K-report
 

Energetická náročnost a emise z dopravy Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Energetická náročnost a emise z dopravy « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv do 12.května 2006Ondřej_pokluda60  12-5-06  07:22
Archiv do 23.října 2006Hajnej60  23-10-06  11:50
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2370
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 23. října 2006 - 12:32:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hajnej: No tak to jo, teď stačí přesvědčit fíry, že "bude postaveno". Ale co když jednou nebude? Pak tvým teoriím přestanou věřit: "Já to říkal vždycky..."

Ale je to hezký, že pětistovka takhle leží na kolejích a stačí ji zvednout.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 752
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 24. října 2006 - 09:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je právě ten skrytý půvab toho, PROČ nebude postaveno. Pokud je ten důvod nezávislý na daném vlaku, tak zcela určitě nepomine dřív kvůli tomu, že "náš" vlak jede s náskokem (naopak se pominutí ve stejném absolutním čase bude zdát relativně později). Pokud je ten důvod spojen s jízdu vlaku (například že výpravčí začne stavět až podle zvonku přiblížení), tak to vyjde nastejno a/nebo ten důvod časem pomine, protože dispečerské řízení (mimoto má optimálně jedoucí vlak víc času z místa našlápnutí do přibližováku do místa, ze kterého musí začít brzdit - jede pomaleji a navíc je to místo dál).
Dala by se samozřejmě najít i konstrukce, že pokud projedu s náskokem, tak stačí jet s něčím křížem až po mně, zatímco pojedu-li včas, tak se s tím bude někdo snažit projet přede mnou. Ale část toho řeší pravidla o přednosti jízdy vlaků (řeč je o rychlíku a výš) a případně se to dá vyjednat vysílačkou (to, že se to dnes neumí, snad není navěky).
Ovšem najdou se i tací, co se přesvědčit ze zásady nenechají...
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1392
Registrován: 9-2004


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 15:08:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Článek o nových větrných elektrárnách na jižní Moravě.

http://aktualne.centrum.cz/~~cook~m.keppert/ekonomika/cesko-a-ekonomika/clanek.phtml?id=286446

Píše se tam o výkonu 75 MW, který "zásobuje 99 000 domácností". Máte někdo představu, kolik tenhle výkon dá v našich podmínkách energie? Možná se dá něco vygooglit, ale nemám už moc času na internet jako kdysi

(Příspěvek byl editován uživatelem Kubrt.)
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2422
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 17:07:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: Využití výkonu bych viděl řádově 20%. Pokud se použijí vrtule navržené do vnitrozemí (tedy větší průměr při stejném generátoru), tak to je reálné. Na Moravském poli mezi Mikulovem a Vídní je větráků rok od roku víc. Nedávno dokončili u Ebendorfu park s 20 vrtulemi po 2 MW. Vypadají impozantně a mě se líbí (ale to je subjektivní, někomu přijdou hnusné).

Zaujala mě zmínka o dropech. Jako dítě jsem se párkát účastnil výletu s pozorováním dropů. Občas jsme nějakého zahlédli z dálky. Ti byli vzácní vždycky. Podle tohoto zdroje už tam deset let nehnízdí, jen občas nějaký přiletí z Rakouska.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 774
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 17:11:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já ondyno viděl vrtět vrťule z láffky nad ŽST Břeclav, a to direkt směrem vídeňské tratě, což by mělo sedět s tím Moravským polem.
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.32.174
Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 21:36:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Kubrt-podělte si 75 MW 99 000 domácnostmí a pak se doma podívejte na instalovaný výkon (stačí Vám tepelné spotřebiče- pračka, sporák, mikrovlnka a případně el.topení bez el. topení by to mělo být cca 7 kW-10 kW, soudobost je u domácnosti cca 0,6-0,8) a zjistíte, že bydlíte v Senegalu. Opět článek od někoho, kdo je schopen ,,fundovaně" psát o čemkoliv.
Mám osobní rozlišovací systém- rychle se v každém článku podívám jak autor používá jednotky výkonu a práce, když správně, tak si ho přečtu, když ne tak je to opět jeden zmoha blábolů a samozřejmě ho nečtu (dtto i tento článek).
Kdo má chuť se podívat, jak je to ve skutečnosti s ,,velkou energetikou" v České republice doporučuji prostudovat (je tam i vysvětlení posledního velkého výpadku v Německu od odborníků)
http://www.ceps.cz/
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2423
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 16. listopadu 2006 - 22:58:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

modiat: Nic ve zlým, ale vy máte taky nějaký divný počty. :-( Instalovaný výkon krát soudobost jedné domácnosti je hodnota dobrá tak akorát na dimenzování přívodních drátů. Jak to souvisí s výkonem větrné farmy?

Abychom tu nevařili z vody, tady je prospekt větrného parku Kettlasbrunn - to je ten mnou zmíněný u rakouského Ebendorfu. Z instalovaného výkonu 40 MW předpokládají roční výrobu 85 GWh, tedy průměrné roční využití instalovaného výkonu 24%. Pro laickou představu tam uvádí 24 300 domácností - předpokládají tedy spotřebu 3500 kWh na domácnost ročně. Každý z nás se může podívat do vyúčtování za poslední rok a zjistí zda je podprůměrný, či nadprůměrný. My spotřebujeme trochu víc, ovšem většina z toho je NT (bojler). Ze 75 MW na Znojemsku by těch 99 tis. domácností muselo být hodně malých či chudých - možná tak garsonky vařící na plynu.

Tohle vše se samozřejmě týká vyrobené a spotřebované energie v ročním průměru. Kdyby bylo na dvacet 2 MW vrtulí připojeno 24 000 domácností v ostrovním provozu, by z toho moc velkou radost neměli. Všechny spotřebiče (včetně ledniček, TV a žárovek) by museli mít akumulační pro případ bezvětří.
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.32.174
Odesláno Pátek, 17. listopadu 2006 - 10:13:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad M-V- souvisí- součet výkonů domácností se používá především pro dimenzování distribučního trafa-zdroje (z pohledu distribuční soustavy je větrná elektrárna taky zdroj-sice ten nejhorší možný, ale je).
,,Ze 75 MW na Znojemsku by těch 99 tis. domácností muselo být hodně malých či chudých - možná tak garsonky vařící na plynu." Právě proto jsem to psal.Neznalý čtenář si po přečtení článku myslí, že to tak je (75 MW výkonu utáhne 99 000 domácností)
Ostrovní napájení-havarijní stav
Akumulace-reálně technická neexistuje
,,Tohle vše se samozřejmě týká vyrobené a spotřebované energie v ročním průměru"-právě toto je největší problém. Miluji roční průměry, zvláště u spotřebované eletrické energie.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2424
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 18. listopadu 2006 - 22:36:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

modiat: součet výkonů domácností se používá především pro dimenzování distribučního trafa Jo, ale tam už asi nebude soudobost 0,6 - 0,8. Pro ilustraci si stačí prohlédnout řazení jističů v nějakém větším domě.

Miluji roční průměry, zvláště u spotřebované eletrické energie. Jistě, ještě pár blackoutů a bude to jasné úplně všem. Kdybychom zůstali čistě u obnovitelných zdrojů na Znojemsku, tak kombinace Kubrtem zmíněné větrné farmy a hydroelektrárny Vranov (ukázka provozu špičkové elektrárny) už by v krajní nouzi použitelná byla. Při mnohem radikálnější regulaci spotřeby pomocí HDO (podobně jako železniční vůz jedoucí na baterky při výpadku dobíjení) by se s tím dalo přežít. Možná jednou budeme muset... Co já vím?
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 1718
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 21. listopadu 2006 - 14:58:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mimochodem, jak to vypadá s projektem "Realizace a provoz vodíkového autobusu s palivovými články"? ÚJV Řež na to mají dostat peníze z ERDF. Součástí by měly být i před časem zmiňované busy v Neratovicích.
Vytrezvitel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 224
Registrován: 9-2002
Odesláno Sobota, 25. listopadu 2006 - 14:18:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jejda, uz zase fofrniky. Vystizne to vyjedril d-fens. cituji: Ekozmrdi se někdy spojí do aliance s průmyslovými zmrdy, to například tehdy, když je krajinu potřeba zaneřádit větrnými elektrárnami, které sice kvůli nevhodným klimatickým podmínkám 90% svého provozního času nefungují a jejich příspěvek do energetické sítě je zanedbatelný, ale to je jedno. Ekozmrdi bodují, protože se jim podařilo zřídit „obnovitelný zdroj energie“, zatímco průmyslovým zmrdům se podařilo získat další státní zakázku, prostavět další miliardy a zničit další kout přírody. Skvěle vymyšleno.
Trainspot
Moderátor

Číslo příspěvku: 1730
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 27. listopadu 2006 - 10:14:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím jestli výstižné, ale rozhodně ubohé - minimálně formou.
Kade
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 504
Registrován: 7-2002
Odesláno Pondělí, 27. listopadu 2006 - 13:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

slyšel někdy někdo o pokusech vlaku (motorového vozu či jednotky) na LPG/CNG ? Resp. v čem by mohl být problém - bezpečnost, malý dojezd, infra na tankování... ?
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2446
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 28. listopadu 2006 - 10:08:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trainspot: Mám z toho podobný pocit. Napsat břitký odstavec o nukleo- či jiných zmrdech by taky nebyl problém. :-( A k věcné podstatě - řešením je to, co dělá ERÚ, tedy rok od roku postupně snižovat garantovanou cenu. Tím nutí výrobce k větší efektivitě vrtulí a investory k rozvážnému výběru lokalit.

Kade: A jaký má být smysl plynu ve vlaku? S Aussigerem jsme nedávno emise CNG diskutovali - tuším v Autobusech TEDOM. Plyn neřeší globální emise (ty spíš zhoršuje), řeší akorát smog ve městech, proto se hodí spíš do autobusů MHD a komunálních vozidel (popeláři). To ale není hlavní problém železnice.
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.32.174
Odesláno Úterý, 28. listopadu 2006 - 20:40:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Kade-do funkční podoby lokomotivy to dotáhly Rusové u řady TE 10 ve variantě 2TE10G (g-gazovyj) v 80tých letech. Je to vlastně trojdílná lokomotiva, prostřední část je zásobník na plyn. Nové Tamary (TEM 18) se také vyrábějí (lépe řečeno, je možné si objednat) v této variantě (TEM18G). Proč Rusové, je celkem asi jasné.
ad M_v- Vranov má pouze 3x5,4 MW s tím by jste si moc nepomohl (zase ten ostrovní provoz!!!), to lepší už jsou Dalešice (4x 112,5 MW). Ta hláška s tím ERÚ je fakt dobrá.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2450
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 28. listopadu 2006 - 21:13:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

modiat: A jsou dnes považovány v Rusku lokomotivy na plyn za perspektivní? Tedy vyrábějí se, nebo jsou jen v katalogu?

Vranov - já vím a v létě by navíc brzy vyschnul. :-( Jak jsem psal - jen pro případ nouze! Dalešice jsem neuvažoval schválně, ty potřebuje pro sebe sousední JE Dukovany (což taky není ideálně flexibilní zdroj). Ovšem žádný lepší zatím nemáme, takže ho na rozdíl od zelených rušit rozhodně nechci.

Někde to ERÚ dost přehání (třeba výkup elektřiny z fotovoltaiky za 13,50 Kč/kWh ) - kdyby se podpora nacpala do vývoje nových článků, mělo by to smysl, ovšem dotovat montáž nekonkurenceschopných článku někam na střechu je vyhazování peněz oknem. Jinde mi to připadá aspoň jako cesta správným směrem. Ostatně jak kdesi prohlásila Dana Drábová: Budoucnost je pouze v obnovitelných zdrojích, jaderná energetika nám dává šanci se na tuto nutnost připravit.

Co se podle mě dost přehlíží, jsou možné drobné rekonstrukce turbín (vodních i parních) s cílem dosažení vyšší účinnosti (loni začalo zrovna ve zmíněných Dukovanech). Tím se objeví megawatty navíc bez nutnosti dalších primárních zdrojů. Tohle by stát měl taky podporovat.
Gor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 388
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 29. listopadu 2006 - 22:48:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v: Ale, to nam ta FV spadla, bejvala kolem 20.
Oni nekteri vykukove hlavne staveli ruzne obnovitelne zdroje z jinych duvodu. Obnovitelne zdroje totiz mohou energii pro vlastni spotrebu kupovat ze site za beznou cenu. Jak jinak, tuto kupovali a obratem ji prodavali zpet do site za cenu energie z obnovitelneho zdroje. Kdovi kolik takovych podvodnych elektraren je jeste provozovano...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2992
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 29. listopadu 2006 - 23:01:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nedávno (prý) někdo uvažoval o stavbě velkých ventilátorů spotřebovávajících elektřinu za "běžné" ceny a pohánějící větrníky v době nepříznivého počasí, aby vyráběly energii za garantovanou přemrštěnou cenu.
Sešlo to snad proto, že to už by bylo příliš okaté.
Jsem Helenkofil a nestydím se za to!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2995
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 29. listopadu 2006 - 23:48:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No a ještě jeden, trochu provokativní, odkaz z polobulvárního serveru.
Jsem Helenkofil a nestydím se za to!
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.32.174
Odesláno Sobota, 02. prosince 2006 - 17:46:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v- 2TE10G byla spíš politická záležitost (Amíci je neumějí, my ano), Tamary asi jezdí, ruské lokomotivky jsou soukromé a těžko by nabízely lokomotivy, o které by nebyl zájem (pro těžební společnosti jsou docela zajímavé, zemní plyn je např. nepříjemný odpad při těžbě ropy). Je to ale jen můj názor.
Ještě přidávám dva odkazy jak racionalizuje svoje zdroje ČEZ.
Nové zdroje-http://www.cez.cz/presentation/cze/instance_view.jsp?instance_id=90787&folder_id=7854
Obnova zdojů-http://www.cez.cz/presentation/cze/instance_view.jsp?instance_id=90788&folder_id=7854
Za p.Drábovou máte u mně body (je vidět, že problematiku sledujete), jinak ta drobná rekonstrukce turbín v Dukovanech přijde na cca 800 mil korun, ale principiálně s Vámi souhlasím, je to jedna ze základních cest.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2465
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 02. prosince 2006 - 23:59:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

modiat: jinak ta drobná rekonstrukce turbín v Dukovanech přijde na cca 800 mil korun - tedy za 800 mil. korun elektrárna o výkonu 15 MW, která nepotřebuje žádné palivo, zábor území, ani neprodukuje odpad. Slovo "drobná" jsem použil proto, že zvenku není vidět. Ve Štěchovicích vykuchali přečerpávací soustrojí úplně a nahradili ho novým. A takových pro veřejnost neviditelných rekonstrukcí je víc.

Ty odkazy na obnovu jsou zajímavé, podařilo se mi vygooglit tohle. Pára v Ledvicích 27,3 Mpa/600 °C místo 12,8 MPa/540 °C, hrubá účinnost 47% místo 37%. To vypadá dosti zajímavě.
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.180.32.174
Odesláno Neděle, 03. prosince 2006 - 11:10:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v- myslel jsem obnovu turbín v JE Dukovany
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2467
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 03. prosince 2006 - 23:45:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

modiat: Já taky (455 MW - 440 MW = 15 MW), pak jsem ale v myšlenkách volně pokračoval vodními elektrárnami a vznikl z toho poněkud chaotický text. :-(

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace