K-report
 

Archiv do 24.srpna 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Staré archivy » Archiv do 24.srpna 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 10:32:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 KM - tak 1) řidičům tramvají to vadí už dlouhá léta, dokonce na stránkách OSPEA máš ukázáno jak by to mělo vypadat - byl tu i pokus Školy ED dostat to do silničního zákona
2) řidič tramvaje s tím v podstatě nemá problém, dokud nepřijde idiot, který tomu nerozumí a nezačne o tom dělat skandální reportáž
3) 10s? když někdy je volno třeba jen 3s (možná 5s) a dost? zajeď se podívat na křižovatku Ke Stírce - po reko už je to lepší, ale ještě před rokem se tramvaj ještě ani nerozjela a už tam bylo stůj (ve směru od Palmovky na Kobylisy)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7089
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 10:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Docela by mě zajímalo, za jakých podmínek může jet autobus MHD po tramvajovém pásu. Včera v cca 6:50 se po kolejích na Francouzské prořítil kolem refíže Jana Masaryka A-bus linky 135, ev.č. 3251 asi 100km rychlostí, a pak ještě dost drsným manévrem předjel rozjíždějící se auta na křižovatce Blanická - akorát padla zelená, naštěstí byla první Avia, která se rozjíždí dost pomalu... Musím podotknout, že IGK provoz byl dost slabý, a důvod k předjíždění kolony rozhodně autobusák neměl.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 830
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 11:02:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jana Masaryka. Výpočet pro zasvěcené:-)

2 x 1,30 + 3,00 = 5,60
5,60 / 2 = 2,80
2,80 - 1,30 = 1,50
1,50 < 1,75.

Bus tam může jet pouze v případě objíždění
nehody nebo jinak blokovaného pruhu a nesmí
mu tam být zřízena zastávka.
Absolutí šotoflek je v baru Podraz na Štvanici.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 11:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud není pro bus vyznačen vyhrazený pruh na tramvajovém pásu tak pro něj platí to co pro ostatní:
Na tramvajový pás v úrovni vozovky se smí v podélném směru vjet jen při objíždění, předjíždění, odbočování, otáčení, vjíždění na pozemní komunikaci, nebo vyžadují-li to zvláštní okolnosti, například není-li mezi tramvajovým pásem a okrajem vozovky dostatek místa; tramvajový pás zvýšený nad nebo snížený pod úroveň vozovky nebo od vozovky jinak oddělený například obrubníkem se smí přejíždět jen příčně, a to na místě k tomu přizpůsobeném. Při vjíždění na tramvajový pás nesmí řidič ohrozit ani omezit v jízdě tramvaj.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 510
Registrován: 12-2005
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 11:14:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V tom pripade by me zajimalo, jak to ma vyreseno se dopravnim znacenim linka 193 na nam. bri Synku a pak jeste o kousek dal, tak dve zastavky.
Pavel
Arogance znalosti, neodpustitelny prohresek proti dobrym mravum ...
http://www.pjp.cz
ICQ: 30831569
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 11:19:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McB: Já se ti divím, takovej zkušenej a takhle se ptá. Přeci když ho nikdo nevidí (anebo pokud ho někdo takovýmhle "dotazem" nenabonzuje - dobrýýýý :-)))))
R31: Kdyby jim to vadilo dlouhá léta, tak přeci jen i v této zemi za za 40 let nebo jak dlouho se čočky používají dá něco změnit. Nebo aspoň za posledních 20, kdy elektronika přeci jen dospěla i k nám. Pokud ta reportáž přispěje k úpravě signálu, nebyla od idiota a nebyla skandální.
Hele, ale upřímně - vono vám (řidičům) to vyhovovalo. Nedělejte, že nevíte, jak dlouho po zhasnutí volna lze ještě projíždět bez nebezpečí - viz Evropská, kde se volno pro auta a tramvaje leckde liší a tramvajáci odjíždějí na volno pro auta...
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 236
Registrován: 8-2004


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 11:49:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

radek31: 3) 10s? když někdy je volno třeba jen 3s (možná 5s) a dost? zajeď se podívat na křižovatku Ke Stírce - po reko už je to lepší, ale ještě před rokem se tramvaj ještě ani nerozjela a už tam bylo stůj (ve směru od Palmovky na Kobylisy)

Obavam se, ze tato reakce je nepochopenim vyznamu cocek i pripadneho blikani (vystrahy). To blikani nema preci vubec nic ubirat z delky signalu volno! I kdyz to padne na stuj po 3s, tak je tam nejaka ta vyklizeci doba, ze?
Cili pokud by bylo blikani pouzito, tak to mame vase 3s volno, 10s blikani a az potom stuj - na ktere ale (na rozdil od soucasneho reseni) uz nesmite vjet do krizovatky. Celkova delka cyklu nezmenena.
:-)
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 831
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 12:11:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp: Palouček - síla zvyku, jednou je tam ta čára namalovaná a tak pruh odporující dvěma ČSN stačí. V novém stavu by to ale nešlo. Náměstí bratří synků je trošku jiný případ díky zábradlí, které umí zmenšit nutný volný prostor vedle tramvaje.
Absolutí šotoflek je v baru Podraz na Štvanici.
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 13:23:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Semafory pro tramvaje, body, řiďičáky aj. nyní na Radiožurnále s odborným výkladem paní Kuchařové
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25072
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 19:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Že na problém musela upozornit Nova? Tramvajákům to až do reportáže nevadilo?

A nebylo to spíš tak, že takový semafor s vlastnostmi tramvaje počítá a tedy (podobně jak u semaforů chodeckých) disponuje vyklízecí dobou (=takže se o žádný problém nejedná)?
Zatím to nebylo nikde vyloučeno (ta vyklízecí doba) :-(, je možné, že to problém opravdu je. Na některých křižovatkách mi to ale tak přijde, že tramvaje mají na Sůtj dříve jak ostatní vozidla...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 10-2002
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 19:32:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vyklízecí doby by s tím měly počítat. Když jsem to minulý týden probíral se spolužákem, který se zabývá projektováním SSZ, tak je to dáno normou a ta by se musela pro zavedení blikání upravit. Pokud se o víkendu utrhnu, tak podrobnosti probereme ve sklépku.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25089
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 01:46:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže ve výsledku se pro řidiče tramvají změní jen to, že už je nebude moci kvůli tomu nikdo prudit? Pak by to byl docela drahej špás... :-(


Pokud se o víkendu utrhnu, tak podrobnosti probereme ve sklépku.

?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Anonym
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.80.200
Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 09:23:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdy se objeví v Pze více tramvají T 14 ? Nezasekla se Škoda Plzeň ?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 10:24:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ: Trošku to motáš. Vyklízecí doba je doba pro opuštění křižovatky než se rozvítí volno pro jiný směr. Tzn. vozidlo ale vjede na volno. Nejvíc je to vidět na signálech pro chodce, kde je to i v zákoně ("chodec může dokončit přecházení"). Tady se řeší problém, že "červená" skočí tramvajím v okamžiku, kdy už fakticky kvůli rychlosti a vzdálenosti nemůžou bezpečně zastavit a míjejí návěstidlo se signálem stůj. Na železnici jsou předzvěsti, i aut pak žlutá na semaforech - základní její význam je že vjet se smí jen když nejde bezpečně zastavit, proto svítí tak dlouho aby při rychlosti 50km/h bylo možno od rozsvícení buď projet na oranžovou nebo zastavit. Čili žlutá by měla být signálem pro šlápnutí na brzdu, ne na plyn, jak se řidiči mylně domnívají :-) Doufám, že jsem to nezamotal ještě víc.
To že tramvajím mnohdy skáče stůj dřív než autům je často proto, aby se dalo odbočit doleva. Opačný příklad je Letenské nám. zc. tam je to moc fikaně udělaný, volno skáče na předchozím semaforu tak tramvajím tak, že do křižovatky vjíždějí rozjeté a gumokoly nemají šanci se při odbočení doleva před ně dostat, protože se teprve rozjíždějí.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 4-2006
Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 10:58:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 KM - naprostá většina SSZ počítá s možností vjetí tramvaje do křižovatky ještě cca 2-3s po padnutí stůj a auta pouští až poté - říkej si tomu jak chceš, ale v podstatě to je vyklízecí doba

celý tento problém není o tom, že by tramvaj někoho ohrožovala jízdou na stůj, ale jen protože diletanti z novy dělají "skandál"
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 11:28:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podrobností mám třeba na mysli, zda lze vyklízecí dobu ovlivnit odhlašovacím kontaktem a jestli se to dělá nebo musí být pevná. Bylo by to nejspolehlivější, nejbezpečnější a nejlevnější řešení.
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 11:40:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Anonym: Co nevidět by měla dorazit 9113.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25098
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 11:54:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem:
Dobrá, ale správný termín pro toto neznám . Tak to nazvěme analogií k vyklízecí době. Akorát u chodců je příčina až v křižovatce, u tramvají před ní. V obou případech, ale dotyčný vidí červenou a musí ji projít/projet, nebo snad ne?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
T1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.31.73
Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 14:55:43   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V sobotu 26.8.06 bude na 1/91 jezdit T1 č. 5002.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1248
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 15:16:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

R31: To je příšerný tendleten folklór. Timdle právě vzniká nejvíc nehod: "vždycky se to tak dělalo"... "vždycky se takhle jezdilo"... "vždycky ten vlak přijel až za 5 minut po spadnutí závor, jakto že tu najednou byl za 10 sec (a hele, pendolíno!)..." Když byl ten vlak támhle, dycky sem stačil přejít, divil se pán, co přijel na spřáhle do Pardubic.
V zákoně není nic o tom, že X vteřin po padnutí signálu stůj lze ještě jezdit. Ne. V zákoně je že řidič musí jet tak aby byl schopen zastavit. tedy v důsledku plížit se i 10km/h k semaforu, když neví, kdy padlo volno a jak dlouho tedy bude. A proto se o tom píše, abyste věděli kdy to volno skončí. Ne proto abyste mohli jezdit X sec. ještě na červenou.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1102
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 16:04:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hm pak je lepší systém, který jsem zatím viděl v Rumunsku a Číně, kdy semafory jsou doplněné vteřinovým počítadlem zelené/červené (V Číně v některých provinciích skoro všechny) a pro zajímavost - V obouch státech jsem jel trolejbusem na červenou a nevylučuji, vzhledem k mentalitě doržování předpisů, že i tramvají.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7107
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 16:57:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tedy v důsledku plížit se i 10km/h k semaforu, když neví, kdy padlo volno a jak dlouho tedy bude.

Tady zas jednou musím s Kmem souhlasit. Zrovna před chvílí jsem jel l.4 z IPP směr Mírák. Opravdu nechápu, jaxe jejímu řidiči může stát, že Jugoslávskou jede plynule cc 30 km/h, celou dobu před sebou vidí na Míráku volno, a pak najednou brzdí na magnety při "náhlém" padnutí stůj?!? Ta křižovatka je vidět už z Tyláku, to to opravdu nejde odhadnout?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 388
Registrován: 10-2002
Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 19:13:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain mi připomněl na co jsem se chtěl zeptat. Dovedete odhadnout na jakou vzdálenost jste schopní rozpoznat co na návěstidle pro tramvaje svítí?
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 19:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V zákoně je, že řidič se musí k semaforu plížit? Proboha kde???
Podle mne to není pravda. Řidič musí pouze zastavit, má-li červenou nebo žlutou. Pokud zastavit nejde, na žlutou může projet. U tramvaje žlutá není, resp. tam není červená, tudíž padnou-li mu čočky tak, že nemůže zastavit, tak je projede v souladu se zákonem. Nebo se pletu? Podle mne v tom má KM i Airkibus menší guláš:-)
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 21:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to přesně tak, jak popisuje Heky, někteří lidé tady mají hokej v podstatně víc věcech...
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7111
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 23. srpna 2006 - 23:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tudíž padnou-li mu čočky tak, že nemůže zastavit, tak je projede v souladu se zákonem.

Tak proč jsem dnes zažil ty magnety? A proč jako cestující v zadním voze dost často zažívám průjezd přes přechod, kde už svítí chodcům zelená?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 00:27:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Tak proč jsem dnes zažil ty magnety?"
třeba protože se řidič bojí, kterej debil ho zase natočí a začne mu dělat problémy, tak to radši domlátí magnetama - to je přímý dopad těch reportáží a práce Dopravní kontroly

"A proč jako cestující v zadním voze dost často zažívám průjezd přes přechod, kde už svítí chodcům zelená?"
třeba protože tam je špatný program v SSZ (viz. Želivského, Nám. Míru apod.)
nebo třeba kvůli stavu kolejí (při omezení rychlosti tramvají se program v řadiči nechá, takže když tam tramvaj musí jet 10 km/h místo třeba 30 km/h, už to nevychází)
nebo nějaké auto zdrží tramvaj v křižovatce
těch důvodů může být hodně

to, že jim svítí zelená nic neznamená, souprava má přes 30m a často program v řadiči přímo počítá s tím, že tramvaj ještě bude projíždět, když bude chodec vstupovat do vozovky (třeba právě na Želivského)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7114
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 08:39:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

třeba protože se řidič bojí, kterej debil ho zase natočí a začne mu dělat problémy, tak to radši domlátí magnetama - to je přímý dopad těch reportáží a práce Dopravní kontroly

Radku, nechci to tady pořád moc rozmázavat, ale já jsem s tou tramvají v Praze taky jezdil, takže trochu vím, o co jde. Křižovatka Jugoslávská - NM je tak přehledná, že brždění na magnety je zde prostě na. To se pan řidič rozhodl trochu pozdě, že si dá pozor na "nějakého debila s kamerou".
Vypadá to, že jde o banalitu, ale při "magnetech" a tramvaji plné stojících lidí se poměrně snadno může někdo přizabít. Prostě mě jenom zaujalo, že tady už několik dní čtu o mediálním spiknutí proti řidičům, a pak vlezu do tramvaje a hned se mi stane toto.
A taky by mě zajímalo, jestli jsou dnešní ŘED v kurzu nějak poučováni o vypínání jízdy při jízdě přes sekci. Na IPP směr Karlák vídám při stíhání světel přes magistrálu pravidelně docela pěkné věci.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mysmic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 09:01:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

z pohledu nevýznamného cestujícího, který tudy jezdí často:
Pokud křížení s magistrálou je projeto "normálně" a pokud doba stanicování na IPP je "standardní" a Jugoslávskou se jede plynule, čočky před vjezdem na náměstí Míru padají téměř vždy aneb mám pocit, že cykly v celé oblasti mají "svůj řád". Takže bych zrovna toto místo označil (samozřejmě do jisté míry) za snadněji odhadnutelné. Analogogicky mě napadá Ječná x Štěpánská/Lípová pro linky od Moráně po odstanicování v zast. Štěpánská.
Mysmic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 09:20:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě dovolte malou úsměvnou (?) odbočku: To samozřejmě neznamená jezdit po paměti jako roboti, to by se nemuselo vyplatit. Autobusové linky od Strahova, tedy z bočního směru vjíždějí do Vrchlického ul. a hned na následující pidikřižovatce (tuším s ul. Na Popelce) jim padá stůj. Jednou takhle řidič tam automaticky zastavil, ale zrovna ten den cykly asi měly "změnu". Tak chvilku koukal, než zjistil, že zelená svítí stále...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 10:36:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Heky,Demon3: Ne, guláš v tom máte vy. Řidič musí jet vždy tak, aby na červenou zastavil. Žlutá je bonus pro motoristy. Podobně blikající signál na přejezdu je k VYKLIZENÍ přejezdu před pádem závor, ne na vjetí když se nedá zastavit. Žádná výjimka ze signálu stůj neexistuje nikde v žádném zákoně (chicht, mimo autoblok :-))
Radek31: Ne, McB hovořil o tom, že řidič jede z Tyláku na Mírák, celou dobu vidí volno a přesto mu nedojde, že to nestihne, snaží se to stihnout a pak brzdí magnetama. Ty další příklady co popisuješ spadají do vyklizovací doby. Zdejší problém (a reportáž TV)ale je jen a jen o tom, že ČELO TRAMVAJE MÍJÍ JIŽ SVÍTÍCÍ SIGNÁL STUJ a to je neomluvitelné.
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 10:46:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

KM, z ceho vychazis? Muzes mi ten predpis prosim ocitovat?
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 128
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 10:50:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

KM: Ty už seš fakt jako Langer, ten taky kecá do všeho a nerozumí ničemu... Fakt nemáš pravdu. "Červená" na semaforu pro auta opravdu není totéž co "Stůj" pro tramvaje a blikající signál na přejezdu je podobný případ jako "Stůj"! Zamyslel ses třeba nad tim k čemu by to blikalo, když to nemůžeš vidět, tedy pokud by to mělo sloužit jen k vyklizení přejezdu ? Ach jo...

(Příspěvek byl editován uživatelem Demon3.)
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 11:00:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pokud to musel domlátit na magnety, tak mu to nevyšlo asi tak o vteřinu - prostě risknul, že ušetří minutu a nevyšlo to

"Zdejší problém (a reportáž TV)ale je jen a jen o tom, že ČELO TRAMVAJE MÍJÍ JIŽ SVÍTÍCÍ SIGNÁL STUJ a to je neomluvitelné."

tak to je neskutečná blbost! čelo tramvaje míjí stůj samozřejmě několikrát za den

laskavě si uvědom, že ani rychlost 10 km/h nezaručí, že to řidič zabrzdí - brzdná dráha je v té rychlosti cca 5-7m a pokud ti to padne 4m před tramvají tak co uděláš? magnety jsou v této rychlosti neskutečně brutální! takže je samozřejmě lepší jet normálně a pokud ve 40km/h to padne 10m před tramvají na stůj tak se to prostě neřeší a jede se dál
řidič to často docela dobře odhadne podle panáčků na přechodu pro chodce a jiných pomůcek, ale to je jeho nadstandard a ne vždy to jde
třeba na křižovatce Seifertova x Krásova padá stůj naprosto neodhadnutelně (ani podle délky zelené se to nedá tipnout), navíc je to ve velmi prudkém svahu - pokud to padne tak 20m před plnou soupravou, tak by to byl problém zabrzdit i na magnety - samozřejmě SSZ s tím počítá a pokud se tam někdy podíváš, tak zjistíš, že koliznímu směru padá zelená až po cca 10-15s - prostě někomu bylo jasné, že to ta tramvaj ubrzdit nemůže
jiná věc je, že tyto světla jsou snad nejnesmyslnější v Praze

ad sekce - samozřejmě se to v kurzu učí, ale někdo na to kašle a někdo občas zapomene (pokud 3 měsíce jezdím s T6 a pak jdu střídat na přestávky na T3, tak se prostě občas stane, že na té první sekci, zapomenu, že mám 2 PTG :-( a první sekce je ta na I.P.Pavlova)
btw rekuperace je pro tu sekci stejná jako jízda a výhybku 0 používá tak 10% řidičů a díky technickému řešení T3R.P druhý vůz neovlivníš - a jsou místa, kde se přes sekce prostě brzdit musí
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 25127
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 11:01:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem:
Podle Tvého výkladu by tramvaj nemohla projet ani akribiovským ploužením. Takže buď nemáš pravdu, nebo je citovaná norma na hlavu postavená.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7118
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 11:03:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Červená" na semaforu pro auta opravdu není totéž co "Stůj" pro tramvaje

A v čem je tedy rozdíl?

Zamyslel ses třeba nad tim k čemu by to blikalo, když to nemůžeš vidět

Tak téhle větě opravdu nerozumím. Řidič jakéhokoli vozidla musí jet tak rychle, aby vždy bezpečně zastavil na takovou vzdálenost na jakou má rozhled. Takže přejezd bliká proto, aby ti co jsou v něm najetí mohli bezpečně vyjet, a další už tam nevjížděli. ne proto, aby tam ti "co to nestihnou ubrzdit" ještě mohli vlítnout.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 11:23:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

heky a demon: Přátelé, vy opravdu neznáte nejen silniční zákon, ale ani minulé vyhlášky, který platí a které platily stejně pro všechny účastníky silničního provozu. Najděte si to tam sami, na to fakt nemám čas suplovat autoškolu. Vy zřejmě ani nevíte (pokud je vám 18+, ale možná i <18, pokud jezdíte na kole) co všechno porušujete. To je dost depresívní pocit, jako by nestačili piráti, co porušujou úmyslně (ale vědí co). Jsem jako Langer jen z poloviny - kecám do všeho ale zato všemu rozumim :-)
Radek31: Já ti tvé výpočty neberu, proto vnímám reportáž Novy jako přínosnou, protože se s tím něco začne dělat, abyste nemuseli překračovat zákon, jezdit na červenou a riskovat pokutu a životy. Já chápu, že na 5 metrech nezastavíš, což tě ale nezbavuje viny za průjezd na červenou.
Btw. takhle jsme někde tady před časem diskutovali vjezd na nechráněnej železniční přejezd. V tomtéž zákoně je řečeno, že řidič se musí přesvědčit... blablabla, prostě ani když je tam křoví, tak ho to nezbaví viny za to že vjel pod vlak. Nezbaví.
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 11:44:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Autoskolni testy jsem letos absolvoval dvakrat, ve vyhlasce jsem nejakou dobu lezel a nic z tvych tvrzeni tam neni.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 11:51:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 KM - evidentně stále mimo :-( tím, že projedu vteřinu po signálu stůj nikoho neohrožuju a ani neriskuju pokutu
vina za průjezd na červenou? červená tramvaj nezajímá

problém je, že ten zákon známe, ale ty ne - takže samozřejmě nemůžeš citovat

Řízení provozu světelnými signály = § 70 - řeší pouze semafor a ne SSZ pro tramvaje, takže nás nezajímá

§ 72
Provoz tramvají se řídí světelným signalizačním zařízením se signály "Signály pro tramvaje". Těchto signálů se může užít i na jízdních pruzích vyhrazených pro autobusy městské hromadné dopravy osob nebo trolejbusy.

to je vše, takže mi najdi, kde je definována povinnost řidiče tramvaje jet 10km/h před SSZ, aby mohl zastavit, nebo přestaň žvanit - nikde to není upraveno

(Příspěvek byl editován uživatelem radek31.)
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 11:57:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak tak. Dokazat, ze neco neni, je nemozne. Proto chceme po tobe, KM, abys dokazal, ze to tam je. Pises, ze nemas cas. Jak to, ze nemas cas, kdyz jsi zdejsi nejpilnejsi prispevatel?
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 12:06:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Teda kam ty na ty fórky chodíš? Skoro bych řekl, že ani nemáš řidičák, protože nejen že vůbec neznáš praxi, ale i v teorii máš velký mezery. Doporučuju samostudium zákonů č.361/2000 Sb., 200/1990, 247/2000, 411/2005 a po prostudování se sem zase přihlas. Pokud máš řidičák, tak doufam že tě nikdy nepotkam na silnici.
18 beru!
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 12:39:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: Já se mám zamyslet? Nad významem věty "Takže přejezd bliká proto, aby ti co jsou v něm najetí mohli bezpečně vyjet? Tahle věta vůbec smysl nedává, není nad čím se zamýšlet. Pokud jsi najetý na přejezdu, není technicky proveditelné, aby jsi viděl, že to červené světlo bliká a ani žádným způsobem nepřispívá k bezpečnému vyjetí! Touhle možností tedy fakt pouhé červené světlo nedisponuje. Hezká teorie, máš za 1! Ale jinak je celá tahle debata poměrně zajímavá, protože poukazuje na rozpory mezi teorií (tj.zákon) a realitou. Ty s Káemem vyzdvihujete teorii, to je v pořádku, ale ve skutečnosti jsou požadavky zákona ve spoustě věcí technicky neproveditelné a odporující další legislativě.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 435
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 12:51:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A co tohle:
§65 (1) Světelnými, případně i doprovodnými akustickými signály se řídí provoz na pozemních komunikacích nebo se jimi upozorňuje na nutnost dbát zvýšené opatrnosti.
Problém je, že tam není nikde popsáno, co který symbol u tramvají PŘESNĚ znamená, jako to tam je u chodců a aut.
Na druhou stranu:
(1) Světelné signály jsou
a) "Signál s červeným světlem Stůj!" (č. S 1a),...
(2) Signály pro tramvaje jsou
a) "Stůj" (č. S 15a),...

Je snad nějaký rozdíl mezi STŮJ a STŮJ?

A ze škodolibosti přidám tohle:
(2) Řidič vozidla hromadné dopravy osob nesmí ve vozidle kouřit a za jízdy jíst a pít, bavit se s přepravovanými osobami a vpouštět je do prostoru vyhrazeného pro řidiče, rozjíždět se před uzavřením dveří a otevírat dveře před zastavením.
Robot 1-X please save my friends! ...and doctor Zoidberg!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 437
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 13:06:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a ještě dodatek

Radek31:
§ 72 - Provoz tramvají se řídí světelným signalizačním zařízením se signály "Signály pro tramvaje"...to je vše, takže mi najdi, kde je definována povinnost řidiče tramvaje jet 10km/h před SSZ...
Ono by to snad vlastně mělo i stačit. STŮJ znamená prostě STŮJ (viz můj předchozí příspěvek, ten popis signálů je z prováděcí vyhlášky). Naopak tam nikde není napsáno, že řidič NEMUSÍ zastavit, pokud je moc blízko ke křižovatce. Takže MUSÍ ZASTAVIT vždy.
Na druhou stranu chápu, že jsou případy, kdy zastavit je nebezpečnější než jet dál. To ovšem není na posouzení řidiče, ten se musí řídit signalizací vždy. No... prostě by to chtělo signál "Pozor" pro tramvaje ;-).
Robot 1-X please save my friends! ...and doctor Zoidberg!
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 13:08:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 218 - je v tom rozdíl, protože zákon popisuje jak se máš chovat pouze u "Signál s červeným světlem"

"signál s červeným světlem "Stůj!" povinnost zastavit vozidlo před dopravní značkou "Příčná čára souvislá", "Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!" a "Příčná čára souvislá s nápisem STOP", a kde taková dopravní značka není, před světelným signalizačním zařízením,"

a tramvaje nemají signál s červeným světlem

ad povinnosti řidiče - to máme i v D1/2, co je na tom škodolibého? za to řidiči tramvají běžně platí vysoké pokuty
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 13:10:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

teda napsal jsem to nepřesně, máme signál s červeným světlem stůj a je na několika místech barrandovské tratě - ale nejsou to čočky
Prouza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 4-2004


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 13:14:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

361/2000 Sb. Zákon o silničním provozu
§ 8
Povinnosti řidiče tramvaje
(1) Pro řidiče tramvaje platí § 4, 5 a § 7 odst. 1 písm. a) a c).

§ 5
Povinnosti řidiče
(1) Řidič je kromě povinností uvedených v § 4 dále povinen
a) užít vozidlo, které splňuje technické podmínky stanovené zvláštním právním předpisem2),
b) věnovat se plně řízení vozidla nebo jízdě na zvířeti a sledovat situaci v provozu na pozemních komunikacích,
c) přizpůsobit jízdu technickým vlastnostem vozidla nebo fyzickým vlastnostem zvířete,

§ 18
Rychlost jízdy
(1) Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.

Dále z předpisu D1/2
§ 31
Rychlost jízdy
....
11. Řidič je povinen přizpůsobit rychlost jízdy také situaci v drážním provozu a provozu na pozemních komunikacích, zejména:
- stavebnímu stavu kolejového svršku a stavu trolejového vedení,
- sklonovým a směrovým poměrům trati,
- rozhledovým podmínkám,
- hmotnosti tramvajového vlaku,
- adhezním podmínkám,
- při jízdě podél osob nacházejících se v blízkosti tramvajového pásu včetně zastávek,
- jízdním a brzdovým vlastnostem tramvajového vlaku.

O tom jak se chovat v případě že padne S 15a "Stůj" x metrů před tramvají, předpisy mlčí. Ale analogicky k železničnímu přejezdu, pokud tam začnou blikat červená světla ve chvíli, kdy nejsem s to bezpečně před nimi zastavit (a podotýkám že v případě předchozího blikání bílé barvy mohu jet klidně 50km/h) pak projedu.

Hledal jsem ale nenašel, něco kde by bylo uvedeno jak řešit tuto situaci s tramvají, pokud můžete někdo citovat z předpisů učiňte tak prosím.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 13:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

teda bude sranda, jestli po tom poučování (a řečech o předpisech a jak si to máme najít) od KM se nakonec zjistí, že to v předpisech fakt není :-)
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 438
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 13:27:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Radek 31:
Ano, ale "stůj" znamená "stůj", s tím se nic dělat nedá.
§65 (1) Světelnými, případně i doprovodnými akustickými signály se řídí provoz na pozemních komunikacích nebo se jimi upozorňuje na nutnost dbát zvýšené opatrnosti.
To znamená, že tramvaj se musí řídit signálem "STŮJ" a řidič nemůže tvrdit, že neví, co "STŮJ" znamená.

ad povinnosti řidiče - to máme i v D1/2, co je na tom škodolibého?
Nic;-) jen mě to překvapilo,
a) že to vůbec je v zákoně,
b) a že se to celkem často děje (i když častěji asi u autobusáků)*

*off topic můj hororový zážitek s řidičem 316, jak psal v serpentinách nad Jenerálkou za jízdy sms
Robot 1-X please save my friends! ...and doctor Zoidberg!
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7122
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 13:37:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demone3, věta "Takže přejezd bliká proto, aby ti co jsou v něm najetí mohli bezpečně vyjet"? vytržená z kontextu samozřejmě smysl nedává. Celá věta totiž zněla: "Takže přejezd bliká proto, aby ti co jsou v něm najetí mohli bezpečně vyjet, a další už tam nevjížděli." To je myslím naprosto srozumitelné.
A nebo ještě jinak pro nechápavé - přejíždím přejezd, ten začne blikat, "já o tom nevím", ale ještě bezpečně vyjedu. Ovšem tomu, kdo tam během blikání vjede (a tedy blikání viděl) hrozí, že ho sevřou padající závory.
Jasné? To je právě to vyklizení přejezdu - i když to z auta přejíždějího koleje nevidím.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 389
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 13:38:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zákon na rozdíl od Pozor taky legální projetí S14a na přejezdu neřeší.
§29
(1) Řidič nesmí vjíždět na železniční přejezd,
a) je-li dávána výstraha dvěma červenými střídavě přerušovanými světly signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení,
b) je-li dávána výstraha přerušovaným zvukem houkačky nebo zvonku přejezdového zabezpečovacího zařízení,
c) sklápějí-li se, jsou-li sklopeny nebo zdvihají-li se závory,
.......

Tam je to ale obecně ošetřeno v § 28
(1) Před železničním přejezdem si musí řidič počínat zvlášť opatrně, zejména se přesvědčit, zda může železniční přejezd bezpečně přejet.
Když někoho smete vlak, tak si holt nepočínal zvlášť opatrně a nepřesvědčil se. Navíc přejezd s vyklizením počítá v předzváněcím čase.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1256
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 13:42:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OK, neznám předpisy. Sypu si popel a další odpadky na hlavu. Vycházel jsem ze všeobecných ustanovení, jak je cituje Prouza.
Odpusťte prosím blbému, nikdy jsem tramvaj neřídil. Jenže ono totiž, jelikož a protože:
Paragraf 70 zákona 361/200, odst.7 - není-li světelné signalizační zařízení vybaveno signálem pozor platí při rozsvícení signálu k zastavení vozidla obdobně paragraf 70,odst2, písmeno d) první věta. A ta je o signálu POZOR a říká: ...je-li však toto vozidlo již tak blízko že by vozidlo nemohl bezpečně zastavit, smí pokračovat v jízdě.
No tak tedy jo. Sorry. Doprčic.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7124
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 13:47:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Drak Navíc přejezd s vyklizením počítá v předzváněcím čase.

Což je právě to "blikání přejezdu" před spadnutím závor, Demone3. Které ty z auta na kolejích už samozřejmě nevidíš.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 5-2003


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 14:00:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Paragraf 70 zákona 361/200, odst.7 - není-li světelné signalizační zařízení vybaveno signálem pozor platí při rozsvícení signálu k zastavení vozidla obdobně paragraf 70,odst2, písmeno d) první věta.
Ok, tak asi jo, ale v tom zákoně je to napsáno tak prasácky, že... .
Robot 1-X please save my friends! ...and doctor Zoidberg!
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 14:01:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak vida, KM umí přiznat, že se mýlil. Jsem příjemně překvapen
Teď by si to mohl ještě uvědomit Airkibus, ať se zbytečně neplouží s tramvají desítkou, jak kdyby jel s hnojem...
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 390
Registrován: 10-2002
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 14:39:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Abych pravdu řekl, tak §70, odst.(7) se mi taky důkladně vykouřil.
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 14:48:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

takže debata přinesla výsledek - konečně každý chápe to, co řidič tramvaje ví od kurzu - když tam padne stůj a nemůžeš provozně zastavit, tak jedeš dál

a vrátím se k tomu, co jsem psal dříve: celý tento problém není o tom, že by tramvaj někoho ohrožovala jízdou na stůj, ale jen protože diletanti z novy dělají "skandál"
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7126
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 14:59:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

když tam padne stůj a nemůžeš provozně zastavit, tak jedeš dál

A proto jsem včera zažil ty magnety... A můžeme začít znova .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 523
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 15:01:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No ještě že jsem se sem podíval až teď ...
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 24. srpna 2006 - 15:18:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Včera jsem přecházel oblouk u nádr. Vyšehrad - jezdí se tam tak po žiletce a řekl bych, že je otázkou krátkého času, kdy tam něco z kolejí,resp. co po nich zbylo, vypochoduje.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace