K-report
 

Archive through 27.leden 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Rychlodráha Praha - letiště - Kladno » Staré archivy » Archive through 27.leden 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 13:58:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jistě, železnice má různé podoby, od univerzálnějších tratí se smíšeným provozem, až po velmi specializované tratě, kde jezdí jednotné soupravy pro jedinou komoditu. Příkladem takové obzvláště specializované železnice je metro.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 14:14:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemůžu souhlasit - koukněte se na mapu. Za centrum Kladna se považuje ulička, kolem které bylo v cca kolem roku 1985 vše srovnáno se zemí a postaveny paneláky. Na severu končí u autobusového nádraží a divadla. No něco budov tam ještě zbylo - třeba v sobotu jsem tam zaregistroval gymnázium, ale tam kde byla hospůdka je panelákový sportbar. v kvadrantu odtud na severovýchod bydlí minimum Kladeňáků. Autobusy vyjíždí odsud přesně na východ a v Kročahlavech (leč ani ti co mají Kročehlavy v občance neví často kde to je) nabírají obyvatele bydlící v sídlišti na jih (to je směrem k nádraží). Pochopitelně ten kdo bydlí na východním konci se nubude vracet kilometr na západ na nádraží, když do Prahy pojede již jen po silnici mimo veškeré obce a kus po R7.

Povedete-li rychlodráhu "pod hřbetem" znamená ji vést nejen pod vilkami a v konfliktu s metrem, ale i pod vojenskou nemocnicí v Břevnově. Mohu jenom hádat, jak má velké podzemní porostory. Nechápu v čem je výhoda proti stavu zakopat ji v současné ose (možná i povrchově kromě domkařské rezervace mezi ulicemi U přechodu a U dráhy)
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 491
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 15:20:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondřej_wagner: Ešusy by samozřejmě, jak řekl Qěcy, pokračovaly až na Ostrovec (nebo kam dojde eletrifikace), což by znamenalo, že by částečně obsloužily i západ a sever Kladna, které jsou rozhodně lidnatější než severovýchod. Důležitým faktorem pro převedení lidí z busů do vlaků je též použitelnost MHD, která je dnes výrazně neuspokojující (a její úlohu tak často plní meziměstské busy, které nádraží jaksi vyechávají).
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 15:27:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kde se da v Evrope potkat kvalitni zeleznice bez hluku? Docela rad bych se na ni jel podivat.

Nepsal jsem bez hluku!
Ale jestli neslyšíš rozdíl mezi jízdou libovolného vozidla po kolejnici stykované a ke všemu vlnkovité a mezi kolejnící bezstykovou (dobře svařenou) a kontinuálně přebroušenou, tak pak můžeš mlít takové nesmysly. Navíc třeba takový ešus nebo Bmz je mnohem tišší i na rozesraných kolejnicích, než cokoli se špalkama. Nejhlučnější z osobních vozů mi ale připadají Bdt a Bp, které sice nemají špalky, ale též nemají tlumiče, takže jecjich podvozky GP200 se třesou=>chrastí.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 15:52:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Odkdy nemají GP200 tlumiče?
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 16:06:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení diskutující,
Kladno opravdu moc neznám, nicméně současná Buštěhradka objíždí Kladno z jihu a trať Kladno - Kralupy ze západu, respektive odděluje čtvrť Rozdělov a potom vede severovýchodním směrem. Dobře tedy nejedná se o severovýchod, nicméně na Kladně je dost lokalit, které mají daleko k nádraží a je třeba vymyslet, jak tyto lidi k železničnímu nádraží vozit.
Pokud se týká tunelového vedení železnice nemusí být tak na jihu pod Střešovickou nemocnicí, možná, že by tunel mohl být veden pro Střešovickou silnicí. Nicméně by bylo vhodné udělat pravítkem čáru mezi dejvickým a veleslavínským nádražím, popř. mezi dejvickým a ruzyňským nádražím a myslím, že snad kromě překonání Šáreckého potoku by trasa tunelu vedená po zmíněných úsečkách by ukázala dostatečnou hloubku pro možnost vedení tunelové trasy pod ořechovickými vilkami.
Pokud se týká flexibility vlaku, jistě máte pravdu, nicméně např. k předjetí vlaku musíte mít výhybny. A rychlík bude mít vždy přednost před předměstským vlakem, což může znamenat, že kvůli zpožděném rychlíku se zpozdí i ostatní vlaky. Pokud se týká prostoru pro zavazadla, v Bruselu i Paříži jsem jel několikrát železnicí z/na letiště. V Paříži byl RER v centru přecpaný, v Bruselu je volný, nicméně nějaké extra velké prostory pro zavazadla u vlaků nebyly.
Balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 599
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 16:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

...jestli neslyšíš rozdíl mezi jízdou libovolného vozidla po kolejnici stykované a ke všemu vlnkovité a mezi kolejnící bezstykovou (dobře svařenou) a kontinuálně přebroušenou...

Bysemsi - čistě jen tak pro zajímavost - dovolil z naší zahrádky , kterak mě od onehdá (až doteď) samotného přeqapuje (sice úplně jiná, ale přece) hlučnost (nebo řekněme ne-nehlučnost) II.TŽK. "Šustění" po bezstykovce se - zejména za "příznivých" klimatických poměrů - nese po lesech na kilometry daleko. (Děje se - pravda - na "nákladní tepně", konkrétně pozorováno na úseku Rohatec-Přívoz-Písek, z 5km vzdáleného, o něco nížeji položeného trvalého bydliště ).
Web
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 1-2006
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 16:57:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

On je ale veliký rozdíl v té rychlosti, v osmdesátce s upraveným odhlučněným svrškem a moderní soupravou to fakt není nic hrozného...
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 16:58:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Re: bram: k tomu, která politická strana se postaví proti metru (a omlouvám se za politickou agitku :-))
http://praha.zeleni.cz/page-type1b.php?x=3701
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 19:03:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koe: chacha, že metro zatěžuje životní prostředí méně než vlak. A všechny ty energie pro svícení, eskalátory, větrání a zvýšené jízdní odpory vyrábíme jak?

Souhlas! Ty co dogmaticky tvrdí, že metro je nej-nej-nejekologičtější by si měli taky uvědomit, kolik betonu je potřeba na 1 km a na jednu stanici a kolik je potřeba na cement pro toto někde rozemlít kopců... a to je dost drahý luxus na to, aby pár majitelům vilek nejezdil kolem zahrady vlak.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 23. ledna 2006 - 20:16:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tlumiče nemaj GP200, co jsou pod Bdt a Bp. Ostatní GP200 je mají. Proto taky Btmee a Bmee nechrastí.

A rychlík nemusí mít vždy přednost před předměstským vlakem. Je tomu tak již nyní na všech 2kolejkách směřujících do Prahy.
Balik:
No jistě že "šustění" na přebroušené kolejnici s pružným upevněním a "antihlučným" tvarem pražců je slyšet strašně daleko. Ale když tam ještě byl svršek starý, bylo to mnohem horší. Já kupříkladu zde v Radotíně poslouchám v noci Posázavský pacifik (svršek ne, lokomotivy), což je 5 km daleko, a když je mlha, slyším i vlaky v Mokropsech na mostě a to je tak 8 km a trochu za kopcem. Jinač bydlím 100m od nádraží v Radotíně, vidím na kolejiště, takže na pořádný rachot jsem zvyklý. Ale před 4mi roky jsme opatřili barák novými plastovými okny, s dvojitými obyčejnými skly a odhlučnění je dokonalé.
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 02:07:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dost drahý luxus tím myslím i ekologicky, nejen ekonomicky...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 531
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 09:08:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Qěcy: Jede li vlak po Radotínském nádraží, tak mi chrastí v mojí kotelně trubky ( bývalá kotelna fy. Janka ). Zpočátku mi bylo vždy divné co se to děje, ale stačilo vykouknout z okna a zároveň poslouchat.
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 09:20:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pesig:
Uvidíme, jak se situace vyvrbí. Nicméně zatím není známo, že se Praha, Středočeský kraj a SŽDC dohodly na financování modernizace železniční cesty směrem na Kladno. A konečně co se udělalo ve věci správních řízení? V každém případě je třeba udělat posouzení vlivu stavby na životní prostředí, což může trvat řadu let, protože se zdvoukolejnění trati budou vilkaři na Ořechovce bránit všemi možnými způsoby stejně jako se Suchdolští brání variantě J silničního okruhu. Městská část Praha 6 má své priority dané - podpora výstavby metra na západ s tím, že neudělá absolutně nic pro podporu výstavby odbočky modernizované tratě na letiště. Takže se bude zase jenom 10 let diskutovat a výsledek nebude žádný. Jinak pokud se týká vlivu na životní prostředí, tak jistě určitý negativní vliv bude při výstavbě metra, nicméně metro nebo podzemní železnice mají minimálně 2 pozitivní vlivy ve srovnání s podzemní elektrizovanou železnicí - 1) nedochází ke hluku, lépe řečeno vliv hluku na okolí se téměř blíží nule, 2) nedochází k fragmentaci krajiny.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 931
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 09:58:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OW: Kladno má řešitelnou dopravu MHD k nádraží. Od Rozdělova po hlavní ulici pak doprava na most a u křižovatky s ulicí M. Horákové k nádraží. Další méně vydatný směr je od Dubí a Dříně (Poldi) přes autobusové nádraží. Zbývá něco obsloužit vlakem Dubí - město - "hlavní" a pak je tu sídliště vysunuté směrem k Praze. Tam si autobus vzít nenechají.

Nevím zda jsou někde nějaké plány kladenské radnice.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 932
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 10:03:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OW: Kde jste přesvědčen, že posouzení dosud do územního plánu nezapracované trasy metra (na rozdíl od železnice) projde mávnutím proutku. Stavba metra není pro obyvatelstvo žádný med a pár jedinců se také může bránit zuby nehty. Proč by na metro měl být jiný metr než na železnici (tedy pokud žijeme v právním státě?).
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 10:09:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěcy: Nepsal jsem bez hluku! ... rozdíl mezi jízdou libovolného vozidla ...

Ja se nechci dohadovat, jaka je hlucnost zeleznicniho vozidla na ruznych typech svrsku a koleji - ani objektivni (zmerena) ani subjektivni. Akorat jsem pred 2 tydny vyrazil na zdejsi letiste ucit se s kamerou: startujici letadla byla slyset relativne dlouho - prave tak, abych kameru zapnul, ona si srovnala vsechny jasy, kontrasty a ostreni a vyrobila pekne zabery. Vlak, vyjizdejici z tunelu pod letistem, byl slyset, tak jsem kameru zapnul, ona se srovnala a ... dlouho nic, pak skripani v zatacce a konecne "letistni expres" vyjel. Naopak hluk rychlovlaku typu TGV (na rovne trati, v max = 200) se ozval, ja zapnul kameru ... a nez se srovnala, tak ten vlak byl na me urovni, takze zabery nic moc, jen jak jede kolem a mizi v dali.

Takze moje subjektivni hodnoceni je, ze letadla delaly nejsilnejsi hluk, ale neprilis dlouho, normalni vlak stredni intenzitu hluku, ale dlouho a TGV normalni hluk po daleko nekratsi dobu.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 10:10:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Omlouvam se za preklep: TGV normalni hluk po daleko nejkratsi dobu
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 10:55:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Re: ondřej wagner

Jinak osobně se domnívám, že to, že prodloužení trasy metra A dostalo přednost před železniční dopravou je dáno několika faktory:
a) Nedostatečná finanční podpora železnice ze strany SŽDC, Středočeského kraje a města Kladna,

Za to finanční stránka aneb kde vzít na metro je jistá, že?

b) Neujasněnost budoucnosti Masarykova nádraží a tím i pokračování vlaků jedoucích Z/na letiště,
V první etapě lze jít na Masaryčku (bez nějakých vykotasovaných nástupišť). V druhé etapě zlepšit Semmering. Až padne rozhodnutí zrušit Masaryčku (podporuji) napojit trať z Buben na hlavák (ať do 0. nebo -1. patra), přičemž nedojde k nějakému významnému zmaření investic.

c) Možné konflikty při stavbě druhé koleje s usedlíky okolo tratě,
No konflikty mohou nastat i při výstavbě zejména stanic metra, to by šlo o daleko větší stavební činnost... Je potřeba výkup nějakých pozemků nebo bude vše na pozemcích SŽDC/ČD?

d) Neujasněnost dopravních proudů v Kladně po výstavbě železnice (do jaké míry bude železnici konkurovat vlak),
Bylo zde již diskutováno.

e) Neujasněnost budoucnosti pokračování Buštěhradské dráhy směrem na Lužnou.
To je opravdu nejlepší argument. Kladno je velmi významný cíl na trase na severozápad a jeho obsluha je každopádně prvořadá. Systémová otevřenost železnice je mnohem větší než metra, takže není problém s tratí později někam dále pokračovat.

Re: Qěcy: nějaká ta další nová zastávka mezi Kladnem (vejhybkou) a Kladnem Dubím by neškodila.
Plánuje se Kladno - Sítná.}}
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 11:16:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondrej Wagner:
1) zaregistroval jste, že stavba metra není ekologická a že jeho provoz není ekologický?

1) nedochází ke hluku, lépe řečeno vliv hluku na okolí se téměř blíží nule, 2) nedochází k fragmentaci krajiny.
Víte, že hluk od železnice bude menší než hluk od provozu na Evropské? Co tedy uděláte s Evropskou? Zakopete ji pod zem?

EIA na železnici již byla zpracována a byly v ní takové věci jako, že pri výstavbě bude pokáceno "2000" stromů a keřů", takže odhaduji, že to bude 5 stromů a zbytek keřů. Netušíte kdo tohle hodnocení připravoval? Tohle je ekologie ve stylu zabij bobra, zachranis strom :-( Veskere oddalovani zeleznice ma jen za nasledek ze neni P+R na Dlouhe mili a vsechno jezdi dolu po Evropske - a nebyt obstrukci tak mohla "rychlodraha" mozna jiz letos jezdit.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 11:32:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondřej Wagner se ve svém zaujetí drobet sekl....: " metro nebo podzemní železnice mají minimálně 2 pozitivní vlivy ve srovnání s podzemní elektrizovanou železnicí "

Skoro by to vypadalo, že uvažuje o výhodách podzemní parní železnice oproti elektrické...
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.227
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 22:02:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1099: Na Č.Mostě, ve směru z Florence, staví jen ČSAD Jablonec, a to od letoška. Proč tam nemůžou stavět ostatní, to nevím. Spíš bych viděl chybu v restriktivním (snaha znevýhodnit jízdy z Florence), nebo vyděračském (poplatek za zastávku) přístupu odboru dopravy magistrátu, než v tom, že by dopravcům nestálo za to přímo na Chlumecké zastavit.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.240
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 23:01:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na téma vlak nebo metro se toho napsalo už hodně ... Nejpodstatnější na tom je, že nelze jedno plně nahradit druhým. Rychlá kolejová doprava z Kladna do Prahy je hodně potřebná. Reálné řešení, lepší než "rychlodráha", těžko někdo vymyslí. Prodloužení metra z Dejvické minimálně do Veleslavína je taky dost důležité (i když ne tak, jako trasa D).

ad "nedostatečná finanční podpora": k financování stavby železnic je určena zejména SŽDC a SFDI. Města a kraje se sice můžou finačně podílet, ale těžko můžou dát na stavbu dráhy nějaký významnější balík peněz. Úkolem města je hlavně zřídit návaznou MHD.

ad "neujasněnost": směřování buštěhradky dál za Kladno není podstatné, tím směrem moc lidí není. Na Kladně taky není nic neujasněného: ve třech nejdůležitějších zastávkách (město, "Sítná", hl.n.) by se vyplatilo nastupovat nejméně 2/3 cestujících na Prahu (1/3 v docházkové vzdálenosti, pro 1/3 návazná MHD na Kladně lepší než bus k pražskému metru). Pro necelou 1/3 bude i nadále výhodnější autobus (Kročehlavy-okrsky 2,4 atp.) To ovšem není argument proti "rychlodráze", ale pro ni. Pro 2/3 těch lidí, kteří používají VHD z Kladna do Prahy (+ pár dalších z okolí a z Rakovnicka, + někteří z Prahy 6), je modernizace, zdvojkolejnění a elektrifikace železnice plně oprávněná investice.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.178
Odesláno Úterý, 24. ledna 2006 - 23:36:28   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hloupé trasování linky A metra a plánované násilné ukončení busů téměř až na konci této linky na Dlouhé míli, může paradoxně být jedním z nejlepších argumentů pro stavbu "rychlodráhy". Metro totiž paradoxně povede ke snížení úrovně cestování z Kladna do Prahy.

Nepostavení "rychlodráhy" zcela jistě povede ke zvýšení IAD z tohoto směru, právě přes Prahu 6. Radnice MČ Prahy 6 bohužel dělá vše proto, aby se IAD zvýšila (podpora spojnice mezi silničními okruhy přímo přes Vítězné náměstí, blokace železnice, chystané "vymisťování" busů, hlavně že bude "všespásné" metro). Čelní politici Prahy 6 prostě nevidí a nechtějí vidět dál než na 1-2 volební období.

ad náklady a rychlíky: na trati Kladno-Praha nemá smysl moc řešit, je jich velmi málo.
Naopak, bude dost volné kapacity i poptávky ke zřízení zrychlených vlaků Ostrovec-Masaryčka ve špičce. Zrychlenky se vyplatí až 90% Kladeňáků, co dojíždějí do Prahy (na rozdíl od couráku, který se vyplatí jen asi 2/3 dojíždějících)

Z argumentu, že se metro na Dlouhé míli naplní, šílím. Napřed se za drahé peníze postaví metro, a pak se hledají cesty jak ho uměle zaplnit. Tak se "vymisťují" busy, blokuje modernizace železnice, ...

ad stojícící cestující v pražském úseku: Jako kdyby metro bylo k sezení. Přitom metro přes Motol bude mít výrazně delší jízdní dobu, než "rychlodráha". To musíte být opravdu velký odpůrce "rychlodráhy, abyste mohl něco takového napsat.
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 11:00:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení diskutující,
pokusím se reagovat.
1) Nejprve na připomínku Koe, opravdu jsem omylem napsal podzemní železnice místo pozemní. Za to se omlouvám.
2) K připomínce pana Borovičky - budu jen rád, když se zajistí návaznost rychlodráhy na Kladno s městskou dopravou v Kladně. V zásadě já nejsem odpůrcem moderní železnice do Kladna, jak si myslí Bručoun, já jsem ale pro výstavbu trasy metra A na západ a to v rozumné době. A zatím mne nikdo nepřesvědčil, že tato snaha občanů Prahy 6 je špatná. Samozřejmě, že výstavba metra ovlivní životní prostředí, nicméně toto ovlivnění je pouze dočasné a nemá zpravidla trvalé následky. Vždy někdo může něco preferovat, a jiný zase něco jiného, to je normální.
3) Ad Pessig
Finanční podpora prodloužení trasy A ze strany Magistrátu je nejistá, nicméně nevidím rozhodný zájem Středočeského kraje na finační podporu rychlodráhy. A železnice budou teď podporovat tratě v okolí Nošovic a 3. a 4. koridor. Zrušení Masaryčky nepodporuji, mně se toto nádraží líbí. Semmering lze těžko zdvoukolejnit, vzhledem k obloukům zde asi stěží bude moci být dosaženo vyšší rychlosti. Jinak opravdu není vyjasněno co s pokračováním trati směrem na Lužnou, zda ji vůbec modernizovat, popř. elektrizovat, popř. napřímit (pravděpodobně s tunelem u Řevničova). Část obyvatel Rakovnicka také používá vlak do centra. Budou muset vždy přesedat v Kladně? Evropskou sem netahejte, pokud motoristé budou více používat elektrizovanou veřejnou dopravu, tak se situace na Evropské může uklidnit. Ale u motoristů bude hrát velkou roli kromě pohodlí, také interval veřejné dopravy, protože kalkulují s celkovou dobu jízdy. A metro bude mít kratší intervaly než rychlodráha. Nevím, kdo zpracoval EIU, pokud se týká obstrukcí, mohu Vám sdělit, že za nimi nestojím. Já nejsem ani za obstrukce proti "rychlodráze" ani za za obstrukce proti metru.
4) Ad Bručoun
S některými Vašimi závěry souhlasím - jako že nelze jedno nahradit druhým. I když uznávám, že doprava za Kladnem je slabší, domnívám se, že by se mělo zachovat přímé vlakové spojení Rakovník
- Praha. I když je trasa metra přes Motol zdlouhavější, jízdní doba vzroste maximálně o 5 minut. Když připočteme ve špičce interval 2 minuty, jedná se celkově o 7 minut. Rychlodráha by ale pravděpodobně jezdila v delších časových intervalech. Kromě toho ne všichni končí na Masaryčce, záleželo by proto také na době strávené na přestupech na trasu A v Dejvicích, na trasu C v Bubnech a na trasu B na Masaryčce. Metro se na Dlouhé Míli nenaplní tak, aby lidé stáli, nicméně zde již kvůli autobusovému nádraží, parkovišti P + R a obchodnímu centru bude dostatečný počet cestujících. Konečně v úseku Dlouhá Míle/nádraží Ruzyně - letiště Ruzyně může být společná dvoukolejná trať, kterou by využívala jak železnice, tak i metro. A na letiště by jezdily vlaky metra v minimálním intervalu 5 minut. Pokud se týká stojících cestujících v pražských úsecích železnic, domnívám se, že veřejná doprava má být pohodlná, aby mohla konkurovat individuální automobilové dopravě. Jistě je možné, aby v nejzatíženějších úsecích 5 - 10 minut cestující v metru nebo ve vlaku stáli, pokud by ale stáli delší dobu, tak to může být zejména pro starší lidi únavné, a proč by potom jezdili veřejnou dopravou, když mají auto? Mně osobně jde o to, aby lidé pokud možno dobrovolně přesedli z automobilu do VHD a to vyžaduje několik podmínek - kromě přijatelného jízdného i poměrně krátké intervaly, krátké přepravní doby mezi jednotlivými formami veřejné hromadné dopravy a kulturu cestování. Obecně mám rád veškerou drážní dopravu (železnici, metro, tramvaje, trolejbusy a lanovky) pro veřejnou dopravu osob, nejsem proti modernizované železnici do Kladna a na letiště, ale zásadně jsem proti tomu, aby se stavba trasy metra A na západ oddalovala. Nelíbí se mi, když někdo ve jménu podpory moderní železnice na Kladno se snaží všemi způsoby zpochybnit stavbu metra trasy A na západ. Jen tak mimochodem, když se kdysi začínalo s projektováním tras metra někdy koncem 60. let, tak se nikdy neuvádělo, že Dejvická bude konečná metra trasy A, ale vždy měla směřovat dál na západ, výhledově až k letišti. A stanice Dejvická je nestarší konečná metra v Praze (od roku 1978), přičemž se o ní nedá hovořit, že končí někde v polích.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 879
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 11:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O. Wagner: Pokud jde o Prahu , tam pomůže jen první etapa metra, řekněme do Motola. Překoná se nejzatíženější úsek Evropské, Patřiny dostanou lepší i když ne o moc rychlejší spojení, u nemocnice Motol vznikne návaznost pro bus na Řepy. Kdyby byla možnost vybudovat eskalátor odtud někam k Malému Břevnovu (plánované centrum Nový Vypich, snad by se sem vešel i termniál pro busy přijíždějící po Karlovarské.)
Ovšem dál už metro nepomůže nikomu Bílá Hora a Dědina nemají tolik obyvatel, navíc pro stávající Dědinu asi bude vyžadovat delší docházkovou vzdálenost (stanice má být až za Drnovskou). část Ruzyně spolu s Linocí budou odkázány na stanice Petřiny a Veleslavín, patrně s mizernou návazností tramvají nebo busem.
Pro Buštěhradku dráhu vidím ideální přestupní bod na Velselavíně, kde by končily Zr. Rychlíky z RA a CV by pokračovaly dále na TGM, zatímco OS z RA a Kralup bych odklonil po Semmeringu.
Letiště by se napojilo spojkou do Ruzyně a do Veleslavína by jezdily nějaké Desira v hustém intervalu.
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 235
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 13:40:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážený Iiii,
jistě není nutné okamžitě vybudovat metro až na letiště. Nicméně nemohu s Vámi souhlasit ohledně vlakové dopravy. Aby měla železnice smysl, musí pokračovat až na Masarykovo nádraží, pokud možno s přestupy nejenom na trasu A, ale také na trasu B a C. Jakékoliv ukončení vlaků ve Veleslavíně jenom odradí cestující. Trať po Semmeringu je spíše vyhlídková, podle mého názoru nesplňuje nároky na rychlost. Pro normální cestování se vyplatí spíše na větší vzdálenosti, kde podíl času projetého na Semmeringu je poměrně malý k celkové době jízdy. Neelektrizovaná Desira pro jízdu mezi letištěm a Veleslavínem nejsou ekonomicky efektivní. Příliš neřeší dopravu z letiště a na letiště, investice do železniční odbočky na letiště by se tudíž vůbec nevyplatily. Já se domnívám, že železniční spojení z ruzyňského letiště a zpět je potřebné, ale vlaky nesmí končit ve středu Prahy, ale mimo Prahu. Potom by byly smysluplně využity. Já se pořád setkávám se dvěmi nesmiřitelnými tábory: 1) Na letiště vlak, který povede jen do Masny a trasa metra A se nebude vůbec prodlužovat, a když tak na svatýho Dyndy. 2) Na letiště pouze metro, rychlodráha z Kladna ano, ale bude končit na Dlouhé Míli, kde lidé přesednou do metra. A teď mlátí jedna skupina svými neústupnými názory druhou skupinu. Místo toho navrhuji - 1) Metro nejdříve do Veleslavína, později na letiště k zajištění dopravy mezi letištěm a Prahou, 2) Zachovat Masaryčku, postavit pokud možno kvalitní a bezproblémovou dvoukolejnou železnici, která by spojovala jednak Kladno s centrem Prahy a jednak letiště se zbytkem Česka. Vždyť přece Masaryčka kdysi sloužila k přímému spojení Děčína s Brnem a to v době, kdy jako jednotky jezdily pouze Vindobona nebo Hungaria. Předpokládám, že se časem vyřeší problém pendolín, a že podobné vlaky budou časem nasazeny i na spojení letiště zbytek Česka. Ale bohužel se svým názorem zůstávám osamocen.
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 14:09:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: od letoska? No ja nevim co tam driv stavelo za dopravce jestli to byla smluvni ci zajezd. Kazdopadne se tam stavelo a sem tam videl stat lidi s kuframa a to rozhodne drive nez v roce 2005,2006. Na leta si nepamatuji, ale v roce 2002 tam rozhodne stavely, mozna kvuli udalostem roku 2002, ale presto. Mely tu druhou zastavku na Chlumecke ... tedka ani nevim jestli tam dneska je nebo je jen manipulacni, kazdopadne jeji sloupek byl par metru za tim, kde dnes stavi 512. Proc tam nestaveji ostatni to taky netusim, ale treba TRANSCENTRUM stavi na Postovsky. Snaha o odsun na okraj mesta je myslim jasna, treba uz jen zdrazovanim vjezdu do UAN. Treba to TRANSCENTRUM nektere linky zkratilo na CM a jini vsechny sve linky.
Nemám rád gumokolisty, proto vždy vítězí VHD!
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 880
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 14:17:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O Wagner:
Asi se shodneme, že metro do Veleslavína je vhodné a ani by nebylo tak drahé. Nicméně má-li metro na letiště jezdit oklikom, má li to celé stát 30-38 GKč, považuji ho za utopii. Jestliže není možné vlak na letiště zaústit zadem, jak plánovala II. etapa, kudy by jezdily R z hl.n. na letiště (Martin v rubrice Letiště Ruzyně), pak by minimálně v úseku Letiště-D. Míle byla trať s metram v konfliktu. Zde dávám přednost trati.
Přestup na Veleslavíně chápu jako provizorium, až přestzane vyhovovat, zmodernizuje se zbytek Buštěhradky.
Nejsem úplně přesvědčen o nutnosti přímých rychlíků z celého státu na letiště, jezdily by po Semeringu, který v úseku Smíchov-Žvahov zústane jednokolejný navždy. Myslím, že více než dva spoje za hodinu by tamtudy nejely. Pokud by byly odkázány pouze na cestující, kteří jimi přijeli do Prahy, byly by poloprázdné. Myslí, že pokud by se jednou přestupovalo na hl.n., odkud by se přímo jelo na letiště, nebyl by to zas takový problém pro mimopražské cestující.
Teď je otázka jak zajistit spojení hl.-Letiště:
C+A je přestup navíc, po Semeringu je to zdlouhavé. Uvidíme jak se vyřeší napojení TGM na hl. n., jestli bude nějaká spoj. chodba, nebo dokonce spodní hl.n, což by bylo z pohledu hl.n. ideální. Provizorním řešením by mohl být i přestup v Libni.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 937
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 14:42:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OW: Vyhlídková cesta přes Semering vadí, ale nevyhlídková (protože podzemní) cesta klikatým metrem přes Motol nevadí? Nepřibudou jen kilometry, ale i stanice!

iii: Vedení R od Kladna (ne však R od Rakovníka, které jsou jen z důvodů financování zakuklené Sp) na hlavní je logičtější a naopak je žádoucí vedení os. na Veleslavín a Masaryčku (jinak se dojezdy do Prahy 6 vyřeší auty). Současný stav je takový, že se v dopravní špičce se na Buštěhradce zavádí vpodstatě jednosměrný provoz, a už vůbec nelze hovořit o taktu, i když je na jednokolejce obecně možný.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 708
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 17:39:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak zde napsal pan Wagner - lidé chtějí VHD s krátkými intervaly. To sice splní metro, ale z Dlouhé Míle asi jen ve špičce. Jinak tam (odhaduji že z Motola, ne-li z Petřin) bude zcela jistě v sedle pásmový provoz s intervalem 10 minut (viz Černý Most a Zličín). Takže kdo pojede do Prahy IAD bude mít stejně snahu dojet někam do Dejvic nebo aspoň Veleslavína a tam zaparkovat v místě kde metro už jezdí "normálně".

Ve špičkách zase budou naříkat ti co jedou z Kulaťáku (zejména pokud by se podařilo realizovat zhovadilé ukončení vlaků na Dlouhé Mýli). Přes Kulaťák totiž pojedou ti z Petřin kteří dnes přesedají do M-A na Hradčanské, dále část lidí z Břevnova a Motola co dnes jede na Hradčanskou busem nebo via Anděl. Vznikne další uzel Smíchovské nádraží kde se v ranní špičce skoro nedá nacpat do M-B neb jsou napájecí linky ukončeny "nikde" zatímco většina lidí jede dál do centra (minimálně 1 stanici na Anděl).
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 2-2004
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 20:59:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Železnice v ulicích Prahy

http://www.cevro.cz/dwn/66156/66158_D_cs_cevro_prez2.ppt

http://www.cevro.cz/dwn/66156/66157_D_cs_ing._laudat.pdf
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 498
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 21:05:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Borovička: Na jednokolejce se těžko dělá 30-minutový (nebo ještě méně) takt...!!!
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.186
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 22:42:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondřej Wagner: "záleželo by proto také na době strávené na přestupech na trasu A v Dejvicích, na trasu C v Bubnech a na trasu B na Masaryčce."

Ano, kvalita přestupů je velmi důležitá. Pokud se skutečně udělají druhé vestibuly Vltavské a Hradčanské a udělá přestavba Buben, tak budou přestupy srovnatelné přinejhorším s přestupy C x B, A x B. Pak by "rychlodráha" vlastně byla pátou linkou metra.

"... pokud by ale stáli delší dobu ... ,"

Máte pravdu, že dlouhé stání je nežádoucí. To je ale především problém samotné MHD Praha. (Kdysi jsem jezdíval denně trasu Vokovice-Zlíchov, celkem asi 50 min., s třemi přestupy, a téměř vždy všechny úseky vestoje. Čili vím dobře jak je to nepříjemné)

Pokud jde o "rychlodráhu", tak jde hlavně o to, zda bude město Praha na provoz připlácet. Když ano, tak může požadovat nasazení dostatečné kapacity k sezení. Pokud by vše hradil středočeský kraj, tak by to bylo slabší.
Pokud vím, tak ale Praha na provoz vlaků na svém území přispívá.

"Nelíbí se mi, když někdo ve jménu podpory moderní železnice na Kladno se snaží všemi způsoby zpochybnit stavbu metra trasy A na západ."

Z hlediska celého města je přece jen významnější trasa D, tam jde o obsluhu výrazně většího počtu obyvatel v území bez tramvajové dopravy.
Potřebnost úseku Dejvická-Veleslavín lze zpochybnit jen těžko, v tom se asi shodneme. Úsek Petřiny-letiště ale považuju za velmi diskutabilní, protože letiště lze řešit "rychlodráhou", Dědina je malá, zatímco Řepy jsou oproti Dědině asi trojnásobné.

"Aby měla železnice smysl, musí pokračovat až na Masarykovo nádraží, pokud možno s přestupy nejenom na trasu A, ale také na trasu B a C. Jakékoliv ukončení vlaků ve Veleslavíně jenom odradí cestující. Trať po Semmeringu je spíše vyhlídková, podle mého názoru nesplňuje nároky na rychlost."

S tímhle 100% souhlas.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.186
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 23:02:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Vedení R od Kladna ... na hlavní je logičtější"

Mně to přijde naopak vrcholně nelogické. Z Prahy do Rakovníka se obecně dá jet buď přímým Sp nebo R směr Chomutov a v Lužné přestoupit. Je lepší, když vše pojede z jednoho nádraží. 3-4 R denně z hlavního a 4-5 Sp z Masaryčky, to by bylo zvěrstvo. Sp na Rakovník by skutečně měly být z Masaryčky, protože by měly být součástí systému zrychlených vlaků Praha-Kladno. Mě z toho plyne jediný možný závěr: nejlepší je vše z Masaryčky. (Abych byl přesnější, já bych R Praha-Lužná-Chomutov zcela zrušil. Místo nich bych dal Sp Praha-Rakovník a R Praha-Ústí-Chomutov.


Dejvice: Buštěhradka má dost výhyben (stanic), takže 30 min. takt je možný. Myslím ale, že není žádoucí. Protože přesný takt by narušil rychlost vlaků ve směru špičkového provozu, a snížil četnost vlaků. Myslím, že dnešní stav, kdy se procpou 3 (i 4) vlaky za hodinu jedním směrem, je lepší, než by byl takt.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1660
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 00:01:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je tady toho hodně, tak jsem všechno nepřečetl, ale také vyjádřím svůj názor. Nevím o tom zdaleka tolik, jako zde diskutující, ale snad jsem si o tom už také přečetl dost.

Proti metru na Praze 6 nic nemám. Má tam svoje místo a třeba se jednoho krásného dne dotáhne až na letiště (o jeho potřebnosti tam přesvědčen nejsem). Chápu radní a zástupce, že hájí své zájmy, asi bychom to dělali stejně, ale pravdu nemají.

Kladno a letiště potřebují dráhu, tedy vlaky. Říkejme tomu třeba rychlodráha, to je jedno. Nemyslím si, že se to musí nějak větvit. Pokud půjde jedna trasa Praha město-Letiště-Kladno, bude vše O.K. Pokud bude v Kladně dostatečný počet parkovacích míst u nádraží a funkční systém R+P, nemám obavy, že by většina lidí jezdila vlakem.

Jestli to dobře chápu, určitě mi to vysvětlíte, tak problém s rychlodráhou je ten, že to vadí určité části obyvatel Prahy 6. Vedlo by to pod kopcem pod vilovou zástavbou. V TV snad také ukazovali pár domkářů, kterým už teď jezdí vlaky za malou předzahrádkou a silničkou.
U vilek tunel nebo zakopání, snad to není takový dlouhý úsek. Domkáři nevím. Moje řešení, určitě se nebude moc líbit, pokud jich tam je pár, prostě vykoupit, přestěhovat (dostatečné kompenzace) jinam a hotovo!

Stavět na argumentu metro na letiště je bláhovost. Nebude tam včas a využití a komfort přepravy je diskutabilní. Rychlodráha se přímo nabízí.
Jako člověk, který to vidí z nadhledem a je mu to v podstatě jedno, protože se ho to přímo nedotýká, nechápu proč se strhnul takový fanatismus podopory metra a na rychlodráhu se dlabe!
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 03:11:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OndrejWagner + Brucoun:
Opakuji: mestske vlaky od letiste a Os + S od Kladna na Masarycku + jednou za X desitek minut jeden Os po Semmeringu na hlavak, tahat dlouhy soupravy na letiste je blbost, ale vlak od letiste na hlavak a prestup pouze na jine nastupiste (jizdenka samozrejme zakoupena jiz na letisti) povazuji za prijatelne. Semmering pouze elektrifikovat, 1 kolej staci, druha je stejne nerealna. A casem se uvidi vyvoj kolem zprujezdnovani Hlavaku.

(Příspěvek editován uživatelem peslg leden 26, 2006)
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 08:33:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení diskutující,
pokusím se částečně názory shrnout. Jsem rád, že většina souhlasí s tím, že je třeba prodloužit trasu A do Veleslavína, i když až po stavbě metra trasy D. Je dost pravděpodobné, že se potom bude diskutovat, kudy dál povede trasa metra A. Dále si myslím, že převládá většinový názor vést směrem na Kladno dvoukolejnou železniční trať pravděpodobně směrem na Masarykovo nádraží. Asi by bylo vhodné na základě semináře Cevro vyjasnit ukončení této železnice, zda na Masarykově nádraží, v prostoru Florence nebo na hlavním nádraží. Stálo by za to znovu přemýšlet zda místo odbočky na letiště nevést modernizovanou železnici směrem na Kladno přímo pod letištěm. Propojení letiště jak po Semmeringu tak Prokopským údolím naráží na nemožnost zdvoukolejňovat trať. Jinak pro pana Borovičku - jízda po Semmeringu se mi líbí, jízda metrem je nudá, nicméně pro většinu cestujících je při dopravě důležitější čas než zážitky z jízdy. Dále se domnívám, že pořád není doceňována možnost přímého spojení letiště - Česko mimo Prahu. Poloprázdné letištní autobusy AE toho moc nesdělí, protože se mělo jednat o propojení poruchových pendolín s letištěm.
sbahn
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.24.27
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 10:05:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Clanek http://neviditelnypes.zpravy.cz/p_spolecnost.asp?r=p_spolecnost&c=A060125_173601_p_spolecnost_wag
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 367
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 10:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

je třeba prodloužit trasu A do Veleslavína

Mohu se zeptat, jestli uz existuje nejaka aspon velmi ramcova predstava, jak bude vypadat povrch stanice Veleslavin? Kdyz se tak zamyslim na dnesnim stavem, atk nevim, kam se vse navrhovane = bus terminal, P+R, chce umistit ... nebot [pri jizde ve smeru do centra] je Evropska, vpravo vedle ni minimum prostoru a hned za nim kolejiste zst Zeleslavin. Za prejezdem odbocuje stara Kladenska, pak snad je nejaky vyuzitelny prostor a nasleduji panelaky (obcane budou mit radost z parkoviste a terminalu pod okny).
Po leve strane je vedle Evropske nejprve nejaka mensi rokle a za ni obytne domy ve sprave Statu (Lord by mohl vedet, zda jim jeste patri). Pak je stara smycka busu 135 (kdyz se zkousel Ikarus, vesel se tam on + 1 eSMka), pak benzinova pumpa, trochu mista a smycka tramvaje.

Takze kde je misto pro odstavne parkoviste, konecna kladenskych busu a konecna busu od letiste?
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 881
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 10:25:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O Vagner: Myslím, že na tom, že na Veleslavín by ještě mělo jít metro a že dál je vhodnější vlak, se shodneme všichni. Problém metra na letiště vidím v nesmírných investičních nákladech i v tom, že není jasné jestli by se na letiště vešla současně stanice metra i železnice (asi ano, místa je tam dost, navíc ukončení R a SC by také vyžadovalo více než dvoukolejnou stanici.)
- Co se týče osudu TGM, patrně se rozhodne v několika letech. Jeho zapojení na hlavní by přineslo jedinou nevýhodu - odpojení od trasy B, mohla by tak být navíc zastávka na Florenci.
- Jestli je prioritnější D nebo A, myslím není třeba řešit, D je dále v projekční přípravě a po dokončení Letňan se s ním určitě hned začne. Až se zjistí, že stálo více, než se čekalo, tak to s jakýmkoli dalším metrem bude špatné...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 12:41:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Opravdu je nutné metro do Veleslavína? TADY SI NĚKDO ASI STĚŽUJE, že doprava od stanice metra Dejvická do Veleslavína je špatná. Opravdu? Nevede tam náhodou tramvajová trať? Není náhodou možné ji radikálně modernizovat a zkrátit na ní intervaly? Asi ano. Jenže toto je řešení, které nejspíš nikdo nechce vidět. A tramvajová trať by měla dále z Divoké Šárky být prodloužena do Sídliště Dědina. Jediné slušné, co vedení Prahy 6 podporuje, je prodloužení tramvajové tratě do Suchdola. Pravda, zastánci prodloužení trasy A mne mohou napadnout, bydlím totiž nedaleko plánované trasy metra D, ale ani s jejím vedením do Písnice nejsem spokojen ( většině místních lidí je to ale stejně jedno ), vede někam ( Písnice ) kde bydlí dost málo lidí. Navíc pro celou oblast Novodvorské, Lhotky, Modřan, Kamýku bude mít jen jediný, dost zanedbatelný efekt - přemístění přestupního bodu z busů na metro z Kačerova ke stanici umístěné nedaleko Thomayerovy nemocnice.
Ale to jsem odbočil od tématu.

Osobně si myslím, že v případě realizace rychlodráhy ( kéž by byla ) je chyba, že se přestalo počítat s možností realizace průjezdné stanice pod letištěm tak ( vlastně vytvoření vratné smyčky v podobě dvojího zaústění do Buštěhradské dráhy ), jak bylo kdysi v prapůvodních plánech na výstavbu rychlodráhy počítáno. Takováto nvarianta by umožnila zavést na letiště i jiné vlaky netvořené vratnými soupravami ( el. jednotky ), je tím míněno protažení některých EC a IC vlaků v Praze končících nebo i začínajících na tuto stanici.
Vlk z Ruzyně
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.49.250
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 13:12:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MPenc by mohl vysvětlit, jak zásadní je rozdíl mezi klasickým železničním a metro-profilem(pokud úplně nezanevřel).Nemyslím systém napájení, to lze asi vyřešit. Pokud vím, ve Španělsku metro po žel.tratích jezdí a z Veleslavína na letiště by to situaci značně ulehčilo a hlavně urychlilo. Současné představy o době realizace jsou přímo děsivé.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 13:29:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Brame, velmi správně.
Stálo by to ale příliš málo peněz a daleko příjemněji se odlamují podílky z velkých investic.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 13:32:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kde jezdí ve Španělsku metro po železnici?
Ne že by to nešlo, ale nevím o takovém případu, pominu-li zcela atypické normálně- a úzkorozchodné drážky v Barceloně, které jsou systémem samy pro sebe, bez návaznosti na železniční síť.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.11.200
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 14:46:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Opravdu je nutné metro do Veleslavína? TADY SI NĚKDO ASI STĚŽUJE"

Stanice Dejvická jako terminál návazné dopravy absolutně nevyhovuje. Proto je třeba konečnou vykopnout někam, kde je aspoň trochu místa pro ten "dočasný" terminál je. Nejbližším místem je Veleslavín. Mluvíme-li o době po výstavbě I.D, tak je řeč zhruba o roce 2015. V té době už opravdu bude prodloužení metra alespoň kousek za Dejvice jednoznačnou prioritou.

"Dočasné" autobusové nádraží ve Veleslavíně by podle mého názoru mohlo být přímo na staré Kladenské v tom úseku těsně u metra. Když budeme předpokládat, že by dálkové linky zastavily přímo na Evropské a pokračovaly na Florenc, a že už bude existovat "rychlodráha", tak by se jednalo o poměrně malé množství busů (vlastně jen Slaný, courák Kladno, zlomek dnešních rychlíků na Kladna, a 119, 218.)
S P+R bude malinko větší problém, ale nicméně nějaký ten plac tam ještě zbývá na severní straně Evropské.

Co vidím jako obrovský problém, že byly prodány pozemky bývalého autobusového stanoviště Červený Vrch, a vydáno stavební povolení na nějaký administrativní objekt. Tam mohlo být P+R u stanice Červený Vrch. Lepší důkaz o skutečných úmyslech a motivacích současného vedení radnice Prahy 6 nenajdete.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 882
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 15:04:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: na Veleslavín se něco určitě vyjde, asi to bude na místě čerp. stanice OMV.
Co se týče Horoměřické, myslím, že o výstavbě (resp. prodeji) se rozhodlo ještě před loňským metroidnímj šílenstvím. Teď ani nebudou mít kde končit busy od Nebušic a Horoměřic (leda na Bořislavce, ale tam není taky moc místa) Dobře jim tak (MČ P6)
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 15:19:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Praha 6 je obsloužena MHD nadprůměrně dobře a představitelům ostatních městských částí by se při volání Prahy 6 o radikální zlepšení měla otvírat kudla v kapse.

Investičně nijak nadprůměrně náročnými akcemi (tramvaj BH-Řepy, Šárka-Dědina, Podbaba-přestup na vlak) by se spolu s opravou trati 120 (skvělý přestup metro-vlak v Dejvicích) dala dovést během několika málo let do stavu téměř ideálního. Ale to je přesně to co radnice nechce. Chtějí metro, ať už jakékoliv, o funkčnost dopravy nejde.

Konečná metra na kulaťáku může zůstat klidně ještě 15 let a o vzdálenější budoucnosti vůbec nemá smysl dnes mluvit. Cestující z větší dálky by najížděli do Prahy vlakem, takže by tento přestupní bod oslabil aniž by se metro prodloužilo. Část frekvence z Veleslavína a Liboce by jela pohodlně vlakem a tramvaj na Lenince by byla zatížená méně než dnes. Ale to nikoho nezajímá.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 883
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 15:45:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koe: Jenom to vysvětlit radnici. Hlavní chybou projektu rychlodráhy bylo, že Ořechovku zcela ignorovali, že po porvním projevu odporu kolem r. 2000 neupravili projekt na nejkontroverznějším místě. Teď zbývá buď salámová metoda (zdvojkolejnit všude jinde) nebo to pod Ořechovkou zahrabat. (snížit niveletu o 1 patro, nějak vyřešit křížení se Starodejvickou.
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 16:06:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemohu souhlasit s názorem, že není třeba vůbec prodlužovat metro trasu A. To je naprostý nesmysl. Na železnici všichni nepůjdou, nemyslím si, že by předměstské autobusy končily u železnice. To by potom železnice musela mít ve špičkách pětiminutové intervaly. Rovněž automobilisté by neodstavovali automobily někde u železniční trati, konečně kde u železniční trati v Praze pořádně funguje P + R. Proto automobilisté jedoucí po rychlostních silnicích R 6 (Nové Strašecí) nebo R 7 (Slaný) budou nadále jezdit do centra. Trať 120 vede většinou vilovou čtvrtí, tzn. jen někteří cestují by měli docházkovou vzdálenost do 5 minut. Právě ti, kteří odmítají jakékoliv prodloužení trasy A na západ, což si přeje nadpoloviční část obyvatel Prahy 6, svým způsobem nepřímo podporují odpůrce rychlodráhy pod heslem když vy nám nepovolíte žádné prodloužení trasy metra A tak my Vám nepovolíme žádnou rychlodráhu. A budeme tam, kde jsme byli.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 501
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 16:49:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Buštěhradka má dost výhyben (stanic), takže 30 min. takt je možný.

Je možný, ale těžko proveditelný, pokud nechceme delší prostoje ve stanicích. Navíc při zpoždění se to zcela sesype... Ale jinak 30min-takt žádoucí bezesporu zatím není, protože ve špičce v "opačném" směru jezdí vlakem málo lidí. S nepotřebností R Pha-Lužná-Chomutov souhlasím.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 17:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ve špičce v "opačném" směru jezdí vlakem málo lidí

Jenze pokud by to melo fungovat taky pro letiste, tak bude protismer pomerne silny: navoz zamestnancu na ranni smenu a vsech nesmenovych zamestnancu, ca 20 spoju odletajicich mezi 7-8 hod.
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 18:27:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na železnici všichni nepůjdou, nemyslím si, že by předměstské autobusy končily u železnice.

Končit mají - na Dlouhé míli.

(Příspěvek editován uživatelem peslg leden 26, 2006)
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.40
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 19:31:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Peslg: "Končit mají - na Dlouhé míli."

To je dost hrozná představa a doufám, že jen Váš názor. Někde výše (před týdnem?) jsem psal o tom, že terminál návazné dopravy je nejvhodnější tam, kam nejdál se dá z venku dojet do velkoměsta bez zácpy. A teprve zde přestup. V místě, kde lze přestoupit nejen na metro, ale i na tramvaj a další povrchovou dopravu.

Vlaková stanice jako terminál návazné dopravy je ještě horší než metro v polích, protože vlak má ve městě méně zastávek, a tudíž méně možností přestupu na povrchovou MHD i méně možností dojet do cíle bez přestupu.

Například konečná busů PID na Smíchovském nádraží se ukazuje jako fatální chyba, ta konečná by byla daleko vhodnější na AN Na Knížecí (dříve bývalo větší, než dnes). I dnes je tam místa pořád ještě dost, ještě by šlo změnit územní plán a chybu napravit. Jak zde již kdosi uváděl, metro na Smíchovském nádraží jen těžko pobírá ranní příval cestujících od vlaků a busů.

Pokud jde o směr Slaný, tak si dokonce troufám uvažovat o tom, že po zprovoznění tunelu pod Letnou a uvolnění M.Horákové by se mohly busy na Slaný vrátit na Hradčanskou. Nebo dokonce se do Veleslavína nikdy nestěhovat. Upřesním tedy svou představu, co by mělo trvale končit ve Veleslavíně: R-busy od Kladna (ty co zbydou po zavedení "rychlodráhy", courák od Kladna, 119, 218. Ostatní by zde jen zastavovaly. O to víc místa by zbylo na P+R, či na volné parkování na ulici.

Jak začnete považovat busy za cizorodý prvek ve městě a vytěsňovat je, tak začne růst IAD. Vy to ovšem asi berete tak ideologicky, že Vám tato drobná nuance uniká.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.28
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 20:15:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Co se týče Horoměřické, myslím, že o výstavbě (resp. prodeji) se rozhodlo ještě před loňským metroidnímj šílenstvím."

Metro jako výhled je v územním plánu už hóódně dlouho. To, že tam někde jednou bude stanice Červený Vrch taky není nic nového. Jde o neuvěřitelný renonc radnice. Pokud vůbec jde o renonc. Vedení radnice má totiž hromadné dopravy i blaha občanů plná ústa, ale ve skutečnosti všechny její kroky směřují k podpoře určitých investorů. Co jiného je Dlouhá míle, než záměr nejmenovaného investora? Na Dlouhé míli taky jde v první řadě o plánované megacentrum, a až někde v druhé řadě o metro. Proto je vedení radnice Prahy 6 tak fixované na Dlouhou míli, protože jedině co nejvíce zastávkovité metro tam přiveze dostatek lidí.

Ukončení vlaku od Kladna i všech busů z okolí právě na Dlouhé míli, prezentované panem Chalupou, do plánu výstavby megacentra a superhyper- na Dlouhé míli až překvapivě dobře zapadá. Jak k tomu ale přijdou lidi, co denně cestují za prací nebo do školy, že musí přestupovat někde v polích u superhyper, a dál se ploužit do města metrem?
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 939
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 26. ledna 2006 - 20:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Metro jako výhled je v územním plánu už hóódně dlouho.
no pokud čtu platný územní plán, tak tam o metru za Dejvickou není ani písmenko. Možná se tím zrovna dnes zabývalo zastupitelstvo, ale i tak to ještě bude chvilku trvat, než se něco do územního plánu zanese, dotčené subjekty se vyjádří atd.
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 27. ledna 2006 - 01:47:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Peslg: "Končit mají - na Dlouhé míli."

To je dost hrozná představa a doufám, že jen Váš názor


Ne, to jsem nepsal jako můj názor, ale že se to tak asi plánuje. V tomhle by byl přístup P6 ke stanici rychlodráhy na Dlouhé míli stejný jako ke stanici metra ...

(Příspěvek editován uživatelem peslg leden 27, 2006)
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 27. ledna 2006 - 02:33:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak začnete považovat busy za cizorodý prvek ve městě a vytěsňovat je, tak začne růst IAD.

Proti busům ve mestě apriorně ideologicky rozhodně nejsem! Mimochodem při údajné průměrné obsazenosti auta v Praze 1,17 člověka není nutná moc velká obsazenost busu aby byl ekologičtější než IGK...
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 941
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 27. ledna 2006 - 09:05:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K projednávání toho územního plánu včera:

Příprava změny územního plánu bude trvat zhruba rok. Je nutná pro územní a stavební řízení. Radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) předpokládá, že za dva až tři roky by se mohlo klepat na základní kámen této stavby.

- čili to metro ještě poměrně dlouho v tom územním plánu na rozdíl od železnice nebude. Na druhé straně se nepředpokládá, že by to neprošlo. Sporný je jen snad úsek Dlouhá míle - Letiště, kde se prý oba systémy nevejdou resp. se nevejde jejich ukončení na letišti. Ale územní plán by mohl držet i tak obě trasy.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.70.226
Odesláno Pátek, 27. ledna 2006 - 09:59:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Diskuze zajímavá, nicméně:
1. Ta bývalá autobusová točna na Horoměřické nikdy nepatřila městu ale původně ÚAN Florenc, pak jeho právnímu nástupci a ten tento pozemek jako pro své účely nepotřebný, nicméně vysoce hodnotný prodal na výstavbu té budovy (konečně až bude hotová a upraví se okolí, bude to tam vypadat mnohem lépe než předtím - neřízené veřejné WC a jakési divoké parkoviště). Jeden čas jsem používal busy tam končící a bylo to maso, přestupy Bus - tram - metro.
2. Na protější straně Evropské, za žlutou ohradou by se měl letos začít stavět další komplex (administrativa, byty, komerce, volný čas) - další zatížení dopravou a opět, ty pozemky mají větší cenu jako stavbní než stanoviště busů - stanice M v podzemí je proto optimální řešení dopravy v daném místě - východy až do "domu").
3. Veleslavín, no nevím, ale tam moc místa není bude-li současně zachována železnice (mimochodem další stavba se plánuje po demolici té vybydlené betonové konstrukce bývalého socialistického obchodního střediska). Takže další stanice M s přestupem na vlak (proč ne), ale na velké parkoviště P+R nebo bus terminál to nevidím (a to by se zřejmě musela zbourat i ta pumpa OMV a ty domky podle trati).

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace