K-report
 

Archive through 08.únor 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Rychlodráha Praha - letiště - Kladno » Staré archivy » Archive through 08.únor 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Ondřej_wagner
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 247
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 08:09:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážený Tome,
no dobře, mohly by být zachovány zastávky příměstských autobusů, popř. by 116 končila jako dříve na Bořislavce, ale místo obratiště na Jenerálce by měla obratiště na Pučálce. Jinak cesta přes les je pokud vím přece jenom kratší, protože cesta po silnici je dost klikatá.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.70.226
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 08:44:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Peslg. Ano, S-Bahn znám. Jenže v Německu se stavěli už 19. stol železniční tratě trichu jinak než v býv. Rak. - Uhersku. Praha byla součástí c. k. mocnářství a proto má bohužel dost blbě řešenou železniční síť a okolní zástavbu pro klasický S-Bahn Výhodou IAD je možnost dopravy dveře - dveře. Konkurence VHD se musí, pokud možno, tomuto systému taky přiblížit, tzn. stanice musí být tam kam jedu a nikoliv tam, kde je někdo před x lety postavil. V tom má v Praze metro nesporně jasnou výhodu před železnicí. Na druhé straně jsem přesvědčen, že náklady na stavbu metra by se daly redukovat (využití nadzemních úseků atd.). O regulaci IAD jsem už mluvil, nikdo mi doposud nevysvětlil proč by regulace "přes korunu" nefungovala (za předpokladu tvrdého vymáhání dodržování pravidel MP a PČR). Přece je jasný rozdíl mezi cestou k např. M DM a jízda metrem za lítačku nebo 20 Kč + symbolické parkovné na P + R a nebo cesout do centra a parkovné cca 500 až 1000 Kč denně nebo odtah a pokuta za 5000 Kč a body do ŘP?
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 09:46:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak uz jsem Peslgovi napsal v jine rubrice, Mnichov az tak moc neznam. Ale mistni tisk ho zna dobre, tak tady jeden citat:

>> IMMER MEHR PENDLER VERKAUFEN ZWEIT-AUTO (TZ Mnichov, 16.12.2005)

Mnichovská S-Bahn zkrátila v roce 2004 špičkový interval na 4 hlavních trasách na 10 minut. Devadesát procent zákazníků mnichovské veřejné dopravy tak může využívat pravidelného desetiminutového taktu. Opatření přineslo svůj úspěch – podle provedeného průzkumu je 14,6 % cestujících, kteří dosud jezdili jen autem a přešli na veřejnou dopravu; 11,3 % uživatelů jezdí MHD častěji než dříve. Jako zlepšení kvality dopravy uvádí zavedení jednotného intervalu 10 minut přes 50 procent dotázaných cestujících. <<

Nekriticti zeleznicni sotousi budou nadsene vykladat, jak to skvele funguje. Prazak ovsem vi, ze metro (3 hlavni trasy) ma ve spicce interval kolem 2 minut.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 09:52:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali: Souhlasim, ze regulace "přes korunu" by fungovala, ovsem za uvadeneho předpokladu tvrdého vymáhání dodržování pravidel MP a PČR.

V Londyne mel problemy s platbou sveho mytneho nejaky pan Bleer a udajne se z nich dostal jenom diky svemu kamaradsoftu s nejakym panem Krovim a nejakou pani Betkou.

Dovedete si ovsem predstavit, kdo vsechno ma kamaradsoft s kdekym v Praze? +
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 10:27:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Neznám všechny železniční trati v Praze, ale ta kladenská má myslím i z přestupního hlediska dobrý potenciál. Pokud se při rekonstrukci (pokud ovšem někdy bude :-( ) mírně posunou stanice Dejvice a Bubny a zůstane Veleslavín a M.N. případně Hlavák, tak co si víc přát. Navíc Semerink: Zličín-Smícháč-Hlavák mi taky přijde rychle a dobře dostupný z MHD.

Nevim proč, v poslední době mi přijde škoda, že se B-čko neprotáhlo ze Zličína ještě o jednu stanici právě do Řep.
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 520
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 15:49:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Prazak ovsem vi, ze metro (3 hlavni trasy) ma ve spicce interval kolem 2 minut.

Lidé z Černého mostu či Stodůlek o tom také vědí své, neboť je tam interval 6 minut a metra nechutně přecpaná... Jinak si myslím, že se na letiště 2-minutový interval neuživí. A jen tak mimochodem, není v Mnichově kromě S-bahnu i metro?
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 17:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mnichovská S-Bahn zkrátila v roce 2004 špičkový interval na 4 hlavních trasách na 10 minut.

Nekriticti zeleznicni sotousi budou nadsene vykladat, jak to skvele funguje. Prazak ovsem vi, ze metro (3 hlavni trasy) ma ve spicce interval kolem 2 minut.


Arj, jelikož Mnichov jak sám říkáte, moc neznáte, podívejte se na tuto mapku s-bahnu a metra:
http://www.mvv-muenchen.de/web4archiv/objects/download/1/schnellbahnnetz_041212.pdf
(Mimochodem jsem zvedav kdy budou takhle alespon po strance marketingu integrovane vlaky a metro v Pze, s touhle garniturou asi nikdy...)

Máte tam pod centrem (a pod hlavním nádražím) vedených 7 linek S-bahnu jejichž proklad vám dává ve špičce interval 2-4 minuty. Představuje to tedy jakési páteřní supermetro jedoucí pod centrem, kde navíc u stejné hrany můžete přestupovat do vlaků do 7 různých měst a u opačné koleje pochopitelně to samé.

Jízdní řád Mnichovské VHD:
http://www.mvv-muenchen.de/en/index.html

Nejsem nekriticky sotous, ale musim opravdu vykladat jak to sqele funguje
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 424
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 17:18:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Peslgu, znovu se musim zeptat: je pro Vas - jako cestujiciho z bodu A do B - tak podstatny interval v centru nebo v miste, kde bydlite ci pracujete?

Kolega "Dejvice" pise o narvanych vlacich na konci B, protoze tam je interval 6 minut. A tem obyvatelum velkeho JZM je asi celkem odcizene, ze pod Narodni tridou jejich linka jezdi v intervalu daleko kratsim.

Stejne jako je lidem dost lhostejne, ze mezi Nam.miru a Karlakem jezdi tramvaji tolik, ze si ve spicce az prekazeji, zatimco z jejich konce jim jede jedina tramvaj v intervalu sobiho sprezeni.
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 18:53:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

je pro Vas - jako cestujiciho z bodu A do B - tak podstatny interval v centru nebo v miste, kde bydlite ci pracujete?

Ale o tom přece není žádná! Já jsem jenom demonstroval jak vypadá kvalitní příměstská doprava a že na tratích S-bahnu není problém mít interval na úrovni metra.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.153
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 21:11:44   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dali
"... Metro jezdící v taktu 120 s problém s přeplněností vyřeší ..."
" ... Zruším stanoviště busů na kulaťáku ... v případě existence dostatečně kapacitní a komfortní alternativy - metra ..."


Úžasné. Mám tu "čest" občas dojíždět metrem z Dejvické do Zličína, protože kulturnější, kratší a rychlejší alternativa VHD z Vokovic do Zličína (autem cca 15 min.) existuje jen občas (díky drobnému nedopatření bus 100 neprojíždí zastávku u starého letiště, a díky dalšímu drobnému nedopatření 100 ne vždy ujede 119). Metrem jde o nechutně dlouhou cestu (cca 45 min. i více), většinou vestoje, tram i metro mnohdy přeplněné. Kde je ku..a ten Váš komfort?!!!? Spojení Zličína, jako terminálu návazné dopravy, s centrem, je totiž nic moc (cca 20 min.), ale třeba s Prahou 6 je přímo otřesné. I k Motolské nemocnici jezdí od Zličína pouze meziměstská linka z Berouna, která ovšem nejezdí za tarif PID a jede jen občas. Takhle ten Váš komfort vypadá v praxi: všechny peníze padnou na drahou výstavbu metra a na jeho drahý provoz, a pak už není na linky, které by Vás v rozumném čase dovezly někam, kam to metro nejede.

Zredukovat busy dokáže každý trouba, pokud sedí na k tomu příslušném místě. Stále Vám ale uniká jedna ze základních rovnic: Příliš velká redukce povrchové VHD v souběhu s metrem = nárůst IAD. Protože zredukovat IAD dokážete spíš ve snu než ve skutečnosti. V určitém smyslu je to dobře, nerad bych byl odkázaný jen na Chalupovo metro MHD v dnešním pojetí, to by byl pěkný průšvih.

"... čekám kdy ... postaví radary a začne ty řidiče rychlých busů drátovat včetně odstavení a technické kontroly ... "

Ach jo. Takže Vy chcete, aby třeba busy od Kladna byly i s cestujícícmi odstavovány na technickou kontrolu? Nejlépe v ranní špičce, kdy je v buse okolo 50 lidí, kteří spěchají do práce, že ... Přeskočilo Vám?
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.153
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 21:18:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondřej_wagner
2.únor 9:21:
"... Pokud vím, tak existuje podle mne velmi dobrá politika DP zajistit pokud možno kolejovou dopravu do širšího centra ...Zkrácení linky 22 na Vypich je proti tomuto duchu..."

V principu je to správně. Ale každá dobrá věc se nesprávnou aplikací mění ve svůj protiklad. Nemá smysl do těch okrajových částí, kde je malá frekvence, zavádět dvě celotýdenní tramvajové linky. Ty zbytečně odježděné kilometry pak chybí jinde, kde pak bývají návaly ve špičkách. Rozumné spojení na Bílou Horu bych viděl takto:
1. alternativa: 22 a 108 celotýdenně, 25 špičky všedního dne.
2. alternativa: 25 celotýdenně, 22 špičky všedního dne, 108 jen jak je třeba pro obsluhu staré Ruzyně.
Současné spojení je, vzhledem k frekvenci, příliš marnotratné. Když stačí jedna taková linka pro Podbabu, tak stačí jedna celotýdenní i pro Bílou Horu a Divokou Šárku.

"... Nemyslím si, že by tramvaj dejme tomu s číslem 27, která by jezdila ve špičkách po trase Podbaba - Červený Vrch, byla pro radnici Prahy 6 nepřijatelná ..."

Taková linka je bezesporu potřebná. Znamená to ale nárůst odježděných km, je třeba někde ušetřit. A to nejlépe jak na Bílé Hoře, tak v Divoké Šárce. Červený Vrch-Divoká Šárka sice je vytíženější úsek, než Vypich-Bílá Hora, ale i zde existují dny a časy, kdy by se jedna z tramvají dala zkrátit na Č.Vrch. Jinak by mohlo nějakou chytrou hlavu napadnout, že špičková linka Podbaba-Č.Vrch vznikne například na úkor 2, a budeme kde jsme byli a možná ještě hůř.

Iiii
"... K posílení tramvají na Evropské: nejsnažší cestu vidím v tom, že by na ČV jezdila 8 a do Podbaby 2 ..."

To není dobrý nápad. Tím by z Podbaby zmizela jediná linka, která jede dál než na Dejvickou. Směr na Petřiny se nedá počítat, ten je pro 99% lidí z Podbaby zcela nezajímavý.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.153
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 21:25:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Peslg 2.únor 9:29:
Čísla nezpřesním, ale přidám ještě dojíždění na Českou zemědělskou univerzitu na Suchdole. To se taky výstavbou metra na Dlouhou míli nevyřeší.

Mimochodem, linka 107 je ve studentské špičce neuvěřitelné maso, běžně se dostanete až do třetího busu, nic pro slabší povahy, ani pro lidi co si vezou z krámu vajíčka nebo kytaru. 107 = další hřích DPP. Jako by nebylo možné si vyžádat z rektorátu pravidelné dodávání informací o počtu studentů dojíždějích na určité hodiny, a přizpůsobit tomu JŘ, resp. nasazování posil.

Ondřej_wagner 2.únor 17:07:
"... Ráno, když jedu 7. hodině do práce tak proti mně jdou studenti do vysokých škol. Těch co vstupuje do podchodu z ulice Šolínova je velmi málo. ..."

To ale není studentská špička. Ta je později.

Arj
"... kolik % IGK, vjizdejich z leninky na kulatak, ma SPZ "A" a kolik % nejakou stredoceskou ..."

Myslím, že většina jich je se SPZ od A a že většina aut je opravdu z Prahy. Občas si SPZ trochu všímám, a nikdy jsem v žádné pražské části nepostřehnul nějakou většinu cizích SPZ. Představa, jak Prahu okupují se svými autobusy a auty hnusní cizáci, kteří se dají vymístit, je podle mě sice mediálně a voličsky vděčná, ale věcně zcela scestná.

Mimochodem, bylo by zajímavé spočítat, o kolik km (spíš kolikanásobně) více najedou ročně na území Prahy busy MHD, než busy linkové.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.153
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 21:28:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj
"... Mnichovská S-Bahn zkrátila v roce 2004 špičkový interval na 4 hlavních trasách na 10 minut....Nekriticti zeleznicni sotousi budou nadsene vykladat ... Prazak ovsem vi, ze metro ... ve spicce interval kolem 2 minut ...."

Dejvice už to okomentoval dost trefně. Co takhle doprava na delší vzdálenosti v sedě, to podle Vás není žádné plus? A co vyšší rychlost, než má metro se zastávkami po cca 1 km, to taky není plus? Kdyby v Praze jezdily 4 hlavní trasy S-bahnu po 10 minutách, tak by to bylo skvělé doplnění věčně přeplněného metra. Zejména pro cesty z okrajových částí do centra, nebo cesty přes centrum na druhou stranu Prahy.

Podotýkám, že za S-bahn nepovažuju současné trati, ale až propojená jednotlivá ramena, t.j. např. Řevnice-Praha-Úvaly nebo Říčany-Praha-Milovice. Problém vidím spíš v tom, že vyčarovat v Praze čtyři takovéto linky s intervalem 10 minut nebude jednoduché.


Kladnauer
"... Nevim proč, v poslední době mi přijde škoda, že se B-čko neprotáhlo ze Zličína ještě o jednu stanici právě do Řep...."

Z Řep k Andělu jezdí tramvaj, která má kratší jízdní dobu, než by mělo metro přes Stodůlky. Spousta lidí se ani neobtěžuje fáráním do metra, a jede dál do centra tramvají. Šance na použitelné metro do Řep je změna trasy A, protože A do Řep by přece jen mělo kratší jízdní dobu než B.
Tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 467
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 22:15:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: ano 107 je velká tragédie. Sem studentem ČZU, takže s ní mám mnoho zkušností. Ta poptávka je někdy hodně nárazová, například v pátek skončí výuka a najednou vyběhne ven 1000 studentů. Co se stane na zastávce je asi jasné :-) Bohužel autobusy to nezvládají a někdy opravdu hodně moc, že se člověk nedostane do busu je běžné. Mimoto staví se nová PEFka...(betonují i teď v těch mrazech a už se tam uzavírají sázky jestli to za čas nespadne) má být hotová ještě tenhle rok. Což je asi o 3500-4000 studentů více. Poté by se měl začít stavět další objekt, tak aby škola svůj objem studenstva zdvojnásobila cca 19000 st. (nyní je to asi 9000 studentů). Dalším problémem je, že mnoho studentů podniká za den více cest tam a zpátky... výuka je např. 2 hodiny něco pak dvě volno pak zas něco, pak volno, často dochází k tomu že jezdíme například do dejvic do hospody atd...

Jinak nyní je souhrnný int 107+147 = 3 minuty špička (4 minuty dopoledne) ... Doufám, že ještě tento rok dojde na 2 minuty špička a 3 minuty dopoledne. Až bude studentů dvojnásobek, tak už leda tramvaj nebo BUS po minutě.

(Příspěvek editován uživatelem tom únor 03, 2006)
http://www.metroweb.cz
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 535
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 22:24:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jj, tramvaj by byla potřeba... Bohužel by stála dost peněz, protože tunel je nejspíš nevyhnutelný. Ale v porovnání se stavbami metra by to bylo skoro zadarmo...
Tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 469
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 22:32:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dejvice: ještě je tu pravidlo betonové lobby: čím dražší stavba, tím větší šance na realizaci :-)nebál bych se :-)
http://www.metroweb.cz
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 22:35:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tom: Jj, občas to platí... Nezbývá než doufat...
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 425
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 22:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Peslg + Bručoun
Já nejsem v zásadě proti městské rychlodráze; jezdil jsem vlakem z Hostivaře do práce v centru ještě v dobách, kdy si vlastně nikdo nebyl přesně jist, zda lze vydat "dělnickou jízdenku" na úsek, který byl "uvnitř MHD". Šlo to a stála podstatně méně než tramvajenka nebo jednotlivé jízdné MHD.
Jenže - a to už jsem tady psal několikrát - koleje v Praze vedou tudy, kde je málokdo potřebuje a o stanicích a zastávkách to platí dvojnásob. Může za to způsob rozvoje železniční sítě - už za C.K. radši magistrát nechal postavit městskou tramvaj než aby obsluhu nechal na železnici. Za I.republiky se postavila jediná trať - do nákladového nádraží Žižkov. Postavily se sice i obytné domy v jeho okolí, ale jejich obyvatelé se potřebovali dostat "do Prahy", ne do Malešic.
Příkladem městského vztahu k dráze budiž právě trať, která je v titulku této diskuse - magistrát postavil souběžnou tramvaj, daleko pomalejší, ba dokonce zakončenou vozovnou. O něco později postavil i trolejbus, který kladenskou dráhu kopíroval z druhé strany (a po pár měsících se ukázalo, že už tehdejší "vilkaři" radši dali přednost IGK než této super ekologické a mobilní trakci). Ani kulaťák - sídlo mnoha úřadů nově vzniklé ČSR, neobsluhovala dráha (žst Dejvice je "pár metrů" odtud), ale tramvaj.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 426
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 23:12:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, a když přeskočíme léta 50.-70. (dráha jako osobní přeprava naprosto nekonkurenční, protože tratě zasekané nákladními vlaky) a dostaneme se až k roku 2000, narazíme na to, že "se to tak nikdy nedělalo a nejde to". Vlak by se třeba mohl chytit z Vršovic, jenže by musel stavět někde u Slavie či Koh-i-noorky, dnešní žst už je 2 stanice tramvají. Takže buď bude ve Vršovicích stavět 2x (Slavie + Vršovice) a efekt rychlosti se projeví jen jízdou přímo tunelem - jenže na Wilson a odtud pěšky tam, kam člověk potřebuje a to už tram 24 dojede stejně. Nebo se vypustí stávající žst a ta se stane jen poměrně drahým stavědlem/ vyhýbkářským stanovištěm/ hláskou - vhodný výraz si vyberte sami, ale taky obcházejte občany s kasičkou "ať přispějí na dobrou věc".
Bručoun navrhuje třeba S-Bahn od Říčan do Milovic - čili pro mne od KIN: na Wilson (proč - na Václaváku jsem rychleji tramvají na IPP a seběhnout pěšky, na Florenci jsem rychleji busem 135, protože nemusím obcházet koleje Masny), do nové zastávky Karlín na Novém spojení - kde (?), ta by se mi možná hodila a pak někam do Libně/Vysočan (co tam budu dělat?), na Černý most (stejně velký *market mám u Slavie). Co bych hledal v Čelákovicích či Lysé, to už si vůbec nedovedu představit. Tedy do Lysé bych mohl na koně (jestli už závodiště nezprivatizovali na stavební parcely), ale budovat zastávku kvůli dvou nedělním odpoledním v roce?
Web
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 23:52:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: V Dejvicích je ta trať natrasovaná poměrně slušně, stačilo by vylepšit přístupy k nádražím. Kdyby se vybudoval druhý výstup z Vltavské, tak by trať spojila všechny trasy metra... Tramvaj a vlak by neměli být bráni jako soupěři, měli by se vhodně doplňovat...
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.151
Odesláno Sobota, 04. února 2006 - 00:38:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Bručoun navrhuje třeba S-Bahn od Říčan do Milovic"

To nenavrhuju já. Jde o víceméně oficiální představu. Pochybuju ale, že by se to dalo propojit jinak. Z Kladna se ještě nějakou chvíli bude jezdit na Masnu, propojit to Říčany-Praha-Úvaly považuju za hloupost, Kralupy-Říčany je frekvenčně nevyrovnané, mimoto z Kralup je lepší jezdit přes Vltavskou na Masnu.

I když trasa Říčany-Praha-Milovice není moc geniální, tak je příliš laciné shazovat ji argumentem, že není proč jezdit do Lysé. Už sám fakt, že propojením ramen lze jezdit z Lysé do Vršovic, nebo z Říčan do Libně části dojíždějících pomůže. Ty kombinace pro Pražáky, které Vám osobně k ničemu nejsou, se někomu jinému můžou hodit. Pořád lepší, než stejný rozsah dopravy ne nepropojených ramenech.

Stanice Vršovice, kdyby měla přímý výstup i na druhou stranu do Nuslí, by vůbec nebyla tak tragická. To by ale musel mít někdo zájem.
Uživatelsky nejlepší by bylo vybudování alespoň částečné tříkolejky Vršovice-Říčany, pak
by klidně mohl courák stavět na každé mezi, čili mj. Vršovice i Slavie. S tím se ale, pokud vím, naprosto nepočítá.

Paradoxně nejlepší (či jedno z nejlepších) trasování pro vnitroměstskou dopravu má Buštěhradka, ale když máme v Praze 6 tak d.......o starostu a na magistrátě obdobného primátora, tak z toho asi nic nebude.
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 04. února 2006 - 12:20:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: vy pořád nechápete hlavní účel s-bahnu: rychlé a časté spojení satelitních měst s centrem a periferních částí s centrem.

S-bahn není proto, aby Vy jste jel z Vršovic do Lysé. Ale aby lidé z Lysé mohli v Praze pokud mozno bez prestupu dojet do co nejvice mist.

Takovou S-bahn jako v Mnichove, ktera je atraktivni i pro dopravu v uzsim centru uz mit nebudeme, ale stejne se da v Praze s vlaky neco rozumnyho udelat.

Jo a jeste jedna pekna vec v mnichovsky s-bahn: v dulezitych stanicich se vystupuje a nastupuje na kazdou stranu zvlast, aby to hezky odsejpalo. Skoda ze to sovetske poradce v Praze nenapadlo...
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 429
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 08:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takovou S-bahn jako v Mnichove, ktera je atraktivni i pro dopravu v uzsim centru uz mit nebudeme, ale stejne se da v Praze s vlaky neco rozumnyho udelat.

No, jestli se Praha rozhodne organizovat totéž, co bylo podnětem k přestavbě mnichovské dopravy = 1 olympidáda a 2 mistrovství světa ve fotbale, tak třeba jo.

hlavní účel s-bahnu: rychlé a časté spojení satelitních měst s centrem a periferních částí s centrem

Hezky se to poslouchá. Jen ještě dodejte, že Spolková země Bavorsko dotuje provoz regionální železniční dopravy částkou, která je +- rovna celkovému rozpočtu českého MD (= za kterou jsme si v Česku třeba koupili pendolina, rozkopali kus Prahy a udělali plány na rozkopání Brna).

se vystupuje a nastupuje na kazdou stranu zvlast, aby to hezky odsejpalo. Skoda ze to sovetske poradce v Praze nenapadlo

Ono to nenapadlo ani britske a francouzské poradce, či kdo dneska radí při stavbě metra. Kupodivu ovšem tuto geniální mnichovskou myšlenku nějak nepřijali ani v ostatních německých městech ...
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 08:34:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Web: "V Dejvicích je ta trať natrasovaná poměrně slušně, stačilo by vylepšit přístupy k nádražím"
Bručoun: "nejlepší (či jedno z nejlepších) trasování pro vnitroměstskou dopravu má Buštěhradka"

Ta trať tam vede už 170 let (byla to první železnice - ještě koňka - v Praze). Přesto byla postupně doplněna tramvají a busy. Takže to nesvádějte ani na současného starostu, současného primátora, -ismus, předchozí -ismus ani třeba TGM. Když ani 170 let nestačí, je chyba někde jinde
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 10:54:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, jestli se Praha rozhodne organizovat totéž, co bylo podnětem k přestavbě mnichovské dopravy

No to právě neberu, doprava by se měla zlepšit i bez konání nějaké monstrakce. Je mi dost líto lidí, ať v Praze ale i třeba v Londýně, kde už to mají přiklepnuto, kteří vítaj olympiádu právě kvůli jejím side-efektům na dopravu. Na to říkám: ty peníze se na to dají použít i bez olympiády. V Praze se má jednat o 600 mld (nástřel).

Kupodivu ovšem tuto geniální mnichovskou myšlenku
Copak se vám na tom nelíbí: nejen že to zrychluje výstup a nástup, ale i to zabraňuje střetávaní protisměrných proudů lidí.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 11:20:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Copak se vám na tom nelíbí

Praktická zkušenost. V Bruselu to je na nějakých stanicích pre-metra (netuším, zda je to definitivní řešení nebo jen "pre"). Aplikuje se to nejprve otevřením dveří pro výstup a po chvíli opačných dveří pro nástup. Výsledkem je dost zmatený pohyb cestujících uvnitř vozu (při vjíždění do stanice jsou čitelné informační tabule na "nástupní straně" - a dveře se neotvírají) i po nástupišti (vlak přijel, lidé mačkají tlačítko na dveřích a ony se neotvírají).

Takže možná jako usměrnění chodeckých proudů to funguje, ale ke zrychlení odbavení nikoliv.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.176
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 12:11:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Ta trať tam vede už 170 let ... Přesto byla postupně doplněna tramvají a busy. Takže to nesvádějte ani na současného starostu ... "

A on někdo tvrdil, že železnice může být jedinou nebo hlavní páteřní dopravou ve vnitřním městě? (Peslg to v jednom ze svých předchozích příspěvků napsal dost srozumitelně.)
Jako doplnění stávající sítě MHD, zejména pro delší cesty, se ale želzenice bezesporu hodí. A na tom, že buštěhradka takto sloužit v dohledné době nebude, se Bém a Chalupa podepsali více než dost. Zkuste pochopit, že člověk z Vršovic a člověk z Radotína nahlíží na použitelnost železnice zcela jinak. Zejména v případě, že opravdu budou jezdit v Radotíně vlaky po 15 min. a že se postaví ta zastávka na sídlišti. Kdyby Vám to pořád nebylo jasné, tak zkuste zapřemýšlet, kde asi tak bude za 15 min. v ranní špičce autobus, do kterého jste vlezli, když se Vám nechtělo čekat na vlak.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.176
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 12:15:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Spolková země Bavorsko dotuje provoz regionální železniční dopravy částkou, která je +- rovna celkovému rozpočtu českého MD"

Zapomněl jste ovšem porovnat velikost Bavorska a velikost ČR, a zapomněl jste porovnat cenové hladiny v jednotlivých zemích. Za peníze, za jaké jezdí dopravci v ČR, Vám v Bavorsku pochopitelně nikdo jezdit nebude.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 17:15:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

zapomněl jste porovnat

Nezapomněl. Bavorsko je o něco menší na rozlohu (70,5 tis.km2) a o něco větší na obyvatelstvo (11,5 mil.).
Provozní náklady jsou hlavně energie + mzdové N: "velkoobchodní" cena nafty i elekřiny jsou už dost stejné, takže rozdíl je jen v ceně pracovní síly.
Jenže já mluvil o bavorských provozních nákladech a celkovém rozpočtu MD (tehdy se SDFI teprve zakládal, takže veškeré státní peníze do dopravy šly před MDS), čili nejen dotace do provozu, ale i na stavbu koridorů, dálnic, silnic, příspěvek na nákup vozidel ČD - VHD - MHD a peníze na údržbu všeho "státního". Takže určitý nepoměr tu je, ale v neprospěch CZ.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 435
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 17:37:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: člověk z Vršovic a člověk z Radotína nahlíží na použitelnost železnice zcela jinak

S tímhle souhlasím, jenže, když do toho zatahujeme S-Bahn a la D, A, CH, tak bychom měli říct i to "B". Ten člověk z německého Radotína se ke svému vlaku nějak dostává - některý busem, značná část autem. A v tomto případě "pražský S-Bahn" zatím selhává. V Radotíně a Běchovicích snad ano, ale ve většině ostatních větších center kolem Prahy, chybí infrastruktura i pro tuto skupinu zákazníků (P+R). Přičemž v mnoha z nich ani nevidím šanci ji vybudovat, např. Říčany = nádraží autem nepřístupné (blbě přístupné i pěšky od busů na hlavní), Český Brod = obří prostor před nádražím osazen zákazy stání, vyhrazeno jen pro bus.

Problém je v tom, že "venkovští starousedlíci" byli zvyklí jít 15-20 minut i déle na vlak; ti, kteří se přestěhovali z paneláků do "svého", si přinesli i velkoměstské požadavky.
Chybou veřejné správy je, že rozvoj této výstavby trochu nekontrolovala. Pokud si představím okolí Prahy, jediné "vilové sídliště" v pohodlném dosahu vlaku je v Kolovratech (mezi pár starými baráky u trati a silnicí I/2); naopak mnoho těchto "sídlišť" je nejen úplně mimo dráhu, ale mnohdy i na naprosto nevyhovující silnici. Nejšílenější je za Průhonicemi (snad se to jmenuje "Nupaky", dobře viditelné z D1, po pravé straně směrem do Prahy), kde je příjezdová silnice stěží pro 2 IGK. Při průjezdu busu se musí couvat.
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 08:51:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: V Dobřichovicích mají parkoviště hned u nádraží - sice takové divoké, ale funguje to asi dobře.
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.70.226
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 09:05:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Bručoun: Kontrola busů od Kladna. Já nevím, ale kam moje znalost zákona sahá (vlastním ŘP na A,B,C,T), tak na autobus se stejně jako n každé jiné vozidlo, resp. jeho řidiče, vztahují ustanovení o nejvyšší povolené rychlosti. Jinak řečeno, prakticky od konce R7 jakožto rychlostní komunikace u letiště jsou směrem do Prahy osazeny značky 70 km/h, pak 60 km/h a na konci platí už jenom 50 km/h. Řidiči busů je běžně nedodržují (vemte IGK a jeďte těch 50 a počítejte busy které vás předjedou atd.). Jinak řečeno cesta busem je výhodná za cenu permanentního porušování zákona jež trpí PČR (to samé taxi na letiště), čili žijeme v absurdistánu. O regulaci IGK v cenrtu korunou jsem už mluvil, zatím mi nikdo nevysvětlil proč to nejde.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 441
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 09:19:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O regulaci IGK v cenrtu korunou jsem už mluvil, zatím mi nikdo nevysvětlil proč to nejde.

Dali, snazil jsem se to vysvetlit - mestske mytne (stejne jako kterekoliv jine dane) je politicke rozhodnuti. Podivej se na clanek
http://www.spvd.cz/?p=svet/gb/london/london.html&m=svet/gb/menu_gb.html , radove v jeho prostredku je popsano, kdo muze vjet do mesta zadarmo a kdo plati snizeny poplatek. Je tam nekdo napsano, ze zadarmo jezdi poslanec narodni - magistratni - obvodni, jejich kamaradi, kamaradi jejich kamaradu?
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 2-2006
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 16:20:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad: metro v Řepích...

Nemyslel jsem, že by lidé používali metro k jízdě z Řep do centra, ale jako rychlé propojení Řep, Zličína atd. by mi přišlo ideální a byla by to jen jedna stanice navíc..
Dejvice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 17:58:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kladnauer: No nevim... Řekl bych, že moc lidí z Řep na Zličín či na Stodůlky necestuje... Navíc pokud by se jednalo o "normální" podzemní úsek, tak by to šlo do miliard, za které lze pořídit daleko užitečnější stavby (např.: oprava TT Anděl-Motol a stavba TT na Suchdol či do Malešic nebo třeba z Motola na Vypich)...
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.11.114
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 18:47:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"v tomto případě "pražský S-Bahn" zatím selhává."

Tak to nemusí být navěky. Pokud jde o parkování, tak mně se P+R na vsi či maloměstě nezamlouvá. Všude, kde je dost místa, by mělo být parkování u nádraží zdarma a bez formalit. P+R považuju za velkoměstský produkt a nechal bych ho víceméně jen pro velká města.


"... na autobus se stejně jako n každé jiné vozidlo, resp. jeho řidiče, vztahují ustanovení o nejvyšší povolené rychlosti."

To ano, ale ještě nikdy jsem neslyšel o tom, že by pražská policie pokutovala lidi, co na 50 jedou 60. Často nechává být i ty co jedou do 65. Nevím, proč by na busy měl být přísnější metr.

Kontroly linkových busů, když už na nich trváte, si přestavuju tak, že by policie ZÁVAŽNÝ přestupek pouze zdokumentovala a vyřešila jindy. Cokoli jiného je neopodstatněná buzerace cestujících.

Vaše představa odstavení busu s cestujícími na TECHNICKOU kontrolu: to Vám vážně nedochází, jak ulítáváte?
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 953
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 20:23:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím, proč by na busy měl být přísnější metr.

No on na autobusy přísnější metr je. Mají snad normální osobní auta kotoučky? Nezažil jste v cizině (a to na západ i na východ od ČR), že se ty kotoučky fakt používaly? Neslyšel jste nikdy o přísnějších postizích profesionálních řidičů? (Což ale už diskutabilnější je.)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 19397
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 20:38:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taky je rozdíl vozit sebe (a maximálně pár dalších lidí), či autobus plný cestujících...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.19.28
Odesláno Pondělí, 06. února 2006 - 21:54:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Taky je rozdíl vozit sebe (a maximálně pár dalších lidí), či autobus plný cestujících..."

... a taky je rozdíl jen na 50-tce 60 či 65, nebo 80-90. Dřív v obci bývala 60 a tolerovalo se do 70 ... Těch maximálně 70 považuju na ulicích typu pražská Evropská ještě za bezpečné.
Koe
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.46.66
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 07:48:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímavé a poučné je, když si porovnáte dodržování povolených rychlostí na silnici a na železnici.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 539
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 09:38:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Dokumentace a pozdější řešení závažných přestupků řidičů BUSů - Tak to mi přijde jako úlet na druhou stranu.

Samozřejmě že buzerační akce na lékárničky lze nechat na výjezd/zatažení do garáže, ale opravdové technické nedostatky vozu, nebo opravdu závažné prohřešky řidiče se musí řešit úplně stejně jako u ostatních, nebo přísněji.

Těch padesát zdržených cestujících bude mít sice plnou hubu keců, nicméně až se nějaký BUS vyfláká na totálně sjetých gumách, případně s řidičem kaskadérem, případně s řidičem pod vlivem, tak cestující budou mít plnou hubu krve a kecy budou mít novináři.

Dokumentace a pozdější řešení bych viděl jako optimální u méně závažných přestupků, ale u závažných záležitostí je třeba jednat hned.

A zavedl bych motivaci pro dopravce, který by v případě vyššího počtu prohřešků svých řidičů (resp. řidičů jezdících na jeho lince) o licenci přišel.

Ještě k těm rychlostem - kladenské BUSy na Evropské jezdí o cca 20 km/h rychleji, než by měly (na padesátce 70 a na sedmdesátce 90). Zůstává otázkou, zda přizpůsobit značení názoru řidičů, či zda trvat na současném stavu ...
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 446
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 09:39:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

na autobusy přísnější metr je

Treba v Rakousku je "prisnejsi metr" na ridice "verejne dopravy". Takze ridic IGK i NGK muze mit 0.5 promile, ale ridic busu nebo taxi nulu. Plati to ovsem v pripade, ze ridi vozidlo verejne dopravy (cili ne, ze ma v ridicaku razitko u skupiny "D")... autobusak si muze dat po zatazeni pivo v garazi a pak svym autem uz odjet s temi 0.5
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 2-2006
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 09:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Metro Řepy: Myslím, že kdyby tam to metro opravdu bylo, tak by Mr. Chalupa svolil se zdvojkolejněním tratě na Zličín a následně zkusil prosadit kompletní demontáž buštěhradky. Až se divím, že ho tato možnost ještě nenapadla..

Technická kontrola autobusů s cestujícími: To je jak z komedie, ale italský, protože jinde by to nepochopili ani jako vtip..
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 956
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 10:15:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Již jsem psal na diskuzi Odsun nádraží, že v idnes vyšel článek od Jan Zieglera Praze chybí peníze na metro, stát nepomůže
Jak vyplývá z prohlášení radního Šteinera je nyní nepřítelem metra č.1 nikoliv rychlodráha, ale Brno.

Věřím, že příštím ministrem dopravy bude někdo, kdo pochopí význam hlavního města. A to, že lidovecký ministr pan Šimonovský, který prosazuje dost pochybné a drahé projekty v Brně, odkud pochází, to nebude


(Příspěvek editován uživatelem Borovička únor 07, 2006)
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.197
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 12:33:41   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Tak to mi přijde jako úlet na druhou stranu."

Jde o to, čí úlet. Jestliže u nějakého dopravce jezdí bus se sjetými gumami, tak ti nebozí cestující jistě čekají jak na smilování, až jednoho slunečného dne policie vůz odstaví během jejich cesty. Sorry, ale gumy se nesjedou za dne na den. Takže takový bus ať klidně dojezdí kolo, než dojede náhradní, nebo do večera a druhý den bude muset jet jiný. Vaše řešení, kdy si kvůli sjetým gumám cestující vystoupí, je i.iotské.

Takže asi jediná výjimka, kdy bych souhlasil s odstavením busu, je řidič pod těžkým vlivem (ale ne kvůli 0,1-0,5 promile! - s tím se v některých okolních zemích běžně jezdí, i když ne běžně s cestujícími)

Kladnauer: vidíte, že některým kolejnickým šotofandům to ani nepřijde. Co takhle technická kontrola SC pendolino - hodím mu červenou v České Třebové, odstavím na vedlejší kolej ... U takovéhle soupravy se toho najde ke kontrole víc než u blbého autobusu.

Arj: v Rakousku to snížili na 0,1, alespoň co jsem četl.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 540
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 13:09:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Na dráze je to ale naprosto běžné. Když vůz neprojde brzdou, tak jde ze soupravy ven. Když vozu nesvítí konce, tak se čeká, než je někdo rozsvítí, nebo tam dá odrazky, když SW Pinďolína zahlásí error, tak zůstane stát v Krasíkově, nebo kdekoliv jinde ... Někdo to bere jako buzeraci, někdo jako bezpečnost.

K čemu pak je nějaké dodržování sjetosti gum, když na jakýchkoliv gumách lze odjet ještě aspoň kolo, nebo lépe celý zbytek kurzu? K čemu je limit na alkohol v krvi, když s tím lze v pohodě jezdit (navíc Váš systém by neumožňoval postih řidiče, protože i odběr krve by ty cestující zdržel)

To, že se gumy nesjedou za den je jasné a je to starost provozovatele BUSu - má dostatečně dlouhou dobu, aby si toho všimnul. To on bude muset cestujícím odpovídat za zpoždění a měl by za něj odpovídat i dopravnímu úřadu, který vydal mu licenci.

Mimochodem, jak byste řešil situaci, kdyby PČR benevolentně nakázala dojezdit do večera a předmětný vůz by se druhý den objevil na silnici zas? Další den k dobru?

Cestující nečekají na žádné smilování. Cestující čekají, že vůz, který je poveze, bude splňovat technické požadavky na něj kladené. A ve svých daních si platí Policii, která na rozdíl od nich má pravomoc to kontrolovat.

Řidič autobusu není nadčlověk a zákony platí i pro něj.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 13:20:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V zemi kousek za vodou, ktera ma nejnizsi nehodovost, existuje specialni slozka jejich ministersva dopravy, ktera kontroluje autobusy. Ja jsem takovou kontrolu zazil i s ceskym zajezdakem. Proste prijde na parkoviste u pamatky nebo na autobusove nadrazi, objede autobus (stav pneu, celkovy vzhled) a pak pozada ridice o rozsviceni svetel a blinkru a prezkouseni funkcnosti steracu. Autobusy, ktere neprojdou kontrolou, proste nemohou odjet.

Pravda, vyhodou te zeme je, ze mistni obcane se vesmes chovaji sporadane a nemistni musi projet pres nejaky namorni prechod, takze pripadne nedodrzeni zakazu dalsi jizdy by zrejme na tomto prechodu znamenalo ne odstaveni, ale vysazeni cestujicich - at se dostanou jak umeji, zabaveni busu a premisteni ridice pod ochranu monarchy.

Dalsi pravda, k te demokracii se dostavali asi pul tisicileti.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.22.138
Odesláno Úterý, 07. února 2006 - 19:07:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"dojezdit do večera a předmětný vůz by se druhý den objevil na silnici zas? Další den k dobru?"

Když mi před lety vzali techničák kvůli děravému výfuku, tak jsem dostal papír na dojetí, který pochopitelně platil jen ten den, kdy byl vystaven. Nevidím vůbec žádný důvod proč by to takhle nějak nemohlo fungovat dnes pro autobusy.

"... jak byste řešil situaci .... předmětný vůz by se druhý den objevil na silnici zas? Další den k dobru?"

NE!!!

""Váš systém by neumožňoval postih řidiče, protože i odběr krve by ty cestující zdržel"

Pokud by balónek ukazoval na víc než 0,5 promile, tak to je trošku jiné kafe, než gumy se vzorkem o 0,5 mm menším, než stanoví vyhláška. Takového řidiče VHD ať klidně posadí do basy a lidi si holt vystoupí, tam už doopravdy jde o eliminaci hrozícího nebezpečí.

Mimochodem, "můj systém" neumožňuje jezdit s alkoholem, předpokládám, že žádný řidič VHD nechce neustále platit pokuty, to by mohl platit na pokutách víc než je jeho plat. Pro mě řidič autobusu není nadčlověk, ale nepřeju si, aby postih řidiče znamenal zároveň postih cestujícího. S výjimkou odvrácení AKUTNÍHO nebezpečí. Což je například řidič s více než 0,5 promile. Nebo zcela hladké gumy bez jakéhokoli vzorku; to jsem ale ještě nikdy neviděl. Techničáky se ale berou za daleko větší hovadiny, třeba za ten děravý výfuk.

"k te demokracii se dostavali asi pul tisici"

Je ovšem otázka, jestli stejný model, jaký fuguje pro buzerování cizinců, používají i pro místní veřejnou dopravu. Podle toho, co jsem o oné opěvované zemi za kanálem slyšel, tak nikoli.



Mimochodem, proč podle vás není možné, aby PČR prováděla kontroly busů VHD na konečné nebo při zatahování? Proč se mají kontroly dělat tak, aby obtěžovaly co nejvíc lidí? Jenže to by slavná PČR nemohla dřepět na jednom místě, a vybírat pokuty jak na běžícím pásu.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 541
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 08:41:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já netvrdím, že není možné kontrolovat BUSy na konečných. Ani nehoruji za buzeraci linkových BUSů skrzervá děravé výfuky a lékárničky. Ale zadržení BUSu na konečné znamená v konečném důsledku to samé, jako jeho zadržení na trase (cestující pojedou se zpožděním, nebo vůbec). Úplně nejlepší by samozřejmě byly kontroly při výjezdech a zatahováních.

Ale, když už čapnou opilce na silnici, nebo BUS s hladkým obutím (já jich tedy vídám poměrně dost), tak nevidím nejmenší důvod k toleranci ...
Dali
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.70.226
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 09:57:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Evropská není svým konstrukčním řešením (šířka, řešení křižovatek, kolize s dalšími druhy dopravy - pěší, tram. atd.) rychlostní komunikace ale normální městská ulice bohužel díky debilitě urbanistů v min. století sloužící jako dálniční přivaděč k R1 a letišti. Na celé trase je několik velice kolizních míst, kde dochází pravidelně k nehodám a bohužel se smrtelnými následky. Příčinou je většinou vysoká rychlost a jízda na červenou. Ta omezení na 50, resp. 60 km/h nejsou v tomto případě určitě od věci. Jezdím tam dost pavidelně a porušovače předpisů lze rozdělit v principu do tří kategorií a to: taxislužba, resp. smluvní vozy na letiště včetně těch minibusů, závodníky většinou s velkými drahými vozy a řidiče autobusů a to zejména linkové dopravy do Prahy, MHD je v menšině. Občas je to tako ruská ruleta. Otázka tedy zní: 1. Proč PČR nevymáhá dodržování zákona? 2. Bude-li se jezdit zcela striktně podle pravidel, jaké pak budou jízdní doby a výhodnost?
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.9.162
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 11:10:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Jezdím tam dost pavidelně a porušovače předpisů lze rozdělit v principu do tří kategorií"

Tak schválně někdy zkuste jet PŘESNĚ 50 a zjistíte, že porušovačů je 90% všech řidičů. Netvrdím, že je bezpečné projet celou Evropskou 70, ale je tam hodně úseků, kde je nějakých 60-70 bez problémů. Zelená vlna je seřízená tak, že někde ji stíháte při 40 a jinde musíte jet na 50 aspoň 60, abyste ji stihli. V tom úseku, kde je povolená 60, tak když chcete mít jistotu, že stihnete další zelenou, tak to chce aspoň 65, někdy i 70. To se pak těžko vymáhá dodržování zákona. Mimoto, v první řadě je třeba důsledně trestat vyložené piráty, a ne začínat u těch co jedou jen málo přes. Nulová tolerance v českém pojetí by znamenala beztrestnost pirátů, kteří policii zkorumpují, a šikanu těch co neuplácejí. Mimochodem, trestal byste mašinfíru, který při dohánění zpoždění jede něco přes vmax? Dvakrát jsem to zažil (hluboko v minulosti), v jednom případě to přitom bylo zcela očividné, na úzkokolejce ještě před její privatizací.

Nedémonizujte ty linkové busy, mně se snad ještě nestalo, že by mi linkový bus na Evropské předjel. (Jestli někteří řidiči jezdí jak piráti, tak jsou to řidiči DPP při zatahování. Ti už mě předjeli několikrát (ne na Evropské)).
Vaše snaha nějak uměle omezit konkurenceschopnost busů čouhá ze všeho co píšete. Já preferuju férový souboj, spočívající v tom, že dráha či metro bude přitahovat lidi svou vlastní výhodností pro cestující. Bohatě stačí, že dálková ani rychlá regionální doprava není dotovaná. Tyto busy sice mají výhodu, že platí málo za dopravní cestu, ale dálkové vlaky zase jsou dotované od MD. Takže ty šance jsou poměrně vyrovnané, pokud někde dráha konkuruje neúspěšně, tak je to jen a jen její vlastní neschopností.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 959
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 11:11:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já nevidím nemožné odebrat koncesi k činnosti v oblasti veřejné dopravy tomu, kdo svoji činnost provozuje (zvýhodněně dokonce) porušováním dopravních předpisů. Samozřejmě to musí umožnit zákon, ale nebudou to žádné nerovné podmínky k podnikání.

Zajímavé jsou také cyklistické kurýrní služby, které jsou vlastně založeny na porušování dopravních předpisů (jízdy po chodnících, jednosměrkou v protisměru...), ale tam už by to omezováním ze zákona nerovnými podmínkami možná zavánělo (stejně přísná kontrola všech způsobů přeprav kurýrních služeb).

Jinak se můžeme dostat k tomu, že SA nám sdělí, že konkurovat vlakům (nejen) na trati Praha - Ostrava lze, protože i přes pokuty jsou v zisku.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.188
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 11:22:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomášk: Až na to, že já jsem pro zadržení busu jen ve velmi extrémním případě. V 99,9% případů jsem pro "papír na dojetí" na zbytek dne. A rozhodně nenavrhuju na konečné tak hloubkovou kontrolu, která by zdržeja pravidelný odjezd. Ať si PČR dá tu práci, a provádí namátkové kontroly (když už je chce dělat) při delším prostoji busu, nebo při zatahování.

ad opilec: na tom se asi shodnem, pokud nevidíte opilce v někom kdo si dal malé pivo. Po malém pivu nebo při malém zbytkovém alkoholu z večera by měla být jen pokuta, u řidiče z povolání velice mastná, ale ne zákaz pokračování v jízdě.
Bručoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.148.10.236
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 11:36:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Borovička: cyklisty bych nebuzeroval, kolo není motorové vozidlo, je tudíž ekologické. (Pokud někdo dělá podobné psí kusy na motorce, tak bych mu ale dal co proto. Motorkáři obecně jezdí nebezpečně, jsou velice hluční a smrdí často víc než auta.)

Pokud jde o linkové busy, tak (asi s výjimkou SA Ostrava-Praha) myslím že jste na omylu. Většina linkových busů rychlost v podstatě nepřekračuje (o 110 místo 100 už nehodlám hnidopišsky diskutovat).
Myslíte, že když doženete všechny kladenské (či jiné) dopravce k přesnému dodržování předpisů, že ztratí konkurenceschopnost? Takové myšlence bych se vysmál. Jde spíš o to, že se na silnicích obecně jezdí rychleji, než je předepsáno, než že by tím autobusoví dopravci získávali nějakou znatelnou konkurenční výhodu oproti železnici.
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 542
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 12:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bručoun: Jak má policajt vědět, jestli nadýchnuté 0,3 prom. je z jednoho malého piva, nebo ze 2 panáků nakopnutých 5 minut před kontrolou, což se záhy vyšplhá o dost výš, nebo ze včerejší pařby, což by znamenalo, že šofér je nevyspalý, unavený, nekoncentrovaný ... Vy byste v roli policajta pustil autobus řízený napitým řidičem?

Tak nějak mi přijde, že zákon o provozu na pozemních komunikacích platí pro všechny.

K těm rychlostem na Evropské: To, že je zelená vlna nastavena jinak, než vmax, je chyba TSK a řešit by se měla korekcí zelené vlny a né vmax. Možná jsou tam místa, kde by se rychlost dala zvednout, nechť se tam tedy zvedne, zejména jednalo-li by se o souvislý úsek, pokud možno nezakončený opětným snížením rychlosti (tedy aby se rychlost směrem z města postupně zvyšovala).

Kontrola rychlosti tamtéž: Rezignovat na kontrolu rychlosti proto, že pár největších exotů umí uplatit policii je nesmysl. Buzerovat někoho, kdo jede 52 místo 50 km/h samozřejmě není nutné, ale když jede někdo 70 místo 50, tak už to stojí za námahu. A nebral bych to jako nějaké rozvracení podnikatelů v nedotované linkové dopravě, ale jako vymáhání práva a kultivaci silničního provozu u nás.
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 12:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tomášk, Dali: Nevim proč, ale i pro mne z těch vašich příspěvků čouhá zaujatost proti linkovým busům. Jezdím s nimi do Prahy už 15 let a nejsem si vědom nějakých extrémů. Pochopitelně se to liší řidič od řidiče, ale určitě nepatří mezi nejrychlejší vozidla na Evropské.

Ještě - pravidla zajisté platí pro všechny, ale cílem pravidel není jejich vlastní dodržování, ale plynulost a bezpečnost provozu. Pochopitelně, pokud policista zjistí porušení pravidel, musí konat, ale bylo by dobré, aby se při kontrolách zaměřovali skutečně na ta porušení, která jsou nebezpečná.. a mezi ty bych cyklisty nepočítal..
Tomášk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 543
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 13:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kladnauer: Já nejsem zaujatý proti linkovým BUSům, ale proti řidičům neschopným (resp. neochotným) dodržovat zákon. A u řidičů profesionálů mi to vadí o stupeň víc. A u řidičů profesionálů v osobní dopravě mi to vadí o další stupeň víc. A proto mi vadí Bručounova shovívavost k těm, kteří mají největší odpovědnost a měli by jezdit nejlépe.

A obecně mi vadí, že si každý upravuje předpisy po svém, zůstaneme-li u těch dopravních, tak někdo jede trochu rychleji, protože mu to přijde bezpečné, někdo nesvítí, protože mu to přijde zbytečné, další klidně předjede na plné čáře, protože tam ještě trochu vidí, jiný projede na červenou, protože auta ze stran jsou ještě daleko, další zaparkuje hned u přechodu, protože to ničemu nevadí, jiný týpek nepouští houkající sanitky, protože si přečetl v novinách že některé zdravotní přepravní služby zneužívají majáčky k rychlému převážení prádla, ... Ve výsledku to znamená, že si nikdo nikdy nemůže být jist, jak se zachovají řidiči kolem něj, protože nikdy neví, jaké pravidlo jim zrovna přijde zbytečné.

No, to ale byla jen taková odbočka od probíraného tématu a od tématu rychlodráhy to byl vyslovený ústřel :-)
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 13:15:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Buzerovat někoho, kdo jede 52 místo 50 km/h samozřejmě není nutné, ale když jede někdo 70 místo 50, tak už to stojí za námahu

Jenze ten, kdo jede (zejmena po Lenince) 70, je
- bud takovy, ktery pospicha (protoze mu jde o "velky kseft") a tudiz to muze v klidu uplatit,
- nebo naprosty vul, ktery si neumi pustit radio (v podstate kterekoliv, snad krome "statnich" programu), protoze by slysel, ze tam ci onde je mikrovlnka.

Viz tez clanek (snad MfD) z doby prvniho Krystofa, kdy policie delala kontroly daleko pred "prazskym zhlavim" ruzynskeho parkoviste (rychlost z nejasnych duvodu omezena na 40), tak letistni puncochovi taxikari tam jeli 40. Mistem, kde policie vybirala (primo "na zhlavi") a kde by to mereni mohlo mit vyznam (protoze neznali ridici tapou, kterym pruhem vlastne maji dale pokracovat), uz projeli standardnich 80.

porušení, která jsou nebezpečná.. a mezi ty bych cyklisty nepočítal..

Informace o nehodovosti za rok 2005 http://www.mvcr.cz/doprava/nehody/2005/12_2005.pdf str.3: Nepriznivy vyvoj poctu usmrcenych je i u nehod zavinenych cyklisty - zvyseni o 6 osob na celkovych 37 obeti na zivotech.
str 14 - tabulka 8. Souhrnne nasledky: ...usmrceno ... z toho 93 cyklistu
Kladnauer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 13:25:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad cyklisti: Myslel jsem cyklisty na chodníku. Cyklista má teoreticky právo jet po Evropský, ale v praxi je toto právo rovno riskování života. Proto bych nešikanoval cyklisty jedoucí tady po chodnících. Tak jsem to myslel.

Jinak chápu, že jsme se o diskuse o rychlodráze vzdálili, ale já z toho mám stejně dost marný pocity... Vedení P6 udělá (dle mého názoru) cokoli aby nebyla. Jen si nejsem jist proč, jestli je to proto, že na Ořechovce opravdu bydlí někteří velmi vlivní lidé nebo jestli je rychlodráha velmi pohodlný vnější nepřítel proti kterému je populární bojovat a získávat tak politické body nebo jestli je to truc z důvodu neexistence metra za Dejvickou..
Prostě nevim, ale oficiálním argumentům věřim ze všeho nejméně..
Peslg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 3-2005
Odesláno Středa, 08. února 2006 - 13:34:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad řidiči autobusů: mám názor někde mezi Bručoun a Tomášk.

1) mezi řidiči autobusů i konkurenčních existuje solidarita...

Zažil jsem poruchu soukromého autobusu kousek po nájezdu od Kladna na R7, za chvíli zastavil jiný bus a lidi nabral. Mimochodem ještě před pár lety byl stav busů Pohl-Lamer-Zíka tristní...

Zažil jsem lehkou bouračku kladenského busu na evropské, opět cestující vystoupili, část jich nabral jiný bus, část šla na tramvaj. Mimochodem po nárazu lidi popadali na podlahu, řidič se ani nezeptal jestli se někomu nic nestalo...

2) u dvou nejhorších autobusových havárií (Nažidla, Středokluky) šlo o chybu řidiče (u Nažidel možná i chybu firmy, řidič neměl správnou praxi ne?), myslím že důslednější kontrola profesionálních řidičů (nejen bus) je na místě

3) u spojů Praha ČM - Liberec a spol. cestující předpokládají a skoro bych řek že kalkukují s tím, že jízdní doba bude kratší než v JŘ - i za cenu porušování předpisů.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace