K-report
 

Archiv do 24.listopadu 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Trať 220/221 » Trať 220/221 - čtvrtý koridor... » Staré archivy » Archiv do 24.listopadu 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Havrda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 3-2006
Odesláno Úterý, 21. listopadu 2006 - 17:47:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já sem to porovnával z vlaku i nástupiště.Zase na druhou stranu to na tom novém spodku tak nedrncá.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5252
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 21. listopadu 2006 - 20:11:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přibližně v 18:40 skončila výluka 2.TK a kolem 19. hodiny začala výluka 1.TK v úseku Strančice - Senohraby.

Nicméně už začínám považovat za trapné, že stále nebyla zprovozněna lávka. Pořád nejsou dokončeny výtahy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poborskiii.)
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Vbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 833
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 21. listopadu 2006 - 21:49:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slyšel jsem, že lávka jen tak zprovozněna nebude. Nic víc ale nevím.
Kolotomik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1021
Registrován: 7-2005
Odesláno Úterý, 21. listopadu 2006 - 22:31:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dnes od hradla rybník ke kolovratům u 1tk likvidovala soukromá firma křoví, odstraňovala stromky...
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Úterý, 21. listopadu 2006 - 22:31:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mohu-li pánové k problematice koridor-nekoridor ze svých nejen rušňovodičských zkušeností:

1) + koridor je oproti klasice geometricky přesný
z toho ovšem plynou mnohé (mnohdy dost nepochopitelné) mínusy:

- vozidla s né příliš bezvůlovými pojezdy po koridoru v přímé trati NEUMÍ JEZDIT!
viz 242 DKV Bo s omezením V=100 km/h, kteréžto po normální štrece jedou normálně (neříkám ideálně).
Je to pozorovatelné i ve starších vozech s podvozky Gorlitz (všechny "rychlíkáče"). Vozidlo jede po klasické trati zcela normálně. Po koridoru v oblouku jede také zcela klidně, ale dojede-li do přímé tratě začne "plavat" ze strany na stranu a to mnohdy tak silně, že mnozí cestující utečou do jiného vozu nebo fíra brzdí na takovou rychlost, dokud si mašinka "nesedne".
Tento jev je vcelku vysvětlitelný. Náprava v přímé trati nejede přímo, ale opisuje sinusovku a téměř ideálně přímá kolej koridoru způsobuje pravidelné narážení okolků o kolejnice, k tomu vůle v pojezdu atd...

Hůře vysvětlitelné jsou další záležitosti:

2) + nebo - ? Kolejnice v koridoru jsou nakloněny dovnitř více než na klasice. Z toho zřejmě plynou další jevy:

- Jízda vozidel po koridoru je OPRAVDU HLUČNĚJŠÍ
v přímé trati se, jak již kdosi zmínil, jedná spíše o jinej zvuk "šumění", ale v obloucích, obvzláště pak menších poloměrů, je to mnohdy opravdu silně nesnesitelnej kravál skřípání, hvízdání, kvílení no fuj!

- Vozidla na koridoru mají znatelně větší jízdní odpor. Proč to opravdu nevím, ale z vlastní zkušenoti vím, že je to tak!

Má-li někdo podobné či snad opačné zkušenosti rád si je přečtu!
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5254
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 21. listopadu 2006 - 23:24:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na starém svršku je sklon kolejnic 1:20, kdežto na UIC60 je sklon 1:40, čemuž by mělo odpovídat následné přesoustružení všech kol na odpovídající profil. Je to jeden z hlavních důvodů, proč starý pojezd na novém svršku zlobí. Bohužel nevím, jestli tak ČD činí alespoň u vozidel jezdících převážně po koridoru.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 11-2005


Odesláno Úterý, 21. listopadu 2006 - 23:27:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Těchto věcí jsem si všimnul také, ale jako cestující samozřejmě.

Při jízdě ve vozech typu B navíc s né moc udržovanými pojezdy (u ČD standard) u nichž je velká axiální vůle dochází při rychlosti nad 120 km/h k silným příčným vybracím. Vůz se může doslova rozskočit. Amplituda kmitů dvojkolí v koleji se neustále zvyšuje a zvyšuje se rovněž frekvence. Potom najednou prásk! Všechno se uklidní a pomalu to začne znovu.

Ono by se toto asi časem mohlo díky postupné devastaci pojedu dít i u Bmz a Pendolin a 471, ale ty mají tlumič příčných kmitů, takže se mi to nebude tak silně přenášet do skříně, i když podvozek bude postupem čas čím dál více naříkat.

Ano úklon kolejnic na koridoru je 1:40 na ostatních tratích 1:20. Souvisí to s bezpečností proti vykolejení.

Je tedy možné, že vozidlo bude mít větší odpor, zvláště v oblouku. V přímé by neměl být prakticky rozdíl.

Skřípání v obloucích lze snížit mazáním okolků. Nevím ale, jak moc se to v podmínkách ČD děje. Tím se samozřejmě snižuje i opotřebení kolejnic v obloucích. V obloucích s malým poloměrem se na koridoru používají kolejnice s tvrzenými hlavami - důvod vyšší příčná síla oproti klasické trati, navíc v kombinaci s jednotkami s výkyvnou skříní.

Tvar okolků - moderní vozidla mají profil okolku přizpůsoben úklonu 1:40, ostatní 1:20. Staré vozidlo tedy zcela logicky bude lépe sedět na staré trati, nové zase na koridoru. Nezbytné je důsledné a pravidelné přebrušování okolků do správného tvaru, což se ale neděje...
http://rail2005.euweb.cz poslední aktualizace: 16.11.2006 - Francie, reportáž z trati Béziers - Neussargues "Ligne des Causses"
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5255
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 00:05:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak mi tu teď pod domem všechny vlaky jezdí už po nové koleji, tak můžu říci, že je to značný rozdíl: nákladní vlaky jsou tišší - vlastně jen šumí, kdežto osobní vlaky, které mají vesměs každý druhý podvozek obutý, dělají stále značný hluk. Ale konečně zmizely ty otřesy.
---
Aktuálně ze Strančic: po 20. hodině obsadili 1.kolej EŽ a demontují zesilovací vedení a staré sloupy TV.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 03:29:12   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No pánové, to je na dlouhou debatu. Samozřejmě sem to pojal trochu povrchně, neřku-li laicky.

Rail2005:
Měl sem na mysli rozdíl odporu v přímé trati. V oblouku tuto veličinu ovlivňuje mnoho dalších faktorů a proto by srovnávání nemohlo být nikdy objektivní.

Co se týče MN:
Je (nějak) dokázáno, že optimální stav nastává, maže-li 1/3, maximálně 1/2 hnacích vozidel po trati jezdících. Praxe tedy vypadá tak, že se na našich kolejích PŘEMAZÁVÁ, jelikož FUNKČNÍ MN je na drtivé většině HV. Tam tedy pes zakopanej nebude.

Tvrdost hlav kolejnic bude zajisté hluk zvětšující faktor!

Tvar okolku není to správné ořechové. Bylo by lépe říkat TVAR JÍZDNÍ PLOCHY. Mimo jiné - okolky pro normální jízdu dalo by se říci "NEJSOU POTŘEBA"! Okolky nabíhají na hlavu kolejnice právě až v momentě, kdy to mlátí ze strany na stranu, nebo v určitých momentech v obloucích.

Okolky se samozřejmě NEBROUSÍ, ale soustruží se jízdní plocha!

Poborskiii:
Pod Tvým domem není oblouk o tak malém poloměru, aby to kvílelo. Tento poznatek hlučnosti mám z okolí Adamova. Navíc je tam u vás zatím asi V=50km/h nepletu-li se? Až to bude fičet traťovou??? Nebo se to třeba projeví až po čase???
Otřesy samozřejmě zmizely díky kvalitně provedené bezstykové koleji a plochy na jízdní ploše je už zas jiná kapitola...
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 08:19:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

franta z PP:
Omlouvám se za špatný termín, bylo přeci jen pozdě večer a nejsem profík. Měl jsem samozřejmě na mysli TVAR JÍZDNÍ PLOCHY.

V tom Adamově je to teda síla! Tady na IV. koridoru by se ale nic podobného stát nemělo. Nejklikatější úsek je od Strančic po Benešov (ale pořád jsou tu mnohem větší poloměry než u Adamova), dále na jih to bude výrazně narovnáno.

Jenže kdyby byla důsledná údržba těchto "problémových" míst, hlučnost by se snížila. Kolejnice v těchto úsecích je třeba neustále průběžně přebrušovat. Myslím, že v pravidelných nočních krátkých výlukách by to bylo bez problému realizovatelné.
http://rail2005.euweb.cz poslední aktualizace: 16.11.2006 - Francie, reportáž z trati Béziers - Neussargues "Ligne des Causses"
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 756
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 08:29:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Uhříněvsi na říčanském zhlaví byla vztyčena nová návěstidla: u 1. koleje cestové návěstidlo u spojek, odjezdové a vjezdové návěstidlo a dále seřaďovací návěstidlo u výtažné koleje (zbytku vlečky). Zatím není zapojené ani jedno.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 09:24:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K problematice vztahu kolo-kolejnice:
1) jedná se opravdu o složitou a komplexní problematiku
2) ČD mají VÝRAZNĚ podudržovaná vozidla, resp. jejich pojezdy. Jedná se zejména o prvky vedení dvojkolí. Především tam je zakopaný pes
3) s těmi jízdními odpory je to jenom subjektivní dojem. Souprava dejme tomu 151+vozy s OPRAVDOVÝMI podvozky (tj. např. vozy Apmz, Bmz apod.) se v koleji pohybuje zcela prokazatelně klidněji a tím pádem i energeticky úsporněji, než souprava, která část energie maří v různých nežádoucích kmitáních a mezních cyklech
4) doporučuji přečíst
http://www.cdrail.cz/VTS/CLANKY/705.pdf a
http://www.cdrail.cz/VTS/CLANKY/1005.pdf. Tam je to všechno v kostce

5) výhledově to nebude o nic lepší. ČD nemají prakticky žádné zařízení (podúrovňový soustruh), na kterém by pravidelně vozidla dostávala přesně obrobený profil. Už i Slováci to pochopili a jejich Hegenscheidt v Bratislavě jim můžeme jenom tiše závidět. Dále není na ČD vůle donutit zodpovědné složky k provádění údržby tak, jak se dělat má (to totiž překvapivě stojí nemalé peníze). Jediné řešení bych viděl v tom, že kdo vyjede na síť SŽDC s nevyhovujícím vozidlem, bude muset zaplatit pokutu, úplně stejně, jako je to na silnici.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 09:33:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jsem si všimnul docela zajímavé věci. U bratrů slováků mají i obyčejné vozy B a BDs hydraulickej tlumič primárního vypružení. Budete-li se pozorně koukat na naše Béčka, tak na ložiskovém domku žádný tlumič nenajdete. Mi je máme jen na Ačkách.
Důvod neznám, ale docela rád bych ho zjistil
Zdraví Martin
Vbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 835
Registrován: 6-2005


Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 09:40:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

franta z PP, Rail2005: Pánové, ta vaše diskuse, to je teda síla

Trochu vám to rozbourám:
koridor je oproti klasice geometricky přesný
Ano, s tím naprosto souhlasím. Ale mělo by to být spíš "....geometricky mnohem přesnější". 100% přesné není nic.

Nestabilní chod vozidel v přímé koleji:
Tento jev je zcela dán tím, co už jste taky napsali: Velké vůle ve vedení dvojkolí. Pokud by vozidla, která tímto problémem trpí, byla udržována v předpisovém stavu, nedocházelo by k tomu.
Speciálně u podvozků Görlitz V: Pokud je vůz po opravě pojezdu a jsou nová pouzdra mezi svislými čepy rámu podvozku a ložiskovou komorou nápravy, je náprava stabilně vedena a vůz jede "jak z partesu". Po velmi krátké době se však pouzdro vlivem pohybu svislého čepu (v rámci pružení primárního stupně vypružení - mezi rámem podvozku a dvojkolím - tvořeno svislými šroubovými pružinami) "vymačká" a dojde k velkému zvětšení příčných vůlí mezi svislým čepem a tím pouzdrem. Dvojkolí pak přestává být čepem vedeno a "drží" ho pouze ty šroubové pružiny. No a pokud tohle vjede na přímou kolej, která má jen velmi malé odchylky od ideálních GPK (geometrické parametry koleje - hlavně výšková a směrová poloha kolejnicových pásů), chytne dvojkolí sinusový pohyb. Protože tento pohyb je držen jen těmi pružinami primárního vypružení (které toho moc neudrží), dojde k rozkmitání dvojkolí, které se pak přenáší do celého vozu.
Úklon kolejnic má na toto jen malý vliv, k rozkmitání by došlo i na přímé koleji s úklonem 1:20, pokud by tato kolej měla takové GPK jako přímá kolej koridoru s úklonem 1:40.
U podvozků Görlitz Va, které mají pružiny primárního vypružení mírně "sešikmeny" (nejsou svislé), k rozkmitávání náprav nedochází. Ty šikmo uložené pružiny totiž dvojkolí drží mnohem "silněji" než svislé.
Na tratích s úklonem kolejnic 1:20 vozy nekmitají z toho důvodu, že žádná z těchto tratí nemá tak výborné GPK jako nové koridory.

Úklon kolejnic: Než se začaly budovat koridory, byl všude úklon kolejnic 1:20. Najednou se objevil úklon 1:40 (tzn. kolejnice postavené víc svisle, ne víc skloněné, jak mylně píšete), umocněný ještě téměř dokonalými GPK. A to jaksi našim vozidlům moc nesvědčilo (obzváště ještě když s jízdními obrysy kol si tenkrát nikdo moc hlavu nelámal, protože na rozbitých tratích se stejně nedalo poznat, zda vozidlo vykazuje neklidný chod kvůli opotřebenému jízdnímu obrysu).
Tak se všechny koridorové tratě začaly přebrušovat na úklon cca. 1:25(!!). K tomu přispěly i poznatky ze zahraničí, třeba od takových DB, kteří takto brousí asi vše. Zároveň se začalo více dbát i na jizdní obrysy kol.
Vbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 836
Registrován: 6-2005


Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 10:20:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokračování:
téměř ideálně přímá kolej koridoru způsobuje pravidelné narážení okolků o kolejnice
Nesmysl, vysvětlil jsem výše.

Kolejnice v koridoru jsou nakloněny dovnitř více než na klasice
Viz taky výše.

Vozidla na koridoru mají znatelně větší jízdní odpor
Další blbost. Čím by to asi bylo způsobeno? Odpor vlaku = odpor ze sklonu + odpor z oblouku + odpor z tunelu + odpor vzduchu + valivý odpor ložisek + atd... Co je na koridoru jiné než na nekoridoru? Třeba kolejnice. Takže dejme tomu odpor vlaku bude větší, protože bude větší odpor valení, a ten bude větší, jen když budou mít kolejnice větší drsnost povrchu. To možná ze začátku, než se ojezdí. Ale potom??? To jako UIC 60 jsou horší než S 49? To bych se divil.

Na starém svršku je sklon kolejnic 1:20, kdežto na UIC60 je sklon 1:40, čemuž by mělo odpovídat následné přesoustružení všech kol na odpovídající profil
Nikoliv. Už hodně dlouhou dobu (i před prvním úsekem koridoru) se používá jízdní obrys UIC-ORE, také označovaný jako S 1002. Tento jízdní obrys (světe div se) byl navržen právě pro provoz na úklonu kolejnic 1:40 Ale nějak moc se neosvědčil. Proto se zřejmě začalo s tím přebrušováním kolejnic.
Dále také vzniklo (u nás) několik úprav tohoto jízdního obrysu, které byly aplikovány na pár vybraných vozidel, a sleduje se (sledovalo se), jak se osvědčí.
Co se týká jiných jízdních obrysů, kdysi dávno se používal kuželový jízdní obrys (a tak před cca. 10. lety byl ještě v metru), příp. válcový jízdní obrys.
Jiná věc je, jak se jízdní obrys udržoval v provozu...

Ano úklon kolejnic na koridoru je 1:40 na ostatních tratích 1:20. Souvisí to s bezpečností proti vykolejení.
Nesouvisí.

Je tedy možné, že vozidlo bude mít větší odpor, zvláště v oblouku. V přímé by neměl být prakticky rozdíl.
Vozidlo bude mít v oblouku vždy vyšší jízdní odpor než v přímé.

V obloucích s malým poloměrem se na koridoru používají kolejnice s tvrzenými hlavami - důvod vyšší příčná síla oproti klasické trati, navíc v kombinaci s jednotkami s výkyvnou skříní.
Kolejnice s tvrzenými hlavami??? To by ty jízdní obrysy kol za chvíli pěkně vypadaly.
Vyšší příčná síla oproti klasické trati - Silové účinky vozidla na trať jsou dány jednoduchou rovnicí F=m*a, kde m je hmotnost vozidla, a zrychlení je funkcí rychlosti jízdy, poloměru oblouku a jeho stavebního převýšení. Taková jednotka řady 680 má při jízdě v oblouku rychlostí 1,1*Vk nižší příčné silové účinky než ložený nákladní vůz (22,5 t/nápr.) jedoucí normální traťovou rychlostí.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5258
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 10:28:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aktuálně ze Strančic: Viamonti právě trhají 1.kolej na záhlaví.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 11-2005


Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 10:39:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vbc:
Choceň - Ústí nad Orlicí https://www.k-report.net/koridory/soucasn3.htm V obloucích s malými poloměry byly využity speciální kolejnice s tvrzenými hlavami UIC 60 HSH.

Jinak děkuji za doplnění a vysvětlení nejasností. Jak už jsem řekl, nějaké základy sice mám, ale nejsem profík.
http://rail2005.euweb.cz poslední aktualizace: 16.11.2006 - Francie, reportáž z trati Béziers - Neussargues "Ligne des Causses"
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5259
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 10:39:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vbc: no jo, problematika styku kolo kolejnice je i po desítkách let výzkumů téměř furt v plenkách.

Jinak, ikdyž už si tady všem vyvrátil ty jejich argumenty, tak chybí ještě tvoje vyjádření k hluku na novém svršku. Kvůli němu tady ta diskuze vznikla.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Vbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 837
Registrován: 6-2005


Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 11:20:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rail2005: O tom jsem vůbec nevěděl a docela se tomu divím.

Poborskiii: No můj subjektivní pocit je, že se hluk snížil. Pokud teda zrovna nesedím v obutém voze. To pak na tom koridoru je rámus větší. Z venku jsem zatím neposuzoval. To si počkám, až se začne dělat u nás (= u Čerčan).
I když - jak se do včera jezdilo Senohraby - Strančice po 1. TK, na té dlouhé rovince mezi zast. Mirošovice a Mnichovice ten vlak taky nejel špatně (tzn. docela bez drncání a potichu).
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 14:27:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hluk by měl být na přebroušených kolejnicích zákonitě nižší...
Hluk je důsledkem kmitání. Ergo: čím více utlumím kmitání, tím nižší bude hluk.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2433
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 16:05:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vbc: Po velmi krátké dobe se však pouzdro vlivem pohybu svislého cepu (v rámci pružení primárního stupne vypružení - mezi rámem podvozku a dvojkolím - tvoreno svislými šroubovými pružinami) "vymacká" a dojde k velkému zvetšení prícných vulí mezi svislým cepem a tím pouzdrem. No jo, když soudruzi v NDR vymysleli soucástku, která má zároven sloužit jako trecí tlumic i jako vedení dvojkolí tak není divu. Ale už pred mnoha lety byla navržena úprava, kdy se texgumoidový prvek nahradil nerezovým cepem v teflonovém pouzdre s paralelne razeným hydraulickým tlumicem. Copak to za tu dobu nebylo vymeneno už na všech vozidlech?

Kolejnice s tvrzenými hlavami??? Kolejnice s tvrzenými hlavami byly použity v oblouku mezi Chocní a Brandýsem nad Orlicí. Byly dovezeny tuším od VoestAlpine Linz. Zda jsou použity i jinde, to nevím.

Silové úcinky vozidla na trat jsou dány jednoduchou rovnicí F=m*a. Ano, ted ješte zbývá tam dostadit. Normálnímu nedostatku prevýšení I = 100 mm odpovídá 0,65 m/s^2, I_vyj = 130 mm pak 0,85 m/s^2 a I_k = 270 mm pak 1,77 m/s^2. Co je víc? 22,5*0,65 kN nebo 15*1,77 kN? Mám zato, že 14,6 kN < 26,5 kN.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 16:51:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad M_V: tuto "součástku" nevymysleli soudruzi v NDR, nýbrž soudruzi z VÚKV a do poslední chvíle se toho drželi. Viz. podvozek VÚKV 810 apod (jinak proti VÚKV nic nenamítám, je za nimi vidět spousta dobré práce, ale tohle trochu pohnojili).

Úprava, kterou komentujete, tj. náhrada nerezovým čepem v PTFE pouzdře atd., je sice známa již 10let (!!), ale údajně byla realizována jen na několika málo vozech (řádově kusy)... Poté bylo rozhodnuto jenom nahrazovat opotřebená textgumoidová pouzdra novými. Výsledek vidíme všichni.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 775
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 18:08:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No tak se to pokusíme shrnout...
Úklon kolejnice 1:40 začali zavádět Němci údajně pro jeho lepší vlastnosti na VRT. Na klasice se to až zas tak lepším neukázalo a tak se teď houfně přebrušuje na cca 1:28.
Na sinusování pak u ideálního podvozku působí dva základní faktory - kromě úklonu kolejnice i profil kola. Na neideálním podvozku se pak na tom negativně podepisují vůle. Typickým případem jsou 470, kde se vedení z 810 použilo na podstatně těžším a výkonnějším vozidle a vyčvachtávání na sebe nenechalo dlouho čekat. I proto se jim teď na Berounech daří líp...
Vyšší výskyt hluku v obloucích souvisí mj. s tím, že jsou oblouci nově navrženi s vyšším nedostatkem převýšení, to se pak nelze ničemu divit.
Tvrzené kebule (HSH) se ovšem používají jen velmi vzácně, na koridoru typicky v esíčku mezi Brandýsem a Chocní.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 27667
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 19:01:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě k PJD - zkoušel někdo, co se s PJD po pár letech (desítkách let) stane, když po ní budou jezdit krom ICE vlaků i nákladní vlaky, nedejbože navíc obuté (a že takových Wapek málo není)?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz
Vbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 838
Registrován: 6-2005


Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 19:06:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v, Dusanh:
Úprava, kterou komentujete, tj. náhrada nerezovým čepem v PTFE pouzdře atd., je sice známa již 10let (!!), ale údajně byla realizována jen na několika málo vozech (řádově kusy)
Ano, je to tak.

14,6 kN < 26,5 kN.
To nelze popřít
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5263
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 19:24:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Byl jsem se podívat v Uhříněvsi a překvapilo mne těch šest čtyřsvětelných návěstidel na vjezdu od Říčan. U obou kolejí stojí dvojice nejprve před benickým přejezdem a pak dvojice před kolejovými spojkami. V opačném směru (do Říčan) stojí další dvojice taktéž před benickým přejezdem.
Ve stanici už většina návěstidel svítila, CH+T dělali drážní stezky a šturc na výtažné koleji, na říčanském zhlaví pracovali EŽ na troleji, na výhybkách AŽD či zapezpečováci. Výtah na ostrovním nástupišti vypadá dokončený, na vnějším nástupiši se na něm pracuje. Na ostrovním nástupišti dokončovali dlažbu na hostivařském konci. Polovina výpravní budovy je obklopena lešením. Mimochodem, stojanů na reproduktory jsem napočítal na ostrovním nástupišti sedm, na vnějším ani jeden. Druhá kolej u vnějšího nástupiště je od cintajících panťáků už pěkně zas***.
---
V Říčanech v prostoru 5. koleje před budovou budují kabelovod (pokládají chráničky mezi šachty), technologická budova už dostává základy.
---
V Kolovratech u 1.TK likvidují vegetaci, to samé v prostoru budoucí zastávky Říčany-Jih (to už měli udělat dávno - bývaly by tam šly dělat pěkné fotky ze stavby 2.TK a PHS, takhle bylo focení velmi obtížné).
---
Ve Strančicích Viamonti dopoledne vytrhali kolejová pole a odpoledne rozebrali výhybky č. 1 a 3. Po delší době se k večeru u 1.TK objevili stavbaři PHS.
Ve stanici u 4.koleje již vyplňují jednotlivá pole PHS. Pole těsně vedle lávky mají horní pole průhledná.
Zatím mne z neznámých důvodů obalují z vnitřní strany veškeré zábradlí na lávce a nástupištích jakousi bílou textilií (v celé výšce - i přes madla). Na lávce přibývají informační štítky.
Podle výrobních štítků jsou výtahy jsou výrobkem firmy Schmitt + Sohn Aufzüge

(Příspěvek byl editován uživatelem Poborskiii.)
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Vbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 839
Registrován: 6-2005


Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 20:55:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

obalují z vnitřní strany veškeré zábradlí na lávce a nástupištích jakousi bílou textilií
Slyšel jsem, že je to proto, aby cestující nepřelézali/neprolézali zábradlí a nezkracovali si tak cestu. Původně totiž měly být "šprusle" svisle s malými roztečemi, ovšem někdo je dal vodorovně a s velkými mezerami. Kvůli tomuhle údajně nebyla lávka zkolaudována a zhotoviteli bylo nařízeno zábradlí předělat. Ten to odmítl, a teď řeší ten problém velkých mezer obalením a tím zmenšením/odstraněním mezer tak, aby se jimi nedalo prolézt (přelézt přes zábradlí?).
A vyvstává další problém, který zanedlouho přijde, a to je úklid sněhu, příp. odstraňování námrazy. Stanice úklid odmítá provádět, neb na to nebude mít lidi.
Potom také není vyřešen úklid sněhu, protože se nedá ze schodiště či lávky shrnout. Údajně není kam.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5266
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 22:36:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prolézt skrz zábradlí může akorát tak myš, rozteče jsou malé (sotva mezi ně narvu foťák), to spíš by šlo přelézt po těch příčlích jako po žebříku, ale rozhodně ne proto, aby si někdo zkracoval cestu - jako že by nastupoval do vlaku přes střechu? To musí mít jiný důvod.
Jinak musím říci, že jsem to zábradlí na schodišti sám přelézal a je to pěkná fuška, protože ty příčle jsou šikmo a klouže to po nich, navíc je zábradlí dost vysoké.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poborskiii.)
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
GrimReaper
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.13.85
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 22:38:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

hmm, jsem čekal kdy to přijde.
Když jsem nastoupil před pár lety na ČVUT stavební, tak první co nám tloukli do hlavy bylo: V žádném případě nedělejte výplně zábradlí vodorovně, jako žebřík, malé děti mají tendenci po tom lézt a přepadávat dolů ...
Takže mě ani nepřekvapuje, že to nikdo nechce zkolaudovat
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5267
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 22:49:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se týká sněhu, tak se dá předpokládat problém především na schodištích na konci lávky, hlavně na točitém schodišti, to je výrazně nechráněné - střecha přesahuje minimálně. Na vlastní lávce to tak velký problém nebude, zastřešení je o dost širší než podlaha lávky, takže by mělo většinu zakrýt.
Obávám se sněhu a ledu na šikmé střeše nad nástupištěm, jednak až z výšky jejího volného konce u výtahu budou padat rampouchy apod., tak potěš, a potom až se vlivem sklouzávání naakumuluje sníh na spoji se zastřešením vodorovným.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5268
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 22. listopadu 2006 - 23:05:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aktuálně ze Strančic: podél 1. koleje teď večer staví jak o život sloupy PHS, asi dohánějí ty zrušené noční výluky za poslední dva týdny. A ještě jednu novinku jsem zapomněl zmínit, dnes konečně začali dláždit chodník u výpravní budovy do jeho plné šířky (hurá).
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 08:30:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Poborskii: neřekl bych, že Vbc nějaké doměnky vyvrátil, víceméně téměř vše potvrdil mnohé podrbněji vysvětlil...
Vbc: mě to taky připadá jako nesmysl, aby byl koridoru větší jízdní odpor (když.....), ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že má. Vezli jsme cosi do Třince a zpět (rychlost 60, zpět 5O) a při jízdě výběhem byly v těchto rychlostech rozdíly na stejném sklonu v přímé trati markantní!
Ono se to jinak dá těžko vypozorovat s HV s instalovanými 4 MW a vlakem V=160 km/h řekl bych...
(PS: nepředpokládáme-li ovšem, že jsou na koridorech blbě osazeny sklonovníky)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2080
Registrován: 8-2004


Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 10:21:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

franta z PP.
Nevím, jestli všude na koridorech, ale mám dojem, že tady na IV. koridoru se údaje o sklonu na sklonovnících zaokrouhlují na pětky/desítky...
Není týden ten, kdy nepotkáš blbce každý den.
Vbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 841
Registrován: 6-2005


Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 10:59:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

franta z PP: Pokud posuzuješ jízdní odpor jen podle toho, že porovnáš dva vlaky, které jste vezli, pak takový výsledek může být, protože si porovnával možná neporovnatelné. Aby se takové dva vlaky mohly porovnat, musely by být naprosto stejné a na naprosto stejné trati. Nevezli jste náhodou jedním směrem ložený vlak a druhým prázdný, navíc ještě jedním směrem jiné vozy než druhým? Ono totiž prázdná souprava má větší jízdní odpor než ložená (při jízdě, ne při rozjezdu, a samozřejmě na vodorovné trati, ne ve stoupání či klesání). A neměli jste náhodou při jízdě jedním směrem v soupravě třeba přibržděný vůz/vozy?
A to do Třince a zpět bylo po stejné trati? Takže tam koridor a zpátky taky? Jak se z tohohle dá říct, že na koridoru je větší jízdní odpor?

Vysvětluju si to správně?

(Příspěvek byl editován uživatelem vbc.)
Vbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 842
Registrován: 6-2005


Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 11:06:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hroch: Od jisté doby se skutečně údaje na sklonovnících zaokrouhlují, ale mám takový dojem, že to je (nebo bylo tenkrát, když se s tím začalo) na "dvaapůlky". Údajný důvod byl/je úspora nákladů na výrobu (dělaly se cedule "jen" s hodnotami 0, 2.5, 5, 7.5, 10 atd... místo 1, 2, 3, 4 atd...).

Je ovšem fakt, že na IV. koridoru jsem "půlkové" sklonovníky zatím nikde neviděl. Vždy zaokrouhleno na 5.
franta z PP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.54.62
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 15:41:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

vážený pane B z Č : NEJSEM DEBIL a z nejmlaších strojvedoucích taky nejsem, takže nepovažuji za nutné mě poučovat o tom které vozy mají jaký jízdní odpor a podobně
SAMOZŘEJMĚ šlo o tentýž vlak tentýž den za stejného počasí, stejné teploty, stejné vlhkosti vzduchu rosného bodu a bůhvíčeho!
A pozoroval jsem to na úsecích kolem Karviné, kde na téměř rovině (slkonovníky tam už ukradli, ale trať (klasická) vede prakticky v úrovni vodní hladiny zatopenejch těžebních míst několik kilometrů) a o pár minut déle v porovnání s úseky za Dětmarovicemi směr Česko (koridor), kde sklonovníky ukazovaly minimálně 5 nebo více promile tedy dolů.

Jak tak pozoruji, není náhodou cílem této diskusní skupiny "vyvrátit každý názor, který není můj"???

PS: nakouk sem teď do D1 článek 42 a vzhledem k tomu jak je to nyní nově osazováno myslím, že ta tabulka je přinejmenším nepřesná. Mám pocit, že skloníky "5" a možná i "7,5" se u trati vyskytují a v dotyčné tab. nejsou.
Teda sklonOVNíky, aby se pan Sedlář nekazil
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 381
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 15:51:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Včera prý montovali ve Strančicích na výměny 1 a 2 ohřev. Je to elektrický ohřev? A je ve Strančo na všech výměnách?
4.koridor-2.etapa aktualizace 17.11.2006
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 15:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A dovolil jsem si něco z naší zahrádky, pro ty, co nemají zrovna po ruce D1
 
4.koridor-2.etapa aktualizace 17.11.2006
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2436
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 16:35:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plešoun: Z tý vaší zahrádky vypadla hodnota 5 promile. To je oficiální vydání?

Co jsem kdysi pozoroval na trati 260, tak jsou tam hodnoty 2,5, pak 5 a na úsecích stavěných ve sklonu 1:150 (tedy 6,7 promile) hodnota 10. Ať žije Sedlářovo zaokrouhlování. Přitom hodnota 1:150 byla při budování koridorů (původně) obvyklá, uvádí se jako maximální sklon při překonávání rozvodí.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 16:48:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Jinou nemám, tiráž je:
Schváleno rozhodnutím generálního ředitele Českých drah
dne 15. dubna 1997
č.j. 55216/97-O11
Účinnost od 28. 12. 1997
PŘEDPIS
PRO POUŽÍVÁNÍ NÁVĚSTÍ
PŘI ORGANIZOVÁNÍ
A PROVOZOVÁNÍ DRÁŽNÍ
DOPRAVY
4.koridor-2.etapa aktualizace 17.11.2006
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2437
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 16:52:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plešoun: Tak ty nové s pětkou asi nejsou schválené, podle tabulky sklony v rozmezí 2,5 promile (mimo), 5,0 promile včetně ouředně ani neexistují.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 17:08:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To opravdu netuším, proč tam není 5‰. Tabulku jsem jen nakopíroval v návaznosti na příspěvek franta z PP. Víc o této problematice nevím, do tohoto oboru nevidím
4.koridor-2.etapa aktualizace 17.11.2006
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5269
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 18:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Plešoun: výhybka č.1 zatím ještě leží na vagónech, ale u ostatních výhybek prakticky celý týden něco kutí EŽ, takže to možná budou ty ohřevy.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Dráteník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.71.25
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 18:50:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To zábradlí opravdu nesplňuje normy o zábradlí,ty špricle musejí být svisle,aby se přes něj nedalo přelézt.Projektant musí přeprojektovat.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5270
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 19:02:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ovšem, jak je možné, že to nejspíš úspěšně prošlo stavebním řízením u Drážního úřadu...?
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Dráteník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.71.25
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 19:07:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Teď,kde je chyba?Architekt,projektant nebo výrobce?
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5271
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 19:18:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

U zhotovitele (SWMV), si myslím, že chyba nebude, ten jede přesně podle projektu. Vedoucímu projektu (za zhotovitele) by takhle velká odchylka od projektové dokumentace nejspíš neunikla.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5272
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 19:41:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mimochodem, všiml jsem si, že nad vstupem do výtahu na 1. nástupišti je rozbitá tabule skla, ale nevím jestli je to ta, co byla původně bokem do 3. koleje, nebo jestli je to další rozbitá tabule.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2083
Registrován: 8-2004


Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 21:56:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vbc:
Na 2,5 jsem zapomněl... Jinak jsou pak ale už jen pětky a desítky. Hodnoty mezi jsem viděl jen starších - myslím nerekonstruovaných - tratích.
Není týden ten, kdy nepotkáš blbce každý den.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5277
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 22:40:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aktuálně ze Strančic: dopoledne a odpoledne vytěžili Viamonti kolejové lože v 1. koleji, cca od 16 do 22 hodin Strabag těžil zeminu spodku (hotova je asi polovina), po 22. hodině se tu opět objevili stavbaři PHS a chystají se stavět další sloupy (+ v lese ještě asi ukládají poslední patky).
Jak to vypadá po vztyčení sloupů hned za plotem můžete vidět na následující fotce přímo z mé zahrady:
 
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2440
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 22:56:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Poborskiii: Ta PHS bude na hranici pozemků místo plotu, nebo tam vznikne "území níkoho" ve tvaru nudle?
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5278
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 23:30:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ty sloupy jsou v rozmezí asi tak 40-100 cm za ploty, takže nemám představu, co potom udělat s tou nudlí. Nevím jakým materiálem to vyplní, pokud tam budou chtít nasázet popínavky, tak nevím kudy se tam vlezou. Nejraději bych plot zrušil a ten boční natáhnul až k PHS. Stejně mi tudle jeden sloupek zlomili, ostatní jsou nakřivo, protože před dvanácti lety, když předělávali zhlaví, tak strhli svah za plotem a zahrada začala ujíždět ke kolejím i s plotem (který tenkrát taky pobořili). Jinak sousedům teď taky rozbili plot.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2441
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 23. listopadu 2006 - 23:55:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Poborskiii: Přišlo by mi logické ploty zrušit, rozšířit zahrady až k PHS a tu nechat obrůst dle vkusu majitele přilehlé zahrady (ať už ten kousek bude patřit komukoli). Třeba u zastávky Praha-Sedlec mají v PHS i dveře a viděl jsem tam lidi těmi dveřmi ze zahrady vycházet. Ale netuším, kde tam mají hranice pozemků a zda tam měli branku v plotě už před koridorizací.

Pokud tam vznikne "meziplotí", akorát se tam bude shromažďovat bordel všeho druhu.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5279
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 24. listopadu 2006 - 00:25:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Si dovolím menší poznámku. Za těmi našimi ploty dřív byl asi metr a půl široký pruh a teprve pak svah ke koleji. Po tom pruhu vedla pěšina ze Strančic do Mnichovic (dál pak lesem - ještě jsou tam patrné zbytky) - chodili po ní děti do mnichovický školy, lidi z vlaku na Vávrov, když ještě jezdily páry, tak požární hlídky atd. Celý ten prostor byl posečený, ještě si pamatuji, jak děda lezl přes plot s kosou. Jenže pak ti mizerní projektanti a stavaři, kteří vše dělají od prkna a neberou ohled na místní situaci, všechno zlikvidovali. Svah různě rozbagrovali, že by si tam člověk zlomil nohu, do toho si tam traťovka vysypávala všelijaký bordel, pruh a cestička zmizely, vše zarostlo nálety, ostružiním a podobně. Náhradní pěšinu po druhé straně pak v místě přelezu přes koleje dráhy taky zničili a následkem toho zanikla i cesta lesem, protože se na ní není jak dostat. Je tedy pravda, že na její opuštění mělo vliv i to, že po roce 89 všichni začali jezdit autama (včetně místních chatařů). Takhle zaniklo v krajině mnoho cest a pěšin. Navíc restituenti všechno všude rozparcelovali, oplotili, přehradili apod.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poborskiii.)
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 588
Registrován: 11-2002
Odesláno Pátek, 24. listopadu 2006 - 11:51:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak dnes od 12:00 bude otevrena lavka ve Strancicich. Zatim bez vytahu, ty budou cca za tyden. To zabradli je chyba v projektu.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5281
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 24. listopadu 2006 - 14:25:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jj, cca ve 12 hodin ji otevřeli. Pěkně k tomu svítilo sluníčko.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1061
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 24. listopadu 2006 - 16:34:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Poborskii: Tvůj plot je tvůj a proto je celý na tvém pozemku. Jejich plot je jejich a proto je celý na jejich pozemku. Svůj plot můžeš zrušit bez ohledu co je za ním.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5283
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 24. listopadu 2006 - 17:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, jenže bych musel dotáhnou ten plot, co je kolmo na PHS, až k ní a to už na mém pozemku nebude. A všichni sousedi totéž, jinak bychom měli zespod zahrady mezi sebou volně průchozí, což vzhledem k tomu, že my máme kočky a sousedi zase psy, je nemožné.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1083
Registrován: 3-2004


Odesláno Pátek, 24. listopadu 2006 - 18:32:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Byl jsem se podívat v Uhříněvsi a překvapilo mne těch šest čtyřsvětelných návěstidel na vjezdu od Říčan. U obou kolejí stojí dvojice nejprve před benickým přejezdem a pak dvojice před kolejovými spojkami. V opačném směru (do Říčan) stojí další dvojice taktéž před benickým přejezdem.

Také jsem si jich včera všiml, může někdo osvětlit, k čemu budou sloužit? Nic mne totiž nenapadá...

Nic není jisté...

http://www.brnosim.wsite.biz
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5284
Registrován: 6-2003
Odesláno Pátek, 24. listopadu 2006 - 19:09:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tfuj, teď jsem byl dělat fotky zemní frézy a nějak jsem nestačil utéct před závanem větru, vypadal jsem jak sněhulák, nebo spíš vápeňák.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace