat ještě víc lidí do současných spojů lze, ale už ne o moc :-(
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 15:59:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Výhodu vidím ve vyhnutí se zácpám"

Nevím, jak to vypadá v ranní špičce z Kladna (tak brzo nejezdím, rád se poučím), znám odoplední špičku zpátky, a jen párkrát za rok se stane, že je autobus pomalejší než vlak - mám na mysli čas z domova (a půlka lidí, co jezdí autobusem, jsou z Kročehlav a jsou na tom podobně jako já, tj. cca 20 minut na nádraží).

"a jednotlivá jízda vlakem je taky poměrně drahá"

Není pravda, dá se jezdit na jednotlivé jízdenky PID (36 Kč za cestu do Prahy + 2 hodiny po Praze je skoro zadarmo), ale s lidmi, kterým jsem o tom říkal (zpravidla VŠ) říkali, že je to moc složité.

"Narvat ještě víc lidí do současných spojů lze, ale už ne o moc"

Tak to mám asi kliku, že mám volnou pracovní dobu a v ranní špičce nejezdím. Jindy je to v pohodě, vlaky nejsou plné ani z 50 %.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 16:01:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

""Rychlodráha" (nemám to slovo rád) moc lidí do vlaku nepřitáhne, "pouze" zkulturní cestování těm, co vlakem už jezdí."

To už trošku přeháníte. Cestující nejsou blbí. Pokud bude existovat pohodlný dopravní prostředek, rychlejší než bus+metro, s levnějším předplatným, tak si své zákazníky najde.


"na autobus lze jít poslepu (jede každou chvíli), na vlak určitě ne"

A proč ne? Ve špičce by určitě mohl být interval cca 15 min. (proklady courák 30/zrychlenka 30), a mimo špičku 30 min. (proklady courák 60/zrychlenka 60).

Lze si představit i model taktu zrychlenek 15 min. špička / 30 min. sedlo. Zrychlenky by projížděly jen Kladno-Hostivice, jinde by jely jako zastávkové. Součástí sítě zrychlenek by v takovém případě musely být i spěšňáky Rakovník-Praha, k nimž by byl přesně načasovaný přípoj z Kralup. Vlak od Kralup by v závěsu za spěšňákem mohl pokračovat směr Veleslavín (nebo jen do Hostivice, či do Řep, nebo na Smíchov) jako courák.

"nedá se čekat žádná spolupráce od ČSAD ani ostatních dopravců"

Tady jde o to, aby na základě rozhodnutí zastupitelstva odbor dopravy městského úřadu návaznost MHD - časovou i tarifní - zařídil, o nic jiného. Bude-li na tom město=zákazník důsledně trvat, dopravci nic jiného nezbyde.
U příměstských linek je to věcí krajského úřadu.
Trochu se ale bojím, že úřady z "neznámých" důvodů podlehnou lobbování dopravce.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.6.116
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 16:05:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"jen párkrát za rok se stane, že je autobus pomalejší než vlak"

Jo, ale pokud uvažujeme o jakési "rychlodráze", tak ten vlak potom bude jaksi rychlejší. Nebo opravdu myslíte, že o celé té investici se uvažuje proto, aby zůstaly dnešní jízdní doby zakonzervované, tak jak jsou, na pomalé jednokolejce v motorové trakci?
Honzík Honzík Honzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.45
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 17:18:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali je totální debil. 100x jste mu řekli, že autobus nesmí jezdit 130km/h a ani tak nejezdí a teb blbeček neustále opakuje stejný argument pro autobusy 130km/h. Já už bych se s ním nebavil. Když nedokáže pochopit základní fakta, tak by se neměl vyjadřovat. Jako kdyby nějaký kretén tvrdil, že Himaláje jsou nížinou.
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 20:19:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"jen párkrát za rok se stane, že je autobus pomalejší než vlak"
"Jo, ale pokud uvažujeme o jakési "rychlodráze", tak ten vlak potom bude jaksi rychlejší"


Já (a většina Kročehlaváků, což je podstatná část autobusové frekvence), než vůbec do vlaku v Kladně nastoupím (protože tam musím dojít), tak autobusem jsem už někde u letiště a seberychlejší rychlodráha už tu ztrátu nedožene.
Já pochopitelně proti rychlodráze nic nemám, ale časově pomůže těm, kteří už vlakem jezdí nebo mají na nádraží blízko. Ostatní se musí nalákat na něco jiného.

"autobus nesmí jezdit 130km/h a ani tak nejezdí"

Cha cha. Sice tím na 6 km dálnice nemůže ušetřit víc než minutu, ale někteří řidiči tak jezdí.

Nevíte, jestli se dělala nějaká studie, do kterých částí Prahy Kladeňáci vlastně jezdí? Nechci argumentovat tím, co a jak pomůže mně, ale rád bych věděl, co a jak by mohlo pomoct ostatním.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 20:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No předpokládám, že kam jezdí Kladeňáci do Prahy mapují ty dnešní autobusy. Potenciál "rychlodráhy" není a nebude celé Kladno. Ale na nádraží je to kousek i z velké části těch Kročehlav.
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 21:11:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Autobusy mapují (skoro dokonale) to, odkud z Kladna lidi jezdí, ale nic neříkají o tom, kam pokračují v Praze. Z první zastávky (Pražská křiž. nebo Okrsek 4, podle linky), kde vystupuje půlka autobusu, je to na nádraží cca 15-20 minut.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 970
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 21:27:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je zhruba stejné jako ptát se kam jezdí lidi z Ruzyně: Asi se to rozptýlí po celé Praze s tím, že v současné době většina těch cest vede přes Dejvice.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.214
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 21:30:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"většina Kročehlaváků, což je podstatná část autobusové frekvence"

Pochybuju, že Kročehlavy jsou víc než půl Kladna. Naprosto pomíjíte, že z určité části Kročehlav je to zhruba stejně daleko na nádraží, jako na zastávku U Hvězdy. Sice jezdí ještě CNE, ale v nijak úžasném intervalu. Taky zapomínáte na to, kolik času bus prostojí na zastávkách. Platí zejména pro lidi z Rozdělova, ti můžou být vlakem někde v Hostivici, než se bus vymotá z Kladna. A v neposlední řadě, i pro část lidí z Kročehlav se může vlak vyplatit tím, že neuvízne v ranní zácpě před Šárkou. Nebo že je dopraví na Vltavskou na C či na Masaryčku na B.

Přijde mi, že si neumíte nebo nechcete spočítat, jakou jízdní dobu může mít zrychlený vlak po zvýšení traťové rychlosti na 100-120 v polích a 80 v Praze.

Mně občas přijde, jako kdyby většina diskutujících nebrala na vědomí jak existenci zastávky Kladno,město, tak té nové zastávky u zimáku. Tenhle kousek tratě se má zdvojkolejnit a elektrifikovat taky. Mimo spěšňáků od Rakovníka z ní mají z Ostrovce jezdit všechny vlaky na Prahu.

"130km/h ... někteří řidiči tak jezdí."

Nevím proč si vymýšlíte. 110 není vyjímkou, s takovou Karosou už jsem x-krát jel. Ale 130 ne, tak rychle jedoucí Karosu jsem na dálnici ještě nepotkal. Mimoto nové busy by (teoreticky) měly mít omezovač. Pochybuju, že u busů koupených prakticky výhradně pro ježdění Kladno-Praha, někomu stojí za to s omezovačem manipulovat.
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 21:39:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, je to stejné, a taky by bylo dobré to vědět. Plánovat velké dopravní stavby, aniž bych věděl, kam lidi jezdí, mi připadá velmi nezodpovědné. Kdyby třeba půlka Kladeňáků jezdila jen do Dejvic a okolí (což není až tak absurdní možnost, práci si vybíráme taky podle toho, abychom to měli blízko), tak je nesmysl plánovat rychlodáhu přes Semmering.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.214
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 21:41:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Z první zastávky (Pražská křiž. nebo Okrsek 4, podle linky), kde vystupuje půlka autobusu"

Hele, zase přeháníte. Z Pražské křižovatky sice jezdí hodně lidí, ale půlka busu to většinou není. Co jsem viděl, tak v průměru tak třetina, či dokonce jen čtvrtina.

Když vidím věcnost některých přispěvatelů, tak mi tahle diskuse občas připomíná spíš setkání baronů Prášilů.
Miki
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.180.1
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 21:51:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trochu odbočím:
Zajímalo by mě, jestli při realizaci odbočky na letiště přes Dlouhou Míli, nebo alespoň po dostavbě (dnes už asi spíše nereálného) "zakruhování letiště" (tzn. umožnění průjezdu stanicí Letiště) bylo v projektu počítáno s nákladní dopravou (tzn. s odbočkou na nějaké překladiště v prostoru letiště).
Nebo má k přepravě zásilek k letišti a z letiště sloužit výhradně trať přes Středokluky?
Miki
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.180.1
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 22:07:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě k debatám o zdvojkolejnění:
Vůbec si nemyslím, že ponechání jednokolejky a pouhé "zadrátování" by bylo o moc jednodušší.
Zadrátování, i za předpokladu, že by se nezvětšil územní zábor (tzn. nemuselo by se vydávat územní rozhodnutí), lze klasifikovat jako stavební úpravu stávající stavby.
A v rámci této stavební úpravy mohou zákonitě vzniknout požadavky např. na dodržení hlukových norem podle platných předpisů.
V případě, že tyto normy by nebyly dodrženy (což by v oblasti starých Dejvic asi nebyly), bylo by nutné stejně navrhnout nějaká protihluková opatření.
Nějaké protihlukové stěny by však asi min. v oblasti starých Dejvic mohly být urbanisticky nepřijatelné => vznikl by požadavek na zakopání trati pod zem - a jsme tam, kde jsme byli
Miki
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.180.1
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 22:15:10   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sice starosta P 6 Chalupa i místostarostka P 6 Trnková prosazovali jednokolejku - jenže reálně je to podle mě skoro jedno, neboť
- ani zdvojkolejněním se snad nikomu nebudou bourat domy,
- hluk vlaku z jednokolejky mě bude rušit stejně jako hluk vlaku z dvojkolejky (i když na té dvojkolejce může těch vlaků jezdit víc).

Prostě jakmile hluk překročí normy, musí se postavit protihluková stěna, nebo tubus (nebo trať zakopat pod zem).

A nevím, jestli by takový tubus s jednokolejkou "rozděloval Prahu 6" méně než tubus s dvojkolejkou
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 972
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 22:31:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Miki: To je moc brutální. 1-3 domy by to odnesly, několika dalším by se zabral kus zahrady. Šlo by to, prošly i horší dopravní stavby, musel by to ale prosazoavat někdo jiný než P6. Jednokolejka by se snad dala odhlučnit i v kritickém místě, nevím ale jestli by stěny mohly vzniknout na pozemku dráhy, jinak by to bylo komplikovanější.
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 22:33:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Pochybuju, že Kročehlavy jsou víc než půl Kladna"

To ne, ale lidi vystupující na první zastávce tvoří půlku autobusové frekvence. O lidech z Rozdělova jsem nic neříkal, těm rychlodráha určitě pomůže. Já jsem chtěl hlavně naznačit, že autobusy jezdit nepřestanou, jak vyplývalo z některých příspěvků. Navíc za nevlídného počasí raději budu šlapat 3 minuty na autobus než 10 na vlak.

"Přijde mi, že si neumíte nebo nechcete spočítat, jakou jízdní dobu může mít zrychlený vlak"

V projektu se uvádí 38,5 minuty pro zastávkový vlak (a dokonce 41,5 přes letiště), zrychlený může být max. do Ruzyně, tím se pár minut ušetří.

Ale 130 ne, tak rychle jedoucí Karosu jsem na dálnici ještě nepotkal.

Já jsem to párkrát zažil, stojím jako sardinka u předních dveří, koukám na tachometr, který má stupnici do 125 a ručička je až za ní. Už jsem teda dlouho tak narvaným autobusem nejel, ale není výjimkou, kdy autobus projede celou dálnicí v levém pruhu (z Prahy do Kladna, obráceně je to do kopce). A že by se jezdilo po dálnici 110, se mi moc nechce věřit.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 26720
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 20. října 2006 - 23:21:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já jel nedávno na výluce busem (C744?), který hned po rozjezdu měl na tachometru 80 a hned za rozkopaným přejezdem měl rafičku za rohem. Na I/20 ale po rozjetí klesla na 20.
U novějsích kousků (a hlavně pravidelně provozovaných) by se to ale snad dít nemělo...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
babilon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.119.216
Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 00:03:01   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Z Pražské křižovatky sice jezdí hodně lidí, ale půlka busu to většinou není. Co jsem viděl, tak v průměru tak třetina, či dokonce jen čtvrtina."

Nebudu se hádat, z pohledu vystupujícího to možná působí zkresleně. Někdy to zkusím spočítat. Nakonec budu rád, když ten potenciál pro rychlodráhu bude větší, než jsem si doposud myslel.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.18.215
Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 09:29:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Miki: V případě pouhé elektrifikace jednokolejky by šlo o konečné vítězství Béma a spol. Sice ne KO, a přece jen vítězství. Protože je jasné, že jednokolejka nemůže obsloužit letiště. A že tam musí vést jejich metro.

Z toho co píšete, vyplývá, že by mělo jít znemožnit téměř jakoukoli silniční stavbu ve městě. A to i v případě rekonstrukcí stávajících staveb. Protože hlukové normy na žádné rušnější ulici nejsou dodrženy. Stejně tak by podle Vás mělo jít znemožnit stavby a rekonstrukce tramvajových tratí v ulicích, opět pro nedodržení hlukových norem. V praxi se to ale neděje.

Celá ta úvaha je vlastně absurdní. Že by byl zamítnutý projekt elektifikace a rekonstrukce svršku, neboli úprav snižujících hluk, kvůli nedodržení hlukových norem. To by byl pěkný kocourkov.

Myslím, že by v nejexponovanějších místech, na základě námitek vlastníků sousedních nemovitostí, stačily protihlukové zdi, podobné jako u dálnic. Což by ani urbanisticky nevadilo, protože zeď mezi tratí a soukromým pozemkem často z veřejného pozemku ani není moc vidět. Prostě by mezi těmi zahradami a dvory, a tratí, vyrostl bytelný plot

"ani zdvojkolejněním se snad nikomu nebudou bourat domy,"

Ušetřením těch asi dvou domů byste trať dost brutálně narval směrem do svahu a znemožnil příjezdy k jiným domům. V jednom nejužších místě by si nejspíš lidi mohli z oken sahat na jedoucí vlak.
Mimoto není reálné v tomto místě udělat na povrchové dvojkolejce mimoúrovňový přejezd. Což by při frekvenci letiště i Kladno bylo nezbytné.

Je zajímavé, že z existence několika krizových úseků, vždy v délce stovek metrů, většina vyvozuje nutnost zakopat trať v délce několik km. Problém je v tom, že nikdo nikdy nezadal studii na téma "povrchová dvojkolejka s lokálním zakopáním kritických míst" ani na téma "dvojkolejka s výhradně mimoúrovňovými přejezdy". Neboli, celá tato diskuse je velmi vášnivá, ale z věcného hlediska plave na vodě.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.11.136
Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 10:00:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Iiii: "nevím ale jestli by stěny mohly vzniknout na pozemku dráhy, jinak by to bylo komplikovanější."

Myslím, že člověk který chce odhlučnit svůj sousedící pozemek, nakonec těch pár decimetrů pozemku na protihlukovou zeď obětuje. Protože celá ta zeď se vlastně staví kvůli jeho řevu. Aneb nechceš dát pozemek na zeď, nebude zeď.


babilon: "autobusy jezdit nepřestanou, jak vyplývalo z některých příspěvků."

Jo, takové hlasy v tématu skutečně zaznívaly. Tím by ale tito diskutující ve svém nadšení pro kolejovou dopravu kopali hrob VHD jako celku. Všechny cestující Kladno-Praha opravdu není reálné nahnat do vlaků. Jednak by to bylo nerozumné, jednak by se to ani nedalo politicky prosadit.

"V projektu se uvádí 38,5 minuty pro zastávkový vlak"

Pro zrychlený vlak zastavující Ostrovec-Kladno,město-zimí stadion-Kladno,hl.n.-Hostivice-Veleslavín-Hradčanská-Vltavská-Masaryčka mi vychází jízdní doby:
20 min. Kladno,hl.n.-Hradčanská,
28 min. Kladno,hl.n.-Masaryčka.

Tvůrci existujícího projektu se sice zasadili o obrovskou publicitu, ale v důsledku možná udělali celé myšlence medvědí službu. Jednak se z důvodu šetření nepokusili o odstranění všech úrovňových přejezdů v úseku Bubny-Ruzyně. A jednak ve své pražské do sebe zahleděnosti počítali jízdní dobu Kladno-Praha jedině pro couráky.

V té době totiž Ropid marťansky počítal s tím, že příměstskou dopravu u Prahy postaví výhradně na courácích. Ropid dokonce v mnohých relacích zcela zrušil veškeré zrychlené spoje. Dodneška nebyla podniknuta opatření k nápravě zmrvené VHD z některých větších příměstských sídel do Prahy. (Například zrůdná linka 381 K.Hora-Zásmuky-Kostelec-Říčany-Praha s 47 zastávkami a jízdní dobou 1:40 při vzdálenosti okolo 60 km. Nasazovány jsou městské kloubové karosy s minimem míst k sezení. Za to by někdo zasloužil vyhazov. )
Miki
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.180.1
Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 15:23:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Z toho co píšete, vyplývá, že by mělo jít znemožnit téměř jakoukoli silniční stavbu ve městě. A to i v případě rekonstrukcí stávajících staveb. Protože hlukové normy na žádné rušnější ulici nejsou dodrženy. Stejně tak by podle Vás mělo jít znemožnit stavby a rekonstrukce tramvajových tratí v ulicích, opět pro nedodržení hlukových norem. V praxi se to ale neděje.

Celá ta úvaha je vlastně absurdní. Že by byl zamítnutý projekt elektifikace a rekonstrukce svršku, neboli úprav snižujících hluk, kvůli nedodržení hlukových norem. To by byl pěkný kocourkov.


viz např. železniční koridory - tam se také budují protihlukové stěny

Stavební zákon totiž nezná pojem "rekonstrukce". Zná pojem "oprava" neboli "udržovací práce" - tam samozřejmě, vyjma např. oprav kulturních památek, se stavba nemusí uvést do souladu s platnými předpisy.

U změn existujících staveb, pro něž se vyžaduje stavební povolení, je to ale jiné (a netýká se to jen hluku - kupř. stavebník benzínové pumpy, který ji chce postavit na staré dálniční odpočívce, musí tuto odpočívku upravit do souladu s dnešními normami - rozšířit počet parkovacích stání, prodloužit odbočovací a připojovací pruhy atd.)
Miki
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.180.1
Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 15:38:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Je zajímavé, že z existence několika krizových úseků, vždy v délce stovek metrů, většina vyvozuje nutnost zakopat trať v délce několik km."

Nevím, jestli většina. Já s Vámi v názoru na "zakopání pouze kritických míst" souhlasím.


"Tvůrci existujícího projektu se sice zasadili o obrovskou publicitu, ale v důsledku možná udělali celé myšlence medvědí službu. Jednak se z důvodu šetření nepokusili o odstranění všech úrovňových přejezdů v úseku Bubny-Ruzyně."

Vzhledem k tomu, že projekt počítá se špičkovými intervaly vlaků od letiště 10 min. a od Kladna 20 min. (tzn. když to dáme dohromady a pro jízdu tam i zpět frekvenci dále zdvojnásobíme, vyjde nám průměrný interval cca 3-4 min.), z takového diletantství, jako je ponechání úrovňových přejezdů, bych projektanty nepodezíral.
Nebo máte jiné informace? (já mám bohužel informace pouze ze stránek ČD a Metroprojektu)

Já myslím, že spíše bylo kritizováno pouze nezachování některých "neoficiálních" přechodů pro pěší přes trať (což by ale i v případě oprávněnosti požadavku nemělo být důvodem k "zabití" celého projektu, pouze k doplnění lávky nebo podchodu pro pěší v dotčeném místě). Ale jsou to jen mé domněnky.
Miki
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.180.1
Odesláno Sobota, 21. října 2006 - 15:48:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"A jednak ve své pražské do sebe zahleděnosti počítali jízdní dobu Kladno-Praha jedině pro couráky."

No... Prostě v informačním materiálu pro veřejnost uvedli pouze jízdní dobu pro zastávkový vlak. Asi z důvodu, že jde o nejvíce porovnatelný údaj, neboť u "rychlíku" by museli předjímat, kde bude zastavovat a kde ne.

Asi bylo taktičtější se v informačním materiálu zmínit i o jízdní době zrychlených vlaků, ale velice pochybuji, že by to na odmítnutí celého projektu něco změnilo.
V info materiálu o metru A se zase např. uvádí jízdní doba pro relaci Dlouhá Míle - Dejvická 18 min., která je podle mého názoru spíše nadhodnocená, a nikoho to také netrápí (málokdo o tom vůbec ví).
Tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 506
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 22. října 2006 - 11:15:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to dopadlo dost zle:
Praha 6
http://volby.idnes.cz/obce.asp?kraj=1100&okres=1100&obec=500178
zastupitelstvo hl.m.
http://volby.idnes.cz/obce.asp?kraj=1100&okres=1100&obec=554782
http://www.metroweb.cz
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7616
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 22. října 2006 - 13:52:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Elektrifikovaný semering je zas o něco blíž.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 824
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 22. října 2006 - 14:33:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To že volby vyhrál Chalupa a Bém to ještě nic neznamená, pro stavbu metra nebo modernizace Buštehradky budou stejně směrodatné peníze. A na to metro Praha hned tak mít nebude i kdyby se Chalupa s Bémem na hlavu postavily. Také přisoučasné situaci je dost nepravděpodobné že by něco se podařílo získat od státu nebo EU.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
quenya
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.4.71
Odesláno Neděle, 22. října 2006 - 22:28:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Miki : Pro nákladní dopravu bude výhradně používána nyní obnovovaná trať do Středokluk, event. z druhé strany od Podlešína a to hlavně pro zásobování palivem. Že by někdo měl na mysli nějakou vlečku k leteckému terminálu carga jsem nikdy neslyšel a považuji to za naprostej nesmysl vzhledem objemům leteckého carga na Ruzyni.Jiná věc je efekt tzv. sněhové koule, kdy se na investice do infrastruktury nabalují další a další obchodní aktivity, třeba i nějak související s letištěm.
Vasquezova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 8-2006


Odesláno Neděle, 22. října 2006 - 23:41:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je teda diskuze za všechny prachy!
A přitom je řešení nadosah ruky:
1)Zaměstnanci ROPIDu nakoupěj arzenál zbraní od teroristů a ve dvou skupinách přepadnou, zmasakrujou a obsaděj radnici P6 a kancelář KLIDu.

2)Pak už to pude samo
Už si tě někdy spletli s chlapem, Vasquezová? Ne, a tebe?
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 978
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 23. října 2006 - 00:00:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1. Ropid nemá (skoro) žádné zaměstnance. A ti co tam jsou zas nejsou tolik na tom zainteresovaní. Já bych qůli svému zamstnavateli taky nevraždil.
...
Teď nám nezbývá než usilovat o "metro s lidskou tváří", čili něco inteligentnějšího než chalupoida.
Vasquezova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 8-2006


Odesláno Pondělí, 23. října 2006 - 00:13:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale vlastně proč vůbec rychlodráhu?
Takhle jsou všichni spokojený - lidi z Kladna jezděj od baráku po pár minutách autobusem, P6 preferuje zasmraděnou Evropskou před ohavnym gigatubusem, takže taky dobrý a lidi z letiště nějakym tágem dycky odjedou - vlaky by tam stejně jezdily prázdný.

Takže stačí dál zvyšovat kapacitu 119 a za ušetřený miliardy postavit kdesi na Dejvický terminál pro kladenský busy a ještě dost zbyde na další reklamní kampaň ods.
Už si tě někdy spletli s chlapem, Vasquezová? Ne, a tebe?
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Pondělí, 23. října 2006 - 11:57:40   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem si zase početl. A Honzík je zřejmě expert. Já jsem nikde neřekl, pane kolego, že bus bude jezdit 130 km/h, já jsem řekl že dálnici R7 je třeba upravit na povolenou rychlost 130 km/h, čili minimálně dostavět odstavné pruhy a přestavět MÚK Středokluky, Tuchoměřice a Letiště na potřebné parametry - dostqvět odbočovací a připojovací pruhy dostatečné délky (mimochodem zemní práce na přestavbě křižovatky Letiště už započaly). Takže milý zlatý, čtěte a neblbněte ...
Ad Zapa. Ano, existuje projekt na přestavbu úseku silnice I/61 MÚK Makotřasy - Buštěhrad - Kladno na 4pruh s velkou mimoúrovňovou křižovatkou u Buštěhradu, takže to nám ty busy a IGK pofrčí ... A dále. Předpokládám, že do dvou let začne realizace staveb 518 a 519 R1, čili Ruzyně - Suchdol - Březiněves. R7 bude ve velké dálniční MÚK napojena na R1 mezi Přední Kopaninou, Nebušicemi a novou vzhletovou drahou letiště, samozřejmě zmizí ta 70 i přechod pro chodce, tento úsek bude 6pruh. Takže já to odhaduji Sítná - DM busem tak 10 min., IGK tak 8.
Nejsem projektant železnic, nicméně dráha stejně jako dálnice má povolená stoupání a směrové oblouky, takže s ohledem na všechna tato omezení není tak jednoduché "zakopat" vždy jen několik set metrů kvůli přejezdu - a v tom bude ten problém ....
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.77.75.120
Odesláno Pondělí, 23. října 2006 - 12:05:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Vasquezova: Politiku bych tohodle netahal. Terminál na Dejvické dříve nebo později zmizí. Příští rok se začne rozšiřovat zóna placeného stání ve centru města na P7, lze očekávat, že se IGK přesunou na P6, dokud to půjde. Tam začnou řvát místní (a oprávněně) a řetězová reakce zpoplatňování bude pokračovat. Vzhledem k tomu, že auta nelze jednoduše "zakázat" a nelze je donekonečna omezovat (stojí na tom třetina hospodářství), je nutno ve vazbě na restrikce najít a nabídnout i alternativu, čili nakonec si situace stejně dostavbu metra na okraj města (včetně parkingu P+R vynutí. Ukončení A na Dejvické je prostě úlet, který možná fungoval za totáče ale ne dnes.
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 23. října 2006 - 12:39:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: Odhadujete jako obvykle špatně.. Sítná - DM je necelých 20km, takže i kdyby jel autobus nepřetržitě 100km/h, tak to bude 12 minut... jenže on jednak tak rychle v kuse nikdy nepojede a za druhé jsou za Sítnou ještě dvě frekventované zastávky.

A jestli bude skutečně z DM na Dejvickou 18 minut jízdy metrem, které pojede třeba jen jednou za 5-10 minut, tak v tomto celkově nevidím nic úchvatného. Spíš naopak ...
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 680
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 23. října 2006 - 12:51:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: Lámete se do otevřené brány - proti pokračování metra za Dejvickou nikdo nic nenamítá. Jen se tu trochu lituje veřejných peněz na stavbu obskurně vedených tunelů ... Kdyby si konšelé a rychtáři nevymysleli takto drahou pitomost, snáz by se jim na to sháněly prachy a nepotřebovali by jich tolik.

A ještě jedna věc - v trasování na Veleslavín via Červený vrch panuje asi obecná shoda. Proto se ptám, proč už se tam dávno nejezdí, nebo aspoň nekutá ... A napadá mě jediná odpověď: 1) Není to nijak zásadně důležitá stavba 2) Politikům je to jedno, jde jim hlavně o střídání prvku očekávání a prvku zklamání. Nebo kombinace obojího.

A ještě bych se Vás chtěl zeptat, když tolik vidíte do toho, co je a co není bariéra: Nebude 4 pruhová silnice přes sídliště Kročehlavy a přes Hvězdu tak trochu bariérou? Jakpak asi bude splňovat hlukové limity? Na kolika místech půjde přejít? Neměla by být zakopána pod zemí?
Chichi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 23. října 2006 - 12:51:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Dali: tady nikdo neprosazuje to, ze by A melo jednou provzdy koncit na Leninove, eh pardon, Dejvicke. Tady diskutujeme, v souvislosti s modernizaci Bustehradky, nesmyslnost jeho dalsiho pokracovani ve forme navrzene chalupoidy. Jestli to nevite, jsou v P6 mnohem vetsi sidelni celky s podstatne vetsim potencialem cestujicich, nez Dedina a Ruzyne.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace